Dodaj do ulubionych

Dlaczego w Polsce

14.04.17, 11:22
Wielki Piatek jest dniem pracujacym? Takie pytanie mi zadano.Ktos wie? U nas dzis wszystko zamkniete na glucho mimo,ze w porownaniu z Polska katolikow jest duzo mniej.
Moze praktykujace sie wypowiedza.
Obserwuj wątek
    • agata_abbott Re: Dlaczego w Polsce 14.04.17, 11:22
      Albo Wigilia...
    • yamilca197 Re: Dlaczego w Polsce 14.04.17, 11:23
      U nas Good Friday tez jest wolny.
      • majenkir Re: 14.04.17, 15:58
        yamilca197 napisał(a):
        > U nas Good Friday tez jest wolny.

U nas ludzie pracuja normalnie. A szkoly roznie - jedne pozamykane, inne pootwierane.
    • adriana.la.cerva Re: Dlaczego w Polsce 14.04.17, 11:24
      U mnie tez jakos spokojniej, ciszej, poza tym mamy BH. (UK)
    • leanne_paul_piper Re: Dlaczego w Polsce 14.04.17, 11:25
      No właśnie ja mam dziś wolne, bo pracuję dla Niemców.
      Ale za to 3 maja powinnam mieć chociaż home office.
      Każde państwo inaczej rozkłada swoje święta, nigdy nie będzie wszędzie po równo.
      • edelstein Re: Dlaczego w Polsce 14.04.17, 11:32
        Nie chodzi mi o swieta stricte narodowe.Wiadomo,ze w Pl nie bedzie obchodzony dzien zjednoczenia Niemiec.Chodzi mi o swieto katolickie,jak wiafomo Polska jest krajem b.katolickim.Stad pytanie tubylczynitongue_out
        • ira_08 Re: Dlaczego w Polsce 14.04.17, 12:29
          Bo nie jest to święto katolickie. Warto się czasem zainteresować tematem, zanim się na niego zacznie wypowiadać.
          • edelstein Re: Dlaczego w Polsce 14.04.17, 12:33
            Oho zaczyna sie
            • echtom Re: Dlaczego w Polsce 14.04.17, 15:48
              Co się zaczyna? To święto protestanckie, więc nie jest dniem wolnym od pracy w kraju katolickim, proste.
              • edelstein Re: Dlaczego w Polsce 14.04.17, 15:53
                Hiszpania nie jest krajem protestanckim
    • mamma_2012 Re: Dlaczego w Polsce 14.04.17, 11:26
      A Boże Ciało, Trzech Króli czy to święto sierpniowe macie wolne? A poniedziałek?
      Jest tyle dni świąt katolickich, że kalendarza by zabrakłowink
      • edelstein Re: Dlaczego w Polsce 14.04.17, 11:30
        Boze cialo.Wolne
        3kroli.w zaleznosci od landu
        Poniedzialek wolny
        • astrum-on-line Re: Dlaczego w Polsce 14.04.17, 12:15
          Boże Ciało też zależy od Landu. Ja nie mam wolnego. 1 listopada też jest pracujący.
    • nathasha Re: Dlaczego w Polsce 14.04.17, 11:27
      to chyba wynika z tradycji - dla katolikow kluczowe jest swieto paschy - czyli wielka sobota albo wielka niedziela - niektore koscioly maja msze rezurekcyjne wieczorem w sobote inne wczesniej w niedziele, natomiast dla protestantow kluczowy jest wielki piatek - ofiara Chrystusa na krzyzu. to chyba jakos tak sie rozeszlo kulturowo. wszystkie landy maja wielki piatek wolny?
      • nathasha we Francji Wielki Piatek nie jest wolny 14.04.17, 11:29
        ale juz Alzacja ma - nie wiem jak to funkcjonuje w scentralizowanym panstwie, pewnie urzedy sa zamkniete.
      • edelstein Re: Dlaczego w Polsce 14.04.17, 11:34
        W wielka sobote w Polsce skleoy sa otwarte.
        • nathasha Re: Dlaczego w Polsce 14.04.17, 13:10
          Bo rezurekcja dokonala sie w nocy z sb na niedz. Sklepy sa czynne najpozniej do 16-17
      • edelstein Re: Dlaczego w Polsce 14.04.17, 11:35
        Wszystkie landy maja wolne
      • yamilca197 Re: Dlaczego w Polsce 14.04.17, 11:35
        Ok ale Wigilia BN w Polsce jest celebrowana nawet bardziej niz samo BN a wolna nie jest.
        • nathasha Re: Dlaczego w Polsce 14.04.17, 13:09
          To jest tradycja polska, nie katolicka wink
          • yamilca197 Re: Dlaczego w Polsce 14.04.17, 13:12
            Wigilie BN jest obchodzona w kk
            • nathasha Re: Dlaczego w Polsce 14.04.17, 13:15
              Wigilia świąt Bożego Narodzenia nie jest świętem, ale w polskiej obyczajowości i tradycji jest, począwszy od uroczystej kolacji, dniem obchodzonym świątecznie i powszechnie uważanym za najbardziej rodzinny dzień w roku

Z wikipedii
              • yamilca197 Re: Dlaczego w Polsce 14.04.17, 13:31
                and high church Anglicans traditionally celebrate Midnight Mass, which begins either at or sometime before midnight on Christmas Eve. This ceremony, which is held in churches throughout the world, celebrates the birth of Christ, which is believed to have occurred at night. Midnight Mass is popular in Poland (pasterka).

In recent years some churches have scheduled their "Midnight" Mass as early as 7 pm. In Spanish-speaking areas, the Midnight Mass is sometimes referred to as Misa de Gallo, or Missa do Galo in Portuguese ("Rooster's Mass"). In the Philippines, the custom has expanded into the nine-day Simbang Gabi, when Filipinos attend dawn Masses (traditionally beginning around 04:00 to 05:00 PST) from 16 December, continuing daily until Christmas Eve. In 2009 Vatican officials scheduled the Midnight Mass to start at 10 pm so that the 82-year-old Pope Benedict XVI would not have too late a night.[11]

Whilst it does not include any kind of Mass, the Church of Scotland has a service beginning just before midnight, in which carols are sung. The Church of Scotland no longer holds Hogmanay services on New Year's Eve, however. The Christmas Eve Services are still very popular. On Christmas Eve, the Christ Candle in the center of the Advent wreath is traditionally lit in many church services. In candlelight services, while singing Silent Night, each member of the congregation receives a candle and passes along their flame which is first received from the Christ Candle.

Nie tylko w polskiej. Z Wikipedia
                • yamilca197 Re: Dlaczego w Polsce 14.04.17, 13:31
                  W kk bylo na poczatku
                  • nathasha Re: Dlaczego w Polsce 14.04.17, 23:46
                    no ale z pasterka to jak z rezurekcja - pozmieniali sobie godziny. Matka Kosciola nie obchodzi wigilii BN tongue_out
                    • yamilca197 Re: Dlaczego w Polsce 16.04.17, 14:18
                      Gdyby nie obchodzila to by specjalnej mszy nie bylo
    • nickbezznaczenia Re: Dlaczego w Polsce 14.04.17, 11:35
      W tradycji luterańskiej Wielki Piątek jest traktowany jako najważniejsze święto religijne i powstrzymywanie się od pracy jest wymagane.
      To już wiesz.
      • edelstein Re: Dlaczego w Polsce 14.04.17, 11:37
        Mnie nie interesuje dlaczego jest zamkniete w Niemczech,tylko dlaczego otwarte w Polsce.
        • nickbezznaczenia Re: Dlaczego w Polsce 14.04.17, 11:40
          Powtarzam- w tradycji luterańskiej to najważniejsze święto religijne, w tradycji rzymskokatolickiej nie.
          Teraz jasne?
          Mieszkasz w Niemczech i takie oczywistości trzeba tłumaczyć.

• edelstein Re: Dlaczego w Polsce 14.04.17, 11:46
            Biorac pod uwage tlumy ludzi w Wielki Piatek w kosciolach(Polska) to tlumaczenie slabe.Poza tym ilu tych luteran jest?przez tyle lat nie poznalam ani jednej osoby bedacej luteraninem.
            • nickbezznaczenia Re: Dlaczego w Polsce 14.04.17, 11:50
              O rany Edel!
              Czy ty nigdy nie uczyłaś się o reformacji w szkole?
              Pokój w Augsburgu- mówi ci to coś?
              Tłumaczenie może ci nie odpowiadać, ale już wyżej napisałam wyjaśnienie i nie ma sensu go powtarzać.
              • edelstein Re: Dlaczego w Polsce 14.04.17, 11:55
                Slabe to wyjasnienie.W Pl 99% to katolicy w Niemczech garstka to Luteranie.Dla garstki jest wolne,dla wiekszosci pracujacy dzien.
                • nickbezznaczenia Re: Dlaczego w Polsce 14.04.17, 12:03
                  Bez komentarza.
                • claudel6 Re: Dlaczego w Polsce 14.04.17, 15:40
                  żartujesz prawda? big_grin
                  wg Wikipedii w Niemczech jest 22,2 mln ewangelików (w tym luteran) i 23,7 mln katolików
                  • edelstein Re: Dlaczego w Polsce 14.04.17, 15:54
                    A ja nie znam
            • ira_08 Re: Dlaczego w Polsce 14.04.17, 12:38
              A ja znam sporo niemieckich luteran i co z tego wynika? Niemcy mają silniejszą niż Polska tradycję luterańską i tyle. W Szwecji też pewnie nie uświadczysz praktykującego luteranina, a obchodzą dzień św. Łucji i stosunkowo spory % Szwedów należy formalnie do Svenska Kyrkan (coś koło 60%).
              • edelstein Re: Dlaczego w Polsce 14.04.17, 12:44
                Nie zaslaniaj sie luteranami,bo w Hiszpanii jest wolne a to nie kraj protestancki.
      • obrus_w_paski Re: Dlaczego w Polsce 14.04.17, 12:18
        W Hiszpanii tez mamy dzisiaj wolne, a luteranów tutaj tyle co kot napłakał
      • ira_08 Re: Dlaczego w Polsce 14.04.17, 12:31
        Nie, najważniejsza jest, jak u katolików, Wielkanoc wink Ale Wielki Piątek nieporównywalnie ważniejszy i bardziej obchodzony niż u nich. To w Wielki Piątek zjawiają się w kościele wszyscy, którzy bywają w nim raz do roku wink
    • jak_matrioszka Re: Dlaczego w Polsce 14.04.17, 11:38
      Nastepnym razem jak ktos zapyta, to powiedz ze Polska jest krajem katolickim, a nie protestanckim. Nawet jak Ci dzis odpuszcza, to w czerwcu bedziesz miala okazje odpowiadac na to samo pytanie w poniedzialek zielonoswiatkowy.
      • edelstein Re: Dlaczego w Polsce 14.04.17, 11:51
        Zdajesz sobie sprawe,ze w Niemczech jest wiecej katolikow niz ewangelikow?
        • kasiamat00 Re: Dlaczego w Polsce 14.04.17, 12:28
          No i co z tego? Tych luteran jest wystarczajaco duzo, aby zrobili dla nich dzien wolny - zreszta katolicy, szczegolnie ci z rejonow z wplywami protestanckimi, tez uwazaja Wielki Piatek za swieto, czesto gesto w Polsce np. biora urlop na ten dzien.

W Polsce problem jest taki, ze dni wolne sa czasami poustawianie durnie, ze szczegolnym uwzglednieniem Wigilii - i tak wiadomo, ze wiekszosc pracowac tego dnia nie bedzie albo bedzie krocej, ale utrzymywana jest fikcja, ze to normalny dzien pracujacy. Zamiast tego niedawno dodano wolne na Trzech Kroli.
      • obrus_w_paski Re: Dlaczego w Polsce 14.04.17, 12:23
        Whiszoanii jest 1% protestantów a zarówno dziś jak i w zielonoświątki mamy wolne (zieloneswiatki to chyba jakieś pogańskie święto, przynajmniej u mnie jest związane ze zbiorem chyba jęczmienia)
        • lusitania2 Re: Dlaczego w Polsce 14.04.17, 12:50
          obrus_w_paski napisała:

> (zieloneswiatki to chyba jakieś pogańskie święto, przynajmniej u mnie jest zw
          > iązane ze zbiorem chyba jęczmienia)

google z tobą nie gadają, czy po prostu głupia jesteś?
    • bei Re: Dlaczego w Polsce 14.04.17, 11:39
      Wlosi tez maja wolnesmile
      • baltycki Re: Dlaczego w Polsce 14.04.17, 11:54
        > Wlosi tez maja wolnesmile

statista klamie?
        https://infographic.statista.com/normal/infografik_8929_gesetzliche_feiertage_in_europa_n.jpg
    • paloma_blauwinder Re: Dlaczego w Polsce 14.04.17, 11:39
      Ja się wypowiem. Wstyd mi, że w katolickiej Polsce Wielki Piątek jest dniem pracy. Osobiście skasowałabym 11.11.
      • nickbezznaczenia Re: Dlaczego w Polsce 14.04.17, 11:42
        I pamiętaj o nowym święcie proponowanym! Koniecznie!
      • lusitania2 Re: Dlaczego w Polsce 14.04.17, 11:42
        a ja osobiście skasowałabym 6 stycznia, boże narodzienie, poniedziałek wielkanocny, boże ciało i resztę wolnych dni z okazji religijnej szopki.
      • vaikiria Re: Dlaczego w Polsce 14.04.17, 12:06
        Polska jest państwem świeckim, choć niektórzy bardzo by to chcieli zmienić. Dla mnie święta religijne nie mają znaczenia, za to rocznica odzyskania niepodległości jest jednym z najważniejszych świąt.
        • edelstein Re: Dlaczego w Polsce 14.04.17, 12:14
          Swieckim? Jajeczka i wigilie w szkolach to w ramach czego? U nas jajeczek sie nawet w katolickich szkolach nie praktykujebig_grin
          • vaikiria Re: Dlaczego w Polsce 14.04.17, 12:20
            Co do zasady świeckim. Zresztą statystyki też to pokazują: 10,6 mln bierze udział w niedzielnych mszach, 4,5 mln przystępuje do komunii. Z tego wniosek, że katolicy są w Polsce mniejszością.
            Organizowanie imprez o charakterze religijnym w szkołach publicznych jest nieporozumieniem i nie wiem, dlaczego rodzice na to nie reagują.
            • yamilca197 Re: Dlaczego w Polsce 14.04.17, 12:47
              vaikiria napisał(a):

katolicy są w Polsce mniejszością.

😁

> Organizowanie imprez o charakterze religijnym w szkołach publicznych jest niepo
              > rozumieniem i nie wiem, dlaczego rodzice na to nie reagują.

zdecydowana wiekszosc uczniow tego kraju w ktorym katolicy sa mniejszoscia uczeszcza tez na lekcje religii katolickiej, ktore odbywaja sie w szkolach publicznych i przyjmuje dzieci do komunii sw wiec moze dlatego nie protestuja
              • edelstein Re: Dlaczego w Polsce 14.04.17, 13:40
                Ogolnie to jest zaciekawiona dlaczego rozni sie religia katolicka w zaleznosci od kraju.Np.kwestia spowiedzi.
                • jan.kran Re: Dlaczego w Polsce 14.04.17, 13:44
                  Edel , spowiedź indywidualnej jest w kościele katolickim, ogólna w protestanckim.
                  Ja rozumiem że ty na religię nie chodziłaś ale żeby tak kompletnie nic nie wiedzieć ?
                  Ja nie jesrem buddystką ani muzułmanką ale jakieś podstawy o religiach świata mam .
                  • edelstein Re: Dlaczego w Polsce 14.04.17, 13:49
                    Od kiedy nie ma spowiedzi ogolnej w kosciele katolickim?
                    Na mszy jest.Jak juz pouczasz to sama sie doucz.
                    • yamilca197 Re: Dlaczego w Polsce 14.04.17, 13:53
                      Ale nie wystarcza, Katolik ma obowiazek spowiadac sie indywidualnie. W kosciele protestanckim tego nie ma. Sa roznice w roznych galeziach religii chrzescijanskich, tak jak i islamu czy judaizmu.
                    • baltycki Re: Dlaczego w Polsce 14.04.17, 14:49
                      Nie brnij, bo sie wyglupilas.
                      I po co?
                      Nie wystarczylo "Od kiedy nie ma spowiedzi ogolnej w kosciele katolickim?"?
                      • edelstein Re: Dlaczego w Polsce 14.04.17, 14:50
                        Aha dobrze wiedziec.
          • szalona-matematyczka Re: Dlaczego w Polsce 15.04.17, 19:58
            Edel, zalezy od szkoly czy przedszkola. W moim przedszkolu, gdzie jest znaczny % dzieci muzulmanskich, w tym roku naszej dyrektorce cos sie odmienilo i poczas tzw. Morgenkreis zaczela dzieciom czytac opowiastke o ukrzyzowaniu Jezusa, nawet pokazywala figurke Jezusa z korona cierniowa i chciala by dzieci jej dotknely. Jajka dzieci tez malowaly. To jest przedszkole nie-koscielne, ostatni St.Martin-Fest nazywal sie Lichterfest, nie ma wieprzowiny, a tu nagle dyrektorka zaczela dzieci chrystianizowac.
        • paloma_blauwinder Re: Dlaczego w Polsce 14.04.17, 13:52
          Tak, Polska jest państwem świeckim, jak słusznie zauważyłaś. Wolne w święto umożliwia ludziom przeniesienie praktyk religijnych tam, gdzie powinny się odbywać, czyli we wspólnocie Kościoła i rodzinie. Patologiczną sytuacją jest to, co mamy teraz - Sejm uchwala jakieś szopkowate uchwały fatimskie, ale ty gorszy sorcie człowieka zainwaniaj do pracy w największe święto chrześcijaństwa (bo w religii katolickiej śmierć i zmartwychwstanie Jezusa to jedno nierozdzielne continuum).
          Jakoś na katolickim południu Niemiec politycy rozumieją to bez tłumaczenia. Już nie wspominam o landach protestanckich, gdzie jest to oczywista oczywistość.
    • lusitania2 Re: Dlaczego w Polsce 14.04.17, 11:41
      dlatego, że to Polska, a nie Niemcy.
    • magic.marker Re: Dlaczego w Polsce 14.04.17, 11:43
      >>Wielki Piatek jest dniem pracujacym?
      Bo tu katolicy, a nie protestanci w steru.
    • mamma_2012 Re: Dlaczego w Polsce 14.04.17, 11:45
      Porównałam i chyba u was jest i jeden dzień wolny mniej niż w Polsce.
    • alpepe Re: Dlaczego w Polsce 14.04.17, 11:46
      W Niemczech Karfreitag jest dniem wolnym, bo to dla ewangelików największe święto chrześcijańskie. Dla katolików ważniejsze jest Zmartwychwstanie.
      • edelstein Re: Dlaczego w Polsce 14.04.17, 11:52
        Tylko,ze ewangelikow jest mniej w Niemvzech niz katolikow
        • nickbezznaczenia Re: Dlaczego w Polsce 14.04.17, 11:56
          Nie, jest mniej więcej pół na pól.
          Właśnie sprawdziłam.
          • edelstein Re: Dlaczego w Polsce 14.04.17, 11:59
            Jakie pol na pol.Niemcy maja miliony mieszkancow.Z czego gardtka to katolicy i jeszcze mniejsza garstka to ewangelicy.
            • aankaa Re: Dlaczego w Polsce 14.04.17, 12:03
              a reszta muzułmanie ?
              • edelstein Re: Dlaczego w Polsce 14.04.17, 12:07
                Bez religii.
              • zlababa35 Re: Dlaczego w Polsce 14.04.17, 12:09
                big_grin big_grin big_grin
            • nickbezznaczenia Re: Dlaczego w Polsce 14.04.17, 12:05
              O rany!
              A sądziłam,że mądrzejsza jesteś.
              • edelstein Re: Dlaczego w Polsce 14.04.17, 12:09
                Masz jakas odpowiedz dlaczego w katolickiej Hiszpanii piatek jest wolny?
                • nickbezznaczenia Re: Dlaczego w Polsce 14.04.17, 12:10
                  Tak. co kraj to obyczaj. tongue_out
                  • edelstein Re: Dlaczego w Polsce 14.04.17, 12:12
                    Czyli jednak juz nie argument,ze dla katolikow ten dzien nie jest tak wazny jak dla protestantow.
                    • nickbezznaczenia Re: Dlaczego w Polsce 14.04.17, 15:29
                      Co za maruda.
                • baltycki Re: Dlaczego w Polsce 14.04.17, 12:24
                  > Masz jakas odpowiedz dlaczego w katolickiej Hiszpanii piatek jest wolny?
                  Masz jakas odpowiedz dlaczego w katolickich Wloszech piatek jest dniem pracy?

Przyklady innych krajow nie dowodza niczego.
        • sasanka4321 Re: Dlaczego w Polsce 14.04.17, 12:08
          >Tylko,ze ewangelikow jest mniej w Niemvzech niz katolikow

Nie znam najnowszych danych, ale podejrzewam, ze jest ich niemalze tyle samo. A to znaczy, ze ich postrzeganie wiary musi byc brane pod uwage przy ustalaniu swiat panstwowych. W Polsce nie musi.
          • edelstein Re: Dlaczego w Polsce 14.04.17, 12:11
            Serio w Polsce przy ustalaniu swiat nie bierze sie pod uwage wiary?
    • asia_i_p Re: Dlaczego w Polsce 14.04.17, 11:57
      W Kościele katolickim szczytem obchodów jest noc z soboty na niedzielę - noc zmartwychwstania. W Kościołach protestanckich najważniejszy jest właśnie Wielki Piątek i męka Pańska i dlatego jest on wolny w krajach protestanckich.
      • edelstein Re: Dlaczego w Polsce 14.04.17, 12:02
        Hiszpania to kraj protestancki?
      • jan.kran Re: Dlaczego w Polsce 14.04.17, 12:04
        W DE jest pół na pół ewangelików i katolików, wiedziałam o tym ale na wszelki wypadek sprawdziłam w wiki.

de.m.wikipedia.org/wiki/Religionen_in_Deutschland

Poza tym jak juz wyżej napisano w religii protestanckiej Wielki Piątek i Wielkanoc to najważniejsze święta.W Norwegii jest wolny czwartek i piątek oraz niedziela i poniedziałek.
        • edelstein Re: Dlaczego w Polsce 14.04.17, 12:09
          No patrz ponizej jest o katolickiej Hiszpanii.Wolne i jedno z najwazniejszych swiat.
          • jan.kran Re: Dlaczego w Polsce 14.04.17, 12:16
            Sasanka , powyżej podałam link, około połowa obywateli DE to katolicy i protestanci , ponad 30 % to osoby bezwyznaniowe.
            Nie wiem gdzie Edel mieszka ale ja nawet w skrajnie katolickiej Bawarii natknęłam sie na protestantów.A potem mieszkałam we Frankonii i tam było pół na pół, potomkowie hugenotów.

• cauliflowerpl Re: Dlaczego w Polsce 14.04.17, 12:05
        W Hiszpanii Wielki Piątek uważany jest za jedno z najważniejszych świąt katolickich.
        Wolny mamy też poniedziałek, ale to już kwestia prowincji.
        • alpepe Re: Dlaczego w Polsce 14.04.17, 12:14
          Hiszpanie lubią corridę, to mnie ich umiłowanie krwawej ofiary wcale nie dziwi, wpisuje się świetnie w ich tradycje.
          • edelstein Re: Dlaczego w Polsce 14.04.17, 12:16
            Ciekawe czego oznaka sa krzyze w prawie kazdym budynku publicznym w Pl?
            • alpepe Re: Dlaczego w Polsce 14.04.17, 12:24
              na to pytanie można znaleźć odpowiedź w pismach ks. Staszica.
          • cauliflowerpl Re: Dlaczego w Polsce 14.04.17, 12:27
            "Hiszpanie lubią corridę"
            I zawsze jest ciepło i świeci słońce.

A jakieś uzasadnienie poza stereotypami? Bo ja wiem, religijne...
    • jan.kran Re: Dlaczego w Polsce 14.04.17, 12:19
      Edel , ja jestem wychowana w wierze katolickiej więc mimo że aktualnie jestem agnostyczką cos tam z lekcji religii pamiętam , ty tez powinnaś.
      Nie mieszaj pojęć , luteranizm to jeden z odłamów protestantyzmu.
      • edelstein Re: Dlaczego w Polsce 14.04.17, 12:24
        Nie chodzilam na religie.
        • jan.kran Re: Dlaczego w Polsce 14.04.17, 12:35
          edelstein napisała:

> Nie chodzilam na religie.

--------------> Wiedza o religiach świata należy do podstawowego kanonu wykształconego człowieka.
          • edelstein Re: Dlaczego w Polsce 14.04.17, 12:38
            Wyksztalcony czlowiek wie,ze nir mozna wiedziec wszystkiego,a podstawy sa zalezne od czynnikow zewnetrznych.Chyba,ze chcesz mi wpierac,ze data chrztu Polski jest podstawa dla wszystkich ludzi na calym swiecie?
            • claudel6 Re: Dlaczego w Polsce 14.04.17, 15:48
              mieszkasz w Niemczech i nie wiesz, ze luteranie to po prostu inna nazwa jednego z głównych nurtów kościoła protestanckiego?
              • edelstein Re: Dlaczego w Polsce 14.04.17, 15:55
                Ja to wiem,nie o tym byla mowa
          • aka10 Re: Dlaczego w Polsce 14.04.17, 12:48
            jan.kran napisała:

> --------------> Wiedza o religiach świata należy do podstawowego kanonu wy
            > kształconego człowieka.

Kran, mialy Twoje dzieci religioznawstwo w szkole?
            • claudel6 Re: Dlaczego w Polsce 14.04.17, 15:51
              ja nie miałam religioznastwa, ale wiem, co to jest kościół ewangelicko-augsburki (luteranie) i ewangelicko-reformowany (kalwiniści) i ze generalnie w Europie to są dwa główne nurty protestantyzmu.
              to nie bylo czasami na historii?
    • ira_08 Re: Dlaczego w Polsce 14.04.17, 12:28
      Bo jest u Was więcej protestantów, a dla protestantów Wieki Piątek jest ważniejszym dniem niż dla katolików? W Polsce przysługuje nam (protestantom) dziś dzień wolny, do odpracowania.
      • edelstein Re: Dlaczego w Polsce 14.04.17, 12:35
        No nie jest wiecejtongue_out mniej jest
        • ginger.ale Re: Dlaczego w Polsce 14.04.17, 12:55
          No to może jakiś Niemiec Ci wytłumaczy dlaczego Wielki Piątek jeest w DE wolny, skoro protestantów jest tam mniej, więc nie powinno być to ustalane "pod nich".
          • jan.kran Re: Dlaczego w Polsce 14.04.17, 13:18
            Jeszcze raz: luteranizm to węższe pojęcie niż protestantyzm, to odłam protestantyzmu.
            • ginger.ale Re: Dlaczego w Polsce 14.04.17, 13:25
              Masz rację. Tym bardziej powinna to wyjaśniać wg właściwości miejscowej.
          • edelstein Re: Dlaczego w Polsce 14.04.17, 13:36
            Pytanie brzmialo dlaczego nie jest wolny w Polsce.Osobiscie nie obchodze i nie ma dla mnie znaczenia.
            • ginger.ale Re: Dlaczego w Polsce 14.04.17, 15:13
              Rozumiem, odpowiedź padła już dużo wyżej. Kulminacją obchodów Triduum jest w Polsce Rezurekcja, a nie Liturgia Wielkiego Piątku. Zresztą liturgii nie ma rano, więc nie przeszkadza w standardowych godzinach pracy. Jak ktoś chce to bierze urlop.
              Podejrzane powinno się wydawać dlaczego w Niemczech jest wolne, skoro zainteresowanych jest tylko "garstka".
              • edelstein Re: Dlaczego w Polsce 14.04.17, 15:32
                W Hiszpanii katolicy uwazaja inaczej.
      • yamilca197 Re: Dlaczego w Polsce 14.04.17, 12:50
        Jesli do odpracowania to oznacza ze wam nie przysluguje jako dzien wolny.
    • jan.kran Re: Dlaczego w Polsce 14.04.17, 13:28
      Aka ,w DE w szkole podstawowej i średniej była albo etyka albo religia. W Norwegii w szkole średniej przedmiot który nazywał się Religion og etikk.
      • jan.kran Re: Dlaczego w Polsce 14.04.17, 13:31
        Aka , ja rozumiem szwedzki w ogólnych zarysach wiec Ty pewnie norweski:

snl.no/fellesfaget_religion_og_etikk

• edelstein Re: Dlaczego w Polsce 14.04.17, 13:37
        Nie sa obowiazkowe.
        • snakelilith Re: Dlaczego w Polsce 15.04.17, 14:59
          Ale ludzie, którzy mają podstawowe ambicje edukacyjne wysyłają w Niemczech na religię swoje dzieci. Mój nieochrzczony, mąż ateista też miał religię w szkole, dlatego wie, że Wielki Piątek jest największym świętem w liturgii protestantów i zetgo powodu dniem wolnym od pracy. Reformacja ma w niemieckiej historii duże znaczenie, liczba protestnatów ciągle wysoka i chyba wyłamują się nawet wolniej od katolików, bo protestantyzm jest progresywny i łatwiejszy do pogodzenia z dzisiejszą epoką. Swoją drogą wolne jest tutaj też 1 listopada, chociaż prostestanci tego dnia nie świętują. W tym roku dojdzie jeszcze 31 października świętowany przez prostestantów jako Dzień Reformacji i z racji tego, że Reformacja liczy w tym roku 500 lat (od czasu tez Lutra) ten dzień będzie wyjątkowo też dniem wolnym od pracy.
          • edelstein Re: Dlaczego w Polsce 15.04.17, 18:03
            Na ktora religie?w szkolach jest wiecej niz jedna do wyboru.Nie widze zadnego zwiazku miedzy religia a wykształceniem.
            • jan.kran Re: Dlaczego w Polsce 15.04.17, 19:53
              edelstein napisała:

> Na ktora religie?w szkolach jest wiecej niz jedna do wyboru.Nie widze zadnego z
              > wiazku miedzy religia a wykształceniem.

-------------> Brakiem podstawowej wiedzy i wykształcenia staranie się wykazałaś w tym wątku i brniesz dalej.
              • edelstein Re: Dlaczego w Polsce 15.04.17, 20:12
                Nie jak twoja nader wyksztalcona corka,ktora wywalili ze sklepu,bo nie zna podstawowych norm ubioru i paradowala boso plus ta co majac lat 30nawet nie ma gdzie mieszkac,niczego sie nie dorobila,nie mowiac juz o stalej pracy.
                Pewnie ma ta zaradnosc po tobie,w koncu miec ponad 50 lat i mieszkac w wynajmowanym na spolke z innymi jak jakis student to trzeba miec talent.Nie mowiac juz,ze o tym,ze tez nie znasz norm i nie pojechalas na pogrzeb wlasnej matki.
                Religia w szkole ani tobie ani coruchnie nie pomoglabig_grin
                • jan.kran Re: Dlaczego w Polsce 15.04.17, 20:23
                  edelstein napisała:

> Nie jak twoja nader wyksztalcona corka,ktora wywalili ze sklepu,bo nie zna pods
                  > tawowych norm ubioru i paradowala boso plus ta co majac lat 30nawet nie ma gdzi
                  > e mieszkac,niczego sie nie dorobila,nie mowiac juz o stalej pracy.
                  > Pewnie ma ta zaradnosc po tobie,w koncu miec ponad 50 lat i mieszkac w wynajmow
                  > anym na spolke z innymi jak jakis student to trzeba miec talent.Nie mowiac juz,
                  > ze o tym,ze tez nie znasz norm i nie pojechalas na pogrzeb wlasnej matki.
                  > Religia w szkole ani tobie ani coruchnie nie pomoglabig_grin

--------
                  • edelstein Re: Dlaczego w Polsce 15.04.17, 22:52
                    Ha ha ha za twoje wtrety sa na tematbig_grinjaki jad?stwierdzenie faktow.
            • szalona-matematyczka Re: Dlaczego w Polsce 15.04.17, 20:05
              Ja tez nie widze jak edel zadnego zwiazku miedzy chodzeniem na religie na wyksztalceniem. Snake, insynuujesz,ze wszyscy niechodzacy na religie w Niemczech to patologia a chodzacy to kwiat inteligencji?
              • snakelilith Re: Dlaczego w Polsce 16.04.17, 14:09
                szalona-matematyczka napisała:

> Ja tez nie widze jak edel zadnego zwiazku miedzy chodzeniem na religie na wyksz
                > talceniem. Snake, insynuujesz,ze wszyscy niechodzacy na religie w Niemczech to
                > patologia a chodzacy to kwiat inteligencj

Religa w niemieckiej szkole (Gymnasium) nie jest tym, czym w Polsce. Nikt się tam nie modli. To nauka o chrześcijaństwie oraz innych głównych religiach, trochę uzupełenie innych humanistycznych przedmiotów. Ponadto dużo miejsca poświęca się tam reformacji, bo to są ważne sprawy do zrozumienia historii zachodniego społeczeństwa. I żeby nie było, jestem przekonaną ateistką, ale ktoś, kto nie zna choć pobieżnie biblii nie jest dla mnie wykształconym człowiekiem, bo tam są rzeczy które stały się naszym kulturowym kodem. Nie lubię przaśno-ludowej religijności, ale nie mogę negować, że chrześcijaństwo należy do Europy, do jej zasad organizacji społeczeństwa, literatury, muzyki, sztuki itd, jakieś podstawy trzeba mieć. Dwa dni temu oglądałam bowiem w telewizji piękną inscenizację Pasji według św. Mateusza Bacha (jestem wielką fanką Bacha) i oprócz pięknej muzyki nie jest źle, gdy rozumie się, o co w tym biega.
                • edelstein Re: Dlaczego w Polsce 16.04.17, 14:27
                  big_grin zalezy od szkoly i nauczajacego
          • edelstein Re: Dlaczego w Polsce 15.04.17, 18:04
            Aha i ja nue znam nikogo kto dziecko wysyla.Glupoty piszesz.
            • szalona-matematyczka Re: Dlaczego w Polsce 15.04.17, 20:07
              Tez praktycznie nikogo w Niemczech nie znam, kogo dziecko chodzi na religie, a rodzicami sa lekarze,adwokaci, wysocy urzednicy, naukowcy,sedzia.
              • yamilca197 Re: Dlaczego w Polsce 16.04.17, 14:33
                U mnie religion education jest obowiazkowa, I nie ,nie jest to nauka konkretnej religii a nauka o religiach,tych glowych jak Hinduizm, Sikhizm, Buddyzm (to nie religia a okrelona filozfia ale jest w to wlaczony)Judaizm, Chrzescijanstwo i Islam. Poznaje sie czym sa, na jakich doktrynach wiary sie opieraja, historie, wplywy, i wiele innych aspektow. Uczy sie czym jest np dekalog (takze znajomosci przekazan w bardziej zaawansowanych grupach) czy 5 pillars of Islam , in wiele innych rzeczy z religiami zwiazanych.
                Ja tez jestem ateistka (wielu nauczycieli tego przedmiotu jest) i mam swoje poglady na religie ale nie mozna zaprzeczac ze religia nie istnieje bo niestety jest inaczej i wciaz ma ogromny wplyw na ludzi dlatego nalezy wiedziec o co w tym chodzi.
    • loola_kr Re: Dlaczego w Polsce 14.04.17, 15:04
      Na pewno przez komunistów. A potem już tak zostało...
    • beata985 Re: Dlaczego w Polsce 14.04.17, 18:13
      to, że nie jest to dzień wolny od pracy nie oznacza, że katolicy go nie obchodzą, Wielki Piątek to jeden z tych dni, kiedy w kościołach jest bardzo duża frekwencja. Przynajmniej na Śląsku nie wiem jak w innych rejonach
      • hermenegilda_zenia Re: Dlaczego w Polsce 14.04.17, 19:17
        Jest frekwencja, bo to jest dzień w którym większość ludzi idzie do spowiedzi. Ktoś kto mieni sie katolikiem musi choć raz w roku, w okresie wielkanocnym przyjąć komunie święta a bez spowiedzi ni chuchu. To jedno z przykazań kościelnych, a zatem dla osoby rzekomo wierzącej i religijnej podstawa podstaw.
        • beata985 Re: Dlaczego w Polsce 14.04.17, 19:47
          Chodzi mi o ceremonię Wielkiego Piątku, okazja do spowiedzi jest o innych godzinach.
    • julita165 Re: Dlaczego w Polsce 15.04.17, 18:10
      Podobno przed wojną był wolny. A potem wiadomo.. .komuna. no a później i tak już mamy dużo wolnego. Teoretycznie chętnie bym sprzedała 1 maja ( niezależnie od początków święto dla mnie skompromitowane ) ale raczej za Wigilię niż Wlk. Piątek.. ..no ale szkoda pierwszego naprawdę wiosennego długiego weekendu 😁.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka