Dodaj do ulubionych

Suchy chleb

01.05.17, 19:49
... że dla konia to wiem, ale co robicie z niewykorzystanym pieczywem jeżeli konia brak?
Obserwuj wątek
    • arkanna Re: Suchy chleb 01.05.17, 19:51
      wyrzucam, ale zdarza mi się to bardzo rzadko bo chleba i bułek raczej mi brakuje niz mam nadmiar.
    • asia-loi Re: Suchy chleb 01.05.17, 19:54
      Kładę koło śmietnika, nie wrzucam do kosza.
      • iziula1 Re: Suchy chleb 02.05.17, 00:20
        asia-loi napisała:

> Kładę koło śmietnika, nie wrzucam do kosza.
        >

Bo?
        Jak myślisz kto to zrobi za Ciebie i go wyrzuci? Lepiej go pokruszyć i rzucić ptakom.
        • rulsanka Re: Suchy chleb 02.05.17, 00:32
          Właśnie wcale nie lepiej, lepiej wyrzucić na kompost.
          • iziula1 Re: Suchy chleb 02.05.17, 01:05
            rulsanka napisała:

> Właśnie wcale nie lepiej, lepiej wyrzucić na kompost.

A kto ma kompost?
            Na osiedlach widuje wiszące reklamówki z zepsutym chlebem. Po co? Nie dość że wisi przy odpadach z kontenery to na deszczu plesnieje. Nikt z tego nie skorzysta.
            Dlatego dziwi mnie to wieszanie.
            Racjonalne postępowanie skoro ktoś tego nie wykorzystał pokruszyć ptakom. Położenie na ziemi to jadło dla szczura. Wolę ptaki smile
            • kalina_lin Re: Suchy chleb 02.05.17, 08:06
              Racjonalne jest wyrzucenie do kosza, jak każdego innego odpadu, a nie rozwalanie dookoła śmietnika. A już dokarmianie gołębi na osiedlach powinno być prawnie zakazane.
              • lauren6 Re: Suchy chleb 02.05.17, 09:38
                Każdy bezdomny z okolicy, zamiast iść na darmowy obiad do jakiegoś caritasu, czeka na takie frykasy jak stary, zapleśniały chleb wiszący na śmietniku. Nie znasz się.
                • peonka Re: Suchy chleb 02.05.17, 09:46
                  U nas chleb zabierają np. ci, którzy mają jakieś zwierzęta. I nie każdy ubogi człowiek jest bezdomny i chodzi na obiady do Caritas, wierz mi.
                  • kaz_nodzieja Re: Suchy chleb 02.05.17, 16:15
                    Jakie zwierzęta jedzące chleb mają mieszkańcy miasta?
                  • nanuk24 Re: Suchy chleb 02.05.17, 21:19
                    Jakie domowe zwierzaki mieszkające w blokowiskach jedzą suchy chleb. Spleśniały do tego?
                    • kaz_nodzieja Re: Suchy chleb 02.05.17, 21:36
                      Dobre Panie. Zwykłe śmieciary.
              • iziula1 Re: Suchy chleb 02.05.17, 17:21
                kalina_lin napisała:

> Racjonalne jest wyrzucenie do kosza, jak każdego innego odpadu, a nie rozwalani
                > e dookoła śmietnika.

Zgadzam się,dlatego zadalam pytanie w tym wątku do osoby która to robi. To taki drobiazg codzienny którego nie rozumiem wink

A już dokarmianie gołębi na osiedlach powinno być prawnie
                > zakazane.

Też tego nie lubię ale lepsze już dokarmianie,szczególnie zimą niż ten wiszący chleb w reklamowce na kontenerze.
            • rulsanka Re: Suchy chleb 02.05.17, 18:52
              "Wolę ptaki"

Ale ptakom to szkodzi...
              • iziula1 Re: Suchy chleb 02.05.17, 19:21
                rulsanka napisała:

> "Wolę ptaki"
                >
                > Ale ptakom to szkodzi...

Wiem , że łabędziom i kaczkom szkodzi chleb, choć kaczkom mniej. Natomiast gołębie czy wróble nie wiem.Wnioskując po ich wzrastającej populacji i krągłościach raczej nie smile ale nie dam głowy uciąć.
                • rulsanka Re: Suchy chleb 02.05.17, 19:58
                  Szkodzi jeszcze bardziej, głównie z powodu soli. Ptaki nie wydalają płynnego moczu, tylko kryształy kwasu moczowego, mocz ptaków zawiera bardzo mało wody, więc sól nie ma się w czym rozpuścić. Dlatego sól rozwala ptakom nerki. Po wyglądzie tego nie rozpoznasz, ptak zaczyna wyglądać źle kilka godzin przed śmiercią.
                  • iziula1 Re: Suchy chleb 02.05.17, 21:15
                    rulsanka napisała:

> Szkodzi jeszcze bardziej, głównie z powodu soli. Ptaki nie wydalają płynnego mo
                    > czu, tylko kryształy kwasu moczowego, mocz ptaków zawiera bardzo mało wody, wię
                    > c sól nie ma się w czym rozpuścić. Dlatego sól rozwala ptakom nerki. Po wyglądz
                    > ie tego nie rozpoznasz, ptak zaczyna wyglądać źle kilka godzin przed śmiercią.

Dzięki. Człowiek całe życie się uczy smile
                  • kaz_nodzieja Re: Suchy chleb 02.05.17, 21:17
                    Dobry patent na gołębie.
                    • lauren6 Re: Suchy chleb 02.05.17, 22:14
                      Twierdzisz, że babcie namiętnie dokarmiające gołębie chlebem sprzed tygodnia nie robią tego z potrzeby serca, tylko chcą definitywnie rozwiązać problem osiedlowych sraluchów? big_grin
    • saszanasza Re: Suchy chleb 01.05.17, 19:54
      Wyrzucam, ale generalnie to kupuję chleb już pokrojony i mrożę, wyjmuję tylko tyle ile potrzebuję, co częściowo minimalizuje straty. Po kolejne....kupuję tylko pieczywo na zakwasie i kupuję po pół bochenka. Takie pieczywo jest świeże spokojnie przez 3 dni, nawet po wyjęciu z zamrażalnika.
      • beata985 Re: Suchy chleb 01.05.17, 21:03
        powiedz mi jak traktujesz taki zamrożony??
        zdaża mi się kupic za dużo i zamrażam ale dla mnie to jest niezjadliwe a ze świeżością nie ma nic wspólnego, czasami jeszcze taki niepokrojony da się odzyskać ale pokrojony nigdy.
        Ja zanoszę kurkom.
        • e-kasia27 Re: Suchy chleb 01.05.17, 22:36

Ja zawsze zamawiam pokrojony paczkowany z dowozem po 10 bochenków, wrzucam od razu świeży do zamrażarki i po rozmrożeniu niczym się nie różni od świeżego prosto ze sklepu. Mrożę też bułki, chleb tostowy i chleb razowy, i nigdy się nie zdarzyło, aby któryś był gorszy po rozmrożeniu niż przed, więc nie mam zielonego pojęcia dlaczego twierdzisz, że taki rozmrożony jest niejadalny.
          • memphis90 Re: Suchy chleb 01.05.17, 22:39
            Tez zamrazam od razu po przyniesieniu do domu i po odmrozeniu smakuje normalnie. Tylko chrupiacy nie jest. Za to tostowego nie rozmrazam, tylko od razu daje do opiekacza - i grzanki wychodza nawet lepsze smile
          • beata985 Re: Suchy chleb 02.05.17, 00:32
            no jest niejadalny, suchy, nawet na grzanki się nie nadaje...może to sposób mrozenia rozmrozenia się liczy.
            Jak pisałam ew. zamrozony w całości można jeszcze zjeść ale to też nie rewelacja żadna.
            • chyba.ze Re: Suchy chleb 02.05.17, 06:54
              Chleb przygotowany do zamrożenia musi być szczelnie owinięty folią- inaczej wyschnie.
              Rozmrażam powoli w temperaturze pokojowej również ofoliowany.
              Jest idealny.
              • beata985 Re: Suchy chleb 02.05.17, 08:19
                no i tak jest.
        • nanuk24 Re: Suchy chleb 02.05.17, 21:26
          Mój chleb po rozmrożeniu jest bardzo dobry, a jak włożę do zamrażalnika jeszcze świeży z chrupką skórką - taki jest także po rozmrożeniu.
          Wybieram bochenki w całości jeszcze ciepłe, daję obsłudze do pokrojenia i włożenia do papierowej torebki, w domu czekam aż wystygnie, po czym przekładam do dużego worka do zamrażania z podwójnym zamknięciem strunowym i już. Wyciągam tyle kromek, ile potrzebuję. Rozmrażam w mikrofalówce po jednej kromce każda wkładana jest na 11 sekund.
    • edelstein Re: Suchy chleb 01.05.17, 19:54
      Rzadko sie u nas zdarza,z reguly jak cos zostanie to susze i przetwarzam na bulke tarta,albo mocze czerstwe i zuzywam do Frikadellen czy innych potraw z miesem mielonym.Jak syn byl mlodszy to kruszylam i kamil ptakitongue_out
    • foringee Re: Suchy chleb 01.05.17, 20:02
      zasuszam i zawożę do znajomych na wsi którzy mają zwierzęta, albo daję koleżance której matka na działce hoduje kilka kur. widziałam, że niektórzy zostawiają reklamówki z zasuszonym chlebem przy śmietniku.
      • chyba.ze Re: Suchy chleb 01.05.17, 20:05
        Osoba, która wykorzystywała m in moje pieczywo do karmienia zwierząt pozbyła się gawiedzi.
        Chyba ogłoszenia po mieście porozlepiam wink
      • asia-loi Re: Suchy chleb 01.05.17, 20:13
        foringee napisał:

widziałam, że niektórzy zostawiają reklamówki z zasuszonym chlebem przy śmietniku.

>

Dlatego, ja też kładę suchy chleb przy śmietniku. Zauważyła, że ktoś ten chleb zabiera.
        Mam nadzieję, że się nie marnuje.
    • echtom Re: Suchy chleb 01.05.17, 20:08
      Robię grzanki, dopóki da się pokroić smile
      • tt-tka Re: Suchy chleb 01.05.17, 20:24
        Scieram na grubej tarce i zuzywam do panierki. Szczegolnie zytni.
        Skarmiam kaczkami, mam niedaleko smile
        • berdebul Re: Suchy chleb 01.05.17, 20:58
          To nie jest właściwy pokarm dla kaczek uncertain
          • tt-tka Re: Suchy chleb 01.05.17, 21:12
            berdebul napisała:

> To nie jest właściwy pokarm dla kaczek uncertain

Serio ? jedza i wygladaja zdrowo, ale skoro twierdzisz... a inne ptaszyska, nie-wodne ? Ptakow mam duzo w okolicy.
            • rulsanka Re: Suchy chleb 01.05.17, 21:43
              Ptak wygląda zdrowo praktycznie do samej śmierci. Bardzo trudno rozpoznać chorobę nawet u własnych, domowych ptaków, a co dopiero u dzikich.
              Niewielkie ilości czerstwego, białego, nie spleśniałego chleba, nie zaszkodzą kaczkom, choć nie jest to dla nich jedzenie zdrowe. Chleb ma dużo soli, poza tym to puste kalorie, niewiele witamin, minerałów. Chleb na zakwasie jest szkodliwy.
    • emila.dudek Re: Suchy chleb 01.05.17, 20:22
      Odkładam w lniany worek. Oddaje sąsiadce, która ma rodzinę na wsi. Psy i świnie nie narzekają. A ja od czasu do czasu dostanę jajka wiejskie. Na pewno nie wyrzucam.
      • ms.piggy Re: Suchy chleb 02.05.17, 08:56
        ... "Psy i świnie nie narzekają"... zakute wiejskie łby same niech żrą suchy chleb
        • kaz_nodzieja Re: Suchy chleb 02.05.17, 16:16
          big_grin big_grin big_grin
      • nanuk24 Re: Suchy chleb 02.05.17, 22:11
        Jak można psom suchy chleb dawać? Psa pieczywem nie wolno karmić.
        • default Re: Suchy chleb 02.05.17, 22:32
          Powiedz to mojemu Rudemu smile On kocha suchy chleb, na te kromeczke, ktora dostaje w ramach przekaski, czeka z utesknieniem - i zawsze domaga sie wiecej smile
    • bellatri.x.lestrange Re: Suchy chleb 01.05.17, 20:42
      Z suchego robię bułkę tartą, jeśli pieczywo splesnieje, to zostawiam przy śmietniku.
      Jestem pewna, że momentalnie trafiłby mnie grom z nieba, jeśli wyrzucilabym chleb do śmieci, wiec nie próbujesmile
      • rulsanka Re: Suchy chleb 01.05.17, 21:44
        Po co zostawiasz trujący chleb przy śmietniku?
        • bellatri.x.lestrange Re: Suchy chleb 01.05.17, 22:34
          Po to, żeby ktoś się zatrul. Albo, żeby ktoś za mnie wrzucił do smietnika i wtedy nie mnie trafi piorun, tylko tego kogoś. Serio, takiego mam fiola.
          • memphis90 Re: Suchy chleb 01.05.17, 22:42
            Wykladanie splesnialego jedzenia przy smietniku jest po prostu slabe uncertain Niektorzy ludzie naprawde JEDZA wystawione kolo smietnika resztki, bo ich nie stac na pozywienie. Jak mozna dac tym ludziom jedzenie, ktore jest zielone, smierdzace i obrosniete plesnia? Zepsulo sie, to wyrzuc, a nie pluj ludziom w twarz...
            • bellatri.x.lestrange Re: Suchy chleb 01.05.17, 22:55
              Sorry, tak mi się złożył Twój post z Twoja sygnaturka i dostałam chwilowej glupawki " nie pluj ludziom w twarz, a gdy go poznasz to bądź sobą i splun".
              A w temacie to, przemyśle kwestie pozbywania się splesnialego chleba.
          • peonka Re: Suchy chleb 02.05.17, 08:40
            Ale serio, Beatrix, splesnialy chleb naprawdę nadaje się tylko do wyrzucenia. Przy śmietniku można zostawiać suchy, ale dobry, nadający się do jedzenia przez zwierzęta chociażby. Splesnialy się nie nadaje dla nikogo.
            Nie obrażaj się. Czasami wszyscy robimy coś z przyzwyczajenia, bo nam się wydaje, że ma sens, a jak pomyśleć to faktycznie nie... Każdy czasem tak ma i nie ma się co obrażać. Przemyśl to.
            • peonka Re: Suchy chleb 02.05.17, 09:08
              Bellatrix. Sorry smile
            • bellatri.x.lestrange Re: Suchy chleb 02.05.17, 21:49
              Oczywiście, że się nie obrażam smile
    • bellatri.x.lestrange Re: Suchy chleb 01.05.17, 20:42
      Z suchego robię bułkę tartą, jeśli pieczywo splesnieje, to zostawiam przy śmietniku.
      Jestem pewna, że momentalnie trafiłby mnie grom z nieba, jeśli wyrzucilabym chleb do śmieci, wiec nie próbujesmile
      • leanne_paul_piper Re: Suchy chleb 02.05.17, 01:21
        Nie zostawiaj spleśniałego przy śmietniku, bo na ten chleb czekają ludzie i danie im spleśniałego, to jak danie im w twarz. U nas też ludzie zostawiają chleb w reklamówkach, zawieszony na kracie przy śmietniku i widać, że szybko on znika. Pomyśl, jak się poczuje ktoś głodny, kto trafi na spleśniałe resztki.
    • ykke Re: Suchy chleb 01.05.17, 20:48
      Niezjedzony chleb i skórki wrzucam do plociennego worka i tam "dosycha". Na biezaco tez do karmnika. Raz na jakiś czas jeździmy na folwark i karmimy kozy,owce, konie lub daje sąsiadowi, którego ojciec ma kury. Jeśli chleb splesnial wrzucam do lasu. Jakoś nie umiem wyrzucić do kosza.
      • 3-mamuska Re: Suchy chleb 01.05.17, 20:51
        Spleśniałe jest bardzo niezdrowe wyrzucić nie ale narażać zwierząt to juz tak.
        Robimy tosty , lub smażymy jak za dzieciaka mam robiła. Tosty francuskie.
        Suchy daje do mielonego lub trę na bułkę tarta.
        Spleśniały wywalam.
      • memphis90 Re: Suchy chleb 01.05.17, 22:44
        >Jeśli chleb splesnial wrzucam do lasu.
        OJP, kolejna uncertain I to jeszcze do lasu...
      • nanuk24 Re: Suchy chleb 02.05.17, 22:16
        Do lasu? Ludzie, co wy macie w głowach?
        • kaz_nodzieja Re: Suchy chleb 02.05.17, 22:22
          Chyba pleśń z chleba.
    • default Re: Suchy chleb 01.05.17, 20:58
      Wynoszę do lasu, albo karmię daniele (hodowlane), albo tak wyrzucam luzem - dziki zjadają. Część kruszę dla patów (zimą), chociaż mąż mnie poucza, że nie wolno. On dla ptaków kupuje specjalne mieszanki albo słonecznik.
    • mai-ra3 Re: Suchy chleb 01.05.17, 21:17
      Jeśli jest jeszcze jadalny, to na obtaczam w roztrzepanym jajku i na patelnię z rozgrzanym olejem. wychodza takie jakby grzanki. Mozna fajnie odswiezyć tak nawet twardawy juz chleb.

Jeśli jest całkiem stary albo zaplesniały, to kosz.... choć nie lubię wywalac żywności, ale jak zepsute to tylko wyrzucić zostaje.
    • rulsanka Re: Suchy chleb 01.05.17, 21:46
      Z bułek robię bułkę tartą, chleb wywalam do kompostu, spleśniałe pieczywo również.
    • beverly1985 Re: Suchy chleb 01.05.17, 22:21
      Grzanki
      • czarna_kita Re: Suchy chleb 01.05.17, 22:44
        To zależy w jakim jest stanie. Kilkudniowy obtaczam w jajku lub mleku i smaze, dzieciaki ubóstwiają. Jak suchy to kłade na kaloryfer żeby doschł i miele na "bułkę tartą". Jak mam większą ilość świeżego to mrożę.
    • capa_negra Re: Suchy chleb 01.05.17, 22:38
      Suszę, a co ususzę oddaję znajomej która ma kury
      • grey_delphinum Re: Suchy chleb 01.05.17, 22:46
        Wyrzucam, zawsze z ogromnymi wyrzutami sumienia sad
      • grey_delphinum Re: Suchy chleb 01.05.17, 22:47
        Wyrzucam, zawsze z ogromnymi wyrzutami sumienia sad
    • paloma_blauwinder Re: Suchy chleb 01.05.17, 22:49
      Porada dla osób, które dokarmiają chlebem dziki/gołębie w mieście/łabędzie w stawie/zostawiają spleśniały PRZY śmietniku (wtf?): kupujcie mniej chleba albo nauczcie się go normalnie wyrzucać do zamykanych kontenerów. Gołębie i szczury w centrum, a dziki na obrzeżach miast to nie są zwierzątka wymagające naszej pomocy.
      O ile takie zachowania były zrozumiałe u pokolenia naszych dziadków, które przeżyło wojnę, głód, obozy, wypędzenia itd. - mam na myśli lęk przed brakiem chleba, kupowanie na zapas, zgroza przy wyrzucaniu - to w naszym pokoleniu to jest już tylko żałosne i szkodliwe.
      • default Re: Suchy chleb 03.05.17, 16:57
        Nie wiem jak inne forumki, u mnie tego chleba wyrzucanego są śladowe ilości, jakieś piętki, końcówki. Większy kawałek to tylko, gdy trafi się jakiś niesmaczny.
    • katriel Re: Suchy chleb 02.05.17, 00:45
      > co robicie z niewykorzystanym pieczywem jeżeli konia brak?
      Nic, nie miewam niewykorzystanego pieczywa. Kupuję i jem aż się skończy, porządny chleb jest spokojnie jadalny przez 4-5 dni. Jak się skończy kupuję następny, ewentualnie rozmrażam - zawsze mam w zamrażarce kilka połówek na czarną godzinę. Czasem taki kilkudniowy obtaczam w jajku i smażę, ale to bardziej na zasadzie "mamy ochotę na odmianę" niż "inaczej nie da się zjeść".
      Wyrzucam tylko obgryzione i obślinione kawałki kanapek po dzieciach. To już bez wyrzutów sumienia i nigdy mnie żaden piorun nie trafił.
      Prawdę mówiąc, większe wyrzuty sumienia mam wyrzucając psujące się mięso. Jakieś zwierzę oddało życie, żebym mogła sobie dobrze zjeść, nie godzi się tego nadużywać.
    • marianna1960 Re: Suchy chleb 02.05.17, 06:41
      Nie wyrzucam chleba. Chleb mrozimy nic się nie marnuje a suche bułki przeznaczam nas bułkę tarta.
    • phantomka Re: Suchy chleb 02.05.17, 08:09
      Chleb z reguly mroze po przyniesieniu do domu i wyjmuje po kilka kromek.
      Bulki odkladam do suszenia i robie bulke tarta z nich.
    • magia Re: Suchy chleb 02.05.17, 08:14
      Bułki przerabiam. A bułkę tartą, chleb daje zanoszę do stajni. Jeśli był posmarowany masłem to rzucam na podwórko srokom.
    • szarsz Re: Suchy chleb 02.05.17, 08:33
      U mnie jest koń, a dokładniej skrzyneczki na suche pieczywo, które raz na jakiś czas zabuerane jest dla koni. Co śmieszne, powieszenie tych skrzynek podziało na mnie tak, że wyrzucam teraz sporo pieczywa. Kiedyś się starałam i właściwe nie marnowałam chleba, teraz w ogóle się tym nie przejmuję i jak coś tylko straci świeżość, to dosuszam i dzieci wynoszą dla koni.
    • yamilca197 Re: Suchy chleb 02.05.17, 08:37
      Such bagietki,bulki przerabiam na bulke tarta, splesniale wrzucam do torby z innymi odpadami organicznymi I idzie na kompost.
    • black.sally Re: Suchy chleb 02.05.17, 09:04
      mój syn cały suchy chleb pochłania w ilościach niemozliwych.Jak zostanie jednak, to w reklamówkę i do moich rodziców.Chleb ląduje w stawie z rybami.
    • jesienna.nuta Re: Suchy chleb 02.05.17, 09:47
      Kupuję tak mało pieczywa, że zawsze je zjadamy (no chyba, że kupię wyjątkowo ohydne pomimo ceny).
      Wtedy wyrzucam i mam zepsuty dzień, bo szanuję chleb.
      • raczek47 Re: Suchy chleb 02.05.17, 16:40
        jak spleśnieje-co się niestety zdarza ( widać ile chemii jest w pieczywie), wyrzucam.Wyschnięty wyrzucam ptakom ( zawsze jakieś gołębie czekają).
        Poza tym chleb zawsze kupuję krojony i zamrażam od razu- dzieciaki wyciągają po 2-3 kromki, do bieżącego zjedzenia.
        O wiele mniej się marnuje chleba w tym systemie, a i tak się zdarza,że sczerstwieje.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka