Dodaj do ulubionych

Najlepsze podkłady / fluidy

22.05.17, 14:18
Dziewczyny, jestem na etapie poszukiwań najlepszego dla siebie podkładu z górnej półki. Mam cerę mieszaną, naczynka i parę drobiazgów do przykrycia. Dostałam w dwóch konkurencyjnych drogeriach troszkę małych próbek (tak na jednokrotne nałożenie) i sporo wydawało mi się całkiem ok (oprócz zachwalanej przez większość szpachli DB). Na wizażu opinie na temat każdego z tych produktów przeróżne. Średnia ocen w okolicach 3,9 na 5 to już była bardzo wysoka.
Mam pytanie o Wasze ulubione podkłady, które zarówno po nałożeniu, jak i po paru godzinach prezentują się na twarzy dobrze, nie ciasteczkują, nie postarzają. Jak dobrze zapamiętałam był już tutaj niedawno taki wątek, ale nie jestem w stanie go znaleźć. Może któraś z Was pamięta jaki to tytuł, bo po wpisaniu słów kluczowych nie potrafię wyszukać.
Obserwuj wątek
    • sfornarina Re: Najlepsze podkłady / fluidy 22.05.17, 14:20
      Najlepszy jaki znalazłam to Guerlain Lingerie.
      Dior, Laura Mercier czy Estee Lauder się nie umywają.
      • lea.letizia Re: Najlepsze podkłady / fluidy 22.05.17, 14:27
        Potwierdzam, jest idealny,
        a co najwazniejsze kolor 01 idealnie pasuje do mojej karnacji
        • mag1_k Re: Najlepsze podkłady / fluidy 22.05.17, 15:50
          Jak zawsze warto rozwiewać na tym forum swoje wątpliwości i pytać, pytać, pytaćsmile
          Bardzo dziękuję.
          Jutro go przetestuję, bo akurat tego podkładu w próbce nie dostałam.
    • chocolatemonster Re: Najlepsze podkłady / fluidy 22.05.17, 14:30
      Bare minerals i ysl.
    • obrus_w_paski Re: Najlepsze podkłady / fluidy 22.05.17, 14:31
      Sama mam z tym problem, wiec chętnie poczytam.
      Sprawdzałam Mac, Armani (!) a teraz clarnis wymieszany z kremem pol na pol daje całkiem niezły efekt.
      Czy wy nakładanie podkład ot tak, na nakremowana twarz? Bo jeśli ja tak nakładam podkład to nieważne co, zawsze po kilku godzinach robi mi się skorupa albo podkład schodzi płatami. Dopiero wymieszany na dłoni 50:50 daje w miarę naturalny efekt. Dodam, ze nakładam naprawdę niewiele podkładu wiec to nie kwestia ilości
      • lea.letizia Re: Najlepsze podkłady / fluidy 22.05.17, 14:40
        Ja tez tak nakladam podklad. Tak moja wlasna wersja BB
      • sfornarina Re: Najlepsze podkłady / fluidy 22.05.17, 15:37
        Nakładam normalnie na krem (niemalże od razu po nałożeniu kremu), a kremy używam różne - albo Avene albo LRP. Nic mi się nie zwija, nie robi się skorupa, podkład jest na twarzy cały dzień. Podkład aplikuję palcami.
        • naturella Re: Najlepsze podkłady / fluidy 22.05.17, 15:51
          Ja mam z podkładami inny problem - nie mogę dobrać koloru. A to dlatego, że mam ciemniejszą karnację, niż przeciętna osoba, podkłady z "normalnej" palety są dla mnie za jasne, robi mi się trupi kolorek, a z ciemniejszych odcieni pozostaje mi kolor "tan" lub "bronze", który jest dobry dla osób naprawdę ciemnoskórych smile Używam Revlon Colorstay, mieszając jakiś opalony kolor z jasnym, w zależności od miesiąca dodając więcej jasnego lub mniej - u mnie szczyt bladości w tym roku wypadł w kwietniu. te podkłady Revlon są całkiem ok, długo się trzymają na twarzy (u mnie podkłady się ścierają raczej niż wałkują), są kryjące i mają ładne odcienie. A nakładam normalnie, bezpośrednio na krem.
      • nolus Re: Najlepsze podkłady / fluidy 23.05.17, 00:21
        A myślałaś o używaniu jakiejś bazy pod podkład? To fajny kosmetyk, ostatnio się o tym przekonałam. Kiedyś nakładałam podkłady od razu na twarz, bez stosowania uprzednio jakiegokolwiek kremu. Nie narzekam jakoś specjalnie na swoją cerę - mieszana i naczynkowa, do tego z sińcami pod oczami, ale dużo jest w stanie znieść tongue_out Kremu zaczęłam używać dopiero kiedy po wypróbowaniu jednego podkładu, który odpowiadał mi pod względem odcienia i konsystencji, zaczął wykazywać tylko jedną ale drażniącą cechę - po nałożeniu pod oczami czułam pieczenie. Zaczęłam szukać jakiegoś dobrego kremu nawilżającego, który będzie na tyle delikatny, żeby robić za bazę pod makijaż. Poużywałam takich i owakich, wszystkie z Loreala mogłabym wyrzucić do śmieci przez wieczne rolowanie się na skórze, te z Nivea też moge ocenic jako buble. W końcu przypadkowo zaczęłam testować mocno nawilżające kremy Dermedic Hydrain3 i już się z nimi nie rozstaję tongue_out Ale krem to krem, a nie baza więc ostatnio zaopatrzyłam się w 3 bazy - popularna ostatnio Lumiere Base z Bielendy, bazę przedłużającą trwałość makijażu z Max Factor i ostatnią - bazę wygładzającą Cashmere, z efektem 3D. I to był strzał w 10- tkę. Teraz nie chcę już żadnego kremu - bazę można nakładać przed nałożeniem makijażu, tak jak krem albo po. U mnie sprawdza się świetnie, bo:
        - łatwiej nakłada mi się na skórę podkład - po prostu łatwiejsze jest rozsmarowanie go i jakoś tak łatwo to idzie, że wreszcie nie muszę się obawiać paskudnych smug, podkład po prostu świetnie łączy / stapia się z bazą
        - u mnie naprawdę daje ten efekt aksamitnej cery, przyjemnie się dotyka tak gładkiej skóry
        - eliminuje obawy o efekt braku naturalności, bo w newralgicznych miejsach - żuchwa/skrzydełka nosa nie widać tego charakterystycznego załamania kolorów podkładu i naturalnego odcienia skóry tongue_out
        - bardzo duży plus jak dla mnie - nie czuję zmęczenia skóry, która musi nosić makijaż. Baza daje taki fajny efekt "lekkości" makijażu, zarówno wizualnie, jak i w obszarze "czucia" jej na własnej skórze smile

Polecam wypróbować, chociaż to co sprawdziło się u mnie, nie musi dać podobnego efektu u Ciebie. Pokombinuj z bazami, bo potrafią one pomóc, nawet przy średnich jakościowo podkładach. U mnie poradziły sobie ze średnio lubianym podkładem Max Factora 3 in 1, który dla mnie miał średnio fajną, dość ciężką konsystencję i nie do końca odpowiadał mi jego kolor. Z tym podkładem nie radziła sobie nawet baza Max Factora, a Cashmere zdał egzamin i pomógł smile
        • k1234561 Re: Najlepsze podkłady / fluidy 23.05.17, 07:48
          Autorka wątku szuka podkładu z górnej półki.Firmy które wymieniasz (Max Factor,Bielenda,Cashmere) są firmami zaledwie drogeryjnymi i na pewno nie z górnej półki wink
    • fil.lo Re: Najlepsze podkłady / fluidy 22.05.17, 16:16
      Ja używam Diora Diorskin Forever czy jakoś tak. Bardzo go lubię, fajnie kryje, nie wygląda sztucznie.
      Nakładam palcami, na nakremowaną twarz, nic się nie dzieje. Lepiej wygląda nałożony tym gąbkowym jajkiem (tylko że nie chce mi się nim malować hihi).
      • k1234561 Re: Najlepsze podkłady / fluidy 22.05.17, 21:57
        Ja też mam ten podkład i potwierdzam,że jest bardzo dobry. Nakładam go tym gąbkowym jajkiem,na nakremowaną twarz.Dodam jeszcze,że latem na krem nakładam taki specjalny bloker z Clarinsa, bo mam skłonność do przebarwień i właściwie nie powinnam w ogóle buzi na słońce wystawiać.Po tym blokerze nakładam podkład i nic się nie roluje,nie waży,nie klei.Skóra nie wygląda sztucznie,wszystko OK.
    • d.o.s.i.a Re: Najlepsze podkłady / fluidy 22.05.17, 16:19
      Kolorystycznie odpowiada mi tylko Mac, bo wszystkie firmy typu Dior maja podkłady w tonach rozowych i wyglądam w nich jak swinka piggy. Mac to jedyna firma ktora ma pigment cielisty, bardziej żółty. Niestety konsystencyjnie średnio - są dość wysuszające. Najbardziej lubie fluid face &body, bardzo leciutki ale mniej kryjacy. Nakladam zawsze gabeczka - diametralna różnica.
      • snakelilith Re: Najlepsze podkłady / fluidy 22.05.17, 21:41
        d.o.s.i.a napisała:

> Kolorystycznie odpowiada mi tylko Mac, bo wszystkie firmy typu Dior maja podkła
        > dy w tonach rozowych i wyglądam w nich jak swinka piggy.

Nieprawda. Diora, a zwłaszcza Diorskin Forever jest nawet stosunkowo żółty, a co najwyżej neutralny, w każdym razie te jaśniejsze kolory. Żółtawe, ale jasne kolory ma także Clinique Even Better (np. słynny 16 Buff) i Bobbi Brown.
        • d.o.s.i.a Re: Najlepsze podkłady / fluidy 22.05.17, 21:46
          Próbowałam kiedyś wszystkich firm w domu towarowym, nabrałam probek, jedyne żółte odcienie były za zolte - żaden nie był takim neutralnym cielistym jaki maja w macu. Z podkulonym ogonem wróciłam do maca, uwierz ze wcale nie chciałam.
          • snakelilith Re: Najlepsze podkłady / fluidy 22.05.17, 22:57
            Możliwe, że Mac ma odcień, który dla ciebie jest idealnie cielisty, ale to nie znaczy, że to jedyna marka produkująca podkłady w ciepłych odcieniach (nie mylić z opalonym). Ja byłam z moją bardzo jasną, ale żołtawo-beżową cerą kolorem 010 z Diorskin Forever zadowolona. Mac ma może i dużo kolorów, ale w jasnej tonacji jest też bardzo ograniczony. Dlatego ja kupuję podkład mineralny w proszku, wymieszany według indywidualnego zamówienia i mam kolor idealny.
            • d.o.s.i.a Re: Najlepsze podkłady / fluidy 23.05.17, 00:12
              Znam ten odcien Diora, bo był jednym który wtedy wypróbowałam. I niestety był za żółty i za ciemny. Ja wtedy wypróbowałam wszystkie jasne odcienie wszystkich marek jakie były w centrum handlowym. Jedyny który był ok to Ester Lauder, ale mial dziwny zapach i po jednej buteleczce zrezygnowałam.
              • snakelilith Re: Najlepsze podkłady / fluidy 23.05.17, 11:17
                Nie wiem co próbowałaś, ale na pewno nie Diorskin Forever w kolorze 010 Ivory. Ten kolor jest bowiem jaśniejszy od wszystkich odcieni Estee Lauder. Jedynie kolor Estee Lauder Double Wear 1w1 Bone mógłby wchodzić w grę, ale jest to kolor zdecydowanie żołty, o wiele bardziej żołty od wyżej wymienionego. Weź też pod uwagę, że to samo oznaczenie nie oznacza automatycznie tego samego koloru w obrębie tej samej marki. Dior Nude w kolorze Ivory wypada ciemniej od Dior Forever Ivory. A w MACu jaki masz odcień?
                • d.o.s.i.a Re: Najlepsze podkłady / fluidy 23.05.17, 12:13
                  U maca mam C1 z body & face. Fakt, ze ten sam kolor w innym rodzaju podkladu jest trupio blady, bo duzo bardziej kryjacy (niestety zrobilam kiedys ten blad, uzywam go teraz jako korektor pod oczy) - ale przy konsystencji body&face, ktory jest wodnisty i malo kryjacy jest to kolor ktory idealnie wtapia sie w moja skore i dobrala mi go wizazystka - od tej pory bez sukcesu probuje znalezc rownie dobrany kolor, bo czasem chcialabym jednak cos bardziej kryjacego.
                  Nie ciagnij mnie juz za slowka - mowie Ci ze przebadalam wszystkie kolory z marek typu Dior i naprawde nic dla siebie nie znalazlam, nie pamietam juz konkretnych numerkow. A szukalam z kilkoma asystentami (w zaleznosci od stoiska). Spedzilam tam ze dwie godziny bo wybralam sie z tzw. zamiarem, wzielam tone probek do domu i pamietam tego Diora, ktory mial byc strzalem w dziesiatke - przepraszam, teraz pamietam, ze nie byl zolty tylko jednak rozowy, chociaz mial byc najmniej rozowy i tak ladnie wygladal na panu asystencie big_grin Estee Laudera mialam perfectionista, ale ktory nie pamietam - uzywalam go w lecie wiec moglam sobie pozwolic na ciut ciemniejszy odcien, a taki na mnie byl, mimo ze byla to 1-ka, ale nie pamietam juz ktora.
    • black-cat Re: Najlepsze podkłady / fluidy 22.05.17, 22:27
      Mat Lumiere Chanel, cudownie łączy się z Transluscent Loose Powder Shiseido i Meteorytami. Pod każdy podkład warto nałożyć bazę Smashboxa, lepiej się trzyma i skóra jest bardziej gładka.
    • regina-phalange Re: Najlepsze podkłady / fluidy 22.05.17, 23:00
      Kanebo Sensai.
    • konsta-is-me Re: Najlepsze podkłady / fluidy 22.05.17, 23:24
      Toleriant LA Roche Possey.

• leokadia35 Re: Najlepsze podkłady / fluidy 23.05.17, 09:08
        Włoski colistar mój najlepszy

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka