22.05.17, 16:33
Z tego co czytam na temat Opola to sytuacja wygląda tak, że TVP już dobre kilka miesięcy temu podpisała z miastem umowę o organizacji festiwalu. To TVP miała być organizatorem. W umowie był określony konkretny scenariusz z wyliczeniem artystów, którzy mieli wystąpić. Natomiast wszystko wskazuje, że do chwili obecnej - czyli na zaledwie 3 tygodnie przed imprezą - nie było jeszcze żadnych pisemnych ustaleń z artystami. W przeciwnym razie za odwołanie występu artystom zapewne groziłyby jakieś kary finansowe - przynajmniej ja bym taki zapis w podobnych umowach zawarła - i zwyczajnie nie mieliby możliwości tak gremialnie odwoływać swojego udziału.

Kto było odpowiedzialny za organizację? Czy to normalka, że do ostatniej chwili nic nie jest na piśmie, nie ma spisanych ustaleń finansowych, organizacyjnych, programowych? Przecież zespół na wesele się zamawia z większym wyprzedzeniem.

No i kolejność - jak TVP mogło się zobowiązać miastu, że zapewni występ konkretnych artystów bez umawiania się uprzednio z nimi?

Na miejscu władz Opola byłabym wściekła i gotowa TVP pozwać - nie dość, że niszczą taką piękną tradycję, to za tym idą konkretne straty finansowe dla przedsiębiorców z Opola i kasy miasta.

Na głowie to jest postawione.
Obserwuj wątek
    • joa66 Re: TVP Opole 22.05.17, 16:42
      Czy to normalka, że do ostatniej chwili
      > nic nie jest na piśmie, nie ma spisanych ustaleń finansowych, organizacyjnych,
      > programowych

Nie wiem na ile "normalka" ale całkiem powszechne. Umowy bywają podpisywane na krótko przed wydarzeniem, z wielu powodów - ustalanie drobnych szczegółów, brak pośpiechu jeżeli partnerzy się znają itd

jak TVP mogło się zobowiązać miastu, że zapewni występ konkret
      > nych artystów bez umawiania się uprzednio z nimi?

Pewnie się umawiała wstępnie , tak jak co roku i wstępne zgody były. A reszta - patrz wyżej.
      • spanish_fly Re: TVP Opole 22.05.17, 16:50
        Ja pierdziu, gdybym była odpowiedzialna za organizację to na trzy tygodnie przed już bym spać nie mogła nie mając potwierdzonego scenariusza.
        • joa66 Re: TVP Opole 22.05.17, 16:53
          Też tak miałam na początku. Teraz tak mam tylko z "nowymi". smile

• spanish_fly Re: TVP Opole 22.05.17, 16:55
            Ale mowa o imprezach biletowanych?
            • joa66 Re: TVP Opole 22.05.17, 17:02
              Też. I zdarzają się błędy i inne cuda na kijku mimo podpisania umowy. Nie wynikające ze złej woli, tylko z faktu, że nikt nie pomyślał o du...li nr 275/fhst/2720. Nie ma szkół, uczelni przygotowujących do tej pracy - uczysz się na własnych błędach.
              • spanish_fly Re: TVP Opole 22.05.17, 17:03
                No wiadomo, ale mieć zaklepanego artystę na którego się sprzedaje bilety to chyba jednak podstawa.
                • maslova Re: TVP Opole 22.05.17, 22:00
                  Ale biletów jeszcze nie ma w sprzedaży wink
    • zona_glusia Re: TVP Opole 22.05.17, 16:44
      > być organizatorem. W umowie był określony konkretny scenariusz z wyliczeniem ar
      > tystów, którzy mieli wystąpić. Natomiast wszystko wskazuje, że do chwili obecne
      > j - czyli na zaledwie 3 tygodnie przed imprezą - nie było jeszcze żadnych pisem
      > nych ustaleń z artystami. W przeciwnym razie za odwołanie występu artystom zape
      > wne groziłyby jakieś kary finansowe
      Nie było pisemnych umów z artystami pewnie z dwóch powodów. Po pierwsze bo telewizja pod rządami Kurskiego jest fatalnie zarządzana. Po drugie, może, żeby artystów trzymać w niepewność i mieć dla nich marchewkę za posłuszeństwo.
      • joa66 Re: TVP Opole 22.05.17, 16:49
        Po trzecie, że już się znają z poprzedniej współpracy. smile Czasami podpisuję umowy z artystami. Czasami jest to 10 minut przed wydarzeniem smile Artyści często "nie mają czasu" i zakładają, że skoro wtedy było Ok to i teraz będzie ok.
        • spanish_fly Re: TVP Opole 22.05.17, 16:52
          Artyści to sobie mogą zakładać, ale ktoś kto ma sprzedać kilka tysięcy biletów to chyba nie powinien ograniczać się do zakładania, że "będzie ok".
          • joa66 Re: TVP Opole 22.05.17, 16:56
            Nie wiem jak to wyglądało w poprzednich latach i na ile póxniej jest w tym roku. Ale zdarza się, że informacja o wydarzeniu idzie wcześniej niż wszytskie umowy są dopięte. ( w tej chwili mam taki przypadek u siebie smile )
        • baltycki Re: TVP Opole 22.05.17, 17:02
          joa66 napisała:

> Czasami podpisuję umowy z artystami. Czasami jest to 10 minut przed wydarzeniem smile
          Bywalo, ze przyjezdzali w ostatniej chwili, biegiem na scene, a umowe podpisywali razem z lista plac. smile
          Oczywiscie nie przy imprezach tej rangi.
          • joa66 Re: TVP Opole 22.05.17, 17:04
            Dokładnie. Oczywiście nie mam pojęcia jaka była tradycja w Opolu, po prostu piszę, że takie rzeczy się czesto zdarzają.
        • zona_glusia Re: TVP Opole 22.05.17, 19:06
          Ok. Pewnie masz rację skoro robisz to zawodowo. smile
          • joa66 Re: TVP Opole 22.05.17, 21:12
            Tak dużych imprez nie smile ale skoro nikt z zaangażowanych tego nie komentuje być może tak było zawsze.
    • woman_in_love przecież taka Marylka od 50 lat tam występuje, 22.05.17, 16:54
      a reszta niewiele krócej big_grin. Co tu niby ustalać. CTRL+C i CTRL+V i można podpisać przed wyjściem na scenę tą samą umowę co zawsze big_grin.
    • lusitania2 Re: TVP Opole 22.05.17, 16:56
      no co się dziwisz, "dobra zmiana"!
      Nawet igrzysk zorganizować nie potrafią.
      (good for us!)
    • leokadia35 Re: TVP Opole 22.05.17, 20:55
      Coś ci się przypadkiem nie pomyliło? To prezydent miasta zagorzały zwolennik PO tutaj najwięcej namieszał, więcc on powinien ponieść konsekwencje zaistniałej informacji. Przecież kayah była regularnie zapraszana do TVP i teraz nagle ktoś jej tego zabronił? Komuś strasznie zależy na kompromitacji Kurskiego . Przez to festiwal opolski zostanie przeniesiony. Tak, jest to upolitycznienie, ale czy z winy PIS czy knującego kodziarstwa
      • lusitania2 Re: TVP Opole 22.05.17, 21:01
        tak, tak, piss-towarzyszko...
        (Nie)stety, bujać, to wy, ale nie NAS.
      • gama2003 Re: TVP Opole 22.05.17, 21:08
        Prezydent Opola ma na piśmie zobowiązania TVP, których stacja nie dotrzymuje. Jest to podstawą zerwania umowy.
        Powodzenia w przenosinach festiwalu !
        I miłej zabawy przy Pietrzaku i Martyniuku.
        • leokadia35 Re: TVP Opole 23.05.17, 09:38
          Ale zrobił to ewidentnie po złości. Opolanie mu zapewne podziękują w następnych wyborach
          • semihora Re: TVP Opole 23.05.17, 10:34
            Jeszcze cię może zaskoczyć forma tych podziękowań.
          • heca7 Re: TVP Opole 23.05.17, 11:58
            Myślałam, że moja matka to sama wymyśliła a ona tylko dostała wytyczne z centrali wink
      • spanish_fly Re: TVP Opole 22.05.17, 21:12
        To prezydent Opola nie jest skumany z Patryczkiem Jakim? Wydawało mi się, że razem dążą do przejęcia funduszy jednej z sąsiedniej gmin. Na terenie miasta został tatuś Patryczka (dostał stanowiska prezesa w wodociągach) i na pewno mu zależy, żeby miasto miało jak najwięcej pieniędzy do dyspozycji na premie i nagrody.
        • joa66 Re: TVP Opole 22.05.17, 21:27
          he, he.... niech się kłócą...i nasyłają prezesa na siebie.
      • joanekjoanek Re: TVP Opole 22.05.17, 22:05
        Ja właśnie obejrzałam cały występ pana Kurskiego, który stał się podstawą dla tego postu.
        Szczęka mi opada na widok kogoś, kto Kurskiemu w to wszystko uwierzył.
        Przecież "ten człowiek w życiu słowa prawdy nie powiedział".
        Jak koszmarnie naiwnym (przynajmniej...) trzeba być, żeby łykać to, co on gada, i jeszcze to powtarzać z przekonaniem...
        Niewyobrażalne.
        • spanish_fly Re: TVP Opole 22.05.17, 22:11
          Widziałam kawałek bez dźwięku i na sam widok szczerej twarzy Kurskiego mnie zemdliło.
        • nathasha Re: TVP Opole 22.05.17, 22:14
          mozna byc - jak sie nie ma dostepu do zadnych innych mediow, a raczej jak sie nie uznaje zadnych innych mediow. klamstwo wielokrotnie powtorzone - a tak jest w przypadku tych mediow - staje sie prawda.
      • nathasha Re: TVP Opole 22.05.17, 22:13
        hahahahahaha, leokadia, peron to juz nawet nie to ze ci odjechal, macha ci z odleglej galaktyki
      • szarsz Re: TVP Opole 22.05.17, 22:33
        > prezydent miasta zagorzały zwolennik PO

Zagorzały zwolennik PO popierany przez Solidarną Polske Gowina? Wiekszej bzdury nie dało sie wymyślić?
    • thank_you Re: TVP Opole 22.05.17, 21:30
      Kurski w wywiadzie po Wiadomościach wytarł sobie mordę Wodeckim. Dla tego gościa pukanie w dno od spodu to niepotrzebny komplement.
    • joa66 Re: TVP Opole 22.05.17, 22:17
      Jak można tak się zeszmacić?

Ale może pan prezydent Opola ma konotacje polityczne? - zagaiła prowadząca program Danuta Holecka i wyjaśniła, że Wiśniewski podpisał deklarację samorządowców o poparciu Bronisława Komorowskiego

wiadomosci.gazeta.pl/wiadomosci/7,114871,21849372,najpierw-wiadomosci-o-opolu-a-potem-wchodzi-kurski-prezydent.html#MT
      • gama2003 Re: TVP Opole 23.05.17, 10:40
        Szkoda, że nie wspomniała tym samym mimochodem, jak to prezes Kurski zmieniał barwy partyjne i co na Kaczyńskiego wygadywał...
    • konwalka Re: TVP Opole 22.05.17, 22:19
      Ano, klęska pod kurskim
    • lauren6 Re: TVP Opole 23.05.17, 11:40
      Na onecie piszą, że Opole będzie się domagać od TVP wielomilionowego odszkodowania za zszarganie wizerunku miasta.

Spokojnie. Pieniądze na odszkodowanie się znajdą. Gliński z ekipą podobno pracuja nad poprawkami w ustawie o abonamencie.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka