mikk25 25.05.17, 12:39 Pierwsza komunia hiszpańskiej księżniczki Sofii. Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
aga.doris Re: Stroje - komunia 25.05.17, 12:57 No bo to księżniczka, niezależnie od atrybutów zewnętrznych. I będzie nią zawsze. A Dżesika, Nikola i Sandra mogą poczuć się jak "księżniczki" tylko na komunii i ślubie Odpowiedz Link Zgłoś
aagnes Re: Stroje - komunia 25.05.17, 12:59 dokładnie tak - i ten obrazek mowi wiecej niz tysiąc słów Odpowiedz Link Zgłoś
mozambique Re: Stroje - komunia 25.05.17, 13:06 nie mowiac jzu o tm ze to bardzo ładna i chyba raczej droga sukienka jest Odpowiedz Link Zgłoś
fomica Re: Stroje - komunia 25.05.17, 13:11 Ten obrazek mówi tyle, że mają tam inne tradycje - zamiast białej alby/ sukienki, wianka na głowie, torebeczki i różańca jest mundurek z krzyżykiem. I jest tez starsza od naszych. Po prostu inaczej. Odpowiedz Link Zgłoś
chlodne_dlonie Re: Stroje - komunia 25.05.17, 13:17 Fomica, Mozambique..to w końcu która panna jest tą przystępująca do sakramentu..?? Bo już się pogubiłam.. Odpowiedz Link Zgłoś
mozambique Re: Stroje - komunia 25.05.17, 13:26 wg mnie tak w blekitnej sukience Odpowiedz Link Zgłoś
cauliflowerpl Re: Stroje - komunia 26.05.17, 13:25 Nie, ta w mundurku. Ksiezniczka Sofia przyjela komunie razem z kolegami i kolezankami z klasy. Wszystkie dzieci byly tak ubrane - w szkolne mundurki plus krawat w kolorach szkoly i sweter z jej herbem. Szkola wyjasnia, ze taki stroj stosowany jest po to, by dzieci skupily sie na duchowej stronie uroczystosci. Nie jest to jednak norma, w Hiszpanii stroje komunijne sa najprzerozniejsze, ze strojami marynarzy dla chlopcow wlacznie. Odpowiedz Link Zgłoś
chlodne_dlonie Re: Stroje - komunia 25.05.17, 13:29 Ekhmm..no tak..imię zarejestrowałam, ale nie śledzę przesadnie info z europejskich domów królewskich, stąd ciężko mi z fotografii przedstawiającej dwie dziewczynki (bardzo zbliżone wiekiem i również bardzo, jak dla mnie, podobne ) określić KTÓRA jest KTÓRA.. ..jednak biała sukienka plus wianek znacznie ułatwiłyby sprawę.. Odpowiedz Link Zgłoś
ichi51e Re: Stroje - komunia 26.05.17, 08:12 Do tego nastepczyni tronu jest nizsza od siostry... Odpowiedz Link Zgłoś
triss_merigold6 Re: Stroje - komunia 25.05.17, 13:01 Bardzo ładnie, ale jacyś tacy sztywni i niewyluzowani - żadnych dresów, jeansów, legginsów, dresowych wdzianek w charakterze sukienek i crocsów. Zupełnie nieematkowi. Odpowiedz Link Zgłoś
mozambique Re: Stroje - komunia 25.05.17, 13:10 i dziewczynka o zgrozo NIE BYŁA U FRYZjERA od piatej rano Odpowiedz Link Zgłoś
mama.nygusa Re: Stroje - komunia 25.05.17, 13:23 tO FRYZJERKA BYLA U NIEJ, WIDAC ZE profesjonalnie obie sa uczesane. Odpowiedz Link Zgłoś
zlababa35 Re: Stroje - komunia 25.05.17, 15:04 Ha ha, pamiętam, jak tu kiedyś ematki zjechały shellerkę, która napisała, że eleganckie paznokcie są dobrze spiłowane, zadbane i błyszczące, np. z warstwą bezbarwnego lakieru i finito. Ale była dyskusja... Odpowiedz Link Zgłoś
panterarei Re: Stroje - komunia 25.05.17, 23:21 We to chyba sueellen pisała o paznokciach Odpowiedz Link Zgłoś
kaz_nodzieja Re: Stroje - komunia 26.05.17, 15:12 A dodatkowo pociągnięte bordowym lakierem są jakie? Odpowiedz Link Zgłoś
lady-z-gaga Re: Stroje - komunia 26.05.17, 17:22 No własnie... ani jednego "prawdziwego" faceta w rodzinie, co to ma alergię na garnitury i musi wszędzie w dżinsach... A matka dziewczynki strasznie mało seksowna jak mozna się tak ciotkowato ubrać? Odpowiedz Link Zgłoś
kawka74 Re: Stroje - komunia 26.05.17, 17:34 Żadnych kozaczków na bardzo cienkiej i wysokiej szpili, żadnych sukienek ledwo zakrywających pośladki, żadnych pogniecionych koszul. Fakt, zero luzu. Odpowiedz Link Zgłoś
chlodne_dlonie Re: Stroje - komunia 25.05.17, 13:15 ..można..? Można!! Bardzo ładnie - podoba mi się i sama 'komunistka', jak i rodzina Tylko zastanawia mnie strój siostry - mundurek szkolny (na taki mi przynajmniej wygląda) na rodzinną uroczystość..? To typowe w Hiszpanii..? Odpowiedz Link Zgłoś
fomica Re: Stroje - komunia 25.05.17, 13:18 Sofia to ta w mundurku - ona miała komunię. Ta w niebieskiej sukience to starsza Eleonora. A jednak jest to nastawienie że do komunii koniecznie w sukience Odpowiedz Link Zgłoś
zlababa35 Re: Stroje - komunia 25.05.17, 13:29 Proszę ja Ciebie, zaproponuj polskiemu kościołowi, żeby dzieci szły do komunii w galowym stroju szkolnym. Takim klasycznym oczywiście. Jestem za. Odpowiedz Link Zgłoś
heca7 Re: Stroje - komunia 25.05.17, 14:06 U mnie poszły parę lat temu Właśnie w stroju galowym ze szkoły. Cała klasa! Bo u nas przez pewien czas była podwójna komunia. W czwartek o 18 była TYLKO dla dzieci i rodziców. A w niedzielę można było się ubrać w alby i zaprosić gości. Co roku rodzice decydowali czy chcą aby ich klasa poszła w czwartek w albach, na galowo, lub w strojach hmmm wyjściowych. Odpowiedz Link Zgłoś
mozambique Re: Stroje - komunia 25.05.17, 13:47 i zadn z pan nie ma obre, srombre, doczepionych sztycznych kłaków, wypchanych warg i chyba nawet zadna niema hybrydy na banko - to nie emtaki Odpowiedz Link Zgłoś
klerjeser kolejna z zachodnimi kompleksami 25.05.17, 14:05 zdjęcie rodziny królewskiej, a tymczasem hiszpański lud mikk25 napisał: > Pierwsza komunia hiszpańskiej księżniczki Sofii. > Odpowiedz Link Zgłoś
pieskuba Re: kolejna z zachodnimi kompleksami 25.05.17, 14:37 Dzieci z ludu ubrane inaczej, ale też bardzo ładnie, szczególnie dziewczynka na pierwszym planie zdjęcia u góry. Odpowiedz Link Zgłoś
zlababa35 Re: kolejna z zachodnimi kompleksami 25.05.17, 14:44 Prześliczna ta sukieneczka. No i ma najmniejsze bufki . Odpowiedz Link Zgłoś
mozambique Re: kolejna z zachodnimi kompleksami 25.05.17, 14:53 az chce sie zyć mh24.pl/2017/04/25/komunia-i-przegiecia/ Odpowiedz Link Zgłoś
zlababa35 Re: kolejna z zachodnimi kompleksami 25.05.17, 15:00 No nie mów, nie ma porównania. Mała ma dobrze uszytą sukienkę, powściągliwą w kroju w porównaniu do niektórych na zdjęciu dolnym... i do tego, co zalinkowałaś. Ja tam jestem za strojem "galowym" rozumianym prosto, na zasadzie granatowej klasycznej spódnicy i elegancko szytej białej bluzki. Trochę wydałam na albę, która była workowata, z syntetyku i przydała się jedynie na uroczystości komunijno-białotygodniowe. A klasyczny ubiór czarno/granatowo biały byłby i na początek roku, i np. do filharmonii, teatru itp. Odpowiedz Link Zgłoś
zlababa35 Re: kolejna z zachodnimi kompleksami 25.05.17, 15:02 BTW, ostatnią fotkę widziałam kiedyś z fajnym podpisem: To był ostatni raz, kiedy Nikolka widziała swoją kasę z komunii. Karyna zgarnęła wszystko. Odpowiedz Link Zgłoś
ga-ti Re: kolejna z zachodnimi kompleksami 25.05.17, 21:59 Może i tak, ale nie jest tak, że kolor biały oznacza czystość, niewinność? Do tego wianek, symbolika. Ale się nie upieram, strój 'galowy' też môgłby być. Tylko że tak sobie myślę, że musiałby być narzucony odgórnie, bo danie wolnej ręki 'ubierzcie dzieci na galowo' byłoby ryzykowne. Wystarczy przejrzeć wątki w okolicach rozpoczęcia, zakończenia roku szkolnego Syna komunijne spodnie, kamizelkę i koszulę wykorzystaliśmy jeszcze kilka razy, chłopcy są bardziej praktyczni Odpowiedz Link Zgłoś
muchy_w_nosie Re: kolejna z zachodnimi kompleksami 25.05.17, 22:53 Tak u nas w Polsce biała sukienka i wianek to symbol czystości. A tak na marginesie, to myślałam, że komunistką jest dziewczynka w błękitnej sukience - w końcu kolor maryjny ;P Odpowiedz Link Zgłoś
ga-ti Re: kolejna z zachodnimi kompleksami 25.05.17, 23:11 Też myślałam, że ta w błękitnej, sukienka bardzo ładna, elegancka, skromna, pasuje. Nie wiem, czemu druga dziewczynka jest w czymś, co przypomina szkolny mundurek? Naprawdę do Pierwszej Komunii, świętowanej uroczyście w końcu zdjęcie rodzinne, wszyscy elegancko, dziewczynki idą w mundurkach, czy tylko w rodzinie królewskiej? I dlaczego? Odpowiedz Link Zgłoś
mysz1978 Re: kolejna z zachodnimi kompleksami 25.05.17, 23:13 generalnie to wygladaja mi na blizniaczki I tez bylam pewna, ze "komunistka" jest ta w blekitnej sukience (bardzo ladnej!) Odpowiedz Link Zgłoś
zlababa35 Re: kolejna z zachodnimi kompleksami 26.05.17, 05:18 Może dziewczynka chodzi do szkoły katolickiej i tam tak idą do komunii? Odpowiedz Link Zgłoś
cauliflowerpl Re: kolejna z zachodnimi kompleksami 26.05.17, 13:27 Wyjasnilam wyzej - przystepowanie do komunii w mundurku to tradycja szkoly, do ktorej chodza ksiezniczki. Odpowiedz Link Zgłoś
ichi51e Re: kolejna z zachodnimi kompleksami 26.05.17, 18:10 Tu z następczyni tronu komunii zdjęcia www.hellomagazine.com/royalty/2015052025356/princess-leonor-spain-first-communion/ matka chyba w tym samym? Odpowiedz Link Zgłoś
cauliflowerpl Re: kolejna z zachodnimi kompleksami 26.05.17, 18:38 Nie, przyjrzyj się przodowi płaszczyka - na zdjęciu z komunii Sofii przód jest gładki, na komunii Eleonory - całość jest koronkowa. Odpowiedz Link Zgłoś
zlababa35 Re: kolejna z zachodnimi kompleksami 26.05.17, 05:24 Tak, musiałoby być wprost powiedziane, co i jak . Inaczej mielibyśmy na komunii wysyp dziewczynek w legginsach i tunikach, i chłopców w czarnych dżinsach . Odpowiedz Link Zgłoś
milka_milka Re: Stroje - komunia 26.05.17, 08:05 Mundurki? A fe! A gdzie indywidualizm? Kreatywność? Toć ematka ze wstrętem otrząsa się na mundurki, bo zabijają fantazję u dzieci. Mnie się podoba, u nas dzieci miały takie same stroje, dziewczynki dość skromne sukienki, chłopcy komże. Limuzyn, karet i zespołów disco polo nie odnotowałam. Odpowiedz Link Zgłoś
ichi51e Re: Stroje - komunia 26.05.17, 08:07 Taka normalna. Duzo sie takich widuje. Czemu sie dziwimy? Czy zachwycamy sie ze limuzyny nie ma? Odpowiedz Link Zgłoś
ichi51e Re: Stroje - komunia 26.05.17, 08:15 Z trgo co tu pisza www.theroyalforums.com/forums/f11/the-infanta-sofia-first-holy-communion-may-2017-a-42141.html wiadomo bylo zawczasu ze bwdzi przystepowac do komunii w mundurku. Za to ciekawe jest ze szkola ma zasade Max 6 krewnych do jednego dziecka. Odpowiedz Link Zgłoś
kawka74 Re: Stroje - komunia 26.05.17, 17:40 Jestem przyjemnie zaskoczona, że na komunię można jednak się ubrać elegancko. Rara avis. Odpowiedz Link Zgłoś