sweet_sour Re: male dziecko a praca 28.05.17, 18:27 Nie ma jednej dobrej odpowiedzi na to pytanie, każde dziecko jest inne, każda mama jest inna i każda sytuacja jest inna i trzeba samemu znaleźć optymalne rozwiązanie. Ja wróciłam do pracy po 10 miesiącach, bo czułam że muszę już wyjść do ludzi. Z perspektywy czasu widzę, że nawet sobie nie zdawałam sprawy jak bardzo byłam sfrustrowana siedzeniem w domu z dzieckiem. Ale pewnie sytuacja byłaby inna, gdybym mieszkała w mieście rodzinnym i miała wokół siebie mamę, babcię i koleżanki. A tak siedziałam sama z dzieckiem i czekałam na męża aż wróci z pracy i będę mogła pogadać z jakimś człowiekiem, który mi odpowie w normalnym języku. Jak wróciłam do pracy wzięliśmy nianię, trafiliśmy idealnie, była cudowna, niestety niania wykończyła nas finansowo i młody poszedł do żłobka jak miał 1,5 roku. Nie było problemu, choruje owszem, ale przez ponad rok w żłobku nie zachorował na tyle poważnie, żeby potrzebował antybiotyku, więc nie jest źle. Gdybym nie lubiła mojej pracy, nie potrzebowała kontaktu z dorosłymi ludźmi do normalnego funkcjonowania, a pensja męża wystarczałaby na życie, pewnie zostałabym z dzieckiem w domu do czasu przedszkola. A tak, to następnym razem planuje wrócić po pół roku, a do opieki nad dzieckiem zatrudnić teściową (za wynagrodzenie), o ile przejdzie do tego czasu na emeryturę. Odpowiedz Link Zgłoś
hermenegilda_zenia Re: male dziecko a praca 28.05.17, 19:07 Nie wyobrażam sobie zakonserwowania sie w domu na kilka lat. Dziecko, nawet małe a szczególnie jedynak potrzebuje kontaktu z innymi dziećmi, socjalizacji i interakcji towarzyskich, nawet najbardziej zaangazowany w wychowanie rodzic nie zastąpi tego. Wiec pewnie szukałabym fajnego żłobka, sama powoli zwiększała zakres godzinowy pracy, a dziecku dała możliwość choć na 3 godziny dziennie pobycia z innymi maluchami w żłobku. Odpowiedz Link Zgłoś
kaz_nodzieja Re: male dziecko a praca 29.05.17, 08:52 Kilkuletnie dziecko tak, ale nie niemowlak czy roczniak, który jeszcze dobrze nie nauczył się chodzić. Ja wiem, że żłobek to czasem ekonomiczny przymus, ale nie zmienia to faktu, że jest to tzw. mniejsze zło, ale nadal zło. Odpowiedz Link Zgłoś
hermenegilda_zenia Re: male dziecko a praca 29.05.17, 14:17 Widać, ze jako bezdzietny troll w zapoconym podkoszulku w siatkę masz zerowe pojęcie o czymkolwiek w tej kwestii. Odpowiedz Link Zgłoś
kaz_nodzieja Re: male dziecko a praca 29.05.17, 14:54 Widzę dysonans. Jeżeli zmniejszysz go sobie ubliżając mi to proszę bardzo. Nie zmieni to faktu, że skrzywdziłaś dziecko żłobkiem. Może uda się to jakoś nadrobić w przyszłości. Odpowiedz Link Zgłoś
drosetka Re: male dziecko a praca 28.05.17, 19:14 Jeśli masz dobra sytuację finansową i bez problemu wrócisz później do pracy to zostałaby w domu z dzieckiem. Nikt nie zastąpi matki ,a praca to -mniej czasu dla dziecka, gonitwa, stres I dochodzą obowiązki domowe. Albo wrócić ale na pół etatu , ja sobie bardzo chwalilam taka możliwość . Dopiero jak córka skończyła 4 lata to poszłam na cały etat. Odpowiedz Link Zgłoś
banksia Re: male dziecko a praca 28.05.17, 19:25 a nie masz absolutnie zadnej mozliwosci pracy na pol etatu czy jakos inaczej, w niepelnym wymiarze? tez bede w tej sytuacji za jakis czas i wydaje mi sie to jedynym sensownym rozwiazaniem - nie wyobrazam sobie zarowno braku jakiejkolwiek aktywnosci zawodowej (powod - finanse i psycha) jak i pracowania 40g/tyg majac male dziecko... co innego spedzac w pracy np 5h dziennie albo pracowac 2-3 dni w tygodniu - jakos tak to widze Odpowiedz Link Zgłoś
buglady Re: male dziecko a praca 28.05.17, 19:29 No wlasnie chyba tak zrobie, postaram sie by pracowac od 9 do 15. Odpowiedz Link Zgłoś
banksia Re: male dziecko a praca 30.05.17, 00:36 no i jesli nie dochodza do tego dlugie dojazdy to jest to chyba najbardziej optymalne rozwiazanie Odpowiedz Link Zgłoś
forumologin Re: male dziecko a praca 28.05.17, 23:34 Buglady,zostan 3 miesiace dluzej w domu i powroc do tematu Odpowiedz Link Zgłoś
minor.revisions Re: male dziecko a praca 29.05.17, 00:02 Jeśli nie musisz iść do pracy i się zdecydujesz na żłobek to na 2-3 godziny dziennie czy na jakąś inną opcję part time. Dzieci przez pierwszy rok w placówkach często łapią infekcje (nie słuchaj ematki które Ci napiszą że ich dziubdziusie nie łapały więc to nieprawda bo dopóki nie poślesz własnego dziecka to nie wiesz czy będzie niechorującym dzieckiem ematki czy dzieckiem zwyczajnym). Odpowiedz Link Zgłoś
kaz_nodzieja Re: male dziecko a praca 29.05.17, 08:54 Mam takich znajomych. Do 1 roku (dziecko w domu) przechwalali się, że ich dziecko jest takie zdrowe, tylko jedna choroba. Po 1 roku niestety poszło do żłobka (małego, kameralnego) i sami teraz mówią, że (cytuję) "na każdy miesiąc tydzień choruje". A przecież żłobek jest taki dobrym rozwiązaniem dla malutkiego dziecka... Odpowiedz Link Zgłoś
lea.letizia Re: male dziecko a praca 29.05.17, 12:46 Ja tez mam roczne, zostaje w domu z synkiem na pewno dopoki nie pojdzie do przedszkola. Tylko ze ja raczej do pracy juz w ogole nie wroce Odpowiedz Link Zgłoś