10.12.05, 19:02
Moja suka wie
Obserwuj wątek
    • akinka6 Re: Ile picia 10.12.05, 19:12
      akinka6 napisała:
      > Moja suka wie
      Przepraszam za niewypał.
      Ile na dobę np. wody powinna wypijać moja suka (wielkości spaniela)? Ostatnio
      pije ok. 1 litra, a ma przekroczone normy w próbach wątrobowych i moczniku.
      Dostała już 2 kroplówki i będą jeszcze chyba ze dwie. Lekarz chce jej dać
      jakieś tabletki moczopędne, ale czy trzeba - wychodzimy teraz na spacer 5 razy
      dziennie i ona długo siusia. Wolałabym nie dawać jej tych tabletek, ale proszę
      o radę.
      • biqmisiul Re: Ile picia 11.12.05, 09:03
        Jak Urosept nie pomoże to podaj Synulox.
        Pozdrawiam.
        • akinka6 Re: Ile picia 11.12.05, 09:15
          Dzięki Bigmisiul. Ale powiedz jeszcze czy to jest lek moczopędny, czy
          zmniejszający poziom mocznika ?
          • biqmisiul Re: Ile picia 11.12.05, 11:57
            Raczej bakteriobójczy.

akinka6 napisała:
            Ale powiedz jeszcze czy to jest lek moczopędny, czy
            > zmniejszający poziom mocznika ?
            • akinka6 Re: Ile picia 12.12.05, 07:46
              Wczoraj dowiedziałam się się, że pies powinien wypijać ok. 60 ml na 1 kg masy
              ciała.
      • anna.jozwik Re: Ile picia 12.12.05, 13:27
        Inaczej wygląda sprawa, kiedy mamy do czynienia ze zdrowym psem, a inaczej
        kiedy pies jest chory. U Twojego psa lekarz najwyrażniej podejrzewa przewlekłą
        niewydolność nerek. Podwyższony poziom mocznika w organizmie jest
        niebepzieczny,bo może działać toksycznie na ośrodkowy układ nerwowy. Stąd
        działania lekarza mają na celu obniżenie poziomu mocznika poprzez zwiększenie
        wydalania moczu i odpowiednią do tego reakcję zwiększonego pragnienia. Normalny
        zdrowy pies powinien pić mniej więcej 90-110 ml/kg; a jeśłi jest chory - więcej.
        P.S>Nie podawaj swemu psu żadnych tabletek bez konsultacji z lek. prowadzącym.
        • akinka6 Re: Ile picia 12.12.05, 13:48
          Dzięki za informacje, ale moja suka chyba jeszcze nie ma przewlekłej
          niewydolności, bo lekarze podejrzewają, że jest to skutek narkozy (sterylizacja
          i usuwanie guzów 12 listopada), natomiast ujawnienie się choroby nastąpiło
          dopiero 2 grudnia (w 3 tygodnie). Teraz po kroplówkach dostała Lespewet i
          Essentiale - a ja nie jestem taka odważna i napewno nie będę na niej bez waszej
          wiedzy (lekarskiej) eksperymentowć. Zamówiłam też w lecznicy specjalną suchą
          karmę "nerkową". Gdyby coś się znacząco zmieniło, to odezwę się, ale jeszcze
          raz dziękuję.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka