Dodaj do ulubionych

sernik na zimno

30.05.17, 12:48
Mam ogromną, nagłą chęć. Niestety, nawet na moich wypiekach nie widzę przepisu bez żelatyny.
Proszę o szybki, sprawdzony przepis BEZ ŻELATYNY. Chodzi mi o taką czystą, śmierdzącą, bo po prostu nie umiem z nią postępować. Z galaretką umiem. Czym jeszcze można zagęścić taki ser.
Obserwuj wątek
    • leyla76 Re: sernik na zimno 30.05.17, 13:16
      Galaretką, robiłam ostatnio sernik na zimno truskawkowy z serka mascarpone. Do mascarpone daje gesty jogurt naturalny, cukier wg uznania, zmiksowane na gładko truskawki i 2 galaretki truskawkowe rozpuszczone w niewielkiej ilości ciepłego mleka. Zastygło super.
      • niu13 Re: sernik na zimno 30.05.17, 13:21
        Galaretki w mleku super patent! Dziękuję
    • konsta-is-me Re: sernik na zimno 30.05.17, 13:32
      Jest przepis na gotowany sernik"na zimno"wink
      Gotuje się chwilę z budyniem, ale nie pamiętam proporcji.
    • anagat1 Re: sernik na zimno 30.05.17, 13:35
      Ja robie tak'- na dno biszkopty- namaczam. Dwie galaretki rozpusc w 1,5 szkl wody. Wystudz. ( ja nawet nie czekam az zacznie tezec, tylko az zimna bedzie. Potem. Kilogram twarogu z wiaderka. Miksuje z galaretka i cukrem pudrem( ile zalezy od ciebie- zrob troche slodsze niz wydaje sie ok. Masa na baze i finito. Czasem miksuje z tym wszystkim mrozone owoce. Czasem wrzucam swieze. Nie ma latwiejszego ciastawink
      • niu13 Re: sernik na zimno 30.05.17, 14:02
        I 2 galaretki na 1 kg sera wystarczają do stężenia?
        • anagat1 Re: sernik na zimno 30.05.17, 15:00
          Najzupelniej😊
          • anagat1 Re: sernik na zimno 30.05.17, 15:03
            Dopiero w tym roku zrobilam poerwszy raz. Wczesniej jakos sie balam. A to takie latwe ciasto i szybko sie robi tzn. Nie liczac czasu na tezenie w lodowce☺
    • agonyaunt Re: sernik na zimno 30.05.17, 14:15
      Przetestuj sobie kiedyś żelatynę-fix Oetkera, jest łatwiejsza w obsłudze od zwykłej żelatyny, a nie zmieni smaku sernika na galaretkowysmile
      • niu13 Re: sernik na zimno 30.05.17, 14:26
        ok, zaraz idę na zakupy to sobie ją obejrzę
    • loola_kr Re: sernik na zimno 30.05.17, 14:52
      ja uwielbiam ten smak (robi sie podobnie jak paschę)
      www.kuchniawioli.pl/ciasta/sernikgotowany/sernikgotowany.htm
    • memphis90 Re: sernik na zimno 30.05.17, 15:27
      Na kwestii smaku masz sernik bez żelatyny... Dosłownie twaróg zmiksowany z rozpuszczoną czekoladą i schłodzony. Ale nie próbowałam.
    • saszanasza Re: sernik na zimno 30.05.17, 18:00
      Hmmm, przecież galaretka i żelatyna to to samo....
      • lady_mary Re: sernik na zimno 30.05.17, 20:53
        Ale galaretka tak nie śmierdzi. Nigdy nie byłam fanką sernika na zimno, odkąd raz go zrobiłam i przy robieniu powąchałam żelatynę, nie tknę. Myślałam, że popsuta, wysłałam męża po drugą, śmierdziała tak samo.
        • mikams75 Re: sernik na zimno 30.05.17, 21:03
          nie smierdzi bo jest perfumowana, posyp zwykla zelatyne cukrem waniliowym, moze zabije zapach.
          • lady_mary Re: sernik na zimno 30.05.17, 21:08
            Ten zapach zostanie ze mną juz na zawsze, nie planuję więcej robić sernika na zimno.
            • niu13 Re: sernik na zimno 30.05.17, 22:47
              Zrobiłam. Z 70 dag twarogu sernikowego, 500g mascarpone i 2 galaretek agrestowych, bo truskawkowych akurat nie było. Na wierzchu truskawki i galaretka tym razem pomarańczowa. Bardzo smaczny tylko pistacjowa zieleń lekko psychodeliczna😊
              • niu13 Re: sernik na zimno 30.05.17, 22:54
                Pistacjowa od zmieszania agrestowej z serem ofc
                • agonyaunt Re: sernik na zimno 30.05.17, 23:03
                  Chyba sobie zrobię tęczowy serniksmile
                  • niu13 Re: sernik na zimno 30.05.17, 23:18
                    No powiem Wam, że coraz lepszą chemią popisuje się nasz przemysł spożywczy😀
                    • thea19 Re: sernik na zimno 09.06.17, 08:39
                      biorac pod uwage dostepnosc calej gamy kolorow galaretki, w tym niebieskiej, to owszem.
            • black-cat Re: sernik na zimno 30.05.17, 23:34
              Są galaretki wegańskie, bez żelatyny. Substancją żelującą jest agar. Barwione naturalnie (np. sproszkowanym burakiem czerwonym). Nie śmierdzą. Ja też nie znoszę zapachu żelatyny. Nawet chemiczne aromaty nie są w stanie zabić tego smrodu.
              • mikams75 Re: sernik na zimno 31.05.17, 00:12
                A ja nie bylam w stanie zniesc zapachu agaru, kupilam sam, nie galaretke i sernik wyszedl okropny.
                • niu13 Re: sernik na zimno 31.05.17, 00:25
                  Dlatego też uważam, że najlepszy smak daje zagęszczenie czekoladą tyle, że dziś nie miałam na to ani czasu ani siły
                  • niu13 Re: sernik na zimno 08.06.17, 01:24
                    A dziś na Moich Wypiekach czytam coś w stylu: "podobno nie było u mnie przepisu na szybki prosty sernik truskawkowy na galaretkach...już się poprawiam" Przypadek? Nie sądzę.
                  • memphis90 Re: sernik na zimno 08.06.17, 11:30
                    Czyli to, o czym ja pisałam wyzej? Ser plus roztopiona czekolada? I nie wychodzi maziaja i papka?
                    • lidek0 Re: sernik na zimno 09.06.17, 06:35
                      Wszystko jest kwestią doboru sera, można dodać mascarpone + kremówka i będzie boskie, a czekolada zespoli wszystko. Nie wiem o jakiem mazi piszesz.
                      Inna sprawa, że używam żelatyny w proszku do ciast i nigdy nic nie śmierdzi. Nie wydziwiajcie kobiety smile
    • hermenegilda_zenia Re: sernik na zimno 08.06.17, 01:51
      Tez nienawidzę zapachu żelatyny w proszku, dlatego fo ciast tylko listki. Co do sernika to u mnie popularne są serniki typu amerykańskiego, a najłatwiejszy cheesecake robię korzystając ze strony "natchnionej" - zawsze ludzie proszą potem o przepis. Wsad serowy jest z ricotty i jogurtu
      • eliszka25 Re: sernik na zimno 08.06.17, 05:01
        rozwiazalas moj dylemat smile, bo tak czytam ten watek i sie zastanawiam, co w tej zelatynie smierdzi, jak nie smierdzi. zawsze kupuje tylko listki i one wlasciwie nie maja zapachu, a tu mowia, ze smierdzi. no to teraz wszystko jasne smile
    • starobrno Re: sernik na zimno 08.06.17, 06:03
      Mozna zrobic bez zelatyny i bez galaretek. Zmiksowac 3 kostki twarogu + jedna ubita kremowka + cukier i owoce /bakalie. Spod i boki tortownicy wylozyc biszkoptami, ukladac warstwami biszkopty i mase twarogowa, jako ostatnia warstwa musza byc biszkopty. Na noc do lodowki.
    • lidek0 Re: sernik na zimno 08.06.17, 07:06
      Kiepsko szukałaś sad aksamitny-czekoladowy-sernik-z-wisniami-na-zimno na moich wypiekach (nie daje mi wstawić linka ) a to nie jedyny, poszukaj sobie a znajdziesz smile a z żelatyną pracuje się jeszcze prościej niż z galaretką: zalewasz proszek na ok 5 minut wodą i podgrzewasz /nie gotujesz/ do rozpuszczenia i po sprawie, a w serniku roztopiona czekolada zespoli wszystkie składniki
      • ga-ti Re: sernik na zimno 09.06.17, 09:50
        A ja z żelatyną robię tak, jak jest napisane na wiaderku sera z Biedronki smile żelatynę zalewam zimną przegotowaną wodą, mieszam, odstawiam na 20 minut, a później wrzucam do miski i zalewam gorącą wodą, mieszam, wszystko się ładnie rozpuszcza, odstawiam do wystygnięcia. Proporcji nie pamiętam, ale nigdy nie miałam żelatynowych 'glutów', czy śmierdzi? no może trochę, kwestia przyzwyczajenia i niewąchania wink

A później taką tężejącą miksuję z serem z tego wiaderka i cukrem pudrem (daję mniej cukru niż w przepisie), wylewam na biszkopty albo herbatniki, na wierzch galaretka, owoce, do masy serowej można owoce dodać, rodzynki.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka