Dodaj do ulubionych

Szydło ma racje

04.06.17, 06:48

Czy kto tam jej to napisał. Europa powinna wstać z kolan. Możecie od dzisiaj nazywać mnie betonem albo jak chcecie.
Obserwuj wątek
    • jemeade Re: Szydło ma racje 04.06.17, 07:02
      Puste hasło. To nie uchodźcy dokonują zamachów. Ciebie przynajmniej można odesłać do Polski w ramach oczyszczania kraju z cudzoziemców. Zamachowcy są obywatelami krajów, gdzie działają, są u siebie.
      • chyba.ze Re: Szydło ma racje 04.06.17, 07:08
        Skoro to nie uchodźcy/ imigranci spoza EU nie dokonują zamachów tylko ich potomkowie- tym gorzej dla tych pierwszych.
        • kropkacom Re: Szydło ma racje 04.06.17, 07:39
          Co twoim zdaniem ma Europa zrobić? Wyrzucić swoich obywateli ze względu na pochodzenie?

Europa przegrywa z terroryzmem ISIS. To fakt. I nie, nie jestem na tyle mądra aby stwierdzić co trzeba zrobić aby takie, jak te ataki terroru, się nie powtórzyły już nigdy. Nie jestem.
          • super_hetero_dyna Re: Szydło ma racje 04.06.17, 14:19
            No, nie. Odbierać obywatelstwa przecież nie wolno. Prosta sprawa - rdzenni Europejczycy muszą dać się wyrżnąć (chciałem napisać - pokornie - ale to przecież nie jest konieczne; tatuować pszczółki i rysować kredą przecież można) i to stworzy pożądaną przez Ciebie sytuację - ataki terroru już nigdy się nie powtórzą.
        • damajah Re: Szydło ma racje 04.06.17, 11:00
          > To nie uchodźcy dokonują zamachów
          Tiaa...rdzenni europejczycy z dziada pradziada dokonują tych zamachów.
          • nathasha Re: Szydło ma racje 04.06.17, 11:03
            W ktorym pokoleniu zostaje sie rdzennym europejczykiem?
            • asia-loi Re: Szydło ma racje 04.06.17, 12:22
              nathasha napisała:

> W ktorym pokoleniu zostaje sie rdzennym europejczykiem?

A nie zastanawia Cię, dlaczego w tych zamachach (w Europie) praktycznie nie giną ludzie, którzy wyznają islam?
              • araceli Re: Szydło ma racje 04.06.17, 12:23
                asia-loi napisała:
                > A nie zastanawia Cię, dlaczego w tych zamachach (w Europie) praktycznie nie gin
                > ą ludzie, którzy wyznają islam?

Może dlatego, że wbrew wszechogarniającej histerii muzułmanie stanowią bardzo niewielki % mieszkańców Europy.
                • asia-loi Re: Szydło ma racje 04.06.17, 12:49
                  araceli napisała:

>
                  > Może dlatego, że wbrew wszechogarniającej histerii muzułmanie stanowią bardzo niewielki % mieszkańców Europy.
                  >

A ja myślę, że dlatego, że te zamachy są przede wszystkim wymierzone w niewiernych, czyli wszystkich tych, którzy islamu nie wyznają. Jeżeli zamach dosięgnie, jakiegoś wyznawcę islamu, to przez przypadek, bo akurat znalazł się w miejscu, nieodpowiednim dla niego.
                  • paszczakowna1 Re: Szydło ma racje 04.06.17, 13:41
                    85% ofiar terroru islamskiego na świecie to muzułmanie.
                    • asia-loi Re: Szydło ma racje 04.06.17, 14:01
                      paszczakowna1 napisała:

> 85% ofiar terroru islamskiego na świecie to muzułmanie.

Ale nie w Europie.
                      • kfugktru23 Re: Szydło ma racje 04.06.17, 14:15
                        Japończycy też nie padają ofiarami. Może dlatego że mieszkają w Japonii?
                        • asia-loi Re: Szydło ma racje 04.06.17, 14:20
                          kfugktru23 napisał:

> Japończycy też nie padają ofiarami. Może dlatego że mieszkają w Japonii?

A Japończyków w Europie, to przecież za dużo nie jest. W większości to turyści.
                          Jak na razie mieli sporo szczęścia, że nie zginęli w europejskich zamachach (turyści).
                          I nie słyszałam też, żeby za jakiś zamach w Europie, był odpowiedzialny jakiś Japończyk.
                      • paszczakowna1 Re: Szydło ma racje 04.06.17, 14:44
                        >Ale nie w Europie.

Bo ofiarami współczesnych terrorystów padają na ogół przypadkowi ludzie, a muzułmanów jest w Europie niewielu. Na pewno nie 85%. Natomiast oczywistą i łatwą do sprawdzenia nieprawdą jest, jakoby wśród ofiar terroru ISIS w Europie nie było muzułmanów. Jak ci się zdaje, jaką religię mogły wyznawać:

siostry Halima & Hodda Saadi, 36 & 35, Tunezyjki
                        Hyacinthe Koma z Burkina Faso
                        Kheireddine Sahbi, 29, muzyk z Algierii
                        Mohamed Amine Ibnolmobarak, 29, nauczyciel z Maroka
                        Salah Emad El-Gebaly, 28, z Egipu

Wszystko to ofiary paryskiego zamachu w listopadzie 2015

www.bbc.com/news/world-europe-34821813
                        • asia-loi Re: Szydło ma racje 04.06.17, 15:34
                          paszczakowna1 napisała:
                          >
                          > Wszystko to ofiary paryskiego zamachu w listopadzie 2015

No, ale wyżej napisałam, że jeżeli ktoś z nich zginął w europejskich zamachach, to przez przypadek, bo akurat byli w miejscu zamachu, a sam zamach był wymierzony w niewiernych.
                          • nathasha Re: Szydło ma racje 04.06.17, 20:51
                            Pamietasz egzekucje z zimna krwia policjanta arabskiego pochodzenia ktory pilnowal redakcji Charlie Hebdo? Wiedzieli ze muzulmanin, nawet sie nie zawahali. Dla nich to nie ma znaczenia. Skoro wysadzaja ludzi w Iraku gdzie szansa na to ze to muzulmanie jest 90% ci w Europie jeszcze mniej ich obchodza.
      • asmarabis Re: Szydło ma racje 04.06.17, 07:09
        Zeby zostac tymi obywatelami musieli kiedys oni albo ich rodzice przyjechac, czesto jako uchodzcy, bezduszna istoto
        • jemeade Re: Szydło ma racje 04.06.17, 07:15
          Mleko się rozlało. Już są obywatelami, takimi jak wszyscy.
          • kfugktru23 Re: Szydło ma racje 04.06.17, 09:23
            Trzeba by odebrać prawa części obywateli tylko za pochodzenie. Co potem? Opaski? A potem getta, komory, kominy?
            • asmarabis Re: Szydło ma racje 04.06.17, 09:36
              Na początek proponuje nakazać ubieranie sie po europejsku a nie jak w czasach narodzin Chrystusa , obie strony bedą sie czuły bardziej komfortowo ze sobą
              • kfugktru23 Re: Szydło ma racje 04.06.17, 09:41
                Ale nie będzie wiadomo który to terrorysta!
              • jemeade Re: Szydło ma racje 04.06.17, 11:29
                Co to znaczy po europejsku? Spódnica krótsza niż majtki? Faceci w sukienkach? Który strój jest wystarczająco europejski?
                • nathasha Re: Szydło ma racje 04.06.17, 11:30
                  Ja tam sie ciesze, narezcie ksieza by zaczeli nosic dzinsy slim
            • nangaparbat3 Re: Szydło ma racje 04.06.17, 10:20
              A wiesz, ja myślę, że tak to sie skończy.
              chociaż jeszcze mam nadzieję, że coś się odwróci. Że ci, którzy teraz siedzą cicho, zakrzyczeni przez takich jak asma, pchną świat w przeciwną strone.
              Nadzieja przeciw rozumowi.
              • nathasha Re: Szydło ma racje 04.06.17, 10:50
                Oby, nanga, oby.
              • kota_marcowa Re: Szydło ma racje 04.06.17, 16:34
                Historia lubi zataczać koło, jeszcze kilka zamachów i czara goryczy się przeleje, a wtedy może się zrobić krwawo.
            • lea.letizia Re: Szydło ma racje 05.06.17, 11:04
              Nie, masz racje, to przeciez sprzeczne z prawami czlowieka. Powinnismy sie pokornie dac zabijac...
      • biceps_of_steel To tylko potwierdza, że się nie asymilują 04.06.17, 11:21
        Nawet w kolejnych pokoleniach.
        "Uchodźcy" nagle mają być inni?
        Ja wolę żyć w Polsce "bez serca", ale bezpiecznej. Nie chcę tu multi-kulti. To, że jesteśmy krajem "białym" to jest rodzaj naszego dziedzictwa.
        • kfugktru23 Re: To tylko potwierdza, że się nie asymilują 04.06.17, 11:36
          W tej Polsce w której żyją Czeczeńcy i Ukraińcy z Wołynia?
          • asia-loi Re: To tylko potwierdza, że się nie asymilują 04.06.17, 12:25
            kfugktru23 napisał:

> W tej Polsce w której żyją Czeczeńcy i Ukraińcy z Wołynia?

No zobacz, mamy w Polsce dużo Ukraińców, też imigrantów socjalnych, nie mają statusu uchodźców, a przecież u nich też jest wojna i nie mamy zamachów. Dlaczego?
            • araceli Re: To tylko potwierdza, że się nie asymilują 04.06.17, 12:29
              asia-loi napisała:
              > No zobacz, mamy w Polsce dużo Ukraińców, też imigrantów socjalnych, nie mają
              > statusu uchodźców, a przecież u nich też jest wojna i nie mamy zamachów.
              > Dlaczego?

Bo uzyskanie statusu uchodźcy jest w PL ekstremalnie trudne, a zapotrzebowanie na tanią siłę roboczą ogromne?
              • joa66 Re: To tylko potwierdza, że się nie asymilują 04.06.17, 12:30
                Jest podobnie trudne jak w innych państwach.
              • asia-loi Re: To tylko potwierdza, że się nie asymilują 04.06.17, 12:56
                araceli napisała:

> Bo uzyskanie statusu uchodźcy jest w PL ekstremalnie trudne, a zapotrzebowanie
                > na tanią siłę roboczą ogromne?

Ale państwa zachodniej Europy, też potrzebują taniej siły roboczej. Po to sobie ich głównie sprowadzili. Tylko muzułmanie okazali się od nich trochę sprytniejsi. Oni raczej nie zamierzają pracować, bo raz - że większość z nich fachowcami nie jest, dwa uczyć się im się nie chce (poza nielicznymi wyjątkami). Zdecydowana większość przyszła do bogatej Europy, by żyć z socjalu, a nie po to aby pracować. A jak nie dostają tego czego chcą, to zaczynają się denerwować/buntować i robić zamachy. Bogata Europa praktycznie nie miała problemów z pierwszym pokoleniem muzułmańskich imigrantów, bo oni pamiętali jak żyli w swoich krajach, natomiast ich dzieci, pokolenie już urodzone w Europie, sprawia Europie duże problemy i robi dużo krzywdy.
                Oni chcą tak żyć, jak ich "niewierni" rówieśnicy, chcą być tak samo traktowani, mieć takie same możliwości.
        • nangaparbat3 sam sie wreszcie zasymiluj 04.06.17, 11:41
          I zacznij od uwaznego poczytania Ewangelii.
          • nathasha Re: sam sie wreszcie zasymiluj 04.06.17, 11:51
            Jakos ten fragment o milosci blizniego caly czas bickowi umyka
            • lea.letizia Re: sam sie wreszcie zasymiluj 05.06.17, 11:07
              Nigdzie w Ewangelii nie ma slowa aby kochac blizniego BARDZIEJ niz siebie samego, a niestety do tego to sie sprowadza
              • nathasha Re: sam sie wreszcie zasymiluj 05.06.17, 14:40
                Nikt nie mowi ze bardziej, wystarczy tak samo
          • woman_in_love alez ty nanga masz rację (i nie masz) 04.06.17, 12:18
            Wyobraź sobie że są 2 Polski:
            1) światła i postępowa Polska A, w której żyjesz,
            2) oraz konserwatywna, zaściankowa, religijna i tradycjonalistyczna Wolska B.

W normalnych okolicznościach przyjmowanie POJEDYNCZYCH uchodźców z Wolski B (geje, lesbijki, feministki, postępowcy itd.) byłoby dla Polski A może nawet korzystne i nie byłoby zagrożeniem. Traciłaby w sumie jedynie Wolska B.

A teraz wyobraź sobie, że Wolska B weszła w konflikt z Ukrainą i nagle pojawiłoby ci się 2 mln uchodźców z Wolski B. Tyle, że to nie byliby już geje, lesbijki, feministki i postępowcy, a typowa ludność tamtych terenów (ludność konserwatywna, zaściankowa, religijna i tradycjonalistyczna), czyli:
            narodowcy z Białegostoku, 300 000 bicepsów, pisiory z Podkarpacia, religijni rolnicy z lubelskiego głosujący jak im Rydzyk każe, księża kościoła katolickiego wzywający do zakazu aborcji i małżeństw homo oraz nie zweryfikowani agenci SB w strukturach PiS a także agenci Rosji jak minister wojny M. Do tego kobiety z dziećmi wychowujące swoje dzieci w duchu nacjonalistycznym, patologia mająca 3 dzieci z 5 różnymi facetami (czy jakoś tak) i chodząca na strzelnicę, wielodzieni.org, Elbanowscy z Terlikowskimi itd..
            I cała ta masa rozmnażałaby się 3 x szybciej niż ty i twoje dzieci.

Odpowiedz mi na pytanie, co stałoby się z po pewnym czasie (góra 50 lat) z wolną, światłą i postępowa Polska A, w której żyjesz?
            • chicarica Re: alez ty nanga masz rację (i nie masz) 04.06.17, 14:52
              No cóż, woman. Z trudem muszę się zgodzić. Byłabym za tym, żeby przyjąć tych uchodźców, zgromadzić ich w obozach pod ścisłym nadzorem, a po zakończeniu konfliktu odesłać. Ewentualne jednostki które się zasymilowały, przyjąć.
              Niestety, ten podział na Polskę A i Polskę B nigdy nie nastąpi - a powiem szczerze, że jest to scenariusz z którym byłabym skłonna się zgodzić. Jestem natomiast przekonana, że w Polsce A - która z pewnością ekonomicznie rozwijałaby się lepiej - pojawiliby się natychmiast imigranci ekonomiczni z Polski B, którzy psioczyliby na wartości panujące w Polsce A, jednocześnie bardzo chętnie korzystając z rynku pracy i przywilejów, tak jak obecnie dzieje się to z Polakami w UE.
              • capa_negra Re: alez ty nanga masz rację (i nie masz) 04.06.17, 17:09
                A ja tak głupio zapytam: była ostatnio któraś w Polsce B???
                • triss_merigold6 Re: alez ty nanga masz rację (i nie masz) 04.06.17, 17:12
                  Ja byłam - w majówkę na Mazurach i całe ferie w głębokich Bieszczadach. Większość osób z którymi rozmawiałam bardzo współczuła mi mieszkania w dużym mieście.
                  • capa_negra Re: alez ty nanga masz rację (i nie masz) 04.06.17, 18:11
                    A spotkałeś normalnych ludzi czy tylko asortyment wymieniony przez woman? tj: " narodowcy z Białegostoku, 300 000 bicepsów, pisiory z Podkarpacia, religijni rolnicy z lubelskiego ................Do tego kobiety z dziećmi wychowujące swoje dzieci w duchu nacjonalistycznym, patologia mająca 3 dzieci z 5 różnymi facetami (czy jakoś tak) i chodząca na strzelnicę, wielodzieni.org, Elbanowscy z Terlikowskimi itd..

I co z tą biedą??? wszędzie walące się chałupy i bose, brudne dzieci ??
                    • minor.revisions Re: alez ty nanga masz rację (i nie masz) 06.06.17, 05:37
                      Przecież tu nie chodzi o to czy Polska B rzeczywiście taka jest tylko o to co zrobić jak potencjalni uchodźcy są przeciwieństwem wszystkiego czego chcesz dla swoich dzieci i wiesz że prędzej czy później będą głosować w wyborach. Może wyobraź sobie że Francja Macrona staje się nie do zniesienia dla wyborców Le Pen i oni przyjeżdżają do Polski że swoimi ideami.
                • joa66 Re: alez ty nanga masz rację (i nie masz) 04.06.17, 17:12
                  To zależy co rozumiesz przez Polskę B.
                • volta2 Re: alez ty nanga masz rację (i nie masz) 05.06.17, 11:36
                  ja byłam, na komunii, godzinę drogi od wawy
                  18 osób przy stole, 1 umierkowanie wymowna, reszta pis, pis, pis!!! 4 dziecko w drodze, żartują sobie, że będą głosować na peło w następnych wyborach, bo jako lepsi od pisu, będą dawać 500 na każde dziecko, a nie na drugie i kolejne.

zamożni, bardzo zamożni rolnicy... w zasadzie farmerzy/ranczerzy raczej
                  • capa_negra Re: alez ty nanga masz rację (i nie masz) 05.06.17, 21:11
                    Widzisz, a ja mieszkam na "czarnym podkarpaciu" i jak moja rodzina zasiada do stołu nikt nie jest pis. Ani z mojej strony, ani męża. Nikt nie ma więcej jak dwoje dzieci o ile wogole. Większośc ma wyższe wykształcenie, część własne, konkretne biznesy.
                    Na mojej ulicy też nikt nie jest pis. Czasem śmiejemy się między sobą: ty nie głosowałeś, ja nie głosowałam na pis to kto do cholery na nich głosował???
                    W swoim życiu spotkałam 3 osoby pro pis: 2 w pracy, a trzecia to kuzyn bratowej.

I z całym szacunkiem nie czujemy się Polską B
            • wielki_uscisk Re: alez ty nanga masz rację (i nie masz) 04.06.17, 18:17
              woman_in_love napisała:

> Wyobraź sobie że są 2 Polski:
              > 1) światła i postępowa Polska A, w której żyjesz,
              > 2) oraz konserwatywna, zaściankowa, religijna i tradycjonalistyczna Wolska B.
              >
              > W normalnych okolicznościach przyjmowanie POJEDYNCZYCH uchodźców z Wolski B
              > (...) A teraz wyobraź sobie, że Wolska B weszła w konflikt z Ukrainą i nagle
              > pojawiło by ci się 2 mln uchodźców z Wolski B. (...) To (...) typowa ludność tamtych
              > terenów (ludność konserwatywna, zaściankowa, religijna i tradycjonalistyczna)
              > (...)
              > I cała ta masa rozmnażałaby się 3 x szybciej niż ty i twoje dzieci.

Ależ doskonale pokazuje to też konieczność selektywnego i skrupulatnego, a nie zbiorowego eliminowania/wykorzeniania.

Dla mnie takim przykładem są dwa worki (np. czerwonej i białej fasoli), które się rozpruły i wymieszały się ze sobą.
              Załóżmy, że czerwony worek przez rozdarciem dostał nieco wilgoci i nasiona kiełkują - poza tym zawilgocone ziarnka zapakowane spowodują zapleśnienie całego worka/całych worków.
              Załóżmy również, że przechowywanie wymieszanych ziaren jest dopuszczalne (albo selekcja rodem z Kopciuszka niepraktyczna).

Teraz wszyscy się zgadzamy, że w pierwszym kroku worki należy przede wszystkim zabezpieczyć przed dalszym rozdarciem (zaszyć, wymienić, itp).
              Z tym się nikt raczej nie kłóci, prawda?

Różnimy się teraz tylko w kroku drugim - metody rozdzielania.

A) Jedna grupa oskarża rolnika o kupowanie dupiatych worków, że wszystkiemu winni są nie-patrioci, którzy - zamiast od rodzimego przemysłu - kupuje worki Made in China (bo tam się te wory zbyt tanio szyje, na wszystkim oszczędza, itp).
              Tylko co TERAZ taka gadka komukolwiek da? Bicie piany i rozmowa o rozlanym mleku.

B) Niektórzy uważają, że trzeba po prostu oddzielić i wywalić CAŁĄ czerwoną fasolę.
              To też walenie z armaty do komara i marnotrawcza metoda (bo raczej nikt nie chce zostać zubożony z jednym workiem, zamiast z 1.8-1.9 worka).

C) Niektórzy uważają, że można rozdzielić je najszybciej i najłatwiej za pomocą szpadla.
              "O! Tutaj jest najwięcej czerwonego" szluch! szluch! "JUŻ PRZEBRAŁEM - TO JEST PROSTE I OCZYWISTE ROZWIĄZANIE! Najwyżej stracę trochę białej fasoli".
              Nie, Stefanie ze szpadlem - nadal nie tylko nie zagwarantujesz pozbycia się problemu (zostajesz ze złymi), ale również pozbywasz się dobrych nasion.

D) Ludzie tolerancyjni/ostrożni uważają, że można to zrobić inaczej: wykorzystać bardziej misterne i selektywne metody (przetak, może jakieś przewiewanie? Może suszenie/selekcja na brezencie pod kwarcówkami?).
              To się ich wyzywa od popierających pleśń, specjalistów od trucia, arogantów, itp.

Mam nadzieję, że spostrzeżecie pewne analogie.

I suppose it is tempting, if the only tool you have is a hammer, to treat everything as if it were a nail.

Nie bądźcie Stefanem ze szpadlem.
              • maslova Re: alez ty nanga masz rację (i nie masz) 04.06.17, 21:17
                Bardzo ładna historyjka, ale z tego, co zrozumiałam, Beata Szydło obecnie posiada wyłącznie worek z białą fasolą, wg niej worek ten jest dobrej jakości i nie ulegnie podziurawieniu, no i nie chce dopuścić, aby do tej białej fasoli dostała się czerwona.
                • wielki_uscisk Re: alez ty nanga masz rację (i nie masz) 05.06.17, 01:32
                  maslova napisała:

> Bardzo ładna historyjka, ale z tego, co zrozumiałam, Beata Szydło obecnie
                  > posiada wyłącznie worek z białą fasolą, wg niej worek ten jest dobrej jakości
                  > i nie ulegnie podziurawieniu, no i nie chce dopuścić, aby do tej białej fasoli
                  > dostała się czerwona.

Wykazywałem zagadnienie/problem w szerszym, europejskim wydaniu - podsumowując tutaj postawy niektórych.

A gadanie, że Szydło posiada worek jedynie z białą fasolą ma się nijak do rzeczywistości - przecież wszyscy muzułmanie z paszportami krajów Europy (którzy wg dysputantów tutaj również są problemem) mogą jednego dnia osiedlić się w Polsce i ten "szczelny worek" to mit.
                  Ale do ksenofobicznych zwolenników to przemawia.

Poza tym same nastawianie przeciw i gadanie, że JAKAKOLWIEK czerwona fasola jest zagrożeniem, podpada pod kategorię B.

Uprawiając politykę ksenofobii i dzielenia, samemu staje się jej ofiarą - bo polityk przeminie, ale burdel po nim pozostanie.
                  Ładnie widać to na przykładzie UK i Davida Camerona.
                  On (obiecując referendum niepodległości, żeby wygrać pierwsze wybory) rozpętał klimaty nacjonalistyczne w Szkocji - ale wygrał te wybory, i jakoś nawet udało mu się zażegnać klęskę w referendum... za to Szkocka Partia Narodowa za drugim razem wygrała wszystkie stołki w Szkocji.
                  Cameron jednak wierzył, że drugi raz też mu się uda - postanowił podkraść dużą falę społecznego niezadowolenia, podcinając surfera UKIP (również obiecując referendum w sprawie wyjścia z UE) - ale tym razem fala go pożarła.
                  Ale nacjonalizm został dopuszczony na salony, podniósł już swój brzydki łeb - i teraz nadal się co odważniejszy próbuje na nim przejechać, nie rozumiejąc że karmi potwora.

Wiara, że takie przemowy Szydło (a'la Hitler - linka gdzieś niżej wkleiłem) posłużą czemuś pozytywnemu, są naiwnością.

Ja naprawdę chciałbym się tutaj mylić (i dożyć czasów Wielkiej Rzeczpospolitej suspicious) - ale przeczytałem kiedyś takie socjologiczne porównanie:
                  Po okrucieństwach II WŚ większość krajów/obywateli, "owiec" trzymała przez dekady mniejszość "wilków" w szachu... teraz II WŚ to zamierzchła przeszłość, naoczni świadkowie wymarli - i powoli wilki znów dochodzą do władzy, bo owce zapomniały, a odwaga i agresja wilków im imponuje... tyle, że należy pamiętać, że owce rządzone przez wilki nigdy nie będą miały dobrze.
        • mama303 Re: To tylko potwierdza, że się nie asymilują 04.06.17, 16:02
          biceps_of_steel napisał:

> To,
          > że jesteśmy krajem "białym" to jest rodzaj naszego dziedzictwa.
          nie, to wynik komunizmu wieloletniego.
          • asia-loi Re: To tylko potwierdza, że się nie asymilują 04.06.17, 16:22
            mama303 napisała:

> nie, to wynik komunizmu wieloletniego.

No to można uznać to, za plus tego komunizmu.
            • mama303 Re: To tylko potwierdza, że się nie asymilują 04.06.17, 17:00
              asia-loi napisała:

> No to można uznać to, za plus tego komunizmu.
              jasne do reżimu nikt nie ucieka ani nie przyjeżdża, sam miód.
              • asia-loi Re: To tylko potwierdza, że się nie asymilują 04.06.17, 18:13
                mama303 napisała:

> jasne do reżimu nikt nie ucieka ani nie przyjeżdża, sam miód.

Nie wszystko było takie złe w PRL-u i nie każdemu było źle. Mnie było jak większości, nie miałam profitów bo nie byłam towarzyszką, ale też mnie SB nie ganiało, bo byłam zwykłym szarakiem, jak zdecydowana większość. Najbardziej dokuczliwe były dla mnie pustki w sklepach i kolejki.
                • mama303 Re: To tylko potwierdza, że się nie asymilują 04.06.17, 18:42
                  asia-loi napisała:

> Nie wszystko było takie złe w PRL-u i nie każdemu było źle.

no jasne, niektórzy sie odnaleźli smile a większość jakoś tam ciągnęła... od pierwszego do pierwszego... To co? Komuno wróć?
                  • asia-loi Re: To tylko potwierdza, że się nie asymilują 04.06.17, 19:00
                    mama303 napisała:

>
                    > no jasne, niektórzy sie odnaleźli smile a większość jakoś tam ciągnęła... od pierwszego do pierwszego... To co? Komuno wróć?

A teraz to ludzie nie ciągną od pierwszego do pierwszego?
                    A w PRL-u było nie do pomyślenia, żeby pensje było opóźnione, albo ich za przepracowane dni czy miesiące nie było w ogóle, jak się to wielu Polakom zdarzyło i niestety dalej zdarza w "nowej Polsce".
                    Ale komuno NIE WRACAJ - nigdy, choć bezpieczeństwo socjalne, praca (była) byłoby bardzo pożądane.
                    • mama303 Re: To tylko potwierdza, że się nie asymilują 04.06.17, 19:41
                      asia-loi napisała:

> A teraz to ludzie nie ciągną od pierwszego do pierwszego?
                      ale jednak nie większość....poza tym ja pamiętam te najgorsze czasy kiedy nic nie było w sklepach i matka prawie płakała z niemocy.
      • issa-a Re: Szydło ma racje 04.06.17, 14:37
        >Zamachowcy są obywatelami krajów, gdzie działają, są u siebie.

czy ty jesteś naiwana, czy uważasz, że to my jesteśmy idiotami.
        Tak, nie uchodźcy. To dzieci i wnuki uchodźców.
        Czyli, problemem nie sa uchodźcy.
        Problemem jest to, że nie sprawdzają się jako obywatele nowych krajow. Nie potrafia funkcjonowac na europejskich zasadach.
        Problem w tym, że oni nie czują, iz "są u siebie", najwyraźniej.
        • mama303 Re: Szydło ma racje 04.06.17, 18:46
          issa-a napisała:

> czy ty jesteś naiwana, czy uważasz, że to my jesteśmy idiotami.
          > Tak, nie uchodźcy. To dzieci i wnuki uchodźców.
          a ty skąd wiesz skąd przybyli Twoi przodkowie? Podobno większość nas pochodzi od Azjatów. Są kraje które opierają się całkowicie na imigrantach i całkiem nieźle sie rozwinęły wink
          • woman_in_love Re: Szydło ma racje 04.06.17, 20:17
            Które to?
            • mama303 Re: Szydło ma racje 04.06.17, 21:36
              woman_in_love napisała:

> Które to?
              np. USA
              • asia-loi Re: Szydło ma racje 04.06.17, 22:01
                mama303 napisała:

> woman_in_love napisała:
                >
                > > Które to?
                > np. USA

I chyba jeszcze Kanada, Australia.
                • joa66 Re: Szydło ma racje 04.06.17, 22:06
                  Macie na myśli państwa stworzone przez najeźdźców kosztem rdzennej ludzkosci? smile
                  Plus wzbogacanie się na pracy niewolników?
                  • asia-loi Re: Szydło ma racje 04.06.17, 22:09
                    joa66 napisała:

> Macie na myśli państwa stworzone przez najeźdźców kosztem rdzennej ludzkosci? :
                    > )
                    > Plus wzbogacanie się na pracy niewolników?

Niestety. Ludność tubylcza (rdzenna) ma w tych bogatych, demokratycznych krajach prze...ane.
    • chyba.ze Re: Szydło ma racje 04.06.17, 07:05
      Zaraz nataszka albo inna olena lub snakelilith Ci napisze, żeś rasistka, ksenofob i ciemny lud. Na poparcie przytoczy jedyne słuszne wyliczenia i będzie git. Jak wczoraj.
    • konwalka Re: Szydło ma racje 04.06.17, 07:20
      Nie myśle p uchodźcach. Myśle o zamknięciu etapu chorej politpoprawnisci. Anglicy boja się nazywać rzeczy po imieniu. Bo miga skończyć w sądzie. Tacy zwykli Anglicy. Najzwyklejsi.
      • asmarabis Re: Szydło ma racje 04.06.17, 07:43
        Co tam mowic, slyszalam ostatnio ze ktos w Holandii czy tal Szwajcarii mial proces w sadzie bo w piekarni spojrzal sie krzywo na muzulmanke w chuscie, jak zyc?
      • jemeade Re: Szydło ma racje 04.06.17, 07:46
        Koniec politpoprawności oznacza koniec uprzejmości wobec wszystkich grup, także emigrantów zarobkowych. Kobieta w chuście wykrzyczy Polakowi w twarz, żeby wracał do siebie. Ona ma paszport, on jest gościem.
        • konwalka Re: Szydło ma racje 04.06.17, 07:50
          Cóż. On jej odpowie ze to
          Jej brat właśnie zadźgał sześć osób a nie jego żulowaty ziomal z tyskim w łapie. Niech i tak bedzie
          • jemeade Re: Szydło ma racje 04.06.17, 07:57
            To sobie pokrzyczą, ona pójdzie do domu, a on wraz z rodziną zostanie deportowany do swojej ojczyzny. On może być twoim mężem czy synem.
            • asmarabis Re: Szydło ma racje 04.06.17, 08:07
              Jesli Europa wstanie z kolan to ona bedzie deportowana
              • kfugktru23 Re: Szydło ma racje 04.06.17, 09:25
                Bo? Bo ma inny kod genetyczny? Inne pochodzenie? Liczy się coś na co człowiek nie ma wpływu a nie jego czyny?
          • nawoyka Re: Szydło ma racje 04.06.17, 09:50
            Jesteś pewna? To właśnie Twoi "żulowaci ziomale" są najliczniejszą grupą przestępczą wśród imigrantów w WB.
            wiadomosci.onet.pl/tylko-w-onecie/polacy-najliczniejsza-grupa-przestepcza-wsrod-imigrantow-w-w-wielkiej-brytanii/q1efgc
            • triss_merigold6 Re: Szydło ma racje 04.06.17, 09:58
              Biorąc pod uwagę kto w pierwszym rzucie emigracji do UK opuszczał osiedla i wioski, zupełnie mnie to nie dziwi.
            • julek_i_ja Re: Szydło ma racje 04.06.17, 12:24
              Bardzo wygodnie interpretujesz fakty. Polacy sa najliczniejsza grupa wsrod przestepcow, bo sa najwieksza mniejszoscia narodowa w UK. Jedyny sensowny wskaznik to jest procent populacji, ktory popelnil przestepstwa, i tu o niespodzianko wcale nie jestesmy najliczniejsza grupa. Liczac wedlug podanych przez ten artykul danych Polacy popelniajacy przestepstwa stanowia 1.2% ogolnej populacji Polakow w UK, Rumuni - 3.4 % i Irlandczycy 1.6%.
              • nawoyka Re: Szydło ma racje 04.06.17, 13:15
                Ja w ogóle nie interpretuję tylko odpowiadam na post Konwalki, że owszem możliwe jest aby nasz wspólny ziomal z tyskim w łapie kogoś zadźgał.
          • hermenegilda_zenia Re: Szydło ma racje 04.06.17, 10:20
            Ziomale z tyskim tylko głodzą dzieci na smierć, ale co sie przejmować.
          • chicarica Re: Szydło ma racje 04.06.17, 14:54
            Jego żulowaty ziomal z tyskim w łapie gwałci w UK.
            Polacy przodują jeśli chodzi o przestępstwa tego typu w UK.
        • asmarabis Re: Szydło ma racje 04.06.17, 08:04
          Niby ma paszport i obywatelstwo i sie urodziła ale Polak po jednym dniu pobytu jest bardziej zintegrowany od niej smile.
          Wiec zamiast krzyczeć mu w twarz powinna przejrzeć sie w lustrze i na początek iść do sklepu kupić cos co nie przypomina stroju zakonnicy
          • kfugktru23 Re: Szydło ma racje 04.06.17, 09:25
            Na to ktoś może mieć inne zdanie...
        • iskierka3 Re: Szydło ma racje 04.06.17, 09:31
          Ale poprawność polityczna, która oznacza brak przyzwolenia na wyzywanie i dyskryminacje z uwagi na kolor skory czy wyznanie - jest czyms bardzo pozytywnym. Chora u wynaturzona "polityczna poprawność" , która - owszem - pojawia się, jes czymś złym, co napędza razism i ksenofobię. A sporo ludzi dzieli się na dwa obozy - wyznawcy "politycznej poprawności" oraz ci, którzy każdą poprawność polityczną uważają za ZUO. Bardzo, bardzo niekorzystny trend.
      • triss_merigold6 Re: Szydło ma racje 04.06.17, 08:57
        Ajajajaj, jak prawie 2 lata temu - w 2015 r. - zaczął się cyrk z niekontrolowanym napływem mas młodych mężczyzn z dzikich krajów i NIEKTÓRZY próbowali pisać o ryzyku i zagrożeniach oraz o nadużywaniu knebla w postaci polit. poprawności, to argumentacja sprowadzała się do okrzyków, że faszyzm, rasizm i nazizm i że należy ścigać za mowę nienawiści.
        • lauren6 Re: Szydło ma racje 04.06.17, 09:07
          Ba, do dzisiaj na forum napiszesz coś o imigrancie z Afryki, to jesteś wyzywany od rasisty, który dyskryminuje z powodu koloru skóry.
          Ci ludzie sami sobie WMAWIAJĄ, że wg przeciwników imigracji z tego kierunku problemem jest kolor skóry, a nie OLBRZYMIE różnice międzykulturowe i to, że Europy NIE STAĆ na utrzymanie tylu rzesz niewykształconych ludzi, którzy nie będą u nas pracować.
          Nie widzą, że dzięki takiej retoryce sami niszczą naszą liberalną Europę i oddają ją w ręce skrajnej prawicy, która jako jedyna mówi o problemie imigracji, nie bojąc się represji za brak politycznej poprawności. I za to mam największy żal: że dzięki takim osobom, które nie potrafią przewidywać dalej niż za 2 dni, mamy dzisiaj rządy katoprawicy i całkowity zakaz aborcji złożony w sejmie.
          • kfugktru23 Re: Szydło ma racje 04.06.17, 09:26
            A czy to emigranci dokonują zamachów?
            • lauren6 Re: Szydło ma racje 04.06.17, 09:44
              Nie. Np. w Egipcie nie są oni imigrantami, a jednak mordują chrześcijan.
              • nathasha Re: Szydło ma racje 04.06.17, 11:00
                A o zamachach w iraku na muzulmanow to juz nie napiszesz?
                • riki_i Re: Szydło ma racje 04.06.17, 23:00
                  A o czym ma pisać? Że sunnici tłuką się z szyitami i na odwrót? To, że muzułmańska dzicz rżnie się między sobą , też od dawna wiadomo.
                  • szarsz Re: Szydło ma racje 04.06.17, 23:39
                    Muzułmańska dzicz? W Ruandzie chrześcijanie gwalcili i zarzynali chrześcijan. Milion w 100 dni. Tacy niby chrześcijanie są lepsi?
                    • volta2 Re: Szydło ma racje 05.06.17, 11:50
                      ale kojarzysz, że oprócz religii jest jeszcze coś takiego jak kultura?
                      my dzięki niej jeszcze topimy marzannę(coraz rzadziej), i puszczamy wianki na wiśle (tu coraz huczniej)

i tak sobie wyimaginuj, że to zarzynanie maczetami to wlaśnie element kultury był, a nie religii - kultura tkwi w narodzie czasem silniej niż religia. dlatego nawet mało gorliwy muzułmanin nie pozwoli żonie na bikini na plaży czy wizytę wieczorem w kawiarni bez chłopa z rodziny blskiej na dodatek.
                      • szarsz Re: Szydło ma racje 05.06.17, 12:02
                        > to zarzynanie maczetami to wlaśnie element kultury był, a nie religii

Masz na myśli kulturę niejakiego Hosera? I reszty kulturalnej Europy, łącznie z ONZetem, którzy się masakrze przyglądali z chrześcijańskim miłosierdziem? Nikt palcem nie kiwnął, a masakrę zakończyli rwandyjscy partyzanci zorganizowani w Ugandzie.
                        • volta2 Re: Szydło ma racje 05.06.17, 12:45
                          chyba nie chciałaś zrozumiałaś mojego wywodu, trudno.. produkować się nie będę, widzę że jara cię czcza dyskusja na temat pedofilii księży, więc miłego szukania jelonka...
                          • szarsz Re: Szydło ma racje 05.06.17, 13:18
                            Ależ ja bardzo dobrze zrozumiałam twój wywód: "my biali ludzie z Europy jesteśmy lepsi od wszelkiej dziczy, muzułmańskiej przede wszystkim. Jeśli dzicz nie jest muzułmańska, tylko chrześcijańska, to wypomnijmy dziczy inną kulturę, pochodzenie bądź kolor skóry".
      • obrus_w_paski Re: Szydło ma racje 04.06.17, 10:14
        Ale jaka polityczna poprawność w UK? W BBC mówią o "wyglądzie arabskim" w kontekście ostatnich ataków, brytyjscy nastolatkowie zabili Polaka bo mówił po polsku, ostatnio pobili jakiś Hiszpanów za mowę w innym niż angielskim języku, ostatnio jakaś starsza pani na przejściu dla pieszych zwróciła agresywnym nastolatkom uwagę i te śmiejąc się z jej akcentu ja uderzyły, pobito jakieś polskie dziecko i tylko jakiś pakistański sklepikarz pomógł mu i to tak, ze sam wylądował w szpitalu, ostatnio w Hiszpanii sporo się mówi właśnie o atakach słownych i fiz. W stosunku do Hiszpanów gdzie jedynym powodem jest ich kraj pochodzenia.

Naprawdę uważasz, ze "tacy zwykli najzwyklejsi Anglicy" są politycznie poprawni? Ee??
        • chicarica Re: Szydło ma racje 04.06.17, 15:01
          Ja w Szwecji też nie zauważam specjalnej politpoprawności. Nawet w mediach problem jest nazywany po imieniu. Wcześniej ponoć nie był, ale trudno mi potwierdzić czy zaprzeczyć bo nie czytywałam ani nie oglądałam.
    • kropkacom Re: Szydło ma racje 04.06.17, 07:46
      Wobec tego niech nam mądra Szydło rządzi długo i owocnie.
    • jemeade Re: Szydło ma racje 04.06.17, 07:50
      Powiedziała, że Europa ma wstać z kolan. Populistyczne hasło na poziomie Polków i Polaków. Ani słowa o sposobie rozwiązania problemu.
      • kfugktru23 Re: Szydło ma racje 04.06.17, 09:21
        Czyli co zrobić? Prewencyjnie zamykać dzieci uchodźców? Trzeba by wprowadzić dyktaturę...
        • riki_i Re: Szydło ma racje 04.06.17, 22:48
          Deportować hołotę na pustynię. Najskuteczniejsze są najprostsze rozwiązania.
          • joa66 Re: Szydło ma racje 04.06.17, 22:56
            Tylko jeszcze urząd imigracyjny pustyni musi się zgodzić wink
          • szarsz Re: Szydło ma racje 05.06.17, 08:32
            > Deportować hołotę na pustynię.

Na którą pustynię?
            • kaz_nodzieja Re: Szydło ma racje 05.06.17, 10:01
              Może być Gobi.
              • szarsz Re: Szydło ma racje 05.06.17, 10:08
                > Może być Gobi.

A co Chińczycy na to?
                • kaz_nodzieja Re: Szydło ma racje 05.06.17, 10:16
                  Chyba też lubią pieniądze.
        • czar_bajry Re: Szydło ma racje 05.06.17, 07:28
          prewencyjnie powinno się kobietom uchodźców podać tabletkę "dzień po"...ups ile recept trzeba by wypisaćtongue_out

Szydło jeszcze nigdy nie powiedziała nic wiążącego i prawdziwego oprócz tongue_outolcy i Polaki przez osiem ostatnich lat...
    • purchawkapuknieta Re: Szydło ma racje 04.06.17, 07:56
      Gdyby ludziom to przeszkadzało, spalili by te swoje parlamenty, Bruksele zrównali z ziemią, zbudowali wielki mur, za który wywaliliby imigrantów z Bliskiego Wschodu do 5 pokolenia i strzelali do każdego, kto od wschodu mur chcialby przekroczyć. Tyle.
      • triss_merigold6 Re: Szydło ma racje 04.06.17, 09:00
        To co napisałaś niebezpiecznie zbliża się do podżegania. Bruksela jest, a przynajmniej była w czasach gdy nie miała pośrodku małego Kabulu, pięknym miastem, kwintesencją mieszczańskiej zamożności Europy Zachodniej i lepiej jej nie niszczyć.
        • purchawkapuknieta Re: Szydło ma racje 04.06.17, 09:11
          To była metafora. Trzeba rozpędzić to brukselskie towarzystwo na cztery wiatry smile
        • berber_rock Re: Szydło ma racje 04.06.17, 19:15
          triss_merigold6 napisała:

> To co napisałaś niebezpiecznie zbliża się do podżegania. Bruksela jest, a przyn
          > ajmniej była w czasach gdy nie miała pośrodku małego Kabulu, pięknym miastem, k
          > wintesencją mieszczańskiej zamożności Europy Zachodniej i lepiej jej nie niszcz
          > yć.

>>> yeah ... ale jakos uprzejmie pominelas, na czyich poobcinannych raczkach i nozkach ta zamoznosc zostala zbudowana ...
          • triss_merigold6 Re: Szydło ma racje 04.06.17, 19:18
            To problem sumienia Belgów, nie mojego. Ale wedle życzenia - na mieszkańcach Konga belgijskiego w którym król Leopold II uprawiał ludobójstwo.
      • natalia.nat Re: Szydło ma racje 04.06.17, 14:30
        "spaliliby"
        Najpierw wróć do szkoły i naucz się pisać. A potem pouczaj innych.
        Imigrantów z Bliskiego Wschodu to byś wrzuciła do jednego wora, ale stereotypy o Polakach zapewne nie bardzo ci się podobają. Tyle.
        • chicarica Re: Szydło ma racje 04.06.17, 15:02
          Chciałam tu zauważyć, że Polaków ze swoim faszyzmem i odstającą od europejskiej mentalnością też pewnie by wywalono.
          Dla sporej części Europejczyków wszystko co na wschód od Berlina to już jest azjatycka dzicz.
    • asia_i_p Re: Szydło ma racje 04.06.17, 08:59
      Jak się wejdzie na odpowiedni poziom uogólnienia, to zawsze się ma rację, tylko nic to dobrego nikomu nie daje.
      • joa66 Re: Szydło ma racje 04.06.17, 09:31
        Asia - w punkt.
      • gama2003 Re: Szydło ma racje 04.06.17, 10:28
        Otóż to. Okrągłe zdanie.
        A jakie byłoby następne ? Szczegółowy plan ?
        Obawiam się, że gdyby to u nas coś takiego się wydarzyło, rząd długo opanowywałby panikę. Własną.

Przerażająca bezsilność, to chyba teraz powszechne uczucie. Cel osiągnięty sad
        • triss_merigold6 Re: Szydło ma racje 04.06.17, 10:30
          U kogo bezsilność?
          • gama2003 Re: Szydło ma racje 04.06.17, 10:43
            Nieterrorystów, normalnych ludzi. Obojętnej nacji
        • konwalka Re: Szydło ma racje 04.06.17, 10:40
          Gama, ja już nue chce być bezsilna. Jestem tu, płace podatki, składki emerytalne. Łażę do angielskiego kościoła, gdy mój syn śpiewa w chórze. Kumpluję się z Anglikami. Z muzułmanką zza ściany tez. Ona mi nie każe wyłączać kolęd, ja jej ramadaniwych wyjców. Dajemy rade. Ale nie chce już umierać ze strachu, kiedy starszy wychodzi do pubu z kolegami. Wiec poprę radykalne dzialanua
          • gama2003 Re: Szydło ma racje 04.06.17, 10:46
            Rozumiem, tak.samo myślę - jest czas rozwiązań radykalnych. Ale Szydło tego nie zaproponuje. Ma tylko hasło, do tego skrojone tylko do mówienia.
            I co najgorsze, te radykalne rozwiązania nie będą sprawiedliwe, dlatego tak trudno któremukolwiek rządowi atalowanych krajów zrobić pierwszy ostry krok. Choć ktoś musi to zacząć. Zrobić, nie mówić tonem wiecowym.
            • nathasha Re: Szydło ma racje 04.06.17, 10:52
              Ale jakie to maja byc radykalne rozwiazania?
              • konwalka Re: Szydło ma racje 04.06.17, 10:56
                Jakiekolwiek Natasza. Niżej czy tam wyżej napisałam. Meczety na dzień dobry.
                • nathasha Re: Szydło ma racje 04.06.17, 11:11
                  Konwalko, radykalni imamowie sa na pewno pod nadzorem, byla taka glosna sprawa wydalenia jednego z najbardziej radykalnych z Anglii. Meczety pod nadzorem, ktos musialby wiedziec jakie, ktos musialby doniesc, a co jesli nie doniesie? Policja opiera sie na podsluchach telefonow, sledzeniu internetu, moim zdaniem to skuteczniejsze niz kamera w meczecie, zwlaszcza ze wielu dzihadystow nie zradykalizowalo sie w meczecie. To jest np problem we Francji, wielu progu meczetu nigdy nie przekroczylo. Co wtedy? Rozumiem ze postulujesz by mowic otwarcie ze islam jest zagrozeniem? Bo ze jest nim radykalny islam mowia od US po Watykan.
                  • d.o.s.i.a Re: Szydło ma racje 04.06.17, 14:03
                    >>>>. byla taka glosna sprawa wydalenia jednego z najbardziej radykalnych z Anglii.

Masz na myśli Abu Hamze, którego deportacja trwała jakieś 15 lat, a Theresa May stawała na głowiei rzęsach nie mogąc nagiac prawa? A rachunek za jego obrońców z urzędu (do ktorych wszakze mial prawo jako biedna przedladowana sierotka) wyniósł paręnaście milionów funtow? O tym samym, którego zona z szóstka dzieci wciąż, zdaje sie, mieszka w darmowym domu, który kosztuje podatnika 2mln funtow?

O takich "radykalnych" działaniach mówisz? Bo ja nie słyszałam od tamtego czasu, żeby jakiegokolwiek innego hate preachera udało sie z UK usunąć, albo chcociaz zamknąć.

>>>>. Rozumiem ze postulujesz by mowic otwarcie ze islam jest zagrozeniem? Bo ze jest nim radykalny islam mowia od US po Watykan.

Jaja sobie robisz? W poprzednim watku udowadniałaś zażarcie ze nikt czegoś takiego nie mowi 😆 ja pinkole jaka hipokrytka! Nie wstyd Ci?
            • konwalka Re: Szydło ma racje 04.06.17, 10:55
              Gamą, pare lat temu były u mnie igrzyska. Na moim zadupiu była wioska, latał płomień olimpijski, takie tam. Zatrzymali samochód mojego męża żeby przeszukać bagaznik, zanim wjedzie na teren kampusu uni. Żadna policja, zwykły stróż. Stary nie zgodził się z dobie tylko znanych przyczyn, po prostu nie wjechał i zawrócił. Za godzinę miałam w chałupie kupę policji. Dlaczego? Bo mogę być zagrożeniem. Błyskawicznie odczytali z nagrania kamera rejestracje i nas odwiedzili. Bi stróż doniósł. Myślałam ze pęknę ze śmiechu wtedy. Policjantka tez mówi- ja wiem, ze to żaden terrorysta, ale o co twojemu chłopu chodzi? Dlaczego nie otworzył bagażnika? Takie sa teraz przepisana czas igrzysk. Przeprosiłam, powiedziałam ze się z debolem rozwiodę ale najpierw ho zabije. Poszli. Ale ja die wtedy czułam spokojna. Tak powinno być. Niech sprawdzają najgłupszy trop. Mogli
              Mi nawet przepychanki chałupę, nic to. A kupa ludzi była oburzona, ze ich w ogole wpuściłam do domu
              • konwalka Re: Szydło ma racje 04.06.17, 11:00
                Sorry za literówki, ale pisze z telefonu, łapy mi die trzęsą, deugorodny leży obok mnie w łóżku i czytając harrego Pottera co chwile skacze w górę z emocji. Starszy syn wrócił na szczęście. Jest obrażony, ze do niego dzwoniłam i go sprawdzam. Jak metaforycznie, nieprawdaż...
                • konwalka Re: Szydło ma racje 04.06.17, 11:07
                  ?
                  • konwalka Re: Szydło ma racje 04.06.17, 11:11
                    Zawrócą do tych pól malowanych i dziecieliny pały bo?
                • nathasha Re: Szydło ma racje 04.06.17, 11:12
                  A co mowi starszy? Co on mysli o tym wszystkim?
                  • konwalka Re: Szydło ma racje 04.06.17, 11:14
                    Syn? On się nie boi - głupie prawo mlodosci
                    • nathasha Re: Szydło ma racje 04.06.17, 11:32
                      Tego sie domyslam. Ale co sadzi o tym co nalezalpby zrobic. Pisalas ze ma kolegow muzulmanow, czy w ogole rozmawiaja o atakach?
                      • pade Re: Szydło ma racje 04.06.17, 12:17
                        Natasha, czego Ty nie rozumiesz???
                        Tu chodzi o to, że imigranci o innym kolorze skóry mają WIĘCEJ praw niż biali.
                        TO jest nienormalne, nie można na nich składać skarg, nie można się bronić, bo ani policja ani sąd nic im nie zrobi póki kogoś nie zabiją.
                        A biali mają siedzieć cicho, pozwalać się okradać, bić i nie mogą pójść na skargę ani na policję ani do sądu bo jeszcze sami zostaną ukarani.
                        Tu chodzi o politykę, o tę nienormalną poprawność. Tak bardzo starano się biednych imigrantów nie urazić, że przeszło to w kuriozum. I TO powinno się zmienić. TE SAME PRAWA dla wszystkich, a nie podział na lepszych i gorszych.
                        • araceli Re: Szydło ma racje 04.06.17, 12:25
                          pade napisała:
                          > nie można na nich składać skarg, nie można się bronić, bo
                          > ani policja ani sąd nic im nie zrobi póki kogoś nie zabiją.

Po co takie kłamstwa?
                          • pade Re: Szydło ma racje 04.06.17, 12:35
                            Kłamstwa?
                            Mieszkasz w UK? Nie? To zamilcz.
                            • araceli Re: Szydło ma racje 04.06.17, 12:36
                              pade napisała:
                              > Kłamstwa?
                              > Mieszkasz w UK? Nie? To zamilcz.

Podaj brytyjskie przepisy prawne zabraniające składania skarg na 'niebiałych'?
                              • pade Re: Szydło ma racje 04.06.17, 12:44
                                Ależ to jest oczywiste, że takich nie ma. Ale pojedź tam i zgłoś na policję, że Cię okradziono, podaj rysopis i zobacz co się stanie.
                                Nie będę z Tobą dalej dyskutować, bo Ty się po prostu oszukujesz. Mechanizm wyparcia masz na tyle silny, że żadne argumenty poza osobistym doświadczeniem do Ciebie nie dotrą.
                                • araceli Re: Szydło ma racje 04.06.17, 12:47
                                  pade napisała:
                                  > Ależ to jest oczywiste, że takich nie ma. Ale pojedź tam i zgłoś na policję, że
                                  > Cię okradziono, podaj rysopis i zobacz co się stanie.

Próbowałaś?
                                  • joa66 Re: Szydło ma racje 04.06.17, 12:51
                                    Ja próbowałam.
                                    • araceli Re: Szydło ma racje 04.06.17, 12:58
                                      joa66 napisała:
                                      > Ja próbowałam.

I?
                                      • joa66 Re: Szydło ma racje 04.06.17, 13:04
                                        Nie chcieli przyjąć zgłoszenia a ja się nie upierałam, bo niewiele straciłam. (policja na Gare de Lyon)
                                        • araceli Re: Szydło ma racje 04.06.17, 13:06
                                          joa66 napisała:
                                          > Nie chcieli przyjąć zgłoszenia a ja się nie upierałam, bo niewiele straciłam. (
                                          > policja na Gare de Lyon)

Nie chcieli przyjąć BO?
                                          • joa66 Re: Szydło ma racje 04.06.17, 13:08
                                            Bo wiadomo, że nie znajdą.
                                            • joa66 Re: Szydło ma racje 04.06.17, 13:09
                                              p.s. Nie, nie powalili mnie na podłogę i nie wysłali do Bastylii wink
                                            • araceli Re: Szydło ma racje 04.06.17, 13:14
                                              joa66 napisała:
                                              > Bo wiadomo, że nie znajdą.

Czyli uwaga - dokładnie tak jak w PL big_grin
                                              • joa66 Re: Szydło ma racje 04.06.17, 13:17
                                                Niemożliwe - dokładnie tak samo jak w PL ? Przecież u nas jest gorzej.
                                                • joa66 Re: Szydło ma racje 04.06.17, 13:21
                                                  off top - niedawno oglądałam film dokumentalny o cenzurze w PRL. Pani z kroniki filmowej mówiła, że cenzorki owszem wpadały, ale często nie miały czasu na przejrzenie materiału, bo mięso rzucili, dziecko ma gorączkę itd. Pytały się tylko czy wszytsko w porządku. Ale to było zbędne, bo była już ogromna autocenzura, ludzie mieli ją w głowach.

• pade Re: Szydło ma racje 04.06.17, 13:17
                                          Ja pisałam o UK.
                                          • araceli Re: Szydło ma racje 04.06.17, 13:27
                                            pade napisała:
                                            > Ja pisałam o UK.

Przecież Ty nie mieszkasz w UK big_grin
                                            • pade Re: Szydło ma racje 04.06.17, 13:31
                                              Mam info z pierwszej ręki. Mnie to wystarczy.
                                              • araceli Re: Szydło ma racje 04.06.17, 13:33
                                                pade napisała:
                                                > Mam info z pierwszej ręki. Mnie to wystarczy.

Taaa.. portal nacjonalistów. Jassssne!
                                                • joa66 Re: Szydło ma racje 04.06.17, 13:43
                                                  Ian Duncan Smith to też nacjonalista?

Speaking on the BBC News Channel afterwards, he argued: "Everybody in Britain must be equal before the law - we cannot make allowances any longer for some communities"
                                                  • joa66 Re: Szydło ma racje 04.06.17, 13:46
                                                    za wczesnie sie wysłało. miało być nacjonalista , który nie ma informacji z piewrszej ręki.
                                                • pade Re: Szydło ma racje 04.06.17, 14:04
                                                  A myśl sobie co chcesz. Nie interesuje mnie Twoje zdanie na ten temat.
                                        • kaz_nodzieja Re: Szydło ma racje 04.06.17, 17:19
                                          Na jakiej podstawie nie chcieli przyjąć zgłoszenia? A może za słabo znałaś język i czegoś nie zrozumiałaś do końca?
                                • mama303 Re: Szydło ma racje 04.06.17, 16:10
                                  pade napisała:

> Ależ to jest oczywiste, że takich nie ma. Ale pojedź tam i zgłoś na policję, że
                                  > Cię okradziono, podaj rysopis i zobacz co się stanie.
                                  dziecko, co ty za bzdury opowiadasz?
                                  • pade Re: Szydło ma racje 04.06.17, 17:03
                                    Sama jesteś dziecko. Zamknij oczy i udawaj, że Cię nie ma.
                                    • mama303 Re: Szydło ma racje 04.06.17, 18:53
                                      pade napisała:

> Sama jesteś dziecko.
                                      Dziecino takich bzdur jakie opowiadasz to ja dawno nie czytałam smile dawaj jakiegos linka to chociaz zobaczymy z jakich źródeł czerpiesz te swoja wiedzę.
                            • wielki_uscisk Re: Szydło ma racje 04.06.17, 15:14
                              pade napisała:

> Kłamstwa?
                              > Mieszkasz w UK? Nie? To zamilcz.

Zabawnie to brzmi w kontekście tego, że sama nie mieszkasz w UK, jak Ci to araceli wytknęła smile
                              • pade Re: Szydło ma racje 04.06.17, 17:02
                                Bardzo śmieszne. Ja nie mieszkam, ale mam tam rodzinę i wyobraź sobie, że z nią rozmawiam. Poza tym, ja nie podaję żadnych nowych informacji. TO SĄ FAKTY.
                                • wielki_uscisk Re: Szydło ma racje 04.06.17, 17:07
                                  pade napisała:

> Bardzo śmieszne. Ja nie mieszkam,

No to - wg tego, co sama piszesz - zamknij się...

> ale mam tam rodzinę i wyobraź sobie, że z nią rozmawiam. Poza tym,
                                  > ja nie podaję żadnych nowych informacji. TO SĄ FAKTY.

... a na forum zaproś rodzinę z UK smile
                                  • wielki_uscisk Re: Szydło ma racje 04.06.17, 17:08
                                    wielki_uscisk napisał:

> No to - wg tego, co sama piszesz - zamknij się...
                                    > ... a na forum zaproś rodzinę z UK smile

Przepraszam. Zamilcz było smile
                                  • triss_merigold6 Re: Szydło ma racje 04.06.17, 17:09
                                    Chyba na forum jest wystarczająco duża reprezentacja ludzi trwale przykutych do zmywaka?
                                    • wielki_uscisk Re: Szydło ma racje 04.06.17, 17:36

> Chyba na forum jest wystarczająco duża reprezentacja ludzi trwale przykutych do
                                      > zmywaka?

Powoli smile
                                      Pade sama wypowiada się o rzeczach dziejących się w obcym sobie kraju - a następnie ucisza wszystkich, którzy w nim nie mieszkają smile

Nadal do tego nawiązujesz?
                                      Bo nie wiem, czy naprawdę to właśnie próbujesz bronić lub z tym dyskutować? smile

I - gdy ja to Jej przed twarz podstawiam - chyba nie ma znaczenia Twoje, gdzie ludzie są przykuci:
                                      - we własnej kuchni na 19st. E Polski - z mężem w koszulce Polska Walcząca pijącego Jasne Full, czy
                                      - na zmywaku zarobkowym za granicą.
                                      • triss_merigold6 Re: Szydło ma racje 04.06.17, 17:39
                                        To odnośnie do propozycji zaproszenia rodziny z UK na forum.
                                        • wielki_uscisk Re: Szydło ma racje 04.06.17, 18:26

> To odnośnie do propozycji zaproszenia rodziny z UK na forum.

pade: Głównym pożywieniem orłów są ryby - nad zatoką wszystkie orły łapią ryby w szpony.
                                          araceli: No chyba orły nie żywią się głównie rybami.
                                          pade: Nie mieszkasz nad zatoką to zamilcz.
                                          araceli: Ty również nie mieszkasz nad zatoką.
                                          pade: ale moja rodzinka mieszka i ja to wiem!
                                          ja: no to - wg tego co sama piszesz - zamilcz i zaproś rodzinkę do rozmowy.
                                          triss_merigold: No ale tutaj wiele ludzi znad zatok pisze

WTF, triss? smile
                                      • pade Re: Szydło ma racje 04.06.17, 18:35
                                        nie wszystkich tylko jedną osobę
                                        skoro już jesteś taki skrupulatny
                                • mama303 Re: Szydło ma racje 04.06.17, 18:55
                                  pade napisała:

> TO SĄ FAKTY.
                                  że jak napiszesz dużą literą to znaczy że prawda? tongue_out
                        • gama2003 Re: Szydło ma racje 04.06.17, 12:31
                          Te same PRAWA i OBOWIĄZKI dla wszystkich.
                          Obowiązek asymilacji zarobkowej i kulturowej, po wyznaczonym okresie nie podjąłej/podjęłaś roboty - sio !
                          I po kolei, stroje też, zakaz zasłaniania twarzy, bezwzględny. Jeśli kultura nowej ojczyzny nie pasuje, przykro nam, ale żegnajcie.
                          Poprawność polityczna ma radykalnie zmienić front, inaczej nie będzie bezpieczNIEJ.
                        • nathasha Re: Szydło ma racje 04.06.17, 12:39
                          Pade, czy mozemy rozmawiac szanujac sie, please. Ja sie odnosze do tego co ja znam, z mojego podworka. Nigdy nie mialam problemow z tym zeby wyrazic krytyke czy zlozyc doniesienie wobec czy na kogos co tak sie akurat zlozylo mial inny kolor skory. Nigdy nie zostalam przez to oskarzona o rasizm czy to mna sie zajeto. Nie mam jak inaczej sie odniesc do Twojej argumentacji, tylko mowiac o swoich doswiadczeniach z innych panstw europejskich. Bo rozumiem ze danych i statystyk na to zjawisko nie ma. Jedyne co wiem to to, ze europejski trybunal praw czlowieka, ktorego orzecznictwo jest wazne dla prawie calej europy w ciagu ostatnich lat mocno ukrocil wolnosc religijna i wiele zjawisk nie nazywa dyskryminacja religijna.
                          • joa66 Re: Szydło ma racje 04.06.17, 12:44
                            europejski trybunal praw czlowieka, ktorego orzecznictwo jest wazne dla prawie calej europy w ciagu ostatnich lat mocno ukrocil wolnosc religijna i wiele zjawisk nie nazywa dyskryminacja religijna.

Czyli teraz pomyśl ile czasu minie zanim ludzie zinternalizują nowe zasady i dlaczego jeszcze w nie nie wierzą. Pomyśl dlaczego musiało dojść do wielu tragedii i konfliktów zanim zauważono nadużywanie koncepcji dyskryminacji religijnej/rasowej.
                          • pade Re: Szydło ma racje 04.06.17, 12:46
                            To, że Tobie się to nie zdarzyło, nie oznacza, że to zjawisko nie istnieje.
                            • nathasha Re: Szydło ma racje 04.06.17, 13:02
                              No tak, oczywiscie, ale takze to ze sie komus zdarzylo nie znaczy ze zjawisko jest powszechne.
                              • pade Re: Szydło ma racje 04.06.17, 13:15
                                autonom.pl/?p=17233

ten artykuł to pewnie ja napisałam
                                • araceli Re: Szydło ma racje 04.06.17, 13:26
                                  pade napisała:
                                  > autonom.pl/?p=17233
                                  >
                                  > ten artykuł to pewnie ja napisałam

Portal nacjonalistów... taaaa...
                          • d.o.s.i.a Re: Szydło ma racje 04.06.17, 14:11
                            >>>>. Nigdy nie mialam problemow z tym zeby wyrazic krytyke czy zlozyc doniesienie wobec czy na kogos co tak sie akurat zlozylo mial inny kolor skory.

Ja sie boje złożyć skargę na właściciela sklepiku, który robi syf przed sklepem, tak ze sie wylewa na chodnik. I widzę ze nie tylko ja, bo syfi równo od paru lat.

>>>> Nigdy nie zostalam przez to oskarzona o rasizm czy to mna sie zajeto.

A ja tak, bo zwróciłam młodzieńcom uwagę, ze nie powinni notorycznie parkować na chodniku.

I wiem jaki nastrój panuje np. u mnie w pracy gdzie o pewnych rzeczach np. uchodźcach W OGOLE sie nie rozmawia. Przecież gdyby ludzie byli pewni swoich poglądów to nie mieli by problemu żeby powiedzieć np. biedni uchodźcy, tylu z nich szuka schronienia. Nie mowia NIC. Jak myślisz dlaczego?
                            • kaz_nodzieja Re: Szydło ma racje 05.06.17, 12:03
                              Pamiętam. Ta sprawa ciągnie się chyba z 5 lat?
                              P.s. Twoi koledzy z pracy dokuczali Ci jako Polce po występie Cleo na Eurowizji, a boją się podobnych żartów w kierunku muzułmanów? Współczuję otoczenia w pracy. A podobno tam taka tolerancja.
                              • d.o.s.i.a Re: Szydło ma racje 05.06.17, 12:19
                                >>> P.s. Twoi koledzy z pracy dokuczali Ci jako Polce po występie Cleo na Eurowizji,

Nie dokuczali tylko robili sobie jaja.

>>> a boją się podobnych żartów w kierunku muzułmanów?

Nie zartow, tylko w ogole nie mowia o muzulmanach i ich zwyczajach.
                                • kaz_nodzieja Re: Szydło ma racje 05.06.17, 12:43
                                  Raczej mało smaczne żarty, na które jestem więcej niż pewna nie pozwoliliby sobie wobec pracownicy-muzułmanki, prawda?
                                  • d.o.s.i.a Re: Szydło ma racje 05.06.17, 12:51
                                    >>>> Raczej mało smaczne żarty, na które jestem więcej niż pewna nie pozwoliliby sobie wobec pracownicy-muzułmanki, prawda?

Tak, prawda. Pelna zgoda. Wlasnie o tym mowie.
                        • zona_glusia Re: Szydło ma racje 04.06.17, 15:16
                          Ile czasu mieszkałaś w zachodniej Europie i czy miałaś takie doświadczenia?
                        • rosapulchra-0 Re: Szydło ma racje 04.06.17, 22:16
                          pade napisała:

> Natasha, czego Ty nie rozumiesz???
                          > Tu chodzi o to, że imigranci o innym kolorze skóry mają WIĘCEJ praw niż biali.
                          To nie jest nieprawda. Ktoś ci wciska jakieś kłamstwa. Ja sama kiedyś złożyłam skargę na czarnoskórego team lidera - koleś dostał bezpłatny urlop na dwa tygodnie za złe zachowanie wobec mnie - szeregowego pracownika.

> TO jest nienormalne, nie można na nich składać skarg, nie można się bronić, bo
                          > ani policja ani sąd nic im nie zrobi póki kogoś nie zabiją.
                          > A biali mają siedzieć cicho, pozwalać się okradać, bić i nie mogą pójść na skar
                          > gę ani na policję ani do sądu bo jeszcze sami zostaną ukarani.
                          To też jest nieprawda.

> Tu chodzi o politykę, o tę nienormalną poprawność. Tak bardzo starano się biedn
                          > ych imigrantów nie urazić, że przeszło to w kuriozum. I TO powinno się zmienić.
                          > TE SAME PRAWA dla wszystkich, a nie podział na lepszych i gorszych.
                          I w UK są. Zapewniam.
                          >
              • gama2003 Re: Szydło ma racje 04.06.17, 12:40
                I tak powinno być, bezwzględne pilnowanie zasad bezpieczeństwa, też bym mojemu łeb urwała a policji dała z wdzięcznością dom do wybebeszenia. Zwłaszcza teraz, przeczulica policji i innych służb, ostre egzekwowanie prawa bez ulg dla jakiejkolwiek nacji, religii czy rasy.
                I sorki, ale obowiązki - pracy, nauki języka, zasad funkcjonowania państwa. Nie chcą się asymilować i żyć po europejsku - żegnamy. Nie ma czasu na kurtuazję, my w krajach muzułmańskch ulg kulturowych nie mamy żadnych, uczmy się stawiania na swoim.

Będą ofiary tego ,, wdrażania,,, niestety. Jakkolwiek fatalnie to zabrzmi, to jest niestety wojna, najprawdziwsza, tym straszniejsza, że w tłumie cywili.
              • volta2 Re: Szydło ma racje 05.06.17, 11:58
                czy na fejsiku ktoś znajomy wysmażył fejka o tym jak to został sprawdzony polak tylko dlatego że jest polakiem?

jeśli nie to sorki, nie macie tam prawdziwych przyjaciół i się nie zintegrowaliściesmile
            • volta2 Re: Szydło ma racje 05.06.17, 11:55
              szydło niczego na szczęście nie musi radykalnie rozwiązywać, bo to nie ona ma problem

ona wystarczy że się będzie trzymać swojej narracji, dopóki nas siłowo nie zmuszą do przyjęcia uchodźców, którzy to czemuż ach czemuż nie chcą tu być (czyli jednak o socjal chodzi, bo o cóż innego?) dopóty może sobie wzywać do wstawania z kolan. bo to nie ona musi wstawać.
          • kfugktru23 Re: Szydło ma racje 04.06.17, 11:01
            Czy wyjedziesz z UK?
          • nawoyka Re: Szydło ma racje 04.06.17, 11:09
            A jeśli Cię z młodymi radykalnie wrócą na ojczyzny łono?
            • kaz_nodzieja Re: Szydło ma racje 04.06.17, 17:21
              Konwalka u nas nie zginie.
    • lauren6 Re: Szydło ma racje 04.06.17, 09:02
      Jak po kolejnym ataku terrorystycznym pojawiają się twetty w stylu: biedni muzułmanie, będą teraz obwiniani za atak, łączmy się z nimi, to ja zaczynam przyznawać rację tej Polsce z niemieckiej telewizji, która mówiła, że ktoś tutaj jest chory umysłowo.
      • kfugktru23 Re: Szydło ma racje 04.06.17, 09:27
        A co jeśli w zamachu zginęli także muzułmanie?
        • asmarabis Re: Szydło ma racje 04.06.17, 09:34
          Oj tam, wypadek przy pracy, na pewno maja swoje kanały gdzie sie ostrzegają, jak ktos jest fajtłapa i nie doczytał to co zrobisz ????
        • iskierka3 Re: Szydło ma racje 04.06.17, 09:40
          A gdzie biedni katolicy, którzy będą obarczani winą za pedofilie duchownych?
          To powinno działać w obie strony - przeciętny muzułmanin ma dokładnie taki sam wpływ na zamachy jak przeciętny katolik na wynaturzenia w kościele. Tak - teoretycznie powinien odżegnac się od religii i jej nie finansować ani nie firmować swoją obecnością i postawą. Ale jedni jadą na katolików, że dalej sa pełne kościoły, broniąc przy tym muzułmanów, że "nie mają wpływu", " nie mogą zdjąć chust jako manifestu solidarności bo religia" a inni bronią katolików bo "ich ksiądz jest w porzadku", równocześnie wymagając wiele od muzułmanów.
          Tymczasem jesli ktoś uważa, że przeciętna osoba wierząca patrząc na wynaturzenia swej religii czy współwierzących powinna się od nich odżegnać - niech wymaga tego od obu stron. Jeśli jest tolerancyjny i przyjmuje argument " nie mam na to wpływu, nie moge bo religia" - nie będzie tak samo tolerancyjny dla obu stron.
          • kfugktru23 Re: Szydło ma racje 04.06.17, 09:42
            i1000:100!!!
          • iskierka3 Re: Szydło ma racje 04.06.17, 09:43
            A tak w temacie wątku - nie, pani Szydło nie ma racji. A na pewno nie posługuje się językiem, który umożliwiałby poważne jej potraktowanie jako partnera w dialogu i międzynarodowej dyplomacji. I to też ją dyskwalifikuje.
          • araceli Re: Szydło ma racje 04.06.17, 11:05
            iskierka3 napisała:
            > A gdzie biedni katolicy, którzy będą obarczani winą za pedofilie duchownych?
            > To powinno działać w obie strony - przeciętny muzułmanin ma dokładnie taki sam
            > wpływ na zamachy jak przeciętny katolik na wynaturzenia w kościele. Tak - teore
            > tycznie powinien odżegnac się od religii i jej nie finansować ani nie firmować
            > swoją obecnością i postawą. Ale jedni jadą na katolików, że dalej sa pełne kośc
            > ioły, broniąc przy tym muzułmanów, że "nie mają wpływu", " nie mogą zdjąć chus
            > t jako manifestu solidarności bo religia" a inni bronią katolików bo "ich ksią
            > dz jest w porzadku", równocześnie wymagając wiele od muzułmanów.

Powiedziałabym, że wierzący mają znacznie większy wpływ na swoich duchownych niż na wyznawców swojego kościoła. Do katolików są pretensje, że nie protestują jak KK tuszuje zbrodnie swoich duchownych a nie jak np. pan radny tłucze swoją żonę.
            • iskierka3 Re: Szydło ma racje 04.06.17, 11:25
              Ale wielu islamskich duchownych nie tylko nie protestuje przeciw przemocy a wrecz wyglasza mowy nawolujce do nienawisci - ich meczety nie swieca pustkami.
              Zeby nie bylo - ja z frakcji tolerancyjnej - nie wymagam heroizmu, ale jestem w tym konsekwentna dla obu stron.
              • kfugktru23 Re: Szydło ma racje 04.06.17, 11:37
                Tak jak wielu księży nawołuje do krucjat. Coś ich widać łączy...
                • iskierka3 Re: Szydło ma racje 04.06.17, 11:46
                  Gdzies napisalam, ze nie?
          • wielki_uscisk Re: Szydło ma racje 04.06.17, 15:19
            iskierka3 napisała:

> A gdzie biedni katolicy, którzy będą obarczani winą za pedofilie duchownych?
            > To powinno działać w obie strony - przeciętny muzułmanin ma dokładnie taki sam
            > wpływ na zamachy jak przeciętny katolik na wynaturzenia w kościele.

Świetny post, iskierko3 - szacunek!
            • jemeade Re: Szydło ma racje 04.06.17, 16:12
              Dokładnie. Ale to trudne do zrozumienia dla tych, którzy czują się lepsi, bo od kilkunastu lat są po właściwej stronie muru. Zapomnieliście jak niedawno zdrapywaliście do krwi pazury, żeby wpuszczono was do przedsionka bogatego, cywilizowanego świata?
              • triss_merigold6 Re: Szydło ma racje 04.06.17, 16:13
                Was? Niech zgadnę, kolejna Niemka czy Szwedka z urojenia na forum.
              • wielki_uscisk Re: Szydło ma racje 04.06.17, 16:22
                jemeade napisała:

> Dokładnie. Ale to trudne do zrozumienia dla tych, którzy czują się lepsi, bo od
                > kilkunastu lat są po właściwej stronie muru. Zapomnieliście jak niedawno
                > zdrapywaliście do krwi pazury, żeby wpuszczono was do przedsionka bogatego,
                > cywilizowanego świata?

Dokładnie to samo z żoną powiedzieliśmy, oglądając "najlepsze wycinki" z obrad parlamentu dzieci i młodzieży - że oni 'Precz z UE!' (targając godło, które musiał sobie przygotować suspicious), a nie wiedzą jak wyglądało przed: kontrola na granicy, stres, przeszukiwania i czasem wielogodzinne kolejki uncertain
        • lauren6 Re: Szydło ma racje 04.06.17, 09:45
          Pewnie rozumują jak pewna dziennikarka: co tam 10 ofiar jak 7000 zostanie uratowanych przed zachodnim zepsuciem.
      • araceli Re: Szydło ma racje 04.06.17, 11:02
        lauren6 napisała:
        > Jak po kolejnym ataku terrorystycznym pojawiają się twetty w stylu: biedni muzu
        > łmanie, będą teraz obwiniani za atak, łączmy się z nimi, to ja zaczynam przyzna
        > wać rację tej Polsce z niemieckiej telewizji, która mówiła, że ktoś tutaj jest
        > chory umysłowo.

Ale biednych katolików jak wychodzą afery pedofilskie w KK to bronisz zaciekle własną piersią... Widać jesteś tak samo 'chora'.
      • mama303 Re: Szydło ma racje 04.06.17, 11:26
        lauren6 napisała:

> Jak po kolejnym ataku terrorystycznym pojawiają się twetty w stylu: biedni muzu
        > łmanie, będą teraz obwiniani za atak, łączmy się z nimi

ja tam widze zupełnie inne twetty, jeszcze troche i będzie wojna bo muzułmanie juz nie będę mieli wyjścia innego niz sie zradykalizować. Popatrz na Chalidowa. To jest druga religia na świecie, to potęga!
        • araceli Re: Szydło ma racje 04.06.17, 11:31
          mama303 napisała:
          > ja tam widze zupełnie inne twetty, jeszcze troche i będzie wojna bo muzułmanie
          > juz nie będę mieli wyjścia innego niz sie zradykalizować.

Tak na marginesie - dyskusja o radyklizacji była ledwie parę dni temu...

Kalizm, kalizm, kalizm...
        • kota_marcowa Re: Szydło ma racje 04.06.17, 17:32
          To się dopiero ucieszysz, jak zaczną już oficjalnie wybijać białych Europejczyków. Twoi bracia w wierze, czy może mąż kolorowy?
          • sumire Re: Szydło ma racje 04.06.17, 17:46
            Oho. Podobny wątek jednak nie może obyć się bez sugestii erotycznych relacji z kolorowym. Buuuuractwo.
          • mama303 Re: Szydło ma racje 04.06.17, 19:05
            kota_marcowa napisała:

> To się dopiero ucieszysz, jak zaczną już oficjalnie wybijać białych Europejczyk
            > ów.

a z czego ja mam sie cieszyć? ja sie tego boje że ktos posłucha takich mądrych jak pani Szydło czy jakas Lepen i rozpięta sie niezłe piekło. BTW, Arabowie to tez biała rasa, tak że biali z białymi zaczna sie tłuc.
            > czy może mąż kolorowy?
            z brody podobny do Ahmeda smile
            • kota_marcowa Re: Szydło ma racje 04.06.17, 19:53
              > z brody podobny do Ahmeda smile
              >
              >

Nie wątpię.
              • mama303 Re: Szydło ma racje 04.06.17, 21:40
                kota_marcowa napisała:

> Nie wątpię.

to fajnie.
      • paszczakowna1 Re: Szydło ma racje 04.06.17, 14:50
        A co, nie "biedni muzułmanie"? Ja im cholernie współczuję. Jeszcze bardziej, od kiedy nasłuchałam się tłumu wyjącego "Ave, ave Christus Rex" i "My Christusa wyznajemy, demokracji tu nie chcemy" w przerwach między rzucaniem petardami. Uważasz, że ktoś, kto nie wini wszystkich chrześcijan za ONR jest "chory umysłowo"?

Muzułmanie są przerażeni terroryzmem. I jeszcze bardziej przerażeni ludźmi skłonnymi ich winić za terroryzm z powodu ich religii.
    • bistian Re: Szydło ma racje 04.06.17, 09:29
      Pani Szydło nie jest za mądra, często tylko powtarza, z własną zaciekłością.
      • konwalka Re: Szydło ma racje 04.06.17, 09:47
        Niech mądre angielskie ludzie posłuchają zatem raz wsiowego głupka. Przypadkiem zauważył, ze król jest nagi
        • iskierka3 Re: Szydło ma racje 04.06.17, 09:53
          Ona naprawdę nic nie zauważyła. NIc czego wszyscy dawno by nie widzieli. Rozwiązań nie ma. Ma tylko populistyczne, ksenofobiczne hasełka obliczone na głosy ciemnoty. Naprawdę druga Margaret nam nie wyrastawink
        • mama303 Re: Szydło ma racje 04.06.17, 11:31
          konwalka napisała:

> Niech mądre angielskie ludzie posłuchają zatem raz wsiowego głupka.

no dobra, załóżmy że posłuchają to co? co maja zrobić? co ma zrobić Theresa May?
          • kfugktru23 Re: Szydło ma racje 04.06.17, 11:37
            Najpierw wprowadzi opaski...
    • jesienna.nuta Re: Szydło ma racje 04.06.17, 09:55
      Popieram Premier RP Beatę Szydło.
      • iskierka3 Re: Szydło ma racje 04.06.17, 09:58
        A to niespodziankawink ogólny forumowy okrzyk zdziwieniawink
        • lauren6 Re: Szydło ma racje 04.06.17, 10:00
          big_grin
      • dyzurny_troll_forum_2 Re: Szydło ma racje 04.06.17, 11:57
        jesienna.nuta napisała:

> Popieram Premier RP Beatę Szydło.

Premierem RP jest niejaki Naczelnik. Beata Szydło to taki lektor, który odczytuje przekazy da ciemnego luda.
    • iskierka3 Re: Szydło ma racje 04.06.17, 09:57
      Ale ona NIC nie powiedziała. Posłuchanie jej to napędzanie spirali przemocy - i tylko tyle w efekcie. Nie chodzi mi o to KTO to powiedział tylko CO mówi. Nie mówi niczego mądrego, niczego nie proponuje.
      • konwalka Re: Szydło ma racje 04.06.17, 10:10
        Dwa razy dzisiaj umarłam. Raz, kiedy przeczytałam o ataku. Drugi raz, kiedy zobaczyłam ze starszy syn nie wrócił z nocnego wyjścia z kolegami. Chętnie bym aktualnie zobaczyła jak się nakręca spirala przemocy. Kryste panie, jest wiek 21. Można podglądać ptaki w gniazdach, ryby głębinowe i takie różne. Może by dało rade zainstalować dyskretna kamerę w tym słynnym meczecie, gdzie proboszcz nawija o niewiernych psach i dzielnych muzułmańskich zabójcach. Wiec może by można, avista, w czasie takiej ognistej przemowy, wejść do kościółka, puerdolnac panem proboszczem od allaha o glebę, skuć, przyłożyć pistolecik, wypowiedzieć formułkę i wyciągnąć? Dla wzmocnienia efektu należy akcje przeprowadzić z psami. No i rzecz jasna przesłuchać wszystkich uczestników orgii. Tak raz. Dla informacji. Dla refleksji, ze od teraz trzeba będzie swoje kocie plany ustalać nie pod nosem myszy, tylko dalej. Widziałam brytyjska policję w akcji. Potrafią chłopaki. Naprawdę. Mam tylko nadzieje, ze niecwessliby do tego meczetu na akcje boso uncertain
        • iskierka3 Re: Szydło ma racje 04.06.17, 10:20
          Z tym się zgadzam. Podżeganie do przemocy i mowę nienawiści należy zwalczać z obu stron. OBIE strony muszą wiedzieć, że takie zachowania nie mają religii, narodowości i koloru skóry. TYlko nie to, nie to doprawdy pani Beata postuluje.
          • konwalka Re: Szydło ma racje 04.06.17, 10:31
            Iskierka, nie mówię przecież o sezonowym odstrzale emerytów ani wywalenu do gazu opalonej maryjolki bo pechowo wróciła z kanarow i trochę za mocno zbrązowiała. Mówię o zradykalizowanie działań, ktore wytrzebią element zagrożenia. Bo tu jest kulawo strasznie. Dlatego powtórzę- szydło ma racje kompletnie nie wiedząc o czym mówi. Posłuchaj jej, rządzie brytyjski na przykład sad
            • kfugktru23 Re: Szydło ma racje 04.06.17, 10:37
              OK. IRA wytrzebiono? ETA wytrzebiono?
              • konwalka Re: Szydło ma racje 04.06.17, 10:41
                Kiedy słyszałeś o zamachu?
            • iskierka3 Re: Szydło ma racje 04.06.17, 10:54
              No coz. Nie zgadzam sie, ze Szydlo ma racje. I jesli takie Szydlo dojda do wladzy w Unii skonczy sie to ogolnym rozlewem krwi. Jestem daleka od stwierdzenia, ze nie ma problemu i nie nalezy robic nic ale rownie daleka od tego, ze osoby pokroju Szydlo maja racje.
            • mama303 Re: Szydło ma racje 04.06.17, 11:35
              konwalka napisała:

> Posłuchaj jej, rządzie brytyjski na przykład sad
              nie słuchaj jej rządzie brytyjski! Polska nie ma żadnego doświadczenia z terroryzmem i g...wno wie na ten temat
              • zona_glusia Re: Szydło ma racje 04.06.17, 15:20
                Dokładnie.
    • lauren6 Re: Szydło ma racje 04.06.17, 10:04
      > Natomiast puszę o zjawisku, którego pani szydło raczej sama nie ogarnia. Ale przypadkiem strzeliła w sedno. Anglicy mówią szeptem słowo muzułmanin. Terroryzm. TA religia.

Nie, Szydło i inni doskonale to rozumieją, bo to zjawisko widać jak na dłoni od 2 lat.

Dopiero po kolejnym zamachu ludzie zaczynają się budzić i mówić: wow, w tym co mowia przeciwnicy imigrantow jest jakiś sens.
      • konwalka Re: Szydło ma racje 04.06.17, 10:13
        To nie ma być przeciwko emigrantom. Ma być przeciwko konkretnym zachowaniom. O to chodzi. Nie o to, skąd przylaxles, tylko o to, co tu robisz
      • kfugktru23 Re: Szydło ma racje 04.06.17, 10:22
        Czyli można będzie na głos powiedzieć że Mietek lub Janek ma wracać do Polski?
        • konwalka Re: Szydło ma racje 04.06.17, 10:27
          No chyba już można? Chętnie - bardzo chętnie, poddam się wszelkim badaniom, które mnie zakwalifikują do pozostania bądź wydalenia. Jestem dziwnie spokojna o swój los...
      • chicarica Re: Szydło ma racje 04.06.17, 14:59
        To nie jest tak. W tym jest jakiś sens, jest problem i trzeba go rozwiązać.
        Problem nie zostanie jednak rozwiązany poprzez odesłanie do jakiegoś wyimaginowanego domu kogokolwiek z kolorem skóry innym niż bladoróżowy, tak jak by tego chcieli populiści i nakręcane przez nich masy tłumoków.
        Ja się totalnie zgadzam z tym, że dla przestępców - terrorystów, gwałcicieli, ludzi gwałcących podstawowe w Europie wartości i prawa, nie powinno być w Europie miejsca. Niestety, problem dotyczy zarówno Ahmeda który wjeżdża ciężarówką w tłum, Damiana codziennie katującego swoją żonę Marzenę, jak i doktora Chazana, który chce barbarzyńsko odebrać polskim kobietom prawo do kontrolowania własnej płodności. Dla obu ich nie ma miejsca w cywilizowanym świecie. Pytanie, jak to rozwiązać, nie krzywdząc nikogo, ale surowo obchodząc się z ludźmi, którzy nie szanują europejskich wartości?
        • mama303 Re: Szydło ma racje 04.06.17, 18:50
          chicarica napisała:

> Pytanie, jak to
          > rozwiązać, nie krzywdząc nikogo, ale surowo obchodząc się z ludźmi, którzy nie
          > szanują europejskich wartości?
          pewnie pani Szydło zna odpowiedź, ona taka światła!
          • riki_i Re: Szydło ma racje 04.06.17, 23:03
            Gdzie drwa rąbią, tam wióry lecą. Nie da się deportować wielkich grup ludności, nie krzywdząc nikogo przy okazji. Akcja "Wisła" nie spowodowała stanu 100% szczęśliwości wśród osób nią dotkniętych, jednak problem band UPA rozwiązała szybko i skutecznie.
    • nangaparbat3 Re: Szydło ma racje 04.06.17, 10:15
      Nazwalabym Cie raczej w gorącej wodzie kąpaną.
      Pusta a jednocześnie pelna agresji retoryka (pamiętaj, że obok były "oszalałe europejskie elity") prowadzi tylko do eskalacji emocji, niczego więcej.
      Tu trzeba chłodnej głowy i spokojnego namysłu nad problemem. Wiekszego włączenia wlaśnie miejscowych muzułmanów w zapobieganie - jeśli, na odwrót, obciazamy odpowiedzialnościa całą grupę i żądamy prawa do poniżania przypadkowej kobiety tylko dlatego, że nosi chuste, sami sobie podkładamy bombe.
      • iskierka3 Re: Szydło ma racje 04.06.17, 10:21
        Zgadzam się.
      • konwalka Re: Szydło ma racje 04.06.17, 10:24
        Nanga, bos ci opowiem. Przyszła do mnie koleżanka, angielka, od pokoleń. Angielka angielka. Sprzątaczka. Płakała. Mówi, ze sprzątała ubikacje i zagadala do kobiety ochusyowanek zreszta. Ta jej odpowiedziała, cyt: nie miw so mnie, bo kultura mojego kraju rodzinnego zakazuje rozmawiać z kobietami, które myją toalety. Ugotowałam się. Pytam i co? Strzeliłas ja w ryj? Kazałaś wypie...c do jej kulkturalnego kraju? Czy beczysz teraz po prosty? Becze. Nic nie zrobiłam. Bo to nie ma sensu. I powiem ci, nanga, ze w tym momencie coś z dawnej konwalki wyparowało na zawsze
        • sumire Re: Szydło ma racje 04.06.17, 10:29
          Strzelenie w ryj faktycznie rozwiązałoby problem.
          • triss_merigold6 Re: Szydło ma racje 04.06.17, 10:31
            Dałoby pani ochustowanej szansę na chwilę refleksji czy aby na pewno żyje w najbardziej właściwym dla siebie miejscu.
          • konwalka Re: Szydło ma racje 04.06.17, 10:32
            Tymczasowo, cudownie, relaksująco. Tak.
            • iskierka3 Re: Szydło ma racje 04.06.17, 10:39
              No weź. Jeżeli postulujemy chęć życia w cywilizowanym kraju, sami musimy przestrzegać reguł. Nie jest odpowiedzią na chamską odzywkę pańci, danie w ryj. Gdyby była polskie sklepy i osiedla spłynełyby krwiąwink
        • iskierka3 Re: Szydło ma racje 04.06.17, 10:32
          No, w ryj to nie powinna jej strzelaćwink Ale coś zrobić powinna - gdzie to było? w pracy, w domu owej "ochustowanej"?
          A gdyby nie miałą chusty i tak się odezwała to co by zrobiła owa sprzątaczka Angielka Angielka?
          I czy w końcu to oznacza, że syn Angielki może dowolnie wybranej ochustowanej innej kobiecie napluć w twarz?
        • nangaparbat3 Re: Szydło ma racje 04.06.17, 10:38
          To pewnie byla z Azji. Romowie też uważają myjacych toalety za nieczystych. I Hindusi. Taka kultura. Dla nas niezrozumiała, oburzająca. Dla nich niezrozumiale, oburzające, ohydne było jeszcze niedawno wysiakanie nosa w chusteczkę z materiału i schowanie jej do kieszeni. To sie chyba zmienia, Ale powoli.
          • iskierka3 Re: Szydło ma racje 04.06.17, 10:43
            Nie. Nie mozna odpowiadac - taka kultura. Trzeba IM mowic, ze tu jest INNA kultura i za obrazanie sprzataczki moze dostac uwage dyscyplinarna lub, jesli bedzie sie to powtarzac - wyleci z pracy. Bo u nas taka kultura...
            • joa66 Re: Szydło ma racje 04.06.17, 10:54
              Zgadzam się. To trochę odwołanie do tego co mówił afganski policjant w Szwecji. Traktowanie imigrantów jak półmózgów, którzy nie są w stanie niczego się nauczyć. Inna forma dyskryminacji.
              • nathasha Re: Szydło ma racje 04.06.17, 10:56
                Z tym tez sie bardzo zgadzam.
              • iskierka3 Re: Szydło ma racje 04.06.17, 10:56
                Bardzo bardzo sie tym zgadza, ze to jest forma dyskryminacji i paternalizacji i jest to taki rasizm soft. Dawno to mowie.
            • kfugktru23 Re: Szydło ma racje 04.06.17, 11:31
              Czyli Melania Trump powinna zostać ścięta? https://i.wpimg.pl/O/644x462/d.wpimg.pl/1761757093-1462572552/melanie-trump.jpg
              • iskierka3 Re: Szydło ma racje 04.06.17, 11:38
                A czy obowiazek dla kobiet nie-muzulmanek zakrywania glowy nie jest tylko w meczecie? W dyskusji o ubiorze u papieza cos takeigo bylo. Poza tym to jest przyklad nr 2 - to byloby narzucanie jej czegos i w pewien sposob naruszanie jej granic. Ale nie sadze by nakazywala wszystkim napotkanym kobietom zdzierac chusty bo oto pani prezydentowa z USA przylecialawink
        • obrus_w_paski Re: Szydło ma racje 04.06.17, 10:39
          A z jakiego kraju ta ochustkowana była? przecież debile są wszędzie i ludzie nieszanujący sprzątaczek również. Ja na miejscu tej pani wypuściłbym w stronę tej ochustkowanej swobodny strumień świadomości, niekoniecznie kazałabym wypie...c, ale po prostu do niej mówić, zeby wyprowadzić z równowagi albo się wyżyć.
          Ciekawa jestem co za kraj, w mojej byłej pracy były same ochustkowane sprzątaczki z różnych krajów arabskich, a przecież nie były wyklęte przez rodziny, miały znajomych itp.
          • iskierka3 Re: Szydło ma racje 04.06.17, 10:45
            Ja tam sadze, ze pani ochustowana miala raczej pmsa i powiedziala byle co by sie wyzyc. Dlatego postuluje reakcje na jej ZACHOWANIE bez akcentowania chusty i reakcje TAKA sama jakby byla bladolica blond Angielka.
          • konwalka Re: Szydło ma racje 04.06.17, 10:45
            Dopytywałam, ale była zbyt rozstrzęsiona. Nie wie dokładnie. I gdyby było odwrotnie, to tak powiem- nie byłoby odwrotnie. Bezszansie. Anglik prędzej sobie odgryzie łapę niż zwróci uwagę. Owszem, sa wyjątki. Ale ja jestem
            Najpierw trzysta razy przeproszona, kiedy koleżanka jedna czy druga zwróci mi uwagę ze coś "lepiej zaakcentować troszkę inaczej w tym wyraxie"
            • iskierka3 Re: Szydło ma racje 04.06.17, 10:47
              Hmm, az takie roztrzesienie na taki tekst od obcej baby uwazam za reakcje przesadna.
              Ok, Anglicy cud grzecznosci. A gdyby pani chamka nie miala chusty i byla ruda i piegowata - jaka moglaby byc reakcja Twojej kolezanki?
            • obrus_w_paski Re: Szydło ma racje 04.06.17, 10:50
              O co chodzi z tym roztrzesieniem? Tzn to był ewidentnie brak szacunku, ale wydaje mi się ze w miarę pewna siebie dorosła kobieta się az tak nie przejmuje? Może koleżanka ma jednak większy problem, depresje, jest nieszczęśliwa w pracy, niezadowolona z życia? To bardzo przykra sytuacja, ale niestety w życiu zawsze spotka jakiegoś nieszanującego ja debila,
              • konwalka Re: Szydło ma racje 04.06.17, 11:05
                Może ma. I nie ma ani jednego powodu, żeby chamidło na gościnnych występach pokazywało jej ze szcza na nią z ósmego piętra.
                • obrus_w_paski Re: Szydło ma racje 04.06.17, 11:10
                  Ale fakt, ze ta pani zniknie nie oznacza ze jakiś rodak nie będzie na twoja koleżankę "szczal". Wydaje mi się, ze ochustkowana jakaś walnięta po prostu była albo nie chciała rozmawiać z twoja koleżanka i wymyśliła taka scieme.

To jest naprawdę przykra sytuacja, ale jedtem dziwnie pewna ze problemem jest nie ochustkowana ale niski poziom wartości twojej koleżanki. Bo nie wierze, ze ci super posh Brytyjczycy z radością rozprawiają o grze w polo z jakakolwiek sprzątaczka, choćby ich rodaczka. Niestety są zawody które nie cieszą się estymą mimo ze są potrzebne i ważne
                  • iskierka3 Re: Szydło ma racje 04.06.17, 11:13
                    Jedno i drugie jest prawda - kolezanka zareagowala nadmiarowo i powinna sie nad soba w tym kontekscie pochylic a kobieta zachowala sie niedopuszczalnie i nie powinno sie tego usprawiedliwiac.
                    • nangaparbat3 Re: Szydło ma racje 04.06.17, 11:32
                      Dlaczego nas sobą? Może nad kulturą, w której sprzataczki maja pozycje jaką mają?
                      • iskierka3 Re: Szydło ma racje 04.06.17, 11:41
                        Mysle ze zdecydowanie przeceniasz wplyw sprzataczki na kulture, skazujac ja ta rada na wieczne uczucie porazkiwink Raczje w zadnej kulturze praca nieprzyjemna i niskodochodowa, pozostajaca dla osob o najnizszych kwalifikacjach nie bedzie szczytem marzen i nie nalezy ulegac utopii. Co nie wyklucza okazywania im zwyczajnego szacunku jak kazdemu i braku zgody na obrazanie ich. Nie jest tez rownoznaczne z niska samoocena i nadwrazliwoscia na chamstwo bliznych - znam wiele sprzataczek, ktore sa wesole, pewne siebie i zadowolone z zycia.
                • iskierka3 Re: Szydło ma racje 04.06.17, 11:11
                  A chamidlo miejscowe moze ?wink
                • mondovi Re: Szydło ma racje 04.06.17, 18:34
                  Chamidło na gościnnych występach... Dno po prosu. W czym jesteś lepsza? W kolorze skóry?
          • kfugktru23 Re: Szydło ma racje 04.06.17, 11:38
            Na pewno nie z USA https://i.wpimg.pl/O/644x462/d.wpimg.pl/1761757093-1462572552/melanie-trump.jpg
        • araceli Re: Szydło ma racje 04.06.17, 11:10
          konwalka napisała:
          > Ta jej odpowiedziała, cyt: nie miw so mnie, bo kult
          > ura mojego kraju rodzinnego zakazuje rozmawiać z kobietami, które myją toalety.

Czyli trafiła na kretynkę i teraz będzie ekstrapolować na wszystkie 'ochustowane'?

> Ugotowałam się. Pytam i co? Strzeliłas ja w ryj? Kazałaś wypie...c do jej k
          > ulkturalnego kraju?

Tak - przemoc i agresja to super droga. Przemyśl swoją reakcję i pomyśl, że inni też tak mają tyle, że nie powstrzymają się. I mamy świat taki jaki mamy.
        • turzyca Re: Szydło ma racje 04.06.17, 14:16
          A wiesz, co mnie boli? Ze akurat Ty laczysz dwie rozne sprawy. Piszesz w watku o islamie, piszesz ochustowana wiec z sugestia, ze muzulmanka, i piszesz, ze religia jej tego zabrania. I ze Ciebie trzepie, ze ona sie tak zachowala wobec Angielki.
          Nawet jesli nie piszesz wprost to gdzies tam jest to, ze muzulmanie nie umieja sie zachowac, obrazaja osoby wykonujace proste a uzyteczne prace.
          I boli mnie to, bo tworzysz pojemny worek, do ktorego wpychasz moja przyjaciolke, dla ktorej ostatnio specjalnie robilam dodatkowa pizze, zeby miala swiezutka, jak juz bedzie jesc, a nie odgrzewana (tak, od lat nalega, zebysmy sie nie ograniczali i jedli, jesli jestesmy glodni), a ktora jak ostatnio jechalam do Polski, to prosila, zebym cos tam przywiozla dla salowej z jej szpitala, bo kobieta nie mogla pojechac do rodziny. Nie tylko rozmawia z salowa (tak, sprzatajaca toalety i nie tylko), ale jeszcze sie przejmuje jej problemami i stara sie jej pomoc.

I jakos jestem pewna, ze tych dwoch historii o tym, jacy sa muzulmanie zostanie zapamietana ta, w ktorej brala udzial prawdopodobnie w ogole nie muzulmanka, a nikt nie bedzie z emocjami powtarzal, ze wierzaca muzulmanka, lekarka-specjalista, przejmowala sie sprawami polskiej salowej w swoim szpitalu.
          I jak bedziemy sie zastanawiac, czy "oni" sie integruja, to nikt o tej mojej przyjaciolce myslec nie bedzie, za to bzdurny argument przepisany z systemu kastowego sie pojawi. Ale wplywac bedzie takze na zycie tej dziewczyny, ktora kombinuje, jak tu wspomoc salowa, ktorej sie nieszczescie trafilo.
          • konwalka Re: Szydło ma racje 04.06.17, 14:31
            Bardzo możliwe turzyco, ze masz racje. Ze właśnie zaczynam się zmieniać na gorsze. Mogę ci powiedzieć tylko tyle, ze przykro mi ze cię zawiodłam. Ale ten proces już did nie zatrzyma.!zyje tutaj, nue wadze nikomu, nie jatrze i nie oszukuje. I chce się przestać bać. Koszty wyrugowania strachu przestają mieć dla mnie znaczenue
            • turzyca Re: Szydło ma racje 04.06.17, 14:54
              Tylko mam wrazenie, ze wbrew temu co piszesz wybierasz droge nakrecania swojego strachu. A strach zabija myslenie, sklania do decyzji jak najszybszych bez dania sobie czasu na druga czy trzecia mysl. I zwieksza rachunki krzywd.
          • larrisa Re: Szydło ma racje 04.06.17, 14:33
            Chyba niewiele zrozumiałaś z tego co pisze konwalka. Ona nie pisze, że tacy są muzułmanie. Ona pisze, że z powodu chorej poprawności inni mieszkańcy (biali) boją się zareagować nawet wtedy gdy to powinno być naturalne i jest jedyną sensowną opcją.
            • obrus_w_paski Re: Szydło ma racje 04.06.17, 15:15
              Koleżanka konwalii nie zareagowała bo pewnie jest zahukana i pełna kompleksów dot pracy, a nie dlatego ze jest politycznie poprawna. Słucham i oglądam BBC dość często, zawsze mówią dość otwarcie o tym kto co zrobił z podkreśleniem równie pochodzenia.
              Ta polityczna poprawność to mit jakiś szeroko programowany na emamie
              • konwalka Re: Szydło ma racje 04.06.17, 15:27
                Wg mnie to nie jest mit
              • joa66 Re: Szydło ma racje 04.06.17, 15:34
                obrus, to nie ematka. Słynny przykład

en.wikipedia.org/wiki/Rotherham_child_sexual_exploitation_scandal

To nie ematka mowila

"Theresa May, then Home Secretary, accused the authorities of a "dereliction of duty". She blamed several factors, including Rotherham Council's "institutionalised political correctness", inadequate scrutiny and culture of covering things up, combined with a fear of being seen as racist and a "disdainful attitude" toward the children.[j

• araceli Re: Szydło ma racje 04.06.17, 15:35
              larrisa napisała:
              > Chyba niewiele zrozumiałaś z tego co pisze konwalka. Ona nie pisze, że tacy są
              > muzułmanie. Ona pisze, że z powodu chorej poprawności inni mieszkańcy (biali) b
              > oją się zareagować nawet wtedy gdy to powinno być naturalne i jest jedyną senso
              > wną opcją.

Twierdzisz, że gdyby koleżankę autorki wątku chamsko potraktował biały Anglik to zamiast płakania po kątach strzeliła by go w pysk? No chyba nie bardzo...
        • wielki_uscisk Re: Szydło ma racje 04.06.17, 15:35
          konwalka napisała:

> Nanga, bos ci opowiem. Przyszła do mnie koleżanka, angielka, od pokoleń.
          > Angielka angielka. Sprzątaczka. Płakała. Mówi, ze sprzątała ubikacje i zagadala
          > do kobiety ochusyowanek zreszta. Ta jej odpowiedziała, cyt: nie miw so mnie,
          > bo kultura mojego kraju rodzinnego zakazuje rozmawiać z kobietami, które myją
          > toalety. Ugotowałam się. Pytam i co? Strzeliłas ja w ryj? (...) I powiem ci, nanga,
          > ze w tym momencie coś z dawnej konwalki wyparowało na zawsze

Zamiast strzelać w ryj, i tracić pracę samemu, trzeba było pójść do HR z grievance: zarzutem o dyskryminację.
          Myślę, że coś by zrobiono.
        • asia_i_p Re: Szydło ma racje 04.06.17, 21:06
          Ale to nie jest reakcja niemuzułmanki na muzułmankę tylko reakcja kulturalnej osoby na chamkę. Kulturalną osobę prawie zawsze przytka, chyba, że się specjalnie przygotuje.
    • konwalka Re: Szydło ma racje 04.06.17, 10:37
      W pracy mojej koleżanki. Ja jestem raczej spokojna, ale wtedy die wydarlam. Pytam- dlaczego siedziałas spokojnie?! Co zrobiłaś?! Nic? To czekaj na kolejny raz. A ona nic. Wiesz dlaczego? Bo wie. Wie, ze ma nikła szanse, ze brytyjski ku... sąd uzna ten incydent za obraźliwy. Raczej przychyli się do tego, ze należy szanować przyzwyczajenia naszych gości. Dlatego Linda tylko ryczała. To jest chore do potęgi miliarfowej
      • iskierka3 Re: Szydło ma racje 04.06.17, 10:41
        No chore. Ale ponawiam pytanie - gdyby było odwrotnie? Albo gdyby obraziła ją inna Angielka co by zrobila?
        Sad to uwaza zbyt wiele za podobna odzywke.
      • nangaparbat3 Re: Szydło ma racje 04.06.17, 10:48
        KOnwalka, poczekaj.
        wiele lat temu, w górskim pustkowiu w środku peruwiańskiej Sierry spotkalismy kilku mężczyzn, podchmielonych, niosących trumne i pociagających z nie budzącej zaufania butelki jakiś alkohol. Koniecznie chcieli nas częstowac, namawiali na picie, mysmy się wystraszyli, bylo ich wiecej, byli u siebie. Zaczęli robic sie agresywni, neprzyjemni. I wtedy kolega powiedział: Nie możemy, religia nam zabrania. "A, to przepraszamy" - powiedzieli, i odczepili się.
        "Zachustowana" (podejrzewam Pakistankę) nie chciała rozmawiać z panią sprzątającą toalety, bo naprawdę kultura jej tego zabrania. A teraz: czy gdyby powiedziała to samo do pracowniczki banku, ona rónież poczułaby się upokorzona? Zapewne nie, raczej by sie ubawiła. Twoja kolezanka poczula sie poniżona, bo w samej Anglii jest gdzieś na samym dole drabiny społecznej, nie oszukujmy się, tak po prostu jest. I to sie nalozyło.
        • iskierka3 Re: Szydło ma racje 04.06.17, 10:52
          Na bank sie nalozylo. Niemniej jednak nie nalezy tej kobiety usprawiedliwiac. I jednak CZYM INNYM jest odmowa spozycia alkoholu a czym innym obrazanie kogos. Szczegolnie kiedy przyjezdza sie do danego kraju - nawet na wakacje - nalezy respektowac zasady tam panujace, nawet jesli sie ich nie uwaza. Jesli tak strasznie religia jej zabrania mogla udac, ze nie slyszy. Ale musi WIEDZIEC jakie w nowym kraju sa zasady i WIEDZIEC, ze bedzie od niej bezwglednie wymagane respektowanie ich.
          • nangaparbat3 Re: Szydło ma racje 04.06.17, 11:03
            A jaka to zasada? Small talks z paniami myjacymi toalety? Znasz taką zasadę?
            Ja nie mam nic przeciwko, gadam z każdym kto mnie zaczepi, ale o zasadzie nie slyszalam.
            I jeszcze cos przyszło mi do głowy: bardzo możliwe, ze zachustowana zostala chwile wcześniej obrażona. ak ta z piekarni, gdzie nie mam cienia wątoliwości, że rzecz nie polegała wyłacznie na "krzywym spojrzeniu".
            Pewnie jakoś tak to było.
            Nakręca się, jeden na drugiego.
            • konwalka Re: Szydło ma racje 04.06.17, 11:07
              Zasada, która jest zasada w jej kulturalnym kraju. W prostackim, demokratycznym kraiku, z którego dóbr korzysta z obrzydzeniem, sa inne zasady. Takie tłumaczenie w zupełności powinno wystarczyc
            • iskierka3 Re: Szydło ma racje 04.06.17, 11:08
              Napisalam gdzies nizej, ze w sumie nie wierze, w ta zasade " z jej kraju" a uwazam, ze zwyczajnie ulala jej sie frustracja - powodu juz bym nie dociekala.
              Ale nie podoba mi sie Twoj sposob podejscia do sprawy. ! - usprawiedliwianie "jej kultura" oraz 2 0 czy znam zasade small talku w wcwink - nie, nie ma takiej zasady, ktora nakazuje konwersacje z pania myjaca toalete - o czym chyba wiesz ( czy pytasz?wink - to nie mawink). Ale jest zasada, ze nie obrazamy kogos z powodu jego koloru skory, wyznania czy wykonywanej pracy. Gdyby Angielka odezwala sie w ten sposob do czarnoskorej imigrantki - na bank bylabys oburzona i pytanie o to czy jest zasada nakazujaca konwersacje w we, uznalabys na manipulacje. Calkiem zreszta slusznie.
              • iskierka3 Re: Szydło ma racje 04.06.17, 11:09
                A konkretnie w odpowiedzi na pani tekst - TU jest taka zasada, ze osoba myjaca toalety NIE JEST pariasem. Dostosuj sie lub sikaj wylacznie we wlasnej toaleciewink
              • nangaparbat3 Re: Szydło ma racje 04.06.17, 11:25
                Zgadzam się z Tobą, nie powinna byla tak się odezwać.
                I chyba zasada nierozmawiania z osobami wykonującymi tego rodzaju pracę nie powinna obowiązywać muzulmanów (ale tego nie jestem pewna), nie powinna też dotyczyc osob nienalezących do "grupy" - czyli Angielki. Skupiłam się na zasadzie (związanej nie z islamem, a z kastowoscią kultur Dekanu) i parę spraw mi umknelo.
                wciąz jednak będę powtarzać, że gdyby w naszej kulturze sprzataczki byly szanowane, uwaga "zachustowanej" nie byłaby tak bardzo bolesna, a moze nawet wcale.
                • iskierka3 Re: Szydło ma racje 04.06.17, 11:28
                  Tak, pani sprzatajaca ma na pewno problem ze swoja samoocena, to dla mnie oczywiste. Ale jak tez juz pisalam to sa DWA problemy. Gdyby tej babki tak to nie zabolalo, nie sprawiloby to, ze chamska uwaga stala sie mniej chamska czy mniej niedopuszczalna.
                  • nangaparbat3 Re: Szydło ma racje 04.06.17, 11:39
                    Nie wiem, może dlatego, że na co dzień mam do czynienia z miedzykulturowością, uwaga sama w sobie nie wydaje mi się chamska. Czy taka uwago do dziennikarza też bylaby chamska? Do lekarza? Do dyrektora? Jest chamska tylko dlatego, że dotyczy osoby wykonuącej pracę uważaną za jedną z najgorszych. przez nas.
                    • iskierka3 Re: Szydło ma racje 04.06.17, 11:44
                      Bo to nie jest praca przyjemna i praca, o ktora ludzie sie bija a potem szczyca w rodzinie, ze ja dostali - i nie bedzie. To raz. Dwa - ta uwaga pani nie byla raczej uwaga informacyjna a majaca na celu ponizenie i obrazenie kogos. Bo w to, ze nie byla to grzeczna informacja sorry ale nie uwierze.
                    • larrisa Re: Szydło ma racje 04.06.17, 12:00
                      Tak, byłaby chamska do każdego, bo to wykluczanie ludzi, traktowanie ich jako niegodnych rozmowy. I nie ma znaczenia zawód, twoje tłumaczenie sytuacji jest typowym przykładek chorej poprawności, o której pisze konwalka.
                      • iskierka3 Re: Szydło ma racje 04.06.17, 12:06
                        A w sumie to tez prawda.
                  • pade Re: Szydło ma racje 04.06.17, 12:32
                    iskierka3 napisała:

> Tak, pani sprzatajaca ma na pewno problem ze swoja samoocena, to dla mnie oczyw
                    > iste. Ale jak tez juz pisalam to sa DWA problemy. Gdyby tej babki tak to nie za
                    > bolalo, nie sprawiloby to, ze chamska uwaga stala sie mniej chamska czy mniej n
                    > iedopuszczalna.

Iskierka, co Ty mówisz??
                    Ma problem, nie ma problemu, do jasnej cholery, jak lecisz do Japonii to raczej dowiadujesz się czego nie wolno mówić czy jak gestykulować, żeby Japończyka nie urazić, right?
                    To niech się ochustowana nauczy, że tak się nie mówi do drugiego człowieka w tym kraju, i że fakt wyznawania takiej a nie innej religii nie oznacza, że wolno jej mówić i robić co chce.
                    Imigranci mają się dostosować a nie narzucać swoje zasady i prawa.
                    Usprawiedliwianie tego jest mocno nie fair.
                    • joa66 Re: Szydło ma racje 04.06.17, 12:34
                      Ale iskierka tego nie twierdzi, pade. Przeczytaj uważnie. Ona am chyba zdanie podobne do Twojego (ale niech lepiej sama napisze)
                    • iskierka3 Re: Szydło ma racje 04.06.17, 12:35
                      przeciez ja tego nie usprawiedliwiam.
                      • iskierka3 Re: Szydło ma racje 04.06.17, 12:36
                        Joa ma racje smile
                        przeczytaj spokojnie. Niczego nie usprawiedliwiam.
                        • pade Re: Szydło ma racje 04.06.17, 12:40
                          Jezu, sorry, jedno 'nie' mi umknęłosmile Przepraszam.
                          • iskierka3 Re: Szydło ma racje 04.06.17, 12:44
                            smile
                • larrisa Re: Szydło ma racje 04.06.17, 11:57
                  nangaparbat3 napisała:

> wciąz jednak będę powtarzać, że gdyby w naszej kulturze sprzataczki byly szanow
                  > ane, uwaga "zachustowanej" nie byłaby tak bardzo bolesna, a moze nawet wcale.

ależ manipulacja sad
                  • snakelilith Re: Szydło ma racje 04.06.17, 12:25
                    larrisa napisała:

> ależ manipulacja sad

Manipulacją jest podawanie przykładu zachustowanej arogantki jako reprezentantki islamu, kultury, w której poniewiera się sprzątaczki kibli. Większość bowiem sprzątaczek w Niemczech, to muzułmańskie Turczynki. Sprzątają te kible nawet w chustach i religia im najwidoczniej pozwala. Więc brandzuj się dalej swoim świętym oburzeniem, tu na pewno ktoś ci uwierzy.
                    • iskierka3 Re: Szydło ma racje 04.06.17, 12:29
                      Ale to nie larrisa podala ten przyklad w takim kontekscie. A to co robi nanga, manipulacja jest i tyle.
                    • larrisa Re: Szydło ma racje 04.06.17, 12:40
                      Nie potrafisz zrozumieć prostego tekstu pisanego? Gdzie konwalka pisała, że to reprezentantka kultury? Po co tak przeinaczasz? Podała jeden z wielu faktów nadmiernej poprawności z jakimi się zetknęła, a do których żadna dama twojego pokroju nigdy się nie przyzna, bo wiadomo, że za granicą tylko miód i orzeszki. Jednak ten wyidealizowany obraz powoli pęka, bo ludzie twojego pokroju, który świat widzą sztywno, bez umiejętności zauważania niuansów, nie potrafili nigdy zrozumieć, że gościnność i tolerancja nie polegają na tym, że ktoś sra na głowę i reszta woła, że to deszcz pada.
                      • snakelilith Re: Szydło ma racje 04.06.17, 13:03
                        larrisa napisała:

> Nie potrafisz zrozumieć prostego tekstu pisanego? Gdzie konwalka pisała, że to
                        > reprezentantka kultury? Po co tak przeinaczasz? Podała jeden z wielu faktów nad
                        > miernej poprawności z jakimi się zetknęła, a do których żadna dama twojego pokr
                        > oju nigdy się nie przyzna, b

Przykład poprawności politycznej? To znaczy, że każdemu kto krzywo na mnie spojrzy, coś tam durnego powie, czy z czymś się ze mną nie zgodzi mam prawo dać w ryja, bo koniec z poprawnością polityczną? I co to miałoby niby być, jak nie przykład na wredną muzułmankę w chuście maltretującą rodowitą uciemiężoną Angielkę? I gdzie niby wypisane są te reguły tej lewackiej gościnności, że nie wolno mi się bronić, gdy jakaś dziunia obojętnie, czy w chuście, czy bez, sra mi na głowę? Policję by mi nasłała, bo powiedziałabym, że ma spi...dalać? Bajki o dyskryminowanych i bezbronnych tubylach, co to na twarz padają przed dziczą z Wschodu, to ty możesz opowiadać kaznodzieji (jeżeli sama nie jesteś jego kolejnym wcieleniem), ja żyję w multi-kulti od lat i wiem, że nikt tu nikomu chamstwa nie daruje. Po jednej i po drugiej stronie są tacy i owacy, a w środku cała masa ludzi, którzy po prostu chcą spokojnie żyć, niezależenie od religii i pochodzenia. Ale szczuj dalej polska nekrofilko, jak jeden tłum pójdzie na drugi i krew popłynie rzeką po ulicach, to będziesz miała osobistą satysfakcję, że ludzie wstali z kolan.
                        • larrisa Re: Szydło ma racje 04.06.17, 13:25
                          Idź do kuchni, napij się szklanki wody i ochłoń. Między udawaniem, że gó... to deszcz a dawaniem w ryja jest morze zachowań, ale oszołomki twojego pokroju wybiorą dawanie w ryja, bo im się wydaje, że ustawiając swojego chochoła i waląc w niego spowodują, że adwersarz nie będzie miał racji. Nie ważne, że rozmawiają z ustawionym przez siebie chochołem, a nie z adwersarzem, to nie ma dla nich znaczenia. Jak widać konwalka ma zupełnie inne doświadczenia niż ty, może też jest wcieleniem kaznodzieji? To by ci pewnie pozwoliło trzymać się swojej szufladki. I nie używaj słów, których znaczenie nie rozumiesz.
                          • araceli Re: Szydło ma racje 04.06.17, 13:29
                            larrisa napisała:
                            > Idź do kuchni, napij się szklanki wody i ochłoń. Między udawaniem, że gó... to
                            > deszcz a dawaniem w ryja jest morze zachowań,

Akurat danie w ryja zaproponowała autora tego wątku. Dlaczego jej nie zaproponujesz ochłonięcia?
                    • rosapulchra-0 Re: Szydło ma racje 05.06.17, 13:07
                      W UK też.
          • kfugktru23 Re: Szydło ma racje 04.06.17, 11:12
            Zrozum że tak nie jest. Dla żyda zjedzenie wieprzowiny to grzech. Dla katolika zjedzenie mięsa w post to grzech. Powiedzmy że jedziesz na wakacje w Boże Narodzenie do Nowej Gwinei. Jest Wigilia. Spotykasz kilku Papuasów i oni proponują ci spożycie wieprzowiny. Jest tam takie święto, nie pamiętam nazwy. Coś jak nasza Wielkanoc. I co zrobisz?
            • iskierka3 Re: Szydło ma racje 04.06.17, 11:21
              Ja czy kto? Jesli ja to widze roznice pomiedzy dostosowaniem sie na zasadzie - NIE NARUSZAM CUDZYCH REGUL a dostoswaniem sie na zasadzie POZWALAM BY KTOS NARUSZAL MOJE REGULY. To pierwsze - tak, to drugie - dyskusyjne.
              Przykladem nr 1 - jest wlasnie obrazenie tej kobiety w wc, plucie na skapo ubrane kobiety w Europie czy zachowania podpadajace w danym kraju pod kodeks karny. Nalezy stosowac sie do regul gospodarza, nawet jesli wydaja nam sie bez sensu.
              Przykladem nr 2 jest wymaganie by przybysz cos konkretnego zjadl czy np ubral sie w sposob w jaki religia mu zakazuje - czyli naruszanie JEGO granic, w momencie gdy nie mamy w tym zadnego interesu. I uwazam tego wymagac nie mozna.
              Problemem jest gdy przyklad nr 2 koliduje z prawem np nieszczesne chusty - jesli koliduje ewidentnie i nie ma bezpiecznej mozliwosci kompromisu to jednak prawo panstwa gospodarza powinno byc na pierwszym miejscu.
            • nangaparbat3 Re: Szydło ma racje 04.06.17, 11:30
              Nie do końca. Uświadomilam sobie, że "splamienie" dotyczy osob z "naszej" grupy. Angielka wiec powinna byc poza nią, poza możliwością splamienia "zachustowanej" Ergo - zachustowana sie wyzyła na przedstawicielce grupy dominujacej, stojacej w tej grupie na bardzo niskim szczeblu. Oczywiście nie powinna była tego robić.
              Uwazam jednoczesnie, że gdyby mnie ktoś powiedzial"Moja kultura nie pozwala mi rozmawiać z osobami uczacymi cudze dzieci" przyjelabym to z zainteresowaniem, a nie z uczuciem upokorzenia. W koleżance Konwalki odezwalo się cos, co drzemało dlugo uśpione.
              • kaz_nodzieja Re: Szydło ma racje 04.06.17, 17:29
                A gdyby biały pracujący, raczej zamożny człowiek powiedział do Roma, że "jego kultura zabrania zniżania się do rozmów z Romami"?
        • konwalka Re: Szydło ma racje 04.06.17, 11:03
          Ale ona może być nawet pod drabina w samej Anglii. Dyrektor firmy w której pracuje, mijając to dno ba korytarzyku, zatrzymuje się i z glusnym śmiechem pyta o ostatni weekend. O wnuczkę, która miała die urodzić. O psa. Częstuje cukierkiem. To dno wlasnue
    • iskierka3 Re: Szydło ma racje 04.06.17, 10:37
      No jeśli zupełnie obca osoba to faktycznie trudna sprawa z wyciąganiem konsekwencji. A czy byłaby możliwość zgłoszenia tego komuś gdyby sytuacja była odwrotna? Gdyby to Angielka zwróciła podobną uwagę imigrantce?
    • pani07 Re: Szydło ma racje 04.06.17, 10:37
      Reakcja Europejczyków, gdt to przemówienie "poszło w świat" przemówienie
      • sumire Re: Szydło ma racje 04.06.17, 10:41
        To przemówienie w dzień po tragedii było popisem chamstwa i nic tego nie zmieni Spodziewam się, że Szydło dziś znów będzie wrzeszczało tonem "dobrze wam tak".
        • pani07 Re: Szydło ma racje 04.06.17, 10:43
          Nie, było stwierdzeniem faktu i pokazaniem przyczyn. Zwyczajnie trudno nie współczuć ludziom, którzy giną, gdy ma się świadomość, że rządzący mimo takiej a nie innej polityki, sami mieszkają w miejscach bezpiecznych.
          • sumire Re: Szydło ma racje 04.06.17, 10:49
            Nie, było chamstwem.
            • pani07 Re: Szydło ma racje 04.06.17, 10:54
              Nie, rozumieniem problemu. Trzeba wspierać ludzi tam, pomagać, chcieć tamtejszym ludziom pomóc odbudować ICH kraje. Dlatego wspieram konkretnie takie akcje.
              I jak masz wątpliwości, to na Swiatowych Dniach Młodzieży w Polsce była młoda Syryjka z Aleppo, tak, tego strasznego Aleppo i mnie zaskoczyła swoim podejściem i pragnieniem:
              Syryjka

• paszczakowna1 Re: Szydło ma racje 04.06.17, 13:52
                Nie, było obrzydliwym chamstwem, nie żadnym 'rozumieniem problemu'.

>. Trzeba wspierać ludzi tam, pomagać, chcieć tamtejszym ludziom pomóc odbudować ICH kraje.

A o czym ty teraz mówisz? Zamach w Manchesterze nie miał nic wspólnego z Syrią.

A co do 'pomaganie' i odbudowywania', uprzejmie uświadamiam, ze tam trwa ciagle wyniszczajaca wojna domowa. Polaków uciekajacych z Wołynia też byc pouczała, że mają wracać do siebie i odbudowywać swój kraj?

>I jak masz wątpliwości, to na Swiatowych Dniach Młodzieży w Polsce była młoda Syryjka z Aleppo, tak, tego strasznego Aleppo

A co się teraz z nią dzieje, gdy Aleppo zostało zrównane z ziemią?
              • zona_glusia Re: Szydło ma racje 04.06.17, 15:26
                > Nie, rozumieniem problemu. Trzeba wspierać ludzi tam, pomagać, chcieć tamtejszy
                > m ludziom pomóc odbudować ICH kraje.
                Wspieranie rozwoju krajów afrykańskich - świetnie, ale odbudowywać Syrię będzie można dopiero gdy wojna się skończy, a na to się szybko nie zanosi. sad
    • beverlyja90210 Re: Szydło ma racje 04.06.17, 10:42
      Ja tez sie zgadzam z Pania Szydło, i najbardziej nie rozumiem ludzi któzy chcą przyjmować uchodzców no nie zroumiem i koniec kropka, to jest dopiero dla mnie beton
      • kfugktru23 Re: Szydło ma racje 04.06.17, 11:28
        Też nie rozumiałem tych co przyjmowali ucieczkowiczów przez mur berliński. Powinni do nich strzelać?
      • zona_glusia Re: Szydło ma racje 04.06.17, 15:29
        Ci, którzy chcą przyjmować uchodźców widzą w nich ludzi uciekających przed wojną. I dobrze pamiętają jak państwa Zachodu przyjmowały Polaków, którzy uciekali w czasie stanu wojennego.
    • araceli Re: Szydło ma racje 04.06.17, 11:13
      Pusty frazes ale jak widać skuteczny.
      • nathasha Re: Szydło ma racje 04.06.17, 11:26
        sad ja jestem ciekawa co to znaczy w pojeciu Brochy, wstanie z kolan. I dlaczego zaden inny kraj europejski tak nie mowi, nikogo to nie zastanawia?
        • biceps_of_steel Bo te kraje są ślepie 04.06.17, 14:49
          Oraz upupione polityczną poprawnością.
          Naprzyjmowały imigrantów, a teraz gość jest ważniejszy od gospodarza.
        • zona_glusia Re: Szydło ma racje 04.06.17, 15:39
          To przecież puste hasło (po zamachu w Manchesterze nie chciało się rządowi nawet wykonywać gestów propagandowych w postaci wysłania 2 policjantów, jak przy poprzednim zamachu w Londynie) za którym nie idą żadne działania w kwestii terroryzmu, na użytek wyłącznie krajowy. Ma zapewnić wyborców, że tylko PiS jest gwarancją, że w Polsce nie będzie zamachów i przygotowywanie gruntu pod wyjście Polski z Unii.
    • konwalka Re: Szydło ma racje 04.06.17, 11:25
      I na wypadek gdyby ktoś myślał, ze ja z uma zaszła - w tej dokładnie chwili w moim domu śpi muzułmanin. Jeden z przyjaciół syna, na pewno pochodzący z muzułmańskiej rodziny. Wleźli do chałupy, popieszczochal psa, wygrzebała cis z lodówki. Poszli spac. Wiec to nie p to chodzi, ze chce rozstrzelać za religie. Naprawdę nie o to
      • nathasha Re: Szydło ma racje 04.06.17, 11:28
        Konwalko, a mozesz z nim porozmawiac, tylko go nie budz smile, czy mozesz zapytac co sadzi?
        • konwalka Re: Szydło ma racje 04.06.17, 11:38
          Z tego co wiem, to oni w ogole nie utożsamiają die z radykałami. Tak jakby dwa islamy współistniały. Ale pogadam. Ten jeden chłopak zakochał się w Polsce zreszta i zamierza tam szukać pracy uncertain
          • nathasha Re: Szydło ma racje 04.06.17, 11:48
            To dobrze. Mlodziez jest czasem madrzejsza od nas, moze dlatego wlasnie ze sie nie boja. We francuskim jest takie slowo amalgame, w przypadku tego co sie teraz dzieje chodzi o to zeby nie mieszac islamu z radykalnym islamem. Z radykalnym islamem walczymy wszyscy. Takze arabia saudyjska, libia czy egipt. Ale nie da sie walczyc z terroryzmem cala za niego odpowiedzialnosc zrzucajac na muzulmanow, uchodzcow czy imigrantow.
          • rosapulchra-0 Re: Szydło ma racje 05.06.17, 15:09
            Konwalko, u mnie w domu też goszczą Muzułmanie, czasem jest ich więcej niż chrześcijan. Młodzi ludzie, którzy całkowicie się odcinają od tego, co się teraz dzieje. Pisałam już na tym forum o "ochustowanej", której leciały łzy z oczu, bo nie mogła pojąć, dlaczego jej współwyznawcy to robią.
            Dobrze wiesz, że ja pracuję, płacę podatki, mój mąż również i moje dzieci też. Do tego wszystkie się cały czas edukują. Najmłodsza chce jechać do Afryki i pomagać najbiedniejszym. Jako jej matka jestem temu przeciwna, ale nie zmuszę jej do zmiany decyzji - jest dorosła. Mogę sobie tylko popłakać.
            To, co się zdarzyło jest straszne. Jak wiele innych "incidents".
            Ale ja i moja rodzina na razie do tej pory czujemy się znacznie bezpieczniej niż na warszawskich ulicach, gdzie ukradziono mi auto, wyrwano torebkę kobiecie, która szła przede mną, gdy jakiś facet chciał mi kijem bejsbolowym wybić szybę w aucie - od 10 lat nie miałam takich akcji w UK.
            Dobrze wiesz, że jestem kłótliwa i gdy coś mi się nie podoba, to zaraz drę ryja. Właśnie się procesuję z moim pracodawcą. I nie ma dla mnie znaczenia, czy gość jest tej lub innej religii - znaczenie ma dla mnie podejście pracodawcy do pracownika.
            Pani zachustowana jest po prostu zwykłą chamką i odpowiednie powiedzenie powinno ją ugasić. Ja bym się o to postarała. Ale to ja. Nie pani sprzątająca kible, a potem płacząca, że ktoś xle ją potraktował.
            • joa66 Re: Szydło ma racje 05.06.17, 15:41
              rosa, zanim córka wyjedzie do tej Afryki, daj jej do poczytania

The Exploitative Selfishness of Volunteering Abroad

www.newsweek.com/exploitative-selfishness-volunteering-abroad-363768
              i zada sobie pytanie czy robi to dla siebie czy dla kogoś. Bo na razie to więcej szkody niż pożytku robia tacy pomagacze.
            • asmarabis Re: Szydło ma racje 05.06.17, 15:43
              Jako jej matka jestem temu przeciwna, ale nie zmuszę jej
              > do zmiany decyzji - jest dorosła. Mogę sobie tylko popłakać.

Hahahahaha
              Nie wiedziałam ze udział dziecka w bezpłatnych praktykach czy wolontariacie to powód do rozpaczy

Umarłam
            • kaz_nodzieja Re: Szydło ma racje 05.06.17, 16:28
              Wyjechałaś z Polski w dzikich latach 90-tych. Teraz jest zupełnie inaczej i dużo bezpieczniej. W odróżnieniu niestety od Twojego nowego kraju.
              • wielki_uscisk Re: Szydło ma racje 06.06.17, 00:28
                kaz_nodzieja napisała:

> Wyjechałaś z Polski w dzikich latach 90-tych. Teraz jest zupełnie inaczej
                > i dużo bezpieczniej. W odróżnieniu niestety od Twojego nowego kraju.

Piszesz to zapewne w kontekście kija baseballowego - że to z gry znanej w latach zamierzchłych jako palant?
                big_grin
      • nangaparbat3 Re: Szydło ma racje 04.06.17, 11:34
        Sama widzisz.
        A terrorysci mieli podobno na sobie ATRAPY pasow szachida. W sam raz, by ich zastrzelic zanim złożą zeznania.
      • jemeade Re: Szydło ma racje 04.06.17, 11:37
        To co chcesz zrobić? Poprawność polityczna nakazuje przyjąć, że ty płacisz podatki, a nie tylko ciągniesz socjal, a muzułmański gość w nocy was nie zadźga. Zrezygnujemy z tego?
        • konwalka Re: Szydło ma racje 04.06.17, 11:39
          Z czego?
      • undoo Re: Szydło ma racje 04.06.17, 19:49
        Blagam, jak piszesz po rosyjsku, to nie przekrecaj. S uma saszla. Z twojej perspektywy to maly blad, znajacych rosyjski zeby bola.
    • bywalec.hoteli Re: Szydło ma racje 04.06.17, 11:46
      Pewnie, że ma racje. Jeśli Europa nie zacznie na serio walczyć z islamskim terroryzmem, to jutro Europy nie będzie.
      • nathasha Re: Szydło ma racje 04.06.17, 11:49
        Aaa, bo do tej pory walczyla nie na serio?
        • bywalec.hoteli Re: Szydło ma racje 04.06.17, 14:14
          Nie walczyła. Więcej pozwalała na przybycie terrorystów i na ich wzbudzanie przez islamistów.
          • nathasha Re: Szydło ma racje 04.06.17, 18:08
            Tak, tak. Of course.
    • magic.marker Re: Szydło ma racje 04.06.17, 12:40
      Czasy nastały takie, że byle dupek, który niczego w życiu nie osiągnął nazwie się Mortyrem ISIS, weźmie samochód czy nóż i zabije kilka osób uncertain I zostaje terorystą...
      Teroryści już wygrali. Dlaczego? Dlatego, że więkoszść z nas zastanowi się zanim pójdzie na imprezę masową, zanim wyjdzie do centrum miasta, zanim pozwoli wyjść dzieciom. Większość się boi. Cel został osiągnięty.
      Co dalej? Jakie jest wyjście?
      Internować wszystkich muzułmanów? Internować wszystkich potomków imigrantów? Deportować? Obywateli się nie da. Zmusić do porzucenia religii? Jak? Zakazać religii w ogóle? A jak ktoś się nie dostosuje to co? Cyklon B? Nie ma wyjścia z tej sytuacji.
      Bezkrwawego wyjścia.
      Plus torpedować pontony i łodzie na Morzu Śródziemnym, żeby nie robić sobie problemów na przyszłość?
      Nie wiem. Ale czarno to widzę uncertain
      • nathasha Re: Szydło ma racje 04.06.17, 13:06
        Pierwszs rzecza jest zniszczenie isis. Pokoj w syrii albo rozejm zeby ludzie mogli wrocic. Uszczelnienie granic w libii. Tylko przy Trumpie a przede wszystkim putinie szanse na to sa male. Ale zgadzam sie ze teraz oprocz totalnej inwigilacji niewiele mozna zrobic
        • kfugktru23 Re: Szydło ma racje 04.06.17, 13:26
          Wyjście nie jest takie proste. ISIS to popłuczyny armii Saddama. Bezrobotni stworzyli ISIS. Wyjście jest jedno - rozbór Iraku. Sęk w tym że zmiana granic to temat tabu.
          • joa66 Re: Szydło ma racje 04.06.17, 13:36
            Za dużo jest tematów tabu
            • kfugktru23 Re: Szydło ma racje 04.06.17, 13:40
              Taa... zwłaszcza na temat przesmyku suwalskiego...
              • joa66 Re: Szydło ma racje 04.06.17, 13:45
                Tak, oczywiscie.
        • magic.marker Re: Szydło ma racje 04.06.17, 16:23
          nathasha napisała:
          > zniszczenie isis /.../ Pokoj w syrii /.../ w libii.
          > przy Trumpie /.../putinie szanse na to sa male.

Ano właśnie. Wojna jest najbardziej dochodowym biznesem na świecie.
          Przez co jesteśmy w czarnej dupie uncertain
        • rosapulchra-0 Re: Szydło ma racje 05.06.17, 16:59
          Nathasha, widziałaś rozmowę z ekspertem na temat terroryzmu w Europie?
          Ja to mam na FB i zaraz wrzucę linka, warto gościa posłuchać (znalazłam na YT): www.youtube.com/watch?v=K0b9IY7_Flc
      • lauren6 Re: Szydło ma racje 04.06.17, 13:40
        > Teroryści już wygrali. Dlaczego? Dlatego, że więkoszść z nas zastanowi się zanim pójdzie na imprezę masową, zanim wyjdzie do centrum miasta, zanim pozwoli wyjść dzieciom. Większość się boi. Cel został osiągnięty.

Do celu jeszcze daleka droga. Nie przez przypadek celami ataków są miejsca zabawy, gdzie ludzie spędzają czas zgodnie z europejskim stylem życia, a nie prawami szariatu. Ich celem nie jest tyle strach co narzucenie nam ich trybu życia i systemu wartości. Jeśli kobiety na zachodzie będą się bały wyjść z domu bez samca przy boku i szmaty na głowie będziemy mówić o przegranej naszej kultury. Pytanie jak długo będziemy na to czekać i czy coś zrobimy z tym, że ktoś próbuje zniszczyć naszą kulture?
        • paszczakowna1 Re: Szydło ma racje 04.06.17, 13:58
          >Ich celem nie jest tyle strach co narzucenie nam ich trybu życia i systemu wartości.

Gadasz nielogiczne bzdury. Ich celem jest właśnie strach. Li i jedynie.

> Jeśli kobiety na zachodzie będą się bały wyjść z domu bez samca przy boku i szmaty na głowie będziemy mówić o przegranej naszej kultury.

A to nakrycie głowy i obecność mężczyzny przy boku kogoś uchroniła przed zamachem bombowym lub rozjechaniem przez cieżarówkę?

>Pytanie jak długo będziemy na to czekać i czy coś zrobimy z tym, że ktoś próbuje zniszczyć naszą kulture?

Naszą kulturę owszem, próbuje zniszczyć między innymi ISIS (jako narzędzie, nie główny sprawca). Nasza kultura to między innymi tolerancja, demokracja, przestrzeganie praw człowieka, neutralność światopoglądowa państwa.

A to "coś zrobimy" to co? "Coś" sie robi. Dużo "cosiów". Tylko działania skuteczne maja to do siebie, że nie polegają na populistycznym darciu mordy, a ich skutki odczuwa się dopiero po pewnym czasie.
    • konwalka Re: Szydło ma racje 04.06.17, 14:15
      Niedawno brytyjska telewizja wrzuciła materiał z ukrytej kamery - zapis "lekcji" ze szkoły koranicznej. Jawne, bezdyskusyjne zaproszenie do mordowania niewiernych- takie nauki. "I to wszystko, kochani, za nasze pieniądze".!proponowalabym zatem definitywne, niedemokratyczne rozdania. Coś jakby szczególna praca u podstaw. Meczety, szkoły koraniczne, skupiska radykałów. Jeśli trzeba dla dobra ogółu- pozamykać w pizdu. Niestety, hydrze łeb upie... się przy samej szyi. Mój mąż właśnie pojechał do pracy do Londynu- tam na zlecenie. Lotnisko obwarowane, centrum zamknięte częściowo. Ja wracałam z polski w czwartek. Na stansted roiło się od karabinów maszynowych. I zastanawiam się- to mi dawało poczucie bezpieczeństwa czy bezsensownie je zabrało? Chyba dzisiaj jyz nikt nie chce czekać aż zielony półksiężyc czy tam cwierckdiezyc zadynda na wieży parlamentu londyńskiego. Trzeba się wreszcie odwinąć.
      • jemeade Re: Szydło ma racje 04.06.17, 14:24
        Dlaczego chcesz zamykać tylko meczety, eliminować skupiska radykałów jednej religii? Religie to zło. Wszystkie. Jedne krzywdzą widowiskowo, inne dyskretnie, ale wszystkie są złe, zwłaszcza w wykonaniu radykałów.
        • joa66 Re: Szydło ma racje 04.06.17, 14:28
          Podejrzewasz, że są inne radykalne (namawiające do przestępstwa) skupiska religijne w UK?
        • konwalka Re: Szydło ma racje 04.06.17, 14:28
          Chce zamykać te, które bez żenady nawołują do działań, których świadkiem jesteśmy.
        • lauren6 Re: Szydło ma racje 04.06.17, 14:54
          Póki te inne religie nie nawołują do mordowania niewiernych można je tolerować. Nie wolno przymykać oczu na to gdy ktoś nawołuje do wojny czy ludobójstwa.
          • szarsz Re: Szydło ma racje 05.06.17, 08:54
            > Nie wolno przymykać oczu na to gdy ktoś nawołuje do wojny czy ludobójstwa.

Szydło nawołuje, nie bezpośrednio może, ale jak widać skutecznie.
            • lauren6 Re: Szydło ma racje 05.06.17, 11:10
              Bredzisz.
      • obrus_w_paski Re: Szydło ma racje 04.06.17, 15:31
        Ja byłam na london bridge dokładnie...wczoraj, w sobotę rano. Zjadłam śniadanie na borough market, kupiłam herbatę na stoisku tam gdzie wisi zdjęcie księcia Karola odwiedzającego ten stand i poszłam na pociąg na london bridge zeby jechać na lotnisko...sad
    • regina-phalange Re: Szydło ma racje 04.06.17, 14:33
      Tak, refleksje pod wpływem emocji i osobistych przykładów z życia swojego oraz znajomych, potrafią wydawać się bardzo odkrywcze. Ale może jakiś konkretny plan na "wstawanie z kolan" - swoja drogą ogólnik typu "jak sobie pościelesz, tak się wyśpisz" czy "bądź sobą"? Btw. jest już na koszulkach?
      • konwalka Re: Szydło ma racje 04.06.17, 14:39
        Zrozum- żyje tutaj i widzę co się wyprawia. Wiem, co usłyszeli wlasnue ledwo brodaci młodzieńcy ubrani na biało, idący chmara po ulicy. Wiem, ze maja w swojej szkole , w której właśnie skończyły sid lekcje, tylko jedna książkę. Wiem, ze nue zgłoszę w pracy ze ktoś tam zachowuje się chamsko u zwala na mnie prace, bo musi iść się modlić. Mogłabym zacząć rzucać historiami, które dotychczas traktowałam jako anegdotki. Już ich tak nue traktuje
        • regina-phalange Re: Szydło ma racje 04.06.17, 14:44
          No ale co należałoby zrobić? Co rozumiesz przez "wstawanie z kolan"?
          Może w zasadzie to nic, chciałaś tylko podzielić się emocjami i niepokojem? Jeśli tak, to ok, ale można było jakoś lepiej to ubrać w słowa...
    • konwalka Re: Szydło ma racje 04.06.17, 14:48
      Tak, jestem za zamknięciem szkół koranjcznych i objęciem obowiązkiem szkolnym uczniow tychże. Za podsłuchami w meczetach i narychmiastowa reakcja po pierwszym zdaniu nawołującym do wytrzebienia niewiernych. Za zakazem zakrywania twarzy. Za zniesieniem tych przywilejów, które potencjalnie mogą ułatwić dzialanua terrorystyczne- także dotyczace ubrań. Koszyk praw musi zostać opróżniony jeśli zagrożone jest dobro społeczeństwa. Trudno. Postęp wymaga ofiar.
      • konwalka Re: Szydło ma racje 04.06.17, 14:51
        Aha - i za wysokimi, bezwzględnymi karami więzienia za pomoc w spiskach, etc.
      • joa66 Re: Szydło ma racje 04.06.17, 14:51
        konwalka, na marginesie - wybrałaś fatalny tytuł. Bo wynika z niego, że zgadzasz się z kimś, kto też jest na kolanach tylko wobec innej religii. I też mogą byc ofiary śmiertelne.
        • konwalka Re: Szydło ma racje 04.06.17, 14:54
          Wiem. Ale samo zdanie mi sie podoba. Ileż, do ku... nędzy, można walczyć z pospolitymi bandytami, przy pomocy kredek, kwiatów, koncertów i tatuaży uncertain
          • joa66 Re: Szydło ma racje 04.06.17, 15:00
            Co z tego, że zdanie się podoba. Jeżeli w tytule jest "Szydło ma rację" - ta Szydło, która sama jest na kolanach i przez którą też mogą umierać ludzie. Nie, Szydło nie ma racji. Ty masz rację pisząc o egzekwowaniu prawa, o zamykaniu miejsc, w których naucza się nienawisci. Ale Szydło racji nie ma. Ona jest przeciwko temu czego chcesz Ty.
            • konwalka Re: Szydło ma racje 04.06.17, 15:04
              Joa, czepiasz się. Ja teraz nie będę racjonalnie dyskutować, bo najzwyczajniej w świecie martwię się o męża.
              • joa66 Re: Szydło ma racje 04.06.17, 15:08
                Moim zdaniem się nie czepiam.

Ale rozumiem, że dzisiaj nie jesteś w stanie racjonalnie dyskutować.

p.s. Będzie dobrze, mąż wróci cały i zdrowy.
                • konwalka Re: Szydło ma racje 04.06.17, 15:27
                  smile
          • mondovi Re: Szydło ma racje 04.06.17, 18:44
            Albo paplaniem na forum. Już lepsza ta pszczoła.
        • regina-phalange Re: Szydło ma racje 04.06.17, 14:55
          Tak jak napisałam, można było to lepiej ubrać w słowa. uncertain
        • wielki_uscisk Re: Szydło ma racje 04.06.17, 15:41
          joa66 napisała:

> konwalka, na marginesie - wybrałaś fatalny tytuł. Bo wynika z niego,
          > że zgadzasz się z kimś, kto też jest na kolanach tylko wobec innej religii.
          > I też mogą byc ofiary śmiertelne.

Zgadzam się, bardzo fajnie napisane.
      • nathasha Re: Szydło ma racje 04.06.17, 16:09
        Konwalko, to wszystko jest we Francji. Pozostalo bez wplywu na zamachy.
        • joa66 Re: Szydło ma racje 04.06.17, 16:14
          nathasha, ale od kiedy "to wszytsko jest we Francji"? Czy przypadkiem proces nie zaczął się po zamachach?
          • joa66 Re: Szydło ma racje 04.06.17, 16:17
            Musi minąć trochę czasu zanim to zacznie działać. To nie jest tak, że w poniedziałek zamkną jakiś podejrzany meczet, a we wtorek wszyscy mogą zapomnieć o problemie.
            • nathasha Re: Szydło ma racje 04.06.17, 17:46
              Zakaz burki od 2010, meczety byly niektore pod nadzorem ale trudno zeby muzulmanie mowili jednym glosem, od 2014 wiedza zs jest polityka zero tolerancji
              • joa66 Re: Szydło ma racje 04.06.17, 17:51
                Ale chyba dopiero w 2015 wydalono 40 imamów , proces zamykanie podejrzanych meczetów trwa. Naprawdę trudno oczekiwac, że z dnia na dzień sytuacja się zmieni - na to trzeba lat, ale kiedyś trzeba zacząć.
                • nathasha Re: Szydło ma racje 04.06.17, 18:08
                  Tylko ze we Francji nie do konca sa przekonani czy istnieje i jaka ma sile korelacja miedzy radykalnymi imamami a radykalizujacymi sie mlodymi.
                  • joa66 Re: Szydło ma racje 04.06.17, 18:15
                    To oczywiste, że nie ma sytuacji zero-jedynkowej i nie wystarczy wyrzucić imamów, żeby nastąpił błogosławiony spokój. To jeden z elementów.

Nie bardzo rozumiem do czego zmierzasz .. do tego, że nie warto zamykac podejrzanych meczetów i wydalac tych hate preacherów, których się da?
                    • nathasha Re: Szydło ma racje 04.06.17, 20:05
                      Absolutnie warto, tylko to moze nie miec zadnego wplywu na zamachy. I moim zdaniem trzeba to powtarzac bo ludzie, albo ich czesc, moga potem mowic: idzmy krok dalej, wyrzucmy muzulmanow.
                      • joa66 Re: Szydło ma racje 04.06.17, 20:51
                        Ale jest wysokie prawdopodobienstwo, że w połączeniu z innymi działaniami wpływ będzie miało. Nie dzisiaj i nie jutro. To chyba oczywiste. A najszybciej będzie miało wpływ na zaufanie do rządu - że zaczyna próbowac panować nad sytuacją. I wtedy partie populistyczne tracą karty przetargowe.
                        • nathasha Re: Szydło ma racje 04.06.17, 21:07
                          Coz, we Francji to sie nie sprawdzilo. Luckily, byl Macron, bo dal odpor Le Pen, choc glownym tematem kampanii byly kwestie gospodarcze i m.in delokalizacja firm do Polski. Mysle Joa ze terroryzmem, tym obecnym, rzadzi tak wiele czynnikow ze nawet sobie z tego nie zdajemy sprawy. I dlatego partie populistyczne zwyciezaja, zawsze zwycieza prosty przekaz. A problem nie jest prosty. Widac to po Konwalce, bardzo ja cenie i po prostu strasznie mnie martwi ze tacy ludzie jak ona skrecaja w strone radykalnych rozwiazan.
                          • nathasha Re: Szydło ma racje 04.06.17, 21:09
                            Ps. Nie chodzi mi oczywiscie o to ze walka z radykalnym islamem jest takim rozwiazaniem, ale sugerowanie ze trzeba zerwac z polityczna poprawnoscia czyli, ja to rozumiem,mowienie ze islam jest problemem. Bo ze jest nim rdykalny islam mowione jest juz od jakiegos czasu.
                          • d.o.s.i.a Re: Szydło ma racje 04.06.17, 21:12
                            >>> Widac to po Konwalce, bardzo ja cenie i po prostu strasznie mnie martwi ze tacy ludzie jak ona skrecaja w strone radykalnych rozwiazan.

A jeszcze niedawno pisalas, ze w strone radykalych rozwiazan skrecaja ludzie, ktorzy nie potrafia samodzielnie myslec i nie potrafia analizowac informacji. Czy jakos tak to lecialo.
                            Roznica miedzy Toba a Konwalka (podobnie jak miedzy Toba a mna) jest taka, ze my MIESZKAMY w Londynie i WIEMY jaka robi sie atmosfera strachu. Dla Ciebie nic sie nie zmienilo, dla nas bardzo wiele. I Ty tego zwyczajnie nie rozumiesz i nie zrozumiesz.
                            • nathasha Re: Szydło ma racje 04.06.17, 21:16
                              Doska, dlatego pisze ze mnie to martwi, tak to juz jest ze ludzmi ktorych lubimy przejmujemy sie troche bardziej niz,tymi co nas obchodza tyle co zeszloroczny snieg. Londyn zwyciezy, Paryz zwyciezy, Nowy Jork dal rade. przelacz sie na koncert Grande.
                            • rosapulchra-0 Re: Szydło ma racje 06.06.17, 03:59
                              Dośka, ani ty nie mieszkasz w Londynie, ani Konwalka nie mieszka w Londynie, więc nie kłam.
                          • joa66 Re: Szydło ma racje 04.06.17, 21:16
                            Ale nie mialo czasu się sprawdzić! Na prawdę wierzysz, że jakikolwiek sposób przyniesie NATYCHMIASTOWE SKUTKI???
                            • joa66 Re: Szydło ma racje 04.06.17, 21:18
                              Poza tym na litośc boską - wydalanie radykalnych imamów i zamykanie meczetów gdzie nauczali to są populistyczne środki? Coś Ci się chyba pomieszało.
                              • nathasha Re: Szydło ma racje 04.06.17, 21:19
                                Napisalam ze nie.
                              • nathasha Re: Szydło ma racje 04.06.17, 21:21
                                Wlasnie na bbc, muzulmanin potepia ataki i mowi, this is not in my name.
                                • nathasha Re: Szydło ma racje 04.06.17, 21:24
                                  Powiedzial tez wazna rzecz, ze moze nie uwazac za aliantow kraje ktore szkola i finansuja radykalny islam.
                            • nathasha Re: Szydło ma racje 04.06.17, 21:19
                              Nie, of course nie. Tylko powtarzam: badania socjologow we Francji mowia ze problem niekoniecznie jest tam gdzie sadzimy ze jest. Tak na marginesie, radykalni imamowie byli tolerowani przez wiele lat, zadnego terroryzmu wtedy nie bylo. U zrodla wszystkiego lezy daech. Ale czy pokonanie tej hydry bez rosji jest w ogole mozliwe? Nie wiem.
                              • joa66 Re: Szydło ma racje 04.06.17, 21:28
                                natasha, litości. Każdy głupi wie, że to złożony problem - ale to jest jednym z wielu elementów.

Twierdzenie, że we Francji usuwanie /zamykanie itd NIC NIE DAŁO, kiedy ich wydalono chyba rok czy dwa lata temu a inni czekają jeszcze w kolejce jest hmmmm.. niemądre. Zwłaszcza kiedy wiadomo, że to nie wystarczy.
                                • nathasha Re: Szydło ma racje 04.06.17, 21:35
                                  Ok, joa, wchodzisz na takie tony ze odpuszcze. I nie, nie kazdy wie ze to zlozony problem. Pisze o tym co znam, z podworka francuskiego. I tyle.
                                  • joa66 Re: Szydło ma racje 04.06.17, 21:40
                                    To nie jest "podwórko francuskie". To jest common sense. Oczekiwanie jakichkolwiek efektów po tak krótkim czasie i bez dodatkowych działań jest nieodpowiedzialne.
                                    • nathasha Re: Szydło ma racje 04.06.17, 21:49
                                      Owszem, to jest podworko francuskie.
                                      • joa66 Re: Szydło ma racje 04.06.17, 21:51
                                        nathasha big_grin "Podwórko francuskie" też podlega zasadom zdrowego rozsądku. I Francuzi to przyznają wink
                                        • joa66 Re: Szydło ma racje 04.06.17, 21:54
                                          I jezeli chcesz pozostać przy francuskim podwórku, możesz dać linka do wypowiedzi francuskiego socjologa, który powiedział tak jak Ty, że wydalanie/zamykanie podejrzanych meczetów się NIE SPRAWDZIŁO. Nie, że problem jest skomplikowany, nie, że nie wiadomo co pomoże. Tylko dokladnie to co Ty.

• nathasha Re: Szydło ma racje 04.06.17, 22:00
                                            O Jezu, Joa, nie ze sie nie sprawdzilo ale ze nie wiadomo czy i jaki jest zwiazek z terroryzmem, bo wielu z terrorystow sie nie zradykalizowalo w meczecie. Ja nie wiem czy to kwestia tego ze my sie darzymy srednia sympatia czy ja naprawde pisze myslami skrotowymi.
                                            • joa66 Re: Szydło ma racje 04.06.17, 22:03
                                              A niektórzy się zradykalizowali.

I to nie ja napisałam "Nie sprawdziło się". Fakt - duży skrót myślowy wink
                                              • nathasha Re: Szydło ma racje 04.06.17, 22:11
                                                www.streetpress.com/sujet/1493728521-radicalisation-fermer-mosquees
                                                • nathasha Re: Szydło ma racje 04.06.17, 22:13
                                                  Zamykanie radykalnych meczetow nastepowalo we Francji od 2001 roku. Bede sie starala uwazniej pisac w wymianie opinii z toba.
                                                  • joa66 Re: Szydło ma racje 04.06.17, 22:16
                                                    Dziękuję, że będziesz uważniej pisała wink
                                                • joa66 Re: Szydło ma racje 04.06.17, 22:22
                                                  Nie, ten artykuł nie mówi o tym, że wydalanie hate preacherów i zamykanie podejrzanych (nie wszytskich!) meczetów NIE SPRAWDZIŁO SIĘ.
                                                  • joa66 Re: Szydło ma racje 04.06.17, 22:27
                                                    I naprawdę chyba nikt nie wierzy i nie twierdzi, że "mowa nienawiści' itp ma miejsce tylko w meczetach (podkreślam - niektórych) . Pomijając już prywatne spotkania, jest przeciez internet.
                                                  • nathasha Re: Szydło ma racje 04.06.17, 22:33
                                                    "Les mosquées ne sont plus les canaux de transmission de la violence politique au nom de l’Islam. On n’y appelle plus au djihad. Ceci est un élément factuel très important qu’il faut garder à l’esprit."
                                                    Chodzi o to ze radykalizacja nie przechodi juz przez meczety, ich zamykanie nie tylko nic nie da ale moze wzbudzic wewnetrzny sprzeciw muzulman.
                                                  • joa66 Re: Szydło ma racje 04.06.17, 22:47
                                                    Ale nie chodzi o zamykanie wszytskich meczetów tylko zamykanie meczetów, w których działają hate preacherzy i ich wydalanie. 40 wydalono po ataku na CH. W zamachu listopadowym brali udział mieszkancy Belgii.

p.s. Autor artykułu nie mówi o tym, że "nie sprawdziło się" tylko o tym, że hate preacherzy zaczeli być czujni po pierwszych zatrzymaniach/kontrolach i przenieśli się do domów itd.
                                                  • nathasha Re: Szydło ma racje 04.06.17, 22:58
                                                    Wiec wracamy do podworka francuskiego, ktorego mowisz ze nie ma. Zamykanie radykslnych meczetow dokonalo sie w okolicach 2001 roku, nie przeszkodzilo to zamachom na charlie, kacher czy bataclan. Bo zamachowcy nie radykalizuja sie w meczetach.
                                                  • joa66 Re: Szydło ma racje 04.06.17, 23:03
                                                    Ja nie mówię, że nie ma francuskiego podwórka , tylko , że sprawa "czy się sprawdziło" jest uniwersalna.

I nie dokonało się skoro jeszcze w 2015 wydalano radykalnych imamów (chyba już po CH).

I przypominam, że Bataclan to ludzie z Belgii i wydalanie lub nie imamów z Francji ma się nijak do tej sytuacji.

• joa66 Re: Szydło ma racje 04.06.17, 23:04
                                                    Sprawdziłam , po ataku na CH wydaliła chyba 10 - czyli oni cały czas tam byli.
                                                  • joa66 Re: Szydło ma racje 04.06.17, 23:07
                                                    A rok po ataku na Bacatlan zamknięto 4 meczety za propagowanie radykalnego islamu. Może teza, że zamknięto je w 2001 jest przesadzona?
                                                  • nathasha Re: Szydło ma racje 04.06.17, 23:33
                                                    Ale zamkniecie tych z 2001 roku nie zapobieglo kolejnym atakom. Jak sie zradykalizowal Abdeslam? najprawdopodobniej w wiezieniu. Wiec once again, zacytowalam socjologa ktory stwierdzil ze zamykanie meczetow nie zapobieglp atakom, dalsze ich zamykanie moze miec kontrproduktywny efekt. Jesli chcesz teraz zaczac dyskusje pod tytulem ilu potencjalnym atakom zapobieglo zamykanie radykalnych meczetow to bardzo chetnie jesli dysponujesz danymi.
                                                  • nathasha Re: Szydło ma racje 04.06.17, 23:34
                                                    I jeszcze raz, zeby bylo jasne, to jest francuskie podworko, nie wiem jak to wygladalo w uk.
                                                  • joa66 Re: Szydło ma racje 04.06.17, 23:37
                                                    natasha - nikt nie twierdzi , że niektóre meczety są jedynymi miejscami gdzie ludzie się radykalizują. Pomijając fakt, że przed atakami trochę tych złych meczetów jeszcze zostało. I to nie działa tak, że jak wydalą imama i zamkną "jego" meczet, to wszyscy uczniowie zapominają to co tam słyszeli. Nie, to będzie jeszcze przez wiele lat.
                                                  • joa66 Re: Szydło ma racje 04.06.17, 23:38
                                                    I wiadomo, że więzienia TEŻ są miejscem radykalizacji. Dlatego jest potrzebne działanie na wielu frontach.
                                                  • nathasha Re: Szydło ma racje 04.06.17, 23:50
                                                    A jestem ciekawa jak to dziala bo nie wiem, wiem ze u Zydow wspolnota sobie sama wybiera rabina, przynajmniej u mnie. Z imamami jest chyba podobnie. Wiec zamkniecie meczetu, jesli wspolnota sama jest zradykalizowana - nie pomoze, ale podkreslam, w UK zdaje sie byli b liberalni i na wiecej pozwalali.
                                                  • joa66 Re: Szydło ma racje 04.06.17, 23:52
                                                    samo zamknięcie "radykalnego" meczetu na pewno nie pomoże. To tylko jeden z elementów a na efekty i tak bedzie trzeba poczekać ładnych parę lat, być może pokolenie. Ale kiedyś trzeba zacząć.
                                                  • nathasha Re: Szydło ma racje 04.06.17, 23:55
                                                    I tu sie zgadzamy. Tylko ludzie chca efektow tu i teraz. Ja nie mam pomyslu jak je osiagnac.
                                                  • joa66 Re: Szydło ma racje 04.06.17, 23:57
                                                    Myślę, że ludzie przede wszytskim chcą zobaczyc konkretne działania i jeżeli je zobaczą, to są gotowi poczekac na efekty.
                                                  • kaz_nodzieja Re: Szydło ma racje 05.06.17, 10:18
                                                    To nie Ty jesteś w grupie osób, które postulują delagalizację ONR-u, pomimo, że zamachów żadnych nie organizują?
                                                    ONR - zdelegalizować.
                                                    Meczet - absolutnie nie można zamknąć bo to nie tędy droga.
                                                  • joa66 Re: Szydło ma racje 04.06.17, 23:40
                                                    Boże, errata - to będzie jeszcze w ich głowach przez wiele lat.
                                                  • kaz_nodzieja Re: Szydło ma racje 05.06.17, 10:10
                                                    Nie wiadomo czy nie zapobiegło to większej ilości zamachów niż była.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka