taki-sobie-nick 07.06.17, 23:27 Poszłam do lekarza i lekarz oznajmił, że nie przepisze mi X-a, bo mu się refundacja skończyła. Kiedy znowu będzie mógł przepisywać refundowanego X-a? W następnym miesiącu? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
cosmetic.wipes Re: Pytanie 08.06.17, 08:44 Listy zmieniają się (chyba) co dwa miesiące. I nie masz gwarancji, że ten lek się po zmianie tam znajdzie. Odpowiedz Link Zgłoś
1st.world.problems Re: Pytanie 08.06.17, 09:14 www.mz.gov.pl/leki/refundacja/lista-lekow-refundowanych-obwieszczenia-ministra-zdrowia/ (najlepiej dodaj sobie do zakładek w przeglądarce, skoro zazywasz sporo leków refundowanych na choroby przewlekle) Nowa lista pojawi się pod koniec czerwca - wejdzie w życie od 1. 07. Poszukajcie z lekarzem czy nie ma innych refundowanych z ta sama substancja czynna. Nie masz jakiejkolwiek gwarancji, że dokładnie ten preparat X wróci na listę. Odpowiedz Link Zgłoś
taki-sobie-nick Re: Pytanie 08.06.17, 18:41 > e z lekarzem czy nie ma innych refundowanych z ta sama substancja czynna. Nie o to chodzi, lek jest refundowany, lekarz NIE MA RECEPT NA LEK REFUNDOWANY, przyjmując w przychodni X. W innej przychodni ma te recepty i tam może mi przepisać. Pytam raczej o kwestię limitów NFZ-owskich, bo przecież nie jest tak, że nie będzie mógł przepisywać X-a do końca roku. Listę znam i często ją sobie przeglądam. Odpowiedz Link Zgłoś
1st.world.problems Re: Pytanie 08.06.17, 18:52 Być moze przyczyną leży gdzie indziej- przychodni zabrakło odpowiednich recept. Takich specjalnych druków akcydensowych. Nie, nie reglamentowanych przez NFZ. Żaden spiseg serio, nfz nie włada drukarniami ani intendentami (czy kto tam jest odpowiedzialny za materiały biurowe) Cytuje za strona nfz-warszawa: Leki refundowane mogą być przepisywane wyłącznie na: drukach recept zgodnych ze wzorem określonym w załączniku nr 6 do Rozporządzenia Ministra Zdrowia z dnia 8 marca 2012 r. w sprawie recept lekarskich (Dz. U. 2016 r. poz. 62 z późn. zm.), zwanego dalej „rozporządzeniem w sprawie recept lekarskich”; Na jednej recepcie można przepisać do pięciu leków gotowych, środków spożywczych specjalnego przeznaczenia żywieniowego, wyrobów medycznych albo jeden lek recepturowy. drukach recept zgodnych ze wzorem określonym w załączniku nr 7 do rozporządzenia w sprawie recept lekarskich. Na receptach tych można wypisać tylko jeden lek. Odpowiedz Link Zgłoś
taki-sobie-nick Re: Pytanie 08.06.17, 18:59 1st.world.problems napisał(a): > Być moze przyczyną leży gdzie indziej- przychodni zabrakło odpowiednich recept > . Takich specjalnych druków akcydensowych. Nie, nie reglamentowanych przez NFZ. > Żaden spiseg Nie chodziło mi o spiseg, tylko o limity. Limity NFZ są zjawiskiem znanym powszechnie, miałam wrażenie. Czy mogłabyś poćwiczyć odpowiadanie mi bez robienia wycieczek osobistych? Odpowiedz Link Zgłoś
1st.world.problems Re: Pytanie 08.06.17, 19:16 ok, postaram się. chyba że recepta jest drukiem scislego zarachowania - i idzie za konkretnym lekarzem (przy praktyce prywatnej -z ostra reglamentacja lub wrecz brakiem tychze drukow). w tym przypadku to musialabys tego lekarza zapytac. albo zadac pytanie na forum dla lekarzy (pracujących jednoczesnie i na nfz, i przyjmujacych prywatnie). Odpowiedz Link Zgłoś
taki-sobie-nick Re: Pytanie 08.06.17, 19:46 1st.world.problems napisał(a): > ok, postaram się. Doceniam. > chyba że recepta jest drukiem scislego zarachowania - i idzie za konkretnym lek > arzem (przy praktyce prywatnej -z ostra reglamentacja lub wrecz brakiem tychze > drukow). w tym przypadku to musialabys tego lekarza zapytac. no i tak się pewnie skończy Odpowiedz Link Zgłoś
lusitania2 Re: Pytanie 08.06.17, 19:23 że niby lekarz miałby mieć jakieś limity w wystawianiu recept refundowanych, o to ci chodzi? No więc NIE. NIE MA TAKIEGO LIMITU i to zjawisko powszechnie znane, mam wrażenie. Jak się okazuje - z wyjątkiem, ciebie, taki-sobie-nick. Cóż, bywa... Jak dolegliwości pacjenta znajdują się w zakresie wskazań do zastosowania refundowanego leku, to lekarza nie obowiązują żadne limity w zakresie jego przepisywania. Więc: na pytanie kiedy (i dlaczego) twój lekarz zechce znowu wystawiać recepty refundowane na forum ci nie odpowiemy. Nasze szklane kule postanowiły sobie urządzić zbiorowe wakacje. Skoro przy wizycie u lekarza zabrakło ci refleksu do zadania tego pytania, to teraz do niego zadzwoń i TEGO LEKARZA się spytaj, kiedy znowu postanowi wystawiać na ten lek recepty refundowane. Odpowiedz Link Zgłoś