Dodaj do ulubionych

klima w samochodzie

28.06.17, 18:48
Czy słyszałyście o takim przypadku, żeby w klimatyzatorze samochodowym zrobiła się dziura? Przez kamyk. I że nie da się tego załatać, tylko trzeba wymieniać całe to nie wiem co za kilkaset złotych.

Ja nie słyszałam.
A nam się takie coś stało w zeszłym roku, poszło pół pensji na naprawę a teraz znowu ta sama sytuacja. Normalnie nie wierzę
Obserwuj wątek
    • bei Re: klima w samochodzie 28.06.17, 19:19
      Masz kuny na posesji? Naszym sąsiadom kuny gryzły osłony w aucie, może u Ciebie niszczą osłony klimatyzatora i dlatego kamienie uderzają w niego?
      • mamalgosia Re: klima w samochodzie 28.06.17, 20:42
        Nie nie, to nie kuny. Kuny mieliśmy, teraz mamy założone odstraszacze i łaskawie odeszły.
        Ale to nie jest ogryzione. W tym modelu samochodu nie ma żadnej osłony! W serwisie mówią, że straszna głupota - teraz byśmy już takiego auta nie kupili, ale skąd to wszystko wiedzieć
        • laruara Re: klima w samochodzie 28.06.17, 21:51
          Jakie odstraszacze wygoniły kuny ...???!!!U mnie przegryza jedna taka przewody rozruchowe. Dobrze, że nie hamulcowe...
          • mamalgosia Re: klima w samochodzie 28.06.17, 21:54
            Takie ultradzwiekowe, ze zmienna czestotliwoscia, cholernie drogie, ale nie mieliśmy wyjscia
            • laruara Re: klima w samochodzie 28.06.17, 21:56
              Dzięki za podpowiedź.
              • mamalgosia Re: klima w samochodzie 28.06.17, 22:00
                Ale u nas chodziło o całe mieszkanie (poddasze), odstraszacze do samochodu nie są aż tak wsciekle drogie. Tyle że pipczą
                • laruara Re: klima w samochodzie 28.06.17, 22:29
                  Ja szukam czegoś co działa. Przez jesień i zimę kuna mi wpierniczała przewody. Wracam późno, grzała się w moim aucie.
                  • mamalgosia Re: klima w samochodzie 28.06.17, 22:35
                    Są działające odstraszacze do samochodów. Montuje się to gdzies pod maska.
                    Takiego akurat nie mam, ale wiem ze są.

A macie psa?
                    • laruara Re: klima w samochodzie 28.06.17, 22:37
                      Nie mam psa, ale podobno ludzkie włosy tez odstraszają.
                      • mamalgosia Re: klima w samochodzie 28.06.17, 22:39
                        W to nie wierzę. Na pewno nie te "nasze" kuny. One zresztą psiej sierści tez się nie baly
                        • hanna.olecka1 Re: klima w samochodzie 22.09.17, 16:09
                          Są bardzo skuteczne pułapki, żywołapki. Firma r-max je produkuje. Podałabym adres strony, ale tu pewnie nie można. W każdym razie u nas zadziałały bezbłędnie.
                    • hamerykanka Re: klima w samochodzie 30.06.17, 02:26
                      mamalgosia napisała:

> Są działające odstraszacze do samochodów. Montuje się to gdzies pod maska.
                      > Takiego akurat nie mam, ale wiem ze są.
                      >
                      > A macie psa?
                      >
                      >Przypomnialo mi to stary i zapomniany watek z zycia pilotow.
                      Ksiega skarg: myszy w kokpicie. Odpowiedz obslugi naziemnej: zainstalowano kota.
    • emka_uk Re: klima w samochodzie 28.06.17, 20:57
      Nie wiem czy możliwe ale łączę się w bólu- mnie w pierwszy dzień tych upałów też kompresor poszedł się....- nawet słyszałam dźwięk jak wystrzeliło. Trochę się cieszę, że teraz chłodno bo musiałam z oknami pootwieranymi jeździć, a fryz po takiej jeździe miałam.....
      • mamalgosia Re: klima w samochodzie 28.06.17, 21:55
        Jakie chłodno? ?? 34 dziś
        • rosapulchra-0 Re: klima w samochodzie 28.06.17, 23:01
          Dziś w UK, przynajmniej u mnie było 15 stopni i cały dzień lało.
        • emka_uk Re: klima w samochodzie 29.06.17, 11:35
          U mnie w UK chłodno chociaż doznałam szoku- wyszłam na zewnątrz, a termometr mi pokazywał 37 stopni- też zgłupiał.
    • peonka Re: klima w samochodzie 28.06.17, 22:28
      Nam raz rozwalil się kompresor w czasie jazdy i zerwał pasek klinowy. Holowanie na autostradzie, szukanie warsztatu, no była atrakcja. Więc tak, zdarza się... Macie pecha, że 2 razy, ale jesli tylko klima nie działa to i tak w sumie dobrze.
      • mamalgosia Re: klima w samochodzie 28.06.17, 22:31
        Jakos mnie to nie pociesza, przez ponad 3 miesiace mamy temperatury 25-35 stopni, klima to ważny dla nas element
        • peonka Re: klima w samochodzie 28.06.17, 22:44
          Dla nas też był ważny. Może źle się wyraziłam, chodziło mi o to, że oprócz naprawy klimy mogły być dodatkowe koszty i nerwy.
    • culebre Re: klima w samochodzie 28.06.17, 22:30
      Jeżeli "kilkaset złotych" to "pół pensji" to, delikatnie mówiąc, nie stać cię na żadny samochód, z klimatyzacją czy bez. Zbiorkom i rower, kochana, niestety.
      • mamalgosia Re: klima w samochodzie 28.06.17, 22:34
        Z napelnieniem 1100 , tak to niestety pol mojej pensji.
        A samochód jest nam potrzebny.
        Rozwozenie 4 dzieci w różne miejsca plus zakupy - nie, nie będę się tłumaczyła dlaczego potrzebuje samochodu. Zresztą nie o tym wątek
        • emka_uk Re: klima w samochodzie 29.06.17, 11:38
          To Cie pocieszę- mój kompresor nowy z wymianą i napełnieniem - 500 funciaków.....
          • minerallna Re: klima w samochodzie 30.06.17, 02:46
            Jakie to miłe...
      • najstarszy_syn_ksiedza_biskupa Re: klima w samochodzie 28.06.17, 22:34
        culebre napisał:

> Jeżeli "kilkaset złotych" to "pół pensji" to, delikatnie mówiąc, nie stać cię n
        > a żadny

żaden
        • mamalgosia Re: klima w samochodzie 28.06.17, 22:36
          smile
          • laruara Re: klima w samochodzie 28.06.17, 22:38
            big_grin
    • bei Re: klima w samochodzie 28.06.17, 22:46
      Współczuję, nie dość, że wydatek to jeszcze na czas naprawy zostajesz bez auta🙁
      Zapytaj w warsztacie czy można klimatyzator pomalować farbą bitumiczną, taka powierzchnia powinna odbijać kamienie, wiec byłaby ochrona przed potencjalnymi zniszczeniami...
      • mamalgosia Re: klima w samochodzie 28.06.17, 22:50
        Czas naprawy niedługi - około tygodnia. A w wakacje nie ma transportu dzieci
    • agonyaunt Re: klima w samochodzie 28.06.17, 23:17
      A nie masz tej zeszłorocznej naprawy jeszcze na gwarancji? Jak nie, to kombinuj z ubezpieczeniem. Zastępczego nie dostaniesz?
      • mamalgosia Re: klima w samochodzie 29.06.17, 07:53
        Nie potrzebuję zastępczego.
        A gwarancja nie obejmuje uszkodzeń mechanicznych - a czymże jest dziura po kamieniu jak nie uszkodzeniem mechanicznym...
        • agonyaunt Re: klima w samochodzie 29.06.17, 13:03
          Przekręciłam sobie Twoją wypowiedź o wożeniu dzieci i zarejestrowało mi się, że potrzebujesz auta.

Uszkodzenie mechaniczne może powstać w wyniku źle wykonanej naprawy. Zabrałabym samochód do innego warsztatu po drugą diagnozę. Bo to raczej nie jest normalne, że coś się rozwala przy normalnej jeździe. Może ktoś gdzieś po drodze zdemontował jakąś osłonę? (Nie znam się, rzucam tylko pomysł, ale jeśli sprawa się powtórzyła, to IMO warto sprawdzić).
    • b.bujak Re: klima w samochodzie 29.06.17, 20:01
      pewnie nie masz AC ?

co to za auto?
      • presens Re: klima w samochodzie 30.06.17, 06:34
        Miałam dokładnie taki przypadek w zeszłym roku. W chłodnicę do klimy uderzył kamień, potrzeba podobno wiele szczęscia zeby trafił właśnie w to miejsce.Zrobila się dziurka, wyciekł płyn chłodzący..Neprawilam z ac. Koszt 3500. Przypomiało mi się, ze jechałam drogą asfaltową po takim skrobaniu jakby nierownosci i garbow do sztruksu jakby, kamyczki unosiły się do pol metra, drogowcy nie pozamiatali tego a drogi nie zamknęli-dttś na Slasku- i tyle. Nie jezdzij po szutrze, zwiże itp

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka