Dodaj do ulubionych

Luźna kostka

03.07.17, 19:35
Sprawa jest taka: z moją prawą kostką coś jest nie w porządku. Już drugi raz w ciągu kilku miesięcy sobie ją wykręciłam. Idę, idę, stopa nagle ucieka mi w bok - chrup! Ból, łzy, cierpienie, kuśtykanie przez resztę dnia lub kilka dni. I tak było... chyba od dawna, jakoś. Pierwszy raz pamiętam, że wykręciłam, jak na wf-ie w podstawówce graliśmy w kosza, ale nie sądzę, żeby to był powód.
Prześwietlili mi to kiedyś, na świeżo po kolejnym skręceniu, ale nic niepokojącego chyba nie znaleźli...
Lewa działa.
Ematki, miała tak któraś? Mam się tym martwić, czy po prostu taka moja uroda?

Siedzę z lodem na stopie. Boli.
Obserwuj wątek
    • c2h6 Re: Luźna kostka 03.07.17, 19:48
      marusia_ogoniok_102 napisała:

> Sprawa jest taka: z moją prawą kostką coś jest nie w porządku. Już drugi raz w
      > ciągu kilku miesięcy sobie ją wykręciłam. Idę, idę, stopa nagle ucieka mi w bok
      > - chrup! Ból, łzy, cierpienie, kuśtykanie przez resztę dnia lub kilka dni. I t
      > ak było... chyba od dawna, jakoś. Pierwszy raz pamiętam, że wykręciłam, jak na
      > wf-ie w podstawówce graliśmy w kosza, ale nie sądzę, żeby to był powód.

To prawdopodobnie jest powód. Skręcenia nawykowe się to OIDP nazywa. Bierze się ze źle wyleczonego skręcenia takiego po prostu.

• sasanka4321 Re: Luźna kostka 03.07.17, 19:59
      Ja tak mialam. A potem mi przeszlo. Nie wiem dlaczego big_grin
      • aqua48 Re: Luźna kostka 03.07.17, 20:35
        Taka uroda, moja babcia miała, mój ojciec miał i syn teraz też miewa... Noś porządne buty - dobrze trzymające stopę, na niewysokim, stabilnym obcasie i patrz pod nogi.
    • sfornarina Re: Luźna kostka 03.07.17, 21:26
      Martwić się mocno, znaleźć dobrego fizjotetapeutę I wykonywać przykazane ćwiczenia jakby od tego życie zależało.

Masz na skutek urazów niestabilna kostkę I każde skręcenie będzie pogarszało jej stan. W najgorszym okresie skręcałam kostkę średnio raz na miesiac. Pół roku solidnej fizjotetapii pomogło; już mam niemalże 3 lata na liczniku bez skręcenia.
    • bei Re: Luźna kostka 03.07.17, 21:55
      Miała- pękła mi przy skręceniu torebka stawowa i później przy byle złym postawieniu nogi zaraz bolało i pojawiał się obrzek

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka