Dodaj do ulubionych

Kociary. Pytanie mam

04.07.17, 21:00
Byłam wczoraj u weta na pierwszym szczepieniu Koty. I padło pytanie czym ją karmię. No to mówię, że mokrą i suchą(uczę bo słabo jej idzie) i czasami daję surowe mięso np, serduszka, sparzoną wątróbkę, drobno posiekaną wołowinę itp.
I dostałam lekki opieprz. Że źle robię, bo tu odrobaczamy kota, dbamy o niego, a tu surowe mięso, które jest siedliskiem robaków i pasożytów itp. Na moje nieśmiałe, że przecież kot to drapieżca, że białko, że.....pani machnęła ręką i stwierdziła, że dobra karma wystarczy. Ogólnie BARF`owi mówimy nie, niezależnie czy chodzi o psa czy kota.
Czy ja podając Kocie tego fileta z kurczaka czy kawałek indyka naprawdę sprowadzam na nią choroby i jej szkodzę? Jak to z tymi kotami jest?
Obserwuj wątek
    • nickbezznaczenia Re: Kociary. Pytanie mam 04.07.17, 21:03
      Nie. Niektórzy weterynarze tak mają.
    • aankaa Re: Kociary. Pytanie mam 04.07.17, 21:07
      jeżeli pani weterynarz twierdzi, że kurczak/indyk/wołowina ze sklepu jest siedliskiem pasożytów i robaków to... zmień weta
    • premeda Re: Kociary. Pytanie mam 04.07.17, 21:10
      Przecież kupujesz przebadane mięso dostępne w sklepie, a nie z dzidą biegasz po łąkach. Wetka jakaś nieogarnięta.
      • maanki Re: Kociary. Pytanie mam 04.07.17, 21:18
        No dokładnie te same wątpliwości miałam. W końcu jest to, to samo mięso, które kupuję dla siebie.
      • aankaa Re: Kociary. Pytanie mam 04.07.17, 21:19
        albo sponsorowana przez jakąś firmę z (tu: kocim) żarciem sad
    • memphis90 Re: Kociary. Pytanie mam 04.07.17, 21:18
      Ale wiesz- to, że kot to drapieżca nie zmienia faktu, że pasożyta może złapać, a białko ma tak samo w dobrej karmie. Drób trzeba podawać sparzony, bo istnieje ryzyko przeniesienia biegunek bakteryjnych. Czegostam w ogóle się kotom nie podawało (wieprzowina?), ale nie pamiętam teraz, bo moje koty surowizny nie tkną za nic w świecie.
    • berdebul Re: Kociary. Pytanie mam 04.07.17, 21:18
      Jeżeli masz mięso ze sklepu, a nie upolowane własnoręcznie z niewiadomego pochodzenia to nie masz się czym stresować. Ale lepiej nie mieszać systemów karmienia, bo przewód pokarmowy może to źle znosić, a i gorzej kontrolujesz ilośc składników odżywczych.
    • mysiulek08 Re: Kociary. Pytanie mam 04.07.17, 21:20
      A jaki szyld ma ma pani wetka w gabinecie? Royal Canin czy Hills?

Jesli kota nie chce suchej, to sie ciesz smile Barf wymaga starannego przestrzegania suplementacji, co przy jednym kocie jest jeszcze do ogarniecia, bo zrobisz sporo porcji za jednym zamachem. No i kot musi chciec to zjesc.
      • aankaa Re: Kociary. Pytanie mam 04.07.17, 21:47
        a jak trafi się kot, który pewnego dnia spojrzy na ciebie z miną "dziś ... nie lubię" to zostajesz z ... pomrożonych porcji, które rozdajesz na prawo i lewo albo urządzasz kocią stołówkę dla całej gminy tongue_out

swoje futra karmię mieszaniną suchych (ok. 5-8 różnych smaków wymieszane w pojemniku) - raczej nie wybierają poszczególnych chrupów jak kopciuszek - i surowizną (ryby, mięso, niektóre podroby, twarożek, nieraz skuszą się na żółtko)
        • mysiulek08 Re: Kociary. Pytanie mam 04.07.17, 23:00
          a jak trafi się kot, który pewnego dnia spojrzy na ciebie z miną "dziś ... nie lubię" to zostajesz z ... pomrożonych porcji, które rozdajesz na prawo i lewo albo urządzasz kocią stołówkę dla całej gminy tongue_out

nawet mi nie wspominaj, nakroilam sie, namielilam, posprowadzalam ze swiata suplementy pod grozba konfiskaty przez sluzby tongue_out i co? i guzik, przez kilka dni psy sasiadow bazujace na smieciach mialy swoje najszczesliwsze dni w zyciu tongue_out
          • aankaa Re: Kociary. Pytanie mam 04.07.17, 23:33
            za kotem nie dojdziesz tongue_out
      • maanki Re: Kociary. Pytanie mam 04.07.17, 22:13
        Jak wchodzisz do poczekalni to rzuca się na ciebie z każdego miejsca RC smile
        Kotę karmię suchą: Orijen, mokrą: Applaws, Animonda, Bozita...
        I zamiast jednego posiłku dostaje właśnie surowiznę. Nie codziennie.
        Może być?
        • a.va Re: Kociary. Pytanie mam 04.07.17, 22:54
          Bardzo dobrze karmisz.
        • mysiulek08 Re: Kociary. Pytanie mam 04.07.17, 22:57
          To masz i odpowiedz smile 'zbilansowana karma najwyzszej jakosci" tongue_out z kukurydza i w najlepszym wypadku mączka z bogwieczego.

Nasza banda dostaje suche bezzbozowe Nutrience jako podstawe i codziennie wieczorem na kolacje surowizne (kurczak/indyk/wol). Na kolacje zeby spokojnie noc przesypialy smile Zadnych problemow zdrowotnych i gastrycznych. Od czasu do czasu puszka miesna z indykiem i jakies mniej zdrowe smile przekaski dla radochy (wszak nie samymi 'brokulami' kot zyje).

Kicia.Yoda od zawsze wylacznie suche, nic innego nie tknie, a inna kota wylacznie RoyalCanin Sensible tongue_out (na szczescie sklad sie troche poprawil). Obie trzymaja wage w normie.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka