Dodaj do ulubionych

rezygnacja-booking-koszty

10.07.17, 12:22
Miała któraś z Was taką sytuację?
Rezygnowaliśmy z dwóch noclegów, niestety minął czas bezpłatnego odwołania rezerwacji i dostaliśmy informację o obciążeniu karty kredytowej kwotami 25€ i 67€. Jako, że szkoda nam było tej kasy, wpadliśmy na szatański pomysł zastrzeżenia karty. Operacja udana, z karty nie zdążyli nic pobrać.
Pytanie- co dalej? Dostaniemy jakieś obciążenie pocztą? Lub obciążą nową kartę? Zmienić dane w systemie?
Obserwuj wątek
    • claudel6 Re: rezygnacja-booking-koszty 10.07.17, 12:39
      nie wiem, co się stanie, ale no jakby nie było jest to oszustwo. rezerwując godziłaś się na warunki rezerwacji.
      • hermenegilda_zenia Re: rezygnacja-booking-koszty 10.07.17, 12:44
        Tol8 po raz kolejny w pełnej krasie i bez żenady na forum: cel życia dojenie kasy i dla jego realizacji bez mrugnięcia okiem zeszmaci sie dla byle 100 Pln. Mam nadzieje ze jako oszusta zbanują cię na bookingu
        • ichi51e Re: rezygnacja-booking-koszty 10.07.17, 13:07
          Mysle ze tyle wlasnie moga zrobic niestety
          • 1st.world.problems Re: rezygnacja-booking-koszty 10.07.17, 19:14
            Założy kolejne trollkonto na booking.com, nie znasz jej ;P
    • issa-a Re: rezygnacja-booking-koszty 10.07.17, 12:51
      rany boskie...nie dziwię się, że mowi sie o "polactwie".
      Przeciez umowe jakas podpisałaś, zaakceptowalaś, prawda?
      Chwalisz sie oszustwem???
      • akasha78 Re: rezygnacja-booking-koszty 10.07.17, 12:59
        Ano właśnie a potem jest zdziwienie i zdenerwowanie, że nie jesteśmy traktowani jak normalne kraje, że wizy do USA, brak wysyłki z zagranicznych sklepów do Polski albo znacznie gorsze warunki a inne kraje to nie mają tak a nam Polakom to wszyscy "inni" kłody pod nogi rzucają.
      • konsta-is-me Re: rezygnacja-booking-koszty 10.07.17, 13:36
        Ale przestańcie wreszcie bredzić o "polactwie ".
        Takie rzeczy zdarzają się wszędzie i przysięgam.ze to nie Polska w nich celuje.
        Nawet w najukochańszym USA, o zgrozo !
        • chicarica Re: rezygnacja-booking-koszty 10.07.17, 13:45
          Oczywiście że tak.
          I akurat z USA widziałam parę ciekawych przypadków.
          Tym niemniej, z doświadczenia powiem, że polscy klienci są z tych bardziej, że tak powiem, kombinujących.
          • memphis90 Re: rezygnacja-booking-koszty 10.07.17, 21:23
            Mowisz, że tylko nasi rodzimi celebryci kupują sprzęt wakacyjny w walmarcie, oddają go po wakacjach i chwalą oszustwem na fejsbuniu? 😂
            • 1st.world.problems Re: rezygnacja-booking-koszty 10.07.17, 21:30
              Nie no, wielu januszy pojszło w ślady Kuźniara.
        • black.sally Re: rezygnacja-booking-koszty 10.07.17, 23:05
          konsta-is-me napisała:

> Ale przestańcie wreszcie bredzić o "polactwie ".
          > Takie rzeczy zdarzają się wszędzie i przysięgam.ze to nie Polska w nich celuje.
          > Nawet w najukochańszym USA, o zgrozo !

własnie, własnie.... takich akurat oszustów to z każdego kraju. Choć przyznam, że najwięcej jest z Pl , Ukrainy , Rosji itp.
    • dyzurny_troll_forum Re: rezygnacja-booking-koszty 10.07.17, 12:52
      tol8 napisała:

> Rezygnowaliśmy z dwóch noclegów, niestety minął czas bezpłatnego odwołania reze
      > rwacji i dostaliśmy informację o obciążeniu karty kredytowej kwotami 25€ i 67€.
      > Jako, że szkoda nam było tej kasy, wpadliśmy na szatański pomysł zastrzeżenia
      > karty. Operacja udana, z karty nie zdążyli nic pobrać.

Ja pierdykam zeszmacić się za 92 euro....i jeszcze nawet tego nie umieć!
      • tol8 Re: rezygnacja-booking-koszty 10.07.17, 13:24
        Szmat poszukaj w swoim otoczeniu może, trzeba być cwanym i tyle
        • anetapzn3 Re: rezygnacja-booking-koszty 10.07.17, 13:26
          tol8 napisała:

> Szmat poszukaj w swoim otoczeniu może, trzeba być cwanym i tyle
          >
          Ty nie jesteś cwana, ty jesteś zwyczajna oszustką. I tyle w temacie.
          • beaucouptrop Re: rezygnacja-booking-koszty 10.07.17, 15:50
            To jest cwaniactwo najnizszych lotow. Nie rozumiem jak mozna sie jeszcze czyms takim chwalic sad
        • milka_milka Re: rezygnacja-booking-koszty 10.07.17, 17:49
          Ty jesteś cwana. To prawda. Nie sprytna, tylko cwana. W tym złym znaczeniu.
    • kitek_maly Re: rezygnacja-booking-koszty 10.07.17, 12:55
      A czemu nie bierzesz pod uwagę tego szatańskiego pomysłu, żeby po prostu uczciwie zapłacić?
      • akasha78 Re: rezygnacja-booking-koszty 10.07.17, 13:05
        To byłoby za proste i w ogóle to wersja dla frajerówwink
    • peonka Re: rezygnacja-booking-koszty 10.07.17, 12:55
      To nie jest szatanski pomysł, tylko złodziejski. Ale w Twoim wykonaniu nie dziwi.
      Mam nadzieję, że policzą Wam dużo za nieudane obciążenie karty big_grin
      • dyzurny_troll_forum Re: rezygnacja-booking-koszty 10.07.17, 13:01
        peonka napisała:

> To nie jest szatanski pomysł, tylko złodziejski. Ale w Twoim wykonaniu nie dziw
        > i.
        > Mam nadzieję, że policzą Wam dużo za nieudane obciążenie karty big_grin

Normalnie zapłacą. Zastrzeżenie działa na transakcje przeprowadzone od chwili zastrzeżenia, ewentualnie kilka godzin wcześniej. Tutaj mamy do czynienia z obciążeniem karty w wyniku transakcji dokonanej kilka tygodni/miesięcy przed zastrzeżeniem karty.

• ichi51e Re: rezygnacja-booking-koszty 10.07.17, 13:25
          No tak ale oni nie beda miec nowego numeru karty wiec z czego to maja zciagnac?
          • peonka Re: rezygnacja-booking-koszty 10.07.17, 13:28
            Na przykład z konta, z którym karta jest powiązana... Nie wiem czy booking tak może i robi, ale myślę, że może się zwrócić do banku.
            • kaka73 Re: rezygnacja-booking-koszty 10.07.17, 13:34
              Takie cwaniactwo należy tępić.
              Oczywiscie maiałam taką sytuację - weekend we Włoszech - 2 noclegi plus wynajęty samochód i zapłacony lot. Noc przed wylotem znalazłam się w szpitalu z wrzodziejącym wyrostkiem. Poniosłam konsekwencje zawartej umowy - wszystko przepadło - ale to chyba naturalne. I całe szczęście, że nie wyleciałam, bo nie wiem czy bym jeszcze żyła - a dopiero trzeci lekarz rozpoznał.
            • daszutka Re: rezygnacja-booking-koszty 10.07.17, 15:31
              Robi robi. Mi się w międzyczasie skończyła ważność karty, a należności z blokady zostały pobrane tak jak powinny. Swoją drogą nie wiem co jest większym powodem do wstydu okraść kogoś czy być tak głupim, żeby się tym chwalić na forum jeszcze. Kompletny brak moralności.
            • jowita771 Re: rezygnacja-booking-koszty 11.07.17, 06:04
              Booking niczego nie ściąga. Ściągnąć może hotel, w którym jest rezerwacja. Trzymali dla autorki pokój, innych gości w tym czasie odesłali, więc należy im się rekompensata. Ale trafili na złodziejkę.
              • paniusia.aniusia Re: rezygnacja-booking-koszty 11.07.17, 06:10
                Dwa razy odwolywalam rezerwację z booking ( fakt, z dużym wyprzedzeniem). Wystarczyło zadzwonić i nie było problemu.
        • kolpik124 Re: rezygnacja-booking-koszty 10.07.17, 13:26
          nie było żadnej transakcji miesięcewcześniej, szatodupap, przy opcji rezerwacji z bezpłatnym odwołaniem do kilku dni przed terminem noclegu , kartę podaje się tylko jako zabezpieczenie, płaci się na miejscu

podróżnik nasz forumowy big_grin
          • dyzurny_troll_forum Re: rezygnacja-booking-koszty 10.07.17, 14:14
            kolpik124 napisała:

> kartę podaje się tylko jako zabezpieczenie

Oczywiście, że była transakcja. Karta owszem służy jako zabezpieczenie, ponieważ booking pokłada wiarę, że bank zna delikwenta dane dokładnie i że go dobrze zweryfikował. I booking/hotel w przypadku niemożliwości obciążenia zastrzeżonej karty zwróci się do banku wystawcy karty o wsparcie. A bank po rozpoznaniu sytuacji obciąży posiadacza karty.

Mamy tutaj trochę taki sposób myślenia: po podpisaniu umowy na 24 miesiące z operatorem telefonicznym, rozbiłem telefon po miesiącu, więc nie będę płacił za coś co już nie istnieje.
            • black.sally Re: rezygnacja-booking-koszty 10.07.17, 23:09
              przeciez klient podaje tylko nr karty.Nie wiadomo z jakiego banku, więc nie mam do kogo sie zwrócić.
              • iwles Re: rezygnacja-booking-koszty 11.07.17, 07:07
                W numerze karty zawarty jest miedzy innymi symbol banku, wiec jak najbardziej do zidentyfikowania.
                • 18lipcowa3 Re: rezygnacja-booking-koszty 11.07.17, 09:17
                  W numerze rachunku jest nr banku.
                  W numerze karty nie.
                  • dyzurny_troll_forum Re: rezygnacja-booking-koszty 11.07.17, 09:36
                    18lipcowa3 napisała:

> W numerze rachunku jest nr banku.
                    > W numerze karty nie.

Tiaaa paniusia w banku wpisuje numerek karty ze swojej pięknej główki! Tylko musi pamiętać żeby liczba cyferek się zgadzała.

Ja rozumiem, że wątek jest zasadniczo dla beki i żeby się pośmiać, ale zachowajmy trochę powagi. Pierwsze 6 cyferek na karcie to tzw. BIN (Bank Identyfication Number) i tam zakodowana jest dokładna informacja o banku emiterze karty. Pierwsza z nich w szczególności określa organizację współpracującą przy obsłudze karty (4 Visa, 5 Master, 7 karty paliwowe typu routex itp) - każdy może zajrzeć do portfela i sprawdzić.
              • kitek_maly Re: rezygnacja-booking-koszty 11.07.17, 10:31
                > przeciez klient podaje tylko nr karty.Nie wiadomo z jakiego banku,

big_grinD

• anetapzn3 Re: rezygnacja-booking-koszty 10.07.17, 12:57
      Tol8, ale z czego ty jesteś taka zadowolona? Z tego, że kogoś oszukałaś?
      Nawet żal to komentować. Mam tylko nadzieję, że booking i hotele potrafią sobie dawać radę z takimi oszustami
      • chicarica Re: rezygnacja-booking-koszty 10.07.17, 13:25
        Mają na to pewne procedury. Nawet nie wiesz jakie cwaniaki potrafią próbować robić numery, żeby tylko nie zapłacić... chargebacki, a potem płacz albo awantura że konto zamknięte. Akurat w booking.com od tej drugiej strony nie miałam przyjemności widzieć, ale inne serwisy z podobnie działającymi płatnościami tak.
        Taki człowiek jak tol jest w stanie dla 5 zł zrobić z siebie ostatnią szmatę.
    • niktmadry Re: rezygnacja-booking-koszty 10.07.17, 12:57
      Zacytuję Kaczmarskiego "... Wymienimy na walutę honor i pokutę"
      I ks. Izajasza "Nie potrafią się już nawet wstydzić"

sad
    • juuuu7 Re: rezygnacja-booking-koszty 10.07.17, 13:03
      Jestes perfidna naciagaczka i oszustka.
      • bergamotka77 Re: rezygnacja-booking-koszty 10.07.17, 13:09
        Dziwi to kogoś? Tol w pełnejj krasie jak ktoś napisał. Żenada jakich mało, oszustwo i dziadostwo w wykonaniu typowo polskim. Jak ja nie ogarniam takich ludzi. Najgorszy sort.
        • berdebul Re: rezygnacja-booking-koszty 11.07.17, 00:23
          Obecnie to chyba akurat ten najlepszy. wink
    • bywalec.hoteli Re: rezygnacja-booking-koszty 10.07.17, 13:06
      Z moich doświadczeń Booking raczej straszy w mailach koniecznością zapłaty za odwołanie rezerwacji, ale nie ściąga tej kasy raczej. Wydaje mi się, że przy umowie zawartej na odległość klient tak czy siak ma możliwość od niej bezkosztowo odstąpić. Tak więc chyba nie było konieczności zastrzegać karty, bo to naraża Was na dodatkowe koszty.
      • peonka Re: rezygnacja-booking-koszty 10.07.17, 13:11
        Masz rację, wydaje Ci się tylko.
        I to nie Booking straszy, tylko własciciele hoteli te pieniądze egzekwują. Booking jest pośrednikiem, ale to konkretny hotel /pensjonat został bez kasy i z pustym pokojem na ostatnią chwilę.
        • bywalec.hoteli Re: rezygnacja-booking-koszty 10.07.17, 13:47
          Mi przysłali raz maila o 25 eur za odwołanie rezerwacji, ale nic nie sciagali z karty.
          • black.sally Re: rezygnacja-booking-koszty 10.07.17, 23:12
            bywalec.hoteli napisał:

> Mi przysłali raz maila o 25 eur za odwołanie rezerwacji, ale nic nie sciagali z
            > karty.

prawdopodobnie karta nie zadziałała, albo minął termin jej "zobaczenia" Wtedy pisze sie maila do gościa, który z reguły w 99,99% ma głęboko w doopie że nie chciało mu się odwołać rez w wyznaczonym do tego terminie. I nie płaci.
            • bywalec.hoteli Re: rezygnacja-booking-koszty 11.07.17, 08:55
              Ja mam zasadę, że odwołuję rezerwację kiedy nie mogę przyjechać. Zawsze też odwołuję mechaników samochodowych, wizyty u dentysty itp. Naprawdę szanuję innych i ich czas. Niestety 1 raz zdarzyło mi się zapomnieć o tym we Włoszech, że gdzieś miałem rezerwację albo anulować za późno-nie pamiętam już i wtedy dostałem maila o "no show", ale nic nie ściągneli z karty.
      • dyzurny_troll_forum Re: rezygnacja-booking-koszty 10.07.17, 14:15
        bywalec.hoteli napisał:

> Wydaje mi się, że przy umo
        > wie zawartej na odległość klient tak czy siak ma możliwość od niej bezkosztowo
        > odstąpić.

A nie wydaje Ci się, że jest na to określony czas? Jakieś 10-14 dni zależnie od kraju?
      • black.sally Re: rezygnacja-booking-koszty 10.07.17, 23:09
        bywalec hoteli a nie wie,że booking kasy nie ściaga big_grin big_grin ;D
        • lady-z-gaga Re: rezygnacja-booking-koszty 11.07.17, 07:26
          Ściąga, sciągawink jestem akurat po rozmowie z konsultantem, ściągnęli mi całą należnosc przy rezerwacji i zrobił to booking a nie hotel
          • black.sally Re: rezygnacja-booking-koszty 11.07.17, 09:49
            a z jakiej niby racji booking sćiągnął z karty?
            • peonka Re: rezygnacja-booking-koszty 11.07.17, 14:33
              Posłuchaj. Jak rezerwujesz hotel, moze byc to np tzw oferta bezzwrotna, czyli płacisz od razu i nie możesz liczyć na zwrot kasy, przeważnie takie oferty są najtańsze.
              Moze byc też tak, że na przykład możesz odwołać rezerwację bez opłat do 7 dni przed przyjazdem, i wtedy Booking może zablokować/pobrać Ci pieniądze po upływie tego terminu. Naprawdę, wystarczy przeczytać warunki rezerwacji i przestać się podniecać, że pewne rzeczy kosztują.
    • ichi51e Re: rezygnacja-booking-koszty 10.07.17, 13:07
      Ojp
      I facepalm.
    • stacie_o Re: rezygnacja-booking-koszty 10.07.17, 13:07
      dziwi was to, tol8 już oszukała
      władze miasta na mieszkanie komunalne
      szkołę na ubezpieczenia
      zasiłki na lipne dochody
      taka chora, nowotwory, prawie umiera (nie, nie życzę jej tego) a równocześnie stara się o ciąże i jeździ pod namiot
      kradła papier toaletowy z pracy

Tak, tol8 jest szansa, że ci się upiecze, małe hotele nie bawią się czasem w takie gierki, ale mam nadzieję, że cie dojadą , da się was zidentyfikować poprzez numer karty i wcześniejsze rezerwacje.
      • dyzurny_troll_forum Re: rezygnacja-booking-koszty 10.07.17, 14:17
        stacie_o napisała:

> dziwi was to, tol8 już oszukała
        > władze miasta na mieszkanie komunalne
        > szkołę na ubezpieczenia
        > zasiłki na lipne dochody
        > taka chora, nowotwory, prawie umiera (nie, nie życzę jej tego) a równocześnie s
        > tara się o ciąże i jeździ pod namiot
        > kradła papier toaletowy z pracy

I ktoś jej dał kartę kredytową!? Banki w Polsce zdesperowane bardzo...
        • aankaa Re: rezygnacja-booking-koszty 10.07.17, 14:21
          no niestety, dają na prawo i lewo
      • panterarei Re: rezygnacja-booking-koszty 11.07.17, 13:42
        Przeca to troll. Etatowy chyba, który specjalnie ma takie kwiatki tworzyć
    • ichi51e Re: rezygnacja-booking-koszty 10.07.17, 13:09
      Dodam jeszcze ze nie. Nigdy nie mialam takiej sytuacji.
    • chocolate-cakes Re: rezygnacja-booking-koszty 10.07.17, 13:10
      Myślicie że tol8 istnieje?
      • stacie_o Re: rezygnacja-booking-koszty 10.07.17, 13:12
        Niestety obawiam się, że tak.
        • chocolate-cakes Re: rezygnacja-booking-koszty 10.07.17, 13:16
          A ja czasem myślę, że to jest jakaś ematka, która tak sobie pisze dla jaj. Nawet w jakimś wątku było wrażenie, że się któraś nie przelogowała. Oczywiście mogę się mylić. Albo chcę wierzyć, że ktoś taki po prostu nie może istnieć.
          • natalia.nat Re: rezygnacja-booking-koszty 10.07.17, 13:30
            Ona nie może być prawdziwa.
            Przecież w sieci nie jesteśmy anonimowi, a ona opisuje te wszystkie oszustwa i kradzieże jakich dokonuje.
            • chicarica Re: rezygnacja-booking-koszty 10.07.17, 13:31
              Ona MYŚLI że jest anonimowa i dlatego opisuje.
              • zosia_1 Re: rezygnacja-booking-koszty 10.07.17, 19:08
                Ostatnio na branżowym forum na fb pewna dziewczyna ( imię i nazwisko widoczne, zdjęcie, miejscowość, gdzie mieszka ) pyta otwarcie co zrobić, żeby oszukać komornika, żeby pracownik nie musiał spłacać zobowiązań. Na zwróconą uwagę, że to oszustwo i prośba do admina o reakcję, to wyszło, że jedna dziewczyna mi odpisała, że nie muszę się tak męczyć i czytać tego, autorka odpisała, że przecież o co kampanii zusy i uszy nas oszukują😨😱😎, a admin w ogóle się nie wypowiedział, żadna z forumek również nie potępił tak otwartego pytania o oszustwo. A Wy tu myślicie, że tol8 uważa, że jest anonimowa i dlatego tu opisuje takie historie
      • anetapzn3 Re: rezygnacja-booking-koszty 10.07.17, 13:12
        chocolate-cakes napisała:

> Myślicie że tol8 istnieje?
        Jeżeli nawet nie ona osobiście, to gwarantuję ci, że tysiące jej podobnych tak. To ludzie, którzy niewiele sobą reprezentują, oszukiwanie, cwaniactwo, naciąganie, wręcz kradzieże są sensem ich życia, za kilka złotych zrobiliby wszystko. I do tego są przekonani o swojej bystrości i zaye..stości, bo są taaacy cwani,a inni to frajerzy, m.in. ci, którzy pracują i uczciwie płaca podatki.
        • chocolate-cakes Re: rezygnacja-booking-koszty 10.07.17, 13:17
          sad
        • ichi51e Re: rezygnacja-booking-koszty 11.07.17, 08:27
          Szukalam w necie z ciekawisci co booking zrobi. Okazalo sie ze sporo ludzi tak robi. Zaskakujaco duzo. sad
          • dyzurny_troll_forum Re: rezygnacja-booking-koszty 11.07.17, 09:39
            ichi51e napisała:

> Szukalam w necie z ciekawisci co booking zrobi. Okazalo sie ze sporo ludzi tak
            > robi. Zaskakujaco duzo. sad

A jeszcze więcej jak wypożycza samochód i coś się autku stanie. Nie wiedzą bidaki, że to nie działa, a bardzo często także obniża scoring w banku.
      • madi138 Re: rezygnacja-booking-koszty 11.07.17, 19:01
        Niestety w realu istnieje wielu takich jak ona. Mój osobisty kuzyn właśnie chwali się wycieczką do Paryża na Fb. Kuzyn od lat oficjalnie bezrobotny i pobierający wszystkie możliwe zasiłki, w tym czasie radośnie pracujący na czarno. On tego nie uważa za oszustwo, a życiową zaradność. Nazwał mnie kiedyś frajerką, bo skończylam studia i uczciwie pracuje.
    • stacie_o Re: rezygnacja-booking-koszty 10.07.17, 13:14
      Tol8 jesteś złodziejką.
      Zastanawiam się, czy nie zrobić printscreenów twoich wypowiedzi i wysłać do:
      - szkoły twoich dzieci
      - zus o/wrocław
      - stowarzyszeniu wiosna
      - i zbk o/wrocław
      • anetapzn3 Re: rezygnacja-booking-koszty 10.07.17, 13:16
        stacie_o napisała:

> Tol8 jesteś złodziejką.
        > Zastanawiam się, czy nie zrobić printscreenów twoich wypowiedzi i wysłać do:
        > - szkoły twoich dzieci

Tak z ciekawości, wiesz, do której szkoły chodzą jej dzieci???
        • stacie_o Re: rezygnacja-booking-koszty 10.07.17, 13:27
          Tak, sama pisała.
          • anetapzn3 Re: rezygnacja-booking-koszty 10.07.17, 13:38
            stacie_o napisała:

> Tak, sama pisała.
            >
            OJP to jest głupsza niz sądziłam. Tzn. ona uważa, ze jest super, hiper cwana.
            • memphis90 Re: rezygnacja-booking-koszty 10.07.17, 21:29
              Już raz ematki pisały ws ematku, która trula kota muchozolem... Mogą napisać i w sprawie tol8...
              • juuuu7 Re: rezygnacja-booking-koszty 10.07.17, 21:35
                Ktos trul kota muchozolem? Rany, ciezko nazwac tego kogos czlowiekiem...w glowie sie nie miesci.
    • kropkaa Re: rezygnacja-booking-koszty 10.07.17, 13:15
      Zanim spalisz się zw wstydu, należy ci się medal za innowacyjność w cwaniactwie. W życiu nie wpadłabym na taki pomysł.
    • chicarica Re: rezygnacja-booking-koszty 10.07.17, 13:21
      Błąd, trzeba było jechać i chociaż papier toaletowy do torebki zwinąć.
      Jezus, ależ ty jesteś żenująca z tym swoim skrobaniem tyłka szkłem... Cebuloza maksymalna. Mam nadzieję, że booking ci zablokuje to konto. W firmie w której pracowałam, po takim numerze miałabyś zablokowane konto na pewno, a do tego system wykrywał kolejne próby założenia nowego. Ile to mi takich cebulaków płakało żeby im na nowo otworzyć...
    • aankaa Re: rezygnacja-booking-koszty 10.07.17, 13:30
      o matko, co za złodziejstwo
      i jeszcze się tym chwalisz ?
    • stacie_o Re: rezygnacja-booking-koszty 10.07.17, 13:30
      Tak sobie pomyślałam, że podrzucę ten wątek do bookingu, jak to takie trolololo to nic nie zrobią, a jak jednak nie trololo to chyba uda im się namierzyć panią tol8.
      • ichi51e Re: rezygnacja-booking-koszty 10.07.17, 13:35
        Mysle ze niwstety nikomu nie bedzie sie chcialo tropic uncertain jak odkryja ze karta niewazna wysla list z prosba o detale dzialajacej karty i tyle.
      • mikams75 Re: rezygnacja-booking-koszty 10.07.17, 15:37
        mysle, ze ten watek im w niczym nie pomoze, juz na pewno odkryli machlojstwo.
    • peonka Re: rezygnacja-booking-koszty 10.07.17, 13:31
      A tu się nie zgodzę niestety. Zależy od umowy Bookinga i hotelu. Niektóre płatności idą w całości przez Booking i gość w ogóle na miejscu nie płaci.
      • phantomka Re: rezygnacja-booking-koszty 10.07.17, 13:43
        Dokladnie, wielokrotnie korzystalismy z bookinga i dopiero ostatnio, po raz pierwszy mielismy syt.gdzie oplate musielismy wykonac na miejscu, a nie byla automatycznie sciagnieta z naszej karty.
    • 18lipcowa3 Re: rezygnacja-booking-koszty 10.07.17, 13:41
      Wystarczyło usunąć kartę z danych na booking. Przelać środki gdzie indziej by konto karty było puste albo właśnie skorzystać ze starej czy zastrzeżonej karty. Nie pobiora.
      • mikams75 Re: rezygnacja-booking-koszty 10.07.17, 15:38
        i myslisz, ze po usunieciu z danych booking nie jest w stanie tego odtworzyc?
        • 18lipcowa3 Re: rezygnacja-booking-koszty 10.07.17, 18:12
          nie odtworzy karty
          • 1st.world.problems Re: rezygnacja-booking-koszty 10.07.17, 21:27
            Kartę ma przypisana do konta osobistego. Czyli z ror-em musi w te pędy spadać do innego bankusmile
    • leni6 Re: rezygnacja-booking-koszty 10.07.17, 13:49
      To nie booking będzie was ścigał tylko konkretny hotel, więc nie wiadomo co zrobi. To że zastrzegas kartę może nie być wystarczające, zastrzezenie działa tylko na transakcję przyszłe, a przeszłe mogą spływac do banku jeszcze przez dwa czy trzy miesiące. W umowie o kartę powinnaś mieć dokładny termin oraz informacje o karach w przypadku pojawienia się takiego obciążenia po zastrzezeniu karty. Możesz też mieć szczęście i hotel nic nie zrobi.
    • kandyzowana3x Re: rezygnacja-booking-koszty 10.07.17, 14:09
      Wysyarczylo zadzwonic do booking I poprosic o anulacje. On I kontaktuja Sie z hotelem I nigdy jeszcze nie mialam problems zeby nalegali na jakas platnosc. A zdarzalo Sir to I z hotelami za setki funtow.
      • claudel6 Re: rezygnacja-booking-koszty 10.07.17, 15:36
        no właśnie! mi tez się się zdarzyło zagapić i odwołać rezerwację kilka godzin za późno, ale zadzwoniłam do bookingu i oni powiedzieli, że skontaktują się z hotelem i hotel nie robił żadnego problemu - nie obciążył mi karty. ale ja ładnie poprosiłam i wszystko odbyło się za obopólną zgodą.
        • aga_sama Re: rezygnacja-booking-koszty 10.07.17, 17:38
          Po polsku miała tam pisać?
          • iziula1 Re: rezygnacja-booking-koszty 10.07.17, 21:57
            Mogła skorzystać z translatora google. Urzędnicy MSZ mogą to i Tol mogłaby.
          • peonka Re: rezygnacja-booking-koszty 10.07.17, 23:44
            Można po polsku pisać lub dzwonić. Booking ma obsługę klienta po polsku.
          • milka_milka Re: rezygnacja-booking-koszty 10.07.17, 23:51
            A nieznajomość języka usprawiedliwia nieuczciwośc?
    • princesswhitewolf Re: rezygnacja-booking-koszty 10.07.17, 14:27
      >wpadliśmy na szatański pomysł zastrzeżenia karty.

okropnosc. Tol! no wiesz co..
    • po-trafie W tej sytuacji 10.07.17, 15:21
      dorosli i odpowiedzialni ludzie pisza maila do miejsca, w ktorym rezerwowali.
      Ze zarezerwowali, ze termin darmowej rezerwacji minal a niestety musza odwolac, ze bardzo im przykro ale czy moze istnieje szansa na anulowanie bez kosztow?

I powiem Ci, ze jak na razie w 5 przypadkach na 5 spotkalam sie z bardzo mila odpowiedzia, zgoda na bezkosztowa rezygnacje i zaproszenie na kolejny przyjazd.
      Wystarczy sie zachowac otwarcie, z glowa, a nie cwaniakowac...
      • joanekjoanek Re: W tej sytuacji 10.07.17, 15:45
        Ja podobnie. Musiałam tak kiedyś odwołać 3 rezerwacje, łącznie za około 1200 euro, więc sporo. Napisałam, wyjaśniłam, przeprosiłam, nic nie zapłaciłam.

Różnica jest taka, że ja czy Ty, jakby tak jednak któryś hotel odmówił, tobyśmy zacisnęły zęby i zapłaciły. Pani Tol natomiast w ogóle takiej opcji nie bierze pod uwagę, więc nie mogła tak zrobić.
        • peonka Re: W tej sytuacji 11.07.17, 07:19
          Od niedawna właściciel hotelu musi zapłacić Bookingowi prowizję, nawet jeśli zgodzi się na bezkosztowe odwołanie po terminie. Tak więc jeśli kiedyś hotel Wam odmówi, wiedzcie, że to niekoniecznie pazernosc hotelarza, po prostu musieliby dopłacać do interesu. Pokój pusty, kasy nie ma, a prowizję płacić trzeba.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka