Dodaj do ulubionych

Nowe zwyczaje hodowców psów?

14.07.17, 09:32
Przeglądałam ja sobie internet w poszukiwaniu rasy labradoodle i znalazłam kilku hodowców, ale w jednym wypadku w opisie miotu stało, że szczeniaki trafiają do nowych domów juz wykastrowane.... Tak się więc zastanawiam, czy to jest ok. Pozbawienie psa funkcji rozrodczych przed osiągnięciem dojrzałości płciowej, hm... dość kontrowersyjne, IMO. Wygląda na to, że hodowla dba najbardziej o swój interes ekonomiczny.
Gwoli wyjasnienia- nie szukam szczeniaków, nie mam ochoty na wychowywanie młodego psa, zwłaszcza tej wielkości, byłam tylko ciekawa czy ktoś takie psy w Polsce hoduje.
Obserwuj wątek
    • ichi51e Re: Nowe zwyczaje hodowców psów? 14.07.17, 09:36
      Imho powinno byc tak ze skoro juz sa gotowi za to zaplacic to kupujesz psa z obowiazkiem kastracji we wlasciwym momencie - za ktora zaplaci wlasciciel hodowli (o ty sie zobowiazujesz stawic z psem pod grozba rozwiazania umowy kupna)
    • alpepe Re: Nowe zwyczaje hodowców psów? 14.07.17, 09:45
      A ja myślę, że labradoodle to pseudorasa i takie kastrowanie jak najbardziej ma sens.
      • izak31 Re: Nowe zwyczaje hodowców psów? 14.07.17, 09:48
        a dlaczego pseudorasa? i jakie rasy są dla Ciebie pseudo a jakie nie?
      • zuleyka.z.talgaru Re: Nowe zwyczaje hodowców psów? 14.07.17, 09:53
        To nie jest pseudorasa. Jest nowa i trzeba chronic ją przed niekontrolowanym rozrodem, to jest logiczne.
        • alpepe Re: Nowe zwyczaje hodowców psów? 14.07.17, 09:57
          Ty masz swoje zdanie, zresztą nieodległe od mojego, co widzę po Twoim poście poniżej, ja swoje. Krzyżować psa myśliwskiego z towarzyszącym, też coś. O sierści nie wspomnę. Podobnie maltiboo, czy jak to się nazywa.
          • izak31 Re: Nowe zwyczaje hodowców psów? 14.07.17, 10:02
            Kierując się Twoim sposobem myślenia to wiekszość obecnych ras psów to pseudorasy....powstałe wskutek krzyżówek aby otrzymać pożądany zestaw cech.
            • alpepe Re: Nowe zwyczaje hodowców psów? 14.07.17, 10:11
              Czas, moja droga, czas. Tylko tym się to różni. Wiadomo, eksterior się zmienia, przywołajmy choćby ten stromy grzbiet u owczarka niemieckiego, albo olbrzymie głowy buldożków, co powoduje, że suki rodzą przez cesarkę (chore!), ale nowe rasy to już naprawdę kaprys.
          • zuleyka.z.talgaru Re: Nowe zwyczaje hodowców psów? 14.07.17, 10:11
            Alepe - Twoim tokiem myslenia to wszystkie rasy to pseudorasy big_grin oba psy sa uzytkowe i moga byc wykorzystywane do roznych prac z czlowiekiem.
            • alpepe Re: Nowe zwyczaje hodowców psów? 14.07.17, 10:18
              Po co więc tworzyć taką hybrydę (użyte nienaukowo, przenośnie)?
              Ile tych psów użytkowych jest potrzebnych? Mnie śmieszy ostatnio jedna sytuacja, w Niemczech wilki napadają na stada, a przecież są psy na wilki, cała masa ras, nawet mogą być nawet wilczarze irlandzkie, ale nie, zamiast ekologicznie dać psom zajęcie, hodowcy żądają odstrzału wilków.
              • zuleyka.z.talgaru Re: Nowe zwyczaje hodowców psów? 14.07.17, 10:25
                Tia...i potem wydawac tysiace na leczenie pocharatanego psa po polowaniu..omg...
              • ichi51e Re: Nowe zwyczaje hodowców psów? 14.07.17, 10:43
                Taniej odstrzelic niz leczyc rannego psa/placic za nowego jak wilki go zalatwia.
                • alpepe Re: Nowe zwyczaje hodowców psów? 14.07.17, 11:21
                  Widziałaś kiedyś wilczarza irlandzkiego?
                  • zuleyka.z.talgaru Re: Nowe zwyczaje hodowców psów? 14.07.17, 12:06
                    Tak. Nadal twierdzę ze moze zostac ostro porozdzierany.
                    • alpepe Re: Nowe zwyczaje hodowców psów? 14.07.17, 12:39
                      Tak, ale wilk głupi nie jest. A ty wychodzisz z założenia, że jest. Kilka wilczarzy i żadna wataha nie zaatakuje bydła, a tym bardziej psów. Po prostu kalkulacja ryzyka, że lepiej szukać sarny lub dzika niż krowy.
                      • alpepe Re: Nowe zwyczaje hodowców psów? 14.07.17, 12:41
                        Poza tym ja wychodzę z założenia, że pies powinien mieć szczęśliwe życie, nawet jeśli skończy się ono ranami, ale imho, warto było, by wilczarz mógł pracować w zawodzie, do którego go stworzono.
                      • zuleyka.z.talgaru Re: Nowe zwyczaje hodowców psów? 14.07.17, 12:41
                        Zrozumiałam z Twojej wcześniejszej wypowiedzi, że zamiast strzelać do wilków to należy nasłać na nie wilczarze, żeby to one je rozprawiły. A nie, że mają chronić bydło.
                        • alpepe Re: Nowe zwyczaje hodowców psów? 14.07.17, 12:46
                          ale teraz chyba zrozumiałaś inaczej?
                          • zuleyka.z.talgaru Re: Nowe zwyczaje hodowców psów? 14.07.17, 15:27
                            Tak.
                  • majenkir Re: 14.07.17, 15:29
                    alpepe napisała:

> Widziałaś kiedyś wilczarza irlandzkiego?
                    >

Hehe, wyglad to nie wszystko wink. Przeciez to sa (szczegolnie po latach rozmnazania spokojnych osobnikow) jedne wielkie misie wink.Poza tym, charty to nie sa psy pasterskie, wilczarze (i borzoje) byly uzywane do polowan w grupach razem Z CZLOWIEKIEM i nie mialy zabijac ofiary tylko przytrzymywac ja do czasu przybycia mysliwego, ktory strzelal do biednego wilka. Do obrony stad przed wilkami to raczej owczarki kaukazkie.
                    • przeciwcialo Re: 15.07.17, 13:38
                      Charty to są psy kanapowe, przynajmniej wszystkie mi znane wink
                  • ichi51e Re: Nowe zwyczaje hodowców psów? 14.07.17, 15:35
                    Ile tych wilczarzy musialabys miec zeby sobie z wataha poradzily?
                    • majenkir Re: Nowe zwyczaje hodowców psów? 14.07.17, 16:09
                      2-3 psy byly puszczane na JEDNEGO wilka.
                      • hamerykanka Re: Nowe zwyczaje hodowców psów? 15.07.17, 16:56
                        W meza pracy wykorzystuje sie owczarki pirenejskie do ochrony stad koz i owiec przed kojotami. ALE, zeby rzeczywiscie te psy traktowaly stado jak rodzine i ja chronily za cene swojego zycia, musza byc miedzy nimi urodzone, zeby zapach owiec czy koz byl czesci ich pamieci wechowej. Cos jak imprinting.
                        Jesli brali szczeniaki czy odchowane psy (ludzie im zostawiali przywiazane do ogrodzen lub przerzucali przez ogrodzenie, te psy nie czuly potrzeby chronienia stada.
                        Tu maz ze szceniakiem owczarka pirenejskiego w pracy
                        https://fotoforum.gazeta.pl/photo/0/mj/bb/5mg5/Ymrwng0NWfuc1acHHB.jpg

https://fotoforum.gazeta.pl/photo/0/mj/bb/5mg5/KCsqy213rPqNpYxErB.jpg

Juz dorosly
                        https://fotoforum.gazeta.pl/photo/0/mj/bb/5mg5/E2KeAGamAIaiLimIpB.jpg

Owczarek pilnujacy stada. Nawet obcy czloiwiek nie mogl podejsc (ja), bez konfrontacji.
                        https://fotoforum.gazeta.pl/photo/0/mj/bb/5mg5/pRNbNZDMta6tR3RAFB.jpg
                        • hamerykanka Re: Nowe zwyczaje hodowców psów? 15.07.17, 16:58
                          Zapomnialam dodac: USDA, Arkansas, Stany
                          • majenkir Re: Nowe zwyczaje hodowców psów? 15.07.17, 18:40
                            Ale byl cudny za malucha smile
          • vi_san Re: Nowe zwyczaje hodowców psów? 14.07.17, 10:28
            Obecnie labradoodle to już JEST rasa - w każdym razie uznana w Australii i USA chyba. Nie wiem, czy uznają ją federacje kynologiczne w Europie. Ale tak, przez długi czas była to po prostu krzyżówka labka z pudlem, czyli mieszaniec. Czy mi się podoba takie "miksowanie" znanych i uznanych ras? No, mi niezbyt. Ale nie ja decyduję. smile
            I jestem przeciwniczką sterylizacji szczeniąt, przed osiągnięciem przez zwierzę dojrzałości. Bo, jakby nie patrzeć, sterylizacja zaburza gospodarkę hormonalną organizmu, itd.
            Natomiast za jak najsłuszniejsze uważam zawarcie w punkcie umowy, iż zwierze po osiągnięciu ... wieku zostanie trwale i nieodwracalnie ubezpłodnione. I nie, nie jest to, "dbanie o interes ekonomiczny hodowli", a o to, by zwierzęcia nie rozmanażała jakaś pańcia, która ma "wizję". Mam znajomą, która posiada hodowlę kotów rasowych. I owszem, wydaje kocięta, tzw "pety" z zaznaczeniem w umowie obowiązku sterylizacji. I sprawdza! Nie, nie dlatego, że ekonomicznie jej się to opłaca. Ale właśnie: skoro sprzedaje za niższą kwotę "peta", czyli zwierzątko nierokujące wystawowo, czasem z niewłaściwym umaszczeniem, albo podobnymi "wadami" - nie chce, by ktoś dopuścił do jakiegoś tam "kociego mezaliansu" a potem sprzedawał kocięta jako "takie same jak z rodowodem" wycierając sobie buzię przydomkiem jej hodowli "bo matka jest z X.". To nie kwestia dbania o "własny interes" a zabezpieczenie, przed idiotami, którzy np głoszą, iż "kotka musi chociaż raz mieć kocięta dla zdrowia", albo "bo ona tak chce"...
            • claudel6 Re: Nowe zwyczaje hodowców psów? 15.07.17, 02:57
              no ale to jest bez sensu, te argumenty, ona jak najbardziej dba o własny interes. nie chce mieć konkurencji.
              • yenna_m Re: Nowe zwyczaje hodowców psów? 15.07.17, 09:52
                Aha. Czyli kastracja osobnikow na kolanka rowna się zaorywaniu konkurencji? big_grin
                Chyba tej z psa i kota rasowego big_grin
    • zuleyka.z.talgaru Re: Nowe zwyczaje hodowców psów? 14.07.17, 09:52
      Gdybys poczytała o tej rasie to byś wiedziala, dlaczego wymaga się od hodowców wczesnej sterylizacji.
      • lauren6 Re: Nowe zwyczaje hodowców psów? 14.07.17, 10:00
        Dlaczego? Jestem ciekawa, ale nie jestem w temacie.
        • izak31 Re: Nowe zwyczaje hodowców psów? 14.07.17, 10:03
          pewnie chodzi o czystość rasy
        • zuleyka.z.talgaru Re: Nowe zwyczaje hodowców psów? 14.07.17, 10:08
          Rasa powstala w Australii. Tam i w USA z gruntu bardzo popularna jest wczesna sterylizacja zwierzat - zeby minimalizowac niekontrolowane rozmnazanie zwierząt. A do tego dochodzi oczywiście ochrona nowej rasy - tak zeby niewiele ludzi hodowalo te rase przez co mozna lepiej kontrolowac przekazywanie chorob itp. Przeciez to sa lata badan i mysle ze to dobrze, ze jest jak jest. Wystarczy spojrzec co sie dzieje z rasami np. owczarka niemieckiego, labradora itp. znieksztalcone na maxa, krzyzowane bez zamyslu hodowlanego..dzieje się tak z kazda rasa ktora staje sie na maxa popularna.
          • c2h6 Re: Nowe zwyczaje hodowców psów? 14.07.17, 10:19
            zuleyka.z.talgaru napisała:

> co sie dzieje z rasami np. owczarka niemieckiego, labradora itp. znieksztalcon
            > e na maxa, krzyzowane bez zamyslu hodowlanego..dzieje się tak z kazda rasa ktor
            > a staje sie na maxa popularna.

No straszne. Żeby tak świętość z d*py wziętego wzorca ideału rasy naruszać, okropieństwo.
            • zuleyka.z.talgaru Re: Nowe zwyczaje hodowców psów? 14.07.17, 10:23
              Uwazasz ze powloczacy tylnimi lapami ON jest taki super zdrowy?

• labianka Re: Nowe zwyczaje hodowców psów? 14.07.17, 10:27
                Też bym się oburzyła być może, gdyby celem hodowli były tylko i wyłącznie walory estetyczne. Ale z tego co wiem, jeden z pierwszych labradoodli został wyhodowany w celu wyszkolenia na psa przewodnika dla niewidomej kobiety, której mąż miał alergię na sierść psa.
                • zuleyka.z.talgaru Re: Nowe zwyczaje hodowców psów? 14.07.17, 10:30
                  Dokładnie.
                • vi_san Re: Nowe zwyczaje hodowców psów? 14.07.17, 10:33
                  A nie można było wyszkolić pudla, bez dowalania genów labka? Bo pudel to co, głupi jest? To jedna z inteligentniejszych ras, więc jakby tego... Sorry, ale to li i jedynie fanaberia. Moim zdaniem.
                  Jaki znajdziesz sens dla tworzenia "rasy" maltipoo - krzyżówka maltańczyka z pudlem?
                  • turzyca Re: Nowe zwyczaje hodowców psów? 14.07.17, 11:19
                    Nie widzialam psow-przewodnikow z malych ras, najwiekszy pudel to 30 kilo, labradoodle to 50.
                    • zuleyka.z.talgaru Re: Nowe zwyczaje hodowców psów? 14.07.17, 11:59
                      Airedale terriery bywają przewodnikami samce dochodza do 30kg.
                    • vi_san Re: Nowe zwyczaje hodowców psów? 14.07.17, 12:38
                      No pacz pani... Wzorzec rasy nie wie co mówi, znaczy? Bo pudel duży ma 45 - 60 cm w kłębie... Z tolerancja do 2 cm. Labek ma 54 - 57 cm... No, faktycznie, różnica wysokości poważna... Inne argumenty?
                      I dla informacji - wzorzec FCI nie podaje wagi labradora. AKC podaje między 25 a 35 kg.
                      Wzorca Labradoodla wg FCI nie znalazłam, więc i nie wiem skąd masz dane. Natomiast wyjaśnij mi - czemu, dna Zeusa Gromowładnegno baba [poza własnym "widzi-mi-się"] uparła się krzyżować dwie fajne rasy [pudel i lab], żeby uzyskać... Właśnie, co? Mąż alergik, labek w grę nie wchodził, ok. Czemu nie mogła po prostu wyszkolić pudla? Bo trzeba byłoby ruszyć szarą komóreczką? Bo babsku [albo jego mężowi] za ciężko by było tyłek do fryzjera fatygować [ tak, pudel wymaga fryzjera...]?
                      • zuleyka.z.talgaru Re: Nowe zwyczaje hodowców psów? 14.07.17, 12:45
                        Jaka baba? Przecież to Wally Cornen wpadł na taki pomysł a nie żadna kobieta. Dobrze się czujesz?
                        • vi_san Re: Nowe zwyczaje hodowców psów? 14.07.17, 12:48
                          No to chłop, nie baba. Serio wierzysz, że płeć ma jakieś korelacje z intelektem? I ponownie: podaj powód PO CO krzyżowano labka z pudlem "produkując kundle, zamiast wyszkolić pudla?
                          • zuleyka.z.talgaru Re: Nowe zwyczaje hodowców psów? 14.07.17, 12:52
                            Pytaj się tego chłopa a nie nie mnie. Ja bym wzięła i wyszkoliła na przewodnika Airedale terriera. Pudle mnie odstręczają.
                            • vi_san Re: Nowe zwyczaje hodowców psów? 14.07.17, 13:04
                              A ja ONka. Tylko takiego "ze starej linii", nie wydziwaczonego przez "pseuduchów". Już kiedyś ustaliłyśmy, że dla ciebie airedale, a dla mnie ONki sa ideałami... smile
                              Mnie nie odstręczają żadne psy, natomiast zdebilenie ludzi - i owszem. I nijakiego dla mnie nie ma znaczenia czy krzyżówki dokonał facet czy kobieta, ważne, że zrobił to kretyńsko i wyłącznie celem zaspokojenia własnych ambicji [stworzenia "nowej" rasy], albo fanaberii bogatego klienta. I jeden i drugi powód dla mnie obrzydliwy. A innych nie widzę...
                          • ichi51e Re: Nowe zwyczaje hodowców psów? 14.07.17, 15:17
                            "Conron's aim was to combine the low-shedding coat of the poodle with the gentleness and trainability of a Labrador retriever, and to provide a guide dog suitable for people with allergies to fur and dander.[2][3] Sultan, a dog from this litter, displayed all the qualities Conron was seeking and worked as a guide dog for a woman in Hawaii for ten years.[2]" facet zreszta zalowal pomyslu i twierdzil ze na jednego normalnego 10 szurnietych wychodzi
                            • zuleyka.z.talgaru Re: Nowe zwyczaje hodowców psów? 14.07.17, 15:29
                              To po labkach. One są nienormalne moim zdaniem. 100% żywiołu, którego jak sie nie potrafi opanować to może być klops. Laby są fajne - ale jak są trenowane.
                    • vi_san Re: Nowe zwyczaje hodowców psów? 14.07.17, 12:40
                      I, że powtórzę pytanie: podaj mi JEDEN logiczny powód tworzenia "maltipoo", czyli miksa pudla z maltańczykiem?
                      • alpepe Re: Nowe zwyczaje hodowców psów? 14.07.17, 12:42
                        nie ma, same wady.
                      • elf1977 Re: Nowe zwyczaje hodowców psów? 14.07.17, 14:17
                        Moda.
                        W Europie na szczęście takie krzyżówki nie są uznawane.
                      • ichi51e Re: Nowe zwyczaje hodowców psów? 14.07.17, 15:18
                        Wylacznie wyglad. Mis pluszowy wychodzi uncertain
                    • pruszynkaaa Re: Nowe zwyczaje hodowców psów? 14.07.17, 14:36
                      Ww Kanadzie bardzo popularny jest pudel jako przewodnik- u mojego syna w szkole towarzyszy taki chłopcu autyscie.
                      • zuleyka.z.talgaru Re: Nowe zwyczaje hodowców psów? 14.07.17, 14:41
                        Pudle przecież mądre są i podobno stosunkowo łatwo się je układa (nie mam doświadczeń z pudlami).
                        • ichi51e Re: Nowe zwyczaje hodowców psów? 14.07.17, 15:10
                          Pudle to jedne z najmadrzejszych psow. Nie bez powodu cyrkowe wink
                  • alpepe Re: Nowe zwyczaje hodowców psów? 14.07.17, 12:36
                    jestem tego samego zdania!
              • c2h6 Re: Nowe zwyczaje hodowców psów? 14.07.17, 10:32

> Uwazasz ze powloczacy tylnimi lapami ON jest taki super zdrowy?

Znaczy, wzorzec rasy wilka doszedł już do tego, że wzorcowe psy są kalekami?
                • zuleyka.z.talgaru Re: Nowe zwyczaje hodowców psów? 14.07.17, 10:44
                  I owszem.
                  • c2h6 Re: Nowe zwyczaje hodowców psów? 14.07.17, 10:49

> I owszem.

Znaczy się, wzorzec rasy jest już patologią i to niedobrze, że się zwierzęta mogą krzyżować nierasowo, bo to nie będzie pasować do wzorca rasy? Tego patologicznego?
                    • morgen_stern Re: Nowe zwyczaje hodowców psów? 14.07.17, 10:55
                      Ale ON jako rasa jest dużo starszy i JUŻ jest zepsuty. Więc może nie chcą doprowadzić do podobnej sytuacji z nową rasą?
                      • c2h6 Re: Nowe zwyczaje hodowców psów? 14.07.17, 10:59
                        morgen_stern napisała:

> Ale ON jako rasa jest dużo starszy i JUŻ jest zepsuty. Więc może nie chcą dopro
                        > wadzić do podobnej sytuacji z nową rasą?

Ale sp*erdolić rasę i zrobić zwierzętom krzywdę mogą tylko oficjalni hodowcy, bo to przecież ich przedstawiciele decydują, jaki jest wzorzec. Jak ktoś wyhoduje niedokładnego rasowo kundla, to akurat powinny z tego wyjść zwierzęta zdrowsze.
                        • yenna_m Re: Nowe zwyczaje hodowców psów? 14.07.17, 11:20
                          Uznanie nowej rasy wcale nie jest latwe, wiesz?

Nie masz pojecia o tych sprawach. Zielonego smile
                          • c2h6 Re: Nowe zwyczaje hodowców psów? 14.07.17, 11:28
                            yenna_m napisała:

> Uznanie nowej rasy wcale nie jest latwe, wiesz?

A ktoś mówi, że jest?

> Nie masz pojecia o tych sprawach. Zielonego smile

Może być gorzej. Można nie mieć pojęcia o tym, co się czyta, a odpowiadać. Aż do tego wątku nie przypuszczałem, że rozmowa z hodowcą zwierząt może wyglądać zupełnie jak rozmowa z ministrem Szyszką.
                            • yenna_m Re: Nowe zwyczaje hodowców psów? 14.07.17, 11:43
                              Bo bzdurzysz po prostu.
                              Zachowujesz sie jak nastolatek probujacy uczyc ojca dzieci robic smile

A nieufnosci to ludzi przy szukaniu nowym domow ucza wlasnie ludzie przychodzacy po zwierzę.

Kazdy normalny hodowca chce jak najlepszego zycia dla swojego zwierzaka. Czy to naprawde tak trudno zrozumiec?
                              • c2h6 Re: Nowe zwyczaje hodowców psów? 14.07.17, 11:55
                                yenna_m napisała:

> Bo bzdurzysz po prostu.
                                > Zachowujesz sie jak nastolatek probujacy uczyc ojca dzieci robic smile
                                >
                                > A nieufnosci to ludzi przy szukaniu nowym domow ucza wlasnie ludzie przychodzac
                                > y po zwierzę.

Zdecyduj się może, na jaki temat się wypowiadasz, bo już kompletnie nie wiem, do czego się odnosisz.
                                • yenna_m Re: Nowe zwyczaje hodowców psów? 14.07.17, 12:06
                                  Dlaczego mi zarzucasz, ze jestem jak Szyszko?

Ja wychodze po prostu z dosc prostego punktu widzenia. Czyli czlowieku, jesli cos robisz, rob to dobrze i wez na klate konsekwencje wlasnych decyzji.

Btw tez jestem przeciwnikiem krzyzowania ras i nazywania mieszanca 2 ras nową rasą.
                      • yenna_m Re: Nowe zwyczaje hodowców psów? 14.07.17, 11:00
                        Zwierzę hodowlane powinno trafiac do osob, ktore beda stawiać dobro rasy, swoich zwierzat hodowlanych i ich dzieci ponad swoj zarobek.
                        Inaczej to nie hodowla a zwykla rozmnazalnia, ktoreej bardzo blisko do pseudo.
                      • hamerykanka Re: Nowe zwyczaje hodowców psów? 15.07.17, 17:20
                        morgen_stern napisała:

> Ale ON jako rasa jest dużo starszy i JUŻ jest zepsuty. Więc może nie chcą dopro
                        > wadzić do podobnej sytuacji z nową rasą?

Tak mi sie przypomnialo. Warto obejrzec, jak ostatnie 100 lat selektywnej hodowli zmienilo juz istniejace rasy. Wliczajac ONki
                        www.youtube.com/watch?v=tgpBwnMBfBw
                        Nowe rasy psow z ostatnich lat. Czyli jesli chcesz owczarka niemieckiego bez stromego grzbietu i dysplazji, nalezy szukac "Shiloh Shepherd". American Bully wygladajacy jak rozdeptana zabauncertain
                        Wymienione sa mi. in. labradoodle
                        www.youtube.com/watch?v=x0jjLVPQnVU
                        www.youtube.com/watch?v=r1VZBgtyUlw
                        www.youtube.com/watch?v=vDjrONvS5T8
                        A poza tym teraz sie nie nazywa je kundlami tylko "designer dogs". muahaha
                        www.youtube.com/watch?v=QzSe6e5iomI
                        Niektore jednak nie maja kompletnie sensu. Np skrzyzowanie beagla z buldogiem, budloga z dalmatynczykiem..
                        www.youtube.com/watch?v=K5tui4a0XRY
                        www.youtube.com/watch?v=zYjmQ2b9Jls
                        Wiecej hypoalergicznych ras:
                        www.youtube.com/watch?v=7OaoJSF0oDI
                    • konwalka Re: Nowe zwyczaje hodowców psów? 14.07.17, 12:41
                      tak; to, co robiąobecnie hodowcy z onkami, powinno byc karane z paragrafu o znecanie nad zwierzetami
                      • alpepe Re: Nowe zwyczaje hodowców psów? 14.07.17, 12:43
                        a zmuszanie suk buldożków i mopsów do cesarek to nie jest znęcanie się?!!
                        • konwalka Re: Nowe zwyczaje hodowców psów? 14.07.17, 12:58
                          Powolywanie do zycia takich ras to szalenstwo i znecanie; zwierzeta sa znieksztalcone, cierpią, maja sklonnosci do wielu chorob, krotko zyją. Buldogi i boksery np potwornie chrapią przez swoja budowe sad
                          • ichi51e Re: Nowe zwyczaje hodowców psów? 14.07.17, 15:22
                            No sle komu to szkodzi ze chrapia? Maja milion gorszych schorzen niz chrapanie. Slowo. Poczynajac od tego ze sibie siurka nie wyliza wiec nonstop infekcja chyba ze myjesz rumiankiem...
                            • konwalka Re: Nowe zwyczaje hodowców psów? 14.07.17, 17:40
                              Ale to nie jest takie jurocze chrapanie jak na filmikach na yt. One charcza, dłąwia sie, maja bezdechy
                      • yenna_m Re: Nowe zwyczaje hodowców psów? 14.07.17, 13:02
                        Za to w duzej mierze odpowiedzialni są sedziowie, preferując na wystawach ekstrema. I hodowcy używajacy takich zwierzat do planow hodowlanych i pogoni za BISem, BOBem oraz... tak, tak, rowniez i zyskiem, bo po wygrywajacych rodzicach kocieta/szczenieta lepiej się sprzedają do hodowli (i to jest calkiem sensowny piniondz).
                        Niestety - takie tendencje obserwuje się we wszystkich rasach.
              • claudel6 Re: Nowe zwyczaje hodowców psów? 15.07.17, 02:59
                a wzorcowy buldog miniaturka jest niby zdrowy? od kiedy rasa oznacza zdrowie?
      • notting_hill Re: Nowe zwyczaje hodowców psów? 14.07.17, 10:17
        Napisz proszę coś więcej. Nie interesowałam się tym jakoś szczególnie, ale zdziwiło mnie to i tyle.
    • yenna_m Re: Nowe zwyczaje hodowców psów? 14.07.17, 10:14
      Jako hodowca kotow Ci odpowiem. Bo też kastruję koty przed wydaniem.
      Zapis żądania kastracji w umowie jest, z punktu widzenia prawa, nieważny. Nie wymuszę kastracji kota po jego wydaniu.

Jaką mogę mieć gwarancję, że zwierzę ode mnie nie zostanie zarejestrowane w nowym stowarzyszeniu i nie skażę go, sprzedając biedaka niewykastrowanego, na barbażyński rozrod i rodzenie po kilka razy w roku kociat, ewentualnie nieustanne bzykanie wszystkiego, co się rusza, z narażeniem życia (wiele smiertelnych chorob przenosi się drogą płciową).

Niechętnie sprzedaję koty do hodowli. Pomimo tego, że mam zawsze bardzo dużo zapytań, szczególnie z zagranicy. Uważam, że jako nakolankowiec taki kot będzie mieć fajniejsze życie niż kot hodowlany. Kotki rozmnażam robiąc długie przerwy między miotami (od roku do dwoch lat, pomimo, że przepisy piowalają mi kryć kotkę 3 razy w ciągu 2 lat). Kocurem nie kryję komu popadnie i jak popadnie. Koty u mnie funkcjonują bardziej jak koty nakolankowe niż hodowlane. To dlaczego mam się godzić, sprzedając niewykastrowanego kota, na to, aby ktoś zmienił życie mojego kociego, wychuchanego i wypieszczonego dziecka w piekło, i zrobił z niego maszynkę do rodzenia/bzykania raz za razem?
      • yenna_m Re: Nowe zwyczaje hodowców psów? 14.07.17, 10:17
        Koty mam w megarzadkim kolorze. Jest ok 100 hodowli na świecie kotów w moim kolorze. I 3 w Polsce.
        • nadzieja101 Re: Nowe zwyczaje hodowców psów? 14.07.17, 10:33
          Aha, ty możesz zarobić. Innym już nie pozwolisz.
          • zuleyka.z.talgaru Re: Nowe zwyczaje hodowców psów? 14.07.17, 10:42
            Nie rozumiesz.
            • nadzieja101 Re: Nowe zwyczaje hodowców psów? 14.07.17, 15:27
              To ty nie rozumiesz. Jak ktoś głupi i naiwny to łatwo mu sprzedać bajkę ,że szczeniak którego kupuje to dzieło pasji i miłości do zwierząt. Że jego spłodzenie kosztowało majątek wydany na badania, najlepszych lekarzy i szczepienia. Utrzymanie droższe niż niemowlaka. I hodowca pójdzie z torbami ale dalej będzie to robił bo to kocha. Nikt ci nie powie,że kupiłaś szczeniaka zrobionego dla kasiory, a włożono w niego tyle kasy, i jest po takich rodzicach, żeby się to opłaciło i żeby jeszcze drożej móc go sprzedać. Wierz dalej w bajki dla naiwnych panienek big_grin
              • elf1977 Re: Nowe zwyczaje hodowców psów? 14.07.17, 15:30
                No cóż, pewnie jest wiele takich, którzy tak "hodują", ale są i ci, którzy wkładają w hodowlę mnóstwo czasu i pieniędzy.
                • nataliam2 Re: Nowe zwyczaje hodowców psów? 14.07.17, 17:11
                  No i chcą zarobić.
                  • elf1977 Re: Nowe zwyczaje hodowców psów? 14.07.17, 18:29
                    Jeżeli chce się mieć hodowlę z górnej półki, zarobić można najwcześniej w 3,4 roku. Nie są to duże pieniądze, zwrot kosztów plus jakiś dodatek.
                    Moi znajomi, dopóki w praniu nie zobaczyli, ile pieniędzy idzie na hodowlę, ciągle wygłaszali mądrości, jak ja to zarobię. Ktoś, kto nie przeżył, nie wie, ile to kosztuje. Nerwów, cierpliwości, troski...Już tutaj ktoś napisał - dobra hodowla to hobby. Znani mi hodowcy żyją z pensji, emerytur itd. Pieniądze z hodowli to dodatek.
                    • yenna_m Re: Nowe zwyczaje hodowców psów? 14.07.17, 22:41
                      Otóż to smile
              • yenna_m Re: Nowe zwyczaje hodowców psów? 14.07.17, 22:59
                To wiesz widać lepiej ode mnie.
                U mnie w ciagu 7 lat hodowli urodzily się 24 koty.
                Ale u mnie fabryki nie ma a kotki mają rok-dwa lata przerwy między miotami smile

Jeśli ktoś żyje z kotow/psow, ma pierdyliard miotow rocznie, to nie jest to hodowca tylko producent smile I omijalabym takiego szerokim łukiem w obawie o socjalizację zwierzaka tongue_out
          • yenna_m Re: Nowe zwyczaje hodowców psów? 14.07.17, 10:53
            Rzeczywiscie zarabiam.
            Policzmy.
            Zakup kora z zagranicy. 8 tysiecy. Kryjesz kocurem sprowadzonym z zagranicy. Kolejne 8 tysiecy. Koszt badań do rozrodu - 700/1000 zł para.
            Koszt utrzymania kota hodowlanego przez rok (ok 300 zł miesięcznie z wetem).
            Koszt odchowu kociaka (cene robią puchy i mieso - ok 1000-1500 zł).
            Kociąt rodzi się 4.
            Sprzedajesz je na peta za 2000 zł.
            Poczekaj, czyżby cena, ktorą uzyskalaś za kocięta pokrywa jedynie cene zakupu 1 kota uzytego do rozrodu, za to nie pokryło kosztow odchowu maluchow, badan przesiewpeych i kosztow utrzymania stada?
            A gdzie wystawy? Wystawa srednio kosztuje ok 1000 zl (z oplatami za wysrawienie kota, kosztem dojazdu, noclegami i wyzywieniem na miejscu).
            W miedzyczasie okazuje się, że kotka dostaje ropomacicza i musisz ją wykastrować (to nie jest rzadka sytuacja), ewentualnie że kocur nie chce kryć kotek w hodowli i musisz pomysleć, jakie masz wyjscie awaryjne.

Takie drogie hobby. Za dlugo w tym siedzę, aby kupić to, ze nie dam komus zarobic.

Chce hodowac? Prosze bardzo. Mogę taką osobe poprowadzić. Będę wymagać wiedzy z zakresu genetyki i techniki hodowlanej. Znajomosci kotow w hodowlach zagranicznych, linii, nie popuszczę.

Jesli ktos chce zarobic - nic nie szkodzi na przeszkodzie, zeby jak ja, sprobowal kupic takiego kota za granica.
            I uwierz mi, nie bedzie latwo.

Tu nie o zarobek chodzi.
            • c2h6 Re: Nowe zwyczaje hodowców psów? 14.07.17, 11:04
              yenna_m napisała:

> Rzeczywiscie zarabiam.
              > Policzmy.
              > Zakup kora z zagranicy. 8 tysiecy. Kryjesz kocurem sprowadzonym z zagranicy. Ko
              > lejne 8 tysiecy. Koszt badań do rozrodu - 700/1000 zł para.
              > Koszt utrzymania kota hodowlanego przez rok (ok 300 zł miesięcznie z wetem).
              > Koszt odchowu kociaka (cene robią puchy i mieso - ok 1000-1500 zł).
              > Kociąt rodzi się 4.
              > Sprzedajesz je na peta za 2000 zł.
              > Poczekaj, czyżby cena, ktorą uzyskalaś za kocięta pokrywa jedynie cene zakupu 1
              > kota uzytego do rozrodu, za to nie pokryło kosztow odchowu maluchow, badan prz
              > esiewpeych i kosztow utrzymania stada?

Mon Dieu, jak ci hodowcy się poświęcają.
              • yenna_m Re: Nowe zwyczaje hodowców psów? 14.07.17, 11:11
                Szczerze? Ja to lubię. Takie same hobby jak zbieranie znaczkow.
                U mnie rodzi sie bardzo mało kotów. Przez 7 lat urodziło się 8 miotów. To chyba nie za wiele, prawda?
                Znam takich, co w rok potrafią 2 razy alfabet oblecieć big_grin
                • yenna_m Re: Nowe zwyczaje hodowców psów? 14.07.17, 11:18
                  Natomiast dziewczyna pytała, dlaczego kastruje się kota.
                  Niedawno hodowczyni kotow norweskich wykupywala od pseudo kotkę z jej kotem w rodowodzie.
                  Kotka zostala sprzedana 3 lata temu do malżeństwa gejow. Niewykastrowana. Panowie postanowili rozmnozyć kotkę. Kryli gdzieś pokątnie, nierodowodowym kotem. W miedzyczasie się poklocili, rozstali, kot trafił do jakiejs innej babki. Miesiac temu kotka wyplynèła u zupelnie innej osoby. Byla cięzarna (krycie u kota z nowego stowarzyszenia) i babka probowala ja sprzedac ciezarną.
                  3-letni kot, z domem hodowcy, zaliczyl 4 domy (i szykowal mu sie dom nr 5) oraz 2 ciaze z przypadkowymi, licho wie, jak przebadanymi, kocurami.
                  I malo tego, bedac w wysokiej ciazy szukal kolejnego domu.

Nikt normalny nie chce takiego losuu dla swojego kota. Dlatego KASTRUJEMY kocięta.
                  • c2h6 Re: Nowe zwyczaje hodowców psów? 14.07.17, 11:30
                    yenna_m napisała:

> 3-letni kot, z domem hodowcy, zaliczyl 4 domy (i szykowal mu sie dom nr 5) oraz
                    > 2 ciaze z przypadkowymi, licho wie, jak przebadanymi, kocurami.
                    > I malo tego, bedac w wysokiej ciazy szukal kolejnego domu.
                    >
                    > Nikt normalny nie chce takiego losuu dla swojego kota. Dlatego KASTRUJEMY kocię
                    > ta.

No tak, jakby była wykastrowana, to by się panowie pedałowie nie pokłócili, nie oddali kota, potem następni nie oddaliby dalej...
                    • yenna_m Re: Nowe zwyczaje hodowców psów? 14.07.17, 11:38
                      Wiesz, wykastrowany kot jest mniejsza gradka dla pokatnych rozmnazaczy.
                      Na pewno nie zostalaby odkupiona przez pseudo, pokryta dla kasy przy ostatniego wlasciciela dla kasy i upchnieta w wysokiej ciazy jako towar bardziej chodliwy dalej.
                      Na szczescie hodowcy udalo sie wykupic kotke. Ale latwo nie bylo. I zaplacil naprawde sporo, zeby ratowac kota.

Nie rusza cie taki los zwierzecia?

No tak. Niektorzy na zwierze patrza tylko jak na maszynke do robienia forsy. To widza to, co chca widziec.

Jesli ktos ma czyste intencje - to mu na rekę, ze to hodowca wykastruje zwierzę. Bo to on przejdzie przez proces pokastracyjnej opieki nad zwierzeciem. I przez caly ten stres.

Jesli.ktos ma zle intencje i chce kupic kota do rozrodu za cene kota na kolanka (a nie kazdy kot powinien byc kotem hodowlanym, z uwagi na typ, charakter itd) to bedzie sie awanturowac, ze nie chce kastrata.

Takie niestety jest moje doswiadczenie z ludzmi.

Zeebys miala swiadomosc - dobry hodowca nie sprzeda kazdemu kota. Sprzeda czlowiekowi, ktory przejdzie u niego casting na wlasciciela kota. Bo nabycie zwierzecia to duza odpowiedzialnosc za jego los. Teraz i za 10 lat.
                      • c2h6 Re: Nowe zwyczaje hodowców psów? 14.07.17, 11:54
                        yenna_m napisała:

> Zeebys miala swiadomosc - dobry hodowca nie sprzeda kazdemu kota. Sprzeda czlow
                        > iekowi, ktory przejdzie u niego casting na wlasciciela kota. Bo nabycie zwierze
                        > cia to duza odpowiedzialnosc za jego los. Teraz i za 10 lat.

No i dlatego ja mam takiego kota, jaki się do dzieci przybłąkał, a nie jakąś maszynkę do podbijania ego. Nawet ma to i owo ucięte, ale nie przypominam sobie, żeby ktoś się tym stresował.
                        • yenna_m Re: Nowe zwyczaje hodowców psów? 14.07.17, 12:02
                          I chwala Ci za to.

Natomiast musisz wziąć pod uwagę, że o kota pytają różni ludzie i mają nie zawsze czyste intencje w stosunku do zwierzecia.

Oczywiscie TEŻ zaję dobie sprawę, że część ludzi jest uczciwa i wykastruje kota, nie zarejestruje go w nowym stowarzyszeniu i nie zrobi z kota maszynki do rodzenia (z 3-5 rodzonymi miotami rocznie).

Ale niestety - ja np wole być ostrożna. Bo skoro i nsjlepszy, jak by się wydawało, znajomy czy przyjaciel potrafi czasem oszukać, to tym bardziej ufanie człowiekowi, którego się nie zna (bo nawet intensywnie rozmaeiając z tym człowiekiem przez miesiąc - dwa go nie poznasz i nie rozszyfrujesz jego intencji) jest ryzykowne.

Bo tu wchodzi w grę szczęście twojego kociego dziecka.

A decyzję jakąś podjąć musisz.

Ja na wszelki wypadek odmawiam. Ze zwykłego strachu o los kota.
                        • yenna_m Re: Nowe zwyczaje hodowców psów? 14.07.17, 12:26
                          Aha. Kastracja to pikuś. Gorzej jest ze sterylką. Ja wolę, aby moje koty ciął zaprzyjaźniony wet z habilitacją z chirurgii niż pierwszy lepszy lekarz weterynarii. Temu lekarzowi z pelnym zaufaniem powierzam moje kocię. Kastracja jest na mój koszt. Ale to.moja decyzja, mój wybór. Jesli to komus nie pasuje, przeciez nie musi brac kota ode mnie. Hodowli w PL jest od zatrzęsienia smile
                        • elf1977 Re: Nowe zwyczaje hodowców psów? 14.07.17, 14:24
                          Zawsze mnie śmieszy traktowanie posiadania zwierząt rasowych jako snobizm. Ludzie mają różne potrzeby, również odnośnie zwierzaka, jakiego chcą mieć...
                    • elf1977 Re: Nowe zwyczaje hodowców psów? 14.07.17, 14:22
                      To nie na temat.
            • edelstein Re: Nowe zwyczaje hodowców psów? 14.07.17, 12:23
              Poczekaj, przeciez ty nie musisz wcale do rozrodu za kazdym razem kupowac nowych kotow.Mozesz rozmnazac te co masz.
              • yenna_m Re: Nowe zwyczaje hodowców psów? 14.07.17, 12:30
                Tak? Patrzaj. A jesli zostawię bardzo wartosciową corkę kotki i kocura, ktorego mam, to czym tę corkę pokryję? Ojcem?
                Praca hodowlana nie polega na rozmażactwie. A np na dodawaniu wartościowych cech i rodowodów, odświeżaniu starych linii poprzed dodawanie nowych.
                • edelstein Re: Nowe zwyczaje hodowców psów? 14.07.17, 13:03
                  A dlaczego nir mozesz rozmnozyc tego kocura i kotki pare razy?
                  • yenna_m Re: Nowe zwyczaje hodowców psów? 14.07.17, 13:14
                    Mogę. Ale np teraz urodzily się u mnie genialne kocięta z wysokim srebrem i na pewno zostawię 1 kotkę, bo fantastycznie rokuje (a taka może mi się nigdy wiecej nie urodzić).

Kupiłam też kilka lat temu kocura w Czechach. Niestety - miał bardzo niski poziom testosteronu (prawie jak kastrat) i nie do końca radził sobie z kryciem. Po 2 latach ustalania co jest na rzeczy odkrylam, że problem jest w linii. Rok temu więc kupilam kolejnego kocura a tego wykastrowałam.
                    W 4 lata zrobilam wiec 3 importy (i wiem, że za 4-6 lat muszę zrobić kolejny import kocura).
                  • elf1977 Re: Nowe zwyczaje hodowców psów? 14.07.17, 14:26
                    Tak jest w dobrej hodowli. Jak się chce uzyskać szczenię/kocię lepsze od rodziców, kryje się różnymi reproduktorami. Owszem, krycia można powtórzyć, ale trzeba się zawsze zastanowić, czy warto.
            • nadzieja101 Re: Nowe zwyczaje hodowców psów? 14.07.17, 15:18
              Taa, jasne. Stara śpiewka. Wszyscy się tak poświęcają, dokładają do interesu, bo takie hobby, miłość do zwierzątek. I żadnego zarobku z tego nie ma. Same straty. Wszyscy to samo mówią. A parę miesięcy temu był na gazecie reportaż o hodowcach psów , jakichś ozdobnych ras. I owszem potwierdzili, że roboty jest dużo przy szczeniakach, ale zarobki są takie że zrezygnowali z pracy i zajmują się tylko hodowlą i z tego żyją.
              • zuleyka.z.talgaru Re: Nowe zwyczaje hodowców psów? 14.07.17, 15:24
                Co kilka lat muszą robić zmianę psów hodowanych, bo moda się zmienia.
                Jak hodujesz psy z pasji, całe życie jedną rasę która na dodatek nie jest w top1o - to tak jest to hobby i to kosztowne.

• elf1977 Re: Nowe zwyczaje hodowców psów? 14.07.17, 15:32
                Bzdury. Nie znam porządnej hodowli (zaznaczam - porządnej), która żyje tylko z psów. Chyba, że jest to fabryka szczeniąt.
                • maeve_binchy Re: Nowe zwyczaje hodowców psów? 14.07.17, 23:24
                  Mam psa b rzadkiej rasy, 100+ w PL. Moja hodowczyni to pasjonatka, spotykamy sie, psy kocha jak dzieci. Suka jezdzi np. ze Szwecji do nas, zeby tylko nie byly spokrewnione. Bajka - owszem; jesli rasa nie jest modna - rzeczywistosc. Na szczescie nie jest popularna.
                  • yenna_m Re: Nowe zwyczaje hodowców psów? 15.07.17, 00:08
                    Kotów hodowlanych w kolorze, ktory hoduję też jest niewiele w Polsce. Max 8. Z nosicielami cechy, nie bedących kotami w tym kolorze - max 12. 5 linii. Jest wesoło smile Trzeba robić importy, aby to sensownie uciagnąć smile
                  • elf1977 Re: Nowe zwyczaje hodowców psów? 15.07.17, 10:31
                    Ja sprowadziłam reproduktora z Majorki, kosztował krocie. Teraz, żeby pokryć sukę, jechałam na Litwę. Owszem, mogłam pokryć byle czym i sprzedać (zarobić), ale nie po to prowadzę hodowlę.
                    • maeve_binchy Re: Nowe zwyczaje hodowców psów? 15.07.17, 10:39
                      My robimy teraz z naszego reproduktora - bo malo tych psow, nasz ma dobre geny itp. Generalnie mnie to meczy, bo nie lubie wystaw, ale uwazam, ze te psy sa takie cudowne, ze chce sie przylozyc do utrzymania rasy. Jeszcze 2 wystawy i finito, moga suczki przyjezdzac. Mamy pytania z Niemiec, Szwecji, UK. Dla prawdziwych pasjonatow licza sie psy a nie zysk, suczka ma 1-2 mioty przez cale zycie, pies tez jest maks 3-4 razy uzyty. Ale to pewnie wyjatek wsrod ras, bo w naszej rasie na wystawie 1-2 psy a takich buldozkow 110.
                    • yenna_m Re: Nowe zwyczaje hodowców psów? 15.07.17, 10:57
                      Witamy w klubie.
          • ardzuna Re: Nowe zwyczaje hodowców psów? 15.07.17, 02:22
            nadzieja101 napisał(a):

> Aha, ty możesz zarobić. Innym już nie pozwolisz.

Bardzo merkantylne podejście do zwierząt.
            Kotów i psów jest bardzo dużo. Wszyściusieńkie powinny być kastrowane bez choćby jednego miotu na koncie, z wyjątkiem osobników szczególnie wartościowych i niezbędnych do utrzymania ras naturalnych (i w utrzymania ich w naturalnym kształcie).

Zbędny nadmiar kotów i psów w mniejszym stopniu pęta się po ulicach, a w większym jest zamykany w schroniskach żeby wrażliwe sumienia naszych bliźnich nie były wystawiane na próbę. I tam umiera w zapomnieniu, otoczony ludzką obojętnością.
            • yenna_m Re: Nowe zwyczaje hodowców psów? 15.07.17, 09:46
              Amen. Zwłaszcza, że te, które zostaną oddane przypadkowym ludziom niewykastrowane, mogą mieć bardzo niewesołe życie.

Poza tym szczerze? Umarłabym ze wsrmtydu, gdyby któreś z moich kocich dzieci wyplynęło, jako kot zarejestrowany w jakimś niwym stowarzyszeniu. To by znaczyło, że wcale nie zadbałam należycie o jego przyszłość. I fatalnie o mnie świadczyło jako o hodowcy.
            • przeciwcialo Re: Nowe zwyczaje hodowców psów? 15.07.17, 13:22
              Wszystkie moje zwierzeta zawsze były kastrowane ale w stosownym wieku.
              • slonko1335 Re: Nowe zwyczaje hodowców psów? 15.07.17, 13:30
                a wiele zwierząt nie jest a yenna nie ma żadnej gwarancji ani wpływu na to, że jej zwierzę zostanie wykastrowane później a więc kastruje je(mniemam, że wet który wie co robi a nie ona konkretnie) przed wydaniem a sądząc po liście chetnych którzy chcą czekać na jej kociaka rok czasu jej wcześniej kastrowanym kociętom ta kastracja jednak nie zaszkodziła...
                • yenna_m Re: Nowe zwyczaje hodowców psów? 15.07.17, 15:01
                  Dokładnie tak jest.
        • memphis90 Re: Nowe zwyczaje hodowców psów? 14.07.17, 10:33
          Pokaż foto!
          • yenna_m Re: Nowe zwyczaje hodowców psów? 14.07.17, 10:54
            Mam w zakladce "zdjecia" trochę nawrzucanych kotow smile
        • aragorna71 Re: Nowe zwyczaje hodowców psów? 14.07.17, 13:40
          ale slodziaki te twoje kociaki smile, gapilam sie na twoje zdjecia z godzine. Tez mam kotke, zwykly dachowiec znaleziony na dzialce, ale kochamy ja bardzosmile Myslalam o drugim kocie, ale troche sie boimy jak nasza zareaguje, pozdrawiam
          • yenna_m Re: Nowe zwyczaje hodowców psów? 14.07.17, 23:02
            Dziekuję smile
            Nowy kot to zawsze ryzyko. Wprowadzać nowego kota najlepiej używajac metody izolacja-socjalizacja smile
      • yenna_m Re: Nowe zwyczaje hodowców psów? 14.07.17, 10:22
        Aha. Wczesna kastracja jest dla zwierzecia zdrowsza niż zostanie maszynką do rodzenia i odchowu młodych po 3-5 razy w roku albo krycia i 20 kotek rocznie (takie cos odbije sie mocno na kondycji zwierzecia, bo napalony kocur po prostu może nie jeść...).
      • przeciwcialo Re: Nowe zwyczaje hodowców psów? 15.07.17, 12:34
        Nie kupiłabym kota ani psa wykastrowanego w wieku kilku tygodni.
        Zbrodniarskie metody z Ameryki. Jeszcze wyrywanie pazurów i usuwanie strun głosowych.
        • yenna_m Re: Nowe zwyczaje hodowców psów? 15.07.17, 12:42
          Ja kastruję w wieku kilkunastu tygodni. Bliżej 4 miesiecy niż 3.
          Natomiast przy wysypie nowych stowarzyszeń, wczesna kastracja jest JEDYNĄ metodą aby zabezpieczyć kota.
          Dlaczego? A dlatego, że zapis o obowiazkowej kastracji kota na kolanka w umowie jest po prostu w 3 sekundy do uwalenia przez sąd. Po prostu prawo tu niestety nie pomaga. A Polakom, z ich skłonnością do kombinatorstwa, trudno zaufać.
          • yenna_m Re: Nowe zwyczaje hodowców psów? 15.07.17, 12:47
            Aha. Pazurow się nie wyrywa. Pazury się obcina wraz z kawałkiem palca na wysokosci pierwszego stawu. I jest to ZAKAZANE w Polsce ponieważ jest to znecanie się nad zwierzakiem. Do tego też poważnie zaburza behawior kota (takie koty często, z powodu bólu w lapach, nie chcą korzystać z kuwety a kuwetę robia sobie z dywanu, łóżka, podłogi, wanny, zlewu, blatu kuchennego itp - więc jest to prosta droga do zrobienia sobie, okaleczając kota, smierdzacego chlewu w domu. A tego nikt normalny przecież nie zniesie).
            • przeciwcialo Re: Nowe zwyczaje hodowców psów? 15.07.17, 13:13
              Wczesna kastracja jest tez znecaniem sie nad zwierzęciem.
              • yenna_m Re: Nowe zwyczaje hodowców psów? 15.07.17, 13:19
                3-5 miotow robionych rocznie przez "hodowcę", ktory kupił kota na kolanka a postanowił go sobie radośnie dla kasy rozmnażać, odsprzedawanie takiego kota z "hodowli" do "hodowli" na szczęście nie jest.

Ja wybieram mniejsze zło. Wysterylizowany kot dla takich ludzi jest totalnie nieatrakcyjny.
        • ardzuna Re: Nowe zwyczaje hodowców psów? 15.07.17, 17:58
          Kotom to nie szkodzi.
    • nadzieja101 Re: Nowe zwyczaje hodowców psów? 14.07.17, 10:35
      Dbają o własne interesy. Im mniej hodowli tym większa kasa za szczeniaka. Po co mają sobie hodować konkurencję?
      • yenna_m Re: Nowe zwyczaje hodowców psów? 14.07.17, 11:09
        Nie kupuj w Polsce. Kup za granicą. Zaplać kilka tysiecy euro za zwierzę (pod warunkiem, że w ogole ktos Ci zachce zaufać i sprzedać to zwierzę, zwykle bowiem robi sie wywiad wśród hodowcow, czy dana osoba jest dobrym hodowcą, czy dobrze traktuje zwierzęta itp) oraz dodatkowo koszt transportu zwierzecia do PL (tanie linie lotnicze nie przewożą zwierzat, musisz lecieć normalnymi liniami).
        • suchawloszkana3 Re: Nowe zwyczaje hodowców psów? 14.07.17, 15:17
          No ale to jest taka typowa postawa "dlaczego on ma miec latwiej, skoro ja musialam kupic kota za dyche?

Brzydka postawa.

Szkoda, ze przez taka postawe, zeby kupic prawdziwwgo shitzu, trzeba jechac conajmniej do Niemiec.
          • zuleyka.z.talgaru Re: Nowe zwyczaje hodowców psów? 14.07.17, 15:26
            No, zawsze możesz jechać do pepco i kupić mopa za 5zł. big_grin wychodzi na to samo.

Jak się chce rasę psa, którego mają wszyscy to wiadomo - trzeba się postarać i dobrze wyselekcjonować hodowlę, żeby nie trafić na mutanta.
            • suchawloszkana3 Re: Nowe zwyczaje hodowców psów? 14.07.17, 16:09
              Nie kumasz. Poprostu gdy sie chce kupic rasowego psa i nie da rady, bo chodowli w Polsce brak, 90 procent kupi z pseudochodowli.
              A tak przeciez z nimi walcza.
              Ja mam juz na oku chodowle w srodkowych niemczech. Ale z racji ukladow rodzinnych nie stanowi to dla mnie problemu.
              Niestety większość ludzi kupujących psy nawet nie czyta charakterystyki rasy, tylko kupuje bo mu się dany typ podoba.
              • zuleyka.z.talgaru Re: Nowe zwyczaje hodowców psów? 14.07.17, 16:33
                No to przecież kupisz w Polsce jak to nazwałaś "shitzu" big_grin

Jak nie wiesz jak się nazywa rasa psa, którego wybrałaś to może lepiej nie kupuj ani w Polsce ani w Niemczech ani gdziekolwiek indziej.
                • suchawloszkana3 Re: Nowe zwyczaje hodowców psów? 14.07.17, 17:35
                  Jak sie nie ma argumentu, to sie schodzi do poziomu czepialstwa literówek. Brawo Ty
                  • ardzuna Re: Nowe zwyczaje hodowców psów? 15.07.17, 02:14
                    To nie literówka, chodowla shitzu to taka hodowla psów z przewagą shitu.
                    • suchawloszkana3 Re: Nowe zwyczaje hodowców psów? 15.07.17, 11:53
                      Rozwiń proszę...
                      • ardzuna Re: Nowe zwyczaje hodowców psów? 15.07.17, 17:05
                        Mądrej głowie dość dwie słowie. A na początek sprawdź sobie nazwę tej rasy.
          • yenna_m Re: Nowe zwyczaje hodowców psów? 15.07.17, 12:15
            To nie jest taka postawa.
            To jest taka postawa, że zwierzę hodowlane powinno trafić do odpowiedzialnego człowieka.
            Takiego, ktory bedzie sie uczyć, będzie dobrze traktować swoje zwierzeta i zadba o poszukanie swoim dzieciom bardzo dobrych domów.

Mam listę chetnych na kocięta. Niektorzy czekają i ponad rok na kocię na kolanka.
            Wybieram najlepiej rokujace wg mnie domy (ale to samo robią fundacje wyadoptowujace bezdomniaki, czy wobec tego kot z hodowli, ponieważ jest za kasę, ma zaslugiwać na gorszy dom i mniej szczegolowy casting na właściciela, bo jest towarem? No weź...).

Kota do hodowli chetnie sprzedam poczatkujacemu hodowcy lub osobie, która nie jest hodowcą. Ale ten czlowiek musi posiadać pewne cechy. I ma mi z nim być po drodze, bo to ode mnie on będzie się uczyć wszystkiego. Bo to bangla na zasadzie współpracy. A człowieka, z ktorym bedziemy zawodowo czy tez na innej płazzczyznie wspolpracowac, tez dobiera sie ostroznie, a nie bierze pierwszą lepszą osobę, nie wazne, czy się nadaje, wazne, ze się zglosila wink i zaplacila. Takie rzeczy tylko w Erze a nie u mnie wink

Dlaczego uważasz, że sprzedaż kota na kolanka, już wykastrowanego, to ograniczanie konkurencji?
            Przecież ten kot nie jest kupiony do hodowli. I w zamierzeniu tak czy inaczej ma nie być rozmnażany a być kastratem. Czegoś nie rozumiem smile
            Na starcie zakladasz kupno niekastrowanego nakolankowca, zlamanie umowy i rozmnazanie go?
            Tym bardziej wiec uwazam, ze wczesna kastracja to zabezpieczenie kota na przyszlosc przed oszustami, ktorzy probuja wyludzic nakolankowca a potem rozmbazac go w nowych stowarzyszeniach (bo stowarzyszenia zrzeszone w WCC takiego kota przeznaczonego na kolanka bez zgody hodowcy nie zarejestrują).
    • afro.ninja Re: Nowe zwyczaje hodowców psów? 14.07.17, 12:37
      Niestety u psów wczesna kastracja jest kontrowersyjna. Co doto wspomnianej rasy, sam twórca uznał, zeto to nie rasa i żałuje, że wpadł na takipomysł pomysł.
      • konwalka Re: Nowe zwyczaje hodowców psów? 14.07.17, 12:43
        Wciaz pokutuje przesad, ze im wczesniej, tym lepiej. Coraz wiecej publikacji jednak temu w oczywisty sposob zaprzecza, ale cóz...
        • przeciwcialo Re: Nowe zwyczaje hodowców psów? 15.07.17, 13:17
          Oczywiście że szkodzi. Młody organizm pozbawiony ochronnego działania hormonów choruje. Hormony płciowe to nie tylko rozród, to także prawidłowy rozwój.
      • yenna_m Re: Nowe zwyczaje hodowców psów? 14.07.17, 12:44
        Wiem, ze jest kontrowersyjna, ze chodzi przede wszystkim o kosciec, ale nie tylko.
        U kotow nie ma takich kontrowersji.
        • b-b1 Re: Nowe zwyczaje hodowców psów? 14.07.17, 13:22
          yenna_m napisała:

> Wiem, ze jest kontrowersyjna, ze chodzi przede wszystkim o kosciec, ale nie tyl
          > ko.
          > U kotow nie ma takich kontrowersji.
          >

Ja kastruję wszystko co mam-ale w odpowiednim czasie, bo ....rasy mam duże, molosowate, dysplastyczne, pozwalam na rozwój fizyczny i psychiczny-mniej więcej do 3-go roku życia.
          Nie wiem, czy zdecydowałabym się na zakup tak wczesnego kastrata(psa, bo koty jak najbardziej kupuję na kolanka).
          I da się ten "problem" rozwiązać prawnie-znam hodowle, które umowy mają notarialne, kary wysokie-2000euro za każdego urodzonego "nieprawnie" szczeniaka. I nie znam właściciela, który umowy nie dotrzymał-czyli nie wykastrował po upływie 2/3 lat.
          Jak komuś zależy, widzi wkład włożony w hodowlę, zdrowie, eksterier-bez problemu podpisze umowę i będzie się jej trzymał.
          • yenna_m Re: Nowe zwyczaje hodowców psów? 14.07.17, 13:28
            Nieglupio. Akt notarialny jest rozwiazaniem.
            Ile placisz notariuszowi za umowe?
            • b-b1 Re: Nowe zwyczaje hodowców psów? 14.07.17, 13:38
              Ja nie hoduję wink
              ...ale koszt umowy zależy od notariusza -w małym mieście+/- 100zł.
          • afro.ninja Re: Nowe zwyczaje hodowców psów? 14.07.17, 13:34
            To chyba za granicą. W Polsce jest ogromny problem, siedzę na forach dla hodowców i te umowy nic nie dają. Ja bym szczeniaka kastrowanego nie kupiła, ale i rozmnażanie mi nie w głowie.
            • yenna_m Re: Nowe zwyczaje hodowców psów? 14.07.17, 13:37
              Z wysoką ale realną karą umowną oraz notarialnemu poddaniu się egzekucji w razie nietrzymania umowy to ma sens zabanglać.
              • elf1977 Re: Nowe zwyczaje hodowców psów? 14.07.17, 14:31
                Ja sprzedaję szczenięta niekastrowane, zawsze staram się sprawdzić rodzinę, do której pies trafia. Jeśli wiem, że pies jest na kolanka - doradzam sterylizację/kastrację w odpowiednim momencie. Ale to właściciel podejmuje decyzję ostatecznie. Jeżeli wiem, że ktoś chce wystawiać pieska, staram się śledzić jego losy.
              • majenkir Re: 14.07.17, 16:24
                yenna_m napisała:
                > Z wysoką ale realną karą umowną oraz notarialnemu poddaniu się egzekucji w razie nietrzymania umowy to ma sens zabanglać.

W teorii wszystko pieknie wyglada, ale jak potem wyobrazasz sobie ganiac za ludzmi i ich kontrolowac? Jak chcesz miec pewnosc, ze cos bedzie zrobione, to zrob to sama wink.
                U nas szczenieta i kocieta w przytulkach sa kastrowane przed wydaniem, a nie slyszalam, zeby jakos masowo padaly.
                • yenna_m Re: 14.07.17, 22:42
                  Ja i tak wszystko kastruję smile
                • przeciwcialo Re: 15.07.17, 13:20
                  U nas też. Kastrowane sa zwierzeta w stosownym wieku, nikt nie kstruje szczeniat i kociąt.
                  • majenkir Re: 15.07.17, 16:44
                    A co robia z mlodymi? Czekaja w schronie, az dorosna do "stosownego wieku"?
                    • slonko1335 Re: 15.07.17, 16:48
                      wydają z obowiązkiem kastracji wpisanym do umowy adopcyjnej, czego i tak nie mają jak egzekwować...

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka