Dodaj do ulubionych

Kot schudł...

20.07.17, 23:57
Nie, nie piszę o kocie prezesa. Były sobie dwa futrzaki, jadły suche dobrej marki, były pluszowe z charakteru i wyglądu, z odrobiną (a nawet więcej) sadełka. Jeden zachorował, stracił zęby, dostawał więc puszki, w końcu odszedł za TM. Drugi odmówił jedzenia suchego - puszki lepsze. Suche ma cały czas dostępne, ale bardzo skutecznie wymusza dwa gourmenty dziennie. Schudł. Bardzo. Ma 13 lat, więc można by się martwić, ale... ale jednocześnie nigdy dotąd nie był tak skoczny, tak zwinny i w tak doskonałej formie. I taki bezczelny...

Martwić się? Pół kota zostało... A to nie jest kicia, którą można bez strat w ludziach i sprzęcie zanieść do weterynarza...
Obserwuj wątek
    • kaz_nodzieja Re: Kot schudł... 20.07.17, 23:59
      Niestety to już ten wiek gdzie powoli zaczyna się wędrówka za Tęczowy Most.
    • ardzuna Re: Kot schudł... 21.07.17, 00:08
      Istnieje taka opcja, nie tylko dla wtajemniczonych, jak zrobienie kotu badań - krwi i moczu. Nie trzeba wtedy dywagować, ma się twarde dane.

Znam też takiego który w wieku ok. 13 lat odmówił jedzenia różnych niezłych karm, ale zamiast gourmetów dostaje surowe mięsko, co jest bez wątpienia zdrowsze i bardziej wartościowe. Polecam smile
      • tinatin Re: Kot schudł... 21.07.17, 09:52
        Kiedy wyraźnie trzeba było go do weta zabrać, skończyło się zaproszeniem weta do domu i strzelaniem do kota nabojem usypiającym. A potem kot się do nas nie odzywał przez miesiąc i zrobił sobie kuwetę z naszego łóżka. Leczony jest generalnie na odległość, szczepienia robię mu sama, ale w naczynie się nie wkłuję, żeby mu krew pobrać...
    • mysiulek08 Re: Kot schudł... 21.07.17, 00:34
      Badania nie omina, krew, mocz, test na FeLV/FIV, dokladne obejrzenie pyszczka. 13 lat to spory wiek dla kota ale jeszcze nie koniec. Klopotow w wyproznianiem nie ma? Lepsze zarlo mu dawaj?
    • issa-a Re: Kot schudł... 21.07.17, 00:47
      martwic sie.
      leć szybko do lekarza bo takie chudniecie to zwykle objaw tarczycy (hormony) i spokojnie mozna ustabilizowac.
      Mój wlasnie tak schudł. Tarczyca ustabilizowana. I nerki, bo przy badaniu krwi i to wyszlo.
      Niestety, kocurek moj mial takze problemy sercowe (okazało się) i zszedł byl, dopiero co, na serduszko, mial 15 lat.
      Czyli, idź do dobrego weta, zróbcie badanie krwi (i chetnie moczu, ale to od kota zalezy).
      I koniecznie zrób pełna diagnostyke serca, chociaż RTG, na początek.
      Moja (zaprzyjaźniona) wet powiedziała, że w ostatnich latach ma wiele zgonów na serce i sama sie dziwi.
      • issa-a Re: Kot schudł... 21.07.17, 01:00
        aaa, i juz nie dawaj mu suchego zarcia, to nie ten wiek ( i zęby).
        Jesli już koniecznie musisz to mozesz mu robic "maczankę", czyli do suchego dolewac wody i "rozmaczać' ale nie kazdy kot to toleruje. Raczej przestaw sie na puszki/saszetki, chyba, że sama bedziesz gotować mieso (he he).
        Kupuj mu w miare dobre zarcie, BEZ nadmiaru bialka - starszym kotom to nie służy.
        Jesli masz zaufanego weta to ci to wszystko powie.
        Jesli nie, to moge slużyc radą - mialam 2 starsze koty, został 1.
        • ardiss1 Re: Kot schudł... 21.07.17, 09:37
          Idź do weta. Mój tak schudł. W przeciągu pół roku kości mu wystawaly. Poszłam do weta powiedział ze jest ok , waga książkowa ale żeby obserwować. Brykal jak zawsze. Jadł, odwiedzal kuwete. Tylko chudl. Po miesiącu z hakiem schudł kolejny kg. Wet wtedy zrobił badania i wyszło ze ma podwyższone wyniki wątroby. Dostał leki zmieniliśmy karmę. Po dwóch miesiącach wrócił do swojej wagi. Bryka nadal. Jest ok. Nie wiem co by było gdybym do tego weta wtedy nie poszła...
          • verdana Re: Kot schudł... 21.07.17, 09:52
            Niestety, przez rok chodziłam do weta z kotem, który chudł. Badania, zmiana karmy, leczenie zębów. Po roku okazało sie, ze to chłoniak, niestety kot nie żyje.
            Zaczęłabym od USG (choc na początku u mojego kota nic nie wykazało).
            • ardzuna Re: Kot schudł... 21.07.17, 19:31
              Zaczyna się zawsze od krwi i moczu.
    • krisdevalnor Re: Kot schudł... 21.07.17, 14:02
      A moze ma robaki?

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka