Dodaj do ulubionych

Pijacy trzeźwy alkoholik- plotkarsko

05.08.17, 14:59
Nie znam się na alkoholizmie, ale zawsze mi się wydawało, ze jeśli alkoholik idzie na terapie, nazywa się alkoholikiem itp to nie powinien pic alkoholu, ale może się mylę?

Oczywiście chodzi o felicjanska, która karierę ostatnich lat zbudowała na walce z alkoholizmem i została teraz przyłapana na sączeniu Prosecco.
www.pudelek.pl/artykul/114856/ilona_jak_byc_niezniszczalna_felicjanska_raczy_sie_zimnym_prosecco_zdjecia_s/foto_1?statid=e9bddffa2deb7554520d23d51420b22c:e273d3:1454519951:v3
Pytanie brzmi- czy alkoholik może bezpiecznie pic alkohol ?
Obserwuj wątek
    • redheadfreaq Re: Pijacy trzeźwy alkoholik- plotkarsko 05.08.17, 15:08
      Żeby nie było, mam dość skromna wiedzę o alkoholizmie, ale słyszałam o dwóch "szkołach" - najbardziej powszechna jest ścieżka AA, gdzie alkoholik nie może tknąć alkoholu już nigdy, bo każdy łyk może pociągnąć go z powrotem w szpony nałogu, druga dopuszcza normalne korzystanie z procentów, na zasadzie "kieliszek na imprezie rodzinnej, piwo do grilla".
      • obrus_w_paski Re: Pijacy trzeźwy alkoholik- plotkarsko 05.08.17, 15:37
        Ah to słyszałam tylko o tej pierwszej sztuce
        • redheadfreaq Re: Pijacy trzeźwy alkoholik- plotkarsko 05.08.17, 16:57
          Tu co nieco na ten temat: www.google.pl/amp/s/www.psychologytoday.com/blog/ending-addiction-good/201404/can-alcoholics-ever-drink-moderately%3famp
    • anika772 Re: Pijacy trzeźwy alkoholik- plotkarsko 05.08.17, 15:30
      Nie wiem, ale mam nadzieję że Felicjańska nie popłynie.
    • thank_you Re: Pijacy trzeźwy alkoholik- plotkarsko 05.08.17, 15:33
      Jest bezalkoholowe Prosecco, ale jak wiadomo - najgorszy sort alkoholika to "byle co, byle w kieliszku". 😂
      • obrus_w_paski Re: Pijacy trzeźwy alkoholik- plotkarsko 05.08.17, 15:37
        Pewnie gdyby Piła bezalkoholowe to by o tym wspomniała w wywiadzie który dała po tym przyłapaniu...a tak twierdziła ze "nie czuje się alkoholiczka"...
      • volta2 Re: Pijacy trzeźwy alkoholik- plotkarsko 05.08.17, 23:24
        najgorszy sort alkoholika to "byle co, byle w kieliszku"

o rany, to ja tak mam
        jak sobie sok wiśniowy zapodam w kieliszku do wina, to od razu mi smakuje jak należy i nawet potem może mi zaszumieć w głowie. mówisz że to alkoholizm i od razu najgorszy sort?
        • spanish_fly Re: Pijacy trzeźwy alkoholik- plotkarsko 06.08.17, 22:08
          Cholera ja najczęściej alkohol (piwo) piję z normalnej szklanki, i teraz sobie do takiej nalałam zimnej wody gazowanej i się delektuję bąbelkami. To już chyba ostatnie stadium. wink
        • thank_you Re: Pijacy trzeźwy alkoholik- plotkarsko 06.08.17, 22:10
          Ja to do śniadania wodę podaje w kieliszku - co sie bede ograniczać. 😂
    • issa-a Re: Pijacy trzeźwy alkoholik- plotkarsko 05.08.17, 16:37
      może, tak jak mnie, nie smakuje jej prosecco więc i nie grozi powrót? Czyli, pije to, czego nie lubi, na wszelki wypadek.
      Gdybym miała pic wyłącznie prosecco to chyba nigdy nie wziełabym kieliszka wina do ust. Dla mnie ohyda.
      Gdybym miała palic paierosy pt. extra mocne to ngdy nie wpadłabym w nałóg.
      Ale palilam bajeranckie brązowe "słomki" a w sklepach jest szampan i sangria, ktore lubie.
      • lalkaika Re: Pijacy trzeźwy alkoholik- plotkarsko 05.08.17, 20:46
        o masz chodzily mi po glowie ,te bajer szlugi brazowe,lat temu xxxxx Jak one sie nazywaly,bo z siostra sie sprzeczalam,ze byly takie ekskluzywne i szyk .
        • lalkaika Re: Pijacy trzeźwy alkoholik- plotkarsko 05.08.17, 20:48
          chcialam nawet kupic,ale nie pamietalam nazwy a teraz jest 100 tysiecy papierosow /jesli o takowych mowimy,ja tak smile/
          • agua_de_coco Re: Pijacy trzeźwy alkoholik- plotkarsko 05.08.17, 20:51
            A nie djarumy? smile
          • suchawloszkana3 Re: Pijacy trzeźwy alkoholik- plotkarsko 06.08.17, 19:46
            George Sand
        • menodo Re: Pijacy trzeźwy alkoholik- plotkarsko 06.08.17, 20:49
          dumonty?
        • the_komcia Re: Pijacy trzeźwy alkoholik- plotkarsko 06.08.17, 20:53
          dumonty smile
          • issa-a Re: Pijacy trzeźwy alkoholik- plotkarsko 07.08.17, 00:17
            i Saratoga
        • dziennik-niecodziennik Re: Pijacy trzeźwy alkoholik- plotkarsko 07.08.17, 08:09
          George Sand smile
    • iziula1 Re: Pijacy trzeźwy alkoholik- plotkarsko 06.08.17, 19:53

Dla alkoholika jeden kieliszek to za dużo a sto mało.
      Nie ma opcji aby alkoholik kontrolował ilość wypitego alkoholu. Skoro wypił jeden to wypije drugi i znowu wpadnie w ciąg.
      To, co mnie zaniepokoiło to słowa z wywiadu "nie czuje się alkoholikiem". W mojej opinii wróciła do nałogu i trwa właśnie racjonalizacja tego.
      Szkoda.
      • bazia8 Re: Pijacy trzeźwy alkoholik- plotkarsko 06.08.17, 20:53
        Zgadzam się z Iziulą, nie ma czegoś takiego, jak picie kontrolowane.
    • regina-phalange Re: Pijacy trzeźwy alkoholik- plotkarsko 06.08.17, 21:01
      Nie, trzeźwy alkoholik nie może pić alkoholu. A jeśli ktoś pije okazyjnie (jakaś wtf druga szkoła) to jest czynnym alkoholikiem lub może nie jest alkoholikiem wcale, tylko coś mu się wymyśliło.
    • zona_mi Re: Pijacy trzeźwy alkoholik- plotkarsko 07.08.17, 01:23
      > Pytanie brzmi- czy alkoholik może bezpiecznie pic alkohol ?

Może...
      Ale nie powinien.
      Nie jest w stanie kontrolować picia, skoro jest alkoholikiem.
      • zona_mi Re: Pijacy trzeźwy alkoholik- plotkarsko 07.08.17, 08:27
        Teraz zobaczyłam słowo "bezpiecznie" - nie, bezpiecznie nie może pić.
    • swiezynka77 Re: Pijacy trzeźwy alkoholik- plotkarsko 07.08.17, 08:25
      bliska mi osoba alkoholiczka była trzeźwa przez ok 10 lat, od jakiegoś czasu pije alkohol w niewielkich ilościach. nie upija się. bardzo się martwiłam ale na razie wygląda że jest ok. z tym że ona też zmieniła całkowicie styl życia a w tym nowym nie ma miejsca na huczne imprezy, ona zawsze płynęła w towarzystwie a nie piła do lustra.
    • kanna Re: Pijacy trzeźwy alkoholik- plotkarsko 07.08.17, 10:07
      Jest opcja, szczególnie dla uzależnionej młodzieży i młodych ludzi.

Jeśli taka osoba usłyszy, że alkoholizm to nieuleczalna choroba, i nigdy ma już nie tknąć alkoholu do końca życia, to motywacja do terapii będzie zerowa. Z młodzieżą pracuje się nad ograniczaniem ilości alkoholu, oraz kontrolą picia. Łączy się to z terapią. (bo każde uzależnienie to jakiś brak, niezaspokojona potrzeba, trzeba rozpoznać czego i nauczyć się inaczej ją zaspokajać)
      Podobnie jak np. z bulimiczkami, które nie mogą wyeliminować jedzenia ze swojego życia.

Oczywiście, nie mam pojęcia jak jest z panią Felicjańską.
    • tinatin Re: Pijacy trzeźwy alkoholik- plotkarsko 07.08.17, 10:10
      Jest sporo głosów o wątpliwym sukcesie terapeutycznym grup AA (zwłaszcza tych prowadzonych bez psychoterapeuty, wyłącznie jako grupa wsparcia), a także sporo nowych metod dopuszczających picie u trzeźwych alkoholików. Porównuje się to do uzależnienia od internetu albo zakupów - człowiek MUSI korzystać z jednego i drugiego, nie da się kompletnie od tego odizolować.
      Problem z alkoholem polega na tym, że jest to uzależnienie również fizyczne. Ale może alkoholik, który sobie jedno uzależnienie zamienił na drugie, mniej rujnujące (wielu trzeźwych alkoholików ma fioła na punkcie sportu i np. biega maratony), to alko mu już tak bardzo nie szkodzi, bo zapewnia sobie dopaminę w inny sposób?

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka