niu13
07.08.17, 19:29
...na Kuchnia plus. Ogląda ktoś?
Ja jestem zafascynowana, ale też przerażona, jakim jesteśmy trzecim światem jako kraj, w porównaniu z Francją. Śliczna, szczupła Francuzeczka podróżuje śmiesznym samochodem po francuskich regionach i zbiera lokalne przepisy, poznaje ludzi i okolicę. Uderza klasa i styl tego narodu. Ja wiem, że taki program nie pokazuje całej prawdy o tym kraju, ale jak widzę te gospodynie domowe w strojach bretońskich mieszkające w kamiennych domkach z XIVw., tych lutników produkujących skrzypce za kilkadziesiąt tysięcy Euro, mieszkających nad brzegiem morza, tych doradców ubezpieczeniowych, którzy uciekli do sielskich gospodarstw jak z bajki hodować krowy rasy normandzkiej i żyją z tego doskonale i wyglądają jak hiptsterzy warszawscy, nie mówiąc już o hrabiach de Cośtam, mieszkających w tysiącletnich zamkach od trzydziestu pokoleń, to naprawdę przestaję się dziwić, że we Francji wygrywa wybory ktoś taki jak Macron, a u nas ktoś taki jak Kaczor. Cywilizacyjnie jesteśmy pięćset lat do tyłu.
No, niech ktoś mi pokaże np. na Zamojszczyźnie gościa, który żyje z wyrobu sabotów i w wolnych chwilach piecze najlepsze ciasta w regionie?... Szok.