Dodaj do ulubionych

Turcja wakacyjnie

10.08.17, 07:48
Czy odważyłybyście się na wyjazd do Turcji, biorąc pod uwagę obecne problemy świata?
Rodzinnie, z dwójką dzieci.
Turcja jest piękna, a ceny kuszą.
Obserwuj wątek
    • mamma_2012 Re: Turcja wakacyjnie 10.08.17, 08:06
      Oczywiście. Moja matka i siostra to skrajne panikary, a nawet one w tym roku były.
      Turcja to wielki kraj, tysiące hoteli, w strefach turystycznych nic
    • thaures Re: Turcja wakacyjnie 10.08.17, 08:08
      Teraz nie
    • chocolate-cakes Re: Turcja wakacyjnie 10.08.17, 08:11
      Teraz nie.
      Byłam trzy razy, raz nawet sama z córką, chyba dwa lata temu, zdaje się. Bardzo mi się podobało. Ale już nie pojadę.
    • nini6 Re: Turcja wakacyjnie 10.08.17, 08:33
      W obecnych problemach świata równie dobrze świr moze rozjechać cię na Polach Elizejskich w Paryżu.
      Albo wysadzić w powietrze na lotnisku w Brukseli.

Byłam w tym roku w Turcji, na rodzinnych wakacjach z dwójką dzieci.
      Wiecej nie pojadę, ze względu na stada Rosjan, którzy powinni jeżdzic do rezerwatów na urlop a nie 5* hoteli.
    • kaz_nodzieja Re: Turcja wakacyjnie 10.08.17, 08:37
      Mój gach był w czerwcu na wakacjach. Wrócił zadowolony.
      Nie mniej jednak mimo wszystko bym się obawiała.
      • nini6 Re: Turcja wakacyjnie 10.08.17, 08:38
        A czego konkretnie?
        • kaz_nodzieja Re: Turcja wakacyjnie 10.08.17, 08:48
          Możliwość zamachów, zamieszek. I jak ktoś niżej napisał MSZ odradza. Są inne bezpieczne miejsca, bliżej. I nie mam na myśli Polski.
    • husmus Re: Turcja wakacyjnie 10.08.17, 08:45
      Na stronie MSZ jednak odradzają podróże do Turcji. Jednak zwycięży rozsądek.
      • hugo43 Re: Turcja wakacyjnie 10.08.17, 08:51
        3 razy bylam w tym roku w turcji,w sumie 6 tygodni tam spedzilam ,w kurortach i na prowincji. Najbardziej niebezpieczne sa upaly.wieksze ryzyko dostania w pysk,kradzieży czy ataku terrorystycznego jest w Europie.jest spokojnie,poki cos nie pierdyknie😆ceny niestety w tym roku mocno poszybowaly w gore.
    • asmarabis Re: Turcja wakacyjnie 10.08.17, 09:29
      Piękna?????
      Mam nadzieje ze żartujesz
      Mój najgorszy urlop ever
      • husmus Re: Turcja wakacyjnie 10.08.17, 10:14
        asmarabis napisała:

> Piękna?????
        > Mam nadzieje ze żartujesz
        > Mój najgorszy urlop ever
        >
        Tak, piękna. Byłam kilka lat temu i byłam zachwycona.
        Inną kulturę i zabytki można jednak dostrzec pod warunkiem, że wychodzi się poza teren "resortu".
        PS. To nie przytyk do ciebie, ale zdarzyło mi się spotkać takich, którzy spędzili 2 tygodnie przy basenie.
    • dyzurny_troll_forum_2 Re: Turcja wakacyjnie 10.08.17, 09:33
      husmus napisała:

> Czy odważyłybyście się na wyjazd do Turcji,

Jadę pod koniec września na tydzień do Istmabulu... najprawdopodobniej....
    • marianna_gers Re: Turcja wakacyjnie 10.08.17, 09:57
      Wróciliśmy wczoraj z Side. Super wakacje- świetny hotel, do morza 40 m, plaża hotelowa, 3 baseny. Fantastyczne zabytki (w samym Side greckie i bizantyjskie i w Alanyi), kuchnia, przyjaźni tubylcy (zwłaszcza w stosunku do naszych Euro:-p). Co mogło być odrobinę męczące to, że hotel był nastawiony wyłącznie na turystów z Niemiec (w większości bardzo sympatycznych) , animacje po niemiecku prowadzone przez animatorów Niemców, kelnerzy mówili głównie po niemiecku itp. Były też kilka rodzin niemieckich Turków, Holendrzy i kilku Szwajcarów. Polaków 4 sztuki czyli my, mnie to akurat nie przeszkadzało, moim dzieciom też nie, bawiły się z każdym dzieckiem, które chciało się bawić z nimi.
      Na lotnisku w Antali 2 kontrole bezpieczeństwa, otwieranie bagażu itp. Przed wylotem też się bałam.
    • jusytka Re: Turcja wakacyjnie 10.08.17, 10:39
      Jest wiele innych cudownych krajów....
    • mayaalex Re: Turcja wakacyjnie 10.08.17, 11:07
      My lecimy w sobote ale ja mam tam rodzine (starszych juz tesciow, ktorzy tesknia za wnukami a nie sa w stanie przyleciec do nas bo to dla nich za dluga podroz) wiec zawsze zakladam, ze przynajmniej czesc wakacji spedze w Turcji. W tym roku jest bardzo tanio bo wiele osob zaczelo sie bac... Na lotniskach kontrole bezpieczenstwa sa dosc dokladne, wiekszosc hoteli i osrodkow ma ochrone - no ale jasne, w dzisiejszych czasach nigdzie nie jest juz bezpiecznie.
    • joanna_poz Re: Turcja wakacyjnie 10.08.17, 11:18
      uwielbiam Turcję, byliśmy tam 7 razy na wakacjach, czesto rok po roku.
      Ostatnio rok temu - zaraz po zamachu na lotnisku w Stambule, wrócilismy parę dni przed puczem.
      Teraz już bym nie pojechała, odpuszczamy sobie ten kraj na jakiś czas.
    • snakelilith Re: Turcja wakacyjnie 10.08.17, 12:26
      Nie wiem, czy ci to coś pomoże, ale niemieckie ministerstwo spraw zagranicznych odradza urlop w Turcji. Dlatego Niemcy odpuszczają sobie ten kraj. Z tych ponad 5 milionów, które co roku jeździły tam na wakacje, 2/3 w tym roku nie jedzie. Co oznacza, że 1/3 jednak pojedzie. Co to są za ludzie i dlaczego pchają się do kraju, gdzie nie tylko zagrożenie zamachami jest spore, ale aktualnie wewnętrzne konflikty są coraz większe, to nie wiem. Osobiście uważam Turcję za piękny kraj, fantastyczny na wakacje, czysto, mili ludzie, super jedzenie, o klasę wyżej niż Grecja, czy Hiszpania, ale terat nie pojechałabym, a już na pewno nie z małymi dziećmi.
      • volta2 Re: Turcja wakacyjnie 10.08.17, 12:32
        widziałam tych niemców wracających z wakacji w turcji.
        ani jednego mullera, ani jednego blondyna wśród nich nie było. tacy oni byli niemieccy jak i ty.(zanczy ta ewentualna 1/3)
        • snakelilith Re: Turcja wakacyjnie 10.08.17, 12:52
          Ja akurat jestem blondynką, jeżeli do dla ciebie oznaka narodowości. A jeżeli masz na myśli "niemieckich" Turków, to masz pewnie rację, wielu z nich robi wakacje w ojczyźnie, ale w statystki Niemców wchodzę tylko ci, którzy przekraczają turecką granicę z niemieckiem paszportem, a tych z tureckim pochodzeniem i niemieckim paszportem nie ma aż ta dużo. 800 tys. osób tureckiego pochodzenia ma TYLKO niemiecki paszport, a 530 tys. ma obywatelstwo podwójne, z czego większość to ludzie poniżej 24 roku życia. I akurat ci tylko z niemieckim paszportem muszą bardzo teraz uważać, bo mogą być w Turcji oskarżeni o szpiegowstwo i zdradę ojczyzny, więc nie sądzę by masowo się tam wybierali. A 1/3 z 5,5 milionów, to prawie 2 miliony ludzi, więc nie mogą to być tylko ci z tureckimi korzeniami.
    • volta2 Re: Turcja wakacyjnie 10.08.17, 12:30
      miesiąc temu po raz pierwszy zobaczyłam coś więcej niż lotnisko w stambule, nie czułam zagrożenia na mieście, ponoć byłam dzień przed marszem jakimśtam.
      żołnierze z karabinami przed każdą stacją metra to widok identyczny jak w paryżewie, mam wrażenie że w paryżewie czułam się bardziej zagrożona (w listopadzie)
      ceny - to jakiś raj, szczególnie że wracałam z singapuru, to wpadłam w eurforię na widok herbaty, lodów czy kawy.

wygląda na to, że przyszły rok spędzimy wakacyjnie w turcji, koniecznie część w stambule i na rivierze, mam już plan jak to ogarniać bez biura.
    • loola_kr Re: Turcja wakacyjnie 10.08.17, 12:53
      Nie. Kochamy Turcję za pogodę, zabytki, morze, byliśmy 6 razy, ale teraz, niestety, porzuciliśmy.
    • butch_cassidy Re: Turcja wakacyjnie 10.08.17, 13:46
      Nie.
      W zeszłym tygodniu czytałam, jak opozycja odradza wyjazdy, bo nikt w Turcji na da gwarancji na mienie czy życie.
      I bez tego bym nie pojechała. Od dwóch lat co najmniej jest tam politycznie bardzo nieturystycznie. Dlatego ceny kuszą... sad

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka