Dodaj do ulubionych

we wsiach brakuje nauczycieli do 7 klas

13.08.17, 13:12
Chodzi o nauczycieli fizyki, chemii, biologii do nowo powstałych 7 klas. Oj będzie sie działo od 4 września.....
Obserwuj wątek
    • bbkk Re: we wsiach brakuje nauczycieli do 7 klas 13.08.17, 13:37
      Przeciez to wina nauczycieli, ktorzy nie chca codziennie jezdzic po kilku szkolach, a nie bezsensownej reformy wink
    • iwoniaw Re: we wsiach brakuje nauczycieli do 7 klas 13.08.17, 13:41
      Ależ co Ty mówisz, w szkole dziecka mańki nie brakuje, a poza tym przecież przed reformą zdarzało się, że nauczyciele muzyki też musieli łączyć etaty w więcej niż jednej placówce big_grin
      • anilka Re: we wsiach brakuje nauczycieli do 7 klas 13.08.17, 13:48
        Nie, mańka z nadzieją i spokojem czeka na to co przyniesie los, nawet wtedy gdy nie wie co będzie. Bo pis się mylić nie może
      • maniaczytania Re: we wsiach brakuje nauczycieli do 7 klas 13.08.17, 15:20
        a to moja szkoła jest na wsi?
        • anilka Re: we wsiach brakuje nauczycieli do 7 klas 13.08.17, 15:27
          Oj nie, gdzieżby, kogo tam szkoła na wsi obchodzi.
          • maniaczytania Re: we wsiach brakuje nauczycieli do 7 klas 13.08.17, 15:31
            wiesz lepiej niż ja, gdzie moje dziecko chodzi do szkoły?
            • mamalgosia Re: we wsiach brakuje nauczycieli do 7 klas 13.08.17, 15:41
              Ale jakie to ma znaczenie do jakiej szkoły chodzi twoje dziecko? Reforma dotyczy wszystkich szkół
            • gama2003 Re: we wsiach brakuje nauczycieli do 7 klas 13.08.17, 15:41
              No co Ty, z daleka widać żeś miastowa i żadne wiejskie dzieci nie zawracają ci głowy.
              • maniaczytania Re: we wsiach brakuje nauczycieli do 7 klas 13.08.17, 15:43
                żadne dzieci mi nie zawracają głowy, tyle że ja patrzę na całość - i duże miasta, i prowincję, i wsie. A większość piszących patrzy z perspektywy swojego dużego miasta i nie przyjmuje, albo robi to z trudem, do wiadomości, że Polska to tylko parę dużych miast.
                • iwoniaw Re: we wsiach brakuje nauczycieli do 7 klas 13.08.17, 15:53
                  Mańka, chyba ci się wątki pozajączkowały - ten jest o szkołach na wsiach jak raz big_grin
                  • gama2003 Re: we wsiach brakuje nauczycieli do 7 klas 13.08.17, 15:58
                    No jakby głównie o wsiach, w miastach raczej nauczycieli nie braknie. Ale Manię zapamiętanie nawet tytułu wątku przerasta a co dopiero pochylenie się nad problemami nie swoich dzieci.
                    Zresztą coś pisze o zniesieniu obowiazku szkolnego, kto wie, może wiejskie dzieci będą zwolnione w przejściowych rocznikach, żeby sobą kłopotu reformatorom nie robić. Na wsi do prac różnych każda para rąk się przyda, nudzić się nie będą...
                    • maniaczytania Re: we wsiach brakuje nauczycieli do 7 klas 13.08.17, 17:42
                      kto lub co pisze o zniesieniu obowiązku szkolnego?
            • anilka Re: we wsiach brakuje nauczycieli do 7 klas 13.08.17, 15:42
              Kobieto, nikogo nie obchodzi gdzie twoje dziecko chodzi do szkoły. Są również inne dzieci, nie tylko twoje
    • joa66 Re: we wsiach brakuje nauczycieli do 7 klas 13.08.17, 13:50
      Panikujesz. Jeszcze tyle czasu do 4 września. Po co krytykować zanim będzie wiadomo na 100%, że nauczycieli nie ma? wink
    • chocolate-cakes Re: we wsiach brakuje nauczycieli do 7 klas 13.08.17, 13:54
      To jest po prostu niemożliwe. Na pewno nie brakuje. A jeśli brakuje to wina tych okropnych nauczycieli, którzy nie chcą jechać 40 km w jedną stronę na dwie lekcje.
    • mamablue Re: we wsiach brakuje nauczycieli do 7 klas 13.08.17, 13:59
      A kogoś to dziwi? W realnym życiu, kiedy decyduję się np.na zmianę mieszkania, to wynajęcie pierwszego z brzegu z myślą "jakoś to będzie" może mi przynieść kłopoty. Dorosły człowiek najpierw pomyśli, oceni za i przeciw oraz możliwe skutki swoich decyzji.
      W fikcyjnym życiu pani Umbridge decyzje nie pociągają za sobą skutków.
      Strasznie żałosne.
    • asia_i_p Re: we wsiach brakuje nauczycieli do 7 klas 13.08.17, 14:23
      Spoko, dadzą radę, przypomną sobie o mianowanych.
      • przeciwcialo Re: we wsiach brakuje nauczycieli do 7 klas 13.08.17, 14:29
        O co chodzi z mianowanymi?
        • asia_i_p Re: we wsiach brakuje nauczycieli do 7 klas 13.08.17, 14:36
          Uprawnienia nauczyciela przeniesionego
          1. W razie konieczności zapewnienia szkole obsady na stanowisku nauczyciela z wymaganymi kwalifikacjami odpowiadającymi potrzebom programowym szkoły, organ prowadzący szkołę może przenieść nauczyciela zatrudnionego na podstawie mianowania do tej szkoły - bez zgody nauczyciela, jednak na okres nie dłuższy niż 3 lata, z prawem powrotu na uprzednio zajmowane stanowisko.
          2. W wypadku określonym w ust. 1, a dotyczącym pracy w innej szkole w innej miejscowości, nauczycielowi przysługuje:
          1) czterodniowy tydzień pracy;
          2) dodatek za uciążliwość pracy w wysokości 20 % wynagrodzenia zasadniczego;
          3) zakwaterowanie w miejscu czasowego zatrudnienia.

To jest z Karty Nauczyciela. Się obuduje rozporządzeniem, że w przypadku przenoszenia na niepełen etat przywileje się nie należą i alleluja i do przodu.
          • chocolate-cakes Re: we wsiach brakuje nauczycieli do 7 klas 13.08.17, 14:49
            O, nawet nie wiedziałam. Ale ja byłam 18 lat w szkole niepublicznej. Jeszcze zostaję tam na pół etatu, ale moim głównym miejscem pracy będzie publiczne liceum. Nawet nie wiedziałam o tym rodzaju zatrudnienia, dopiero w nowej szkole mi powiedzieli.
          • mamalgosia Re: we wsiach brakuje nauczycieli do 7 klas 13.08.17, 15:35
            Ale jeśli w Gźegźółkowicach potrzeba nauczyciela na 2h tygodniowo, to go nie przeniosą. Musiałoby być przynajmniej pol etatu, żeby ta wiejska szkoła mogła stać się macierzystą.
          • ophelia78 Re: we wsiach brakuje nauczycieli do 7 klas 13.08.17, 16:20
            O ja p....
            Przy takich przepisach to zaraz nakaz pracy wróci....
            • przeciwcialo Re: we wsiach brakuje nauczycieli do 7 klas 13.08.17, 16:24
              Nauczyciele w kamasze wink
              • anilka Re: we wsiach brakuje nauczycieli do 7 klas 13.08.17, 16:28
                Nie narzekajcie, pieniądze na przejazdy są, to się im zwróci przecież. Misiek, też funkcjonariusz publiczny, przejeżdżał miesięcznie paliwa za 5 tys. Może też mu się nie chciało tyle jeździć
                • mamalgosia Re: we wsiach brakuje nauczycieli do 7 klas 14.08.17, 15:07
                  Ale na dojazdy dla wybranych.
                  Nauczyciel na pewno nie dostanie pieniędzy na dojazdy, w życiu
          • mamagapka Re: we wsiach brakuje nauczycieli do 7 klas 13.08.17, 17:55
            Ale Asiu, przecież tu chodzi o to, że są miejsca pracy, ale po 2 godziny w danej szkole. Nawet jeśli przeniosą mianowanego, to i tak będzie musiał do wielu szkół jeżdzić żeby miec etat. To co, w każdej miejscowości mu zakwaterowanie zapewnią? big_grin

asia_i_p napisała:

> Uprawnienia nauczyciela przeniesionego
            > 1. W razie konieczności zapewnienia szkole obsady na stanowisku nauczyciela z w
            > ymaganymi kwalifikacjami odpowiadającymi potrzebom programowym szkoły, organ pr
            > owadzący szkołę może przenieść nauczyciela zatrudnionego na podstawie mianowani
            > a do tej szkoły - bez zgody nauczyciela, jednak na okres nie dłuższy niż 3 lata
            > , z prawem powrotu na uprzednio zajmowane stanowisko.
            > 2. W wypadku określonym w ust. 1, a dotyczącym pracy w innej szkole w innej mie
            > jscowości, nauczycielowi przysługuje:
            > 1) czterodniowy tydzień pracy;
            > 2) dodatek za uciążliwość pracy w wysokości 20 % wynagrodzenia zasadniczego;
            > 3) zakwaterowanie w miejscu czasowego zatrudnienia.
            >
            > To jest z Karty Nauczyciela. Się obuduje rozporządzeniem, że w przypadku przeno
            > szenia na niepełen etat przywileje się nie należą i alleluja i do przodu.
            >
            • asia_i_p Re: we wsiach brakuje nauczycieli do 7 klas 13.08.17, 21:33
              No toż mówię, się poprawi rozporządzeniem, żeby dostosować do warunków. Baza jest, każdemu mianowanemu można udowodnić, że składając ślubowanie, a potem podpisując się pod umową zatrudniającą go na podstawie mianowania, wiedział, że może być skierowany do pracy wbrew swojej zgodzie.
              • mamma_2012 Re: we wsiach brakuje nauczycieli do 7 klas 14.08.17, 09:33
                Tylko wtedy będzie pracował z zaangażowaniem bezrobotnego na pracach interwencyjnych.
                Oczywiście to tylko problem dzieci i rodziców, a nie Zalewskiej, ale trzeba pamiętać, że będzie. Wyobraźcie sobie pracę kogoś kto interes ma w tym, żeby z pracy go usunięto.
    • kfugktru23 Re: we wsiach brakuje nauczycieli do 7 klas 13.08.17, 14:24
      Oj tam... zwalą na PO i ośmiorniczki...
    • przeciwcialo Re: we wsiach brakuje nauczycieli do 7 klas 13.08.17, 14:28
      Nie dziwota, nikt dwa razy w tyg na 45 min nie będzie dojeżdżał. Bo nie może byc dwóch fizyk, czy biologii naraz. Dobra zmiana, biologii bedzie uczyc anglistka w ramach zastepst albo fizyki wf-ista.
      • asia_i_p Re: we wsiach brakuje nauczycieli do 7 klas 13.08.17, 14:38
        Ależ będzie.
        Przeniosą go do tej szkoły, na podstawie art. 19 Karty Nauczyciela, który cytuję powyżej, po czym łaskawie pozwolą mu uzupełnić etat w placówce macierzystej (w tym momencie już poprzedniej). I nie dajcie sobie wmówić, że się nie da, czy jak to tm szło.
        • chocolate-cakes Re: we wsiach brakuje nauczycieli do 7 klas 13.08.17, 14:50
          Jezu sad
          • asia_i_p Re: we wsiach brakuje nauczycieli do 7 klas 13.08.17, 21:36
            Z drugiej strony, istnieje niezerowe i nawet nieniskie prawdopodobieństwo, że nikt w ministerstwie nie czytał całej Karty Nauczyciela.
            • joa66 Re: we wsiach brakuje nauczycieli do 7 klas 13.08.17, 21:38
              chyba, że to ktoś z forum wink
              • asia_i_p Re: we wsiach brakuje nauczycieli do 7 klas 13.08.17, 21:44
                Mówisz, że mogę im podsunąć pomysły? Ale na forum Gazety by siedzieli?
                • iwoniaw Re: we wsiach brakuje nauczycieli do 7 klas 13.08.17, 21:52
                  Obawiam się, że bardziej prawdopodobne jest, że ichni "eksperci" cokolwiek wyczytają na forum, niż w obowiązujących przepisach.
                • joa66 Re: we wsiach brakuje nauczycieli do 7 klas 13.08.17, 22:02
                  A gdzie mają siedzieć i przekonywac niewiernych jak nie tu? smile
                  • maniaczytania Re: we wsiach brakuje nauczycieli do 7 klas 13.08.17, 22:37
                    Tu? A jaki tu jest zasięg oddziaływania? Ile wyświetleń? Do ilu osób trafiają posty na tym forum?
                    Ja wiem, to forum jest całkiem fajne, ale trochę przesadzasz 😉
                    • mamma_2012 Re: we wsiach brakuje nauczycieli do 7 klas 14.08.17, 08:37
                      Na tyle wielu ludzi, że wydaje się pieniądze na opłacanie wpisów reklamujących dobrą zmianę, na tyle niewielu, że do tego pisania przysyła się piszących zdolnych tylko do propagandy godnej Wiadomości.
        • rozwiane_marzenie Re: we wsiach brakuje nauczycieli do 7 klas 13.08.17, 15:43
          I to jest chore. Biedni ludzie, za parę groszy tłuc się kilkanaście kilometrów na 45 minut. Przecież to nawet za podróż im się nie zwróci.
      • maniaczytania Re: we wsiach brakuje nauczycieli do 7 klas 13.08.17, 15:22
        przeciwcialo napisała:

> Bo nie może byc dwóch fizyk, czy biologii naraz.

Jesteś pewna?
    • lodomeria Re: we wsiach brakuje nauczycieli do 7 klas 13.08.17, 15:01
      Jakoś nie wierzę w to, że rodzice najbardziej dotkniętych tymi zmianami dzieci przejmą się bardziej niż wykształceni rodzice z dużych miast.
      Część ludzi kombinuje że przynajmniej lato rolę nie będą miały konkurencji w drodze po konfitury a wykształcenie załatwi im się korepetycjami i wyjazdami. A na wsi to prędzej marzą o tym żeby dziecku nikt nie macil szkołami w głowie, na strzelnice się nie mogą od Maciorenki doczekać a nie na to żeby dziecko jako tako maturę zdało i nie daj boże w mieście chciało astronomie studiować.
    • mamalgosia Re: we wsiach brakuje nauczycieli do 7 klas 13.08.17, 15:23
      Ha ha ha, ciekawe dlaczego nie chcą przyjeżdżać np 20 km na jedna godzinę lekcyjna smile Ale jeszcze duuuzo czasu do rozpoczęcia roku szkolnego wink
      • iwoniaw Re: we wsiach brakuje nauczycieli do 7 klas 13.08.17, 15:26
        Też nie rozumiem, po co siać panikę, skoro mamy dopiero 13. sierpnia. No doprawdy, to jakieś szczucie na rząd przez nie mających pojęcia o niczym musi być, bo jak inaczej? big_grin
        • gama2003 Re: we wsiach brakuje nauczycieli do 7 klas 13.08.17, 15:43
          Masz rację, przez dwa tygodnie można tyle ustaw i innych pomniejszych decyzji przegłosować !
          Wszak to 14 dni i co najważniejsze - nocy !
        • mamalgosia Re: we wsiach brakuje nauczycieli do 7 klas 13.08.17, 15:44
          To musialo podac TVN. Jestem przekonana, że nauczyciele marzą o objazdowym etacie w 8 różnych wsiach. A, jeszcze powinnam dodać, że znam 3 takich, uczyli w szkole moich dzieci
          • chocolate-cakes Re: we wsiach brakuje nauczycieli do 7 klas 13.08.17, 16:37
            smile
          • maniaczytania Re: we wsiach brakuje nauczycieli do 7 klas 13.08.17, 18:13
            mamalgosia napisała:

> Jestem przekonana, że nauczyciele marzą o objazdowym etacie w 8 różnych wsiach.

Marzą, nie marzą - jak mają w perspektywie brak pracy, to chyba lepsze takie coś przez rok, czy dwa?
            • hemp_plant Re: we wsiach brakuje nauczycieli do 7 klas 13.08.17, 18:21
              "jak mają w perspektywie brak pracy, to chyba lepsze takie coś przez rok, czy dwa?"
              ale to nie jest kwestia roku- nawet jeżeli godzin będzie więcej- i tak malutko.
              akurat fizycy mają wiele możłiwości pracy...

"Bo akurat mojego dziecka ten brak nie dotknie."
              no pacz pani, mojego też nie, ale strasznie mi szkoda tych dzieci, całych tysięcy, roczników, które dotknie.
              jakim trzeba być @#$%^&, żeby nie miec ELEMETARNYCH ELEMENTÓW EMPATII uncertain
              chyba sobie panią @#$%^&* do sygnaturki włożę, jako przykład podłości uncertain
              • kfugktru23 Re: we wsiach brakuje nauczycieli do 7 klas 13.08.17, 18:23
                A może jej dziecka dotknie coś innego i wtedy można jej to wytkną...
                • hemp_plant Re: we wsiach brakuje nauczycieli do 7 klas 13.08.17, 18:31
                  dotknęlo go cos bardzo bardzo złego.... zła matka..... po prostu zła, nei złośliwa, nie wśxciekła- zła kobieta... takie zło wcielone.
                  • kfugktru23 Re: we wsiach brakuje nauczycieli do 7 klas 13.08.17, 18:34
                    • maniaczytania Re: we wsiach brakuje nauczycieli do 7 klas 13.08.17, 18:58
                      to o Tobie?
                  • maniaczytania Re: we wsiach brakuje nauczycieli do 7 klas 13.08.17, 18:58
                    wiesz co - przechodzisz już sama siebie.
                    Jak można wypisywać takie rzeczy o obcej osobie, o której niczego się tak naprawdę nie wie, której się nie zna?

Rozumiem, że można być bardzo złym na reformę, ale takie 'wyżywanie' się na postronnej osobie, nawet nie chcę myśleć, o czym świadczy. Serio, zrozumiałabym, gdybyś w ten sposób odnosiła się do tych, co tę reformę wymyślili, bo to właśnie oni są za nią odpowiedzialni. Ale dlaczego na mnie, to tego nie rozumiem i nie zrozumiem. Ale też i nie chcę. Na szczęście w prawdziwym życiu nie spotykam osób, które nie radząc sobie z własną złością, wyładowują na totalnie postronnych osobach.
                    • kfugktru23 Re: we wsiach brakuje nauczycieli do 7 klas 13.08.17, 19:03
                      Ale ty pochwalasz deformę. To czego się spodziewałaś?
                      • maniaczytania Re: we wsiach brakuje nauczycieli do 7 klas 13.08.17, 19:06
                        nawet jeśli (a cały czas piszę, że nie jestem ani za, ani przeciw) - to czy to daje komuś prawo do ubliżania mi, wyzywania, o próbach inwigilacji i prowokacjach nie wspomnę?
                        • hemp_plant Re: we wsiach brakuje nauczycieli do 7 klas 13.08.17, 19:15
                          nazwanie kogoś podłym szkodnikiem nie jest ani wyzywanie, ani ubliżaniem- informacja do moderacji big_grin
                          prowakacja? inwigilacja? wystarczy 2 razy w googlu nacisnąć i znaleźc info o szkole, wtórej bronisz

"a cały czas piszę, że nie jestem ani za, ani przeciw"
                          no zlituj się
                          a zmiana dla funu?
                          a to, że nie warto odwoływac reformy, jak nie mam nauczycieli, wg ciebie? 2 przykłady z dziś

"
                        • mama303 Re: we wsiach brakuje nauczycieli do 7 klas 13.08.17, 19:59
                          maniaczytania napisała:

> a cały czas piszę, że nie jestem ani za, ani przeciw
                          to jakaś nowa moda?
                          • kfugktru23 Re: we wsiach brakuje nauczycieli do 7 klas 13.08.17, 20:04
                            Nie. To stała metoda agentów wpływu.
                          • maniaczytania Re: we wsiach brakuje nauczycieli do 7 klas 13.08.17, 20:06
                            ja tak piszę od jakiegoś roku wink
                            • gama2003 Re: we wsiach brakuje nauczycieli do 7 klas 13.08.17, 20:10
                              I tak się chwalisz brakiem poglądów ?
                              U dorosłej, świadomej obywatelki brak zdania w tak poważnej sprawie jest żenujący i słabo świadczy o wiedzy i inteligencji.
                              • maniaczytania Re: we wsiach brakuje nauczycieli do 7 klas 13.08.17, 20:14
                                możesz mnie uważać za głupią. Ja nie jestem wróżką i nie wiem, czy ta reforma się okaże zła.
                              • gama2003 Re: we wsiach brakuje nauczycieli do 7 klas 13.08.17, 20:15
                                I do tego nie mając zdania tak aktywnie pojawiasz się w kazdym dotyczącym reformy wątku ?
                                Bujaj las a nie nas, poziom żenady osłabiający.
                                • maniaczytania Re: we wsiach brakuje nauczycieli do 7 klas 13.08.17, 20:20
                                  aktywnie - bo po pierwsze- liczę na jakieś konkretne informacje (ale tego to zazwyczaj na lekarstwo), po drugie - najczęściej pierwsze moje wpisy w danym wątku, to konkretne informacje - linki, fragmenty dokumentów, artykułów, będące odpowiedzią na pytania zadane w wątku. A potem to już niestety daję się wkręcić w kolejną rundę odpowiadania na te same pytania. Czasem nawet goły fragment rozporządzenia z konkretną informacją jest uważany za propagandę.
                                  Aha, co do żenady - wyzywanie innych, nie tylko mnie, nazywanie siedmiolatków opóźnionymi - to nie jest żenada?
                                  • morekac Re: we wsiach brakuje nauczycieli do 7 klas 13.08.17, 21:45
                                    >aktywnie - bo po pierwsze- liczę na jakieś konkretne informacje (ale tego to zazwyczaj na lekarstwo),

A to nie ty twierdzisz, że wszystko jest w ustawie, rozporządzeniach i na stronie MEN?
                                    • maniaczytania Re: we wsiach brakuje nauczycieli do 7 klas 13.08.17, 23:10
                                      nie, wszystkiego na tam nie ma, a tu bywają nauczycielki, które o pewnych rzeczach mogą wiedzieć wcześniej
                                      • anilka Re: we wsiach brakuje nauczycieli do 7 klas 13.08.17, 23:21
                                        I które to rzeczy ty oczywiście przyjmujesz, nie ośmieszaj się juz.
                            • mama303 Re: we wsiach brakuje nauczycieli do 7 klas 13.08.17, 20:14
                              maniaczytania napisała:

> ja tak piszę od jakiegoś roku wink
                              jak mozna nie miec zdania i sie udzielac w wątku? ależ Ty masz zdanie, przecież każdy je widzi, nie ma co mydlić oczu...
                              • maniaczytania Re: we wsiach brakuje nauczycieli do 7 klas 13.08.17, 20:16
                                ależ ja właśnie takie mam zdanie. Nie wiem, jak można tego nie rozumieć.
                                • gaga-sie Re: we wsiach brakuje nauczycieli do 7 klas 13.08.17, 23:12
                                  Jakoś przypominasz mi Marzekę...
                                • mama303 Re: we wsiach brakuje nauczycieli do 7 klas 14.08.17, 20:27
                                  maniaczytania napisała:

> ależ ja właśnie takie mam zdanie.

mam takie zdanie, że nie mam zdania. Moja ulubiona postawa względem życia.
                              • maniaczytania Re: we wsiach brakuje nauczycieli do 7 klas 13.08.17, 20:29
                                jeszcze jedno - a z oceną reformy to trzeba poczekać kilka lat - coś będzie można powiedzieć, gdy pierwsze roczniki będą w liceum.
                                Teraz można oceniać sposoby jej wprowadzania. I tu owszem, zgodzę się, że pojawiają się różne bardziej lub mniej trudne rzeczy, ale większość z nich jest spokojnie do załatwienia.
                                • feollin Re: we wsiach brakuje nauczycieli do 7 klas 13.08.17, 20:48
                                  Z oceną SKUTKÓW reformy trzeba poczekać. Natomiast już teraz można dyskutować o jej celach, założeniach i sposobach ich ewaluacji. A żeby ocenić skutki (na które trzeba poczekać - co wielokrotnie podkreślasz) trzeba wiedzieć CO oceniać, jakie były założenia na początku i co chciano osiągnąć wprowadzając zmiany. Nie moja działka - ale to jest elementarz nauk społecznych.

To, co ty proponujesz to podłóżmy bombę, podziwiajmy jak wybuchnie i zobaczmy jak się potem wszystko ułoży.
                                • mamma_2012 Re: we wsiach brakuje nauczycieli do 7 klas 13.08.17, 20:56
                                  Po tym co napisałaś dobitnie widać, że jesteś skrajną ignorantką w temacie, niestety ten sam poziom prezentuje ekipa rządząca.
                                  Jakie są cele reformy? Nikt nie wie (poza tym, żeby było inaczej niż za peło)
                                  Jakie sposoby wprowadzania? Chaos, z nadzieją, że z chaosu coś się wyłoni.
                                  Jak będziemy kontrolować czy jest lepiej? A po co?
                                  Koszty w pieniądzu? Nikt nie wie, choć wiadomo, że duże, bo przerzucono je na samorządy.
                                  Ofiary w dzieciach? A kogo to obchodzi.
                                • mama303 Re: we wsiach brakuje nauczycieli do 7 klas 14.08.17, 20:31
                                  maniaczytania napisała:

> jeszcze jedno - a z oceną reformy to trzeba poczekać kilka lat - coś będzie moż
                                  > na powiedzieć, gdy pierwsze roczniki będą w liceum.
                                  za wcześnie! ten bałagan będzie trochę trwał
                                  Tak było z gimnazjami, na początku był chaos, wielki chaos. Edukacja nie lubi rewolucji.
                    • hemp_plant Re: we wsiach brakuje nauczycieli do 7 klas 13.08.17, 19:09
                      "erio, zrozumiałabym, gdybyś w ten sposób odnosiła się do tych, co tę reformę wymyślili, bo to właśnie oni są za nią odpowiedzialni. Ale dlaczego na mnie, to tego nie rozumiem i nie zrozumiem. "
                      być może moge ci wytłoumaczyć.
                      JESTEŚ SZKODNIKIEM. JESTEŚ OSOBĄ ZŁĄ
                      używając "logicznych" argumentów, okrągłych zdań, cytatów z ustaw- manipulujesz i kłamiesz.
                      manipulujesz zreszta cały czas- nie odpowiadając na pytania, przytaczajac tylko częśc statystyk, prawa, nadając swoim postom pozór lekkości przez emotikony. przytaczając czyjeś opinie, a potem, przycisnieta do muru- mowisz, ze to nie jest twoja opinia, tylko tego pana...
                      ale wiele osób może sie na te okrągłe zdania nabrać- i tu jestes szkodnikiem
                      prawda jest taka, że reforma jest ci na reke- z powodów, jakie opisałaś, w wielu postach, tylko po kawałku.
                      i wiesz, ta reforma, ktora krzywdzi dzieci- nie moje, nie twoje, ale te anonimowe, z małym osrodków, z małym kapitałem- ale to nie twoje dziecko...
                      proponujesz, "rozważność", spolegliwość, posłuszeństwo- ale to jest to jacy w ogóle w tym momencie nie możemy być.

podłe, podłe... mam nadzieję, że karma cie dopadnie za taką
                      • maniaczytania Re: we wsiach brakuje nauczycieli do 7 klas 13.08.17, 19:14
                        to moje ostatnie słowa do Ciebie - w prawdziwym życiu osoby, z którymi się nie zgadzasz, też tak traktujesz?

Ja jestem złą osobą? A co powiedzieć o takiej, której źle życzy innej osobie?

EOT
                        • hemp_plant Re: we wsiach brakuje nauczycieli do 7 klas 13.08.17, 19:17
                          "to moje ostatnie słowa do Ciebie - w prawdziwym życiu osoby, z którymi się nie zgadzasz, też tak traktujesz?"
                          nie, jeżeli umieją argumentować.
                          ale jeżeli ślizgają się po faktach, w celu manipulacji- dokładnie tak traktuję- wbijam obcasem, jak szkodniki, w ziemię
            • mamalgosia Re: we wsiach brakuje nauczycieli do 7 klas 13.08.17, 20:38
              Niektórzy zapewne tak. Ale nie nazywajmy tego dobrą zmianą, jeśli dotychczas mieli etat w gimnazjumwink
    • maniaczytania Re: we wsiach brakuje nauczycieli do 7 klas 13.08.17, 15:26
      to jest jak najbardziej realny problem, ale przejściowy - największy w tym, pierwszym, roku reformy. Wiem, wiem, zaraz i tak mnie zakrzyczycie.
      Co więcej - on będzie z całą pewnością rozwiązany - obowiązek szkolny. Już tu ktoś wkleił też wyimek z KN - nauczyciel to funkcjonariusz publiczny, ma nie tylko prawa, ale i obowiązki.
      • iwoniaw Re: we wsiach brakuje nauczycieli do 7 klas 13.08.17, 15:31
        realny problem, ale przejściowy - największy w tym, pie
        > rwszym, roku reformy. Wiem, wiem, zaraz i tak mnie zakrzyczycie.

Jakie zakrzyczycie? Widzisz w tym wątku piszących co innego? big_grin

Widzicie dziewczyny? To tylko przejściowy problem, najwyżej te dzieci, które mają pecha być teraz w szkole nie będą mieć przedmiotowców (Mańka, co się stało, że od wczoraj zmieniłaś zdanie w tej kwestii? W wątku o liceach po reformie piszesz, że to czczy wymysł i żaden problem? big_grin ) - te, które są w żłobku już na pewno w 7 klasie będą mieć fizyka i chemika z odpowiednim wykształceniem big_grin
        Co więcej - on będzie z całą pewnością rozwiązany - obowiązek szkolny.

Ależ czy ktoś tu twierdzi inaczej? big_grin

Już tu k
        > toś wkleił też wyimek z KN - nauczyciel to funkcjonariusz publiczny, ma nie tyl
        > ko prawa, ale i obowiązki.

Mało tego, jak się cholery pozwalniają, to wszak jest dopuszczalne z braku nauczyciela z uprawnieniami zatrudnić dowolnego chętnego - na bank się ktoś znajdzie big_grin Nie rozumiem tej paniki, no doprawdy - jeden rocznik czy trzy dzieciaków do śmietnika - a to jakiś problem? W dobie 500+ można sobie nowe dorobić przecież big_grin
        • maniaczytania Re: we wsiach brakuje nauczycieli do 7 klas 13.08.17, 15:39
          iwoniaw napisała:

> Widzicie dziewczyny? To tylko przejściowy problem, najwyżej te dzieci, które mają pecha być teraz w szkole nie będą mieć przedmiotowców (Mańka, co się stało, że od wczoraj zmieniłaś zdanie w tej kwestii? W wątku o liceach po reformie piszesz, że to czczy wymysł i żaden problem?

Ja wiem, że Ty ze zrozumieniem nie czytasz moich postów. Gdzie tak napisałam? Gdzie użyłam tych słów?
          • anilka Re: we wsiach brakuje nauczycieli do 7 klas 13.08.17, 15:51
            Ależ ty masz ciężko na tym forum, istna orka na ugorze, nikt nie rozumie i nie chce zrozumiec, pomimo tak wielkich wysiłków s twojej strony. Idź może na jakieś pisowskie forum edukacyjne i porozmawiajcie spokojnie
            - o, Mania wiesz, Józio nie będzie miał nauczyciela fizyki, ale le nie jest, wuefista pójdzie na roczny kurs i da rade
            - jasne, to tylko przejściowy problem, wierzę, że nasz rząd o nas myśli
            - ja też, dzieci będą miały urozmaicenie, tyle nowych osób , każda wpadnie na dwie godzinki. Co prawda trudno, zeby
            właczyły się w życie szkoły, ale damy radę
            A może daj nam namiar na takie forum, może musimy zobaczyć co mówią entuzjaści edukacji w liczbie większej niż ty, ela i te dwie inne osoby.
            • maniaczytania Re: we wsiach brakuje nauczycieli do 7 klas 13.08.17, 17:58
              to może inaczej - to, ze w niektórych małych szkołach będzie brakowało nauczycieli to jest realny problem - do rozwiązania.
              To, że nauczyciele będą musieli 'kleić' etaty po tych małych szkołach to też problem - ale po pierwsze nie nowy, a po drugie, moim zdaniem, nie będący powodem do rezygnacji z reformy.
              • morekac Re: we wsiach brakuje nauczycieli do 7 klas 13.08.17, 18:10
                >To, że nauczyciele będą musieli 'kleić' etaty po tych małych szkołach to też problem - ale po pierwsze nie nowy,

Za to teraz przybierze na sile. A bezrobocie najniższe od lat. I nawet pensja minimalna wzrosła. Bycie nauczycielem na ćwiartki etatu i tracenie połowy czasu na dojazdy jest w związku z tym mniej atrakcyjnym zajęciem niż te kilka lat temu.
                I nie niepokoi cię to, że ten brak wykwalifikowanej kadry dotknie twoje dziecko? I że prędzej czy później skończycie z ostrymi korkami? Ze wszystkiego?
                • maniaczytania Re: we wsiach brakuje nauczycieli do 7 klas 13.08.17, 18:15
                  ale pytasz mnie osobiście? Bo akurat mojego dziecka ten brak nie dotknie.
                  • morekac Re: we wsiach brakuje nauczycieli do 7 klas 13.08.17, 18:46
                    Jesteś pewna? Może sąsiednia gmina podkupi nauczyciela? wink
                    Albo wasz wójt będzie musiał z dodatkowej kasy wyskoczyć, by zapewnić wam wędrownego belfra za pół roku.
                    Poza tym - skoro twierdzisz, że reforma to takie szczęście dla wszystkich, dlaczego obchodzi cię dobrostan wyłącznie twojego dziecka i tymi dziećmi bez nauczycieli fizyki wcale się nie martwisz? Trochę aspołeczna postawa, nie sądzisz?
                    BTW: pracownię do chemii/fizyki/biologii też już macie?
                    • maniaczytania Re: we wsiach brakuje nauczycieli do 7 klas 13.08.17, 19:03
                      Tak, jestem, kontakt ze szkołą mam nie tylko przez zajrzenie dwa, trzy razy w roku do e-dziennika wink
                      A, i u nas nie ma wójta wink

Nigdzie, nigdy nie twierdziłam, że reforma jest dobra czy że jest szczęściem.

Ale tak, pisałam już - obchodzi mnie dobrostan mojego dziecka, jak chyba każdą matkę. Świata nie zbawię, nie mam wpływu na reformę. Mam na swoje dziecko, jego klasę, szkołę, najbliższą okolicę - to mogę próbować sprawdzać, zmieniać, pilnować. Przykro mi, że być może będą dzieci z gorszymi warunkami nauczania - tyle, że te moje "przykro" i moje przejmowanie się nimi, w niczym im nie pomoże niestety.
                      • kfugktru23 Re: we wsiach brakuje nauczycieli do 7 klas 13.08.17, 19:04
                        No to sorry, ale jeśli dobro wspólne cię nie obchodzi to twój bachor nie obchodzi nas.
                        • maniaczytania Re: we wsiach brakuje nauczycieli do 7 klas 13.08.17, 19:07
                          a czy ja chcę, żeby Was obchodził?
                          • morekac Re: we wsiach brakuje nauczycieli do 7 klas 13.08.17, 19:47
                            To dlaczego głosisz tezę, jakim to dobrodziejstwem jest obecna reforma?
                            Mnie to szkoda tych dzieciaków z małych szkół, które nie będą miały przyzwoicie prowadzonej fizyki, chemii, biologii czy geografii. Bo to zamyka drogę do większości zawodów, poza typowo humanistycznymi. Dostaną się potem może i do liceum, czy technikum - polegną na fizyce , chemii lub-/ i biologii, geografii czy nawet historii (bo roczniki przejściowe niespecjalnie będą ją umiały), nauczyciel im powie, że przecież mogą wykładać chemię w biedronce - i skończą się im marzenia.
                      • mama303 Re: we wsiach brakuje nauczycieli do 7 klas 13.08.17, 19:37
                        maniaczytania napisała:

> Ale tak, pisałam już - obchodzi mnie dobrostan mojego dziecka, jak chyba każdą
                        > matkę. Świata nie zbawię, nie mam wpływu na reformę. Mam na swoje dziecko, jego
                        > klasę, szkołę, najbliższą okolicę - to mogę próbować sprawdzać, zmieniać, piln
                        > ować.

ale to wątek nie o jednym dziecku tylko o problemie bardziej ogólnym.....mojego dziecka tez ta reforma nie dotyka bo jest w gimnazjum ale martwie się stanem oświaty w swoim kraju. Ciebie to w ogóle nie obchodzi?
                        • maniaczytania Re: we wsiach brakuje nauczycieli do 7 klas 13.08.17, 19:51
                          Obchodzi, oczywiście, że obchodzi.
                          Ale już od bardzo dawna niepokoił mnie stan oświaty. Wiele rzeczy nie podobało mi się w tym, co było do tej pory. Zwłaszcza porównując z moją własną edukacją. Oczywiście, wiem, że świat idzie do przodu i do pewnych rzeczy się nie już nawet nie powinno wracać. Ale patrząc na kolejne grupy młodych, naprawdę fajnych ludzi, wkraczających do pracy można dojść do wniosku, że coś jednak poszło nie tak. I nie wiem, czy wszystkie te rzeczy, o których myślę, reforma poprawi, czy pogorszy. Ale coś się ruszy na pewno. A jak się ruszy, to spora szansa na poprawki.
                          • anilka Re: we wsiach brakuje nauczycieli do 7 klas 13.08.17, 19:59
                            Wcale nie umiesz ocenić realnie sytuacji jeśli wierzysz, że ta zmiana coś naprawi.
                            Sądzisz, że ktoś się nabierze na twoje śliskie tłumaczenia, jeśli zaczniesz pisać o fajnych młodych ludziach ?
                            Pokazałaś już na czym ci zależy naprawdę, więc nie pisz tych bredni.
                          • kfugktru23 Re: we wsiach brakuje nauczycieli do 7 klas 13.08.17, 20:02
                            Po pierwsze - chodzi o tępo. Pośpiech jest potrzebny tylko przy łapaniu pcheł. A PiS się śpieszy. Dobrze że nie wprowadzili deformy w tydzień. A przez ten pośpiech pojawiają się błędy. Po dugie - zero konsultacji. Myślą że wiedzą wszystko najlepiej. Ale nie wiedzą i wychodzą błędy. Po trzecie - deforma jest robiona metodą spalonej ziemi. Równają wszystko. Ale przy takiej metodzie niszczą również to co było dobre. Reasumując - jasne że coś się ruszy. Będziemy to nazywać "ale piękna katastrofa"
                          • mama303 Re: we wsiach brakuje nauczycieli do 7 klas 13.08.17, 20:03
                            maniaczytania napisała:

> Obchodzi, oczywiście, że obchodzi.
                            > Ale już od bardzo dawna niepokoił mnie stan oświaty. Wiele rzeczy nie podobało
                            > mi się w tym, co było do tej pory. Zwłaszcza porównując z moją własną edukacją.
                            oczywiscie, wiele jest do zrobienia ale ta reforma wprowadzi jedynie ogromny chaos i pochłonie sporo pieniędzy. Jeszcze tego nie widzisz? Co dobrego ta reforma Ci daje?
                          • lodomeria Re: we wsiach brakuje nauczycieli do 7 klas 14.08.17, 01:17
                            Plantka. Popatrz sobie na to, jak polskie dzieci wypadły na tle rówieśników z innych krajów, jak dobry poziom edukacji był szeroko dostępny, jaki mały był odsetek prywatnych szkół.
                            Dobrych uniwersytetów nie masz prawa pamiętać bo w Polsce takich nie ma. Nasi licealiści, po państwowy szkołach bez problemu dostają się na najlepsze uczelnie świata, robią kariery naukowe. Nic więc nie stoi na przeszkodzie, żeby te kariery robili w kraju. Nic oprócz fatalne go stanu naszych uniwersytetów.
                            To należałoby rozpieprzyc w pierwszej kolejności a nie dobrze naoliwioną maszynkę jaką były gimnazja.
                • kfugktru23 Re: we wsiach brakuje nauczycieli do 7 klas 13.08.17, 18:16
                  Ale 500+
              • hemp_plant Re: we wsiach brakuje nauczycieli do 7 klas 13.08.17, 18:17
                "po pierwsze nie nowy, a po drugie, moim zdaniem, nie będący powodem do rezygnacji z reformy."
                oo, bogini. korzystając z okazji- możesz nam przypomnieć, dlaczego jest to reforma? CEL? choć słówko, prosimy...
                skoro poziom nauczania w szkołach bedzie niższy, większośc szkół to małe ośrodki, więc nauczycieli będzie brakować- czyli bedzie jakas sekretarka lub inna dokształcona naprędce osoba uczyć- to nie jest problem na jeden rok. w następnym zelżeje, ale nadal bedzie istniał- zawód nauczyciela stanie sie w mniejszych ośrodkach skrajnie nieatrakcyjny.
                Przedmioty wchodzące w skłąd STEM, który napędza gospodarkę, nie będą nauczane! albo przez sekretarki lub inne sprzątaczki czy panie redaktor lokalnych czasopism big_grin
                no więc: CEL.
                come on, wg lokalnego suwerenna, give it a try i wytłumacz nam, "nieuką" big_grin
                • iwoniaw Re: we wsiach brakuje nauczycieli do 7 klas 13.08.17, 18:23
                  Oj, hemp_plant, jak ty się głupio i złośliwie czepiasz: toż zmiana jest fajna, bo się coś zmienia, nieważne na co i jakim kosztem - nie czytałaś w wątku obok czy co? I w ogóle tak tylko o sobie i swoich dzieciach myślisz, jakbyś nie mogła machnąć ręką na te dwa - trzy roczniki, propaganda opozycji ani chybi Cię zaślepia big_grin
                • maniaczytania Re: we wsiach brakuje nauczycieli do 7 klas 13.08.17, 18:25
                  czekaj, czekaj, jaka większość, skoro według Ciebie większość to 39%?
                  • hemp_plant Re: we wsiach brakuje nauczycieli do 7 klas 13.08.17, 18:29
                    ok, weźmy te 39%- choć jak napisałaś to ilośc samodzielnych gimnazjów- ogromna nota bene!- policzmy w numerach ile to jest .
                    jeżeli 40% szkół to małe ośrodki, może nawet 35- proszę, czy jest to ilośc mała, która należy pominąć?
                    powiedz 1/3 dzieci i ich rodziców- sorki, ale dla was nie bedzie chemii, fizyki etc.
                    dobra- po roku to tylko 1/4 bedzie...
                    czy ty czytasz co piszesz? jakas refleksja czy nawet na to, poza podłością, cie nie stać?
                    • maniaczytania Re: we wsiach brakuje nauczycieli do 7 klas 13.08.17, 18:33
                      nie, nie -z tymi 39% chodzi o to, że w wątku obok napisałaś, że większość gimnazjów nie była w zespołach - na co Ci napisałam, że 39% było samodzielnych. Masz więc problem z procentowym określaniem większości wink

Nie przykładaj tych 39-40% do szkół podstawowych, tylko najpierw sprawdź, ile ich jest rzeczywiście.
                      • hemp_plant Re: we wsiach brakuje nauczycieli do 7 klas 13.08.17, 18:34
                        większośc kraju to prowincja.

a wiesz- 39% to ogromna liczba, nawet jezeli nie wiekszośc. nie odwaracaj kota ogonem i odpowiedz na pytania- trollu
                        • morekac Re: we wsiach brakuje nauczycieli do 7 klas 13.08.17, 18:39
                          Niemniej większość ludzi mieszka w miastach.
                        • maniaczytania Re: we wsiach brakuje nauczycieli do 7 klas 13.08.17, 18:41
                          prowincja tak, ale prowincja nie oznacza wcale małych szkół.

Jak mi podasz prawdziwą liczbę, może być procentową, małych szkół, których dotknie ten problem, to może odpowiem. O przypuszczeniach nie rozmawiam.
                          • hemp_plant Re: we wsiach brakuje nauczycieli do 7 klas 13.08.17, 18:48
                            "ak mi podasz prawdziwą liczbę, może być procentową, małych szkół, których dotknie ten problem, to może odpowiem. O przypuszczeniach nie rozmawiam."
                            cóż, wchodząc na strony kuratoriów, 13 sierpnia, można zoabzcyć jaka jest skala problemu. to chyba nie przypuszczenia, prawda, tylko 90% z nich pozostanie nieobsadzone?
                            a powedz, proszę, gwiazdo dawidowa, jaka skala problemu jest, wg ciebie, problemem? ile dzieci mozna wylać do kibla (o ile nie ma w tym twojego dziecka, które dobrze, nota bene, wychodzi na zdjęciach big_grin)? a od jakiego progu procentowego należy przyjąć, że jest problem?
                            • maniaczytania Re: we wsiach brakuje nauczycieli do 7 klas 13.08.17, 19:04
                              to nie ja powinnam być adresatem Twoich pytań. Nie ja wymyśliłam i nie ja wprowadzam tę reformę.
                              • hemp_plant Re: we wsiach brakuje nauczycieli do 7 klas 13.08.17, 19:11
                                ale ty ja pochwalasz- na publicznym forum. i manipulujesz informacjami.
                              • gama2003 Re: we wsiach brakuje nauczycieli do 7 klas 13.08.17, 20:04
                                To może wreszcie raz a dobrze napisz - jaki.uest cel tej reformy. Bo rozumiem, że skoro zmieniamy to zmieniamy na lepsze.
                                Proszę - co dobrego przynosi reforma ? Komu ? Kiedy ? Gdzie ?
                                • mamalgosia Re: we wsiach brakuje nauczycieli do 7 klas 13.08.17, 20:59
                                  ale poleciałaś, na ostrosmile Jak można takie trudne pytania zadawać??
                                  • maniaczytania Re: we wsiach brakuje nauczycieli do 7 klas 13.08.17, 21:01
                                    zmiana jest motorem rozwoju.

Pytania po proszę - na nie odpowiedź za parę lat.
                                    • anilka Re: we wsiach brakuje nauczycieli do 7 klas 13.08.17, 21:29
                                      Tak bezdennie głupiego uzasadnienia to juz chyba nikt nie mógł podać. Ni mniej ni więcej zmiana dla zmiany
                                    • kfugktru23 Re: we wsiach brakuje nauczycieli do 7 klas 13.08.17, 22:08
                                      Czyli okupacje była motorem rozwoju?
                                    • mamma_2012 Re: we wsiach brakuje nauczycieli do 7 klas 14.08.17, 08:42
                                      Rozumiem, że z nadzieją czekasz na życiowe zawirowania. Jak chcesz zmienić wystrój domu czekasz na tornado, bo może przypadkiem poprzerzuca wszystko tak, że będzie lepiej niż było. Życzyć ci spełnienia marzeń?
                                      • maniaczytania Re: we wsiach brakuje nauczycieli do 7 klas 14.08.17, 18:35
                                        masz pojęcie, jakie zawirowania w życiu przeszłam. Nie życzę nikomu.
                                        Do wszelkich zmian podchodzę po prostu ze spokojem. Inaczej dawno temu bym zwariowała.
                                    • gama2003 Re: we wsiach brakuje nauczycieli do 7 klas 14.08.17, 11:19
                                      Zmiana motorem rozwoju.

Takie hasełka to ja literowałam uczac się czytać.
                                      Na fabrykach, hutach i kopalniach widniały.
                                      Koniec lat siedemdziesiatych. Symptomatyczne.

• szarsz Re: we wsiach brakuje nauczycieli do 7 klas 14.08.17, 12:50
                                        > Na fabrykach, hutach i kopalniach widniały.

U mnie była odlewnia. I "odlewniczy trud ojczyźnie" wisiał jeszcze przez parę lat po upadku komuny, ku dzikiej radości okolicznych licealistów.
      • anilka Re: we wsiach brakuje nauczycieli do 7 klas 13.08.17, 15:32
        O , a w drugim roku reformy, jak będą już te 4 godziny, to ten funkcjonariusz publiczny się znajdzie?
      • mama303 Re: we wsiach brakuje nauczycieli do 7 klas 13.08.17, 15:43
        maniaczytania napisała:

> to jest jak najbardziej realny problem, ale przejściowy - największy w tym, pie
        > rwszym, roku reformy.
        a w drugim niewiele sie zmieni w takiej szkole, w której jest jedna klasa 7 i jedna 8.
        • iwoniaw Re: we wsiach brakuje nauczycieli do 7 klas 13.08.17, 15:50
          Oj tam, oj tam - nie od razu Kraków zbudowano - jeden czy dwa roczniki bez przedmiotowców - cóż to jest? Wszak kiedyś się ten problem skończy - no w końcu ustawa jest. I Wyszczerzona ministra powiedziała, że nie ma problemów, to na (...) drążyć? Poczekałybyście chociaż, żeby zobaczyć, czy rzeczywiście bez nauczycieli tak źle będzie, a nie histerie i histerie, dajecie się KOD-owi i tvn-om szczuć, a przecież reforma jest od czasu do czasu potrzebna dla samego funu i zmiany, choćby i bez sensu big_grin
      • mamalgosia Re: we wsiach brakuje nauczycieli do 7 klas 13.08.17, 15:50
        W sumie racja, trzeba ponieść jakieś koszty, no pain no gain. Nic się takiego wielkiego nie stanie jak przez rok się pouczą tylko historii wink
        • iwoniaw Re: we wsiach brakuje nauczycieli do 7 klas 13.08.17, 15:56
          Też tak myślę. Zresztą - w kółko w tych wątkach tematem nauczyciele i nauczyciele - a rodzic co? Nie może sam tej chemii i fizyki nauczyć dzieciaka? Dzisiaj takie to wszystko roszczeniowe, oczekują, że szkoła ich zastąpi... A Umbridge przecież wyraźnie mówiła: "wiedza pozaszkolna". Kto ma uszy, niechaj słucha big_grin
    • mamalgosia Re: we wsiach brakuje nauczycieli do 7 klas 13.08.17, 15:47
      Myślę, że powinni to rozwiązać tak jak u nas: szybko zdobyć wyższe wykształcenie w innych przedmiotach. Moja koleżanka fizyczka (nie, nie nauczyciel akademicki) prowadzi taki 2-miesięczny kurs. Dzięki temu kursowi nauczyciel dowolnej dziedziny staje się fizykiem smile Cuda smile
      • rozwiane_marzenie Re: we wsiach brakuje nauczycieli do 7 klas 13.08.17, 15:51
        No chyba żartujesz. Nie chciałabym, żeby ktoś taki raptem po 2 miesięcznym kursie uczył ścisłych przedmiotów moje dziecko
        (przedmiotów wg mnie bardzo ważnych).
        • anilka Re: we wsiach brakuje nauczycieli do 7 klas 13.08.17, 15:54
          O tym też pomyślała umiłowana pani minister, nie smuć się. Przecież z tych przedmiotów nie ma egzaminów ma razie. To tylko problem przejściowy
        • mamalgosia Re: we wsiach brakuje nauczycieli do 7 klas 13.08.17, 15:55
          A tam ważnych. A mówią coś o historii Polski?
        • iwoniaw Re: we wsiach brakuje nauczycieli do 7 klas 13.08.17, 15:59
          Ja nie wiem, co ci się w 2-miesięcznym kursie nie podoba. Toż to większe wymagania niż od kandydatów do ministerstwa i czy innych spółek skarbu państwa. Kilkutygodniowe szkolenia ludzie przejdą, a tej mało! big_grin
      • lodomeria Re: we wsiach brakuje nauczycieli do 7 klas 14.08.17, 01:27
        No właśnie, te zdobywane za nic dyplomy uczelni wyższych w Polsce. Jakoś po podyplomowkach czy innych idiotycznie skonstruowanych licencjatach I katedrach, w których zasiadają naukowcy pokroju Szyszki czy Pawłowicz nikt się nie ma ochoty walcem przejechać... Tylko nam będą wmawiać, że pierwsza dziesiątka w PISA to źle i trzeba dorównać do poziomu UW czy UJ, które w piątej setece uczelni na świecie brylują.
    • rozwiane_marzenie Re: we wsiach brakuje nauczycieli do 7 klas 13.08.17, 15:48
      Potwierdzam, u mnie w miasteczku też już się słyszy, że w pobliskich wsiach nie ma kto uczyć chemii, biologii, fizyki w 7 klasach. Nie dziwię się. Dojeżdżać dwa razy w tygodniu na godzinę pracy... o kosztach za podróż już nie wspomnę. Biedne też te dzieci, które uczyć będą nauczyciele dostępni w szkole tylko na ich lekcji. Sama mam dziecko, które idzie właśnie do 7 klasy, dobrze, że mieszkamy w miasteczku większym od takiej wsi...
      • mamalgosia Re: we wsiach brakuje nauczycieli do 7 klas 13.08.17, 15:52
        Wyrównywanie szans
    • kropka_kom Re: we wsiach brakuje nauczycieli do 7 klas 13.08.17, 16:39
      Tak OT to ja się cieszę ze do łask wracają nauczyciele po konkretnych studiach a nie po 1000cu podyplomówek.
      • iwoniaw Re: we wsiach brakuje nauczycieli do 7 klas 13.08.17, 16:47
        Z czego wnosisz, że "wracają do łask" (czyich?) i co ci się w "tysiącu podyplomówek" nie podoba?
        • morekac Re: we wsiach brakuje nauczycieli do 7 klas 13.08.17, 17:17
          To raczej po tysiącu podyplomówek wracają.Dotychczasowy nauczyciel przyrody obstawi biologię i geografię, w międzyczasie zrobi kurs, matematyk - będzie fizyki uczył, a chemii - nie będzie.
          BTW: kiedy kilka dni temu pisałam, że w małych szkołach będzie problem z nauczycielami przedmiotów przyrodniczych, to Mańka twierdziła, że to niemożliwe.
          • przeciwcialo Re: we wsiach brakuje nauczycieli do 7 klas 13.08.17, 17:22
            Dla dobrej zmiany nie ma rzeczy niemożliwych. jest jeszcze 2 tyg, zawsze nakazy pracy mozna przegłosować.
            • morekac Re: we wsiach brakuje nauczycieli do 7 klas 13.08.17, 18:02
              Nie przegłosować, bo sejm zbiera się we wrześniu.
      • kfugktru23 Re: we wsiach brakuje nauczycieli do 7 klas 13.08.17, 16:47
        Leża i kwicza. Tak. Ludzie będą 5 lat studiować a potem pracować na pół etatu w jednej budzi i pół etatu w drugiej oddalonej o 100 km. A po co? A po to by jakaś Irena lub Krysia, kasjerka z Biedronki poczuła że ma rację.
      • anilka Re: we wsiach brakuje nauczycieli do 7 klas 13.08.17, 16:50
        Ale wystrzeliłaś big_grin
        Za rogiem mam duże gimnazjum, od września idą tam klasy I i IV podstawówki. Ale ani jeden nauczyciel za dziećmi nie przechodzi. Gimnazjalni widzieli co się święci i porobili roczne podyplomówki do nauczania początkowego i tego czego jeszcze nie mieli. A w podstawówkach to samo.
        • mama303 Re: we wsiach brakuje nauczycieli do 7 klas 13.08.17, 16:55
          W niektórych gimnazjach nie ma stołówek i to tez problem bo w podstawówkach chyba musi być.
          • maniaczytania Re: we wsiach brakuje nauczycieli do 7 klas 13.08.17, 17:41
            mama303 napisała:

> W niektórych gimnazjach nie ma stołówek i to tez problem bo w podstawówkach chyba musi być.

Od kiedy?
            • mama303 Re: we wsiach brakuje nauczycieli do 7 klas 13.08.17, 18:05
              maniaczytania napisała:

> Od kiedy?
              nie wiem od kiedy...ale u córki nie ma....
              • maniaczytania Re: we wsiach brakuje nauczycieli do 7 klas 13.08.17, 18:10
                mnie chodziło - od kiedy muszą być w podstawówkach.
                Bo nie ma i w podstawówkach, i w gimnazjach.
                • mama303 Re: we wsiach brakuje nauczycieli do 7 klas 13.08.17, 19:32
                  maniaczytania napisała:

> mnie chodziło - od kiedy muszą być w podstawówkach.
                  wydawało mi sie że w podstawówce musi być zapewniony posiłek przynajmniej dla tych młodszych dzieci. Być może się mylę
                  • maniaczytania Re: we wsiach brakuje nauczycieli do 7 klas 13.08.17, 19:56
                    chyba nie. Wiele podstawówek nie ma stołówek, korzystają z cateringu. A i tak wiele dzieci nie korzysta.
                    • mama303 Re: we wsiach brakuje nauczycieli do 7 klas 13.08.17, 20:08
                      maniaczytania napisała:

> chyba nie. Wiele podstawówek nie ma stołówek, korzystają z cateringu.

ale do cateringu muszą być spełnione rygorystyczne warunki. Szkoła córki np, nie spełnia
                      • maniaczytania Re: we wsiach brakuje nauczycieli do 7 klas 13.08.17, 20:13
                        jeśli catering jest dostarczany w porcjach i naczyniach jednorazowego użytku, to już chyba można.
                        Tylko ciężko pewnie znaleźć firmę, która by w ten sposób dostarczała.
                        • mama303 Re: we wsiach brakuje nauczycieli do 7 klas 14.08.17, 20:35
                          maniaczytania napisała:

> jeśli catering jest dostarczany w porcjach i naczyniach jednorazowego użytku, t
                          > o już chyba można.

generalnie musi być odpowiedni pomieszczenie do spożycia posiłku czyli.....stołówka
                          • maniaczytania Re: we wsiach brakuje nauczycieli do 7 klas 14.08.17, 20:48
                            różnie bywa - w niektórych szkołach jest na to wyznaczona jedna klasa, a dzieci chodzą grupami na różnych przerwach
                            • mama303 Re: we wsiach brakuje nauczycieli do 7 klas 14.08.17, 21:43
                              maniaczytania napisała:

> różnie bywa - w niektórych szkołach jest na to wyznaczona jedna klasa

u nas to nie przeszło, Sanepid sie nie zgodził.
      • asia_i_p Re: we wsiach brakuje nauczycieli do 7 klas 13.08.17, 21:41
        Dlaczego tak uważasz?

Podstawówka mojej córki szuka fizyka, który byłby naraz chemikiem - taką mają koncepcję. Chemiczka i fizyczka z mojej szkoły życzą szczęścia, bo równie dobrze mogliby szukać kombo W-F i matematyka.

Jeśli znajdą, to jak najbardziej po podyplomówce.
        • turzyca Re: we wsiach brakuje nauczycieli do 7 klas 14.08.17, 09:29
          A swoją drogą w Niemczech to standard, że nauczyciele mają dwa przedmioty, studia są tak zaplanowane. Częściej są to przedmioty pokrewne, ale mam znajomego, który uczy historii i matematyki.
          • mamma_2012 Re: we wsiach brakuje nauczycieli do 7 klas 14.08.17, 09:45
            To jest kolejna z serii rzeczy, które dałoby się zrobić wprowadzając deformę za kilka lat. Chemik, który chciałby uczyć innego przedmiotu na wsi, mógłby zrobić licencjata z biologii czy chemii od razu pod kątem nauczania, tylko na to powinien dostać pieniądze i mieć trzy lata.
          • lodomeria Re: we wsiach brakuje nauczycieli do 7 klas 14.08.17, 09:56
            Historia i matematyka: świetny miks, przynajmniej ten nauczyciel nie szerzy mitu o ścisłości bądź humanistyczności umysłu.
          • olena.s Re: we wsiach brakuje nauczycieli do 7 klas 14.08.17, 10:18
            A, bo ja w ogóle mam wątpliwości, na ile nasza droga edukacji nauczycieli jest optymalna. U nas człowiek idzie na jakś historię, a potem bierze specjalność nauczycielską. I jest historykiem uczącym w szkole.
            Może powinno być inaczej? Może podstawą powinna być edukacja do nauczania, a potem dopiero w ramach specjalizacji nalezałoby zyskiwać kawlifikację "nauczyciel matematyki klas x-y, nauczyciel fizki klas a-b?
            No, oczywicie zakłada to jakąś przewidywalność programów i struktur.....
            • lodomeria Re: we wsiach brakuje nauczycieli do 7 klas 14.08.17, 10:32
              No właśnie, były kiedyś licea pedagogiczne. Świetni nauczyciele z nich wychodzili, odpowiednio przygotowani do pracy, zwłaszcza w małych ośrodkach, gdzie ważniejsze było tzw. podejście, a nie to, czy ma odpowiednio prestiżowy dyplom (i często w pakiecie urażoną ambicję, że kariera naukowa nie potoczyła się tak świetlanie, jak ktoś założył).
              Dziecko zostało wylane z kąpielą.

I powtórzę: zamiast majstrować przy uniwersytetach, które mamy na żałośnie słabym poziomie, to się półgłówki wzięły za coś, co wyszło nam nadspodziewanie dobrze, czego cały świat się chciał od Polski uczyć.
              • feollin Re: we wsiach brakuje nauczycieli do 7 klas 14.08.17, 16:42
                A zadałaś sobie trud i zastanowiłaś się, dlaczego dwie najlepsze polskie uczelnie (uj i uw) są na pozycjach 401-500 w rankingu szanghajskim (bo pewnie o tym mówisz)? I jeśli mówisz marnym poziomie uczelni, to rozumiem, że do rankingu się odnosisz?
                Broń Boże, żeby ta ekipa cokolwiek zmieniała w szkolnictwie wyższym - udało się im zepsuć powszechne, niech chociaż nie rozwalą do końca wyższego.
            • bbkk Re: we wsiach brakuje nauczycieli do 7 klas 14.08.17, 10:34
              Jest roznie. Na wiekszosci 'normalnych' kierunkach mozna zrobic blokszybkie przedmiotow pedagogicznych i jest to dodatek do wlasciwej specjalizacji. I nauczyciele po takich studiach sa znacznie lepsi od tych po studiach typowo nauczycielskich - przynajmniej jesli chodzi o przedmioty scisle.
              • lodomeria Re: we wsiach brakuje nauczycieli do 7 klas 14.08.17, 10:49
                Ale o jakim kraju mówisz?
                Ja ze swoich studiów w Polsce pamiętam, że przedmioty pedagogiczne były bardzo kiepsko prowadzone, raczej na zasadzie "jakby się Wam noga powinęła, to zawsze można uczyć w szkole", a na specjalność nauczycielską to już w ogóle wykładowcy z politowaniem patrzyli, bo co oni sobie będą języki strzępić i nauczycieli powaznych rzeczy uczyć, albo czegokolwiek ambitnego od nich wymagac.

Ale fakt, w liceum miałam fizyczkę, która w szkole uczyła tylko hobbystycznie w klasach humanistycznych, bo chciała, żeby humaniści z liceum, obok którego mieszkała byli humanistami z prawdziwego zdarzenia. I jak trzeba było, to zostawała po godzinach i tłumaczyła. Sprawdziany poprawiało się do czasu aż się zaliczyło na minimum 4. Cała klasa na świadectwach maturalnych miała 4 i 5.
                Natomiast mój matematyk to był taki niby geniusz, co się jednak na doktoracie nie wyrobił i skończył w szkole. Owszem, jak kogoś szanował, to go matmy nauczył, jak ktoś był zdolny, to też ponoć przy nim skorzystał. Moja klasa od niego usłyszała, że i tak skończymy jako garnkotłuki i że będzie robił z nami program bardziej okrojony niż w zawodówce. Na świadectwie maturalnym nikt z nas 5 nie miał, 4 tylko garstka, 80% to były 2.
                • bbkk Re: we wsiach brakuje nauczycieli do 7 klas 14.08.17, 11:11
                  Pisze o wiedzy merytorycznej. Bo nauczaia samego w sobie to i tak nigdzie nie ucza - potrzeba do tego checi do samoksztalcenia i rozwijania sie.
            • asia_i_p Re: we wsiach brakuje nauczycieli do 7 klas 14.08.17, 19:09
              Ma to swoje zalety, ma i wady.
              Na pewno jest świetnym rozwiązaniem do podstawówki (i gimnazjum, gdyby było, wrrr), ale do liceum się przydaje ta szersza wiedza. Moja koleżanka biolożka miała takich uczniów, że wykorzystała wszystko, co wiedziała ze studiów + zajechała z nimi na takie poziomy, że mówi że do jednej godziny zajęć indywidualnych z nimi przygotowywała się przez cztery. I jednak fajnie jest, kiedy w szkole jest nauczyciel, który potrzebom takich uczniów potrafi sprostać.
    • chocolate-cakes Re: we wsiach brakuje nauczycieli do 7 klas 13.08.17, 18:41
      Tak jeszcze o tej fizyce. Jakiś czas temu, już były wakacje, jakiś kolega kolegi dzwonił po znajomych, czy nie mamy dobrego fizyka, bo ktoś w pewnym, naprawdę dobrym liceum w Trójmieście nagle nie może pracować. Nie szukali nauczycieli z gimnazjum tylko kogoś z liceum, kto chce dorobić. Praca tylko na ten rok.
      Znaleźli emerytkę, fajną i doświadczoną nauczycielkę. Nie chcieli nauczyciela, który wcześniej pracował w gimnazjum.
      • mamalgosia Re: we wsiach brakuje nauczycieli do 7 klas 13.08.17, 20:50
        U nas też nie chcą.

Choć pewnie jak przyjdzie prikaz, to nie będą mieli nic do gadania
    • mamalgosia Iwonka 13.08.17, 20:49
      Iwonka skończyła 6 klasę. Mieszka w Kurowie, strasznej pipidówie.Ma starszą siostrę, Hanię. Hania w tym roku skończyła gimnazjum w pobliskim miasteczku - małym, ale jednak miasteczku. Tam poznała "miastowe" dziewczyny, mogła z nimi pójść do kina, do sklepów, kupić sobie jakiś ciuch... W miasteczku jest duża biblioteka, małe centrum handlowe, kino, fajna ciastkarnia, a gimnazjum miało dużą salę gimnastyczną i basen. Po lekcjach Hania chodziła na kółko fotograficzne, gdzie poznała Błażeja. Jest zakochana i przeszczęśliwa. Dostała się do liceum.
      Od trzech lat Iwonka cieszyła się na wyrwanie ze swojej wiejskiej szkoły. Lubiła ją, ale nie miała dostępu do niczego, co tak cieszyło i rozwijało siostrę.

Teraz Iwonka na pewno jest bardzo szczęśliwa, że zostaje kolejne dwa lata w swojej wiejskiej szkole. Że nie będzie miała tych możliwości, które miała siostra.
      A teraz wygląda na to, że może nie będzie miała fizyki, chemii, biologii. Że nie zobaczy żadnego doświadczenia chemicznego, fizycznego, preparatu biologicznego. Że będzie ją uczył nauczyciel, który albo będzie miał wiedzę licealisty w danym przedmiocie, albo może wiedzę będzie miał, ale nie będzie miał czasu, bo musi jechać dalej, zresztą na co mu ten czas, jak i tak nie ma sprzętu czy odczynników, żeby zrobić coś z sensem.

Jako 15-letnia dziewczyna będzie próbowała nadrobić zaległości. Myślicie, że jej się uda?
      • iwoniaw Re: Iwonka 13.08.17, 21:05
        A co za różnica, czy jej się uda? Za parę lat się dowie(sz), nie ma się co tak gorączkować. W końcu kogo obchodzą losy jakichś Iwonek z Kurowa, przegrają szansę na edukację, to przegrają, na (...) drążyć temat, skoro można nie mieć zdania na temat reformy i obrażać w stu wątkach jej przeciwników, że dla odmiany zdanie (i argumenty) mają?
    • bei Re: we wsiach brakuje nauczycieli do 7 klas 13.08.17, 21:31
      No to moja synowa i jej koleżanki (i koledzy) ucieszą się. Wcześniej ciągnęła trzy przedmioty, teraz będzie miała okazje odpocząć od dziecka i męża i pojeździć pomiędzy szkołami. Niania mojego wnuka tez będzie miała lepiej- zarobi więcej.
      • 1unia4 Re: we wsiach brakuje nauczycieli do 7 klas 14.08.17, 09:51
        W wielu zawodach kobiety sa zmuszane do "odpoczynku" od rodziny celem zarobku .
        Tym samym w tych rodzinach ciesza sie nianie,które moga dorobić
        • mamma_2012 Re: we wsiach brakuje nauczycieli do 7 klas 14.08.17, 10:08
          Myślę, że gdyby godziny na dojazd ze szkoły do szkoły, były wliczane do czasu pracy, a koszty zwracane możnaby uznać, że to zwykła praca.
          • 1unia4 Re: we wsiach brakuje nauczycieli do 7 klas 14.08.17, 11:03
            A gdzie masz godziny dojazdu wliczane do czasu pracy ?
            Toz to byłaby bajka .
            • mamma_2012 Re: we wsiach brakuje nauczycieli do 7 klas 14.08.17, 11:12
              Myślisz, że np. przedstawiciela handlowego rozlicza się z czasu pobytu u klienta i nie wlicza się do tego czasu przejazdu z punktu do punktu?
              Myślisz, że ktoś niezdesparowany i przy zdrowych zmysłach będzie, choćby na wyrobienie godzin tablicowych, poświęcał dwa razy więcej czasu niż inni i to za te same pieniądze (a raczej mniejsze, bo dojazd to nie tylko czas, ale też pieniądze)? No cóż, dobrze to o tobie nie świadczy.
              • 1unia4 Re: we wsiach brakuje nauczycieli do 7 klas 14.08.17, 12:01
                Owszem-np.przedstawicieli handlowych rozliczaja z czasu pobytu u klienta
                • mamma_2012 Re: we wsiach brakuje nauczycieli do 7 klas 14.08.17, 12:09
                  Zwłaszcza tych, którzy 3 godziny jadą na godzinną prezentację, oczywiście na swój kosztbig_grin

• 1unia4 Re: we wsiach brakuje nauczycieli do 7 klas 14.08.17, 12:15
                    Nie bardzo rozumiem znaczenie emotki na koncu zdania
                    1 Raczej rzadko zadrzaja sie 3 godzinne dojazdy do klienta-sa podziały terytorialne
                    2 Akurat przedstawiciele handlowi maja samochody słuzbowe-co oznacza ,że w tym konkretnym zawodzie dojazd jest refundowany(a czas dojazdu absolutnie -nie)
                    • mamma_2012 Re: we wsiach brakuje nauczycieli do 7 klas 14.08.17, 12:34
                      Region w wielu firmach to Polska, a czasem nawet Europa. Przedstawiciele handlowi nie sprzedają tylko chipsów marketom.
                      Zresztą nie wiem dlaczego trzeba ci tłumaczyć rzeczy oczywiste dla gimnazjalistów.
                      Na przykładzie ilu zawodów, żebyś zrozumiała? Etatowego tłumacza, który 5 godzin leci tłumaczyć przez 15 minut? Specjalisty wysyłanego na drugi koniec Polski, żeby przez 15 minut rzucił na coś okiem?
                      Pracodawca wysyłając z miejsca w miejsce płaci za czas przejazdu.
                      A nikt się nie zatrudnia u 9 ani nawet 5 pracodawców w różnych, odległych miejscach przy stawce kilkadziesiąt złotych za godzinę, bo to nigdy się nie opłaci.

• anilka Re: we wsiach brakuje nauczycieli do 7 klas 14.08.17, 12:51
                      Kobieto, nikt nie oczekuje zapłaty za godziny dojazdu tylko pokazuje bezsens całej sytuacji. Sytuacji która nie dotknie tylko nauczycieli jak to wmawiała ktoraś wcześniej. Dotknie dzieci i rodziców. Więc nie sprowadzaj problemu do kasy tylko, bo to jest odwracanie kota ogonem, w którym znów to jest wina roszczeniowych nauczycieli.
                      • 1unia4 Re: we wsiach brakuje nauczycieli do 7 klas 14.08.17, 12:54
                        Tez bym nie chciała tak pracowac -nalezy więc zmienic zawód
                        A owszem wg mnie nauczyciele sa roszczeniowi i cięzko im sie odnależć ,gdy tylko cos sie zmienia
                        • anilka Re: we wsiach brakuje nauczycieli do 7 klas 14.08.17, 13:12
                          Ależ zmienią, jak tylko okazja będzie. Jak nie zauważyłaś jeszcze to o tym własnie problemie jest ten wątek. O tym, ŻE NA WSIACH NIE MA KTO PRACOWAĆ. 180 wpisow żeby dojść do oczywistości
                        • chocolate-cakes Re: we wsiach brakuje nauczycieli do 7 klas 14.08.17, 13:16
                          Ależ ci, którzy stracili pracę w gimnazjum i nie znaleźli jej w innej szkole, właśnie znajdą pracę gdzie indziej, nie w szkole. Może nie od razu, może po roku. A dzieci w wiejskich szkołach nadal nie będą miały nauczycieli fizyki i chemii bo żaden szalony człowiek nie będzie dojeżdżał tam 30 km w jedną stronę na 45 minut. Cóż, trudno. A takich szkół jest bardzo wiele.
                          • mamalgosia Re: we wsiach brakuje nauczycieli do 7 klas 14.08.17, 15:01
                            A możliwe, że ci, którzy znajdą pracę gdzie indziej, byli akurat dobrymi nauczycielami. Szkoda potencjału
                        • mamma_2012 Re: we wsiach brakuje nauczycieli do 7 klas 14.08.17, 13:25
                          Roszczeniowi, bo oczekują pieniędzy za pracę? To chyba problem jest szerszy, bo nie dotyczy tylko nauczycieli.
                          Skończy się jak z pielęgniarkami, które zasloczyły elastycznością i zniknęły z systemu. Jak taka chemiczka po 60 dostanie zmuszona do tłuczenie się autokarem na wieś, to pierwszego października będzie na emeryturze, młodsza stwierdzi, że jej się nie opłaca płacić niani, więc też zniknie lub się przekwalifikuje, a na wsi nadal nikogo nie będzie
                          • mamalgosia Re: we wsiach brakuje nauczycieli do 7 klas 14.08.17, 15:03
                            Jeszcze można tydzień popracować, a dwa być na L4 lub opiecie na dziecko i jakoś przetrwać
                      • mamma_2012 Re: we wsiach brakuje nauczycieli do 7 klas 14.08.17, 13:17
                        Zakładając, że nauczyciele pracują, jak wszyscy inni, dla pieniądzy, to pieniądze też są bardzo ważne. Przecież nikt nie będzie płacić za bilet czy benzynę, żeby tylko zarobić na pokrycie tych wydatków, a jeśli będzie do tego zmuszony to nie będzie pracować dobrze
                    • szarsz Re: we wsiach brakuje nauczycieli do 7 klas 14.08.17, 12:56
                      > a czas dojazdu absolutnie -nie)

Czas dojazdu jest wliczany w czas pracy.
                      • mamalgosia Re: we wsiach brakuje nauczycieli do 7 klas 14.08.17, 14:58
                        ??? W szkole??? W życiu!
                        • szarsz Re: we wsiach brakuje nauczycieli do 7 klas 14.08.17, 17:54
                          Nie w szkole. Czas dojazdu np. przedstawiciela medycznego do lekarza. Ma normę, np. 11 wizyt w czasie dnia pracy, a wizyta średnio po 15 - 20 minut. Reszta to czas na dojazd i czekanie. Wyśrubowana norma, owszem, ale czas przemieszczania między gabinetami jest wliczony.
                      • maniaczytania Re: we wsiach brakuje nauczycieli do 7 klas 14.08.17, 16:30
                        gdzie?
            • anilka Re: we wsiach brakuje nauczycieli do 7 klas 14.08.17, 11:30
              Pracujesz sobie w biurze, 8 godzin, nagle pan szef ogłasza, unia dzisiaj przyjdź na 8 na dwie godziny, potem na 11 na godzinę pojedziesz 10 kilometrów dalej, a na 13 do końca dnia 12 w inną stronę i tak co dnia. Bajka po prostu
              • mamma_2012 Re: we wsiach brakuje nauczycieli do 7 klas 14.08.17, 11:48
                To optymistyczny scenariusz, mówimy o wiejskich szkołach rozsianych co kilkadziesiąt kilometrów, gdzie PKS przyjeżdża dwa razy dziennie, o ile akurat drogi śnieg nie zasypał.
                Ponad 20% szkół w Polsce to szkoły, rozsiane po jakiś maleńkich, odizolowanych miejscowościach i nie ma w nich więcej niż 70 uczniów.
                • 1unia4 Re: we wsiach brakuje nauczycieli do 7 klas 14.08.17, 11:59
                  1 Jak mi nie pasuja warunki zatrudnienia-szukam nowej pracy
                  2 Wyobraz sobie ,że sa ludzie NIe pracujacy tylko u jednego pracodawcy.Nie słyszałam ,aby dojazdy były wliczane do czasu pracy(a i dojazdy rzadko refundowane)
                  Ludzie jakos zyja w tak trudnych warunkach smile
                  • mamma_2012 Re: we wsiach brakuje nauczycieli do 7 klas 14.08.17, 12:13
                    1. Niektórzy tak zrobią
                    2. Oczywiście, tylko robią to wtedy, kiedy im się to opłaca, a w przypadku dojazdu na jedną, dwie godziny do odległej wsi, nie ma możliwości, żeby było to dla kogokolwiek opłacalne, dlatego nie ma chętnych.
                  • mamalgosia Re: we wsiach brakuje nauczycieli do 7 klas 14.08.17, 14:58
                    Oczywiście, że można żyć nawet w bardzo trudnych warunkach. Tylko po co sobie utrudniać, jeśli to co lepsze jest przy okazji wygodniejsze??
                    Były czasy, że ludzie sobie radzili bez bieżącej wody, światła i gazu. Może spróbujesz? Zacytuję klasyka: zmiany motorem rozwoju
                    • maniaczytania Re: we wsiach brakuje nauczycieli do 7 klas 14.08.17, 15:13
                      mamalgosia napisała:

> Były czasy, że ludzie sobie radzili bez bieżącej wody, światła i gazu. Może spróbujesz? Zacytuję klasyka: zmiany motorem rozwoju

A jak myślisz - dlaczego nadal tak nie żyją? Dzięki stagnacji, czy zmianie?
                      • morekac Re: we wsiach brakuje nauczycieli do 7 klas 14.08.17, 15:16
                        Z lenistwa.
                      • mamalgosia Re: we wsiach brakuje nauczycieli do 7 klas 14.08.17, 15:19
                        Może dzięki rozwojowi i ulepszaniu tego, co już osiągnęli, a nie rozpieprzaniu tego co dobrze działa i cofaniu się o 30 lat?
    • bei Re: we wsiach brakuje nauczycieli do 7 klas 13.08.17, 21:52
      Synowej jest żal wiejskich dzieci, jest jeszcze młoda, głowa pełna ideałów. Ale ma już swoje dziecko, i rozdarte serce, czy iść do molocha miejskiego do liceum i mieć więcej czasu dla rodziny, czy dojeżdżać do wspaniałych dzieciaków na wsi.
    • purchawkapuknieta Re: we wsiach brakuje nauczycieli do 7 klas 14.08.17, 10:15
      Jaj, jak szybko nauczyciele awansowali z niedoksztalconych, roszczeniowych pasozytów na ofiary kaczyzmu, które bronić się będzie do krwi kropli ostatniej. Matko, teraz bedą musieli się dokształcać i pracować!
      • lodomeria Re: we wsiach brakuje nauczycieli do 7 klas 14.08.17, 10:20
        Nie schlebiaj sobie, że rozumiesz coś z zachodzących wokół Ciebie procesów.
        • purchawkapuknieta Re: we wsiach brakuje nauczycieli do 7 klas 14.08.17, 10:26
          jak zwykle masz rację big_grin
      • mamma_2012 Re: we wsiach brakuje nauczycieli do 7 klas 14.08.17, 10:25
        Jesteś na tyle ograniczona, że nie rozumiesz, że nie chodzi o ochronę nauczycieli, a dzieci? Suwerenowi nawet takie oczywistości trzeba tłumaczyć?
        • purchawkapuknieta Re: we wsiach brakuje nauczycieli do 7 klas 14.08.17, 10:29
          ba, ja jestem dużo bardziej ograniczona, bo uważam, że dzieci to ostatnie, co macie na względzie big_grin
          • anilka Re: we wsiach brakuje nauczycieli do 7 klas 14.08.17, 11:32
            Jak to się czasy pozmieniały, że teraz ograniczenia umysłowe to powód do chwalenia się.
          • szarsz Re: we wsiach brakuje nauczycieli do 7 klas 14.08.17, 12:59
            Oczywiście. Na tym, że w szkole nie będzie połowy przedmiotowców to dzieci stracą najmniej.
          • gama2003 Re: we wsiach brakuje nauczycieli do 7 klas 14.08.17, 13:31
            Ale że ty odważyłaś się na taką samokrytykę ?
            No szacun !
    • black-cat Re: we wsiach brakuje nauczycieli do 7 klas 14.08.17, 15:54
      Nic się nie będzie działo. Do 4 września jeszcze kupa czasu. Minister Z. zorganizuje błyskawiczne kursy, przeszkoli nauczycieli i taki matematyk w wiejskiej szkole od razu będzie miał 2 etaty. Nauczy (przepraszam: będzie uczył) matematyki, fizyki i chemii. Rodzice będą zadowoleni, bo dzieci nie będą musiały dojeżdżać do miejskiego gimnazjum a panią Zosię od matematyki lubią. Niedawno spędziłam kilka dni na wsi, gdzie jest jedna podstawówka. I zdziwiłam się. Zdecydowana większość mieszkańców, jak mnie uświadomiono, to wyborcy PISu. Z reformy oświaty zadowoleni. Nikogo tam nie obchodzi jakość nauczania. Nauka to fanaberia konsumentów ośmiorniczek, jak wspomniałam o korkach z matmy dla córki, żeby wyrównać różnice programowe patrzyli na mnie jak na kosmitkę. Korki dla dziecka, które dobrze się uczy? Oszalałam. I jakoś przestałam żałować tych "skrzywdzonych" przez reformę. Dzieci świadomych rodziców, których stać na korepetycje poradzą sobie i deforma im nie zaszkodzi. Na resztę będą czekać zawodówki.
      • chocolate-cakes Re: we wsiach brakuje nauczycieli do 7 klas 14.08.17, 15:59
        No właśnie, a my się tu martwimy o wiejskie dzieci. Ja nawet myślę, że nauczyciel matematyki wcale nie pójdzie na podyplomowe studia z fizyki i chemii tylko weźmie podręcznik, przejrzy dzień wcześniej o normalnie będzie nauczał smile, przecież coś tam chyba pamięta ze swojego liceum, prawda? Klasa siódma to nie jest jakiś wysoki poziom? 😉
      • anilka Re: we wsiach brakuje nauczycieli do 7 klas 14.08.17, 16:07
        A świadomych ale bez kasy na korki, to co czeka?
        • lodomeria Re: we wsiach brakuje nauczycieli do 7 klas 14.08.17, 16:11
          Daleko od szosy.
        • black-cat Re: we wsiach brakuje nauczycieli do 7 klas 14.08.17, 16:34
          Myślę, że spokojnie sobie poradzą i będą pomagać dziecku na miarę swoich możliwości. W byłej klasie mojej córki rodzice już się wstępnie organizują w grupy i planują dodatkowe zajęcia prowadzone przez rodziców.
          • lodomeria Re: we wsiach brakuje nauczycieli do 7 klas 15.08.17, 01:44
            A to jest niezłe, że pisiaki chcąc zła wciąż dobro stwarzają... Miał być zarządzany z Torunia folwark, a wychodzi im społeczeństwo obywatelskie smile

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka