Dodaj do ulubionych

Remont kuchni

13.08.17, 17:43
Musimy zrobić remont kuchni i wymienić sprzęty.....może ktoś ostatnio kupował i remontował kuchnie i poradzi lub odradzi jakieś rozwiązania, zakupy....
Na tapecie mam właśnie lodówkę i chciałabym side by side z pojemnikiem na lód i podajnikiem wody. Jakie lodwókowe funkcje Wam się sprawdzają a jakie nie.
Podobnie z piekarnikiem-czy takie w których mozna piec rzeczywiście mięso i ciasto jednocześnie istnieją czy to ściema?
No i indukcja - wywala mi korki jak mam włączoną zmywarkę , piekarnik i włączę czajnik, więc raczej na indukcje trzeba instalacje zmienić?

doradzicie cokolwiek.....nienawidzę remontów....
Obserwuj wątek
    • annakate Re: Remont kuchni 13.08.17, 17:50
      W takie piekarniki, co razem pieką różne reczy to ja raczej nie wierzę; co najwyżej jednocześnie odgrzać dwie potrawy. Jak kiedyś wstawiłam równocześnie mięso i ciasto to piekły się dużo dłużej niz osobno i miałam wrażenie, że jest mniejsza kontrola nad stopniem zrumienienia, i ciasto jakby cebulką pachniało. Nie powtarzałam.
      Na każdy prądożerny sprzęt lepiej jak jest osobny obwód.
    • thea19 Re: Remont kuchni 13.08.17, 18:01
      Lodowki side by side z dozowkiniem i kostkarka sa teraz dosc popularne- musisz do niej na pewno doprowadzic wode.
      Do kazdego sprzetu mam osobny obwod. Piekarnik i plyte mam boscha - srednia polka bo malo gotuje, mikrofale z grillem (nieuzywanym) beko, zmywarke bosch niemiecka z programem ochrony szkla.
      Piekarnik ma zabezpieczenie drzwiczek i chlodny front. Okap ukryty pod szafka, listwy ledowe podszafkowe. Zabudowe pod sufit, duzo szuflad, magic corner, wkladyna talerze.
      • slonko1335 Re: Remont kuchni 13.08.17, 18:13
        tak chcę taką z doprowadzeniem wody. BYłam kiedyś u kogoś kto miał taką do której się nalewało wodę, pomijajac, że to nalewanie to porażka to tej wody nie dało się normalnie wypić bo byłastrasznie zimna, teraz piłam wodę z samsunga u kogoś i była idealna, lekko schłodzona-tylko nie wiem czy w każdej dorpowadzeniem wody tak będzie jak w samsungu., xy tą temperaturę wody można jakoś ustawić..wkurza mnie natomiast otwieranie drzwi w wieszości side by side które dzisiaj oglądałam bo nie mozna ich przystawić do samej ściany i następnego sprzętu/szafki bo trzeba zostawić kika cm zapasu żeby się otworzyły, chyba tylko siemens otwierał się bez zajmowania dodatkowego miejsca z boków....
        • thea19 Re: Remont kuchni 13.08.17, 19:08
          Temperature sobie ustawiasz, jest tez blokada dla dzieci. Tak, lodowka musi miec szpary by otwierac drzwi i dla wentylacji. By nie wystawala za duzo od sciany to gniazdko robi sie w szafce obok lodowki.
        • dorek3 Re: Remont kuchni 13.08.17, 23:45
          Mam side by side LG, ale celowo szukałam takiej która ma opcjonalne podłączenie do ujęcia wody. Rok temu przepatrzylam wszystkie modele i jak odrzuciłam te za ok 10 000 to LG miało lepszą ofertę niż Samsung, którego nie lubię.
    • mysiulek08 Re: Remont kuchni 13.08.17, 20:41
      Jestem na biezaco, bo nowa chalupa zasluguje na nowe sprzety smile

Tez mialam ochote na sidebyside, ale sobie obejrzalam, pomierzylam i odpuscilam, po pierwsze przez drzwi mi nie przejdzie, po drugie jakies zamrazarniki male sa, wiec stanelo na osobnej lodowce i osobnej zamrazarce Boscha, po zestawieniu pieknym pojemny sidebyside sie robi z o wiele wieksza pojemnoscia zamrazarki;
      www.bosch-home.com/de/produktliste/kuehlen-gefrieren/kuehlschraenke/kuehlschraenke-ohne-gefrierfach-freistehend/KSW36PI30

www.bosch-home.com/de/produktliste/kuehlen-gefrieren/gefrierschraenke/gefrierschraenke-freistehend/GSN36VL30

co do piekarnka, to podwojna teka:
      www.tekaindustrial.com/cl/products/view/25086-hornos-dual_hdl_888

pieke sporo, teraz mam 6palnikowa gazowa kuchenke i nie raz, nie dwa pieklam ciasto i mieso, wiec przy elektrycznym piekarniku chce miec te sama wariacje smile

plyta, coz, na indukcje sie nie rzuce, wlasnie ze wzgledu na instalacje, ponoc najlepiej jak jest sila, inaczej albo wywala korki, albo plyta nie pracuje pelna para, na teraz musi mi starczy plyta gazowa (taka jest zamontowana :
      www.tekaindustrial.com/cl/products/view/18550-encimeras-hf_lux_50_4g_ai , da sie wytrzymac)

• koala0405 Re: Remont kuchni 13.08.17, 20:53
        taka lodówka sidebyside nam nie przeszła przez drzwi i żeby ją jednak wsadzić do nowej kuchni musieliśmy zamawiać Pana z serwisu żeby zdjąć drzwi, przepchnąć i z powrotem zmontować. Kosztowało to 200 zł . Piekarnik 2 w 1 u nas nie przeszedł i będziemy mieć 2 sztuki tj piekarnik i piekarnik z funkcją mikrofalówki, płyta indukcyjna u nas musiała być spora więc mamy bardzo szeroką /ponad 100 cm/
        • koala0405 Re: Remont kuchni 13.08.17, 20:53
          acha i te lodówki z kostkarką są fajne ale przez to ograniczają pojemność lodówki.
    • barefoot_duck Re: Remont kuchni 13.08.17, 20:43
      U mnie też na tapecie remont kuchni (za kilka miesięcy co prawda, ale szykuję się z projektami i wyborem sprzętu już teraz). Rezygnuję z lodówki zabudowanej (nigdy więcej!!!!) na rzecz side by side - u rodziców moich jest taka z kostkarką (sprawdza się) i podajnikiem wody dostarczanej przez jakąś rurkę i filtr do wody do tego (też się sprawdza bardzo). Ale lodówkę mają Samsunga i ma ona mega wkurzające (przynajmniej mnie) wysuwanie dolnych szuflad, niewygodne po prostu. I z tego co zauważyłam, że klasyczne side'y Samsunga wszystkie, które oglądałam miały takie wkurzające szuflady. Na tapecie mam jeszcze Samsunga i Beko, gdzie górna część to lodówka side by side (taka szeroka), a dół to zamrażalnik - z zewnątrz jedna szuflada.
      Piekarnik - pyroliza! Widziałam tę funkcję w akcji i nie wyobrażam sobie teraz kupić piekarnik bez tego. Mi nigdy nie udało się tak doczyścić piekarnika parą, chemią i szorowaniem.
      Płyta indukcyjna- dobrze mieć wolne pole indukcyjne: postawisz brytfannę, 3 małe garnki, większe możliwości to daje.
      • mysiulek08 Re: Remont kuchni 13.08.17, 21:05
        o, tak te szuflady sa wkurzajace
    • oqoq74 Re: Remont kuchni 13.08.17, 20:48
      Co do indukcji ważne jaka jest moc przyłączeniowa i czy masz siłę. Mam indukcję, specjalnie podłączoną pod siłę. Szybko się gotuje, rachunki wcale dużo wyższe nie są. Znajomi mają indukcję, ale chyba nie pod siłę i im korki strzelają.
    • ophelia78 Re: Remont kuchni 13.08.17, 20:50
      Robiłam kuchnię rok temu smile
      Jak masz problem to mam namiary na dobrego elektryka (na olx go znalezlismy smile) Facet montuje kuchni a po godzinach sobie dorabia, ma wszystkie uprawnienia. Bardzo pomocny bo na co dzien w tych kuchniach siedzi. Czysty (sprzata po sobie), mily i punktualny. Jak chcesz to pisz na priva.
      • slonko1335 Re: Remont kuchni 13.08.17, 21:16
        Mamy elektryka, więc luzik z wykonananiem i projektem jakby co ale się zastanawiałam właśnie bo sąsiad siłe podciągał a koleżanka na instalacji zwykłej ma tą indukcje i twierdzi, że wszystko super....(potrzeba zgody spółdzielni na przyłaczenie siły-nie sądzę że to jakiś problem duży no ale będę musiała po sąsiadach biegać)..
        • annakate Re: Remont kuchni 13.08.17, 22:27
          Zalezy jaka jesy moc przyłączeniowa. Ja mieszkam w starym bloku, przy remoncie kuchni namawiali mnie na indukcję (mam gaz) ale w zakładzie energetycznym powiedzieli mi,że przy takiej instalacji jak jest maksymalny pobor mocy jest chyba 6 Kw, a tyle to potrzebuje sama indukcja, więc musiałąbym ciągnąc siłę, co jest do zrobienia, bo przyłącze jest w piwnicy - ale biorąc pod uwagę, że musiałabym ciągnąć przez wszystkie prawie piętra to skorka okazała się niewarta wyprawki stanowczo. W nowym bloku może być inna moc i może indukcja być na 220 v. Trzeba sprawdzić ile potrzebuje sama kuchenka i inne urządzenia.
        • asia-loi Re: Remont kuchni 13.08.17, 22:34
          slonko1335 napisała:

... bo sąsiad siłe podciągał a koleżanka na instalacji zwykłej ma tą indukcje i twierdzi, że wszystko super....(potrzeba zgody spółdzielni na przyłaczenie siły-nie sądzę że to jakiś problem duży no ale będę musiała po sąsiadachbiegać)..
          >

U mnie w klatce sąsiadka kilka lat temu pociągnęła sobie siłę do swojego mieszkania i chyba załatwiała to przez spółdzielnię i elektrownię. Z tego co pamiętam to mówili jej wtedy, że jej mogą pociągnąć, bo jeszcze jest taka możliwość, ale do innych mieszkań już nie.
          Ale co jakiś czas wywala jej korki i to na pionie, więc musi dzwonić do elektrowni lub dyżurnego elektryka w spółdzielni, żeby jej przywrócili prąd.
          Mnie też wywala czasami korki, ale ja nie mam siły, więc sama sobie prąd przywrócę, bo wywala mi w mieszkaniu i mam skrzynkę z korkami w mieszkaniu. Dlatego ja też nie zdecydowałam się na indukcję i mam gaz.
          • ophelia78 Re: Remont kuchni 13.08.17, 22:40
            Ja akurat mam silę (podciagneli poprzedni wlasciciele) natomiast w ogole nie mam gazu (również odcieli poprzedni wlasciciele), co bardzo sobie chwale.
            • slonko1335 Re: Remont kuchni 13.08.17, 23:17
              ja też nie mam gazu i nie chcę mieć, mamy ceramiczną kuchenkę obecnie...no nic muszę pogadać ze szwagrem co z tą indukcją i siłą...
    • mamablue Re: Remont kuchni 13.08.17, 22:30
      slonko1335 napisała:

> doradzicie cokolwiek.....nienawidzę remontów....

Również nienawidzę i doradzę ci tak: nie rób tego cholernego remontu big_grin
      • slonko1335 Re: Remont kuchni 13.08.17, 23:20
        niestety już dlużej się nie da...rypnął ktoś w kuchenkę i pękło się jej a lodówka goni ostatkami mocy a ja się zaarłam na side by side i piekarnik na wygodniej wysokości a to oznacza remont kuchni skoro juz muszę i lodówkę i kuchenkę i piekarnik kupowaćwink
    • barbaram1 Re: Remont kuchni 13.08.17, 23:00
      Kupiłam płytę indukcyjną i dłuuuugo uczyłam się na niej gotować. Wszystko ciągle się wygotowywało. Ale to na co nie zwróciłam uwagi, a co mnie mega wkurza to układ palników. Otóż najmniejszy krążek, na najmniejszy garnek mam z tylu zamiast z przodu, więc gdy gotuję coś w dużym garnku i jednocześnie coś w małym to mega utrudnia to mieszanie, doprawianie itp. w małym garnku. Bosh takie cudo wymyślił. Nie polecam.
      Poza tym bardzo sobie chwalę wyciąganą słuchawkę w baterii zlewozmywakowej. Nie wkładam garnka, czy czajnika do zlewu tylko słuchawkę wyciągam do wlania. Dla mnie wygodne.
      Zastanawiałam się jeszcze nad instalacją mixera resztek w zlewie i żałuję, że go nie zainstalowałem. Sąsiadka ma i sobie chwali a ja coraz częściej myślę, aby go zainstalować. Może któraś z foremek ma taki mixer i może powie, czy się sprawdza, czy jednak szkoda kasy.
      • mysiulek08 Re: Remont kuchni 13.08.17, 23:21
        Ja mam ochote i szukam opinii, zalozylam stosowny watek:

forum.gazeta.pl/forum/w,567,164463142,164463142,A_ktor_z_ematek_ma_mlynek_na_odpady_.html

i wyszlo mi, ze moich oczekiwan nie spelni
        • niu13 Re: Remont kuchni 13.08.17, 23:57
          Współczuję remontu.
          Mam taką lodówkę, znakomitą, marki bardzo znanej koreańskiej na s, zamrażalnik super w niej, a lód robię sama, wody i kostkarki nie używam, ale ja starej daty jestem.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka