Dodaj do ulubionych

To nie jest kraj dla biednych ludzi

15.08.17, 22:17
Utknelam w Szwajcarii bo spoznilismy się na samolot z powodu opóźnienia wylotu samolotu z Polski. Lecimy za ocean i następny lot dopiero... jutro przez Frankfurt czyli kolejne dwa loty przed nami (lece sama z dziećmi) ale ad rem: Szwajcaria mi podpadla! Hotel niby Hilton, ale porażka: mały pokój, w ktorym były tylko dwa pojedyncze łóżka a jedno - nędzna dostawke nam przeniesiono po pol godzinie i juz w ogóle nie na jak przejść prawie. Zamiast kolacji voucher na jedzenie 20 CHF na osobe co nie wystarczyło na żadne danie z karty w hotelowej restauracji, nie mówiąc o napojach! Gdy zaprotestowalismy to za tę kwotę dostaliśmy jakąś małą paskudna pizze margarite (za prawie 80 zl 😝 ) Malutka cola to prawie 7 franków czyli ok.25 zl. Totalne przegięcie. Kasę miałam, ale nie mam obowiązku ponosić dodatkowych kosztów z powodu linii lotniczych, zwłaszcza że strasznie tu drogo. Kiedyś straciłam połączenie z Frankfurtu lecąc do Stanów i zaoferowano nam normalna kolację - szwedzki bufet w hotelu - każdy mogl zjeść co chciał i ile chciał. Obsluga w hotelowej restauracji olewajaca i niemiła, gdy zapytałam co oferuja za ten voucher. Serio wolę wydać na inne przyjemności niz drogie żarcie w szwajcarskim hotelu, gdzie się znalazłam nie ze swojej winy. Plus na lotnisku w Zurychu nie działa wi-fi...Porażka ta Szwajcaria, po tak bogatym kraju spodziewalam sie więcej. Musiałam dopłacić do tego interesu wink
Przy okazji - czy ktos wie co nam przysługuje za to, ze nasz lot jest opóźniony o dobe? Jakies odszkodowanie czy coś ? Dostaliśmy maila, pod ktorym można wnieść complaint.
Obserwuj wątek
    • ichi51e Re: To nie jest kraj dla biednych ludzi 15.08.17, 22:29
      Jak wzielisvie vouchery etc to po ptokach.
      • bergamotka77 Re: To nie jest kraj dla biednych ludzi 15.08.17, 22:41
        A jak mieliśmy nie wziąć? Musieliśmy gdzieś spędzić noc i zjeść kolację. Lecialam z dziećmi - glodnymi i zmęczonymi. Co miałam robić - żądać kasy zamiast voucherow?
        • ichi51e Re: To nie jest kraj dla biednych ludzi 16.08.17, 00:14
          Bierz rachunki na wszystko i dolacz je do skargi - do jakiejs tam sumy moze wam zwroca
          • bergamotka77 Re: To nie jest kraj dla biednych ludzi 16.08.17, 00:20
            Ach, juz machne ręką ale dziadostwo uskuteczniają, trzeba przyznać. Bardziej mnie wkurza ze maz na nas czeka i poczeka kolejny dzień.
    • buuenos Re: To nie jest kraj dla biednych ludzi 15.08.17, 22:33
      Do przewoznika pretensje a nie do hotelu. No zes taka madra gdzie nie braksmile Szukaj w googlach a nie oczekuj po bogatym kraju podania na tacy. A jak nie czujesz sie na silach to synow inteligentnych , no ba, prawie geniuszy masz_-)
      • bergamotka77 Re: To nie jest kraj dla biednych ludzi 15.08.17, 22:38
        buuenos jeszcze raz tylko po polsku proszę 😋
        • buuenos Re: To nie jest kraj dla biednych ludzi 15.08.17, 23:35
          bergamotka77 napisała:

> buuenos jeszcze raz tylko po polsku proszę 😋
          >
          W skrocie: Jak nie wiesz co dalej to popros synow-mega genialnych-co by matce w ogarnieciu sie pomoglismile Takie tuzy intelektu a siedza w Szwajcarii o suchym pyskusmile Pocisnij przewoznika a nie biadol na hotel.
          • bergamotka77 Re: To nie jest kraj dla biednych ludzi 15.08.17, 23:40
            Nie obawiaj się, bergamotke stac i na jedzenie w Szwajcarii, ale nie musi tego finansować - chodzi o zasadę, że mi się należy wikt i nocleg NA KOSZT linii lotniczych a nie mój.
      • bye-bye Re: To nie jest kraj dla biednych ludzi 15.08.17, 22:48
        😲
        Że co?
    • mikams75 Re: To nie jest kraj dla biednych ludzi 15.08.17, 22:51
      na lotnisku masz supermarket Migros - czynny do 23 chyba, ale i tak juz za pozno, rano spokojnie kupisz pieczywo czy co tam potrzebujecie w normalniejszych cenach. Zle trafilas z tym hotelem, mozesz probowac sie uzerac z liniami lotniczymi. Ja kiedys dostalam 20 ch na jedzenie na kolacje za opozniony lot ale nie bylam w hiltonie tylko poszlam do jakiejs lotniskowej knajpki i dalo sie za to najesc.
      • bergamotka77 Re: To nie jest kraj dla biednych ludzi 15.08.17, 23:05
        Dzięki za info mikams ale to jakas kpina. Wylatujemy bladym świtem stad i super. Wolę Frakfurt i Niemcy generalnie. To bylo po poludniu (nasz opóźniony przylot) i voucher dostałam dopiero w hotelu wiec nic na lotnisku nam nie przysługiwało. Niedawno tez miałam opóźnienie i straciłam lot do Warszawy z Frankfurtu i dali mi w Lufthansie za 3h czekania na drugie połączenie voucher 10 euro. Starczylo na lotnisku na kawe i kanapkę a tu 20 franków na wieczór i poranek w hotelu, w którym praktycznie nic nie można za to zjeść na kolację, nie wspominając o śniadaniu? Do tego wylatujemy przed śniadaniem. W -gwiazdkowym Hiltonie? Naprawdę żart. W Polsce Hilton to wypasiony hotel. Doceniam Niemcy teraz, porządny, nie skapy kraj. Jezu, mikams i eliszka - jak wy tu zyjecie i nie narzekacie?
        • bi_scotti Re: To nie jest kraj dla biednych ludzi 15.08.17, 23:22
          bergamotka77 napisała:

> Jezu, mikams i eliszka - jak wy tu zyjecie i nie narzekacie?

To co, ponarzekamy sobie na Szwajcarie? tongue_out A czemu nie big_grin Tylko zaznacze na wstepie, ze za witraze by Chagall, Toblerone tudziez Tomme Vaudoise wlasciwie wszystko Szwajcarii wybacze, ale ponarzekac moge wink No wiec jesli chodzi o ceny to nigdzie na swiecie (jak dotad) nie placilam tyle za bochenek chleba co w crappy sklepiku na przedmiesciach Zurich. Rozboj na prostej drodze wink Co do serwisu to tez bywalo roznie, poczynajac od tego, ze niby farmer sprzedajacy owoce na straganie w Bern nie chcial mi zwazyc winogron (!!!), bo byly juz 2 minuty po 6:00 pm a on o 6:00 "zaczal" zwijac stragan - crazy! Ale za to (well ... "za to") obsluga knajpy w Geneva (knajby, w ktorej jadl i sikal Bill Clinton big_grin) byla fantastyczna, prawie tak dobra jak serwowana tam gazpacho - az trudno moze uwierzyc ale ta genewska gazpacho byla jak dotad najlepsza jaka gdziekolwiek jadlam, a jadlam wiele w wielu miejscach, ktore teoretycznie powinny byly przebijac szwajcarska wersje andaluzyjskiego specjalu smile Wiec moze jednak nie jest z ta Szwajcaria az tak zle? Hmmm ... wink Milej podrozy, takie przygody zawsze sie potem wysmienicie wspomina, nawet ciasne pokoje i ubogie kolacje! Life.
          • bergamotka77 Re: To nie jest kraj dla biednych ludzi 15.08.17, 23:34
            Dziękuję i pozdrawiam Cie biscotti i nie dziwię ci się, bo po Kanadzie można miec zawyzone standardy obslugi i jakosci wink Tak dobrych rzeczy, stosunku ceny do jakości i tak doskonalej obsługi - w normalnych knajpkach, a nie wykwintnych restauracjach - nie spotkałam nigdzie na swiecie, bo we Francji np. dobre żarcie ale pewna arogancja kelnerów sa utrapieniem itd.a w Kanadzie, do ktorej lecimy, wszystko bylo super smile Cieszę sie, ze znowu będziemy w kraju, gdzie premierem jest ktos taki jak Justin Trudeau smile Bardzo lubie twoj kraj, moja milosc od pierwszego wejrzenia smile
          • kasiamat00 Re: To nie jest kraj dla biednych ludzi 15.08.17, 23:45
            > niby farmer sprzedajacy owoce na straganie w Bern nie chcial mi zwazyc winogron (!!!), bo byly juz
            > 2 minuty po 6:00 pm a on o 6:00 "zaczal" zwijac stragan - crazy!

Nope, norma. Jedna z dlugiej listy zasad dla kolegow ze Stanow przylatujacych/przeprowadzajacych sie do Szwajcarii brzmi "klient nie zawsze ma racje", druga: "punktualnosc jest swieta". Dzwony wybily 18, pan sie zbiera, ty sie spoznilas, twoj problem.
            • bi_scotti Re: To nie jest kraj dla biednych ludzi 15.08.17, 23:58
              kasiamat00 napisała:

> Dzwony wybily 18, pan sie zbiera, ty sie spoznilas, twoj problem.

Wiesz co, ja to nawet rozumiem gdy ktos sprzedaje buty, ksiazki, srubki ... no cokolwiek nonperishable. Ale owoce? C'mon, w jego interesie jest sie pozbyc swiezego owocu jak najszybciej. Chocby i lamiac swieta zasade punktualnosci wink Szkoda zeby sie winne grona mialy zmarnowac ... dla zasady big_grin Cheers.
              • ichi51e Re: To nie jest kraj dla biednych ludzi 16.08.17, 08:46
                To Szwajcaria tu wazniejsze jest ze praca sie konczy o godzinie X. I to jest swiete. big_grin
          • bergamotka77 Re: To nie jest kraj dla biednych ludzi 15.08.17, 23:47
            Poza tym ja jestem zdania, ze to francuskojezyczna cześć Szwajcarii jest piękna (Lozanna, Montreux) i jestem zle nastawiona do Zurychu. Kojarzy mi się z książkami Michała Witkowskiego big_grin
        • baltycki Re: To nie jest kraj dla biednych ludzi 15.08.17, 23:30
          > Jezu, mikams i eliszka - jak wy tu zyjecie i nie narzekacie?
          "To nie jest kraj dla biednych ludzi" - Twoje slowa.
          • bergamotka77 Re: To nie jest kraj dla biednych ludzi 15.08.17, 23:37
            Gdybym tu mieszkała i pracowała i zarabiala ich pensje to może bym sie nie dziwiła. Van tez jest drogie, ale jakośc świetna a tu nędzna pizza wielkości malego talerzyka za 20 franków? hellou!
            • kaz_nodzieja Re: To nie jest kraj dla biednych ludzi 16.08.17, 09:12
              W Polsce za 80 zł miałabyś wypasione pizze z kilkoma składnikami dla Was wszystkich i jeszcze spokojnie dużą cole.
            • kasiamat00 Re: To nie jest kraj dla biednych ludzi 18.08.17, 18:08
              Jesli pojdziesz do losowego hotelu przy lotnisku gdziekolwiek, to zaplacisz duzo za nic. Zapewne rowniez w Vancouver.
              Dochodzi tez kwestia tego, ze jedzenie w calej Ameryce Polnocnej jest stosunkowo tanie w porownaniu do zarobkow, kosztow uslug, wynajmu itp. W Szwajcarii nie, jedzenie, a juz szczegolnie miecho, jest drogie. No i styl obslugi jest inny, w Szwajcarii nikt nie bedzie kolo ciebie skakac, kelner przyjmie zamowienie i przyniesie jedzenie, ale nie bedzie w wiekszosci wypadkow wdawal sie w dyskusje, prawil komplementow itp. Za to nie wyskoczy do ciebie z awantura jak nie dostanie napiwku, bo mu za te prace placa pensje, za ktora da sie przezyc.
              • bergamotka77 Re: To nie jest kraj dla biednych ludzi 18.08.17, 18:51
                Z pierwszyn stwierdzeniem się nie zgadzam kasiu bo napisałam trzy razy, ze zawsze trafialam w bardzo przyzwoite warunki i dobrze nas karmiono, najlepiej w borykakajcej się z ekonomia Grecji. To podejście dużo mowi o kulturze (braku) jej narodu. To co piszesz kasiu i inne dziewczyny świadczy, ze Szwajcarzy sa arogantami, którzy zlewają gości i to mi się nie podoba, skoro to norma. Nigdzie na świecie nie musiałam polowac na kelnerów tak dlugo jak tu, no moze kiedyś w powojennej Chorwacji.
        • mikams75 Re: To nie jest kraj dla biednych ludzi 16.08.17, 23:03
          nie chadzam na miniaturowa pizze za 20 chf big_grin
          Natomiast nie zachwalaj tak lotniska we Frankfurcie. Mialam dwa razy okazje koczowac tam po 10-12 godzin (w oczekiwaniu na kolejny lot przez opoznienie, ale bez nocowania) i za pierwszym razem nie dostalam nic a za drugim razem jak sie upomnialam to dostalam bon na jeden napoj. W Zurychu za 3 godz. czekania mialam 20 chf na kolacje.
          • mikams75 Re: To nie jest kraj dla biednych ludzi 16.08.17, 23:04
            tylko dopisze, ze oczywiscie nie koczowalam tyle na lotnisku, tylko ruszylam do miasta, ale tez o jednym napoju z lotniska dnia przezyc nie potraflam.
      • kasiamat00 Re: To nie jest kraj dla biednych ludzi 15.08.17, 23:12
        Hint na lotnisko w Zurychu - za kontrola bezpieczenstwa, na najnizszym pietrze, na samym dole w kierunku bramek bodajze B jest Marche, ktore ma najlepszy przelicznik jakosci do ceny (czytaj: ceny w miare normalne jak na lotnisko, a jedzenie jadalne) na tym lotnisku. Polowa klientow zwykle to obsluga lotniska i zalogi samolotow.
        • bergamotka77 Re: To nie jest kraj dla biednych ludzi 15.08.17, 23:19
          O to chyba tam przebukowalismy lot na stanowisku swisssport! Na szczęście w bagazu miałam trochę ulubionych przekąsek dzieci, ale niesmak pozostal.
        • magia Re: To nie jest kraj dla biednych ludzi 15.08.17, 23:39
          Chyba nie najniższy poziom jednak.
          Na najniższym są perony, poziom wyżej sklep sportowy, nad nim Migros i piekarnia Steiner (w niej polecam ApfelQuarkToertli) i kanapki.
          Najniższe ceny na lotnisko ma Migros, ewentualnie ten mały Cool, który znajduje się na poziomie 0, pod parkingami nadziemnymi, obok wind.
          Och ile ja bym dała by kupić sobie teraz w Coopie lody Moevenpick Double Creme de la Gruyere & Meringue, najlepsze jakie w życiu jadłam.
          Polecam też wafelki Kagi Fraetli - są w każdym sklepie i każdym automacie że słodyczami, na lotnisku również.
          Piekarnia/cukiernia Steiner jest czynna od 6:00 o ile się nic nie zmienilo.
          • kasiamat00 Re: To nie jest kraj dla biednych ludzi 16.08.17, 00:00
            Pisze o sytuacji za bramkami bezpieczenstwa, z czesci przed security staram sie zawsze jak najszybciej wydostac, bo to zwykle jest dom wariatow. Po stronie "ogolnodostepnej" Migrosa faktycznie raczej nic nie przebije.
    • princesswhitewolf Re: To nie jest kraj dla biednych ludzi 15.08.17, 23:17
      >Hotel niby Hilton,

a skad pomysl ze Hilton to luksusowy hotel? Bergamotka naprawde zacznij wiecej wyjezdzac bo sie nie orientujesz cos... Ja nie wiem skad w glowach Polakow ukulo sie ze Hilton to musi byc zaraz bog-wie-co. Wiekszosc Hiltonow to bardzo przecietne hotele. Hilton hotele to rozmaite marki przeciez.
      Hiltony w wiekszosci to typowo korporacyjne hotele z salami konferencyjnymi i bankietowymi. Hilton ma rozne marki: HiltonEmbassy Suites i Hilton Doubletree czy Hilton Hampton i tych jest wiele. Maja 3.5 gwiazdek albo w porywach 4. To nie sa nadzwyczajne hotele i robia tam spedy korporacyjne. Hilton Garden Inn bywa przyzwoitym 4 gwiazdkowym hotelem ale ... bez przesady.
      Hiltona marki Waldorf Astoria lub Conrad to juz wyzsza klasa i maja 4.5 albo 5 gwiazdek, zwlaszcza Conrad i to sa ich najbardziej ekskluzywne hotele.

• bergamotka77 Re: To nie jest kraj dla biednych ludzi 15.08.17, 23:25
        Nie oczekuje luksusow princess, ale 4 gwiazdki, które ma nasz hotel to powinien być przyzwoity standard jaki jest przy 4* w Europie a hotel jest okropny. Przypuszczam, ze mieszkałam w większej liczbie krajów i więcej podrozowalam niż ty. I to nie na koszt firmy 😋 Rusz się czasem poza UK bo to nie pępek świata wink
        • obrus_w_paski Re: To nie jest kraj dla biednych ludzi 15.08.17, 23:40
          Ale Hilton w wielu krajach nie jest jakimś super duper hotelem, to fakt
          • princesswhitewolf Re: To nie jest kraj dla biednych ludzi 15.08.17, 23:50
            >Ale Hilton w wielu krajach nie jest jakimś super duper hotelem, to fakt

wyjasnij to bergamotce ktora posluguje sie jakims mysleniem jak za zamierzchlej komuny kiedy to Hilton byl szczytem luksusu. Hilton to bardzo przecietny hotel w wiekszosci ich marek( lancuchow). Mase korporacji i firm ma z nimi umowy, ze sa preferred hotel i dlatego sa tanie dla pracownikow ktorzy maja specjalna tansza cene.
            Hilton Conrad to luksusowy Hotel albo Waldorf Astoria itd.
        • princesswhitewolf Re: To nie jest kraj dla biednych ludzi 15.08.17, 23:43
          >Przypuszczam, ze mieszkałam w większej liczbie krajów i więcej podrozowalam niż ty. I to nie na koszt firmy 😋 Rusz się czasem poza UK bo to nie pępek świata

Watpie w to bardzo i mowie to z cala swiadomoscia. Swiadczy co mowisz, ze w ogole nie znasz mojego zywota. Co do emigracji Mieszkalam 5 lat w USA w Kalifornii gdzie studiowalam a takze podrozowalam po Ameryce pn w przerwach, 9 miesiecy w Szwecji bylam na kontrakcie, 5 miesiecy w Paryzu na kontrakcie. 21 lat w UK z przerwami krotkimi na kontrakty wymienione.
          Co do podrozy to nie zlicze bo poza wakacjami wlasnymi to przeciez od lat pracuje w korporacjach i ciagle mna wycierali podlogi na lotniskach i czasami budzac sie nie wiedzialam czy jestem w Singapourze i mam wstawac do fabryki czy w Illinois, czy w San Antonio, Louiseville, St Pauls... czy tez gdzies w Europie.
          O moja droga, w kwestii korporacyjnych hoteli i wyjazdow to mnie nie pobijesz. Na pewno w tym ze Ciebie to jeszcze kreci dlatego wlasnie ze dosc malo wyjezdzalas ( nigdy nie bylas w Szwajcarii?? serio? Toz to w Europie, rzut beretem z Polski) a ja odmawiam rekruterom na haslo gdy slysze ze wyjazdow jest wiecej niz 10% bo mam odruch wymiotny. A niestety w moim zawodzie jest ciezko znalezc taka prace bez wyjazdow do fabryk w Azji czy spedow korporacyjnych w Stanach czy bez jezdzenia na jakies wystawy.

Sprawdz lepiej dobrze jaki lancuch reprezentuje ten Hilton i bedziesz miec odpowiedz jaki to hotel i czego mozna oczekiwac. Wiekszosc okolo lotniskowych hoteli jest bardzo przecietna, cele korporacyjne.
          • bergamotka77 Re: To nie jest kraj dla biednych ludzi 16.08.17, 00:03
            Nie chcę się licytowac princess ale mieszkałam dluzej lub krocej w USA UK Portugalii Holandii i Francji a podróży turystycznych po swiecie nie zlicze więc mam szersze porównanie choć pewnie ty lepiej znasz korporacyjne hotele wink Tylko wiesz, latwo mowic jak sie szasta kasa nie na swoj koszt (podróże służbowe). Poza tym podróżowałas bez dzieci a to roznica (bo sama piszesz ze nie lubisz z maluchem wyjeżdżać daleko a moje dzieci od 3. i 6. miesiąca życia sa ciagane po świecie. Starszy byl na każdym kontynencie poza Australia zanim skonczyl 10 lat. I owszem byłam w Szwajcarii, ale francuskojezycznej i wiem ze jest drogo. Ale co innego gdy wydajesz sama za 3 osoby a co innego gdy płaci za to twoja korpo np. za danie po 40 franków bez napoju wink
            • ichi51e Re: To nie jest kraj dla biednych ludzi 16.08.17, 00:07
              Wow byliscie na Antarktydzie?
              • bergamotka77 Re: To nie jest kraj dla biednych ludzi 16.08.17, 00:29
                wiedziałam ze to padnie. Nie, nie byliśmy big_grin
            • princesswhitewolf Re: To nie jest kraj dla biednych ludzi 16.08.17, 08:27
              bergamotka, porusz wyobraznie ja urodzilam dziecko w wieku 40 lat dopiero a wczesniej naprawde latajac zawodowo zbieralam tyle punktow frequent flyer z Virgin Airways, British Airways , jak i punktow w Mariott i Carlson hotelach ze egzotyczne wakacje daleko od Europy itd nigdy nie stanowily dla mnie poteznego wydatku .

>Starszy byl na każdym kontynencie poza Australia zanim skonczyl 10 lat

skoro lubisz ciagac dzieciora to twoja sprawa. Ja takich rzeczy nie wyczyniam bo male dzieci i tak niewiele wiedza z tego co widza wiec jaki z tego pozytek, a lot nawet na Madere czy Teneryfe zawsze byl wyzwaniem dla niego i na pewno nie ciagalabym go przez wielogodzinne. Dzieci sie nudza w samolocie.

>np. za danie po 40 franków bez napoju

czyli ok 32 funty. Tu kosztuje podobnie w kazdej restauracji wiec nie jest to dla mnie jakies wielkie dziwo

a kto wg ciebie placil za mnie na wakacjach. Trzeba sie zdecydowac czy cie stac czy nie stac na wakacje w danym miejscu i nie dusic kazdego grosika zwlaszcza w sytuacji kryzysowej w jakiej sie znalezliscie z samolotem
              • ashraf Re: To nie jest kraj dla biednych ludzi 16.08.17, 09:58
                Hmmm, malym dzieciom jest raczej obojetne gdzie spedzaja wakacje, byle z rodzicami i w ciekawy sposob smile Nam za to zdecydowanie robi to roznice, poki zdrowie i pieniadze pozwalaja zwiedzamy swia. A nuda w samolocie to juz zadanie dla rodzica, przy czym od pewnego wieku dzieci moga zajac sie przez dluzszy czas ogladaniem bajek na dlugich trasach, wiec to wyolbrzymiony problem smile Dzieci wczesnie przyzwyczajane do podrozy z reguly dobrze sobie radza w roznych srodkach transportu.
                • kaz_nodzieja Re: To nie jest kraj dla biednych ludzi 16.08.17, 10:17
                  A te które np. samolot poznały dopiero w wieku 10 lat zachowują się w nim jak dziki smile A jako dorośli nie są w stanie odnaleźć się w lotniskowej rzeczywistości.
                  Tylko te które zawodziły pasażerom za uszami w wieku 0-3 lat świetnie dają sobie później radę smile
                • princesswhitewolf Re: To nie jest kraj dla biednych ludzi 16.08.17, 10:46
                  9 godzin bajek? ashraf nie przesadzaj. Ja nie pisalam o lotach w Europie( max 3 godz) przeciez tylko dlugodystansowych. W Europie to latamy czesto na pd Francji czy do Polski. Bylismy na Krecie w tym roku. Dzieciak w samochodzie po 2 godzinach bajek juz sie nudzi i nie chce ogladac. A w samochodzie sie jeszcze moge zatrzymac i polazic. Ja tydzien w tydzien gdzies wyjezdzam z nim samochodem.
                  Lot na Madere rok temu wspominam jako ciezki. Bylo ciut dalej tylko. Do US nie wyobrazam sobie z ruchliwym 4.5 latkiem. Nie pomne jet-lagu problemu u dziecka.
                  • ashraf Re: To nie jest kraj dla biednych ludzi 16.08.17, 10:56
                    Latalam i dluzej i to z mlodszym dzieckiem - jasne, ze jest trudniej niz bez dzieci, ale do przezycia. Bajki to nie jest opcja na 9 h, ale (zakladajac nocny lot) dochodzi jeszcze sen, czytanie ksiazek, posilki, gry - planszowe, karty, puzzle z wiekszymi elementami. Mozna zabrac swoje audiobooki (np. bajki grajki). Polazic po samolocie tez mozna, z toddlerem praktykowalismy. No chyba ze masz przez caly lot turbulencje, ale to sie rzadko zdarza. Poza tym cztero- i wiecej latek to juz duze dziecko, ktore sporo rozumie, teraz w ogole nie rozpatruje lotu, nawet dlugiego jako problem. Jet lag moze dopasc kazdego, ale z reguly male dzieci znosza go lepiej. Poza tym to kwestia max. 2 dni.
                    • princesswhitewolf Re: To nie jest kraj dla biednych ludzi 16.08.17, 11:03
                      Naleze do ludzi ktorzy tyle sie nalatali zawodowo ze nie widzi powodu do utrudnia teraz sobie zycia latajac z maluchem ktoremu wszystko jedno czy jest na plazy w Grecji, Portugalii czy w Kalifornii. Ja dziekuje za jet-lag z dzieckiem i 9 lotu dziecka. Oczywiscie ze sie da ale po co mi to? Ja nie mam parcia na loty miedzykontynentalne z dzieckiem ktore narazie jest w takim wieku, ze za wiele i tak nie zapamieta. Jak bedzie starszy to na pewno bede go zabierac w rozmaite miejsca i ciagac na stare smieci mamy na zach wybrzezu USA.
                      • ashraf Re: To nie jest kraj dla biednych ludzi 16.08.17, 11:20
                        Nikt ci przeciez nie kaze latac, po prostu nie dla kazdego to problem. Dziecko moze i nie bedzie pamietac, ale ja i owszem, a wakacje spedzamy rodzinnie, wiec wybor jest prosty. Natomiast juz to ile z wakacji wyniesie nie jest zalezne od wieku. I tak, mam wieksza ochote na Poludniowa Afryke niz na Grecje na tym etapie zycia - co nie znaczy, ze kazdy musi miec smile
                        • princesswhitewolf Re: To nie jest kraj dla biednych ludzi 16.08.17, 11:43
                          no wlasnie. Po dlugoleczonym zatruciu niegdys w Egipcie jakos niezbyt chetnie mysle o podrozach do Afryki z dzieckiem. A niby nawet zeby mylam pijac wode z butelki i nic na ulicy nie jadlam tylko w hotelu. A jednak...
                          Niby SA to zupelnie inny swiat ale jednak...
                          • ashraf Re: To nie jest kraj dla biednych ludzi 16.08.17, 11:49
                            No nie, do Egiptu zadna sila mnie wiecej nie zaciagnie... brud, smrod, nachalni miejscowi, wszedzie smieci. To nie sa zdecydowanie warunki do rodzinnego wypoczynku. SA jest zdecydowanie na przeciwnym biegunie i dysponuje dobra infrastruktura jak i wszelkimi udogodnieniami dla rodzin z dziecmi. Jezeli ktos lubi zjawiskowe parki narodowe, dzikie zwierzeta i poznawanie lokalnej kultury, to swietna destynacja smile Problematyczne jest bezpieczenstwo, ale jezeli ktos trzyma sie zasad (unikac miast, nie jezdzic/nie chodzic po zmroku, bukowac tylko sprawdzone B&B/hotele itd.), to ryzyko jest niewielkie.
                            • princesswhitewolf Re: To nie jest kraj dla biednych ludzi 16.08.17, 11:56
                              narazie nie skorzystam z takich opcji dlugodystansowych lotow. Dopiero co wyleczylam dzieciora z anginy. Na Safari bylismy w Wooburn Safari w sobote. Tygrysy lwy i niedzwiedzie laza kolo samochodow.
                              • ashraf Re: To nie jest kraj dla biednych ludzi 16.08.17, 12:00
                                Jezeli sa przeciwskazania medyczne, to raczej jasne, ze o dlugich podrozach nie ma mowy. U nas w zasadzie spokoj w tym temacie, choc w 99% przypadkow mlody dostaje kataru/lekkiego przeziebienia bezposrednio przed wyjazdem i adrenalina jest do samego wylotu uncertain Ostatnio dostal trzydniowki (rzadka w tym wieku) i zarazil na dodatek mnie (jeszcze rzadsze), wyzdrowialam w dniu wylotu smile
                  • mikams75 Re: To nie jest kraj dla biednych ludzi 16.08.17, 23:09
                    zalezy od wieku, szkolne dziecko moze spokojnie kilka godzin bajek ogladac - hulaj dusza, nie ma przeciez tego na co dzien. Az padnie i zasnie. Mlodsze dziecko - przynajmniej moje dobrze sypialo w samolocie, ten szum jakos tak chyba dzialal. 9 godzin (a i po 12 latalam) szybko mija tak naprawde - rysowanie, ogladanie, jedzenie, gadanie i spanie. Dla rodzica mniej wygodnie, bo dziecko robi sobie z rodzica poduszke, ale dziecku jest to obojetne.
                    Zmiany stref czasowych tez mamy tak opracowane, ze nie odczuwamy zbytnio.
            • dyzurny_troll_forum_2 Re: To nie jest kraj dla biednych ludzi 16.08.17, 11:24
              bergamotka77 napisała:

> Nie chcę się licytowac princess ale mieszkałam dluzej lub krocej w USA UK Portu
              > galii Holandii i Francji a podróży turystycznych po swiecie nie zlicze

I nie masz nadal pojęcia co CI przysługuje w przypadku opóźnienia lotu w EU!? Serio serio?
        • 1234wxyz Re: To nie jest kraj dla biednych ludzi 15.08.17, 23:45
          Ja pierdzielę, co za dno. Dobrze ci przedmówczyni napisała ale będziesz brnąć i lamentować, a że nie masz argumentów to myślisz ze jak napiszesz ze "mieszkałas i podróżowałaś" to na kimś to zrobi wrażenie. Hilton czy nie - hotel to hotel, bywa lepszy, bywa gorszy, jak jesteś taka odważna w gadce to trzeba było wyegzekwować co się wg Ciebie należało u obsługi a nie teraz labiedzić na forum w niewiadomym celu. Swoją drogą - Twoje wielkie pożegnanie z forum było niestety tylko kolejną próbą zwrócenia na siebie uwagi?
          • rosapulchra-0 Re: To nie jest kraj dla biednych ludzi 16.08.17, 09:23
            100/100!
      • rosapulchra-0 Re: To nie jest kraj dla biednych ludzi 16.08.17, 09:13
        Dokładnie. W UK jest tych hoteli jak mrówków i zdecydowanie nie należą do luksusowych. Ale, jak widać, bergamota, musiała trochę podkolorować swoją dramatyczną opowieść. Lotnisko daje pokój w luksusowym hotelu (w którym nie może się doprosić o dostawkę) i kupon na 20 franków, na przeżycie doby dla trzech osób (w tym dwóch dorastających nastolatków) - dla mnie wątek trolololo.
        • basiastel Re: To nie jest kraj dla biednych ludzi 16.08.17, 23:43
          O, proszę, jak ja zwróciłam uwagę Iziuli, że podkolorowała swoją historię dot. emigracji, na co przedstawiłam dowody, to nazwałaś mnie obrzydliwą, czy coś takiego.
          Sama nie czujesz się obrzydliwą? Znów jesteś otumaniona lekami, że głupoty wypisujesz i się do ludzi przy...... sz?
          • rosapulchra-0 Re: To nie jest kraj dla biednych ludzi 17.08.17, 03:05
            Nie wygłupiaj się i nie porównuj obu sytuacji, bo porównywać nie ma czego.
    • kasiamat00 Re: To nie jest kraj dla biednych ludzi 15.08.17, 23:28
      Z odszkodowaniem: jesli to lot poza Europe, to chyba niekoniecznie, bo te wszystkie przepisy sa unijne, wiec oczywiscie w Szwajcarii nie obowiazuja.

Pizza margerita za 20 frankow to jak na okolice lotniska w normie, w (bardzo) tanich miejscach na obrzezach miasta jest po 15. Tak, Szwajcaria jest droga. Tak, woda na lotnisku kosztuje 5 frankow za mala butelke. Tak, jest to kwota zaniedbywalna przy normalnych zarobkach, a knajpy/restauracje w stosunku do zarobkow sa znaczaco tansze niz w Warszawie.
      • valtho Re: To nie jest kraj dla biednych ludzi 15.08.17, 23:43
        Jeśli lot zaczął się w Polsce i z winy przewoźnika jest opóznienie to odszkodowanie przysługuje. Odradzam samemu - od 2 lat walczę z aerlingusem i nie wiem czy na koniec i tak nie pójdę do firmy specjalizującej sie w uzyskiwaniu tych odszkodowań. Z tego co sie zorientowałam to aerlingus jest wyjątkowo oporny w wypłacaniu.
        • princesswhitewolf Re: To nie jest kraj dla biednych ludzi 16.08.17, 00:01
          a czy aerlingus jest regulowany przez Ombudsman? Ja zlozylam 2 razy zazalenie. Raz na American Airlines a raz na WIzzair. Oczywiscie nie odezwali sie wiec po miesiacy zalozylam konto na Ombudsman www.theretailombudsman.org.uk
          Moze jest cos podobnego w Polsce? Nic mnie to nie kosztowalo poza zalozeniem tam konta i paroma emailami. Odezwali sie wi ciagu 24 godzin, a w ciagu tygodnia otrzymalam zwrot pieniedzy. Jesli nie daloby rady to tez jest proces dosc ustalony przez Civil Aviation Authority ( CAA).
          Na poczatku jednak sprobowalabym tu: www.aerlingus.com/support/legal/complaints/

• bergamotka77 Re: To nie jest kraj dla biednych ludzi 16.08.17, 00:12
          Tak, lot zaczął sie w Polsce. No nic, jak dolece do celu to zainteresuje się co dalej. Bo za 4h godziny wstaję i opuszczam ten nudziarski kraj wink
      • ichi51e Re: To nie jest kraj dla biednych ludzi 15.08.17, 23:57
        Akurat na lotnisku w wwie mala butelka wody kosztuje i 9 zeta tvnwarszawa.tvn24.pl/informacje,news,woda-na-lotnisku-kosztuje-fortune-uokik-sprawdza-ceny,222485.html
        • bergamotka77 Re: To nie jest kraj dla biednych ludzi 16.08.17, 00:07
          Ale to nie dzieje sie na lotnisku tylko w hotelu w pobliżu gdzie nas wyslano na nocleg i powinna nam przysługiwać normalna kolacja z napojem a nie obrzydliwa namiastka pizzy...
          • ichi51e Re: To nie jest kraj dla biednych ludzi 16.08.17, 00:11
            Coz przepisy mowia ze maja ci zapewnic nicleg i wyzywienie. Nigdzie nie pisze w jakim standardzie. Biorac voucher zgodzilas sie na ich warunki. Trzeba bylo brac rachunki a potem wystapic o zwrot kosztow.
            • rosapulchra-0 Re: To nie jest kraj dla biednych ludzi 16.08.17, 10:08
              Sorry, ale jest napisane!
              • rosapulchra-0 Re: To nie jest kraj dla biednych ludzi 16.08.17, 10:09
                W sensie nieprawidłową jest forma: że gdzieś pisze.
            • ashraf Re: To nie jest kraj dla biednych ludzi 16.08.17, 10:17
              Linie lotnicze nie maja obowiazku honorowac rachunkow i dochodzic, czy ktos poszedl do pieciogwiazdkowej restauracji, bo innej nie bylo i czy na pewno zamowil "budzetowe" danie. Maja jednak obowiazek zapewnienia wyzywienia, wiekszosc robi to wlasnie w formie voucherow, tylko ze zazwyczaj te vouchery umozliwiaja skromny, ale jednak normalny posilek. 20 CHF to nieporozumienie. To nie jest zaden standart, tylko po prostu grosz rzucony na odczepnego.
              • snakelilith Re: To nie jest kraj dla biednych ludzi 16.08.17, 11:03
                ashraf napisała:

>20 CHF to nieporozumienie. To nie jest zaden
                > standart, tylko po prostu grosz rzucony na odczepnego.

Oczywiście. Tylko z pretensjami do lini lotniczej, a nie do Szwajcarów. Szwajcarzy zakładają, że ludzie podróżujący po ich kraju zdają sobie sprawę, że nie jest to tani kraj, oni się z tym nie kryją, i chcą ten status quo utrzymwać jak najdłużej, to powszechnie wiadomy fakt. A oczekiwanie, że bogaty kraj rozkłada przed skąpcami typu bergamotka (bo begramotkę stać, ale nie chciała nic wydać, jak pisała) czerwone dywany, to nieporozumienie. Ktoś tu w ogóle nie rozumie podstawowych zasad ekonomii, od szastania i rozdawania forsy na lewo i prawo nikt jeszcze nie stał się bogaty. I tak, jak sama uważam Szwajcarów za zarozumiałych arogantów, którym woda sodowa bankierskich machlojek uderzyła do głowy, to w tym przypadku muszę jednak przybić im piątkę. Jeszcze bardziej zarozumiały od Szwajcarów biedak dostał od nich jednoznaczny komunikat - omijaj nasz kraj z daleka, nawet w tej konkurencji jesteśmy lepsi od ciebie. wink
                • ashraf Re: To nie jest kraj dla biednych ludzi 16.08.17, 11:21
                  Tu sie zgodze, Szwajcaria jako kraj nie ma z tym nic wspolnego.
                • dyzurny_troll_forum_2 Re: To nie jest kraj dla biednych ludzi 16.08.17, 11:30
                  snakelilith napisała:

> I tak, jak sama uważam Szwajcarów za zarozumiałych
                  > arogantów, którym woda sodowa bankierskich machlojek uderzyła do głowy,

Mocna, odważne, ale chyba trafne....
                  • princesswhitewolf Re: To nie jest kraj dla biednych ludzi 16.08.17, 11:31
                    i nieco ryzykowne.

Ja uwazam ich za cynicznych konserwatystow. Troche takie lesne dziadki odziane w skorzane plaszcze
          • bi_scotti Re: To nie jest kraj dla biednych ludzi 16.08.17, 00:13
            Airline dalo ciala. W koncu jakichs ich representative, ktory Was do hotelu skierowal, ceny lokalne zna i doskonale sie orientuje co mozna zamowic za voucher danej wartosci. Z tym, ze airlines takie sa - kazda ma cos za uszami, traktowanie pasazerow wszedzie kuleje - pozostaje Ci to wziac na klate, doplacic do sniadania i ewentualnie skumac z innymi pasazerami w podobnej sytuacji zeby za pare dni juz na spokojnie powalczyc o sensowne odszkodowanie. Czy to cos da, trudno powiedziec. Moje zaufanie do airlines w kwestii serwisu jest minimalne, oczekiwania wlasciwie sprowadzaja sie do tego zeby doleciec bezpiecznie. Reszte juz od dluzszego czasu traktuje jako bonus a w te reszte wliczam uprzejma obsluge, przylot na czas, przylot bagazu razem ze mna, sensown info etc. Im mniej wymagam, tym mniej siewsciekam gdy cos nie dziala - blogoslawieni, ktorzy niczego nie oczekuja albowiem nie zaznaja rozczarowan wink Polezam Zen smile Cheers.
            • bergamotka77 Re: To nie jest kraj dla biednych ludzi 16.08.17, 00:25
              haha biscotti podziwiam ten twoj spokoj. Ja najwięcej latalam rejsowymi liniami przed dziećmi (do 2002 roku) i wtedy to były luksusy w liniach lotniczych...Ech lezka się w oku kręci a teraz na wszystkim oszczędzają sad
              • kk345 Re: To nie jest kraj dla biednych ludzi 16.08.17, 15:24
                >Ech lezka się w oku kręci a teraz na wszystkim oszczędzają sad
                No, przed 2002 rokiem płaciłaś za te loty zdecydowanie więcej, niż teraz, nie wiem więc, dlaczego dziwi cie jednoczesne obniżenie jakości usług...
                • bi_scotti Re: To nie jest kraj dla biednych ludzi 17.08.17, 00:09
                  kk345 napisała:

> przed 2002 rokiem płaciłaś za te loty zdecydowanie więcej, niż teraz, nie w
                  > iem więc, dlaczego dziwi cie jednoczesne obniżenie jakości usług...

Well, to zalezy na jakich trasach. Zachowalam na pamiatke bilety z mojej pierwszej poemigracyjnej podrozy do PL w 1990 roku. Bilety KLM dla mnie i mojej wtedy 6letniej Najstarszej kosztowaly na trasie Toronto-Warszawa-Toronto z przesiadka w Amsterdamie 824.00 dolary kanadyjskie. There is NO way zebym za te same pieniadze (a juz na pewno nie za mniejsze) poleciala dzis na tej samej trasie z jakakolwiek 6latka wink A jakosc uslug tych 27 lat temu byla nieporownywalnie lepsza niz obecnie, ze juz nie wspomne o zmianach po 9/11, ktore zdecydowanie wplynely negatywnie na jakosc lotow, szczegolnie z dziecmi. Nie ma odwiedzin u panow pilotow ... buuuuu sad Oczywiscie, na lokalnych trasach w Europie ceny spadly znacznie, wrecz czasem niewiarygodnie ale trasy trans-Atlantic nawet jesli nie zdrozaly horrendalnie (!!!) to zdecydowanie nie stanialy, a jakosc podrozy jest, niestety, nieporownywalna - mniej miejsca na nogi, ograniczenia w ilosci/wadze bagazu (gdzie te czasy gdy na osobe bylo 2 x po 32 kg plus podreczny 10 kg?), prawie nie ma gadgets dla dzieciakow, wybor jedzenia jest beznadziejny etc. etc. etc. Stanialy uslugi telefoniczne ale samolotowe no really uncertain Life.
                  • riki_i Re: To nie jest kraj dla biednych ludzi 17.08.17, 08:53
                    A o inflacji bi_scotti słyszała? W samym 1990 r. sięgała w Kanadzie 6%. Porównywanie wprost cen sprzed 27 lat i teraz to głupota.
                    • bi_scotti Re: To nie jest kraj dla biednych ludzi 17.08.17, 13:18
                      riki_i napisał:

> A o inflacji bi_scotti słyszała? W samym 1990 r. sięgała w Kanadzie 6%. Porów
                      > nywanie wprost cen sprzed 27 lat i teraz to głupota.

Wszystko da sie porownac, why not? www.in2013dollars.com/1990-CAD-in-2017
                      A teraz wejdz na strone www.klm.com i znajdz mi return tickets dla osoby doroslej i dziecka lat 6 na trasie Toronto-Warsaw-Toronto za obecna rownowartosc owczesnych 824.00 CAD, czyli za dzisiejsze 1345.00 CAD. Ja juz nawet nie wspomne, ze w 1990 roku bilety kupowalo sie w jakiejs travel agency wiec i ktos tam pracujacy cos na tych biletach zarabial gdy teraz robi to sam podrozny, bezposrednio przez website. A uslugi airlines jakie sa dzis to kazdy widzi.
                      I jeszcze na temat moich zarobkow. Gdybym wciaz pracowala w zawodzie, ktory wykonywalam w 1990 roku, nawet po podwyzkach, wciaz moja sila nabywcza z 1990 roku bylaby wieksza niz obecnie. Dlatego, miedzy innymi, zmienilam zawod wink Life.
                  • kk345 Re: To nie jest kraj dla biednych ludzi 17.08.17, 10:34
                    >824.00 dolary kanadyjskie
                    To teraz jeszcze dopisz, jaką część twoich ówczesnych zarobków stanowiła ta kwota, a ile stanowi teraz, jeśli jest taka sama, wtedy się zgodzę, ze nic się nie zmieniło
          • princesswhitewolf Re: To nie jest kraj dla biednych ludzi 16.08.17, 08:29
            >Ale to nie dzieje sie na lotnisku tylko w hotelu w pobliżu gdzie nas wyslano na nocleg

bergamotka gdzie ty podczas tych podrozy swoich po wszystkich kontynentach bez Australii spalas skoro nie wiesz ze w hotelach 4 gwiazdkowych czy w ogole przylotniskowych sa wysokie ceny. W namiocie czy co?
            • ichi51e Re: To nie jest kraj dla biednych ludzi 16.08.17, 08:51
              15 lat temu to i ceny byly inne i Hilton moze i byl lepszym hotelem...
              • rosapulchra-0 Re: To nie jest kraj dla biednych ludzi 16.08.17, 10:07
                Chyba wyobraźnia cię ponosi.
              • dyzurny_troll_forum_2 Re: To nie jest kraj dla biednych ludzi 16.08.17, 11:32
                ichi51e napisała:

> 15 lat temu to i ceny byly inne i Hilton moze i byl lepszym hotelem...

Ba kiedyś to wszystko w ogóle było lepsze... Trawa zieleńsza i wódka smaczniejsza gdy byliśmy młodzi!
            • anonim1178 Re: To nie jest kraj dla biednych ludzi 22.12.17, 16:41
              ale tu chodzi o to żeby voucher pokrył cenę posiłku, a nie o ceny jeśli się nie mylę
    • b.bujak Re: To nie jest kraj dla biednych ludzi 16.08.17, 00:08
      do Frankfurtu z przesiadką?
      przecież z każdej wioski bezpośrednie loty są...
      chytry dwa razy traci - trzeba było odżałować na lufthanse a nie kombinować z tanimi przewoźnikami naokoło Europy
      • bergamotka77 Re: To nie jest kraj dla biednych ludzi 16.08.17, 00:18
        I tu nie trafiłas bujak bo znasz tanie linie lecace do Kanady? big_grin Haha chetnie skorzystam następnym razem. Kupowalismy bilety w Lufthansie wlasnie i ramach Alliance leciałam szwajcarskimi liniami a do Frankfurtu lecę bo z Zurychu nie ma połączenia do mojej destynacji dostatecznie szybko- wcześniej było takie przez Frankfurt. Nie podniecaj sie tak, na koszt tego lotu to ty rok pracujesz wink
        • ichi51e Re: To nie jest kraj dla biednych ludzi 16.08.17, 00:24
          nie mogliscie leciec klm za niecale 3k?
          • bergamotka77 Re: To nie jest kraj dla biednych ludzi 16.08.17, 00:26
            Kupowalismy na ostatnią chwilę i na konkretny termin ichie.
        • b.bujak Re: To nie jest kraj dla biednych ludzi 16.08.17, 00:35
          czytaj ze zrozumieniem;
          dziwi mnie latanie do Frankfurtu jakimiś kombinowanymi lotami przesiadkowymi; ja z pobliskiego lotniska mam loty bezpośrednie w takich godzinach, że zawsze zgram dogodnie z kolejnym lotem

dodatkowo mnie dziwi Twoje przekonanie o moich zarobkach smile właściwie to nawet lepiej, jesli tak myślisz
          • bergamotka77 Re: To nie jest kraj dla biednych ludzi 16.08.17, 00:42
            Gdzie napisałam ze lecę do Frankfurtu z przesiadkami? Kobieto naucz się czytac. Bezpośrednich do Van z PL nie ma, choc bys miała miliony, chyba ze prywatnego jeta posiadasz - leciałam tam przez Zurych, ale spóźniłam sie na samolot do Kanady, przebukowali mi lot na jutro przez Frankfurt do Van bo tak było najszybciej. Czego nie rozumiesz?
            • b.bujak Re: To nie jest kraj dla biednych ludzi 16.08.17, 01:00
              Gdzie napisałam ze lecę do Frankfurtu z przesiadkami?

tego nie napisałaś, ale napisałaś, że za ocean lecisz z Frankfurtu
              Lecimy za ocean i następny lot dopiero... jutro przez Frankfurt

stąd mój wniosek, że skoro znajdujesz się na innym lotnisku, niż Frankfurt, jest to lotnisko przesiadkowe - po prostu przyjęłaś domniemanie, że forum zna Twój pierwotny plan podróży...

swoją drogą nie mogę się oprzeć zdziwieniu, że taką wyjadaczkę, na jaką się tu kreujesz przerosło opóźnienie lotu, nie wiesz, jak się zachować i zadajesz podstawowe pytania - niespójne jest to, co piszesz

życzę dalszej podróży bez niemiłych niespodzianek;
              • bergamotka77 Re: To nie jest kraj dla biednych ludzi 16.08.17, 01:22
                Po prostu chciałaś dos***c ale się nie udało 😋 Nic mnie nie przerasta tylko wkurza a to różnica. Nie czuję po prostu potrzeby sfinansowania opóźnienia szwajcarskiego przewoźnika i tyle...
                • bergamotka77 Re: To nie jest kraj dla biednych ludzi 16.08.17, 05:55
                  Apdejt: dochodzi szósta rano. Od pół godziny jesteśmy na zurychskim lotnisku i wlasnie się okazało, że moj lot do Frankfurtu jest ...opóźniony z przyczyn technicznych. Chyba oszaleje jeśli nie zdążymy na lot do Vancouver 😣
                  • bergamotka77 Re: To nie jest kraj dla biednych ludzi 16.08.17, 06:06
                    Ale za to zalogowałam się do wi-fi, do czego potrzebna była karta pokładowa - bez sensu ale ok.
        • dyzurny_troll_forum_2 Re: To nie jest kraj dla biednych ludzi 16.08.17, 11:34
          bergamotka77 napisała:

> Nie podniecaj sie tak, na koszt tego lotu to ty rok pracujesz wink

Aż tak przepłaciłaś? Nie dość, że swoich praw nie znasz to nawet w biletu za normalne pieniądze kupić nie umiesz?
    • milka_milka Re: To nie jest kraj dla biednych ludzi 16.08.17, 00:45
      Wifi działa tylko trzeba umieć się podłączyć .
      • bergamotka77 Re: To nie jest kraj dla biednych ludzi 16.08.17, 00:54
        Nie działa z automatu tylko wymagało rejestracji od nas i podania szwajcarskiego telefonu.
        • milka_milka Re: To nie jest kraj dla biednych ludzi 16.08.17, 00:57
          Dokładnie. A potem działa bardzo dobrze.
        • sumire Re: To nie jest kraj dla biednych ludzi 16.08.17, 08:37
          Mój polski numer telefonu za każdym razem działał, ale widocznie coś źle robię wink
        • princesswhitewolf Re: To nie jest kraj dla biednych ludzi 16.08.17, 08:46
          >Nie działa z automatu tylko wymagało rejestracji od nas i podania szwajcarskiego telefonu.

ponownie pytam gdzie ty spalas na tych wyjazdach skoro nie wiesz ze w hotelu do wifi trzeba sie podlaczyc logujac na stronie hotelowego lancucha... Przeciez to jest w wiekszosci chains hoteli z wyjatkiem tanich prywatnych hoteli gdzie podaja kod i wpisujesz.
          Spokojnie mozna i wpisac miedzynarodowe telefony. Naprawde Hilton gosci taka ilosc korpoludow z calego swiata ze sa przygotowani na to ze nie tylko wy nie jestscie ze Szwajcarii...
          • bergamotka77 Re: To nie jest kraj dla biednych ludzi 16.08.17, 09:40
            kobieto w hotelu nie trzeba bylo się rejestrowac bo z wifi laczylo od razu. Rozumiesz ze nie wszędzie jest tak samo?
            • princesswhitewolf Re: To nie jest kraj dla biednych ludzi 16.08.17, 10:41
              w kazdym porzadnym chain jest bardzo podobnie: Maja strone gdzie sie rejestrujesz. Jak juz napisalam, tylko prywatne hoteliki male maja inaczej
    • minor.revisions Re: To nie jest kraj dla biednych ludzi 16.08.17, 06:04
      > Plus na lotnisku w Zurychu nie działa wi-fi.

Działa, działa, lepiej niż na wielu innych, tylko trzeba wbić pin który wysyłają SMSem.
      • minor.revisions Re: To nie jest kraj dla biednych ludzi 16.08.17, 06:05
        I nie, nie trzeba szwajcarskiego telefonu, ja w ogóle nie mam europejskiego i ten pin dostałam.
        • bergamotka77 Re: To nie jest kraj dla biednych ludzi 16.08.17, 06:26
          ok nie działa automatyczniewink I napisałam prawie równo z tobą ze się dziś połączyłam z wi-fi - ja dostalam kod w specjalnym stanowisku po zeskanowaniu karty pokladowej, ale wczoraj takich nie widziałam.
          • bergamotka77 Re: To nie jest kraj dla biednych ludzi 16.08.17, 06:33
            Dzis znowu olewajaca i znikajaca obsluga - poszliśmy do kafejki na lotnisku i nikt nie podchodzil dłuższą chwilę. Wszyscy kelnerzy czymś zajęci choć ludzi jak na lekarstwo - chyba udawali, że są tacy zajęci. Potem rachunku nie moglam zapłacić, bo nikogo nie było. Mogłam sobie pójść i nikt by nie zauważył. A co jesli miałabym malo czasu do lotu i brak go na czekanie non stop na kelnera?
            • snowbabe Re: To nie jest kraj dla biednych ludzi 16.08.17, 08:15
              Spokojnie, spokojnie. Odszkodowanie Wam przysługuje. Swiss dziala całkiem szybko, maja na stronie formularz kontaktowy, dołączysz bilety i tyle. Za kilka dni poproszę o nr konta. powilujesz się na regulacje eu261. obowiązuje również Swiss. Wbrew temu co dziewczyny napisały nie ma znaczenia voucher.
              • snowbabe Re: To nie jest kraj dla biednych ludzi 16.08.17, 08:16
                Poproszą, nie poproszę wink
              • quesuerte Re: To nie jest kraj dla biednych ludzi 16.08.17, 09:35
                W calym moim polatanym zyciu najlepsze odszkodowanie dostalam wlasnie od Swissa. Za to, ze nie upchneli mnie do planowanego samolotu i moja podroz wydluzyla sie raptem o 5 godzin dostalam wejscie (na te 5 h) do Vip Lounge (all inclusive), podroz w business class w nastepnym locie i 600 pln zadoscuczynienia (10 lat temu to bylo jak nie wiecej)
                A poza tym, milych wakacji zycze!
            • milka_milka Re: To nie jest kraj dla biednych ludzi 16.08.17, 10:54
              Masz jakiegoś pecha. Nie wiem ile razy przesiadałam się w Zurychu i zawsze wszystko działało i obsługa była bardzo dobra.
              • kk345 Re: To nie jest kraj dla biednych ludzi 16.08.17, 15:29
                Może zachowywała się tak, jak u nas na forum i zniechęciła obsługę? big_grin
              • snowbabe Re: To nie jest kraj dla biednych ludzi 16.08.17, 15:52
                Prawdopodobnie leciala Waw-ZRH Helvetic. Tam lataja dosc wiekowe Fokkery, ktore sie regularnie psuja. Te loty sa dosc czesto odwolane albo opoznione.
      • princesswhitewolf Re: To nie jest kraj dla biednych ludzi 16.08.17, 08:49
        > I napisałam prawie równo z tobą ze się dziś połączyłam z wi-fi - ja dostalam kod w specjalnym stanowisku po zeskanowaniu karty pokladowej, ale wczoraj takich nie widziałam.

www.zurich-airport.com/passengers-and-visitors/airport-services-en/internet-and-app/internet-und-wifi

tu tak tego nie opisuja. Chyba ze chcesz uzywac wiecej niz 2 godziny.
    • annajustyna Re: To nie jest kraj dla biednych ludzi 16.08.17, 08:09
      I co? Fruniecie w koncu?!
    • kajak75 Re: To nie jest kraj dla biednych ludzi 16.08.17, 08:19
      O odszkodowanie mozesz sie ubiegać, bo jak rozumiem lot zaczynałaś w PL, wiec na terenie Unii. www.europarl.europa.eu/atyourservice/pl/displayFtu.html?ftuId=FTU_5.6.2.html

Reklamacje piszesz do linii lotniczej ( moze być mailem na stronie przewoźnika). Voucher i nocleg to obowiązek linii , nie eliminuje prawa do odszkodowania.

Jesli przewoźnik cie oleje np. Nie odezwie sie przez miesiąc ( duże linie raczej tego nie robią) składasz skargę do polskiego Urzędu Lotnictwa Cywilnego. Daruj sobie wsparcie "kancelarii prawnych".

Przewoźnik moze tez zaproponować ci niższa rekompensatę - wystarczy grzecznie odmówić i ponownie powołać sie na art.7 dyrektywy.

Na 8 skarg, ktore złożyłam 5 zostało uznanych, jedna w toku (od 2 lat), dwa opoźnienia były spowodowane siła wyższa.
      • valtho Re: To nie jest kraj dla biednych ludzi 17.08.17, 22:22
        Nie zawsze jest tak łatwo - aerlingus olewa z zasady, wtedy łatwiej przez pośrednika. Mam prawomocną decyzję Urzedu lotnictwa cywilnego, aerlingus sam wysłał mi kilka godzin przed planowanym lotem info, że bedzie opóznienie większe niż 4h z przyczyn technicznych i ignoruje korespondencje zarówno na adres w Polsce jak i w Irlandii. Obecnie czekam na nadanie klauzuli wykonalności przez sąd i zobaczymy co dalej.
      • lisciasty_pl Re: To nie jest kraj dla biednych ludzi 21.08.17, 11:17
        kajak75 napisała:
        > Jesli przewoźnik cie oleje np. Nie odezwie sie przez miesiąc ( duże linie racz
        > ej tego nie robią) składasz skargę do polskiego Urzędu Lotnictwa Cywilnego.
        > Daruj sobie wsparcie "kancelarii prawnych".

A możecie mi powiedzieć, czy spóźnienie nieco ponad 3 godziny kwalifikuje się pod
        "duże opóźnienie" czy nie za bardzo? Na stronie ULC jest taki warunek
        i nie wiem, czy się nie wygłupię, skarżąc się na Lufthansę.
    • slona78 Re: To nie jest kraj dla biednych ludzi 16.08.17, 08:27
      Jakiś czas temu utknęliśmy przez opóźnienie pierwszego lotu dobę w Paryżu, też dostaliśmy vouchery na hotel i jedzenie, oprócz tego musieliśmy złożyć reklamację na stronie internetowej linii. Dostaliśmy propozycję, że zwrócą nam 650euro za każdy bilet lub 2x tyle w voucherach na bilety tą linią. Lecieliśmy Air France.
    • ashraf Re: To nie jest kraj dla biednych ludzi 16.08.17, 09:54
      Ja cie akurat rozumiem, bo przerobilam juz wystarczajaca ilosc opoznien, odwolan lotow, chamskiej obslugi, ktora odmawiala wydania voucherow/organizacji noclegu/oplacenia taksowki itd. Pisalam o odszkodowania, jedna sprawa jest w toku w niemieckim sadzie (ale tutaj posredniczy firma zajmujaca sie takimi sprawami za 25% wartosci odszkodowania), czasem sie uda, czasem nie, ale nie warto odpuszczac, to twoje pieniadze. 20 CHF na kolacje w Zürichu to chyba dowcip. Voucher powinien byc z zalozenia wykorzystany w restauracji, a nie zmuszac do wedrowek po supermarketach uncertain A co do tematu - no nie jest to kraj dla biednych ludzi. Powiedzialabym nawet, ze nie jest to kraj dla ludzi slabo zarabiajacych, bo po prostu koszty zycia sa kosmiczne - zwlaszcza, jesli chcesz, zeby dziecko uczeszczalo do placowek (zlobek to 2-3k miesiecznie), chcesz mieszkac wygodnie i niekoniecznie na koncu swiata i godzine drogi od biura (mieszkanie w wiekszym miescie to 2-4k/mies + parking), skladka na ubezpieczenie zdrowotne to 1k i wiecej za rodzine. Z drugiej strony w wielu zawodach mozna zarobic dobrze lub bardzo dobrze, a z dwoch pensji prowadzic wygodne zycie, dodatkowo to, co zostaje (po odliczeniu oszczednosci) jest sporo warte, zwlaszcza w odniesieniu do rzeczy, ktore mozna nabyc/wykorzystac za granica: samochody, ferie czy ubrania. Do tego dochodzi bezpieczenstwo, porzadek, swietna sluzba zdrowia i wiele innych ulatwiajacych zycie czynnikow, dlatego nie zamierzamy sie wyprowadzac smile
      • dyzurny_troll_forum_2 Re: To nie jest kraj dla biednych ludzi 16.08.17, 12:09
        ashraf napisała:

> Do tego doch
        > odzi bezpieczenstwo, porzadek, swietna sluzba zdrowia i wiele innych ulatwiajac
        > ych zycie czynnikow, dlatego nie zamierzamy sie wyprowadzac smile

Bezpieczeństwo - 7 miejsce w Europie po Czeskiej Republice chyba bez rewelacji...
        Porządek - nie wiem co przez to rozumiesz, jeśli restrykcyjne prawo drogowe i karanie za zaparkowanie auta na linii to tak, jeżeli zieleń miejską i czystość chodników i ulic to bogate landy RFN biją Szwajcarię na głowę.
        Świetna służba zdrowia - jak się jeździ do stomatologa do RFN wink (gdy się nie ma czasu) albo do Polski (jak się ma czas)

można by tak długo, ale cieszymy, że Ci się podoba....
        • ashraf Re: To nie jest kraj dla biednych ludzi 16.08.17, 12:18
          Nie mam porownania z bogatymi landami niemieckimi, tu gdzie mieszkam jest czysto i bezpiecznie, z jakosci sluzby zdrowia jestesmy bardzo zadowoleni, zarowno operacje jak i leczenie ambulatoryjne na najwyzszym poziomie + wysoka kultura personelu + hotelowe warunki i swietne jedzenie. Ma to oczywiscie swoja cene, ale place raz i nie doplacam juz extra do niczego, wiem tez czego moge wymagac i to bez znajomosci, lapowek i proszenia. Stomatologia nie jest zawarta w ubezpieczeniu zdrowotnym i to zadna niespodzianka dla kogos, kto tu mieszka. Moj dentysta przyjmuje w Niemczech i rzeczywiscie jest kilka razy tanszy niz jego koledzy w Szwajcarii, ale czemu mialabym nie korzystac z jego uslug? Robimy tez w Niemczech i we Francji wieksze zakupy (oszczednosc 30-40%, zwrot VATu+ roznica w cenach), serwis jednego z aut, droga jest praktycznie taka sama - 10 min do marketu w Niemczech vs 5 do szwajcarskiego. To prosta ekonomia, ale nie wynika to z nizszej jakosci uslug dentystycznych czy towarow w Szwajcarii, wiec nie bardzo wiem do czego pijesz. Rozumiem, ze bawi cie restrykcyjne prawo drogowe, ale ja akurat sie nie buntuje, bo dzieki temu chocby dzieci moga sie bezpiecznie poruszac po miescie bez strachu, ze spieszacy sie wariat rozjedzie je na pasach (to sa sporadyczne przypadki). Niektore mandaty oblicza sie jako ulamek pensji, wiec sa i metody na bardzo bogatych, ktorym wydaje sie, ze wszystko moga.
          • dyzurny_troll_forum_2 Re: To nie jest kraj dla biednych ludzi 16.08.17, 12:27
            ashraf napisała:

> Stomatologia nie jest zawarta w ubezpiec
            > zeniu zdrowotnym i to zadna niespodzianka dla kogos, kto tu mieszka.

Ależ oczywiście, że są pakiety z pełną opieką stomatologiczną. Tylko są lekko drogie, nawet jak na dobre zarobki szwajcarskie. Lekko drogie i lekko restrykcyjne.

> Moj dentys
            > ta przyjmuje w Niemczech i rzeczywiscie jest kilka razy tanszy niz jego koledzy
            > w Szwajcarii, ale czemu mialabym nie korzystac z jego uslug? Robimy tez w Niem
            > czech i we Francji wieksze zakupy (oszczednosc 30-40%, zwrot VATu+ roznica w ce
            > nach), serwis jednego z aut, droga jest praktycznie taka sama - 10 min do marke
            > tu w Niemczech vs 5 do szwajcarskiego.

Trochę zabawny jest kraj, w którym żeby żyć normalnie trzeba wszystko załatwiać sobie w krajach ościennych, bo żeby zrobić to na miejscu wysokiej pynsji nie starcza. Ci pracujący w Genewie to często nawet mieszkają we Francji, żeby było znośnie.

Do czego piję? Zastanawia mnie jak długo taki kraj może istnieć to (1) a (2) skąd bierze cash na podtrzymanie państwowości?
            • ashraf Re: To nie jest kraj dla biednych ludzi 16.08.17, 13:28
              To jest dodatkowa opcja, nie objeta KVG. A za dodatkowe opcje sie placi... I dlaczego niby uwazasz, ze wszyscy lecza zeby w Niemczech? My mieszkamy przy granicy, wiec to nam sie po prostu oplaca, ale juz mieszkancy bardziej centralnie polozonych miejscowosci chodza do dentysty i supermarketu na miejscu i nie popadaja w bankructwo. A oszczedzanie tam, gdzie jest to mozliwe i dogodne (bliska odleglosc, zwrot VATu z minimum formalnosci) nie jest domena wylacznie Szwajcarow smile Jak najbardziej mozna normalnie zyc zalatwiajac wszystko na miejscu, powiedzialabym nawet, ze w wielu zawodach mozna zarobic tyle, zeby zyc bardzo dobrze. Inaczej nie byloby tylu chetnych na kazde stanowisko... Mieszkanie po drugiej stronie granicy ma wiele powodow, czesc z moich znajomych, ktorzy sie na takie rozwiazanie zdecydowali po prostu pochodzi z tych krajow, inni holduja tradycyjnemu modelowi rodziny, ale dalej chca zyc na wysokim poziomie (z jednej pensji), jeszcze inni maja kilkoro dzieci i zdecydowanie im sie to oplaca biorac pod uwage koszty opieki nad maluchami. Ja akurat nie chcialabym mieszkac w Niemczech ani we Francji, nie po to przeprowadzalam sie w koncu do Szwajcarii.
              A skad kraj bierze kase? Pewnie np. z podatkow od wysokich pensji, jak rowniez tych placonych przez koncerny z siedziba w Szwajcarii. No i z bankow. Z oszczednego rozdysponowywania srodkow na cele socjalne. I z paru innych zrodel...
              • annajustyna Re: To nie jest kraj dla biednych ludzi 16.08.17, 13:56
                Przeciez w Szwajcarii prawie nie ma podatkow? Stad te lewizny niemieckich milionerow z obyw i rezydencja szwajcarska?
                • ashraf Re: To nie jest kraj dla biednych ludzi 16.08.17, 14:02
                  big_grin big_grin big_grin dobre! Powiem to mezowi, bo wlasnie zbliza sie termin rozliczenia podatkowego big_grin A co do najbogatszych, to owszem, sa inne mozliwosci - mozna np. negocjowac z roznymi kantonami jak najbardziej korzystny podatek - ponizej "normalnych" stawek. Ale to tez nie tak, ze sie podatkow nie placi...
          • riki_i Re: To nie jest kraj dla biednych ludzi 16.08.17, 21:01
            Ashraf, przeczysz sama sobie. Jest świetnie, ale do dentysty jeździsz do DE, zakupy robisz we Francji i w Niemczech, tamże serwisujesz samochód i jeszcze każdorazowo kombinujesz na zwrotach VAT-u. Nie dostrzegasz patologii tych mechanizmów? Pamiętam czasy, gdy Polacy pracujący w Berlinie Zachodnim co jakiś czas wpadali do wschodniego Berlina (w przeciwieństwie do enerdowców mieli taką możliwość). U siebie oszczędzali każdą DM i nie dojadali, a w NRD za tanie wschodnie marki obżerali się i chlali do wyrzygania w najdroższych hotelach. Jednak nikt nie twierdził, że to jest normalność.
            • snakelilith Re: To nie jest kraj dla biednych ludzi 16.08.17, 21:24
              riki_i napisał:

> Ashraf, przeczysz sama sobie. Jest świetnie, ale do dentysty jeździsz do DE, za
              > kupy robisz we Francji i w Niemczech, tamże serwisujesz samochód i jeszcze każd
              > orazowo kombinujesz na zwrotach VAT-u. Nie dostrzegasz patologii tych mechanizm
              > ów?

A co tobie do tego na co i gdzie bogaty wydaje forsę? Jakieś normy musi wyrobić i odpowiednią ilość waluty musi w kraju wydać, bo inaczej pracę mu odbiorą? To dobra zmiana posunęła się już tak daleko, że pieniądze będzie można wydawać tylko tam gdzie się pracuje, bo tylko tak jest patriotycznie? Tylko, co to ma obchodzić Szwajcarów?
              • riki_i Re: To nie jest kraj dla biednych ludzi 16.08.17, 22:34
                snakelilith napisała:

> To dobra zmiana posunęła się już tak daleko, że pieniądze będzie można wydawać tylko tam
                > gdzie się pracuje, bo tylko tak jest patriotycznie? Tylko, co to ma obchodzić Szwajcarów?

No jakoś obchodzi i to bardzo.

www.blick.ch/news/wirtschaft/diese-schweizer-halten-den-laeden-ihre-treue-in-deutschland-einkaufen-ist-landesverrat-id6490602.html
                • snakelilith Re: To nie jest kraj dla biednych ludzi 16.08.17, 23:11
                  riki_i napisał:

> No jakoś obchodzi i to bardzo.

No tragedia, ktoś musi za ten luksus w Szwajcarii jednak płacić i okazuje, że także właściciele sklepów w przygranicznych regionach. Pewnie z głodu przymierają. wink Jestem pełna podziwu, że martwisz się tak o Szwajcarów, ten kraj zdecydowanie stoi na progu bankructwa i potrzebuje koniecznie wsparcia braci z Polski.
                  • riki_i Re: To nie jest kraj dla biednych ludzi 16.08.17, 23:39
                    Nie przymierają z głodu, za to nie zatrudniają ludzi.
                    www.blick.ch/news/politik/thomas-minder-appelliert-an-die-schweizer-einkaufstourismus-schafft-arbeitslosigkeit-id6479066.html#cx_testId=3&cx_testVariant=ctrl

Natomiast co do koleżanki Ashraf , którą posądzasz o bogactwo, to warto przytoczyć wypowiedź ww. Pana radnego «Verständnis hat er nur für Shopping-Touristen aus der «untersten sozialen Schicht». big_grin
                    • ashraf Re: To nie jest kraj dla biednych ludzi 17.08.17, 07:45
                      Jak juz cytujesz artykuly, to moze nie ze szwajcarskiego faktu wink i znowu polecam nauczyc sie czytac, radny okazuje zrozumienie, a nie podkresla, ze turystyka zakupowa dotyczy biednych. I jego opinia w tym temacie niewiele mnie interesuje... wystarczajaco duzo podatkow wplacamy co rok do wspolnej kasy, takze nikt przez nas nie zbiednieje.
                      • riki_i Re: To nie jest kraj dla biednych ludzi 17.08.17, 09:01
                        Wysil mózgownice i spróbuj ogarniać tematy z nieco większej perspektywy niż czubek własnego nosa. Snake pultnęła się do mnie z zarzutem, że turystyka zakupowa to cud, miód, malina i orzeszki i czego się czepiam. A jest to zjawisko, które wymiernie szkodzi szwajcarskiej gospodarce oraz źle wpływa na zatrudnienie. Co można w sekundę udowodnić nawet za pomocą szwajcarskiego faktu wink oczywiście źródła typu nzz też mogę linkowac tylko po co?
                        • ashraf Re: To nie jest kraj dla biednych ludzi 17.08.17, 09:22
                          Wzrusza mnie twoja troska o przygranicznych sklepikarzy. Na szczescie jak na razie wiedzie im sie nie najgorzej, co prawda niektorzy placza, ze trzeba bylo przedluzyc godziny otwarcia sklepow - bo tak trudno zrozumiec, ze ludzie pracujacy do 17-18 wybiora sie raczej do niemieckiego sklepu czynnego do 22 niz do szwajcarskiego, ktory zamykaja o 18:30. Biedy i bezrobocia tu nie widac i tak, jest to problem rozdmuchany glownie przez aktywna od paru lat partie nacjonalistyczna, ktora uwaza obcokrajowcow i wszystko, co zagraniczne za zlo swiata tego i dobitnie daje temu wyraz poprzez rozne populistyczne kampanie medialne.
                          • riki_i Re: To nie jest kraj dla biednych ludzi 17.08.17, 10:19
                            Wybacz, ale wzrost liczby cudzoziemców w Szwajcarii do poziomu prawie 25% społeczeństwa jest wielkim problemem i SVP ma absolutnie rację. Wybór przez międzynarodową spekułę franka szwajcarskiego jako "bezpiecznej przystani" spowodował możliwość drukowania przez SNB prawie nieograniczonej ilości pieniądza. Szwajcaria wygrała na ostatnim światowym kryzysie , rezerwy walutowe tego kraju sięgają 700 mld CHF, a ich MIESIĘCZNY (!) przyrost sięgał w tym roku nawet 25 mld CHF. Dodatkowo, rząd wymieniał swobodnie drukowane CHF na euro i dolary, a za tę kasę (spadłą z nieba) kupował udziały w najbardziej dochodowych unijnych i światowych przedsiębiorstwach. No to jak ma być źle? Szwajcarię stać nawet na niebotycznie wysoki Państwowy Dochód Gwarantowany dla każdego obywatela , na co jednak nie zgodzili się obywatele w referendum. Ten kraj finansowo przetrzyma wszystko, może jednak wpaść w poważne kłopoty z powodu najazdu cudzoziemców, czego w swojej ciasnej łepetynie nie jesteś w stanie dostrzec. Kosovo-Albaner mnożą się jak króliki, a o poziomie tych ludzi możesz sobie poczytać nie tylko w Blicku.
                            • ashraf Re: To nie jest kraj dla biednych ludzi 17.08.17, 10:46
                              Cieszy mnie twoja rozlegla wiedza na ten temat. Ale moze najpierw doczytaj, ze SVP walczy nie z naciagajacymi system przyjezdnymi z Balkanow czy z Turcji (ktorym swoja droga Szwajcaria wczesniej hojnie dala paszporty), ale z wszystkimi obcokrajowcami, w tym np. ze specjalistami od IT, project managerami, naukowcami, dzieki ktorym chocby przynoszacy wysokie dochody z podatkow sektor farmaceutyczny tak dobrze funkcjonuje. Zeby dostac taka prace trzeba sie uczyc i to nie tylko do 17 rz w zawodowce. Kazdy myslacy czlowiek rozumie, ze trzeba kontrolowac imigracje, wymagac nauki jezyka, podjecia (i utrzymania) pracy, ograniczac zjawiska typu sprowadzanie niezliczonej liczby czlonkow rodziny, zwlaszcza do tak malego kraju, ale SVP to szwajcarski PIS i bazuje na niskich odczuciach mieszkancow malych miejscowosci, ktorych jedyny kontakt z obcokrajowcami ogranicza sie do Polaka pracujacego u bauera. Dziwie sie, ze taki niby swiatly czlowiek popiera populistow i nacjonalistow.
                              • riki_i Re: To nie jest kraj dla biednych ludzi 17.08.17, 10:53
                                To teraz wyobraź sobie , że jesteś profesorką na szwajcarskim uni i grozi Ci konkurencja z DE, która będzie pracować za mniej, a do tego ochotniczo wyrabiać darmowe nadgodziny. To nie jest moje zmyślenie, tylko zjawisko które znam z rozmów z takimi osobami. I co? Nadal jest świetnie dla wszystkich?
                                • ashraf Re: To nie jest kraj dla biednych ludzi 17.08.17, 11:10
                                  No wiec wyobraz sobie, ze moj maz pracuje na szwajcarskim uczelni i obowiazuje ich sztywna siatka plac i godzin. Obojetnie, czy pracownik pochodzi ze wsi obok, czy z Burkina Faso, pracuje tyle samo i za tyle samo. Tylko jakos tak sie dziwnie sklada, ze rzadko trafia sie dostatecznie dobry kandydat ze Szwajcarii, obcokrajowcy sa duzo lepiej przygotowani i prezentuja lepszy poziom - takze przygotowania do prowadzenia lekcji probnej. W naszej firmie tez szukamy Szwajcarow na rozne stanowiska, ale jakos nie wala drzwiami i oknami, ew. przysylaja cv od czapy - nie dysponujac odpowiednim wyksztalceniem ani doswiadczeniem.
                                  • kaz_nodzieja Re: To nie jest kraj dla biednych ludzi 17.08.17, 11:41
                                    Czyli popełnił mezalians.
                                  • asmarabis Re: To nie jest kraj dla biednych ludzi 17.08.17, 12:37
                                    Ale ty pracujesz w hotelu!!!!
                                    Przecież to sa prace dla cudzoziemcówdkad pomysł ze rodowity Szwajcar miałby sie do tego zniżać, skoro do takich mało atrakcyjnych zajęć przyjmuje sie cudzoziemców ?????
                                    • ashraf Re: To nie jest kraj dla biednych ludzi 17.08.17, 12:47
                                      Nie wprowadzaj w blad, nigdy nie pracowalam w hotelu w Szwajcarii i nie zamierzam, bo cenie czas z rodzina. Czy ty naprawde nie jestes spokrewniona z gazeciarzem?
                                      • asmarabis Re: To nie jest kraj dla biednych ludzi 17.08.17, 13:49
                                        Hahahaha
                                        To napisz nam tu gdzie to wspolpracowalas z booking co pisalas w watku tol8 o bledzie z rezerwacji, ciekawa jestem czego sie tak wstydzisz precieze zadna Praca nie hanbi
                                        I czemu Praca w hotelu jest tak straszna ze rozbija rodziny?
                                        • ashraf Re: To nie jest kraj dla biednych ludzi 17.08.17, 14:12
                                          Widze, ze mozesz sie zapisac na kurs czytania razem z rikim. Napisalam, ze nie pracowalam w hotelu w Szwajcarii. Bo pracowalam w Polsce... i nie widze tym powodu do wstydu, tylko tak ograniczona osoba jak ty moze sie wstydzic uczciwej pracy. Przed wyjazdem bylam managerem w marketingu, co w hotelu oznacza prace rowniez w tym czasie, kiedy pracownicy innych branz maja wolne - w weekendy, swieta, sylwestra. Ale raczej nie podejrzewam cie o mozliwosc zrozumienia tak "skomplikowanych" zaleznosci...
                                          • asmarabis Re: To nie jest kraj dla biednych ludzi 17.08.17, 15:20
                                            Skoro w Polsce miałaś taka straszna prace to nie chce myślec jaka masz w Szwajcarii. Bo za granica zwykle trzeba sie zadowolić czymś gorszym eh straszne jest życie emigranta rozumiem teraz to kombinowanie i jeżdżenie po całej Europie zeby cos taniej dostać .....
                                    • kaz_nodzieja Re: To nie jest kraj dla biednych ludzi 17.08.17, 15:58
                                      I co z tego? Ktoś musi zadbać byś wyspał/a się na czystej pościeli czy miał/a smaczne śniadanie rano, prawda? Żadna praca nie hańbi (choć mam zastrzeżenia co do rzeźnika i pracowników firm oszukujących starszych ludzi na pościeli i garnkach).
            • ashraf Re: To nie jest kraj dla biednych ludzi 17.08.17, 07:42
              Klania sie umiejetnosc czytania ze zrozumieniem... korzystam z lepszych cen za granica, bo mam blisko. No, chyba ze ty dla zasady i zaoszczedzenia 5 min drogi kupowalbys o polowe drozej - ale to juz twoja wola wydawania pieniedzy tam, gdzie nie trzeba. Jak zmieni sie kurs eur do chf, to bede kupowac na miejscu i nie zbankrutuje, nie martw sie.
              • riki_i Re: To nie jest kraj dla biednych ludzi 17.08.17, 09:03
                Kupowalbym tam gdzie taniej, to jasne, ale nie kwakałbym na forum, że to normalność i nie chwaliłbym się tym, bo nie ma czym.
                • ashraf Re: To nie jest kraj dla biednych ludzi 17.08.17, 09:18
                  Oszczednosc jest normalnym zjawiskiem. Mieszkasz w miejscu, w ktorym nie masz takiej mozliwosci, wiec tego nie robisz. Nie dorabiaj d...e uszu.
                  • riki_i Re: To nie jest kraj dla biednych ludzi 17.08.17, 10:07
                    Nie będę ci tłumaczył prawideł ekonomii, bo to nie ma sensu, a i miejsce nie to. Proceder, który uprawiasz jest szkodliwy dla szwajcarskiej gospodarki , co w ogóle nie stanowi przedmiotu sporu, bo wiedzą to wszyscy (może oprócz Ciebie). W Polsce można jak najbardziej oszczędzać w podobny sposób, co prawda nie na jedzeniu, ale np. zamawiając towary przemysłowe przez aliexpress. Rząd chiński subsydiuje tę platformę, więc transport do Polski zazwyczaj jest gratis. Jak przesyłka nie utknie na cle , można odtrąbić sukces, że się "zaoszczędziło".
                    • kaz_nodzieja Re: To nie jest kraj dla biednych ludzi 17.08.17, 10:18
                      Mnie zawsze bawią Pańcie często oburzone na "polskich przedsiębiorców", że ci nie płacą wysokich pensji pracownikom, a jednocześnie te same Pańcie namiętnie udzielają się w wątkach "Co ciekawego kupiłyście na Aliexpress".
                      Młoda tam zamawia, muszę przy najbliższej okazji jej wspomnieć swoją drogą bo uważa się za patriotkę wink
                      Tyle, że młoda jest młoda, a tu stare babska, jak wierzyć - w większości wąskie specjalistki z pensjami miminum 5000, a kupują na Aliexpress jak nastolatki z pracą dorywczą uncertain
                    • obrus_w_paski Re: To nie jest kraj dla biednych ludzi 17.08.17, 10:24
                      Ale to na miejsce chyba przy każdej granicy. Koleżanka czeszka do tj pory mi gada, ze na zakupy jeździła na "polski ryneczek" do Cieszyna, ake już znajoma z kotliny kłodzkiej jeździła na zakupy do Czech. Kumpel z Cerdanyi jeździ na zakupy do Andorry itp. Nigdy nie mieszkałam blisko żadnej granicy i nie mam samochodu, ale na pewno to nie jest proceder dotyczący tylko Szwajcarii.
                      No i oczywiście nie sadze zeby problem był tak znaczący ze kraj popadnie w głęboka biedę
                      • riki_i Re: To nie jest kraj dla biednych ludzi 17.08.17, 10:33
                        Tak, tylko że zazwyczaj chodzi o pojedyncze towary, które w danym kraju są wyraźnie droższe/tańsze. Szwajcaria przez obłędny kurs franka ma wszystko wściekle drogie, więc do Niemiec czy Francji opłaca się jeździć po każde zakupy, od żywności począwszy.
                    • ashraf Re: To nie jest kraj dla biednych ludzi 17.08.17, 10:49
                      Gdyby rzeczywiscie byl to problem na taka skale jak to przedstawiasz, to rzad szwajcarski szybciutko ukrocilby ten proceder, nic prostszego - wystarczy wprowadzic nizszy limit na wwozone bez cla towary, przy obecnych 300 chf oplaca sie jechac na zakupy do Niemiec, przy 50 chf gra nie bedzie warta swieczki. Naprawde uwazasz, ze to takie trudne do przeprowadzenia? Rzad szwajcarski nie raz i nie dwa udowadnial, ze robi to, na co ma ochote i uwaza za sluszne dla kraju. Takze mozesz sobie darowac wylewanie lez nad stanem gospodarki.
                      • riki_i Re: To nie jest kraj dla biednych ludzi 17.08.17, 10:57
                        Szwajcaria ma traktaty dwustronne z UE o wolnym handlu, to nie jest takie hop siup, że robi co jej się podoba.
                        • ashraf Re: To nie jest kraj dla biednych ludzi 17.08.17, 11:13
                          To ciekawe, bo te przepisy co jakis czas podlegaja zmianom - chocby dot. ilosci alkoholu czy miesa, ktore mozna przewiezc bez cla. A rozwiazanie, o ktorym pisze, bylo dyskutowane, ale upadlo - podobnie jak chocby pomysl dochodu gwarantowanego.
            • anonim1178 Re: To nie jest kraj dla biednych ludzi 22.12.17, 16:52
              Niemcy też jeżdżą po niektóre zakupy do Holandii (ci przygraniczni) i co ty na to ?
              • bergamotka77 Re: To nie jest kraj dla biednych ludzi 22.12.17, 17:03
                Oczywiście że jeżdżą, leczą zęby itd. za granicą , zależy gdzie taniej a na ematce zgrywaja bogaczki 😁 Forum wszystko przyjmie wink
    • kaz_nodzieja Re: To nie jest kraj dla biednych ludzi 16.08.17, 10:15
      Cieszę się, że czujesz się lepiej smile
    • sasanka4321 Re: To nie jest kraj dla biednych ludzi 16.08.17, 10:25
      >>To nie jest kraj dla biednych ludzi<<

No wlasnie. Przykro, ze musialas tego doswiadczyc na wlasnej skorze wink . Jakos dalas rade, cieszymy sie.
    • d.o.s.i.a Re: To nie jest kraj dla biednych ludzi 16.08.17, 11:31
      Piszesz że latasz po całym świecie a jeszcze nie wpadłaś że wypadałoby mieć jakieś ubezpieczenie na wypadek odwołanych lotow?? Np. na karcie kredytowej (Amex polecam). Zaoszczędzisz sobie stresu i nie będziesz musiała brać bieda-voucherów i bieda-hoteli od linii.
      Nocowałam raz w Zurychu przed świętami Bożego Narodzenia. Hotel wypasny (InterContinental na lotnisku zdaje się), kolacja wypasna (spać nie mogłam tak się nazarlam krewetkami z czosnkiem), a i tak nie wykorzystałam całego ubezpieczenia z karty. Polecam na przyszłość.
      • d.o.s.i.a Re: To nie jest kraj dla biednych ludzi 16.08.17, 11:37
        Dodam tylko, że ubezpieczenie Amexa działa w ten sposób że jest to ubezpieczenie za "inconvenience", nie za koszty poniesione w skutek odwołania lotu. Czyli możesz nawet skorzystać z bieda-voucherów i bieda-hoteli proponowanych przez linie, a Amex I tak ci wypłaci okrągłe £250 za sam fakt niewygody, plus wydatki na ubrania itp. Warto. Dziwię się że tak obyta kobieta nie wpadła jeszcze na to.
        • ashraf Re: To nie jest kraj dla biednych ludzi 16.08.17, 11:41
          Mozesz napisac cos wiecej na ten temat? Do tej pory wiedzialam tylko o ubezpieczeniu od kosztow rezygnacji z podrozy (choroba, wypadek) w Visie, ale to mamy zawarte w wiekszym pakiecie ubezpieczen na dobrych warunkach, wiec nie korzystalam.
          • d.o.s.i.a Re: To nie jest kraj dla biednych ludzi 16.08.17, 12:56
            To jest przykladowe ubezpieczenie na jednej z kart Amex:

icm.aexp-static.com/Internet/internationalcardshop/en_gb/pdf/gold-card/UK-Gold-Charge-Insurance-Documentation.pdf
      • b.bujak Re: To nie jest kraj dla biednych ludzi 16.08.17, 21:59
        d.o.s.i.a napisała:

> Piszesz że latasz po całym świecie a jeszcze nie wpadłaś że wypadałoby mieć jak
        > ieś ubezpieczenie na wypadek odwołanych lotow??

jakby latała po całym świecie, tak, jak tu opisuje poszłaby do saloniku VIP zamiast biadolić nad ceną napoju...
    • asmarabis Re: To nie jest kraj dla biednych ludzi 16.08.17, 12:32
      Berga ty jak zwykle wyszczekana na forum ale w realu jak mysz pod miotła.

Przecież należy ci sie voucher na posiłek czyli jedzenie i picie, taksówkę jesli musisz dojechać i nocleg , nie wiem hak to jest w przepisach ujęte sorawdz sobie i awanturuj sie w hotelu - współpracują z lotniskiem i musza mieć ogląd albo pros o połączenie z serwisem na lotnisku niech pokryją koszty , bo wyszło ze cie wykiwali tak jak ciagle to robią twoje przyjaciółki niestety
    • undoo Re: To nie jest kraj dla biednych ludzi 16.08.17, 18:03
      Nie latam przez Szwajcarie od lat. Nie lubie tego lotniska. Do tej pory udawalo mi sie go skutecznie unikac.
      • snakelilith Re: To nie jest kraj dla biednych ludzi 16.08.17, 18:12
        undoo napisała:

> Nie latam przez Szwajcarie od lat. Nie lubie tego lotniska. Do tej pory udawalo
        > mi sie go skutecznie unikac.

Szwajcaria ma więcej lotnisk. A tego konkrretnego w Zurychu nie lubisz bo? Co tam jest takiego wyjątkowo negatywnego? Moim zdaniem lotnisko, jak lotnisko. Obsługa taka sama jak wszędzie. Tylko ceny są jak to w Szwajcarii wyższe. Jak ktoś myśli, że 20 frankowy talon starczy na wypasioną kolację w hotelowej restauracji, to faktycznie powinen przesiadania się w tym kraju, bo na każdym kroku będzie rozczarowany.
        • undoo Re: To nie jest kraj dla biednych ludzi 17.08.17, 04:45
          Tego konkretnie. Fatalna obsluga. Lotnisko ladne, ale pracownicy byli fatalni. Pal szesc ceny, wiekszosc lotnisk jest droga i tyle, trzeba wpisac w koszt podrozy. Moze mialam pecha.
      • bergamotka77 Re: To nie jest kraj dla biednych ludzi 16.08.17, 21:25
        undoo popieram. Właśnie wylądowalismy w Van i przeczytam wszystkie wasze wypowiedzi trochę później choć u mnie południe dopiero - juz widze ze princess dramatyzuje. Niestety nie kazdy umie podróżować z dziećmi - moi mają za sobą od wczoraj 3 loty ostatni 10-godzinny i zyja i mają sie świetnie. Princess jestes wygodna po prostu. Aha i rosa nie mam dwóch nastolatków. Drugi syn ma zaledwie 7 lat.
        • kswortso Re: To nie jest kraj dla biednych ludzi 16.08.17, 23:14
          Jestes w Vancity? W ktorym miejscu konkretnie?
          Ja wlasnie przylecialam na konferencje do Vanc.
          • bergamotka77 Re: To nie jest kraj dla biednych ludzi 17.08.17, 02:33
            kswortso napisał(a):

> Jestes w Vancity? W ktorym miejscu konkretnie?
            > Ja wlasnie przylecialam na konferencje do Vanc.

I do kiedy jestes tajemnicza forumko bo cię nie kojarzę?
    • bergamotka77 Re: To nie jest kraj dla biednych ludzi 17.08.17, 02:28
      Ok przeczytałam dość ciekawą dyskusję, ktora wywolal mój wątek szwajcarski smile Dzięki za wypowiedzi, również te złośliwe od stałych psychofanek/-fanow, one mówią dużo o was samych. Najbardziej cieszy mnie opinia ashraf bo mieszka w tym kraju i wie o nim sporo. Wielu dyskutantow wypowiada sie nie majac pojęcia o tej sprawie, ale papier/internet wszystko przyjmie 😋 Ok, nieważne. Chciałam tylko sprostowac kilka rzeczy. Lot opóźnil się, bo w Polsce byla parada wojskowa i pokazy lotnicze. Dwa, po Szwajcarii nie podróżowalam tylko miałam spędzić godzinę z kawałkiem przesiadajac się do samolotu do Kanady. Co do Szwajcarii - kraj znam częściowo, byłam dwa razy we francuskojezycznej części - Genewie, Lozannie i Montreux gdzie było pięknie, ale mieszkałam poza (we Francji) podczas zwiedzania tych miejsc. Pamiętałam, ze jest to drogi kraj, żadna tajemnica. Jest piękny, ale z nudnymi ludźmi (Szwajcarzy) i policyjny jak twierdzą moi znajomi, którzy zabraliby mnie na kolację czy nocleg do siebie ale byli akurat poza Zurychem. Z żadną Helvetica nie leciałam tylko Swissem. Co jeszcze? Na jedzenie mnie stac chyba w dowolnym zakat2ku świata ale po co mam wydac kilkaset zl na kolacje w jakimś beznadziejnym hotelu gdzie wylądowałam przypadkiem? Moje dzieci lubia porządnie zjeść a ten posiłek w hotelu byl najgorszym jaki zjadly kiedykolwiek za granicą. Dlatego pisze o bogactwie kraju, w tym kontekście snake, ze kraje zamożne nie odwalaja zwykle takiego dziadostwa, nie oszczedzaja tak chamsko i nie olewaja podst. praw podróżnego. Frankfurt chwale, bo ze dwa czy trzy razy zaoferowal mi tam świetne warunki w oczekiwaniu na nowy lot. Nawet pogoda w Zurychu była wczoraj okropna, co jeszcze zwiększyło ponury obraz tego pobytu. Co jeszcze? Z odszkodowaniami drogie mundralinskie niektore, właśnie bywa różnie, forumki pisaly o swoich przebojach z różnymi liniami, więc to nie taka oczywista sprawa. Ja juz kiedyś zapłaciłam za nocleg z własnej kieszeni i nie dostałam zwrotu jego kosztów wiec teraz się nie wychylam. Co do podróży princess to chyba się napodrozowalas , ale teraz nie masz aktualnej wiedzy skoro od 5 lat nie latasz... Ja co roku jestem za granicą 2-3 razy i doskonale znam zasady rejestracji do sieci wi-fi w hotelach czy na lotniskach tylko ze one tez bywają różne, choc zwykle oparte na rejestracji przed zalogowaniem. Zadne dziwo wink To chyba tyle, dzięki za odzew i podzielenie się swoimi wrażeniami i doświadczeniami szwajcarskimi. Na pewno wakacji tam nie planuję.
      • sumire Re: To nie jest kraj dla biednych ludzi 17.08.17, 09:42
        Bergamotko, bergamotko. Ilekroć chcesz wyjść na obieżyświata, wychodzi coś dokładnie odwrotnego. I pisanie o narodzie w całości jako o "nudnych ludziach" też z ciebie szczególnie otwartego umysłu nie czyni - przeciwnie, raczej osobę, która usilnie stara się dopasować rzeczywistość poza granicami Polski do stereotypów, w które święcie wierzy.
        • kaz_nodzieja Re: To nie jest kraj dla biednych ludzi 17.08.17, 10:24
          Ale pisanie o Polakach-cebulakach, rasistach, ksenofobach czy kombinatorach - w tę stronę oczywiście można uogólniać.
          • sumire Re: To nie jest kraj dla biednych ludzi 17.08.17, 10:35
            Rozumiem, że ty i riki nie kumacie, o co mi chodzi - to mnie nie dziwi. Pozwólcie wszakże, że pozostanę wierna opinii, iż nazywanie narodu nudnym - i to na podstawie paru krótkich wizyt, z czego jednej na lotnisku, które, jak wiadomo, jest niesłychanie reprezentatywnym dla całego kraju miejscem... - przez kogoś, kto uparcie lansuje się na pierwszego światowca forum, bo podróżuje aż 2-3 razy w roku, dowodzi tylko, jak ciasny światopogląd w istocie ten światowiec ma.
            • milka_milka Re: To nie jest kraj dla biednych ludzi 17.08.17, 10:39
              Zgadzam się. Szwajcaria nie jest nudna. A Bergamotka, mimo że się starała wyjść na osobę światową, niestety nie popisała się.
              • nenia1 Re: To nie jest kraj dla biednych ludzi 17.08.17, 11:04
                Może to po prostu kwestia tego co kto lubi, dla mnie Szwajcaria jest nudnym krajem, za to mój facet koniecznie chce jechać raz jeszcze, być może ulegnę na zasadzie kompromisu bo ja walczę z kolei o Prypeć, Stochod i Czarnobyl, a on tam nie bardzo, więc całkiem możliwe że skończy się majówką na Ukrainie a wakacjami w Szwajcarii, ale z ręką na sercu - nie ciągnie mnie.
                • kaz_nodzieja Re: To nie jest kraj dla biednych ludzi 19.08.17, 15:21
                  Poleciłam Ci coś na gołębiu.
              • bergamotka77 Re: To nie jest kraj dla biednych ludzi 17.08.17, 20:51
                milka_milka napisała:

> Zgadzam się. Szwajcaria nie jest nudna. A Bergamotka, mimo że się starała wyjść
                > na osobę światową, niestety nie popisała się.
                >
                Ja akurat mam porównanie do wielu innych krajów. I jak pisałam, byłam juz w Szwajcarii, ale kilkanaście lat temu w części francuskiej. Pięknie ale nudno, wolę Francję smile
                • milka_milka Re: To nie jest kraj dla biednych ludzi 17.08.17, 20:55
                  Ja Francji nie lubię . Wolę Szwajcarię z tych dwóch . A najbardziej Niemcy i Austrię. smile
                  Tylko dziwne wydało mi się, że tak kategorycznie oceniasz cały kraj po lotnisku. To takie płytkie, nie pasujące do dużo podróżującej osoby.
                  • rosapulchra-0 Re: To nie jest kraj dla biednych ludzi 18.08.17, 16:28
                    Bo to taka podróżująca osoba.. palcem po mapie (o ile potrafi ją odczytać wink).
            • riki_i Re: To nie jest kraj dla biednych ludzi 17.08.17, 10:43
              Nie słyszałaś nigdy od żadnego reportażysty, że kluczowe obserwacje z danego kraju nabywa się w pierwszym tygodniu pobytu?

Szwajcaria to nudny i policyjny kraj. Życie w nim dla większości Słowian jest torturą, no chyba, że ma się powyżej sześćdziesiątki i jest się wściekle bogatym. Wtedy można siedzieć w fotelu jak Charlie Chaplin i patrzeć godzinami na góry i jezioro.
              • sumire Re: To nie jest kraj dla biednych ludzi 17.08.17, 10:48
                Tak, zwłaszcza siedząc w przylotniskowym hotelu. W cholerę obserwacji.
                Kolejny miłośnik stereotypów, jak widzę.
              • snakelilith Re: To nie jest kraj dla biednych ludzi 17.08.17, 10:57
                riki_i napisał:

> Szwajcaria to nudny i policyjny kraj. Życie w nim dla większości Słowian jest t
                > orturą,

Super, to niech ci mityczni "Słowianie" zostaną u siebie, gdzie nie trzeba przestrzegać ani prawa, ani żadnych społecznych reguł i od razu można w cholerycznym ataku walić sąsiada maczugą. A tych, którzy jednak są zdania, że potrafią tą kretyńską słowiańską duszę jednak ciut opanować, zapraszam do tych nudnych i policyjnych krajów. Skakanie z lampy jest bowiem zabawne najwyżej do 20-tego roku życia, później można dostać od tego tylko wysokiego ciśnienia i udarów. Pozdrowienia z nudnych i policyjnych Niemiec.
        • riki_i Re: To nie jest kraj dla biednych ludzi 17.08.17, 10:26
          No, ale o tym, że w Szwajcarii jest nudno do wyrzygania piszą wszyscy. Masz tu przykładowy art z lewicowego portalu
          natemat.pl/119047,szwajcarzy-powiedzieli-nie-panstwowego-sytemu-ubezpieczen-zdrowotnych
          • snakelilith Re: To nie jest kraj dla biednych ludzi 17.08.17, 10:40
            Tak, tak, riki, jak już nic nie ciągnie, to pisze się, że jest nudno. Cudownie, ja kocham tą szwajcarską flegmę. Jak będę potrzebowała histerycznego skakania z lampy, albo stałego podniesienia ciśnienia, to pojadę na urlop nad polski Bałtyk, albo od razu przeniosę się do Warszawy. A ty daj już spokój tym bidnym Szwajcarom, co to tak strasznie mają i z tyloma strasznymi problemami muszą walczyć. Ojej, gospodarka im się zaraz zawali. Nie ma idealnych krajów na tej ziemi, wszystkie państwa mają jakieś tam kłopoty, bo to ścisle związane jest z ludzką naturą i z życiem w stadzie, ale akurat o Szwajcarię martwić powinieneś się jakby mniej. Jak to było? Zanim gruby schudnie, to chudy umrze z głodu, więc polecam ci zająć się krajowymi problemami. Są zdecydowanie bardziej palące. A wszystkim odwiedzającym Szwajcarię życzę cudownych wrażeń, bo pomimo 7 franków (a może już drożej?) za małą kiełbaskę w bułce z ulicznej budki w Zurychu ten kraj jest warty odwiedzenia, jeden z piękniejszych na tej ziemi ever.
            • riki_i Re: To nie jest kraj dla biednych ludzi 17.08.17, 10:48
              Bardzo dziękuję za ten chaotyczny i nieskoordynowany strumień świadomości. Ale wiesz co? Zamiast tej strasznej ksenofobicznej Polski, która wciąż podnosi Ci ciśnienie i tak koszmarnie odróżnia się np. od wspaniałej Szwajcarii czy Twoich ukochanych Niemiec, mogłabyś pojechać do Afryki. "Die weisse Masai aus Polen" - to dopiero byłby hit!
              • snakelilith Re: To nie jest kraj dla biednych ludzi 17.08.17, 11:04
                riki_i napisał:

> Bardzo dziękuję za ten chaotyczny i nieskoordynowany strumień świadomości. Ale
                > wiesz co? Zamiast tej strasznej ksenofobicznej Polski, która wciąż podnosi Ci c
                > iśnienie i tak koszmarnie odróżnia się np. od wspaniałej Szwajcarii czy Twoich
                > ukochanych Niemiec, mogłabyś pojechać do Afryki. "Die weisse Masai aus Polen" -
                > to dopiero byłby hit!
                >

Ach, te twoje pseudokreatywne upławy. Nieskoordynowany strumień świadomości? Przenosisz zdaje się swoje własne problemy na mnie. Miotasz się i wymyślasz kolejną bzdurę za bzdurą. Polecam autogenny trening, albo inne ćwiczenia odprężające, ale może tylko potrzebujesz wyższej dawki leków na ADHD.
      • snakelilith Re: To nie jest kraj dla biednych ludzi 17.08.17, 10:26
        bergamotka77 napisała:

To chyba t
        > yle, dzięki za odzew i podzielenie się swoimi wrażeniami i doświadczeniami szwa
        > jcarskimi. Na pewno wakacji tam nie planuję.

No i to jest najlepsza wiadomość w tym wątku. Mniej takich rozczeniowych ignorantów w tym pięknym kraju. Ja tam jeździć do Szwajcarii na wakacje ciągle będę i latać przy tym przez fantastyczny Zurych. I śmieszą mnie ludzie, którzy ocierając się o jeden hotel na lotnisku wyrabiają sobie oceny na temat całego kraju i zachowania wszystkich mieszkających tam obywateli. No cóż, Szwajcarzy mają wyjątkowy talent do wyczuwania pieniądza i od samego początku wiedzieli, że jesteś tylko ekonomiczną turystką, która w tym kraju nic nie zostawi. Nie mieli więc powodów, by się o ciebie starać. Oni dobrze wiedzą, że obywatele postdemoludów forsą nie grzeszą, wybierają zwykle najtańsze hotele, albo śpią od razu w namiotach w naturze zaśmiecając im lasy, nie korzystają z turystycznej infrastruktury, mało konsumują i nie zostawiają napiwków. Stałaś się więc pewnie ofiarą stereotypów i muszę się przyznać, że bardzo mnie to rozbawiło.
        • riki_i Re: To nie jest kraj dla biednych ludzi 17.08.17, 10:31
          Stereotypowa to jest Twoja wypowiedź. Jakoś niejaki Peter Vogel vel Filipczyński miał latami co robić dla polskich klientów. Poczytaj sobie w wujku google.
        • pade Re: To nie jest kraj dla biednych ludzi 17.08.17, 11:54
          snakelilith napisała:

>No cóż, Szwajcarzy mają wyj
          > ątkowy talent do wyczuwania pieniądza i od samego początku wiedzieli, że jesteś
          > tylko ekonomiczną turystką, która w tym kraju nic nie zostawi. Nie mieli więc
          > powodów, by się o ciebie starać. Oni dobrze wiedzą, że obywatele postdemoludó
          > w forsą nie grzeszą, wybierają zwykle najtańsze hotele, albo śpią od razu w na
          > miotach w naturze zaśmiecając im lasy, nie korzystają z turystycznej infrastruk
          > tury, mało konsumują i nie zostawiają napiwków. Stałaś się więc pewnie ofiarą s
          > tereotypów i muszę się przyznać, że bardzo mnie to rozbawiło.

Nie mieli powodów, żeby się starać? Serio obsługa w Szwajcarii jest uprzejma tylko dla posiadaczy grubych portfeli?
          Tak poza tym, to Twoja wypowiedź jest JAK ZWYKLE obraźliwa, wręcz chamska.
          Nie umiesz inaczej formułować myśli? Musisz zawsze uogólniać i obrażać po całości?
          To tak, jakbym napisała, że Niemcy są patologicznie skąpi, bo przebywając na naszych campingach (w Kołobrzegu np., albo w Łebie), zamawiają jedną porcję na dwie osoby, nie zostawiają napiwków, a na dodatek korzystają w trasie z łazienek w domach wczasowych zamiast udać się do hotelu i tam wziąć prysznic. To moje obserwacje z tego roku. Czy mam przyjąć, że Twój naród wybrany jest chorobliwie skąpy i Ty również hołdujesz takim zasadom?
          • snakelilith Re: To nie jest kraj dla biednych ludzi 17.08.17, 12:23
            pade napisała:

> Tak poza tym, to Twoja wypowiedź jest JAK ZWYKLE obraźliwa, wręcz chamska.
            > Nie umiesz inaczej formułować myśli? Musisz zawsze uogólniać i obrażać po całoś
            > ci?

Kochana specjalistko od forumowej psychologii, czyżbyś nie wiedziała, że sformułowania takie jak JAK ZWYKLE niczemu w komunikacji nie służą, a są tylko wyrażeniem własnej frustracji? Więc wybacz, ale z powodu twoich osobistych resentymentów w stosunku do mojej osoby, nie będę z tobą dyskutowała, bo nie chce mi się już kopać z koniem. Kaznodzieja i riki mi wystarczą.
            • pade Re: To nie jest kraj dla biednych ludzi 17.08.17, 12:40
              Wiem i swoją frustrację właśnie wyraziłam. O to mi chodziło.
              Przez analogię pokazałam Ci również do czego prowadzi uogólnianie. Ty, specjalistka od psychologii i psychiatrii, i w ogóle od wszystkiego, powinnaś to wiedzieć. Jestem pewna, że wiesz, i że zrobiłaś to celowo.
          • hipinka Re: To nie jest kraj dla biednych ludzi 17.08.17, 13:24
            Pade, podpisuję się pod każdym słowem
            wypowiedzi snake nie da się już po prostu czytać
            • snakelilith Re: To nie jest kraj dla biednych ludzi 17.08.17, 13:58
              hipinka napisała:

> Pade, podpisuję się pod każdym słowem
              > wypowiedzi snake nie da się już po prostu czytać

To wygaś mnie kazik.
              • hipinka Re: To nie jest kraj dla biednych ludzi 17.08.17, 16:58
                biedactwo, masz jakąś obsesję z tym kazikiem
                ja Cię oczywiście mogę wygasić, ale czy ty przez to zrobisz się mniej chamska? big_grin
                • snakelilith Re: To nie jest kraj dla biednych ludzi 17.08.17, 19:13
                  hipinka napisała:

> biedactwo, masz jakąś obsesję z tym kazikiem
                  > ja Cię oczywiście mogę wygasić, ale czy ty przez to zrobisz się mniej chamska?
                  > big_grin

Tak, tak, słoneczko, idź sprawdź do lusterka, którą twarzą gazeciarza dziś jesteś, bo już ci się kręci.
                  • hipinka Re: To nie jest kraj dla biednych ludzi 17.08.17, 19:57
                    paranoję się leczy, nawet skutecznie, ale cóż, możesz wierzyć w co chcesz
                    swoją drogą, czy Ty naprawdę wierzysz, że tylko gazeciarz za Tobą nie przepada?
                    • snakelilith Re: To nie jest kraj dla biednych ludzi 17.08.17, 20:06
                      hipinka napisała:

> paranoję się leczy, nawet skutecznie, ale cóż, możesz wierzyć w co chcesz
                      > swoją drogą, czy Ty naprawdę wierzysz, że tylko gazeciarz za Tobą nie przepada?

Oczywiście, nagle wpada nie mieszająca się do tej pory w żadne dyskusje forumka i ja mam wierzyć, że nie jesteś kolejnym wcieleniem gazeciarza? Bujaj się dalej sama, albo raczej sam. Acha, tym świeżo założonym wątkiem próbujesz podbudować sobie nową tożsamość?
          • bi_scotti Re: To nie jest kraj dla biednych ludzi 17.08.17, 19:23
            pade napisała:

> Niemcy są patologicznie skąpi, bo przebywając na na
            > szych campingach (w Kołobrzegu np., albo w Łebie), zamawiają jedną porcję na dw
            > ie osoby, nie zostawiają napiwków, a na dodatek korzystają w trasie z łazienek
            > w domach wczasowych zamiast udać się do hotelu i tam wziąć prysznic. To moje ob
            > serwacje z tego roku.

big_grin big_grin big_grin OMG, przypomnialas mi wszystkich niemieckich "kempigowiczow" spotykanych w Rzymie, Wenecji, Paryzu czy Lisbon, ktorzy calymi dniami przesiadywali w swoich RVs pichcac kielbache z kapusta (sadzac po zapachu) i nie ruszajac sie do odwiedzanych miast nawet na pol dnia. I byli to ludzie w roznym wieku, w roznych zestawach rodzinno-znajomosciowych, ponadto sadzac po wieku i markach posiadanych aut, nie byli to ludzie biedni czy zmuszeni do oszczedzania. Crazy. Ale widac (niektorzy Niemcy!!!!) tak lubia. Oczywiscie, spotykamy tez innych German tourists, ktorzy jezdza po swiecie bez koniecznosci zakotwiczenia sie na 2-3 tygodnie w jednym miejscu i gotowania "po swojemu" kazdego dnia smile Thanks god! Cheers.
            • snakelilith Re: To nie jest kraj dla biednych ludzi 17.08.17, 20:03
              bi_scotti napisała:

> big_grin big_grin big_grin OMG, przypomnialas mi wszystkich niemieckich "kempigowiczow" spotykany
              > ch w Rzymie, Wenecji, Paryzu czy Lisbon, ktorzy calymi dniami przesiadywali w s
              > woich RVs pichcac kielbache z kapusta

Sorry, bi_scotti, ale po twoich przykładach językowej kompetencji na forum, nie wierzę, że potrafisz rozróżnić Niemców od Holendrów, czy innych nacji.
        • bergamotka77 Re: To nie jest kraj dla biednych ludzi 17.08.17, 20:37
          snake no wlasnie pokazalas swoja klasę i arogancje, pewnie podobnie myslacych Szwajcarow. Nie zostawi kasy? Skad wiesz? Akurat kase zostawić mogłam i mialam zamiar, ale nie zostawiam ludziom, ktorzy na to nie zasluguja bo jestem przyzwyczajona do lepszej obsługi. Nawet Warszawa bije obsługę szwajcarskiego lotniska. Trudno nie umarlismy, mielismy ulubione przekąski a o 6 rano polecielismy do Niemiec i tam zostawilam pieniądze smile Nudni i zarozumiali, oceniajacy po pozorach? Nic dziwnego, ze sie tym zachwycasz snake - to doskonałe podsumowanie twojej osoby smile
          • snakelilith Re: To nie jest kraj dla biednych ludzi 17.08.17, 20:51
            bergamotka77 napisała:

> snake no wlasnie pokazalas swoja klasę i arogancje, pewnie podobnie myslacych S
            > zwajcarow. Nie zostawi kasy? Skad wiesz? Akurat kase zostawić mogłam i mialam
            > zamiar, ale nie zostawiam ludziom, ktorzy na to nie zasluguja bo jestem przyzwy
            > czajona do lepszej obsługi.

Bla, bla, bla. Gdybyś miała kasę, to byś nie machała tym 20-to frankowym talonem w szwajcarskiej restauracji i nie domagała się kolacji za forsę, którą dano ci na bułkę z serem i colę, tylko poszłabyś po prostu gdzie indziej i zjadła, to co chcesz. Uparłaś się jednak zmieszać z błotem ten szwajcarski hotel, bo nie czuli się w obowiązku dopłacać do twoich racji, które należało wyjaśnić z linią lotniczą. No to dali ci to co mieii w kuchni najtańsze, zamrożoną pizzę, a możliwe, że ktoś się nad wami z obsługi zlitował i skoczył po nią do supermarketu, ale nawet tego docenisz nie możesz.
            • bergamotka77 Re: To nie jest kraj dla biednych ludzi 17.08.17, 20:57
              Jestes chora z nienawiści i pogardy snake. To bylo juz po 18, dzieci glodne i zmęczone a hotel na zadupiu wiec gdzie miałam isc na te pyszną kolacje? Wloczyc sie po ciemku po nieznanej okolicy? Bo zanim sie zakwaterowalismy i odswiezylismy byla prawie 20. Przezyli jeden wieczor na ohydnej pizzy, za to swoje zdanie mają i skojarzenia ze Szwajcaria big_grin
              • snakelilith Re: To nie jest kraj dla biednych ludzi 17.08.17, 21:16
                bergamotka77 napisała:

> Jestes chora z nienawiści i pogardy snake.

Z nienawiści i pogardy do kogo? Chyba na głowę upadłaś. Tylko mnie śmieszy twoje zderzenie z rzeczywistością. Większość wiedzy o świecie na ematce polega właśnie na takich krótkich "skojrzeniach" z lotniska. Skojrzeniach wynikających z własnej ignorancji. I ile to ty leciałaś do tego Zurychu, że byłaś taka zmachana, nieświeża i wygłodzona, że nie mogłaś najpierw dzieciom coś kupić do jedzenia, to co lubią, a potem dopiero jechać do niewiadomego hotelu z niewiadomą obsługą? A gdyby okazało się, że hotel nie ma w ogóle restauracji?
              • sumire Re: To nie jest kraj dla biednych ludzi 18.08.17, 08:32
                A mamusia, zamiast uczyć dzieciaki, że nie należy budować opinii o całym kraju na podstawie lotniska i okolic, tylko będzie ten obraz utrwalać. Szkoda.
                Btw, niech się przyzwyczajają do ohydnej pizzy. To nieodłączny element podróżowania - żarcie nie zawsze ma gwiazdki Michelin i nie zawsze w najbliższej/jedynej knajpie w okolicy podają nasz ulubiony makaron. Taki już tego urok. Ciesz się, bergamotka, że nie ugrzęzłaś na noc na lotnisku w Tbilisi, jak ja kiedyś.
    • an.16 Re: To nie jest kraj dla biednych ludzi 17.08.17, 09:19
      Taka oblatywaczka, a porównuje ceny szwajcarskie z kanadyjskimi, a na dodatek z cenami "okołolotniskowymi". Tak, w Szwajcarii jest drogo, ale Szwajcaria to bogaty kraj i zarobki są jednymi z najwyższych w Europie (nie porównując z kanadyjskimi). A wiesz ile w Szwajcarii kosztują domy??? Albo paliwo??? O tych cenach miałabyś dopiero co pisać. Nie mówiąc o transporcie, opłatach za studia czy czynszu najmu. Chociaż dziwi mnie, ze emigrantka (chyba) ciągle przelicza ceny na PLN i łapie się za głowę "pizza za 80 zł pani kochana". Porównaj chociażby do cen w Vancouver (okołolotniskowych)a nie do kraju z najtańszą żywnością w Europie. Taniej jest tylko w Rumunii i Mołdawii. Jak powiedziała moja 10 córka przed wyjazdem na kurs do Anglii: mamo tam na pewno będzie drożej, bo oni nie przeliczają na złotówkismile
      • dziewczyna.briana Re: To nie jest kraj dla biednych ludzi 17.08.17, 09:58
        Droga bergamotko, powiem krotko: mysle ze spoznilas sie na lot, bo zamiast isc do samolotu przez dwa dni pisalas na forum o tym ze pizza byla niedobra i za mala. Wniosek: get a life! Np. zajmij sie dziecmi! Nakarmilas je w koncu czy poszly spac glodne? I prosze, sprobuj nie powtarzac calej opowiesci mezowi, mysle ze go trafi szlag po czterech zdaniach. Zycie jest krotkie. Poswiec 5 minut na napisanie emaila do linii lotniczych i zapomnij o sprawie. Masz wakacje przed sobe - nie zmarnuj ich, ani sobie, ani rodzinie.
    • regina-phalange Re: To nie jest kraj dla biednych ludzi 17.08.17, 19:12
      W Szwajcarii jest drogo. Odkrycie na miarę takiego, że na Syberii jest zimno.
      • bergamotka77 Re: To nie jest kraj dla biednych ludzi 17.08.17, 20:41
        zwykke jak jest drogo to jest porządnie. Tu jest drogo i beznadziejnie a to juz za duzo wink
        • regina-phalange Re: To nie jest kraj dla biednych ludzi 17.08.17, 20:46
          No właśnie nie zawsze bywa tak, że drogo = porządnie, ale ludzie często łapią się na takie myślenie. Tak sprzedaje się wiele produktów.
        • snakelilith Re: To nie jest kraj dla biednych ludzi 17.08.17, 20:56
          bergamotka77 napisała:

> zwykke jak jest drogo to jest porządnie. Tu jest drogo i beznadziejnie a to juz
          > za duzo wink
          >

Nie drogo i beznadziejnie, tylko porządnie zaczyna się tam po prostu od innego poziomu. Trzeba było zamówić coś innego z karty. Sorry, ale za 20 franków to ty możesz liczyć tam na byle jaką bułkę z serem i napój. Na ciepłą kolację w resturacji, to trzeba mieć w Szwajcarii 5, jeżeli nie 10 razy tyle. To tak jabyś w Polsce chciała porządnie za kilka złoty.
          • bergamotka77 Re: To nie jest kraj dla biednych ludzi 17.08.17, 21:00
            Mialam zamówić burgera za 35? haha chyba kpisz. Bo to bylo specjalnością tej pseudorestauracji. Mlody burgerow i stekow nie jada a to byl jedyny wybor. Menu dziecięce okropna klasyka: nuggetsy i frytki. Jeszcze kilka past ale zadnej jego ulubionej.
            • snakelilith Re: To nie jest kraj dla biednych ludzi 17.08.17, 21:07
              bergamotka77 napisała:

> Mialam zamówić burgera za 35? haha chyba kpisz.

Rozumiem, że jesteś zaskoczona, ale właśnie takie są ceny w Szwajcarii. A jak dzieci były takie zmęczone i głodne, to nie trzeba było je wlec do hotelu po talony, tylko kupić coś od razu na lotnisku, gdzie taniej, a i wybór jest lepszy. Wiadomo, że restauracje hotelowe przy lotniskach nie mają zwykle wyszukanego żarcia, bo to nie są przybytki kulinarne, tylko sypialnie dla czekających na spóźnione samoloty. Taka podróżniczka i o tym nie wie?
              • bergamotka77 Re: To nie jest kraj dla biednych ludzi 17.08.17, 21:20
                Nie bywam w takich beznadziejnych hotelach ze nic się nie da zjeść w restauracji w normalnej cenie więc nie nue zakladalam ze Siusse będzie niechlubnym wyjatkiem.
                • bergamotka77 Re: To nie jest kraj dla biednych ludzi 17.08.17, 21:21
                  Suisse wink
                • snakelilith Re: To nie jest kraj dla biednych ludzi 17.08.17, 21:40
                  bergamotka77 napisała:

> Nie bywam w takich beznadziejnych hotelach ze nic się nie da zjeść w restauracj
                  > i w normalnej cenie więc nie nue zakladalam ze Siusse będzie niechlubnym wyjatk
                  > iem.

Ale to była normalna cena, dla Szwajcarów. Gdzie ty w tej Szwajcarii byłaś, że o tym nie wiesz? Przejeżdałaś raz autostradą? W francuskiej części ceny są też wysokie. Za rösti z sosem mięsnym w Montreux zapłaciłam kilka lat temu 50 franków, deser 17 franków, lampka wina 16 franków, nic luksusowego, przeciętność. Więc czego ty wymagasz za 20 franków? W Zurychu kiełbaska z bułką z ulicy kosztowała już prawie połowę tego. A w McDonaldzie ceny był dwa razy takie jak w Niemczech, żarcie za to takie same, czyli marne. Jak chcesz porządnie, to musisz sięgnąć głębiej do kieszeni. Miałaś pecha, za sumę, która twoja linia lotnicza przeznaczyła na ten cel (nocleg i jedzenie) miałabyś w innym kraju więcej luksusu.
                  • bergamotka77 [...] 18.08.17, 09:16
                    Wiadomość została usunięta ze względu na złamanie prawa lub regulaminu.
                  • kk345 Re: To nie jest kraj dla biednych ludzi 18.08.17, 13:16
                    >Za rösti z sosem mięsnym w Montreux zapłaciłam kilka lat temu 50 franków, deser 17 franków, lampka wina 16 franków,

Jak to robisz, ze pamiętasz ile zapłaciłaś za posiłek kilka lat temu- zapisujesz takie rzeczy?
                    • riki_i Re: To nie jest kraj dla biednych ludzi 18.08.17, 13:29
                      Było tak tanio w stosunku do jej codziennych wydatków, że zapamiętała big_grin
                      • snakelilith Re: To nie jest kraj dla biednych ludzi 18.08.17, 17:08
                        riki_i napisał:

> Było tak tanio w stosunku do jej codziennych wydatków, że zapamiętała big_grin
                        >

Mylisz się, złośliwy trollu. To i dla mnie było dużo. Ja jednak w odróżnieniu od autorki wątku wiedziałam co mnie w Szwajcarii oczekuje. Dlatego planując w tym kraju urlop zwykle wynajmuję sobie apartament z kuchnią, by nie musić codziennie korzystać z restauracji. Kupuję wtedy szwajcarską garmażerkę, na przykład świeże tortellini, do których można zrobić jakiś szybki śmietankowy sos, gotowe mieszanki do serowego fondue, jakieś wypieki, do tego antipasti, sery, salami, oliwki itp. Istnieje też gotowe ciasto do rösti, wrzuca się na patelnię z boczkiem, robi do tego zieloną sałatkę. Usmażyć samemu wołowego steka, to też tylko kilka minut i spora oszczędność, ale czasem idzie się też do resturacji i to wtedy kosztuje, ile kosztuje. I wiem, że nie wszystkich stać, ale nie ma obowiązku przyjeżdżania do drogiej Szwajcarii.
                        • bergamotka77 Re: To nie jest kraj dla biednych ludzi 18.08.17, 19:00
                          nie zrozumiesz nigdy snake ze ja do Szwajcarii nie przyjechałam tylko przejeżdżając przez nia (godzina na przesiadke) utknelam bo mi samolot uciekł? Nie mozesz pojac tak prostej rzeczy?
                          • snakelilith Re: To nie jest kraj dla biednych ludzi 18.08.17, 19:37
                            bergamotka77 napisała:

> nie zrozumiesz nigdy snake ze ja do Szwajcarii nie przyjechałam tylko przejeżdż
                            > ając przez nia (godzina na przesiadke) utknelam bo mi samolot uciekł? Nie moze
                            > sz pojac tak prostej rzeczy?
                            >

Przestań się w końcu wygłupiać. Napisałaś to przecież w pierwszym poście. Tyle tylko, że mając opcję przesiadania się w Zurychu powinnaś brać pod uwagę, że jesteś wtedy nie w Polsce, nie w Niemczech i nie w jakimś tam innym kraju, a we SZWAJCARII i wszystko co tam się może zdarzyć, będzie się rozgrywać na szwajcarskich zasadach i cenach. Ale z tego co napisałaś spodziewałaś się wyjątkowo dobrych warunków, bo myślałaś, że jak Szwajcaria jest bogatym krajem, to wszyscy przebywający w tym kraju mają prawo do tego bogactwa. A guzik. Właśnie, że nie mają. I zdając się tylko na łaskę linii lotniczej, która wcale nie musi wypłacać ci więcej tylko dlatego, że jest szwajcarska, możesz się znaleźć w sytuacji, że dostaniesz talon żywnościowy strarczający w tym kraju tylko na kanapkę z napojem. W Warszawie za 20 franków, czyli trochę pond 70 zł kupisz pewnie wypasiony obiad, w Niemczech taki średni, a we Szwajcarii tylko kanapkę ze straganu. I prawdę mówiąc, korona z głowy by ci nie spadła, gdybyś się tą bułką z lotniska zadowoliła, nie jestem bowiem pewna, czy w regulaminie przysługuje w ogóle w takich wypadkach ciepła kolacja, czy jest to tylko związane z tym, co linia w danym kraju może ci za określonę sumę zapewnić. I to są rzeczy, których ty nie rozumiesz i odgrażasz się na Bogu ducha winnych w tym wypadku Szwajcarów. Bardzo mi przykro, że musiałaś zadowolić się zimną, tanią pizzą, ale na drugi raz, jak nie chcesz płacić za burgera 30 euro, to zostaw Szwajcarię Szwajcarom i innym "bogaczom", a lataj od razu przez Frankfurt, czy tam Timbuktu, bo przypuszczam, że cię do tego lotu przez "nudny" Zurych nikt nie zmusił. Jak się okazało jednak, aż taki nudny nie był, bo adreanlinę ci jednak podniósł. wink
                            • bergamotka77 Re: To nie jest kraj dla biednych ludzi 18.08.17, 19:50
                              Kobieto na lotnisku nic nie dostałam rozumiesz? Food allowance w formie vouchera wydano mi dopiero w hotelu wiec wyjścia nie miałam? Nie mogłam sobie kupić kanapki na lotnisku, które było 15 min. samochodem od hotelu? A sam hotel na zadupiu?
                              Pisze o tym kolejny raz ze oni stawiają ludzi przed faktem dokonanym i to jest chamstwo. Przyjedz i posil sie u nas i wydaj 100-150 f. Otoz nie. Ja mam bogactwo szwajcarskie w d***ie ale nie godze się na zebracze warunki podczas długiej, przedłużonej z ich winy, podróży. Bo inne kraje europejskie potrafią je zapewnić a Szwajcaria nie? Skoro okradaja innych to nic dziwnego, ze sobie to bogactwo zapewnili.
                              • sumire Re: To nie jest kraj dla biednych ludzi 18.08.17, 20:03
                                Trochę chamskie to twoje ostatnie zdanie, koleżanko. Trochę bardzo. Nie każdy urodził się obieżyświatem, ty wyraźnie nie, ale teksty o okradaniu to już przegięcie.

Może ci się przyda na przyszłość - na lotnisku w Zurychu jest fajna restauracja, Flight Deck. Nie taka droga, nawet jak na zuą Szwajcarię, a dobrze karmią i pokazują filmy z kokpitu.
                              • snakelilith Re: To nie jest kraj dla biednych ludzi 18.08.17, 20:03
                                bergamotka77 napisała:

> Kobieto na lotnisku nic nie dostałam rozumiesz? Food allowance w formie voucher
                                > a wydano mi dopiero w hotelu wiec wyjścia nie miałam?

Miałaś. Trzeba było tylko wystarczająco wcześnie pytać, co cię oczekuje i co w hotelu dostaniesz. Poszłaś jednak jak owca na rzeź. Jesteś zła, rozumiem, ale z pewnością jesteś zła na samą siebie.
                                • bergamotka77 Re: To nie jest kraj dla biednych ludzi 18.08.17, 20:21
                                  Nie poszłam jak owca na rzez tylko nie znam cen hotelowych tam i nie mam obowiązku, poza tym zawsze dostawałam voucher na kolacje w formie szwedzkiego bufetu a nie na okreslona wartosc, chyba ze chodzilo o kilka godzin poslizgu a nie nocleg. W Szwajcarii nie byłam kilkanaście lat i nie pamiętam cen. Poza tym nie przyszło mi do glowy, ze tak bogaty kraj tak oszukuje pasażerów. Miałam zaufanie, ze nas nie wystawia - matke z dwojka dzieci, ale jak widać nie mają zahamowań. Bede teraz omijac Szwajcarie szerokim łukiem smile
                                  • sasanka4321 Re: To nie jest kraj dla biednych ludzi 18.08.17, 20:30
                                    Mysle, ze Szwajcarii dobrze to zrobic, jak bedziesz ich "unikac szerokim lukiem" big_grin

Wez Ty, Bergamotko, lepiej nigdzie nie lec, wracaj do Polski jak najszybciej. Caly ogromny watek o JEDNYM posilku, jednym jedynym posilku dla jednej osoby i dwojki dzieci. A to dopiero poczatek wyjazdu. Co Ty bedziesz jesc w najblizsze dni i tygodnie, Bergamotko. Z czego placic???
                                    • bergamotka77 Re: To nie jest kraj dla biednych ludzi 18.08.17, 20:39
                                      O to się nie martw sasanko. Nie skapie na jedzeniu jak nie jestem do tego zmuszona smile Jestem w mojej ulubionej Kanadzie, jemy tylko na mieście a Van nie jest tanim miastem, ale jadamy dobrze a obsługa jest swietna, ludzie zyczliwi i uprzejmi. Klimaty troche jak w Kalifornii, luz i swoboda. Już jest super a spędzę tu jeszcze kilka tygodni smile
                                      • sasanka4321 Re: To nie jest kraj dla biednych ludzi 18.08.17, 21:16
                                        >Nie skapie na jedzeniu jak nie jestem do tego zmuszona smile

Ano. Szwajcarzy Cie z m u s i l i big_grin .
                                      • asmarabis Re: To nie jest kraj dla biednych ludzi 18.08.17, 21:21
                                        Berga to nie przenosisz sie w koncu ?? ???
                                        Wracasz do polski ???
                                        • bergamotka77 Re: To nie jest kraj dla biednych ludzi 19.08.17, 03:15
                                          A tego nie powiedziałam wink Byc może się tu przeniesiemy. Pod koniec września się okaże smile
                                          • asmarabis Re: To nie jest kraj dla biednych ludzi 19.08.17, 08:52
                                            No bez jaj - i dzieci w środku roku szkolnego bedą zmieniać szkole ?
                                            Tak sie nue robi, czyli nie przeprowadzacie sie
                                    • bergamotka77 Re: To nie jest kraj dla biednych ludzi 18.08.17, 20:41
                                      omijac a nie unikac szerokim lukiem big_grin Radze poczytac rozdział slownika pt. "wyrażenia frazeologiczne".
                                  • nathasha Re: To nie jest kraj dla biednych ludzi 19.08.17, 09:04
                                    bergamotka77 napisała:

> Poza tym nie p
                                    > rzyszło mi do glowy, ze tak bogaty kraj tak oszukuje pasażerów. Miałam zaufanie
                                    > , ze nas nie wystawia - matke z dwojka dzieci, ale jak widać nie mają zahamowań
                                    Ja chyba zaczne pisac do rzadu US ze mnie oszukal bo firma Apple celowo szybko dezaktualizuje swoje oprogramowanie. I ze buty nike'a zle sie wypraly. Bergamotka, po tych wypowiedziach to sie nie dziwie ze jestes zachwycona inteligencja swoich dzieci.
                                    • sasanka4321 Re: To nie jest kraj dla biednych ludzi 19.08.17, 09:06
                                      >Bergamotka, po tych wypowiedziach to sie nie dziwie ze jestes zachwycona inteligencja swoich dzieci.

To jest chyba najtrafniejszy komentarz dotyczacy Bergamotki, jaki kiedykolwiek sie tu pojawil big_grin big_grin big_grin
                                      • bergamotka77 Re: To nie jest kraj dla biednych ludzi 19.08.17, 18:39
                                        Jak czytam wypowiedzi natashy, sasanki czy sumire to zaczynam wierzyć Korwin-Mikkemu ze 15-letni chłopcy jak moj syn są bardziej inteligentni od niektórych dojrzalych kobiet. Na pewno mniej wredni i złośliwi.
                                        • nathasha Re: To nie jest kraj dla biednych ludzi 19.08.17, 19:39
                                          Berga, a z ciekawosci w jakich to liniach lotniczych Szwajcaria ma 100% udzialow? Albo choc wiekszosc ? Albo w sieci hoteli? To moze najpierw to rozwaz zanim zaczniesz pisac o swoich zalach do jakiegos kraju bo cie skrzywdzil zbyt niskim bonem na obiad.
                                          • bergamotka77 Re: To nie jest kraj dla biednych ludzi 19.08.17, 20:09
                                            Gdybys umiała natasho czytac to bys zauwazyla ze chodzi 8 o całokształt szwajcarskiej "obslugi" a nie za niski bon na posiłek a raczej glodowy voucher. A tu jeszcze a propos szwajcarskich hoteli maly przyczynek: huffp.st/DJbQfAo
                                            • nathasha Re: To nie jest kraj dla biednych ludzi 19.08.17, 20:41
                                              I dlatego zatytulowas swoj watek tak jak zatytulowalas i rzeczywiscie w ponizszym fragmencie jest szczere oburzenie obsluga
                                              "Szwajcaria mi podpadla! Hotel niby Hilton, ale porażka: mały pokój, w ktorym były tylko dwa pojedyncze łóżka a jedno - nędzna dostawke nam przeniesiono po pol godzinie i juz w ogóle nie na jak przejść prawie. Zamiast kolacji voucher na jedzenie 20 CHF na osobe co nie wystarczyło na żadne danie z karty w hotelowej restauracji, nie mówiąc o napojach! Gdy zaprotestowalismy to za tę kwotę dostaliśmy jakąś małą paskudna pizze margarite (za prawie 80 zl 😝 ) Malutka cola to prawie 7 franków czyli ok.25 zl. Totalne przegięcie"
                                              • bergamotka77 Re: To nie jest kraj dla biednych ludzi 19.08.17, 20:54
                                                tak obsluga rowniez dno, bo zaoferowanie malutkiego dwuosobowego pokoju dla dwoch doroslych de facto osob (syn 15 lat i ponad 175 cm wzrostu) i dziecka 7 lat to porazka. Pokoj byl za maly nawet na dwa łóżka a trzecie, dostawka przyniesiona z laska po godzinie juz totalnie zagracila pokoj i ledwo dalo sie przejsc. Ciąg dalszy czyli oszczędzanie na nakarmieniu gości przymusowo spedzajacych noc w ich kraj (nie z własnego wyboru) tylko pogorszyło to zle wrażenie.
                                                • nathasha Re: To nie jest kraj dla biednych ludzi 19.08.17, 21:06
                                                  bardzo jestem ciekawa co wielkosc pokoju ma wspolnego z obsluga. ale zapamietam zeby nastepnym razem odpowiednio oceniac hotele na booking.com - obsluga fatalna, wszyscy usmiechnieci, pomocni i na zawolanie ale za to wielkosc pokoju nie do przyjecia. a kraj fatalny i w ogole jestem obrazona bo hotel mial ceny nie na moja kieszen a linia lotnicza poskapila na voucherze. no i, once again, w jakiej to linii lotniczej i sieci hoteli Konfederacja Szwajcarii ma wiekszosc udzialow?
                                                  • nathasha Re: To nie jest kraj dla biednych ludzi 19.08.17, 21:12
                                                    ps. a moglas miec naprawde swietny watek. nie wiem czy padlo o jaka linie lotnicza chodzi - to bylaby cenna informacja. no i czy Szwajcaria istotnie ma wplyw na ceny w kraju. na pewno ceny zawyzone sa karane - jak w calej UE, biorac pod uwage ze niektore wyroki Trybunalu Sprawiedliwosci stosuja sie w Szwajcarii. Ale na takie normalne ceny to szczerze watpie by rzad mial jakikolwiek wplyw - oprocz narzucania wysokich skladek pracowniczych. ale temat ekonomicznie ciekawy.
                                                  • bergamotka77 Re: To nie jest kraj dla biednych ludzi 19.08.17, 22:09
                                                    I jak widać z twoich wpisow nic nie zrozumialas z całego obszernego watku. Nie jestem zaskoczona zresztą tongue_out A wątek byl ciekawy dopóki nie wkroczyly moje psychofanki. Tez jak zawsze zresztą wink
                                                  • nathasha Re: To nie jest kraj dla biednych ludzi 19.08.17, 22:12
                                                    alez ja jestem bardzo daleko od bycia twoja psychofanka. po prostu zareagowalam na ewidentne bzdury ktore wypisywalas.
                                                  • bergamotka77 Re: To nie jest kraj dla biednych ludzi 19.08.17, 22:49
                                                    Jesteś przewidywalna do bólu Natasha. Skoncz juz te wynurzenia bo nic mądrego nie masz do dodania w tym wątku a glupoty napisalo juz kilka innych forumek w twoim imieniu big_grin
                                                  • nathasha Re: To nie jest kraj dla biednych ludzi 19.08.17, 22:54
                                                    czyli przewidywalne do bolu jest dla ciebie ze piszesz bzdury. Congratulations, naprawde szczere.
                                                  • bergamotka77 Re: To nie jest kraj dla biednych ludzi 20.08.17, 01:24
                                                    Naprawde szkoda czasu na ciebie i twoje wypociny. Dyskutujesz już sama ze sobą.
                                                  • sasanka4321 Re: To nie jest kraj dla biednych ludzi 20.08.17, 15:14
                                                    >A wątek byl ciekawy dopóki nie wkroczyly moje psychofanki.

Rzeczywiscie, byl wprost fascynujacy big_grin
                                                    Otoz watek oznajmial cos, o czym wie chyba 100% mieszkancow tej planety, a bergamotka sie wlasnie - na wlasnej skorze - dowiedziala big_grin : Szwajcaria nie jest krajem dla biednych ludzi. No nie jest. Coz, nawet gdybys wiedziala to juz wczesniej, jak wszyscy, niewiele by Ci to pomoglo, bo przeciez to okolicznosci Cie zmusily do nocowania w Szwajcarii. Tyle ze nie bylabys az tak zaskoczona. Przykro nam, ze odkrywas te prawde w takich okolicznosciach, spedzajac wieczor z dziecmi przy najtanszej pizzy. Na przyszlosc: konserwy do walizki i mozesz leciec przez Szwajcarie big_grin
                                                  • kaz_nodzieja Re: To nie jest kraj dla biednych ludzi 20.08.17, 16:28
                                                    Nie jestem żarłokiem i nie wymagam frykasów. W knajpie wystaczyłaby mi jedna zupa, ale kurczę jedna mała margarita na trzy osoby to jest śmiech na sali. Powinni dać takiej wielkości voucher by starczyło na jedno danie na osobę i przynajmniej po jednym dużym napoju.
                                        • hermenegilda_zenia Re: To nie jest kraj dla biednych ludzi 21.08.17, 15:40
                                          Od ciebie na pewno, bez dwóch zdań.
                                    • miss_fahrenheit [...] 19.08.17, 13:45
                                      Wiadomość została usunięta ze względu na złamanie prawa lub regulaminu.
                                      • rosapulchra-0 Re: To nie jest kraj dla biednych ludzi 19.08.17, 13:49
                                        A ty chyba nie zrozumiałaś.
                                    • nickbezznaczenia Re: To nie jest kraj dla biednych ludzi 19.08.17, 18:45
                                      A to akurat nie było ładne.
                                      Dzieci Bergamotki tutaj nie piszą, więc daruj sobie takie wpisy.
                                      • nathasha Re: To nie jest kraj dla biednych ludzi 19.08.17, 19:49
                                        Ale Bergamotka sama tu pisze nadzwyczaj duzo o swoich dzieciach
                                        • nickbezznaczenia Re: To nie jest kraj dla biednych ludzi 19.08.17, 19:53
                                          To cię w żaden sposób nie tłumaczy.
                    • snakelilith Re: To nie jest kraj dla biednych ludzi 18.08.17, 16:43
                      kk345 napisała:

> Jak to robisz, ze pamiętasz ile zapłaciłaś za posiłek kilka lat temu- zapisujes
                      > z takie rzeczy?

Zachowałam sobie rachunek jako pamiątkę z Montreux, bo byliśmy tam tylko krótko, przejazdem.
                      • bergamotka77 Re: To nie jest kraj dla biednych ludzi 18.08.17, 19:29
                        snakelilith napisała:

> kk345 napisała:
                        >
                        > > Jak to robisz, ze pamiętasz ile zapłaciłaś za posiłek kilka lat temu- zap
                        > isujes
                        > > z takie rzeczy?
                        >
                        > Zachowałam sobie rachunek jako pamiątkę z Montreux, bo byliśmy tam tylko krótko
                        > , przejazdem.

omg to ty widze bywasz przejazdem w tej Szwajcarii by nie płacić za hotel? Jeszcze rachunki zachowujesz na pamiątkę, co za wiesniactwo. Ha a ponoć taka bogata jesteś wink
                        • snakelilith Re: To nie jest kraj dla biednych ludzi 18.08.17, 19:58
                          bergamotka77 napisała:

> omg to ty widze bywasz przejazdem w tej Szwajcarii by nie płacić za hotel? Jesz
                          > cze rachunki zachowujesz na pamiątkę, co za wiesniactwo. Ha a ponoć taka bogat
                          > a jesteś wink

Acha, przejazd przez Montreux bez noclegu, to wieśniactwo, a awanturnictwo w hotelu to pokaz wysokiej klasy. Dla twojej ciekawości, nocowałam wtedy w Zermatt, Montreux to była kilkugodzinna wycieczka nad jezioro Genewskie w drodze do domu. A rachunek wzięłam na pamiątkę dlatego, bo po chłodnawych dniach w Alpach w Vallis, okolica Genewy przywitała nas upałem i klimatem jak nad Morzem Śródziemnym, to była wycieczka jak do innego świata. Szwajcaria ma wiele przepięknych obliczy i napisać, że jest nudna może tylko kompletny dureń.
                          • bergamotka77 Re: To nie jest kraj dla biednych ludzi 18.08.17, 20:13
                            Kazdy tu kto byl i pisal w tym watku uważa, ze jest nudna -ja, riki, nenia itd. Piękna, ale nudna, podobnie mieszkańcy, z tym ze niepiekni. Prawie wszyscy faceci lysiejacy i w okularach wink Jedno drugiego nie wyklucza big_grin A o okradaniu napisałam świadomie, tak to postrzegam i nazwalam rzecz po imieniu.
                            • snakelilith Re: To nie jest kraj dla biednych ludzi 19.08.17, 13:23
                              bergamotka77 napisała:

> Kazdy tu kto byl i pisal w tym watku uważa, ze jest nudna -ja, riki, nenia itd.

Ta, każdy. Troll riki, utra patriotka nenia, dla której wszystko poza granicami Polski jest be i roszczeniowa bergamotka, oceniająca kraj na podstawie łysych facetów w okularach (WTF?). Doborowe i opiniotwórcze towarzystwo. Koń by się uśmiał.
                              • riki_i Re: To nie jest kraj dla biednych ludzi 19.08.17, 13:30
                                Snake, a Ty kim jesteś? Wyjechaną pańcią, która blaźni się najeżdżaniem na Polskę i Polaków siedząc non stop na polskim forum. O paru innych kwestiach już nie wspomnę, bo mam trochę kultury i nie kopię leżącego.
                                • snakelilith Re: To nie jest kraj dla biednych ludzi 19.08.17, 19:40
                                  riki_i napisał:

> Snake, a Ty kim jesteś? Wyjechaną pańcią, która blaźni się najeżdżaniem na Po
                                  > lskę i Polaków siedząc non stop na polskim forum. O paru innych kwestiach już n
                                  > ie wspomnę, bo mam trochę kultury i nie kopię leżącego.
                                  >

Spadaj trollu i spuść po sobie wodę.
                                  • riki_i Re: To nie jest kraj dla biednych ludzi 20.08.17, 14:56
                                    Przy tobie mogę raczej spuścic gnojówke. Niemiecką. Całuski
                              • joa66 Re: To nie jest kraj dla biednych ludzi 19.08.17, 14:02
                                utra patriotka nenia, dla której wszystko poza granicami Polski jest be

big_grin
                              • nenia1 Re: To nie jest kraj dla biednych ludzi 20.08.17, 12:35
                                Dla mnie wszystko poza granicami jest be??? Dlatego pewnie masochistycznie średnio 3 razy w roku wyjeżdżam za granicę...

Wyluzuj kobieto, masz z wyluzowaniem duży problem, złość ciebie aż kipi. Trudno ci pojąć, że ludzie mają różne preferencje? Ja wolę ludzi z innym temperamentem niż wycofani i powściągliwi Szwajcarzy i kraje nie tak monotonnie sielskie i śliczniusie jak spod linijki, być może gdybym była jak sfrustrowana i agresywna jak ty, też walałabym spokojnie i uporządkowane klimaty rodem z sanatorium dla tetryków.
                                • kropkacom Re: To nie jest kraj dla biednych ludzi 20.08.17, 12:44
                                  Nie myślałam, że kierujesz się stereotypami nienia. Chociaż ja nie twierdzę akurat, że one nie wzięły się z znikąd. Tylko to miecz obosieczny.
                                  • nenia1 Re: To nie jest kraj dla biednych ludzi 20.08.17, 13:02
                                    Następna...o jakich stereotypach piszesz? Dla mnie Szwajcaria jest krajem pięknym, ale pod wieloma względami nudnym. Mogę mieć prawo do własnego zdania?
                                    • kropkacom Re: To nie jest kraj dla biednych ludzi 20.08.17, 13:07
                                      Możesz. smile Jednak dla mnie kierujesz się przynajmniej po części stereotypami. Przynajmniej tak odczytałam to co sama napisałaś. W końcu nie znasz całej Szwajcarii i wszystkich Szwajcarów.
                                      • nenia1 Re: To nie jest kraj dla biednych ludzi 20.08.17, 13:16
                                        Podejrzewam, że żaden Szwajcar nie zna wszystkich Szwajcarów. Polski też całej nie znam, ciekawe kto zna?
                                        Piszę o tym, co widziałam jako turysta i jak to odbierałam: piękne widoki, sielskie widoki, piękne widoki, sielskie widoki, i żadnych odstępstw, przeżyć i emocji, wszystko przewidywalne - jak dla mnie.
                                        • kropkacom Re: To nie jest kraj dla biednych ludzi 20.08.17, 13:21
                                          No to co teraz napisałaś już ma inny wydźwięk dla mnie.
                                  • joa66 Re: To nie jest kraj dla biednych ludzi 20.08.17, 13:17
                                    Żałosne jest to, że jedna forumka pełna nienawiści rzuca oszczerstwa na ludzi tylko dlatego, że w jakiejś sprawie się z nimi nie zgadza. Żałosne jest to, że niektórzy nie zwrócą jej uwagi tylko czepiaja się osoby, która się broni, że broni się niewłaściwie.
                                    Od lat z przyjemnością czytam wpisy nenii o jej podróżach, podziwiam jej fotografie - widać w nich zachwyt i szacunek do odwiedzanych miejsc (cały czas pamiętam różowe flamingi sprzed lat smile ) . Napisanie o nenii, że dla niej wszystko co zagranicą jest "be" jest bezczelnym kłamstwem i wynika tylko z kipiącej, niekontrolowanej nienawiści. Ale rozumiem, że standardowo wybiera się "strony" zamiast rozmowy. EOT.
                                    • kropkacom Re: To nie jest kraj dla biednych ludzi 20.08.17, 13:27
                                      No cóż, na tym forum są forumki, które specjalizują się w takiej kreacji. Z tego co widzę wielu to nie oburza jednak. Ja nie uważam abym rzuciła się na na forumkę. Nenię też lubię ale nie zawsze się z nią zgadzam i nie uważam aby była niemylna. Amen.
                                    • snakelilith Re: To nie jest kraj dla biednych ludzi 20.08.17, 13:47
                                      joa66 napisała:

> Od lat z przyjemnością czytam wpisy nenii o jej podróżach, podziwiam jej fotogr
                                      > afie - widać w nich zachwyt i szacunek do odwiedzanych miejsc (cały czas pamięt
                                      > am różowe flamingi sprzed lat smile ) . Napisanie o nenii, że dla niej wszystko c
                                      > o zagranicą jest "be" jest bezczelnym kłamstwem i wynika tylko z kipiącej, niek
                                      > ontrolowanej nienawiści. Ale rozumiem, że standardowo wybiera się "strony" zami
                                      > ast rozmowy. EOT.

Ja nie czytam wpisów nenii o podróżach i nie podziwiam jej fotografii. Nie wiem więc o jakim szacunku ty tu piszesz. I prawdę mówiąc, mam to serdeczenie w tyłku. I jeżeli szukasz "kipiącej, niekontrolowanej nienawiści (bosz, jaka histeria), to szukaj jej w wrednych wypowiedziach nenii skierowanych do mnie. Co zresztą mi nie przeszkadza, bo jest przewidywalna do bólu, pojawia się zawsze w tych samych sytuacjach. A twoja insynuacja, że jesteś tutaj w jakikolwiek sposób neutralna jest bezczelnym kłamstwem.
                                      • pade Re: To nie jest kraj dla biednych ludzi 20.08.17, 17:37
                                        snakelilith napisała:

> joa66 napisała:
                                        >
                                        > > Od lat z przyjemnością czytam wpisy nenii o jej podróżach, podziwiam jej
                                        > fotogr
                                        > > afie - widać w nich zachwyt i szacunek do odwiedzanych miejsc (cały czas
                                        > pamięt
                                        > > am różowe flamingi sprzed lat smile ) . Napisanie o nenii, że dla niej wszy
                                        > stko c
                                        > > o zagranicą jest "be" jest bezczelnym kłamstwem i wynika tylko z kipiącej
                                        > , niek
                                        > > ontrolowanej nienawiści. Ale rozumiem, że standardowo wybiera się "strony
                                        > " zami
                                        > > ast rozmowy. EOT.
                                        >
                                        > Ja nie czytam wpisów nenii o podróżach i nie podziwiam jej fotografii. Nie wie
                                        > m więc o jakim szacunku ty tu piszesz. I prawdę mówiąc, mam to serdeczenie w ty
                                        > łku. I jeżeli szukasz "kipiącej, niekontrolowanej nienawiści (bosz, jaka hist
                                        > eria), to szukaj jej w wrednych wypowiedziach nenii skierowanych do mnie. Co z
                                        > resztą mi nie przeszkadza, bo jest przewidywalna do bólu, pojawia się zawsze w
                                        > tych samych sytuacjach. A twoja insynuacja, że jesteś tutaj w jakikolwiek spos
                                        > ób neutralna jest bezczelnym kłamstwem.

Jeśli jedna osoba mówi ci że jesteś koniem, wyśmiej ją. Jeśli druga osoba mówi ci że jesteś koniem, olej ją. Ale jeśli trzecia osoba mówi ci że jesteś koniem, to zacznij zbierać na siodło.
                                        • bergamotka77 Re: To nie jest kraj dla biednych ludzi 20.08.17, 22:58
                                          amen smile
                                        • snakelilith Re: To nie jest kraj dla biednych ludzi 21.08.17, 00:18
                                          pade napisała:

> Jeśli jedna osoba mówi ci że jesteś koniem, wyśmiej ją. Jeśli druga osoba mówi
                                          > ci że jesteś koniem, olej ją. Ale jeśli trzecia osoba mówi ci że jesteś koniem,
                                          > to zacznij zbierać na siodło.
                                          >

Acha, miliony much nie mogą się przecież mylić.
                                          • leyre1 Re: To nie jest kraj dla biednych ludzi 21.08.17, 09:03
                                            snakelilith napisała:

> pade napisała:
                                            >
                                            > > Jeśli jedna osoba mówi ci że jesteś koniem, wyśmiej ją. Jeśli druga osoba
                                            > mówi
                                            > > ci że jesteś koniem, olej ją. Ale jeśli trzecia osoba mówi ci że jesteś k
                                            > oniem,
                                            > > to zacznij zbierać na siodło.
                                            > >
                                            >
                                            > Acha, miliony much nie mogą się przecież mylić.

😂
                                          • pade Re: To nie jest kraj dla biednych ludzi 21.08.17, 10:21
                                            snakelilith napisała:

> pade napisała:
                                            >
                                            > > Jeśli jedna osoba mówi ci że jesteś koniem, wyśmiej ją. Jeśli druga osoba
                                            > mówi
                                            > > ci że jesteś koniem, olej ją. Ale jeśli trzecia osoba mówi ci że jesteś k
                                            > oniem,
                                            > > to zacznij zbierać na siodło.
                                            > >
                                            >
                                            > Acha, miliony much nie mogą się przecież mylić.

żałosne
                                      • leyre1 Re: To nie jest kraj dla biednych ludzi 21.08.17, 09:06
                                        snakelilith napisała:

>A twoja insynuacja, że jesteś tutaj w jakikolwiek spos
                                        > ób neutralna jest bezczelnym kłamstwem.

Joa nie klamie ona tylko nieco inaczej interpretuje fakty.
                                        Jej intencje w takich watkach sa zawsze takie same.

😂
                                        • joa66 Re: To nie jest kraj dla biednych ludzi 21.08.17, 09:08
                                          najma, powiedz w czym i kiedy okłamałam. Nie zrobisz tego, prawda? I nie powiesz "przepraszam"? Żałosna jesteś.
                                          • bergamotka77 Re: To nie jest kraj dla biednych ludzi 21.08.17, 09:53
                                            joa szkoda czasu na dyskusje z najma, podobnie ze snake - to sa dwie najlepiej i wszystkowiedzace, przemadrzale forumki. Kto ma inne zdanie niż one szybko zostanie zmieszany z błotem.
                                            • bergamotka77 Re: To nie jest kraj dla biednych ludzi 29.08.17, 10:15
                                              Aktualizacja. Zgodnie z zapowiedzia napisalam skarge i zadanie rekompensaty i wyslalam na maila biura Swissa poddanego przez konsultantke w Zurychu. Oczywiscie w warszawskim biurze nikt nie odpisal mi przez ponad tydzien wiec uzylam formularza na stronie Swissa i odpisala mi konsultantka linii z Zurychu. Przepraszaja blabla za niedogodnosci i oferuja travel voucher na następna rezerwacje w Swissie big_grin Po moim trupie bo nawet nie podali wartosci vouchera. Odmowilam i domagam sie 600 euro na osobe - jest to suma jaka przysluguje na takim dystansie i przy takim opóźnieniu. Ciekawe jak sie do tego ustosunkuja...
                                          • leyre1 Re: To nie jest kraj dla biednych ludzi 21.08.17, 11:40
                                            joa66 napisała:

> najma, powiedz w czym i kiedy okłamałam. Nie zrobisz tego, prawda? I nie powies
                                            > z "przepraszam"? Żałosna jesteś.

Czy ja napisalam ze ty klamiesz? Ty jestes na to cwana, dobrze wiesz w jaki sposob pisac. Tyle, ze inni tez nie sa idiotami, choc ty ich tak traktujesz swietnie sie bawiac przy tym. I ty domagasz sie 'przepraszam' to jest bardziej niz zalosne.
                            • kaz_nodzieja Re: To nie jest kraj dla biednych ludzi 19.08.17, 14:09
                              >Prawie wszyscy faceci lysiejacy i w okularach.

A jak kobiety?
                              • bergamotka77 Re: To nie jest kraj dla biednych ludzi 19.08.17, 18:41
                                Kobiety różne, im uroda szwajcarska mniej dokuczyla big_grin
                            • sumire Re: To nie jest kraj dla biednych ludzi 19.08.17, 14:14
                              Ja też byłam i bywam dość regularnie. Jak i w wielu innych krajach. I powiem jedno - gdy ktoś po krótkim pobycie brnie w głupawe teksty, że kraj nudny i faceci brzydcy, to przykro myśleć, jaki ma ogląd świata.
                              Czekam niecierpliwie na twój kolejny wątek "podróżniczy", aż znowu obnażysz ciasnotę horyzontów, umiłowanie stereotypów (btw, jakichś ludzi o "wyglądzie homoseksualnym" nie spotkałaś tym razem?) i skłonność do osądzania krajów na podstawie lotnisk i hoteli big_grin Przynajmniej my mamy rozrywkę i nie musimy szukać na półce Twainowskich "Prostaczków za granicą".
                            • em_em71 Re: To nie jest kraj dla biednych ludzi 19.08.17, 22:39
                              Nudna? Inteligentni ludzie sie nie nudza wink
                              Bronic Szwajcarii nie zamierzam, nie ma takiej potrzeby. Od lat prawie co rok przyjezdzam tu na narty i mnie sie ta 'nudnosc' podoba. Jest spokojnie, przewidywalnie, grzecznie i nie ma tloku, co jest wybitnym czynnikiem przemawiacym za.
                      • kk345 Re: To nie jest kraj dla biednych ludzi 18.08.17, 20:43
                        >Zachowałam sobie rachunek jako pamiątkę z Montreux, bo byliśmy tam tylko krótko, przejazdem.

Trochę to dziwne, ale OKbig_grin
              • riki_i Re: To nie jest kraj dla biednych ludzi 18.08.17, 12:55
                Na lotnisku w Zurychu jest TANIEJ? Snake, blaźnisz się... . , , , ,, , ,, ,,
                • obrus_w_paski Re: To nie jest kraj dla biednych ludzi 18.08.17, 13:48
                  W ogóle dyskusja dość dziwna. Przecież na każdym lotnisku ceny są z kosmosu jak się je porówna do zwykłego supermarketu z ulicy. U mnie butelka wody kosztuje 50 centów, a na lotnisku 2,85€
                • snakelilith Re: To nie jest kraj dla biednych ludzi 18.08.17, 16:51
                  riki_i napisał:

> Na lotnisku w Zurychu jest TANIEJ? Snake, blaźnisz się... .
                  >

Oczywiście, że tak. Sama tam widziałam na przykład Burger King, Marche i jakieś barowe take away, gdzie można coś w przyzwoitej cenie zjeść. To ciągle jest drogo w porównaniu z Polską, ale nie tak drogo, jak w szwajcarskiej restauracji.
            • sasanka4321 Re: To nie jest kraj dla biednych ludzi 18.08.17, 08:49
              >Mialam zamówić burgera za 35? haha chyba kpisz.<

Hmm... jest sporo panstw, w ktorych nie powinnas sie w takim razie pojawiac big_grin
              Albo pakuj do walizki kilka konserw, noz i chleb - to zaden wstyd...
            • obrus_w_paski Re: To nie jest kraj dla biednych ludzi 18.08.17, 16:34
              No ale z drugiej strony przecież wiadomo ze na lotnisku jest drogo, ze Szwajcaria dla nie Szwajcarów jest droga.
              W odjechanej hamburgerowni na mieście kupić bułkę z frytkami za jakieś 15€, do tego napój, ba lotnisku cena by pewnie wzrosła o jakieś 15-20%.
              Piszesz o Burgerze za 30€, to jeszcze nie jest dramat. W Szwecji ikeowsko hot dog kosztuje w przeliczeniu 6€(W hiszpanii1€), a w takiej Irlandii za piwo płacisz 7€ (tutaj 2,5€). No niestety są kraje tańsze i droższe, Polska jest tania, Szwajcaria droga, a na lotnisku każdy kot jest czarny
              bergamotka77 napisała:

> Mialam zamówić burgera za 35? haha chyba kpisz. Bo to bylo specjalnością tej ps
              > eudorestauracji. Mlody burgerow i stekow nie jada a to byl jedyny wybor. Menu d
              > ziecięce okropna klasyka: nuggetsy i frytki. Jeszcze kilka past ale zadnej jego
              > ulubionej.
              >
        • sumire Re: To nie jest kraj dla biednych ludzi 18.08.17, 08:10
          Ależ nic bardziej mylnego. Pierwszy z brzegu przyklad - w knajpach na Okęciu jest arcydrogo, a wszystkie są żałosne. W rozmaitych tourist traps podobnie. Cena wcale aż tak znowu często nie przekłada się na jakość, ale restauratorzy dobrze wiedzą, że przyprawa zwana snobizmem swoje robi. Oraz fakt, że nie zawsze ma się wybór.
    • thank_you Re: To nie jest kraj dla biednych ludzi 19.08.17, 09:08
      Polecam Priority Pass - podnosi komfort podróży. 😎
    • bergamotka77 Re: To nie jest kraj dla biednych ludzi 29.08.17, 12:26
      Moze jednak ktos nie wypowie? Podbijam watek bo ciekawa jestem czy wam tez cos takiego proponowali za "niedogodności"?
      • bergamotka77 Re: To nie jest kraj dla biednych ludzi 29.08.17, 12:27
        sie wypowie? sorry u mnie srodek nocy ale goraco i nie moge spac...
        • bergamotka77 Re: To nie jest kraj dla biednych ludzi 22.12.17, 01:04
          Dopisuję zakończenie wątku. Pomimo zapowiedzi snake, ze nie bedę odpowiednio potraktowana przez Szwajcarow jako osoba z "biednej Polski" uprzejmie informuję ją i inne forumki, ze zgodnie z prawem obowiązującym w UE, Swiss zapłacil mi prawie 2000 euro odszkodowania tytułem rekompensaty za opóźniony lot za ocean. Prawo zwyciężyło i szwajcarskie linie lotnicze też ono obowiązuje. Walczcie o swoje zatem. Dziękuję za uwagę smile
          • hermenegilda_zenia Re: To nie jest kraj dla biednych ludzi 22.12.17, 13:48
            Ciesz sie, dzięki temu będziesz mogła sobie bez problemu następnym razem posiłek kupić, bez strachu ze cię nie stać. Swissowi na pewno sie ciebie żal zrobiło.
            • bergamotka77 Re: To nie jest kraj dla biednych ludzi 22.12.17, 14:40
              Nie obawiaj sie przypuszczam, ze i tobie bym mogła postawić żebyś słoików nie wiozla 😅Na posiłki i inne rzeczy mnie stać w dowolnym kraju, co nie znaczy, ze je muszę sponsorowac szwajcarskim liniom czy jakimkolwiek innym 😁
          • fusun1804 Re: To nie jest kraj dla biednych ludzi 22.12.17, 17:02
            Bardzo dobrze zrobiłaś. Walcz o swoje. Zawsze. Wszędzie.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka