Dodaj do ulubionych

Drugi język obcy w szkole podstawowej

05.09.17, 12:38
Jak to jest u was? U nas - ci co chcą się uczyć francuskiego mają dwie godziny tygodniowo od 6 klasy, ci co niemieckiego - od 7 klasy. Czyli ci od niemieckiego zaczynają rok później.
Czy to jest odgórnie ustalone, czy to każda szkoła ustala po swojemu?
Obserwuj wątek
    • ewa_mama_jasia Re: Drugi język obcy w szkole podstawowej 05.09.17, 12:40
      Od siódmej klasy zdaje się jest obowiązkowo, od szóstej czy wcześniejszej - dobra wola i pieniądze samorządu. Są szkoły publiczne, które mają naukę drugiego języka od pierwszej klasy.
    • aguar Re: Drugi język obcy w szkole podstawowej 05.09.17, 12:42
      U nas już od czwartej będzie albo niemiecki, albo hiszpański (syn jest w trzeciej).
    • anika772 Re: Drugi język obcy w szkole podstawowej 05.09.17, 15:58
      U nas jest wyłącznie minimum określone podstawą programową, czyli angielski 1-3 po dwie godziny w tygodniu, 4-8 po trzy godziny. W siódmej wchodzi kolejny język, dwa razy w tygodniu.
    • livia.kalina Re: Drugi język obcy w szkole podstawowej 05.09.17, 16:48
      U nas jest niemiecki od 4 klasy, 3 razy w tygodniu+ bezpłatne podręczniki do niego. Opłaca to samorząd. Nauczycielka jest REWELACYJNA i tylko to mnie jeszcze trzyma przy naszej rejonówce.
    • falundafa Re: Drugi język obcy w szkole podstawowej 05.09.17, 17:55
      u mnie na szczęście nie ma, piszę tak bo polski i ang to wystarczajaco dla mojego dziecka, które jest półpolskie i to "wychodzi"' mimo, że od urodzenia w Polsce i tylko po polsku do niego mówię - kolejny język obcy będzie w 7mej klasie.
      Za moich czasów w podst. od 4tej klasy wchodził dopiero, jak to się mówiło, ruski ( nie pamiętam czy był niemiecki) a wszyscy chcieli angielski i na niego chodzili pozaszkolnie i dawali radę.
      Żałuję, że nie doceniałam darmowego rosyjskiego, który pięknie brzmi i dziś nie umiem nawet liter, angielski znam biegle ale kto nie zna?

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka