Dodaj do ulubionych

skopiowanie CD

07.09.17, 09:13
Witajcie emamy, może jest wśród Was specjalistka, która mi podpowie w tej sytuacji.
Mam płytki CD ze zgranymi wynikami TK, PET, RTG itd. Czy jest jakiś sposób, żeby domowym sposobem zrobić kopie tych wyników na CD. Wszystkie płytki mam w pojedynczym egzemplarzu, nie chciałabym ich się pozbywać a potrzebuję wysłać te wyniki w świat.

Dziekuje z góry.
Obserwuj wątek
    • mdro Re: skopiowanie CD 07.09.17, 09:27
      A nie możesz po prostu zgrać plików na komputer i nagrać razem na CD? W jakim formacie są te pliki? RTG to pewnie w JPG, czy reszta to też pojedyncze obrazy?
      • baba_za_kolkiem Re: skopiowanie CD 07.09.17, 09:37
        Pliki nie są zwykłymi obrazkami. Kiedy otwieram pliki z PET na CD (z tej oryginalnej płytki) uruchamia się programik do odczytu wyników. Stąd wnioskuję, że to nie są po prostu "zwykłe" zdjęcia czy obrazki.
        RTG może tak, zaraz sprawdzę jeszcze, ale PET na pewno nie.
        • baba_za_kolkiem Re: skopiowanie CD 07.09.17, 09:40
          Sprawdziłam płytke z TK, tam są pliki aplikacji, autorun i inne takie. To nie sa zwykłe zdjęcia.
          • mdro Re: skopiowanie CD 07.09.17, 09:52
            Aplikacja swoją drogą, pewnie dodają jakąś przeglądarkę, ale wg mnie powinny być też zwykłe pliki graficzne - dla obrazów czy filmów (jeśli masz filmy). Idiotyzmem byłoby zaszywanie ich w aplikacji, bez możliwości odczytu innym programem. Zobacz, czy są tam pliki o rozszerzeniach .jpg, .png, .bmf, .gif, .tif czy - jeśli masz wideo - któreś z tych: pl.wikipedia.org/wiki/Formaty_plik%C3%B3w_wideo
            • mdro Re: skopiowanie CD 07.09.17, 10:04
              .bmp, nie bmf (nie wiem, skąd mi się to "f" wzięło wink)
              • baba_za_kolkiem Re: skopiowanie CD 07.09.17, 13:13
                Udało mi się zgrać wyniki z TK najprostszym rozwiązaniem: zaznaczyłam wszystko, skopiowałam na pulpit, włożyłam czyste CD i zgrałam pliki wszystkie na CD. Da się odczytać z kopii smile Niestety tak faktycznie jest, że jest aplikacja do przeglądania wyników z badania, i ona jest otwierana jako pierwsza podczas odtwarzania wyników z CD na kompie. Ale spoko, zgrało się wszystko z aplikacją włącznie, i nawet zajmuje to "tylko" ok. 500 MB (to konkretne TK).
                • mdro Re: skopiowanie CD 07.09.17, 13:29
                  Bez sensu to trochę, no ale grunt, że udało się skopiować.

W między czasie sprawdziłam, że prześwietlenia rtg syn i mama dostawali w jpg, z trzech czy czterech różnych placówek.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka