Dodaj do ulubionych

Czy bukiet to wiazanka ? Sytuacja w kwiaciarni

08.09.17, 14:57
Zamowilam w kwiaciarni wiazanke. Majac na mysli plasko ulozony bukiet do polozenia na grobie. O czym tez powiedzialam: "Chce niewielka wiazanke, taka do polozenia na grobie, dosc skromna". Pani spytala czy to na pogrzeb. Mowie ze tak, ale to w sumie nie ma znaczenia, ma byc nieduza wiazanka i tyle. Ustalilysmy rodzaj kwiatow i cene: do 100 zl, plus- minus 10 zl.
Po czym przychodze po odbior i zastaje potwornej wielkosci kompozycje na stelazu (ponad metr dlugie, szerokie i wysokie na co najmnie 50-60 cm). Zbaranialam. Odmowilam przyjecia, mowiac ze nie to zamawialam i nie za tyle: 180 zl). Na co pani z pretensja stwierdzila: " to trzeba bylo mowic, ze chce pani bukiet. Wiazanka to jest wlasnie to" i byla zdziwiona dlaczego nie biore i co ona teraz z tym zrobi.
Kuswa, dla mnie bukiet i wiazanka to jest to samo, skad mam wiedziec jak panie florystki sobie to nazywaja fachowo. I skoro mowie o skromnej wiazance to nie chodzi mi o przenosny klomb parkowy.
Stanelo na tym za pani rozmontowala czesciowo klomb i zrobila mi ten "bukiet" z odzyskanych kwiatow, zaplacilam tyle na ile sie umawialam - 110 zl.
A pani florystka byla ciezko obrazona, ze ja nie rozumiem oczywistej roznicy miedzy bukietem a wiazanka.....
Obserwuj wątek
    • lauren6 Re: Czy bukiet to wiazanka ? Sytuacja w kwiaciarn 08.09.17, 15:00
      Ja bym się na panią florystke obraziła, że nie rozumie różnicy między 110 a 180 zł.
      • ichi51e Re: Czy bukiet to wiazanka ? Sytuacja w kwiaciarn 08.09.17, 15:44
        Dokladnie. To jest clou. Moze sobie to nazywac nawet aranzacja nagrobna byle bylo do 110 zeta
    • dziennik-niecodziennik Re: Czy bukiet to wiazanka ? Sytuacja w kwiaciarn 08.09.17, 15:00
      Niespecjalnie rozumiem pani zdziwienie. Przede wszystkim ustalilyscie cene. Jak miala ochotę robic klomb, to ok, ale nievh sie zmiesci w cenie, a nie ja podwaja...
    • iwles Re: Czy bukiet to wiazanka ? Sytuacja w kwiaciarn 08.09.17, 15:05
      pani się chyba nie za bardzo zna. Bukiet to też wiązanka.
      • anetapzn3 Re: Czy bukiet to wiazanka ? Sytuacja w kwiaciarn 08.09.17, 15:06
        Pani to uważała, ze jest cwańsza niż ustawa przewiduje i zrobi kogoś w przysowiwoe bambuko.
        Ale jakim trzeba być kretynem, żeby uważać, że klient wyjmie 180zł. z portfela i słowa nie powie, matko.
        • stacie_o Re: Czy bukiet to wiazanka ? Sytuacja w kwiaciarn 08.09.17, 15:08
          Bez uczuć. Że w obliczu straty kogoś nie będzie się targował o te 80 zł.
          • eliszka25 Re: Czy bukiet to wiazanka ? Sytuacja w kwiaciarn 08.09.17, 15:15
            tez mysle, ze pani zwyczajnie liczyla na to, ze klient da sie naciagnac i skoro przyszedl po odbior, najprawdopodobniej tuz przed pogrzebem, to machnie reka i zaplaci.
          • lauren6 Re: Czy bukiet to wiazanka ? Sytuacja w kwiaciarn 08.09.17, 15:15
            Czyli pazerna dzida wykorzystująca ludzką tragedię.
            • default Re: Czy bukiet to wiazanka ? Sytuacja w kwiaciarn 08.09.17, 15:19
              Akurat ten pogrzeb dla nnie nie byl tragedia, bo ze zmarlym nie mialam specjalnej wiezi. Ale wlasnie dlatego odmowilam przyjecia - pojawienie sie z wiencem tej wielkosci byloby krepujace dla mnie i zaskakujace dla bliskich zmarlego.
              • iwles Re: Czy bukiet to wiazanka ? Sytuacja w kwiaciarn 08.09.17, 15:22

szczerze mówiąc nigdy nie używałam sformułowania: poproszę bukiet pogrzebowy, zawsze mówiłam "wiązanka" albo "wieniec" (duży na świerku). Wiązanka zawsze była płaskim bukietem.
              • ichi51e Re: Czy bukiet to wiazanka ? Sytuacja w kwiaciarn 08.09.17, 15:52
                Akurat na ciebie trafilo - ale wiekszosc ludzi machnie reka
              • onnomatopeja Re: Czy bukiet to wiazanka ? Sytuacja w kwiaciarn 08.09.17, 21:01
                Ale tego pani nie wie - jest więc pazerną dzidą
        • znowu.to.samo Re: Czy bukiet to wiazanka ? Sytuacja w kwiaciarn 08.09.17, 20:22
          Są tacy którzy dla świętego spokoju wezmą i zapłacą te 80 zł więcej, bo nie potrafią walczyć o swoje
          • default Re: Czy bukiet to wiazanka ? Sytuacja w kwiaciarn 08.09.17, 20:40
            Mnie w sumie bardziej niz o te 80 zl chodzilo o rozmiar i przepych tej konstrukcji. Biorac pod uwage nikla znajomosc jjaka mialam ze zmarlym, pojawienie sie z tym klombem wywolaloby konsternacje. Pomijajac juz fakt ze nie zmiescilabym tego do bagaznika, a na tylnym siedzeniu - z trudem. To lezalo na dwoch taboretach.
    • stacie_o Re: Czy bukiet to wiazanka ? Sytuacja w kwiaciarn 08.09.17, 15:07
      Wiązanka pogrzebowa:
      www.google.pl/search?dcr=0&biw=1920&bih=929&tbm=isch&sa=1&q=wi%C4%85zanka+pogrzebowa&oq=wi%C4%85zanka+pogrzebowa&gs_l=psy-ab.3..0i67k1j0l3.2303.2559.0.2681.3.3.0.0.0.0.121.311.2j1.3.0....0...1.1.64.psy-ab..0.3.310.TRQpAYSIuaQ
      Bukiet na pogrzeb:
      www.google.pl/search?q=bukiet+pogrzeb&dcr=0&source=lnms&tbm=isch&sa=X&ved=0ahUKEwjGi6-D1JXWAhXKE5oKHeWdBd0Q_AUICigB&biw=1920&bih=929
      które dostałaś, a które chciałaś?

nie wzięłabym, bo cena miała być do 110 zł.
      • memphis90 Re: Czy bukiet to wiazanka ? Sytuacja w kwiaciarn 08.09.17, 15:41
        Ale zauważyłaś, że w obu linkach masz takie same zdjęcia? 😂 😂 😂
        • mebloscianka_dziadka_franka Re: Czy bukiet to wiazanka ? Sytuacja w kwiaciarn 09.09.17, 11:30
          No właśnie. Te zdjęcia nie rozstrzygają dylematu, bo i tu i tu są takie same wiązanki/bukiety.
        • black.sally Re: Czy bukiet to wiazanka ? Sytuacja w kwiaciarn 09.09.17, 12:22
          memphis90 napisała:

> Ale zauważyłaś, że w obu linkach masz takie same zdjęcia? 😂 😂 😂
          >

no własnie big_grin
    • stacie_o Są i wieńce 08.09.17, 15:09
      www.google.pl/search?q=wie%C5%84ce+pogrzebowa&dcr=0&source=lnms&tbm=isch&sa=X&ved=0ahUKEwiXmr2c1JXWAhVFMJoKHdtLD3gQ_AUICigB&biw=1920&bih=929
      • default Re: Są i wieńce 08.09.17, 15:15
        No najbardziej to przypominalo wieniec - a mnie chodzilo o cos w rodzaju takich z poprzednio wklejonych linkow, czyli kilka kwiatow zwiazanych razem i polaczonych (skomponowanych) z innymi dekoracjami florystycznymi, bez zadnych stelazy i konstrukcji. Dla mnie cos na stelazu to wieniec wlasnie. W zyciu nie nazwalabym tego wiazanka.
        • iwles O, takie coś, to jak najbardziej wiązanka 08.09.17, 15:18

https://www.pocztakurierkwiaty.pl/do/image/_big/KPWK015.jpg
          • qwirkle Re: O, takie coś, to jak najbardziej wiązanka 08.09.17, 16:38
            Do autorki wątku: następnym razem powiedz pani w kwiaciarni: poproszę sześć kwiatków na liściu, to może nie pomyli jej się z wieńcem wink tylko zwiąże Ci wiązankęsmile
    • eliszka25 Re: Czy bukiet to wiazanka ? Sytuacja w kwiaciarn 08.09.17, 15:12
      chyba pani w kwiaciarni nie za bardzo zna sie na swojej pracy, albo celowo chciala naciagnac cie na kase. ty zamowilas wiazanke, a pani zrobila ci wieniec

takiekwiatki.pl/florystyka-pogrzebowa/Wieniec-czy-wiazanka-pogrzebowa-
      nie raz zamawialam wiazanke na pogrzeb czy po prostu na grob i zawsze zarowno ja, jak i pracownicy kwiaciarni rozumielismy pod tym wlasnie to, co ty opisalas, czyli plaski bukiet, ktory mozna polozyc na grobie. poza tym zamawialas wiazanke w konkretnej cenie, a 100 zl, to zdecydowanie nie jest to samo, co 180. obrazanie sie na klientow jest naprawde smieszne w tej sytuacji.
    • turzyca Re: Czy bukiet to wiazanka ? Sytuacja w kwiaciarn 08.09.17, 15:14
      Panią pogrzało, wiązanka jest formą bukietu jak sama nazwa wskazuje mająca wiązanie. Bukiet może nie być wiązanką, może być np. na gąbce, w koszyku, w wazonie.
      • tt-tka Re: Czy bukiet to wiazanka ? Sytuacja w kwiaciarn 08.09.17, 15:26
        Poza wszystkim - "niewielkie i do polozenia" - jest imho jednoznaczne. Cena tez byla wyraznie wyartykulowana.
    • nenia1 Re: Czy bukiet to wiazanka ? Sytuacja w kwiaciarn 08.09.17, 15:49
      Nazwa nie ma znaczenia, umówiłaś się na kwotę i za to kwotę powinnaś dostać towar.
      • tt-tka Re: Czy bukiet to wiazanka ? Sytuacja w kwiaciarn 08.09.17, 15:51
        Gatunek towaru tez ma znaczenie... jesli zamowilam pantofle, chce dostac pantofle, a nie kozaki, choc niby i to, i to buty.
        • miruka Re: Czy bukiet to wiazanka ? Sytuacja w kwiaciarn 08.09.17, 15:59
          wiązanka ma być skromniejsza niż bukiet
          • iza232 Re: Czy bukiet to wiazanka ? Sytuacja w kwiaciarn 10.09.17, 21:06
            miruka napisała:

> wiązanka ma być skromniejsza niż bukiet
            Zawsze uważałam, że akurat odwrotnie. Wiązanka jest większa a bukiet mniejszy.
        • iwoniaw Re: Czy bukiet to wiazanka ? Sytuacja w kwiaciarn 08.09.17, 16:09
          jesli zamowilam pantofle, chce dostac pantofle

Cóż, niektórzy pod hasłem "pantofle" rozumieją to:

https://encrypted-tbn0.gstatic.com/images?q=tbn:ANd9GcSQos0wItJhEdEbAxOuoQwDBSrB65rhZhF4cb0MSBmBScMv06rqHG6TGs86

A inni to:

https://encrypted-tbn0.gstatic.com/images?q=tbn:ANd9GcRHwhhvz0z4RpPj3yqOrkAWYp0t49icMHRDVVV14JI7LTUv8GFL

Dlatego najlepiej już na etapie pytania "to ma być bukiet czy wiązanka?" lepiej się upewnić, co pani ma na myśli - w kwiaciarni powinna mieć jakieś przykładowe kompozycje (lub ich zdjęcia), powiedzieć, ile kwiatów w to wchodzi itd. Dla mnie osobiście "wiązanka na pogrzeb" to jest kompozycja kwiatów na jodłowych gałązkach, trochę mniejsza niż wieniec i w odróżnieniu od niego - bez stelaża.

Jednak moim zdaniem pani nie była w porządku ze względu na cenę, którą podała - jak się umawiałaś na 100 zł, to nie powinna żądać 180, bez przesady.
          • tt-tka Re: Czy bukiet to wiazanka ? Sytuacja w kwiaciarn 08.09.17, 16:13
            Pani byla nie w porzadku nie tylko ze wzgledu na cene - powiedziano jej wyraznie, ze wiazanka ma byc niewielka i do polozenia. To, co zrobila, nijak nie spelnia tych warunkow, sadzac z opisu.
            • iwoniaw Re: Czy bukiet to wiazanka ? Sytuacja w kwiaciarn 08.09.17, 16:27
              No wiązanka zawsze jest "do położenia" - nie ma przecież tego stelaża, dzięki któremu np. wieńce stoją. "Niewielka" to w ogóle nie jest dla mnie hasło, które powinno być finalnym ustaleniem, o jaką kompozycję nam chodzi - i tak, to pani kwiaciarka powinna dopytać, czy chodzi o trzy goździki czy raczej trzydzieści, więc o tyle faktycznie jej wina, że jak nie była pewna, o co klientce chodzi (a z wątku widać, że jej kompletnie nie zrozumiała), to powinna się upewnić.
    • asia_i_p Re: Czy bukiet to wiazanka ? Sytuacja w kwiaciarn 08.09.17, 16:02
      Dostałaś wiązankę na florecie, z linków dziewczyn wynika, że rzeczywiście jakiś taki podział jest, z tym że ty nie miałaś obowiązku go zna, a pani miała obowiązek stosować się do umówionej przez was ceny.
    • lady_mary Re: Czy bukiet to wiazanka ? Sytuacja w kwiaciarn 08.09.17, 16:23
      Dla mnie bukiet to do łapy a wiązanka do położenia. Dobrze, że się zbuntowałaś, baba ewidentnie chciała Cię naciągnąć nie trzymając się wcześniejszych ustaleń. Baby z kwiaciarni tak mają, słyszą ślub lub pogrzeb, myślą kasa. Przez wiele lat korzystałam z usług pewnej kwiaciarni, chciałam tam zamówić też kwiaty na swój ślub, ale jak usłyszałam, że bukiet dla mnie ma kosztować prawie dwa razy tyle, co dla świadkowej, mimo że były prawie takie same, to zmieniłam kwiaciarnię, na zawsze.
    • zona_mi Re: Czy bukiet to wiazanka ? Sytuacja w kwiaciarn 08.09.17, 16:29
      Bukiet i wiązanka to z grubsza to samo.
      W nazewnictwie funeralnym bukiety nazywa się wiązankami.
      Na stelażu to jest wieniec.
      Pani chciała być cwaniutka.
    • ginger.ale Re: Czy bukiet to wiazanka ? Sytuacja w kwiaciarn 08.09.17, 16:58
      Słusznie, że nie wzielaś. Umawialas się na inną wielkość i cenę...
    • mae224 Re: Czy bukiet to wiazanka ? Sytuacja w kwiaciarn 08.09.17, 20:37
      Miałaś rację, Pani się nie wywiązała. Ustalona cena była wiążąca i tyle. Nie mówiłaś nic o wieńcach.
    • mikams75 Re: Czy bukiet to wiazanka ? Sytuacja w kwiaciarn 08.09.17, 22:08
      dla mnie bukiet to po prostu zwiazane czyms kwiatki, takie do wazonu, a wiazanka to juz jakas konkretna kompozycja. Ale moze sie myle. Dlatego najlepiej opisac - ze do polozenia na grobie, to powinno wystarczyc. Zazwyczaj kwiaciarki maja tez jakies przykladowe zdjecia, wowczas latwiej sie dogadac. Roznica w cenie tez nie do zaakceptowania.
      • tt-tka Re: Czy bukiet to wiazanka ? Sytuacja w kwiaciarn 09.09.17, 11:32
        mikams75 napisała:

> dla mnie bukiet to po prostu zwiazane czyms kwiatki, takie do wazonu, a wiazank
        > a to juz jakas konkretna kompozycja. Ale moze sie myle. Dlatego najlepiej opisa
        > c - ze do polozenia na grobie, to powinno wystarczyc.

Ale autorka to powiedziala - ze nieduza i do polozenia. Na grobie. Nie wystarczylo wzglednia pani kwiaciarka nie zamierzala sie liczyc ze zdaniem klientki.
        • mikams75 Re: Czy bukiet to wiazanka ? Sytuacja w kwiaciarn 09.09.17, 12:47
          nie wystarczylo, ale powinno. I to TEZ bylo nie to zaakeptowania.
    • black.sally Re: Czy bukiet to wiazanka ? Sytuacja w kwiaciarn 09.09.17, 12:20
      najważniejszym punktem jest to, że ustaliłyście cenę... I tego bym sie trzymała.
      Wiązanka za 100-110zł to każdy dureń zrozumie co to... No i bukiet to chyba nie na żadnym stelażu. No ale co tam teraz styliści kwiatów sie uczą, to nie wiem big_grin
      teraz to sami styliści, doradcy klienta, opiekunowie klienta....dejta spokój big_grin

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka