Dodaj do ulubionych

brak zajęć dodatkowych/ kółek w SP

23.09.17, 11:52
w podstawówce mojej córy nie ma praktycznie żadnych zajęć dodatkowych dla dzieci, jedynie sks ale to dopiero od 4 klasy, moja chodzi do 3. Jak ja chodziłam do szkoły to było kółko szachowe, plastyczne, geograficzne, na mnóstwo tego było a teraz nic! Czy to norma? Jak to wygląda w szkołach waszych dzieci? Z czego może wynikać że w tej szkole tego brak?
Obserwuj wątek
    • aaa-aaa-pl Re: brak zajęć dodatkowych/ kółek w SP 23.09.17, 12:28
      Wszelkie kółka są godzinami, za które nauczyciel nie otrzyma zapłaty.Dlatego.
    • muchy_w_nosie Re: brak zajęć dodatkowych/ kółek w SP 23.09.17, 13:02
      Masz dyrekcję do dupy. U nas zajęcia dodatkowe typu szachy, gitara, angielski, roboklocki, są odplatne, niektore tylko 5 zł za miesiąc inne 200 zł za semestr. Są też 2 rodzaje plastycznych, kołka ortograficzne, historyczne, geograficzne, teatralne i one są bezpłatne. Zastanawiają się nad dodatkowym basenem oraz jakimś sportem walki, te również będą płatne. Nasza szkola jest mała 150 uczniów i nauczycielą się chce, nie wszyscy mogą bo są też mamy z małymi dziećmi i te nauczycielki mają tylko nauczanie ale cała reszta, wlącznie z dyrektorem ktory jest anglistą i jeszcze wziął sobie wychowawstwo 7 klasy ma napięty grafik godzin dodatkowych.
      • memphis90 Re: brak zajęć dodatkowych/ kółek w SP 23.09.17, 15:51
        Roboklocki to chyba też koło stowy/m-c macie..? Bo jak za piątka to będę musiała poważnie z naszym dyrektorem pogadać...
        • muchy_w_nosie Re: brak zajęć dodatkowych/ kółek w SP 23.09.17, 16:01
          Czytać: jedne 5 zł, inne 200 za semestr. Roboklocki to te za 200 wink
          • memphis90 Re: brak zajęć dodatkowych/ kółek w SP 24.09.17, 09:51
            Ale za semestr? Bo u mnie to za semestr z 5 stow wyjdzie... Ale to nic w porównaniu z basenem, który w tym roku zaskoczył mnie:
            1. brakiem jakiejkolwiek zniżki za kontynuację
            2. brakiem zniżki dla rodzeństwa
            3. brakiem zniżek za "narajenie" 4 kolejnych klientów
            4. koniecznością zapłaty za cały semestr z góry
            Zaskoczyli mnie, więc zapłaciłam, ale w przyszłym semestrze chyba nie będę ich klientką...
            • agus-ka Re: brak zajęć dodatkowych/ kółek w SP 25.09.17, 20:48
              U nas też sa takie zasady płatności, ale koszt to 234 zł i chętnych bardzo dużo.
      • lady-z-gaga Re: brak zajęć dodatkowych/ kółek w SP 23.09.17, 16:57
        "Nasza szkola jest mała 150 uczniów i nauczycielą się chce, "

KOMU? uncertain
        • edelstein Re: brak zajęć dodatkowych/ kółek w SP 23.09.17, 17:36
          Dziecią i nauczycielą😂
          • little_fish Re: brak zajęć dodatkowych/ kółek w SP 23.09.17, 20:46
            Się na bezpłatne kółko ortograficzne nie chodziło 😂
      • bei Re: brak zajęć dodatkowych/ kółek w SP 24.09.17, 05:21
        U nas są w ramach świetlicy ( młodych odkrywców, historyczne, na sali gimnastycznej, matematyczne, plastyczne, angielski) poza nimi jest kilka zajęć odpłatnych.
    • anika772 Re: brak zajęć dodatkowych/ kółek w SP 23.09.17, 13:04
      Wynika to z tego, że minister Zalewska zlikwidowała tak zwane "godziny karciane (kartowe)"; i teraz, jeśli nie ma pieniędzy w samorządzie na dodatkowe zajęcia, to jest to tylko wola nauczycieli.
      Widocznie w Waszej szkole jest taki klimat... U nas są kółka.
      • aaa-aaa-pl Re: brak zajęć dodatkowych/ kółek w SP 23.09.17, 14:38
        To chyba dobrze.Za pracę należy się wynagrodzenie.
        • mysiaapysia Re: brak zajęć dodatkowych/ kółek w SP 23.09.17, 14:42
          Czy ja dobrze pamiętam, że MEN potwierdziło 40-godzinny tydzień pracy nauczycieli?
        • anika772 Re: brak zajęć dodatkowych/ kółek w SP 23.09.17, 14:43
          "Kartowe" wprowadzono tłumacząc nauczycielom że mają 40 godzinny tydzień pracy.
          • mysiaapysia Re: brak zajęć dodatkowych/ kółek w SP 23.09.17, 14:48
            Wyjaśnienia MEN były po likwidacji kartowego.
            A tak w ogóle to dziwnym trafem niektóre nauczycielki klas z innych poziomów robią zajęcia dodatkowe - akurat te nauczycielki, które starają się o awans. Im się jakoś chce.
            • zlababa35 Re: brak zajęć dodatkowych/ kółek w SP 23.09.17, 18:13
              Bo starają się o awans, więc musi im się chcieć. Czy Tobie chce się zostawać po 2 godziny dodatkowo w pracy? wink
          • aaa-aaa-pl Re: brak zajęć dodatkowych/ kółek w SP 23.09.17, 14:58
            Czas pracy nauczyciela nie powinien przekroczyc 40 godzin ( z KN).
      • zlababa35 Re: brak zajęć dodatkowych/ kółek w SP 23.09.17, 18:12
        Odp. A ja usłyszałam, że każdy nauczyciel MUSI dodatkowo zapewnić 2 godziny w ramach swojej pracy. To musi czy nie? To szkoła publiczna. Jest babka, która ma przeróżnych zajęć chyba na 8 godzin zresztą... Nie wiem, czy podziwiać, czy współczuć nadgorliwosci.
        • anika772 Re: brak zajęć dodatkowych/ kółek w SP 23.09.17, 18:38
          W zasadzie nie musi. Natomiast jeżeli dyrekcja powie- mniej lub bardziej dosadnie, że każdy ma robić dodatkowe, to raczej się robi. Chyba że chcesz iść na udry.
    • iwoniaw Re: brak zajęć dodatkowych/ kółek w SP 23.09.17, 14:41
      U nas są.
      Czemu u Was nie ma? Pewnie jak piszą poprzedniczki - szkoła nie ma na to środków (wersja optymistyczna) albo (wersja pesymistyczna) szkoła jest ogólnie beznadziejna i nie chce się nic nikomu.
      • mysiaapysia Re: brak zajęć dodatkowych/ kółek w SP 23.09.17, 14:45
        U nas klasy 3 nie mają bezpłatnych kółek (poza łączonymi z klasami 2 zajęciami sportowymi i plastycznymi), ponieważ mają basen i, cytując słowa dyrekcji:"nauczycielki (wychowawczynie) muszą o 45 minut dłużej tygodniowo przebywać z uczniami". No tragedia.
        • 1234wxyz Re: brak zajęć dodatkowych/ kółek w SP 23.09.17, 14:55
          Kwstia zasadnicza czy te 45 minut dłużej robią to odpłatnie, czy w swoim wolnym czasie.
          • mysiaapysia Re: brak zajęć dodatkowych/ kółek w SP 23.09.17, 15:05
            Przypominam, że nauczyciele mają 40-godzinny tydzień pracy. 18 godzin lekcyjnych przy tablicy plus dyżury plus sprawdzanie prac domowych i przygotowania do lekcji (no w klasach 1-3 to raczej sporo mniej niż mają przedmiotowcy w starszych klasach). Trochę tego czasu na zajęcia dodatkowe zostaje.
            • iwoniaw Re: brak zajęć dodatkowych/ kółek w SP 23.09.17, 15:39
              No więc zostaje albo nie zostaje - wszystko zależy od tego, co tak naprawdę dyrekcja im każe robić w ramach tych 40 h (o ile ktoś ma cały etat, bo jak nie, to ma mniej godzin).

Zarzutu, że do czasu pracy mają wliczaną opiekę nad uczniami w drodze na i z basenu, szczerze mówiąc, nie rozumiem - to chyba oczywiste, że są w tym czasie w pracy, a nie towarzysko z powodu osobistych upodobań? Do czego niby im się to ma liczyć jak nie do czasu pracy? Wolontariat mają uprawiać, czy jak?
        • aaa-aaa-pl Re: brak zajęć dodatkowych/ kółek w SP 23.09.17, 15:07
          Załóżmy, że pracujesz w banku.W każdy poniedziałek zostań po pracy godzinkę dłużej.Przyjdę i pogadamy sobie o lokatach i kredytach.Ale w każdym tygodniu się widzimy.Zgadzasz się ?
          • butch_cassidy Re: brak zajęć dodatkowych/ kółek w SP 23.09.17, 17:23
            Ale do nauczyciel wybiera zawód z powołania, w przeciwieństwie do bankowców - tu najczęściej kandydaci kierują się mrzonkami o awansach i wysokich zarobkach.
            Co nie znaczy, że opisywana sytuacja mi się podoba. Nie podoba się i to bardzo, a zarobki nauczycieli są generalnie dużo za niskie. Za to powołanie powinny być właśnie dużo wyższe płace.
            Tyle że motywacja w tych dwóch zawodach powinna być inna. A godzina tygodniowo pracy pro bono, nie powinna się jawić jako dramat. Tym bardziej, że w szkole publicznej to także oferta dla dzieci z rodzin, w których nie otrzymają innych możliwości - jak nie będą rozwijać zainteresowań w szkole, to nie będą wcale tego robić.
            • kub-ma Re: brak zajęć dodatkowych/ kółek w SP 23.09.17, 18:00
              butch_cassidy napisała:

. A godzina tygodniowo
              > pracy pro bono, nie powinna się jawić jako dramat. Tym bardziej, że w szkole pu
              > blicznej to także oferta dla dzieci z rodzin, w których nie otrzymają innych mo
              > żliwości - jak nie będą rozwijać zainteresowań w szkole, to nie będą wcale tego
              > robić.

Czasami może to być wyzwanie, bo nauczycielka mająca własne przedszkolno-szkolne dzieci zabiera czas przeznaczony dla własnych pociech.
              • butch_cassidy Re: brak zajęć dodatkowych/ kółek w SP 23.09.17, 18:03
                Oczywiście. Na tym polega umiejętność dzielenia się - jak ktoś niezamożny wpłaca na fundację, to także zabiera coś sobie lub swojej rodzinie...
                • kub-ma Re: brak zajęć dodatkowych/ kółek w SP 23.09.17, 18:06
                  No tak, robi to kiedy chce i uzna że powinien. Tutaj mam wrażenie, że jest presja.
                  • butch_cassidy Re: brak zajęć dodatkowych/ kółek w SP 23.09.17, 18:55
                    Ok. Presja jest bez sensu.
                • zlababa35 Re: brak zajęć dodatkowych/ kółek w SP 23.09.17, 18:19
                  A jak ktoś niezamozny nie chce wpłacać na fundację, bo zabierze przez to coś własnej rodzinie? Jakiś przymus charytatywnej pracy jest czy co?
                  • butch_cassidy Re: brak zajęć dodatkowych/ kółek w SP 23.09.17, 19:52
                    Nie, nie ma. Tyle że to jest akurat zawód, w którym takie chęci (jeśli ktoś je ma) nie powinny dziwić i nie ma sensu porównywanie tego z darmową usługą pani z banku (której praca w znakomitej części polega na wyrabianiu planu i wciskaniu kitu). No chyba że jednak sens jest. Ale jeśli tak by było, to jako pierwsza powiedziałabym, że nauczyciele zarabiają za dużo tongue_out
              • arwena_11 Re: brak zajęć dodatkowych/ kółek w SP 24.09.17, 14:39
                Ale nauczyciel ma 40h pracy a nie 20. Najwyższy czas sobie to uświadomić.
            • zlababa35 Re: brak zajęć dodatkowych/ kółek w SP 23.09.17, 18:17
              Może wreszcie przestanmy wytykac przedstawicielom paru zawodów to powołanie, to jakaś durna mrożonki, która ma zamknąć usta ludziom przeciążanym praca. Ja nie potrzebuje lekarzy, nauczycieli i pielęgniarek z powołaniem, potrzebuję fachowców, uczciwie traktowanych w pracy. Powołanie zostawmy zakonnicom.
              • zlababa35 Re: brak zajęć dodatkowych/ kółek w SP 23.09.17, 18:18
                Kurcze: durne mrzonki. Nienawidzę mojego nowego telefonu.
              • butch_cassidy Re: brak zajęć dodatkowych/ kółek w SP 23.09.17, 18:56
                A ja potrzebuję. Nie znoszę nauczycieli, lekarzy itp. Którzy zachowują się, jakby pracowali w fabryce.
                • zlababa35 Re: brak zajęć dodatkowych/ kółek w SP 23.09.17, 19:02
                  Rozumiem, że sama z uśmiechem na ustach zostajesz w pracy po 2 godziny w tygodniu albo i więcej, bo komuś coś się uwidzialo albo szef uznał, że frajerów można dociazac nieodplatna pracą. Przypomina mi się wątek Pani, która dziwila się, że koleżanka wychodzi z pracy do domu po 8 godzinach, a nie wysiaduje za darmo smile.
                  • butch_cassidy Re: brak zajęć dodatkowych/ kółek w SP 23.09.17, 19:05
                    Różne rzeczy robiłam pro bono...
                    • butch_cassidy Re: brak zajęć dodatkowych/ kółek w SP 23.09.17, 19:06
                      W większym wymiarze godzin też.
          • moadek Re: brak zajęć dodatkowych/ kółek w SP 23.09.17, 18:59
            Ale ta dodatkową godzina będzie juz dodatkową ponad 40 h tygodniowo a u nauczycieli będzie 41 h ???? Pomogę, nie będzie.
            • little_fish Re: brak zajęć dodatkowych/ kółek w SP 23.09.17, 19:03
              Wystarczy, że zlababa popracowała w szkole niecały miesiąc, a już się optyka zmieniła 😂
            • zlababa35 Re: brak zajęć dodatkowych/ kółek w SP 23.09.17, 19:04
              Zależy od przedmiotu. Przygotowanie zajęć, sprawdzenie rozlicznych prac z takich go np. polskiego zajmuje zdecydowanie więcej czasu niż przygotowanie się do lekcji wf. Mam nadzieję, że też pomogłam.
              • little_fish Re: brak zajęć dodatkowych/ kółek w SP 23.09.17, 19:13
                Czyli w szkole tylko sksy, bo wuefiści mają czasu od groma. Kółko polonistyczne odpada
          • nena20 Re: brak zajęć dodatkowych/ kółek w SP 24.09.17, 07:53
            W prywatnej szkole to norma że nauczyciel pracuje dodatkowo jedną lub dwie godziny. Wszak widać różnicę pomiędzy panią z banku która pracuje 8 godzin a nauczycielem który wychodzi ze szkoły po 4 czy 5 godzinac. Nie wspominając o wolnych wakacjach.
            • chocolate-cakes Re: brak zajęć dodatkowych/ kółek w SP 24.09.17, 09:02
              Nena20, pracowałaś kiedyś w prywatnej szkole?
              Ja tak. 18 lat i jeszcze będę tam rok na pół etatu. Wcześniej częściej miałam półtora etatu niż jeden. Nigdy nie miałam żadnych dodatkowych kółek za darmo. Od tego roku jest coś w tym stylu, ale to nie musi być kółko, może być tak, że jadę gdzieś z uczniami na tydzień i potem przez pół roku nic, albo mam jedno dodatkowe spotkanie godzinne na miesiąc. Albo wyjazd na weekend raz w roku, różnie.
              Gdyby w prywatnej szkole było tak super, to nie byłoby takiej rotacji nauczycieli. Oczywiście są różne szkoły prywatne, nie zaprzeczam, że gdzieś może być super.
              • little_fish Re: brak zajęć dodatkowych/ kółek w SP 24.09.17, 09:07
                Ja pracuję w państwowej i u nas dodatkowe godziny to norma. Wszystko zależy od dyrekcji, a nie typu szkoły. Poza tym, co to znaczy "pracuje dodatkowo" - skąd wiesz jak skonstruowana jest umowa takich nauczycieli? Może te zajęcia mają po prostu w umowie i wcale nie pracuje dodatkowo?
                • chocolate-cakes Re: brak zajęć dodatkowych/ kółek w SP 24.09.17, 09:21
                  Też myślę, że wszystko zależy od dyrektora.
                  Jako rodzic nigdy nie miałam pojęcia, czy dany nauczycieli prowadzi kółko czy fakultet w ramach etatu czy nie. Nie pytam przecież o to.
                  Teraz pracuję w liceum publicznym, w którym nie muszę dodatkowo pracować za darmo. Mam oprócz etatu dwie godziny z chorym uczniem, na terenie szkoły, oczywiście dodatkowo płatne. Mam koleżankę w innym liceum i tam mają jedną dodatkową, niepłatną godzinę w tygodniu, na przykład na pomoc uczniom, którzy byli nieobecni w szkole. To faktycznie zależy od dyrekcji.
                  • little_fish Re: brak zajęć dodatkowych/ kółek w SP 24.09.17, 09:28
                    Rodzic generalnie nie ma pojęcia jak organizowane są zajęcia pozalekcyjne, bo to nie jego broszka przecież. U nas były kółka w ramach etatu, w ramach słynnego art. 42, a po jego zniesieniu z polecenia dyrektora, część prowadziła jeszcze jakieś dodatkowe rzeczy "charytatywnie", a teraz doszły jeszcze zajęcia projektowe 😁 nikt się tym nie połapie
              • nena20 Re: brak zajęć dodatkowych/ kółek w SP 24.09.17, 10:41
                Z tego co wiem nauczyciele pracują od dawna i nie ma rotacji. Po części pracuję w szkolnictwie i tak uważam że dzieci nie powinny być upychane jak worki kartofli na świetlicy. Szkoła rejonowa to porażka, od wielu lat wypada najgorzej w mieście i nikt się nie zastanawia dlaczego i nikt też dzieciom specjalnie nie chce pomóc. Proszę nie piszcie o ciężkiej pracy i niskiej płacy bo jeśliby tak było to gdzie wakaty.
                • little_fish Re: brak zajęć dodatkowych/ kółek w SP 24.09.17, 10:52
                  No ale to wina dyrekcji tej rejonówki. Mam dziecko w szkole publicznej, kółka są. Ja pracuję w publicznej, zajęć dodatkowych od groma
                • chocolate-cakes Re: brak zajęć dodatkowych/ kółek w SP 24.09.17, 11:21
                  nena20 napisała:

> Z tego co wiem nauczyciele pracują od dawna i nie ma rotacji. Po części pracuję
                  > w szkolnictwie i tak uważam że dzieci nie powinny być upychane jak worki karto
                  > fli na świetlicy. Szkoła rejonowa to porażka, od wielu lat wypada najgorzej w m
                  > ieście i nikt się nie zastanawia dlaczego i nikt też dzieciom specjalnie nie ch
                  > ce pomóc. Proszę nie piszcie o ciężkiej pracy i niskiej płacy bo jeśliby tak by
                  > ło to gdzie wakaty.

Wiesz, u mnie też jest kilkanaście osób, które pracują w tej prywatnej szkole od 10-20 lat. Nie każdy chce zmieniać co chwilę pracę. Oczywiście że jakieś plusy były, nawet sporo, dlatego byłam tam tak długo. Ale jest kilka etatów, na które co 2-3 lata przychodzi ktoś nowy i odchodzi do szkoły publicznej lub w ogóle do innej pracy. Oczywiście możliwe, że ta szkoła, o której piszesz jest świetna, nauczyciele zarabiają tam bardzo dużo i jest tam miła atmosfera. Nie znam wszystkich szkół prywatnych w Polsce, tym bardziej szkół podstawowych, wypowiadam się tylko na temat jednej, w której pracowałam. Liceum i gimnazjum, do tego katolickie. Nigdy nie pisałam, że jest mi źle w tej pracy, nie pamiętam też aby żaliła się jakaś inna ematka nauczycielka. Bardzo lubię uczyć, ale tylko w liceum. Dlatego też odeszłam ze szkoły, w której zostanie małe liceum ale będzie też podstawówka. Teraz jestem bardzo zadowolona. Uczniowie są naprawdę na poziomie, mam wychowawstwo w bardzo fajnej klasie.
                  Chodziło mi tylko o to, czy ty dokładnie wiesz, jak są rozliczane kółka w tej szkole? Bo ja jako rodzic takich rzeczy nie wiem. Bo skąd niby?
                  W tej szkole, w której pracowałam, rodzicom się wydaje, że skoro oni płacą czesne, to nauczyciele bardzo dużo zarabiają. Guzik prawda, ale przecież im tego nie powiem. Kiedyś zarobki były ok, naprawdę. Od kilku lat niższe niż w szkole publicznej.
                  • chocolate-cakes Re: brak zajęć dodatkowych/ kółek w SP 24.09.17, 11:29
                    Co to znaczy, że ktoś po części pracuje w szkolnictwie?
                    • nena20 Re: brak zajęć dodatkowych/ kółek w SP 24.09.17, 12:10
                      Piszemy o poziomie podstawowym więc nie znam realiów i dlatego napisałam że znam pracę nauczyciela ale częściowo .Nie ma co się zalic że kółka to darmowa praca. Może na swoim przykładzie, dostaję studenta na seminarium i na semestr dwie godziny mam naliczone. Teraz jak myślicie ile muszę poświęcić czasu aby praca była dobrze zaplanowana napisana i obroniona. Bywa że mam i 6 studentów. Czy uważacie że za ten czas powinnam mieć więcej godzin w pensum?
                      Wiem tylko że bywają szkoły z wynikami po testach ciągle nisko w rankingu. Dokładnie od takiej ucieklismy, co ciekawe ksiądz na kolędzie skwitował że dobrze zrobiliśmy wszak to najgorsza szkoła w mieście to usłyszał na radzie pedagogicznej jak był na niej po raz pierwszy. Porażka po całości. Może właśnie w tej szkole pracują nauczyciele którzy nie chcą poświęcić ani minuty więcej dla ucznia. Dyrektor powinien dobierać sobie kadrę co to nie będzie biadolila o 45 minut raz w tygodniu. Mnie w szkole prywatnej nie interesuje jak mają płacone tylko jakie są efekty i aby dzieci nie były przechowywane na świetlicy tylko efektywnie spędzały ten czas. Po 15 czy 16 dziecko ma czas na zabawę i odrabianie lekcji.
                      • little_fish Re: brak zajęć dodatkowych/ kółek w SP 24.09.17, 12:19
                        Czasem szkoła może się wysilać, a wyniki będą takie se. Podstawówka moich dzieci jest w kiepskiej, biednej części miasta. Masa kółek, zajęć dodatkowych, wymiana uczniowska za granicę itp. Od lat najniższej w sprawdzianie w naszym miasteczku. Koleżanka ma dzieci w tej najlepszej. Kółek i zajęć jak na lekarstwo. Ale .... bogata dzielnica, prawie wszystkie dzieci chodzą na płatne zajęcia poza szkołą.
                        Tego co napisałaś o seminariach nie bardzo rozumiem. Dwie godziny dodatkowo na studenta POZA seminariami? Ja studiowałam dawno, ale poza seminariami nikt się ze mną dodatkowo nie spotykał, a pracę jakoś napisałam ...
                        • nena20 Re: brak zajęć dodatkowych/ kółek w SP 24.09.17, 14:14
                          Rocznie na jednego studenta dostaje 4 godziny czyli po dwie na semestr . W tym czasie mam przeprowadzić dwa spotkania seminaryjne jako prowadząca grupę. Do tego często wymyślam temat, zatwierdzam spis treści treści i nadzoruje postępy pracy dalej jeszcze muszę pracę sprawdzić często czytam dwa lub trzy razy a na koniec jeszcze czas obrony pracy. Wszystko to za 4 godziny oczywiście każda po 45 minut. Jest jak jest i nigdy nie przyszło mi do głowy twierdzić że akurat z tymi studentami pracuję za darmo.
                          • little_fish Re: brak zajęć dodatkowych/ kółek w SP 24.09.17, 14:19
                            No ale nauczyciel też sprawdza prace, zeszyty, itp i nie twierdzi, ze robi to za darmo.
                            Co to za studenci co im temat trzeba wymyślać, to nie skomentuję
                            • nena20 Re: brak zajęć dodatkowych/ kółek w SP 24.09.17, 14:55
                              Ale przeczytanie zwykłego kolokwium jak i sprawdzianu zajmuje chwilę natomiast pracy kilka godzin i to jedno czytanie . Owszem jestem odpowiedzialna za tematy które raz w roku muszę proponować.
                            • chocolate-cakes Re: brak zajęć dodatkowych/ kółek w SP 24.09.17, 15:10
                              Na pewno są to dłuższe i poważniejsze prace. Rozumiem.
                              Ja dzisiaj sprawdzałam dwie godziny prace maturalne do matury rozszerzonej, język angielski. Normalna rzecz, to moja praca. Nie mówię, że to robię za darmo. A jest niedziela.
                              Mam też lektorat na uczelni, parę godzin. Muszę mieć konsultacje, w sumie to za darmo, bo tam płacą mi za godzinę zajęć. Ale ok, mam to w umowie i nie narzekam, jest jak jest.
                      • chocolate-cakes Re: brak zajęć dodatkowych/ kółek w SP 24.09.17, 15:06
                        Ok, rozumiem. Nie znam kompletnie realiów prywatnych szkół podstawowych. Może faktycznie wasza rejonowa jest fatalna. Ja mam już duże dzieci i nie jestem na bieżąco, ale chodziły do bardzo przyzwoitej szkoły podstawowej państwowej, były tam kółka zainteresowań, basen, klasy do 22 - 25 uczniów.
                        To była zwykła osiedlowa szkoła. Naprawdę ok.
                        Syn był potem w niepublicznym gimnazjum. Też ok. A córka w publicznym, ale przy liceum. Bardzo dobra szkoła i do tego bezpłatna.
                      • chocolate-cakes Re: brak zajęć dodatkowych/ kółek w SP 24.09.17, 15:15
                        Jeszcze jedno. Oczywiście że cię nie interesuje w szkole prywatnej jak się dyrektor rozlicza z nauczycielami. Też by mnie to nie interesowało jako rodzica. To umowa między nauczycielem a dyrektorem. Z tym że z twojej wypowiedzi zrozumiałam, że ty wiesz, że nauczyciel w szkole prywatnej ma płacone za etat, a do tego zawsze ma mieć dwa kółka obowiązkowo. Ok, w mojej dawnej szkole właśnie tak jest, że jest to w umowie. No i ok, komu się nie spodobało to zmienił pracę. Rozumiem że ty się domyślasz, że tak jest z kółkami.
    • noemi29 Re: brak zajęć dodatkowych/ kółek w SP 23.09.17, 14:58
      U nas też nie ma...ale...młody ma zmianę nauczycielki i wreszcie trafił na taką, której coś się chce. Poinformowała na zebraniu, że wystąpiła o dodatkowe godziny na kołko teatralne i plastyczne. Nawet jeśli się nie uda, to i tak doceniam. Sama rówbież za darmo nie chciałabym zostawać po godzinach.
      • dolores12 Re: brak zajęć dodatkowych/ kółek w SP 23.09.17, 15:46
        U nas do zeszłego roku było nic,co tłumaczono brakiem sal (lekcje do 16). W tym roku oczywiście nadal nic(lekcje do 18) , całe szczęście zabrałam dzieci do nowo tworzonej podstawówki i tam jest pełny wybór. Wszystko zależy od dyrekcji- jak nie zmusza to nauczyciele nie robią.
    • memphis90 Re: brak zajęć dodatkowych/ kółek w SP 23.09.17, 15:50
      U nas było kółko teatralne, a poza tym nie słyszałam o żadnym innym. Tylko firmy zewnętrzne, za stowke od zajęć...
    • little_fish Re: brak zajęć dodatkowych/ kółek w SP 23.09.17, 16:15
      Brak może wynikać z braku chęci nauczycieli i/lub kiepskiego zarządzania szkołą. U mnie po zlikwidowaniu godzin karcianych dyrekcja utrzymała w mocy konieczność wypracowania dwóch godzin niedydaktycznych na rzecz dzieci. W tym roku, z powodu dużego projektu unijnego i wielu dodatkowych zajęć z tego wynikających, musimy wypracować jedną godzinę w tygodniu. Kółka i warsztaty są cały czas. W podstawówce dziecka również są zajęcia dodatkowe
    • afro.ninja Re: brak zajęć dodatkowych/ kółek w SP 23.09.17, 16:22
      To zależy od szkoły. Zastanawiałam się nad publiczna, gdzie byl nawet kurs chińskiego. W mojej też bardzo niewiele zajęć, jakis angielski.
      • leann32 Re: brak zajęć dodatkowych/ kółek w SP 23.09.17, 16:46
        Ja przepisalam do prywatnej. Efekt jest taki ze codziennie sa minimum dwie godziny kolek - angielski, szachy, aikido itd. Kazde inne, co jedne to fajniejsze np medyczne z nauka pierwszej pomocy. Do tego sa zaraz po lekcjach wiec odbieram dziecko o 16 ale jest juz po wszystkich kolkach i mamy calutka reszte dnia dla siebie, a nie ze wracamy do domu, rzucamy tornister i ruszamy autem w najwieksze korki zeby do 19 ogarnac zajecia dodatkowe a wieczorem pasc na pysk.
        • agrypina6 Re: brak zajęć dodatkowych/ kółek w SP 23.09.17, 16:56
          A jaka jest cena prywatnej? Duże miasto? Pytam tak orientacyjnie, bo mam jeszcze chwilę do zastanowienia.
          • butch_cassidy Re: brak zajęć dodatkowych/ kółek w SP 23.09.17, 17:18
            Był taki wątek. Poszukaj.
    • kub-ma Re: brak zajęć dodatkowych/ kółek w SP 23.09.17, 17:58
      W mojej szkole są i prowadzimy je bezpłatnie.
      Ale jest to duże wyzwanie. Doszły klasy siódme i brakuje sal na zajęcia. Poza tym zajęcia dodatkowe dla klas siódmych mogę prowadzić na ósmych godzinach lekcyjnych. Zaczynam zatem przed ósmą i kończę przed szesnastą. Niby ok bo 8 godzin w pracy. Tyle tylko, że mając w ciągu dnia godziny bez prowadzonych lekcji to właściwie nie mam stanowiska pracy i niewiele mogę zrobić. Czyli tak jakbym nie pracowała przez ten czas i robotę zabieram do domu. Odbywa się to niestety kosztem czasu dla moich własnych dzieci. Kiepsko po tej reformie.
      • moadek Re: brak zajęć dodatkowych/ kółek w SP 23.09.17, 19:02
        Nie możesz sprawdzać prac klasowych ,przygotowywać lekcji ?mając okienko między zajęciami no bez przesady ???
        • little_fish Re: brak zajęć dodatkowych/ kółek w SP 23.09.17, 19:05
          Próbowałaś skupić sie w pomieszczeniu, w którym kilka osób rozmawia, je, pije, wchodz, wychodzi, kręci się we wszystkie strony?
          • turzyca Re: brak zajęć dodatkowych/ kółek w SP 23.09.17, 19:39
            Brzmi jak openspace.
            • little_fish Re: brak zajęć dodatkowych/ kółek w SP 23.09.17, 19:47
              W opensace z założenia wszystkie osoby pracują. W pokoju nauczycielskim niekoniecznie. Pokoje nauczycielskie w polskich szkolach ro raczej pokoje socjalne, niż miejsca do pracy. No i nie każdy potrafi pracować w openspace. Ja nie zatrudniałam się w tego typu miejscu i nie potrafię tak pracować
              • kurt.wallander Re: brak zajęć dodatkowych/ kółek w SP 24.09.17, 00:11
                little_fish napisała:

> W opensace z założenia wszystkie osoby pracują. W pokoju nauczycielskim niekoni
                > ecznie. Pokoje nauczycielskie w polskich szkolach ro raczej pokoje socjalne, ni
                > ż miejsca do pracy. No i nie każdy potrafi pracować w openspace. Ja nie zatrudn
                > iałam się w tego typu miejscu i nie potrafię tak pracować

Ale te gadające tłumy to chyba głównie na przerwie, a później rozchodzą się do sal?
                • little_fish Re: brak zajęć dodatkowych/ kółek w SP 24.09.17, 00:26
                  Niekoniecznie. Okienko może mieć kilka osób. Ktoś zaczyna od trzeciej lekcji, ale dojeżdża i ma autobus wcześniej. Ktoś przyszedł wcześniej, bo miał się spotkać z dyrekcją/rodzicem, ale spotkanie odwołano. Ktoś już skończył i czeka na autobus / dziecko / koleżankę z którą chce coś omówić. Oczywiście są lekcje, gdzie w pokoju nie ma nikogo, ale niekoniecznie non stop. Zwłaszcza w opisanej wyżej sytuacji - nauczyciel skończył lekcje i czeka na klasę / salę. Takich nauczycieli może być więcej
                • chocolate-cakes Re: brak zajęć dodatkowych/ kółek w SP 24.09.17, 07:42
                  Napiszę tylko o warunkach w pokoju nauczycielskim w czasie, gdy kończy się przerwa i wszyscy idą do sal. Nie o kółkach, bo pracuję w liceum i tu są raczej fakultety, nie kółka szachowe czy historyczne itp.
                  W szkole, w której pracowałam kilkanaście lat była ogromna przestrzeń w pokoju nauczycielskim. Były komputery i zawsze wolny stolik do sprawdzania prac oraz wolny komputer do wpisania ocen. Nawet gdy ktoś gadał, to można było usiąść kawałek dalej. Zawsze też była jakaś sala wolna i tam można było w spokoju sprawdzić wypracowania. Okienek zawsze miałam 3-5 w tygodniu, nie ja jedna.
                  Jestem w tej szkole jeszcze na pół etatu, uczę maturzystów. Ale od września pracuję i mam zamiar pracować długo w innym liceum, publicznym. Tam mam etat i wychowawstwo. Jest tam mnóstwo plusów, uczniowie bardzo na poziomie, choć nie chodzi mi o to, że są najlepsi, nie, to nie jest ten typ liceum. Są bardzo kulturalni, chcą się uczyć. Dyrektor jest ok, nauczyciele też. Ale pokój nauczycielski to dramat. Może jedna piąta tego, co miałam w szkole niepublicznej. Maleńki. Ciągle, naprawdę ciągle ktoś tam jest i ciągle gada. Nawet nie każdy tam znajdzie krzesło. Sal wolnych nie ma żeby sobie iść coś posprawdzać. Ale okienko mam tylko jedno, bo w kolejnym mam ucznia na zajęciach indywidualnych. Dopiero teraz widzę, że są szkoły, w których są naprawdę marne warunki lokalowe, bardzo ciasno. Na szczęście w tej szkole jest mnóstwo plusów smile
                  • little_fish Re: brak zajęć dodatkowych/ kółek w SP 24.09.17, 08:43
                    Oczywiście, że są takie szkoły. U mnie w pokoju jest chyba ze dwadzieścia miejsc przy jednym długim stole. Nauczycieli w szkole ponad 70 Wyizolować sie nie da, stół stoi między drzwiami wejściowymi a szafami na ubrania i dzienniki. Pokój to taka długa kiszka, po jednej stronie na długiej ścianie gazetki informacyjne, po drugiej szafki nauczycieli - w efekcie za plecami cały czas ktoś przełazi. Jeden komputer przy osobnym stoliku i główna drukarka/ksero, wiec caly czas ktoś tam coś robi ....
                  • arwena_11 Re: brak zajęć dodatkowych/ kółek w SP 24.09.17, 14:50
                    A biblioteki nie macie? Tam z założenia ma być cicho i spokojnie.
                    • chocolate-cakes Re: brak zajęć dodatkowych/ kółek w SP 24.09.17, 15:26
                      U mnie w starej pracy jest biblioteka i mnóstwo miejsca. W nowej nie ma biblioteki. Naprawdę. To znaczy jest, ale nie w szkole, w ogóle gdzie indziej, ale należy do szkoły. Wiem, że to dziwne, sama byłam zaskoczona. W starej szkole tematy do dziennika elektronicznego czy usprawiedliwienia, informacje o sprawdzianie pisałam raz dwa w czasie lekcji. W nowej szkole nie mam praktycznie komputera w żadnej sali. Obecności sprawdzam na własnym telefonie, z prywatnego internetu. Tematy piszę na komputerze w domu, sprawdzam wszystko w domu, oceny wpisuję w domu, do rodziców i uczniów informacje piszę w domu w godzinach 16.30 - 18.30. Oczywiście nie codziennie. Co drugi dzień. Naprawdę w tej szkole nie ma kompletnie na to warunków. W starej szkole czasem byłam godzinę szybciej czy zostałam godzinę dłużej, albo w czasie dwóch okienek pod rząd mnóstwo rzeczy zrobiłam. Teraz wracam do domu i tam mam normalne warunki do pracy.
                    • little_fish Re: brak zajęć dodatkowych/ kółek w SP 24.09.17, 16:09
                      W bibliotece odbywają się zajęcia, np rewalidacyjne. Po zajęciach często przychodzą dzieci korzystać z komputerów. Przy stole w bibliotece usiądzie 5-6 osób, to i tak nie zaspokoi wszystkich potrzeb. Ale ja tam właśnie często pracuję, bo są tam potrzebne mi sprzęty. Laminarka, bindownice, gilotyna
          • moadek Re: brak zajęć dodatkowych/ kółek w SP 23.09.17, 21:02
            Tak. Mam tak na co dzień 8h dziennie w pracy i wierz mi nie przerzucam marchewki. Jeżeli myślisz ze wszyscy ludzie pracujący głową mają zaciszne gabinety jesteś w błędzie.
            • little_fish Re: brak zajęć dodatkowych/ kółek w SP 23.09.17, 21:09
              Ale zdecydowałaś sie na taki rodzaj pracy. I naprawdę gdy ty pracujesz koleżanka obok gada przez telefon z przyjaciółką, druga wyjmuje sałatkę z ogórkiem małosolnym i koperkiem i radośnie chrupie, trzecia właśnie weszła i komentuje obrzydliwą pogodę itp.... czy może jednak wszystkie pracujecie, każda przy swoim biurku?
            • kub-ma Re: brak zajęć dodatkowych/ kółek w SP 23.09.17, 22:17
              Tu nie chodzi o zaciszny gabinet tylko swoje miejsce do pracy z potrzebnymi rzeczami, bez kolejki do komputera, bez konieczności przesuwania swoich rzeczy na stole, bo ktoś właśnie usiadł obok ciebie i też potrzebuje trochę miejsca. Zapomnisz zabrać ze sobą z sali czerwony długopis i już nic nie sprawdzisz przez 45 min.
              • little_fish Re: brak zajęć dodatkowych/ kółek w SP 23.09.17, 22:22
                Otóż to, gdyby szkoły miały możliwości powinny się w nich znajdować dwa pokoje - jeden socjalny, a drugi do pracy. Choć ja w systemie okienek (pojedynczych)pracować nie potrafię. To co robię najczęściej przygotowując się do zajęć nie ma sensu gdy ma się do dyspozycji pół godziny
        • kub-ma Re: brak zajęć dodatkowych/ kółek w SP 23.09.17, 19:09
          Mogę, ale nie mam zbytnio gdzie. Z sali muszę wyjść a pokój nauczycielski, niezbyt duży, jest jeden dla kilkudziesięciu nauczycieli, z jednym komputerem. Lekcji nie przygotuję, bo materiały są w sali, sprawdzanie prac jest trudne, bo ciągle ktoś wchodzi i wychodzi, pyta o coś itp. Mocno średnie te warunki pracy. Nie przesadzam.
          • moadek Re: brak zajęć dodatkowych/ kółek w SP 23.09.17, 21:08
            Rozumiem ale jeżeli w swojej nienauczycielskiej pracy nie skupie się w nazwijmy to open space to tez mam wybór zostać dłużej , zabrać co możliwe do domu albo........ zmienić pracę. Nic w tym dziwnego ....
            • little_fish Re: brak zajęć dodatkowych/ kółek w SP 23.09.17, 21:10
              Ale ty zatrudniałaś sie do pracy w openspace a nauczyciele nie. Proste
              • moadek Re: brak zajęć dodatkowych/ kółek w SP 24.09.17, 00:51
                naprawde Ty nie ? zatrudniając się nie wiedziałaś jak wygląda praca nauczyciela?j
                • moadek Re: brak zajęć dodatkowych/ kółek w SP 24.09.17, 00:54
                  tanauczyciele to biedne owieczki i ślepe wszyscy wiedzą jakie będą mieć warunki pracy tylko oni tacy pokrzywdzeni
                  • little_fish Re: brak zajęć dodatkowych/ kółek w SP 24.09.17, 01:02
                    A gdzie wyczytałaś, że jestem/czuję się pokrzywdzona? Stwierdzam tylko, że w mojej szkole warunków w pokoju nauczycielskim nie ma i że ja nie potrafię efektywnie wykorzystać godzinnego okienka, bo to w najlepszym razie daje pół godziny pracy. I tyle. I nie dziwię się kub-mie, ze uważa to za stracony czas.
                  • kub-ma Re: brak zajęć dodatkowych/ kółek w SP 24.09.17, 10:23
                    Błędnie interpretujesz i i niepotrzebnie obrażasz.
                    Przed reformą było średnio. Teraz jest kiepsko. Openspace to nie salka a w niej trzy stoły i kilkanaście krzeseł dla kilkudziesięciu osób (na szczęście nie dla wszystkich naraz).
                    • arwena_11 Re: brak zajęć dodatkowych/ kółek w SP 24.09.17, 14:52
                      Nie masz biblioteki? Czytelni?
                      • kub-ma Re: brak zajęć dodatkowych/ kółek w SP 24.09.17, 16:07
                        Czemu nie chcecie uwierzyć, że nie ma gdzie, bo są problemy lokalowe? Tylko na silę udowadniacie mi, ze jestem nieporadna?
                        Biblioteka jest mała, ciągle są dzieci które nie chodzą na religię. Poza tym od początku roku były tam stosy tysięcy książek w ramach darmowych podręczników (a jeszcze nie wszystkie dostarczono).
                    • moadek Re: brak zajęć dodatkowych/ kółek w SP 24.09.17, 16:39
                      Nieobrażam . Po prostu wiem o której moje koleżanki nauczycielki odbierają dziecko z przedszkola o której ja. Ba, jedna poszła na etat urzędnika . Wytrzymała aż 2 lata
                      Wróciła do zawodu . Powód , sama powiedziala nie miała na nic czasu, zaniedbala dzieci, a o tym co mówiła o wakacjach i dniach wolnych nie chce mi się nawet pisać.
                      Nie nie obrażam zawodu nauczyciela- ja Wam po prostu zazdroszczę i żałuję że się na niego nie zdecydowałam .
                      I taka puenta : Kiedyś wychodziłam ze szkoły , wzięłam dzień wolny żeby pomóc przy jakimiś przedstawieniu, tak się złożyło ze wychodziła również znajoma nauczycielka (na marginesie bylo coś ok 13)
                      -Oo pani Moadek widzę ze coś pani zmęczona, proszę sie nie martwic już za dwa tygodnie wakacje to pani odpocznie. Spojrzałam na nią i powiedzialam- niestety urlop mam dopiero w sierpniu 2 tygodnie. Odpowiedziała: Oj PRZEPRASZAM zapomniałam ,że pani nie nauczycielka.
                      • little_fish Re: brak zajęć dodatkowych/ kółek w SP 24.09.17, 16:57
                        Ja to rozumiem, ale nijak to ci mówisz nie ma się do tego, że w szkole trudno popracować, stąd to szybsze wychodzenie do domu i praca wieczorem. Ja nie miałabym problemu być w pracy 8 godzin, pod warunkiem, ze mogłabym popracować, a nie koczować w pokoju nauczycielskim. A co do czasu pracy, to też nie zawsze jest różowo. W poniedziałek kończę o 17, w środę o 16.30. Naprawdę nie zawsze wychodzę o 13. Choć zdaję sobie sprawę że zawód ten wygląda atrakcyjnie. Co mnie irytuje, to każdy fakt pokazania minusów kończy się ironicznym "o jakie biedne owieczki, nie wiedziały gdzie się zatrudniają" albo stwierdzeniem, że ciągle nam źle i narzekamy. Ja jestem z zawodu i pracy bardzo zadowolona, to że widzę minusy, nie znaczy że narzekam
                      • chocolate-cakes Re: brak zajęć dodatkowych/ kółek w SP 24.09.17, 17:00
                        moadek napisała:

> Nie nie obrażam zawodu nauczyciela- ja Wam po prostu zazdroszczę i żałuję że s
                        > ię na niego nie zdecydowałam .

smile
                        Zawód ma mnóstwo plusów. Ja ucząc całe życie w liceum, jestem bardzo na czasie ze wszystkim, co dotyczy nastolatków i ciągle mi się wydaje, że mam max 30 lat smile
                        Gdy miałam małe dzieci, pracowałam na 3/4 etatu (nigdy nie byłam na wychowawczym) i na pewno nie codziennie, ale 2-3 razy w tygodniu mogłam odebrać dzieci o 14.00. Gorzej było w maju, nieraz nie byłam na dniu matki, w ogóle nie chodziłam na żadne przedstawienia, bo matura do 19.00, bo lekcje do 16.30. Córka mi wypomina do dziś, choć przedszkole ukończyła 10 lat temu. Miałam czas dla dzieci w czasie wakacji. Jeśli ktoś lubi uczyć i lubi w ogóle młodych ludzi, tak jak ja, to jest to naprawdę fajny zawód. Nie narzekam smile. Jedyne, co bym chciała, to zawsze mieć możliwość 5-6 nadgodzin w tygodniu, aby trochę więcej zarobić. Zwykle mam co najmniej 6 lekcji dziennie plus okienko, dwa razy w tygodniu 8 lekcji. Na szczęście uczę angielskiego w grupach, teraz w szkole, gdzie jest bardzo grzeczna młodzież i jest mi na pewno łatwiej niż w 35 osobowej klasie, gdzie ciągle ktoś gada, pięć osób łazi po klasie bo ma ADHD. W prywatnej szkole miałam takie gagatki.
                • little_fish Re: brak zajęć dodatkowych/ kółek w SP 24.09.17, 01:33
                  Oczywiście, że wiedziałam. Cztery godziny dziennie w szkole. Reszta pracy realizowana w dowolnie wybranym miejscu i czasie. O openspace nie było mowy 😉
    • mae224 Re: brak zajęć dodatkowych/ kółek w SP 23.09.17, 19:33
      u nas są! połowa z katechetkami: schola, życie parafialne, spotkania biblijne i jakieś prace charytatywne. czy u Was też tak jest??? w zeszłym roku zupełnie inne. szkoła zwykła, centrum dużego miasta.
    • kouda Re: brak zajęć dodatkowych/ kółek w SP 24.09.17, 07:52
      Samorzady powinny dawac pieniadze na kolka i zajecia dodtakowe, maja na to budzet
      Czy dlatego nauczyciele maja za darmo pracowac, bo im nie chca placic? Tez bym nie robila nic ponad pensum. E
    • zuleyka.z.talgaru Re: brak zajęć dodatkowych/ kółek w SP 24.09.17, 15:08
      U nas jest beznadziejny dyrektor i nie ma w tym roku już żadnych kółek poza matematycznym. Są oczywiście zajęcia odpłatne organizowane przez firmy z zewnątrz.
      • little_fish Re: brak zajęć dodatkowych/ kółek w SP 24.09.17, 16:13
        To faktycznie beznadzieja. Kurde, zamiast toczyć boje o likwidację KN trzeba zmusić dyrektorów żeby korzystali z tych możliwości które karta im daje. A daje możliwość zlecenia prac / zajęć na rzecz uczniów. U nas naprawdę każdy wypracowywał dwie godziny i zajęć było mnóstwo. A teraz doszły jeszcze zajęcia projektowe
        • aaa-aaa-pl Re: brak zajęć dodatkowych/ kółek w SP 24.09.17, 20:22
          A dlaczego nie można nauczycielom zwyczajnie zapłacić za te zajęcia ?
          • little_fish Re: brak zajęć dodatkowych/ kółek w SP 24.09.17, 20:25
            Bo organy prowadzące szkoły zwyczajnie nie mają na to pieniędzy? Bo czas pracy nauczyciela to 40 w tym 18 / 20 / 24 / 30 godzin dydaktycznych, a w pozostałych dyrekcja może zlecić wykonywanie innych zadań?
            • moadek Re: brak zajęć dodatkowych/ kółek w SP 25.09.17, 08:46
              A innymi zadaniami nie może być prowadzenie kółka choćby i raz w tygodniu?. Do 40 h to sporo brakuje.
              • little_fish Re: brak zajęć dodatkowych/ kółek w SP 25.09.17, 09:33
                No może właśnie. Dlatego organy prowadzące za to nie płacą, bo szkoły mają inne możliwości organizowania takich zajęć. U nas dyrekcja zleca organizację kółek, pracę w świetlicy, dodatkowe zajęcia terapeutyczne np logopedię, co tam jest potrzebne
                • kouda Re: brak zajęć dodatkowych/ kółek w SP 25.09.17, 09:51
                  little_fish napisała:

> No może właśnie. Dlatego organy prowadzące za to nie płacą, bo szkoły mają inne
                  > możliwości organizowania takich zajęć. U nas dyrekcja zleca organizację kółek,
                  > pracę w świetlicy, dodatkowe zajęcia terapeutyczne np logopedię, co tam jest p
                  > otrzebne

czyli zmusic do pracy za darmo? swietnie
                  sobie za kazda sesje wyplacaja jakos
                  pensum to okreslony czas zajec dydaktycznych
                  i okresla go ustawa
                  kazda inna godzina spedzona na zajeciach to nadgodzina - platna
                  byl absurdalny zapis o 2 godzinach z uczniem w ramach art 42, co de facto zwiekszalo pensum o 2 godziny
                  czas pracy nauczyciela to 40 godzin, w tym 18 dydaktycznych
                  a kazda inna platna
                  do pozostalych wlicza sie czas konsultacji, zebran, rad i przygotowania do zajec
                  a nie 40 godzin dygania za darmo, zeby rozwijac cudze dzieci i urzadzac im darmowe terapie
                  nawet zreszta w art. 42 bylo, ze nie moga to byc zajecia specjalistyczne, tylko najwyzej kolko haftu i spiewu bialym glosem
                  zaden dyrektor nie ma prawa zmusic do dodatkowych nieplatnych godzin logopedycznych - na pewno, jesli wasz tak robi, to niech sie tym prawnik zajmie
                  • little_fish Re: brak zajęć dodatkowych/ kółek w SP 25.09.17, 09:56
                    Nie potrzebujemy prawnika, spokojnie. Dajemy radę. Nikt nie cierpi z powodu dodatkowej godziny. Powiem więcej - przed erą artykułu 42 też były u nas prowadzone zajęcia 😊
                    • kouda Re: brak zajęć dodatkowych/ kółek w SP 25.09.17, 10:23
                      aha, swietlica tez jest platna i samorzady musza znalezc na to pieniadze a nnie brac z lapanek na kolejne godziny nieszczesnikow
                      • little_fish Re: brak zajęć dodatkowych/ kółek w SP 25.09.17, 10:38
                        Oczywiście, że jest płatna. Są opłacani nauczyciele świetlicy. Ale czasem trzeba im rąk do pomocy. Po prostu.
                        Owszem, kółka mogą być opłacane, ale co jeśli samorząd nie da kasy, bo nie ma? Dzieci zostaną bez zajęć
                        • kouda Re: brak zajęć dodatkowych/ kółek w SP 25.09.17, 10:51
                          Oczywiście, że jest płatna. Są opłacani nauczyciele świetlicy. Ale czasem trzeba im rąk do pomocy. Po prostu.
                          _____________-
                          i tak skwapliwie nauczyciele przychodza pomagac za darmo kolegom w godzinach swietlicowych
                          nie rozsmieszaj mnie
                          skad wiesz, w jaki sposob dyrekcja rozlicza kolka - zadladsz im w umowy?
                          • little_fish Re: brak zajęć dodatkowych/ kółek w SP 25.09.17, 10:58
                            Wystarczy, że zajrzę w swoją umowę.
                            Tak, skwapliwie przychodzą pomagać kolegom, w ramach zajęć zleconych przez dyrekcję
                            • kouda Re: brak zajęć dodatkowych/ kółek w SP 25.09.17, 11:02
                              to ile kolek i ile tej swietlicy prowadzisz za darmo w ramach zajec zleconych przez dyrekcje?
                              • arwena_11 Re: brak zajęć dodatkowych/ kółek w SP 25.09.17, 11:07
                                Nie za darmo, tylko w ramach 40h pracy.

Przy takich nauczycielach jak ty, powinno się zlikwidować KN i jej przywileje. Siedźcie na d..pach 8h dziennie w szkołach ( wcale to nie oznacza pracy od 8-16 ). Zebrań w szkołach wcale nie ma tak dużo, żebyście się tak bardzo na nich przemęczali. 2 w semestrze? W dobie dzienników elektronicznych - nie ma potrzeby chodzenia na zebrania.
                                • kouda Re: brak zajęć dodatkowych/ kółek w SP 25.09.17, 11:16
                                  ja stoje na stanowisku, ze za kazda godzine dydaktyczna nalezy zaplacic
                                  i powinny to zrobic samorzady, czyli panstwo po prostu
                                  ono wam ma zagwarantowac rzetelna edukacje
                                  co do oferty pozalekcyjnej - nie jestem pewna, choc minister likwidujac 42 gwarantowala, ze nie oznacza to pracy za darmo
                                  wymaganie od nauczycieli, zeby kosztem swojego prywatnego czasu za darmo organizowali dzieciom kolka tanca i rozanca i pretensje, ze malo, sa nie w porzadku
                                  i pod zly adres
                                  do gmin nalezy je kierowac ze oszczedzaja na waszych dzieciach
                                  nie do pani od polskiego
                                  ja za zajecia swoich dzieci place co miesiac i dodatkow musze je na nie dowiezc
                                  • arwena_11 Re: brak zajęć dodatkowych/ kółek w SP 25.09.17, 11:19
                                    Jakiego prywatnego czasu. Etat to 40h - przy tablicy 18-20. Pozostałe 20 to co? robienie na korepetycjach? Kółko to nie praca przy tablicy.
                                    • iwoniaw Re: brak zajęć dodatkowych/ kółek w SP 25.09.17, 11:36
                                      Droga arwenciu, to, co jest etatem, a co godzinami dydaktycznymi, określają przepisy, a nie twoje widzimisię. A o tym, co nauczyciel ma robić w ramach tych "pozatablicowych" godzin decyduje (w zgodzie z tymi przepisami) jego bezpośredni przełożony, czyli dyrektor. Brak kółka matematycznego/językowego/hafciarskiego/gotowania na gazie może wynikać z różnych przyczyn i jeśli ci ów brak doskwiera, powinnaś, zgodnie z sugestią koudy, która ma 100% racji, interpelować w tej sprawie do dyrektora szkoły, a nie wypisywać na forum framazony o tym, na czym i ile godzin kto powinien siedzieć w ramach swoich obowiązków zawodowych, o których (jak i o większości innych spraw tego świata) nie masz bladego pojęcia.
                                      • arwena_11 Re: brak zajęć dodatkowych/ kółek w SP 25.09.17, 11:41
                                        Mnie nic nie brakuje. Syn nie potrzebuje - córka ma wszystko w szkole.

Co do przepisów. Najwyższy czas zlikwidować durne przywileje i nauczyciele poznają prawdziwe życie, skoro biedacy tacy przepracowani. Jedna z bardziej roszczeniowych grup zawodowych.
                                        • kouda Re: brak zajęć dodatkowych/ kółek w SP 25.09.17, 11:48
                                          na razie szkolom sie doklada
                                          kiedys nauczyciel mial tylko uczyc
                                          pomoc psychologiczno-pedagogiczna zalatwialy poradnie, a zajecia dodatkowe - domy kultury
                                          w tej chwili oczekuje sie od nauczyciela, ze zrobi to wszystko za swoja marna pensje
                                          bo przeciez tyle ma,
                                          nie widzicie, ze to celowa polityka, szczuc jednych na drugich - rodzicow na nauczycieli, nauczycieli na rodzicow, zeby od siwbie i swojej odpowiedzialnosci za jakos nauczania odwrocic uwage?

• iwoniaw Re: brak zajęć dodatkowych/ kółek w SP 25.09.17, 11:54
                                            Ja widzę doskonale, co się dzieje - i piszę o tym od lat. Obudzą się co niektórzy, gdy dzieci tych, których będzie na to stać, będą nauczane w prywatnych szkołach lub przez wynajętych guwernerów (i do tego sobie naprawdę dadzą radę zainteresowani wynająć najlepszych specjalistów na rynku), a resztę w państwowej szkole będą "uczyć" ci, którzy nie będą mieć żadnej alternatywy. Do czasu oczywiście, gdy się im zaproponuje obecne stawki ze zmianą umowy na taką z KP - wtedy się raczej przekwalifikują na rozkładanie towaru w biedronce.
                                            Natomiast arweny nie musisz szczuć na nikogo, ona ma po prostu taki charakter big_grin Nie wie za wiele, za to nienawidzi wszystkich awansem, bo a nuż zasłużyli big_grin
                                            • kouda Re: brak zajęć dodatkowych/ kółek w SP 25.09.17, 12:04
                                              no otoz, ja rozumiem, ze szkoly powinny wyjsc naprzeciw zmieniajacemu sie swiatu, ze fukcja szkoly jest nie dydaktyczna, ale w dzisiejszych czasach musi byc opiekuncza, ze konieczna jest swietlica otwarta w godzinach pracy rodzicow
                                              ba - niech i beda polkolonie w czasie wakacji, jesli rodzice wyrazaja takie potrzeby, a samorzad da pieniadze
                                              ale na swaroga, dlaczego nauczyciel zatrudniony na stanowisku polonisty ma za friko prowadzic darmowe kolka?
                                              kolko to cos wiecej niz dodatkowa lekcja, to osobny autorski program, cele, pomoce, które musi sam opracowac plan wynikowy itd
                                              za ciekawa oferte pozalekcyjna (zwracam uwage na człon "poza") po prostu sie placi, albo siedzi z dzieckiem
                                              sa firmy ktore sie w tym specjalizuja i z tego zyja, z kolek, korepetycji, terapii
                                              • iwoniaw Re: brak zajęć dodatkowych/ kółek w SP 25.09.17, 12:21
                                                Zgadzam się z Tobą. I owszem, uważam też, że znalazłoby się w szkołach niemało rzeczy, które możnaby zmienić/poprawić/usprawnić z korzyścią dla ucznia - ale powinno się to robić (jak w postulowanym przez arwencię "prawdziwym życiu") zgodnie z regułami sztuki, czyli normalnie sporządzić plan: wytyczyć cele, metody, znaleźć źródła finansowania - a potem, owszem, na bazie konkretnych zapisów w umowach kazać działać nauczycielom. Pretensje do polonistki, że nie prowadzi kółka, "a w szkole xyz są prowadzone" jest w ogóle od czapy - żeby prowadzić dowolne zajęcia dodatkowe, oprócz programu i ewentualnych pomocy musi ona przede wszystkim mieć na coś takiego zgodę dyrektora (który równie dobrze może jej kazać w ramach etatu robić zupełnie inne rzeczy), a ten, aby w ogóle to rozpatrywać, tak prozaiczne rzeczy jak czas i miejsce (o co w dobie dogęszczania szkół reformą coraz trudniej). No ale to trzeba mieć choć blade pojęcie, jak funkcjonuje szkoła w tak podstawowym zakresie jak podział godzin chociażby.
                              • little_fish Re: brak zajęć dodatkowych/ kółek w SP 25.09.17, 11:08
                                W tym roku każdy nauczyciel godzinę. Kółko, dodatkowe zajęcia lub świetlica. W zeszłym roku były dwie godziny. Nie za darmo. Mam płaconą pensję. I szczerze mówiąc zupełnie nie rozumiem, do czego zmierzasz
                              • anika772 Re: brak zajęć dodatkowych/ kółek w SP 25.09.17, 15:22
                                Kouda, realia są takie, że większość nauczycieli robi i te kółka i świetlicę w ramach 40 godzinnego tygodnia pracy, "za darmo", jak twierdzisz.
                                • kouda Re: brak zajęć dodatkowych/ kółek w SP 25.09.17, 19:39
                                  anika772 napisała:

> Kouda, realia są takie, że większość nauczycieli robi i te kółka i świetlicę w
                                  > ramach 40 godzinnego tygodnia pracy, "za darmo", jak twierdzisz.

oczywiscie, moge zrozumiec, ze przedmiotowiec, ktory chce miec finaliste wybiera sobie scisle grono dzieci i z nimi pracuje na swoich zasadach, jemu tez przypadnie splendor
                                  oczekiwanie, ze nauczyciele zapewnia ekstrasy dziubdziusiom za free jest wrecz niemoralne
                                • kouda Re: brak zajęć dodatkowych/ kółek w SP 25.09.17, 19:46
                                  a swietlica za darmo w ogole nadaje sie do sadu pracy
                                  • anika772 Re: brak zajęć dodatkowych/ kółek w SP 25.09.17, 19:51
                                    Piękne teorie, a ja Ci mówię jak jest w praktyce. Dyrekcja zleca, większość robi.
                                    • kouda Re: brak zajęć dodatkowych/ kółek w SP 25.09.17, 19:56
                                      smutne i bezprawne
                                      kolko - wolna wola, dla swoich uczniow - szczegolnie zdolnych, lub szczegolnie tepych mozna poswiecic czas w ramach nauczanego przedmiotu
                                      swietlica za darmo - skandal
                                      • mysiaapysia Re: brak zajęć dodatkowych/ kółek w SP 25.09.17, 21:27
                                        Czy to aby wypada, żeby nauczycielka opisując swoich uczniów w ogólnie dostępnym portalu internetowym używała sformułowania "szczególnie tępych"?
                                        Oj, ktoś tutaj nie nadawałby się do normalnej pracy w prywatnej firmie...
                                        Już nie wspominając o elementarnym szacunku do drugiego człowieka, również tego młodszego.
                                  • little_fish Re: brak zajęć dodatkowych/ kółek w SP 25.09.17, 19:57
                                    "Czas pracy nauczyciela zatrudnionego w pełnym wymiarze zajęć nie może przekraczać 40 godzin na tydzień"
                                    " ramach czasu pracy, o którym mowa w ust. 1, oraz ustalonego wynagrodzenia nauczyciel obowiązany jest realizować (...) inne zajęcia i czynności wynikające z zadań statutowych szkoły, w tym zajęcia opiekuńcze i wychowawcze uwzględniające potrzeby i zainteresowania uczniów;"
                                    Z czym chcesz iść do sądu?
                                    • little_fish Re: brak zajęć dodatkowych/ kółek w SP 25.09.17, 20:00
                                      Świetlica jak najbardziej podpada pod zajęcia opiekuńcze i wychowawcze. A godzina w tygodniu raczej nie spowoduje przekroczenia 40 h pracy w tygodniu
                                      • kouda Re: brak zajęć dodatkowych/ kółek w SP 25.09.17, 20:08
                                        serwisy.gazetaprawna.pl/edukacja/artykuly/949736,men-godziny-karciane-nauczyciele-pracy-w-swietlicy.html
                                        • little_fish Re: brak zajęć dodatkowych/ kółek w SP 25.09.17, 20:14
                                          "opieka świetlicowa powinna być zapewniana w sposób ciągły. Z tego powodu jej zdaniem powinni być tam zatrudnieni nauczyciele z pensum wynoszącym 26 godzin tygodniowo" - no i ten warunek jest absolutnie spełniony. Jest dwóch pelnoetatowych nauczycieli w świetlicy, kilku, po pół etatu. Ale dodatkowo w godzinach szczytu potrzebne są dodatkowe osoby. Między 7-8, potem 12.30 - 14.30 i 15.30 - 16.30. Często więcej niż jedna osoba w danej godzinie. Jak inaczej to rozwiązać?
                                          • ulus Re: brak zajęć dodatkowych/ kółek w SP 25.09.17, 20:28
                                            Pracuję w szkole średniej i mam dwie godziny darmowe w tygodniu. Jedną z maturzystami i jest ona wpisana do ich planu i ani oni, ani ich rodzice nie są świadomi, że jest to moja godzina darmowa. Jest to przemilczane, aby uczniowie w 100% chodzili na te zajęcia, choć część z nich nie ma zamiaru przystąpić do matury i jest średnio zainteresowana lekcją. U nas takie darmowe godziny mają poloniści i matematycy, w każdej z klas maturalnych jest to oddzielna godzina. Druga moja godzina to kółko dla wszystkich chętnych uczniów, którzy mogą przyjść, jak czegoś nie rozumieją itd. Ostatnio taką godzinę przesiedziałam sama, bo chętnych nie było. Ale uczę w szkole, do której są przyjmowani wszyscy chętni, często są to osoby z 30 punktami (na 200). Oczywiście ja jestem rozliczana z ich wyników na egzaminie maturalnym.
                                            • anika772 Re: brak zajęć dodatkowych/ kółek w SP 25.09.17, 21:00
                                              "Jest to przemilczane, aby uczniowie w 100% chodzili na te zajęcia, choć część z nich nie ma zamiaru przystąpić do matury i jest średnio zainteresowana lekcją"

Bardzo chciałam mieć taką możliwość w III klasie gimnazjum, "nie da się, nie ma mowy, przepisy, nie wolno, kontrola, kuratorium, oszalałaś anika!!!
                                    • kouda Re: brak zajęć dodatkowych/ kółek w SP 25.09.17, 20:05
                                      1. W szczególnych wypadkach, podyktowanych wyłącznie koniecznością realizacji programu nauczania, nauczyciel może być obowiązany do odpłatnej pracy w godzinach ponadwymiarowych zgodnie z posiadaną specjalnością, których liczba nie może przekroczyć 1/4 tygodniowego obowiązkowego wymiaru godzin zajęć. Przydzielenie nauczycielowi większej liczby godzin ponadwymiarowych może nastąpić wyłącznie za jego zgodą, jednak w wymiarze nieprzekraczającym 1/2 tygodniowego obowiązkowego wymiaru godzin zajęć.
                                      2. Przez godzinę ponadwymiarową rozumie się przydzieloną nauczycielowi godzinę zajęć dydaktycznych, wychowawczych lub opiekuńczych powyżej tygodniowego obowiązkowego wymiaru godzin zajęć dydaktycznych, wychowawczych lub opiekuńczych.
                                      2a. Przez godzinę doraźnego zastępstwa rozumie się przydzieloną nauczycielowi godzinę zajęć dydaktycznych, wychowawczych lub opiekuńczych powyżej tygodniowego obowiązkowego wymiaru godzin zajęć dydaktycznych, wychowawczych lub opiekuńczych, której realizacja następuje w zastępstwie nieobecnego nauczyciela.
                                      3. Wynagrodzenie za godziny ponadwymiarowe i za godziny doraźnych zastępstw wypłaca się według stawki osobistego zaszeregowania nauczyciela, z uwzględnieniem dodatku za warunki pracy.
                                      4. Kobiecie w ciąży, osobie wychowującej dziecko do lat 4 oraz nauczycielowi w trakcie odbywania stażu nie przydziela się pracy w godzinach ponadwymiarowych bez ich zgody.
                                      • little_fish Re: brak zajęć dodatkowych/ kółek w SP 25.09.17, 20:09
                                        No a jak to się ma do tego co zacytowałam ja? Co zatem rozumiesz przez inne zajęcia i czynności?
                  • moadek Re: brak zajęć dodatkowych/ kółek w SP 25.09.17, 12:14
                    za darmo ?????? 40-18 (uznajmy ze godzina dydaktyczna to 60 min_) pozostaje 22 godziny , tyle w tygodniu zajmują nauczycielom zebrania , konsultacje, rady pedagogiczne i przygotowanie do zajęć i sprawdzanie prac klasowych????? to wychodzi ok 4 h 30 minut dziennie!!!!!!!! na te aktywności , naprawdę nie wygospodarujesz z tego choćby 1 h na kólko raz w tygodniu, bo będziesz za darmo pracować, no nie???!!!!!!! niektórym nauczycielom to naprawdę w głowach się poprzewracało, do roboty na normalny etat i wtedy pogadamy !!!!, Mała Rybko to nie było do Ciebie, są wspaniali nauczyciele , znam na szczęście niejednego smile
    • marta.kor Re: brak zajęć dodatkowych/ kółek w SP 27.09.17, 10:51
      To tak jak w szkole mojego synka, w ogóle nie ma zajęć dodatkowych przez to całe zamieszanie z likwidacją gimnazjów. Jest po prostu za dużo dzieciaków i nie ma miejsca na prowadzenie dodatkowych zajęć. Nie podoba mi sie to no ale ni estety nie ma na to wpływu i zapisałam po prostu syna na zajęcia dodatkowe poza szkołą. Teraz chodzi na basen i dodatkowy angielski do szkoły jezykowej helen doron

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka