Dodaj do ulubionych

System edukacyjny a wiek młodzieży

24.09.17, 13:42
Taka mnie rozkminka dopadła mimo ze liceum skończyłam w pierwszych latach XXI wieku, a dziecko mam bardzo małe wiec jeszcze nie czas na takie rozważaniasmile Ale ok, chodzi mi o to, ze...
Porównuje system polski z angielskim i dla mnie oba są skrajnościami i obu mam coś do zarzucenia pod tym względem. Zakładamy, ze mówimy o nastolatku, który sie uczy i uczyć się chce, planuje zdać maturę, iść na studia i zakończyć edukacje przynajmniej na poziomie magisterium. W UK nie podoba mi się (zbyt) wczesny wiek inicjacji szkolnej a tym samym zakończenia odpowiednika naszego liceum w wieku 16 lat. Wiem, ze ten nasz przykładowy młodzieniec naukę będzie kontynuował, ale to już nie będzie ustalony z góry system szkolny z lekcjami, dzwonkiem, planem zajęć czyli lekcje plus wszystko inne - basen, kino, wycieczki. No i zaangażowaniem rodziców, którzy o wszystkim związanym ze szkoła muszą wiedzieć i chodzą na zebrania. Wydaje mi się, ze 16-latek powinien być jeszcze częścią tego systemu.
Za to w Polsce znowu przegięcie w druga stronę. Gdy jeszcze weźmiemy pod uwagę urodzonego w styczniu ucznia technikum, to mamy sytuacje, gdy 20-latek(!) jest wciąż w wyżej wymienionym systemie, ściganym za wyjście poza teren szkoły na przerwie czy palenie papierosów.
A jakie jest wasze zdanie emamy? Jaki byłby idealny system edukacyjny dostosowany do wieku "dziecka"?
Obserwuj wątek
    • little_fish Re: System edukacyjny a wiek młodzieży 24.09.17, 13:46
      Nie da się stworzyć idealnego dla wszystkich systemu. Wg tego cp napisałaś uczeń powinien skończyć "szkolę" w wieku 18 lat, ale jak sama napisałaś, różny czasu trwania nauki w poszczególnych szkołach to uniemożliwia.
      • manon.lescaut4 Re: System edukacyjny a wiek młodzieży 24.09.17, 13:48
        18 lat to byłby idealny wiek i myśle, ze najbliżej temu był nasz nowy- stary system z obowiązkiem szkolnym od 6 roku życia. Wtedy się wszystko ładnie przesuwało o rok.
        • little_fish Re: System edukacyjny a wiek młodzieży 24.09.17, 13:50
          Wtedy licealiści z grudnia kończyli szkołę mając lat 17 i mieli jechać sami na studia na drugi koniec kraju, wynajmować mieszkania, brać kredyty itp.
        • hemp_plant Re: System edukacyjny a wiek młodzieży 24.09.17, 14:35
          moja córka skończy liceum mająć PRAWIE 18 lat... dokumenty na studia chyba jeszcze ja będę skłądac w jej imieniubig_grin big_grin
    • leyre1 Re: System edukacyjny a wiek młodzieży 24.09.17, 13:50
      Uwazam ze system uk a dokladniej W Anglii bo tu mieszkam jest pod tym wzgledem ok. 16 lat konczy sie zdajac GCSE exams i kontynuje w zaleznosci od mozliwosci i checi. Opcje sa rozne, ale konczy sie w wieku 18 lat i wtedy jest sie pelnoletnim, mozna isc na przyklad studiowac. To dwuletnie przejscie miedzy secondary school a uni czy dorosloscia jest ok.
      • leyre1 Re: System edukacyjny a wiek młodzieży 24.09.17, 13:52
        4-latki zaczynajace reception to calkiem dobry pomysl przygotowania do szkoly, nie jest obowiazkowy, obowiazek zaczyna sie dla 5-latkow. Zbyt dlugie przedszkole to troche strata czasu, bo ks1 to taki mix ale jednak dzieci ucza sie sporo rzeczy.
        6-latek w przedszkolu, hmmm...
    • hemp_plant Re: System edukacyjny a wiek młodzieży 24.09.17, 14:34
      napiszę tak- 16 latek to bardzo duży dzieć, sam już wszystko ogarnia, matka o wielu rzeczach nie wie- i tak ma być smile
      zaangażowanie, np robienie z niego prymusa big_grin big_grin to żart.
      bardziej mi sie podoba angielski.
    • olena.s Re: System edukacyjny a wiek młodzieży 24.09.17, 14:49
      Moim zdaniem to jest kompletnie wtórny problem. Nie da sie zrobić tak, zeby wszyscy odchodzili ze szkoły w dniu 18 urdzin, zawsze będziesz miała albo (jeszcze) niepełnoletnich studentów, którym rodzice musza podpisywać papiery na uczelnię, albo (już) dorosłych uczniów szkół średnich, których rodzice mimo pełnoletniości latorośli musza latac na wywiadówki.
      Istotne są inne kwestie:kiedy zczynac obowiązkową edukację, jak długo ją ciągnąć w wersji powszechnie obowiązującej, na jakim etpie rozwoju dopuścić selekcjję uczniów, jak sprawić, żeby najzdolniejsi ale z niewspierających środowisk mieli szanse na pełne kształcenie itp.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka