Dodaj do ulubionych

"Lewactwo"

03.10.17, 10:30
wiadomosci.wp.pl/panika-na-stacji-kolejowej-w-londynie-pasazer-z-plecakiem-czytal-biblie-6172649504106113a
Przeczytalam komentarze pod tym artykulem i bardzo sie zdziwilam. Czy naprawde ludzie nie wiedza ze nie jeden nawiedzony chrzescijanin tez uznal, ze czas samemu wymierzyc "sprawiedliwosc" i urzadzil " sad ostateczny"? Przeciez byly tu ataki na muzulman w odwecie tez.
Reakcja podroznych w miescie gdzie istnieje najwyzszy stopien zagrozenia nie jest dziwna.
Obserwuj wątek
    • araceli Re: "Lewactwo" 03.10.17, 10:35
      Gdyby czytał list do Koryntian to pewnie nikt by nie zareagował big_grin
    • manon.lescaut4 Re: "Lewactwo" 03.10.17, 11:08
      Ale jazda!wink Ale ludziom się nie dziwie, w takim miejscu jak londyńskie metro jakikolwiek religijny nawiedzony ma prawo wzbudzać panikę. A ze mogli nie rozpoznać Biblii (co tak oburza komentujących katoli), to cóż... takie czasy mamy, świeckie czasy, gdy inteligentni ludzie odchodzą od religii, co mnie bardzo cieszy.
      • mdro Re: "Lewactwo" 03.10.17, 11:19
        A myślisz, że fundamentalistów chrześcijańskich, skłonnych do aktów terrorystycznych, nie ma? Myślę, że przynajmniej część rozpoznała, że to Biblia, a przeraził ich dobór cytatów.
        • manon.lescaut4 Re: "Lewactwo" 03.10.17, 11:23
          Myśle,ze są i to tez powód, dla którego uciekali. Nawiedzony, który sam z siebie czyta na głos wśród przypadkowych ludzi jakieś prawdy objawione, może być przerażający, fakt.
      • olena.s Re: "Lewactwo" 03.10.17, 11:59
        Biblia nie jest żadnym gwarantem ani, że kotśto ma równo pod kopułą, ani że nie ma zamiaru wymierzyć współpasażerom boskiej sprawiedliwości. Już nie wspomnę o Pulp Ficiton.

• princesswhitewolf Re: "Lewactwo" 03.10.17, 12:05
          no to wiadomo. dlatego zalozylam ten watek. Czubki religijne sa niezalezne od typu religii.
    • czarniejszaalineczka Re: "Lewactwo" 03.10.17, 11:11
      tez bym spierdzielala
    • maadzik3 Re: "Lewactwo" 03.10.17, 11:15
      No jak ktoś na głoś czyta w pociągu jakikolwiek tekst religijny, to wiadomo że bardzo normalny nie jest. To nie był człowiek który siedział sobie i czytał po cichu Biblię (lub cokolwiek innego). Owszem świry religijne trafiają się w każdej religii (vide sprawa Oklahomy w USA). nie dziwię się reakcji po słowach o śmierci. A to że ktoś mógł nie rozpoznać Biblii? większość wychowana w kościele anglikańskim zna ją lepiej niż większość katolików (do lat 70-ych kk b zniechęcał do czytania samodzielnie Biblii), ale jakie to ma znaczenie gdy widać kogoś nie do końca normalnego czytającego na głos z przejęciem tekst religijny o śmierci? Przecież nie chodzi o to co my wiemy i myślimy o Biblii tylko co ten człowiek myśli o jej przekazie. A skoro my nie czytalibyśmy w pociągu współpasażerom na głos Biblii więc nasze wzorce są widać inne od wzorców tego pana wink
    • lady-z-gaga Re: "Lewactwo" 03.10.17, 11:32
      >Przeczytalam komentarze pod tym artykulem i bardzo sie zdziwilam

A ja się zdziwiłam Twojemu zdziwieniu smile
      Od jakichś 10 lat (mniej więcej) wiem, że nigdzie w internecie nie znajdę tylu głupich i podłych tekstów, co w komentarzach. Ludzie tam nie siedzą po to, by czytać, myśleć, wyrażać poglądy i posłuchac cudzych. Zasadą jest dyżurowanie na tych portalach, ktorych się najbardziej nienawidzi i czyhanie na informacje, pod którymi można rzygnąć swoim oszołomstwem.
      • princesswhitewolf Re: "Lewactwo" 03.10.17, 11:48
        lady z gaga. Ale zazwyczaj jest dyskusja. Masz przypadki ludzi uwazajacych to co ci co sie wpisali I masz wiele tez takich wpisow jak tutaj dziewczyny wpisaly ( moim zdaniem rozsadnie). A tam z jakiegos powodu wszystko jakby w jedna strone poszlo…

Podejrzewam ze masz racje z kwestia "dyzurnych". Mogliby jednak wyjsc z inteligentniejsza i bardziej przekonywujaca argumentacja
      • alpepe Re: "Lewactwo" 03.10.17, 13:58
        No to ciekawe, bo ja czytam wszystkie komentarze i z reguły jestem zachwycona, że ktoś tam niesie kaganek oświaty.
      • srubokretka Re: "Lewactwo" 03.10.17, 14:30
        >A ja się zdziwiłam Twojemu zdziwieniu smile
        Od jakichś 10 lat (mniej więcej) wiem, że nigdzie w internecie nie znajdę tylu głupich i podłych tekstów

To ja tez pozwole wyrazic swoje zdziwienie tym ze jestes w stanie tyle lat czytac tego typu komenty. Najwiekszym
        dla mnie hardkorem byly do tej pory wypowiedzi na emmama. Dwa dni temu trafilam przez przypadek na komentarze dotyczace slubu corki Ewy Bem. Jak ci mlodzi ludzie okreslali te dziewczyne... wylaczylam internet.
        Czlowiek z kazdej inwencji tworczej zrobi narzedzie destrukcyjne dla siebie.
    • triss_merigold6 Re: "Lewactwo" 03.10.17, 11:37
      Też bym uciekała, były przypadki nawiedzonych chrześcijan starających się przyspieszyć koniec świata i atakujących. Niekoniecznie muzułmanów i niekoniecznie w odwecie.
      • moadek Re: "Lewactwo" 03.10.17, 12:41
        przypomnij choć jeden taki przykład z ostatnich czasów!
        • princesswhitewolf Re: "Lewactwo" 03.10.17, 12:43
          Tu cala lista
          www.vox.com/world/2017/10/2/16396612/las-vegas-mass-shooting-terrorism-islam
          • princesswhitewolf Re: "Lewactwo" 03.10.17, 12:45
            tu tez sporo en.wikipedia.org/wiki/Christian_terrorism
          • bye-bye Re: "Lewactwo" 03.10.17, 15:12
            być może się mylę ale w tym artykule nie ma mowy o "chrzescijanskim" tle wymienianych wydarzeń.
        • maadzik3 Re: "Lewactwo" 03.10.17, 13:34
          dorzucam
          www.alternet.org/tea-party-and-right/10-worst-terror-attacks-extreme-christians-and-far-right-white-men
          i nieśmiało wspomnę o terroryzmie politycznym powiązanym z chrześcijaństwem (głównie IRA i oranżyści). Były i bomby i tortury i zabójstwa polityczne i spalenie domu z matką i kilkorgiem dzieci, tak, przed porozumieniami wielkopiątkowymi, ale to nie było tak dawno

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka