04.10.17, 21:22
Witam,
Syn jest uczniem klasy 7 dwujęzycznej, klasy która powstała w byłym gimnazjum. Poprzednia klasa - cała - została w SP. Młody tęskni za poprzednią klasą. W obecnej klasie są grupki (dzieci przyszły z różnych szkół - po kilka osób). Syn nie może się zaaklimatyzować. Mówi o powrocie do starej szkoły. Bardzo lubił swoją klasę. Już sama nie wiem. Szkoła do której teraz chodzi to b. dobra, nauczyciele b. zaangażowani- było w niej starsze dziecko.Od tego roku kilku świetnych nauczycieli z liceum. W poprzedniej szkole - kadra ok ale z przygotowaniem do konkursów gorzej. Co robić dobre kobiety - poradzcie...
Obserwuj wątek
    • nickbezznaczenia Re: klasa 7 04.10.17, 21:25
      Przenieść syna do dawnej szkoły.
    • mamablue Re: klasa 7 04.10.17, 21:27
      A wyjazd integracyjny nie jest planowany? Może pomoże? Dałabym jeszcze trochę czasu.
    • anoraak Re: klasa 7 04.10.17, 21:29
      Nie rozumiem - zmusiłaś go do zmiany szkoły na nową czy jak ? Jeżeli nie zmusiłaś to poczekaj jeszcze chwilę, minął dopiero miesiąc więc trudno oceniać od razu, że jest źle. Dla mnie takie ciągłe zmiany i przerzucanie między szkołami nie jest dobre.
      • malgosia739 Re: klasa 7 04.10.17, 21:41
        W tej szkole było starsze dziecko (zachwycone!). Na drzwi otwarte poszła dość spora ekipa ze starej klasy syna. Potem rodzice większości dzieci stwierdzili, że na 2 lata jednak nie warto przenosić. Poszedł syn i jego koleżanka (dostali się do 2 różnych klas). W wakacje syn dowiedział się, że w klasie będą dzieci z SP (było ok).
        • malgosia739 Re: klasa 7 04.10.17, 21:49
          Miało być: W wakacje syn dowiedział się, że w klasie będą dzieci z SP - z równoległych klas. Syn znał 2 z nich (było ok).
          • saszanasza Re: klasa 7 04.10.17, 21:52
            To moźe przenieś syna do klasy równoległej do której chodzi koleżanka....
    • joxanna1 Re: klasa 7 04.10.17, 21:52
      U nas pomógł wyjazd integracyjny - i to taki naprawdę nastawiony na integrację. Dzieciaki się poznały i moja jest bardzo zadowolona, a wcześniej było jej ciężko, sama mówiła, że chyba wydawało jej się, że jest inna. Tzn cały czas szkoła jej się podoba (albo daje jej szanse), ale po wyjeździe bardziej odnalazła się towarzysko.

Ale jest w klasie dziewczynka, która wygląda na to, że ciągle nie może się odnaleźć. Nie wiem szczerze mówiąc co można jej zaproponować. Najpierw pomyślałam - wrócić, ale nie wiem czy to jest rozwiązanie.
    • berdebul Re: klasa 7 04.10.17, 22:45
      Porozmawiaj z wychowawca, to jego rolą jest zintegrować klasę i rozbić grupki.
    • dziewczyna_kolegi Re: klasa 7 05.10.17, 09:44
      Moja córka też tak miała, w nowej klasie większość dzieci z jednej szkoły, też na początku był płacz, że ona chce do starej szkoły. Plusem jest to że same zajęcia i lekcje w nowej szkole bardzo jej się podobają. Miałam pisać do wychowawczyni o pomoc w integracji, ale z każdym dniem kogoś tam nowego poznawała i już ma jakieś 4-5 koleżanek, bo te grupki powoli zaczęły pękać. W przyszłym tygodniu mają też kilkudniowy wyjazd integracyjny. Ja bym jeszcze poczekała albo porozmawiała z wychowawczynią, u nas np. porozsadzała dzieci i mają się tak rozsadzać co 2 miesiące.. U nas powrotu do starej szkoły nie ma, bo naukowo to przepaść, córka sama to teraz widzi.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka