Dodaj do ulubionych

Jestes inteligentna?

07.10.17, 12:57
Uwazasz sie za inteligentna? W skali 0 - 10.
Gdzie 5 to "przecietna inteligencja", polowki mozliwe.
Nie mowie o tylko i wylacznie klasycznym badaniu IQ -tylko tak rozumiana inteligencje jak Ty ja rozumiesz.
Pytam, bo nie kojarze, bym w swoim nie tak krotkim juz zyciu kiedykolwiek spotkal postac, ktora by twierdzila, ze OGOLNIE jest raczej glupia, mniej inteligentna niz przecietny czlowiek. Nie mowie o jakims jednostkowym wydarzeniu, ze ktos tam czegos zapomnial wziasc i pod nosem zartem komentuje (bosz..ja to jednak jestem tepa/zakrecona).

P.S. Watek zainspirowany w duzej mierze watkiem-matka o inteligencji dzieci, ktory mi mignal pare dni temu. A takze przypomnieniem sobie pewnego badania; (w Ameryki Stanach Zjednoczonych - a jak). Zbadano tam ocene aparycji, wygladu pan przez panow i odwrotnie na jakims sporym i poczytnym portalu randowym. I wyszlo m.in. ze wg. ankietowanych pan 80% Panow jest mniej atrakcyjna niz przecietny Pan smile Czyli ze jedynie w przypadku 20% Panow sa oni aparycyjnie przecietni lub ponadprzecietna. WiecP: 20% Panow nalezy do grupy 50% Panow smile. Przeczuwam powtorzenie paradoksu smile
Obserwuj wątek
    • pade Re: Jestes inteligentna? 07.10.17, 13:04
      Zjawisko złudzenia ponadprzeciętnoścismile
      Co do inteligencji to jest kilka rodzajów. Jeśli chodzi o inteligencję językową oceniam się na 6,5. Logiczno-matematyczną podobnie.
      Wizualno-przestrzenna 4? mam wyobraźnię przestrzenną i świetną orientację w przestrzeni, ale rysować nie potrafię. Ruchowa chyba też 4. Muzyczna 2, przyrodnicza 5, interpersonalna 5, intrapersonalna 9.
      • no_easy_way_out Re: Jestes inteligentna? 07.10.17, 16:35
        >Zjawisko złudzenia ponadprzeciętnoścismile

Nie znalem jako naukowo opisane zjawisko kompletnie (pomimo mojej ponad przecietnej wiedzy i inteligencji tongue_out tongue_out tongue_out wink ), poczytalem, ciekawe, interesujace smile
        Intuicyjnie "czuc", ze duzo z tego ma miejsce, ale nie wiedzialem jak duzo juz opisano. Chociaz cieniem kladzie sie tu to, ze wiekszosc badan i analiz byla robiona na amerykanskim spoleczenstwie, co musi sila rzeczy dac specyficzne wyniki, niekoniecznie idealnie powielone w reszcie swiata..
    • miss_fahrenheit Re: Jestes inteligentna? 07.10.17, 13:07
      no_easy_way_out napisał:

> Zbadano tam ocene aparycji, wygladu pan przez panow i odwrotnie na jakims sporym i poczytnym portalu randowym. I wyszlo m.in. ze wg. ankietowanych pan 80% Panow jest mniej atrakcyjna niz przecietny Pan smile Czyli ze jedynie w przypadku 20% Panow sa oni aparycyjnie przecietni lub ponadprzecietna. WiecP: 20% Panow nalezy do grupy 50% Panow smile. Przeczuwam powtorzenie paradoksu smile

O ile dobrze zrozumiałam to, co napisałeś, to wynik badań niekoniecznie jest paradoksem - może też wskazywać na to, że na portalu randkowym (ogólnie albo tym konkretnym), ogłaszają się panowie mniej (w subiektywnej opinii pań) atrakcyjni od tych, którzy nie korzystają z portali randkowych.
      • no_easy_way_out Re: Jestes inteligentna? 07.10.17, 13:19
        >O ile dobrze zrozumiałam to, co napisałeś, to wynik badań niekoniecznie jest paradoksem - może też wskazywać na to, że na >portalu randkowym (ogólnie albo tym konkretnym), ogłaszają się panowie mniej (w subiektywnej opinii pań) atrakcyjni od >tych, którzy nie korzystają z portali randkowych.

Oj nie wiem, mozliwe. I proba niekoniecznie reprezentatywna, i mowimy o Stanach, czyli roznorodnym, ale jednak specyficznym "rynku". Wszystko wiem - przymruzenie oka owszem wskazane. Ale skala daje do myslenia, i te wyniki po porstu zapamietalem. Zwlaszcza, ze o ile pamietam na tym samym portalu, w tym samym czasie, w druga strone juz tak nie bylo - i panowie oceniali panie zdecydowanie mniej surowo. Ale tam to badali glebiej, jesli sie nie myle. Badali tez np. kto w jaka lige uderzal - i bylo, ze mniej urodziwe panie rzadziej uderzlay do Adonisow, niz odwrotnie. I wiele innych. No niesuperwazne, to na marginesie tylko.
        • no_easy_way_out Re: Jestes inteligentna? 07.10.17, 13:26
          miss_fahrenheit
          tu cos mam, to chyba bylo to- nie wiem jak tam z Twoim angielskim, ale wrzucam jesli cechuje Cie zainteresowanie theblog.okcupid.com/your-looks-and-your-inbox-8715c0f1561e
          • miss_fahrenheit Re: Jestes inteligentna? 07.10.17, 13:28
            O, dziękuję, niepotrzebnie pospieszyłam się z wypowiedzią niżej. Chętnie poczytam.
        • miss_fahrenheit Re: Jestes inteligentna? 07.10.17, 13:27
          Szkoda, że nie pamiętasz dokładnie badania, bardzo mnie ciekawią takie rzeczy.
    • jollyvonne Re: Jestes inteligentna? 07.10.17, 13:14
      Wiekszosc osob jakie wogole wypowiadaja sie na ten temat, wywodzi sie z tych gornych 20-30 procent (mam na mysli wlasne, subiektywne doswiadczenia, przy ograniczonym wycinku populacji). Mysle, ze na szersza skale ten wynik moze troche odbiegac, ale nie drastycznie, bo wystepuje tu ta sama zasada, co w kazdej innej dziedzinie zycia: rozmawiamy o tym co mamy, lub co nas interesuje, czyli o inteligencji i jej testowaniu bedzie raczej mowil ktos z IQ w okolicach 120 niz 70. Sporadycznie spotykam sie z wypowiedzia jednostki, ze ktos tam jest bardzo inteligentny, a sam wypowiadajacy sie lezy co najwyzej w okolicach sredniej. Nie przypominam sobie, zeby ktos sie przyznal do wyniku ponizej sredniej.
    • beataj1 Re: Jestes inteligentna? 07.10.17, 13:21
      Miałam badane IQ w ujęciu matematyczno logicznym i wyszło mi 120. W innych testach pewnie wyszło by inaczej.
      Jestem inteligentna, ale raczej przeciętnie.
      • miss_fahrenheit Re: Jestes inteligentna? 07.10.17, 13:37
        120 to już nie jest przeciętna inteligencja.
        • beataj1 Re: Jestes inteligentna? 07.10.17, 13:40
          Ale, jak napisałam, akurat logiczne myślenie z elementami matematyki to jest coś w czym jestem mocna. Dlatego wynik lekko zawyzony. Inne ujęcie testu i już pewnie by nie było tak różowo.
          No, może jeszcze w językowym bym wymiotła smile
    • z_lasu Re: Jestes inteligentna? 07.10.17, 14:28
      Przynajmniej od czasów Kartezjusza wiadomo, że rozum jest najsprawiedliwiej rozdzieloną rzeczą na świecie - nikt nie narzeka, że ma go za mało. Tak więc pytanie hmm... retoryczne.
    • cauliflowerpl Re: Jestes inteligentna? 07.10.17, 14:37
      Przeciętnie, podejrzewam. Jak byłam młodsza to odbiegałam od przeciętnej, teraz mi się nie chce. O inteligencję trzeba dbać, "oczytywać się", mieć wszechstronne zainteresowania. Mnie się coraz rzadziej chce czytać coś, co zahacza o tematy trudne, dla świętego spokoju prawie nigdy nie wdaje się w dyskusje kontrowersyjne, coraz częściej sięgam po film i lekturę lekkie, łatwe i przyjemne.
      Generalnie wydaje mi się, że chęć życia w różowej bańce niewiele ma wspólnego z inteligencją wink

Za to jestem inteligentna w sprawach technicznych i jak ktoś mi mówi na przykład, że nie umie GPSa obsługiwać to dla mnie tak, jakby nie umiał czytać.
    • mail-na-gazecie Re: Jestes inteligentna? 07.10.17, 15:02
      Zdolna jestem niesłychanie wink
    • jeziorowa Re: Jestes inteligentna? 07.10.17, 15:37
      Uważam, że powyżej 5, ale bardzo daleko do 10. Spotkałam w swoim życiu kilka (może 5-6) osób o tak wysokim poziomie inteligencji, że czułam się przy nich jak „mały żuczek”. Mój poziom wystarczył mi jednak aby zauważyć jak bardzo oni muszą „zaniżyć swój poziom” abym czuła się komfortowo rozmawiając z nimi.😜😀
    • sasanka4321 Re: Jestes inteligentna? 07.10.17, 15:43
      No prosze, do tej pory nie wypowiedziala sie ani jedna osoba oceniajaca siebie na ponizej 5 big_grin.
      Zupelnie inaczej wygladalby ten watek, gdyby pytanie brzmialo: "Ktorym forumkom dajesz mniej niz 5 pkt w skali 0-10?" Zanim by go nie skasowano oczywiscie big_grin
      • miss_fahrenheit Re: Jestes inteligentna? 07.10.17, 16:05
        Bo 5 to (w skali autora) "bezpieczna", przeciętna wartość - nie wyjdzie się na osobę niezbyt inteligentną, ale też na nieskromną. Owszem, proponowane przez ciebie pytanie byłoby badawczo ciekawsze (zwłaszcza, gdyby je rozszerzyć ), ale po pierwsze - rodziłoby problem subiektywnej oceny, po drugie - zauważam, że ocena cudzej inteligencji często jest zależna od podobieństw światopoglądowych z ocenianą osobą.
        • sasanka4321 Re: Jestes inteligentna? 07.10.17, 16:19
          Miss, 5 sobie tez nikt nie przypisal. Kazda ma wiecej niz 5, mniej niz 10 smile
          Bardzo subiektywne bylyby tylko odpowiedzi osob z inteligencja ponizej 5 big_grin
          Ja sie tu specjalnie duzo nie udzielam a bez problemu i od reki jestem w stanie wymienic kilkanascie nickow co do ktorych nie mam watpliwosci, ze sa tepawe. W sumie to trudno w ich przypadku mowic o jakims swiatopogladzie bo to takie nieprzemyslane wszsytko jest i niezrozumiane. Jestem w stanie wymienic tez kilka bardzo inteligentnych osob z ktorymi swiatopoglodowo nie zgadzam sie zupelnie. Inteligencja a zyciowa madrosc niestety nie maja ze soba wiele wspolnego.
          • miss_fahrenheit Re: Jestes inteligentna? 07.10.17, 17:43
            sasanka4321 napisała:

> Ja sie tu specjalnie duzo nie udzielam a bez problemu i od reki jestem w stanie wymienic kilkanascie nickow co do ktorych nie mam watpliwosci, ze sa tepawe.

I tu jest pierwsza trudność - jak określić, czy to te osoby (używając skali autora) są na poziomie 1-2, czy to ty jesteś na poziomie np. 9-10, a one uczciwie na 5.

> Jestem w stanie wymienic tez kilka bardzo inteligentnych osob z ktorymi swiatopoglodowo nie zgadzam sie zupelnie.

Czuję podobnie, ale przypomniałam sobie, że przy okazji któregoś wątku oceniłam wysoko inteligencję osób, z którymi nie zawsze (albo wręcz rzadko) się zgadzam i zostałam za to skrytykowana.

> Inteligencja a zyciowa madrosc niestety nie maja ze soba wiele wspolnego.

Zgadzam się. Przy czym mądrość życiowa, w mojej opinii, też jest kwestią subiektywną, niezwiązaną ze światopoglądem. Zdarzało mi się spotykać ludzi, których mogłabym określić jako życiowo mądrych, a nie dokonałabym wyborów, których oni dokonali, ani nie chciałabym żyć według zasad, którymi oni żyją.

• pade Re: Jestes inteligentna? 07.10.17, 17:06
        A mojego postu nie widać?
        • kura17 Re: Jestes inteligentna? 07.10.17, 17:13
          > A mojego postu nie widać?

nie widac, bo nie pasuje do tezy watku wink
          • pade Re: Jestes inteligentna? 07.10.17, 17:15
            ahasmile
        • miss_fahrenheit Re: Jestes inteligentna? 07.10.17, 17:21
          Średnia ci wyszła w okolicach powyżej średniej, więc zapewne pasuje do tezy.
          • pade Re: Jestes inteligentna? 07.10.17, 17:25
            Średniej nie liczyłam, więc może faktycznie. Poza tym uważam, że nie umiemy ocenić się całkowicie obiektywnie, więc jest bardzo możliwe, że zawyżyłam ocenysmile
            • miss_fahrenheit Re: Jestes inteligentna? 07.10.17, 17:32
              Zjawisko złudzenia ponadprzeciętności? wink
              Z założenia jesteśmy subiektywni. Poza tym - to chyba najważniejsze - ocena zależy też od naszego punktu odniesienia.
              • pade Re: Jestes inteligentna? 07.10.17, 17:39
                miss_fahrenheit napisała:

> Zjawisko złudzenia ponadprzeciętności? wink
                Otóżsmile

> Z założenia jesteśmy subiektywni. Poza tym - to chyba najważniejsze - ocena zal
                > eży też od naszego punktu odniesienia.
                To prawda.
    • misoune Re: Jestes inteligentna? 07.10.17, 15:49
      8 na 10
    • jajko54 Re: Jestes inteligentna? 07.10.17, 16:02
      sporo, mam na to kwit bo należę do Mensy wink ale spotkałam w życiu parę osób bardziej inteligentnych ode mnie. zresztą inteligencja to nie wszystko, mi na przykład z wiekiem (albo z używaniem smartfona) spada zdolność koncentracji. wiem, że jakbym się postarała, to zrozumiałabym jakieś zagadnienie, ale nie mam cierpliwości się w to wgryzać.
    • obrus_w_paski Re: Jestes inteligentna? 07.10.17, 16:49
      Nigdy tego nie mierzyła oficjalnie, ale podejrzewam ze jestem inteligentna przeciętnie albo i nawet poniżej. Nie jest mi przykro z tego powodu, niech się męczą inni, mnie ze sobą jest dobrze.
    • kura17 Re: Jestes inteligentna? 07.10.17, 16:58
      a gdzie na tej skali jestes Ty, autorko?
      • no_easy_way_out Re: Jestes inteligentna? 07.10.17, 17:17
        Nie jestem kobieta smile

Calosciowo sobie daje 6.5, moze 7.

Ale gdyby to rozlozyc na czynniki pierwsze byloby roznie.

Dyskusyjne co mozna podpiac jako czesc skladowa inteligencji czy nie, ale:

tzw. forward thinking - daje sobie 8.
        W ogole analitycznie daje sobie 8.
        Orientacja przestrzenna: 7.5
        Talent jezykowy: 6.

ale z kolei:

zdolnosci plastyczne: 2
        umiejetnosc robienia kilku rzeczy (wymagajacych myslenia) naraz: 2.5. No moze 3, max.
        Zdolnosci techniczne: 4.
    • anorektycznazdzira Re: Jestes inteligentna? 08.10.17, 00:11
      Jest takie powiedzenie: tylko rozum pan bóg rozdzielił sprawiedliwie, jeszcze nie słyszałem, żeby ktoś się skarżył, że ma za mało.

Co do mnie personalnie, to jestem zwolennikiem teorii o wielu rodzajach inteligencji (więc nie o badanie IQ chodzi),
      i tak emocjonalną mam pewnie w skali 1-10 gdzieś tak około 12 tongue_out
      ruchową też,
      za to muzyczną nie sądzę, żeby wiele powyżej zera big_grin
    • taki-sobie-nick Re: Jestes inteligentna? 08.10.17, 00:23
      OGOLNIE jest raczej glupia, mniej inteligentna niz przecietny czlowiek.

Miś Puchatek. tongue_out

No ale to miś był, nie człowiek, jak sama nazwa wskazuje. tongue_out
    • domowapani Re: Jestes inteligentna? 08.10.17, 07:26
      Średnia 6 - bywam głupia jak but, bywam zaskakująco dla innych inteligentna.
    • evee1 Re: Jestes inteligentna? 08.10.17, 09:57
      Jakie mi wyszło IQ na trstanue napiszę, ale technicznie stoję raczej powyżej przeciętnej (jak jeszcze były egzaminy na polibudę
      • evee1 Re: Jestes inteligentna? 08.10.17, 09:59
        Oops wcale nie akademicki dobra technicznie jednak nie jestem wink.
        No, ale w tych egzaminach miałam 293 na 300. Ale humanistycznie to jestem noga stołowa, zdecydowanie poniżej przeciętnej.
        • evee1 Re: Jestes inteligentna? 08.10.17, 10:00
          Durny autocarrot smile
        • miss_fahrenheit Re: Jestes inteligentna? 08.10.17, 12:46
          Ale podział techniczne/humanistyczne dotyczy raczej wiedzy, nie inteligencji. Jeśli trzymać się teorii inteligencji wielorakiej - jest 8 rodzajów inteligencji: logiczno-matematyczna, językowa (werbalna), przestrzenna, środowiskowa, słuchowa, ruchowa, społeczna i intuicyjna.
          • evee1 Re: Jestes inteligentna? 08.10.17, 13:40
            Racja, ale wolałam tak z grubsza podejść do tematu.
            Jedno co zauważyłam, to że z biegiem lat w jednych rodzajach inteligencji mi przybywa, a w innych ubywa. To chyba doświadczenie i lenistwo dają o sobie znać wink.
    • anias29 Re: Jestes inteligentna? 08.10.17, 13:32
      > Nie mowie o tylko i wylacznie klasycznym badaniu IQ -tylko tak rozumiana inteligencje jak Ty ja rozumiesz.

Wg mensy mam IQ 139, ale jeśli chodzi o inteligencję emocjonalną, to klasyfikuję się znacznie poniżej przeciętnej.
      • taki-sobie-nick Re: Jestes inteligentna? 08.10.17, 21:25
        anias29 napisała:

> > Nie mowie o tylko i wylacznie klasycznym badaniu IQ -tylko tak rozumiana
        > inteligencje jak Ty ja rozumiesz.
        >
        > Wg mensy mam IQ 139

Wyżej ode mnie, ale Mensa podobno nie podaje wyników swoim członkom...?
    • bialeem Re: Jestes inteligentna? 08.10.17, 18:15
      W testach wychodzi mi top 5%. Czyli 9,5 wink. Marnuje to jak tylko mogę. Natomiast testy mierzą konkretne zdolności skojarzeniowe. Mam słabą pamięć, przeciętne umiejętności językowe i słabiutkie zdolności społeczne (chociaż w rozpoznawaniu emocji jestem niezła). W otoczeniu mam bardzo inteligentnych ludzi i czuje się przez to raczej poniżej przeciętnej.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka