tanebo2.0 10.10.17, 13:34 natemat.pl/219749,to-koniec-raju-500-rzad-rusza-z-ogolnopolskim-zagladaniem-rodzicom-do-lozka leża i kwicza. W sumie to dobrze że w końcu się połapali Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
fomica Re: 500+ do zwrotu 10.10.17, 13:37 Weryfikacja będzie kosztowała więcej niż przyznanie świadczenia wszystkim jak leci. Im więcej wyjątków i papierologii, tym więcej kasy się traci na obsługę. Odpowiedz Link Zgłoś
iziula1 Re: 500+ do zwrotu 10.10.17, 13:41 Ale ile można stworzyć dodatkowych etatów dla dalszych pociotek i stryjków . Przecież oni muszą gdzieś pracować Odpowiedz Link Zgłoś
jowita771 Re: 500+ do zwrotu 10.10.17, 13:45 Ja rozumiem, jak matka żyje z ojcem dziecka i to ukrywa, ale jak jest sobie kobieta i ma faceta, z którym się spotyka, to on wcale nie musi się dokładać do budżetu domowego i do utrzymywania dziecka, więc tu 500+ się należy. Odpowiedz Link Zgłoś
jem.gluten.i.cukier Re: 500+ do zwrotu 10.10.17, 14:00 Oczywiście, że tak jest i to dokładnie wynika z przepisów, tylko parówkowi mediaworkerzy nie są w stanie tego ogarnąć i piszą bzdury. Odpowiedz Link Zgłoś
iwles Re: 500+ do zwrotu 10.10.17, 14:10 a nie jest tak, że jeśli nowy pan mieszka razem z pania i jej dzieckiem, tworzą wspólne gospodarstwo, to jego dochód liczy się do średniej na osobę ? Odpowiedz Link Zgłoś
tanebo2.0 Re: 500+ do zwrotu 10.10.17, 14:21 Jest. Pytałem znajomej w MOPSie na śląsku. Robią wywiady rozszerzone. Odpowiedz Link Zgłoś
jem.gluten.i.cukier Re: 500+ do zwrotu 10.10.17, 14:26 Wywiady mogą sobie robić jakie chcą, znajomi i znajomi znajomych też mogą opowiadać co chcą. Są konkretne przepisy mówiące o tym, kto jest samotnym rodzicem. A wywiady co najwyżej komuś krwi napsują, bo nie są podstawą do odmowy świadczenia. Pani może nawet z 5 partnerami się regularnie bzykać i być samotną matką. To, co się zmieniło, to kwestia alimentacji. To znaczy, że jak nie masz alimentów od drugiego rodzica to nie liczysz się jako samotny rodzic. I to jest ten punkt, który uderza w konkubinaty - ale konkubinaty wychowujące wspólne dzieci. Odpowiedz Link Zgłoś
jem.gluten.i.cukier Re: 500+ do zwrotu 10.10.17, 14:22 Nie. Jak mieszka kuzynka cioci Zosi to też się jej dochodów nie dolicza. Przepisy są jasne: wpisuje się rodziców i ich dzieci pozostające we wspólnym gospodarstwie domowym oraz małżonków rodziców. Ale jak nie ma ślubu to nie. Przerabialiśmy taką sytuację, zanim się nasza córka urodziła - mój partner wypełniał formularz jako samotny ojciec. Bo przecież ja nie miałam żadnego prawnego obowiązku dokładania choćby złotówki do niego i jego dzieci. Odpowiedz Link Zgłoś
jem.gluten.i.cukier Re: 500+ do zwrotu 10.10.17, 13:55 A co za problem to załatwić. Przykładowo my chcielibyśmy wyłudzić 500 na pierwsze dziecko. Partner składa pozew do sądu o alimenty w wysokości 300 zł, ja się zgadzam z taką kwotą, w tej sytuacji sąd nie ma podstaw, żeby ja podwyższać, bo strony są zgodne. Ja nawet te 300 zł sumiennie co miesiąc chłopu na konto przesyłam. Tym samym on ma papier, że dostaje alimenty i jest uznawany za samotnego ojca, więc dostaje 500 na każde z dzieci. Natomiast to co pisze natemat to - jak zwykle zresztą - kompletne bzdury, bo parówkowcy nie potrafią nawet przeczytać ze zrozumieniem przepisów. Nie ma najmniejszego znaczenia, czy samotny rodzic ma nowego partnera. Może mieć i dziesięciu. Bo w w rozumieniu przepisów samotny rodzic to taki, który nie wychowuje żadnego dziecka wspólnie z jego drugim rodzicem. Czyli jak pani Krysia ma dziecko z panem Marianem, a mieszka z panem Zdzisiem to jest samotną matką w rozumieniu przepisów. Chyba, że ona i pan Zdzisio machną sobie wspólne dziecko. Odpowiedz Link Zgłoś
mallard Re: 500+ do zwrotu 10.10.17, 14:15 tanebo2.0 napisał(a): > leża i kwicza. Ślązaczka? Odpowiedz Link Zgłoś