slonko1335 11.10.17, 20:42 w sensie pojechać/pójść do kina, iśc na film i wrócić w ciągu dnia, jak jest jasno? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
nickbezznaczenia Re: 11, 12-latki chodzą same do kina? 11.10.17, 20:42 Ja chodziłam. Namiętnie. Odpowiedz Link Zgłoś
ola_bola06 Re: 11, 12-latki chodzą same do kina? 11.10.17, 20:48 Moja córka, lat niepelne 11 poszla z kolezanką do kina, w tygodniu na popoludniowy seans do kina. Tylko kino nie zlokalizowane w galerii handlowej. Odpowiedz Link Zgłoś
slonko1335 Re: 11, 12-latki chodzą same do kina? 11.10.17, 20:57 a to jakaś różnica? Odpowiedz Link Zgłoś
zlababa35 Re: 11, 12-latki chodzą same do kina? 11.10.17, 21:03 No, wolałabym kino w galerii, powiem szczerze, jest gdzie poczekać, zanim koleżanka się stawi, bezpiecznie, na widoku, pełno ludzi. Jeśli dziecko samo porusza się komunikacją miejską na jakichś dystansach, to spokojnie może pojechać, czy do heliosa, czy do galaxy . Odpowiedz Link Zgłoś
slonko1335 Re: 11, 12-latki chodzą same do kina? 11.10.17, 21:08 Zrozumiałam, że w galerii to gorzej i pytam dlaczego? bo ja szczerze mówiąc też wolę. Odpowiedz Link Zgłoś
slonko1335 Re: 11, 12-latki chodzą same do kina? 11.10.17, 21:11 ale jadą razem, znaczy we dwie bo pozostali rodzice są zdumieni, że można takie dzieci puszczać same do kina...z okazji wolnego piątku chciały się wybrać w kilka osób .... Odpowiedz Link Zgłoś
zlababa35 Re: 11, 12-latki chodzą same do kina? 11.10.17, 21:16 A to spokojnie. Samej bym nie puściła (20 minut tramwajem, jak się tramwaj po drodze rozkraczy, to nie zdąży, bo nie ma komunikacji alternatywnej raczej) - ale w grupie 3-4 osób powieka by mi nie drgnęła. Nawet z 1 kumatą koleżanką bym puściła. BTW, pamiętam, jak w IV-V kl. SP musiałam dyrdać na religię z Os. Przyjaźni do kościoła na Wieniawskiego, religia nie była w grupach tożsamych z klasą, jak nie było 2 znajomych koleżanek, to nie miałam z kim wracać, a w zimie po południu ciemno... Puszczenie młodej, żeby tak o 17.30 w zimie wracała z kapcia przez Wieniawskiego, Poniatowskiego i dopiero w osiedle, by mnie na dzień dzisiejszy przerosło . Odpowiedz Link Zgłoś
slonko1335 Re: 11, 12-latki chodzą same do kina? 11.10.17, 21:39 Ona z koleżanką w kinie pierwszy raz sama była ze dwa lata temu. Ja się zdziwiłam, ze to nie jest normalne w tym wieku, bo nagle się okazało, że: "jak to same? nie ma mowy", "a ktoś Was zawiezie i przywiezie? jak to tramwajem ?" itp.....ale najwidoczniej mamy nieco przewrażliwionych rodziców w klasie....z drugiej strony nie wiem czy moje młodsze za takie pol roku jak ona już jeździła puszczę i w sumie to wątpię-on chyba będzie kiblował do 18 przy swoich genialnych pomysłach no ale młodej koleżanki to raczej uważam za rozsądne dziewczęta.... Odpowiedz Link Zgłoś
zlababa35 Re: 11, 12-latki chodzą same do kina? 11.10.17, 21:12 Też tak zrozumiałam i ciekawa jestem . Odpowiedz Link Zgłoś
ola_bola06 Re: 11, 12-latki chodzą same do kina? 11.10.17, 21:14 Nie mialam na mysli gorzej, tylko ja bym nie chciala aby chodzila po galerii sama lub z kolezanka. Tyle Odpowiedz Link Zgłoś
ola_bola06 Re: 11, 12-latki chodzą same do kina? 11.10.17, 21:10 W sumie zalezy z ktorej strony spojrzec. Nie bardzo bym chciala zeby 11 latka sama chodzila po galerii handlowej (np. przed seansem ) Odpowiedz Link Zgłoś
slonko1335 Re: 11, 12-latki chodzą same do kina? 11.10.17, 21:13 a napiszesz czemu? bo ja z kolei nie mam z tym najmniejszego problemu ale może na jakieś zagrożenie nie wpadłam? ale tez mi się kilka razy przewinęło, że do galerii handlowej to nie absolutnie Odpowiedz Link Zgłoś
ola_bola06 Re: 11, 12-latki chodzą same do kina? 11.10.17, 21:20 Kiedys dawno temu w galerii handlowej, w duzym sklepie na kilka minut stracilam z oczu moja corke ( fakt ze byla duzo mlodzsza) I omal nie dostalam zawalu serca, ochrona nie bardzo sklaniala sie do pomocy a wtedy to naprawde malo nie osiwialam... moze ta sytuacja z przed lat tkwi w mojej pamieci jako taka sytuacja nie fajna. Wiem ze minelo kilka lat, ale samodzielne wyjscie do galerii narazie nie wchodzi w gre, moze kiedys Odpowiedz Link Zgłoś
ola_bola06 Re: 11, 12-latki chodzą same do kina? 11.10.17, 21:13 Zalezy z ktorej strony spojrzec. Ja nie chcialabym aby 11 latka chodzila sama ( czy tez z kolezanka ) po galerii handlowej ( np przed albo po seansie ). Ale rozumiem ze ktos nie ma z tym problemu. Odpowiedz Link Zgłoś
zlababa35 Re: 11, 12-latki chodzą same do kina? 11.10.17, 21:18 Ale możesz podać przyczynę - z ciekawości? Boisz się, że ktoś mógłby je zaczepiać? Ja bym bardziej bała się na ulicy, że jakiś menel się przyczepi - w CH przynajmniej ochroniarze chodzą, można wejść do sklepu i poprosić o pomoc itp. Odpowiedz Link Zgłoś
ola_bola06 Re: 11, 12-latki chodzą same do kina? 11.10.17, 21:23 Wlasnie z ta ochrona to nie wiadomo jak zareaguja, mialam nie zbyt mile doswiadczenie (wpis wyzej ) I jakos to tkwi w mojej pamieci, wiem ze czasy sie zmieniaja I nie mowie ze nigdy nie pojdzie, moze kiedys Odpowiedz Link Zgłoś
mirka.de Re: 11, 12-latki chodzą same do kina? 11.10.17, 20:57 oczywiscie, z samodzielnym dojazdem metrem a nawet dojsciem do przystanku i zakupem biletow woze go tylko w miejsca, gdzie dojazd bylby uciazliwy i czasochlonny Odpowiedz Link Zgłoś
loola_kr Re: 11, 12-latki chodzą same do kina? 11.10.17, 21:00 nie. Nawet nie zostaje sam z kolegą w kinie... Odpowiedz Link Zgłoś
mamma_2012 Re: 11, 12-latki chodzą same do kina? 11.10.17, 21:01 W tym wieku chodziła sama, od dawna. Pierwsze samodzielne seanse to jakieś 7/8 lat. Dowożenie było, bo komunikacją 90 minut, samochodem 12-15. Odpowiedz Link Zgłoś
leokadia35 Re: 11, 12-latki chodzą same do kina? 11.10.17, 21:27 Mój był jak miał 8 lat , oczywiście nie sam a w towarzystwie 10 latka i 11 letniej koleżanki. Mamy do kina 600 m Odpowiedz Link Zgłoś
asia_i_p Re: 11, 12-latki chodzą same do kina? 11.10.17, 21:35 Tak, córka chodzi. Odpowiedz Link Zgłoś
wydramarlenka Re: 11, 12-latki chodzą same do kina? 11.10.17, 21:44 Chodzą. Moje dziecko i jego koledzy. Jako 8-9 latki chodziły do kina w galerii. Dzieci były odprowadzane przez rodziców pod salę kinową i odbierane po seansie. Rodzice w tym czasie szli na zakupy albo na kawę. Jako 11-12 latki chodziły do kina w galerii same (z telefonem w charakterze smyczy). Czasem nawet na pizzę po kinie. Galeria 5 minut spacerkiem od szkoły. Odpowiedz Link Zgłoś
lusitania2 Re: 11, 12-latki chodzą same do kina? 12.10.17, 07:37 chodzą. Chodzą też same na treningi (19.30-20.30) itd. Potrzeby zatrudniania im szofera nie widzę, ani sama nie zaemierzam za nieo robić. Odpowiedz Link Zgłoś
kagrami Re: 11, 12-latki chodzą same do kina? 12.10.17, 07:58 Nie, to za wcześnie. Moi chłopcy zaczęli w gimnazjum chodzić, po lekcjach, ale mają kino blisko szkoły. Ale... mój 14-latek chce iść na całą noc do kina na jakiś maraton nie wiem co robić a nie chcę go trzymac pod kloszem... Z drugiej strony: całą noc w kinie w galerii??? Odpowiedz Link Zgłoś
slonko1335 Re: 11, 12-latki chodzą same do kina? 12.10.17, 08:09 Czemu za wcześnie? Nigdzie nie chodzili sami w tym wieku poza zasięg osiedla? Odpowiedz Link Zgłoś
kagrami Re: 11, 12-latki chodzą same do kina? 12.10.17, 09:22 Tak, chodzą oczywiście, dojeżdżają sami do szkoły 40min w jedną stronę z przesiadkami, chodzą z kolegami gdzieś posiedzieć albo do kina, ale nie w nocy. A okolice tej galerii w naszym mieście nie są bezpieczne. Obiecał że poza kino nie będą wychodzić ale i tak mam obawy. Odpowiedz Link Zgłoś
slonko1335 Re: 11, 12-latki chodzą same do kina? 12.10.17, 09:43 Nie o to pytam. Czemu za wcześnie w środku dnia 11 i 12 latek, bo jeśli chodzi o noc to rozumiem. Odpowiedz Link Zgłoś
kagrami Re: 11, 12-latki chodzą same do kina? 12.10.17, 10:53 11-latek jak chciał jechać do innego miasta do galerii z kolegami pochodzić, to było za wcześnie IMO. Odpowiedz Link Zgłoś
slonko1335 Re: 11, 12-latki chodzą same do kina? 12.10.17, 10:59 ale ja nie pytam o inne miasto przecież, tylko podróż tramwajem lub autobusem po własnym-nawet bez przesiadek sie da bez problemu Odpowiedz Link Zgłoś
kagrami Re: 11, 12-latki chodzą same do kina? 12.10.17, 11:06 ode mnie do centrum miasta się nie da bez przesiadek. Wiesz co ja już nie pamiętam jak moi chłopcy mieli 11 lat ale uważam że to jest wiek tzw graniczny gdzie już faktycznie młody człowiek się może poruszać, raczej nie wieczorami i nie na całą noc ale cokolwiek innego - tak. Wcześniej to jest za wcześnie. Wiem że są 7latki jeżdżące pociągiem 200km same, ale ja bym nie puściła dziecka samego w tym wieku. Odpowiedz Link Zgłoś
alpepe Re: 11, 12-latki chodzą same do kina? 12.10.17, 08:36 współczuję twoim dziecią. Odpowiedz Link Zgłoś
astramastra Re: 11, 12-latki chodzą same do kina? 12.10.17, 08:43 dzieciom raczej Odpowiedz Link Zgłoś
kagrami Re: 11, 12-latki chodzą same do kina? 12.10.17, 09:24 Dlaczego? Że mam obawy puścić do kina w niebezpiecznej dzielnicy żeby tam był do 6 rano? I tak IDZIE ale mam obawy, wiec dlaczego współczujesz? Odpowiedz Link Zgłoś
1234wxyz Re: 11, 12-latki chodzą same do kina? 12.10.17, 09:45 Raczej ktoś tu nowy w internetach... Odpowiedz Link Zgłoś
alpepe Re: 11, 12-latki chodzą same do kina? 12.10.17, 11:00 to był cytat kultowy z ematki, widać, gimby nie znajo. Odpowiedz Link Zgłoś
kagrami Re: 11, 12-latki chodzą same do kina? 12.10.17, 11:03 no nie każdy siedzi na e-matce całymi dniami Ja tu np. zaglądam i też pomyślałam że alpepe zrobiła błąd, ale takie coś i w jezyku polskim mówionym i pisanym jest dopuszczalne o ile tylko wiadomo o so chozi... Odpowiedz Link Zgłoś
alpepe Re: 11, 12-latki chodzą same do kina? 12.10.17, 11:04 Nie, nie każdy, to jest bardzo stara sprawa, a ja błędy może i robię, ale nie takie. Nie chciało mi się puszczać cudzysłowu. Odpowiedz Link Zgłoś
alpepe Re: 11, 12-latki chodzą same do kina? 12.10.17, 11:05 gimby nie znajo, to też cytat, tylko z internetów, jest też w wersji z ą. Odpowiedz Link Zgłoś
kagrami Re: 11, 12-latki chodzą same do kina? 12.10.17, 12:14 Taa, bardzo stara sprawa. Jak bardzo stara, bo ja tu przesiadywałam całymi dniami jakieś 15 lat temu Kurcze, czas leci... Odpowiedz Link Zgłoś
beata985 Re: 11, 12-latki chodzą same do kina? 12.10.17, 16:25 astramastra napisał(a): > dzieciom raczej nowa na ematce?? Odpowiedz Link Zgłoś
1234wxyz Re: 11, 12-latki chodzą same do kina? 12.10.17, 09:48 Nie widzę problemu. Nawet jak wyjdzie przed kino to na takim maratonie z reguły jest dużo osób, w przerwie idą na papierosa, tyle. Chyba że boisz się że kino jest pretekstem a on pójdzie gdzie indziej, to rozumiem. Ale sam maraton - co za problem. Odpowiedz Link Zgłoś
kagrami Re: 11, 12-latki chodzą same do kina? 12.10.17, 11:00 Nie, ten akurat nie pójdzie nigdzie indziej. "Doskonały Damianek" "Koszmarny Karolek" ma już 16 lat i mi OŚWIADCZA, że wychodzi. I tyle. Ale zawsze ma telefon i odpowiada na smsy. Odpowiedz Link Zgłoś
1234wxyz Re: 11, 12-latki chodzą same do kina? 12.10.17, 12:45 Tym bardziej nie ma problemu. Odpowiedz Link Zgłoś
alpepe Re: 11, 12-latki chodzą same do kina? 12.10.17, 08:35 Moja chodziła, aczkolwiek z koleżanką lub z kolegą. Odpowiedz Link Zgłoś
triss_merigold6 Re: 11, 12-latki chodzą same do kina? 12.10.17, 09:30 Chodzą, dlaczego 11-12-latek miałby nie iść do CH do kina samodzielnie? CH blisko, okolica w porządku, jakiś kolega czy koleżanka do towarzystwa się znajdzie. Odpowiedz Link Zgłoś
slonko1335 Re: 11, 12-latki chodzą same do kina? 12.10.17, 09:44 No właśnie też nie wiem dlaczego. Odpowiedz Link Zgłoś
ola_bola06 Re: 11, 12-latki chodzą same do kina? 12.10.17, 10:14 Slonko, odpowiedzialam dlaczego moje dziecko nie chodzi pare wpisow wyzej. Jest samodzielna I w wiele miejsc chodzi/ jezdzi komunikacja sama lub z kolezanka/kolega ale ta galeria do mnie nie przemawia Odpowiedz Link Zgłoś
slonko1335 Re: 11, 12-latki chodzą same do kina? 12.10.17, 10:27 Tak wiem, jako jedyna odpowiedziałaś, tyle, ze to problem dotyczący Ciebie a nie rzeczywiste zagrożenie dla dziecka. Ja zakładam, że ochrona, monitoring, miejsce pełne ludzi jest bezpieczniejsze niż ulica. Odpowiedz Link Zgłoś
alpepe Re: 11, 12-latki chodzą same do kina? 12.10.17, 11:03 moja starsza córka, kiedy była w wieku przedszkolnym, czyli co najmniej dziesięć lat temu, z upodobaniem nam się gubiła w M1 w Czeladzi (no, dwa lub trzy razy się zdarzyło, nagle nam się wyrywała do przodu i ginęła z oczu na pasażu), kto zna, wie, że to duże centrum handlowe. Zawsze ochroniarze reagowali momentalnie i przychylnie, nawet zanim dorwaliśmy takiego, by poprosić o pomoc. Odpowiedz Link Zgłoś
aagnes Re: 11, 12-latki chodzą same do kina? 12.10.17, 09:55 Wiekszosc znajomych dzieci 12 letnich tak wlasnie robi, chodza same do kina do pobliskiej galerii. obecnie moja 10 latka sama oglada w kinie film, ja czekam, bo nie znosze tych dziecinnych filmów jak malo czego. Odpowiedz Link Zgłoś
kagrami Re: 11, 12-latki chodzą same do kina? 12.10.17, 12:15 W dzisiejszych czasach filmy kinowe dla dzieci ... są po prostu koszmarne... Odpowiedz Link Zgłoś
labianka Re: 11, 12-latki chodzą same do kina? 12.10.17, 14:14 Uważam, że jak najbardziej dzieciaki powinny mieć własne życie i do kina koleżanką w tym wieku bym puściła, ale z pełną świadomością tego, czym tak naprawdę jest galeria. Takie zdarzenie z przeszłości, gdy mój syn miał ok. 10 - 12 lat. Kupiłam mu kilka saszetek z kartami piłkarskimi (dla niewtajemniczonych: niektóre dzieciaki miały ogromne parcie na te karty, nawet dorośli potrafią na allegro sprzedawać je między sobą jak dla mnie po kosmicznych cenach). Idziemy korytarzem galerii, ja z przodu z córką i jej koleżankami, on kilka kroków za nami w tyle odpakowując te swoje karty z ciekawością. Odwracam sie i widzę, jak okrąża go trójka chłopaków niewiele starszych od niego dobrze ubranych i coś do niego mówią, a on ma minę bardzo nietęgą. Podchodzę mówiąc głośno "hej, co się tu dzieje?" Obok, dosłownie na wyciągnięcie ręki stoi ochroniarz, coś mówi do mikrofalówki patrząc na całe zdarzenie. Próbuję ich odgonić od mojego dziecka, jeden z nich odwraca się do ochroniarza i z miną aniołka mówi coś w stylu: "mój ojciec czeka na nas parkingu" a inny szeptem wyrzuca do mnie stek wyzwisk w stylu "sp...aj ku....o". Ochroniarz patrzy na to wszystko, ale nie reaguje. Banda chłopaków oddala się od nas, ale trzymają się w zasięgu wzroku. Mówię do ochroniarza: widział pan co się dzieje? A ten zupełnie mnie ignorując dalej coś gada do krótkofalówki. Dowiedziałam się później, jak to działa. Gdyby doszło do rękoczynów, wezwaliby policję. Ale oni tak długo nie reagują, dopóki się da. Gdyby syn oddał karty, ochroniarz najprawdopodobniej też zignorowałby całe zdarzenie, bo na monitoringu byłoby widoczne tylko, że jeden chłopiec na prośbę drugiego coś mu daje. Dlatego ze znajomymi rodzicami staramy się tak to organizować, że dzieci idą same do kina, ale ktoś z dorosłych gdzieś tam w galerii jest, coś tam kupuje czy załatwia. Dzieci są uświadomione, że każda galeria ma swoich galerian i co mają robić w razie spotkania z takimi typami. Znam też osoby, które zupełnie inaczej wychowują dzieci. Dają kaskę i proponują: idź pokręcić się w galerii z koleżankami/kolegami. Jedna z moich znajomych z dawnych czasów potrafiła podwieźć z przedmieść swoją wtedy czwartoklasistkę (proponowała, żebym puściła z nią moją córkę) i zostawić ją tam na dwie - trzy godzinki, "żeby sobie miło spędziły czas dziewczynki". Też uważam, że dziecko może iść sobie na zakupy ciuchowe z koleżanką, ale nie w wieku 10-12 lat tylko raczej ok. 15 i więcej. Odpowiedz Link Zgłoś
slonko1335 Re: 11, 12-latki chodzą same do kina? 12.10.17, 14:50 To co opisujesz może zdarzyć się w szkole, na podwórku, na ulicy. Fakt, że straszny jest ten brak reakcji ochrony w tym co piszesz Odpowiedz Link Zgłoś
labianka Re: 11, 12-latki chodzą same do kina? 12.10.17, 18:40 W szkole i na swoim podwórku dziecko nie jest anonimowe. Na ulicy i w galerii jest się anonimowym i przypadkowym nikim, w dodatku przebywać w galerii i na ulicy może dosłownie każdy: złodziej, sponsor poszukujący panienki czy dzieciaki na wagarach albo takie, które po lekcjach szukają wrażeń. Wagarowiczów swego czasu próbowała wyłapywać w galeriach straż miejska, ale dawno już nie słyszałam - przynajmniej w mojej okolicy, żeby akcje wznawiano, a problem dzieci-galerian naprawdę istnieje, tylko zamiata się go pod dywan, bo rozwiązanie wymagałoby skoordynowanej współpracy wielu służb. Przede wszystkim galeriom nie zależy na nagłaśnianiu sprawy. Odpowiedz Link Zgłoś
slonko1335 Re: 11, 12-latki chodzą same do kina? 12.10.17, 20:18 Wezmę pod uwagę. Młodociana została pouczona. Idą do kina a potem i owszem zamierzają iść do sklepu po gadżety halloweenowe , poza galerią-ja chyba jednak wolałabym w galerii. Odpowiedz Link Zgłoś
truscaveczka Re: 11, 12-latki chodzą same do kina? 12.10.17, 14:52 Oczywiście. Kino nie w CH. Odpowiedz Link Zgłoś