Dodaj do ulubionych

Problem z ocenami z religii

15.10.17, 19:39
Proszę powiedzcie mi, czy Waszym zdaniem się czepiam katechetki, kiedy owa Pani ma zamiar stawiać oceny za konkretne praktyki religijne. Chodzi o spowiedź w bardzo konkretnych dniach i uczestnictwo we mszy świętej, parę razy pod rząd raz w miesiącu. Ocen negatywnych za te praktyki niby nie będzie, ale dodatkowa szóstka z religii, jeżeli dziecko przyniesie odpowiednią liczbę pieczątek i podpisów od księdza, u którego się wyspowiada. Bardzo mnie ta sprawa poruszyła. Nie ma możliwości otrzymać tej szóstki dziecko, które ma w tym konkretnym dniu zajęcia pozaszkolne. Poza tym można przedstawić masę innych powodów, dlaczego akurat w te wyznaczone dni nie będzie dziecka w kościele.
Powiedzcie, czy to takie dziwne, że wymagam od szkoły oceniania za wiedzę i umiejętności dziecka, a nie za zagospodarowanie czasu wolnego po szkole, tym razem na praktyki religijne.
Wierząca głęboko jestem, więc nie chodzi o życie w wierze jako takie, ale o postawę katechetki.
Co zrobiłybyście na moim miejscu. Sprawa świeża z końca tygodnia, jeszcze z Panią nie rozmawiałam.
Obserwuj wątek
    • verdana Re: Problem z ocenami z religii 15.10.17, 19:43
      Stawianie ocen za uczestnictwo w praktykach religijnych jest bezprawne. I nie, nie jest to mój wymysł, ale o dziwo - episkopatu.
      www.katecheza.episkopat.pl/index.php/menu/nauczanie-religii-w-szkole/dokumenty-koscielne/33-zasady-oceniania-osiagniec-edukacyjnych-z-religii-rzymskokatolickiej-w-szkolach
      • mag1_k Re: Problem z ocenami z religii 15.10.17, 21:06
        Bardzo mi pomogłaś, mam bardzo konkretny argument (wydruk sobie zrobię) podczas jutrzejszej rozmowy z Panią.
    • anika772 Re: Problem z ocenami z religii 15.10.17, 19:56
      Niezgodne z wytycznymi episkopatu. Ocenia się wiedzę, a nie praktyki religijne i zaangażowanie, może przypomnij o tym katechetce.
      Albo, jako "głęboko wierząca", możesz uznać, że żadne zajęcia pozalekcyjne nie są tak ważne, jak codzienny różaniec czy inne roratywink
      • milva24 Re: Problem z ocenami z religii 16.10.17, 07:30
        Albo, jako "głęboko wierząca", możesz uznać, że żadne zajęcia pozalekcyjne nie są tak ważne, jak codzienny różaniec czy inne roratywink

Zgadzam się.
      • dyzurny_troll_forum_2 Re: Problem z ocenami z religii 16.10.17, 11:46
        anika772 napisała:

> Albo, jako "głęboko wierząca", możesz uznać, że żadne zajęcia pozalekcyjne nie
        > są tak ważne, jak codzienny różaniec czy inne roratywink

Co to znaczy może uznać? To nie ma miejsce na żadną "uznawalność"! Ja w ogóle nie rozumiem tej dowolności, że ta obecność to dodatkowa, tylko na 6. Nie ma kompletu pieczątek od księdza nie zdaje. Krótka piłka.
        Mam nadzieję, że już wkrótce tak będzie!
        • mag1_k Re: Problem z ocenami z religii 16.10.17, 12:09
          dobrze się bawisz, co?
          a ja mam realny problem, jak dziecka nie zniechęcić do katechezy, praktyk religijnych, bo współpracy z katechetką jak widać nie ma. Katechetka owa będzie uczyła moje dziecko do ósmej klasy, nikogo innego u nas nie ma do lekcji religii.
          • dyzurny_troll_forum_2 Re: Problem z ocenami z religii 16.10.17, 12:12
            mag1_k napisała:

> dobrze się bawisz, co?

nieźle, ale mogłabyś się bardziej postarać i dostarczyć ciut więcej LOL contentu.

> a ja mam realny problem,

tak, realny buhaha
          • fragile_f Re: Problem z ocenami z religii 17.10.17, 02:04
            No to dziecko nie będzie miało 6. To jakiś konieć świata?

Ja ze swojej strony mogę zaproponować, żeby dziecko modliło się w intencji otrzymania tej 6. To na bank pomoże.
    • nickbezznaczenia Re: Problem z ocenami z religii 15.10.17, 20:26
      Ty niczego nie wymagasz od szkoły.
      Miej pretensje do Kościoła.
    • fragile_f Re: Problem z ocenami z religii 15.10.17, 21:15
      Serio jesteś zdziwiona, że pracownik instytucji, która słynie z niesprawiedliwosci jest niesprawiedliwy?

Witaj w realnym świecie.
    • bcde Re: Problem z ocenami z religii 16.10.17, 02:18
      > wymagam od szkoły oceniania za wiedzę i umiejętności dziecka

I sądzisz, że religia ma coś wspólnego z wiedzą?
      • alpepe Re: Problem z ocenami z religii 16.10.17, 07:34
        10/10
        • mag1_k Re: Problem z ocenami z religii 16.10.17, 11:33
          no dobra uściślam: chodzi o materiał z książki i podręcznika (struktura Pisma Świętego, zawartość, część poświęcona Fatimie itp.)
          • nathasha Re: Problem z ocenami z religii 16.10.17, 11:45
            Fatimie? przeciez objawienia nie sa przedmiotem wiary
            • dyzurny_troll_forum_2 Re: Problem z ocenami z religii 16.10.17, 11:47
              nathasha napisała:

> Fatimie? przeciez objawienia nie sa przedmiotem wiary

Są nie tylko przedmiotem wiary, ale również prawa! Zobacz ustawę sejmową o objawieniach!
              • nathasha Re: Problem z ocenami z religii 16.10.17, 11:49
                w batustanach to sie rozumie samo przez sie. choc papiez mowil inaczej ale to lewak jest, wiadomo.
                • dyzurny_troll_forum_2 Re: Problem z ocenami z religii 16.10.17, 11:52
                  nathasha napisała:

> w batustanach to sie rozumie samo przez sie. choc papiez mowil inaczej ale to l
                  > ewak jest, wiadomo.

„Orędzie fatimskie nadal jest stałym punktem odniesienia i wezwaniem do życia ewangelią. Wciąż istnieje jeszcze niebezpieczeństwo, że miejsce marksizmu zająć może ateizm w innej postaci, który wychwalając wolność, zmierza do zniszczenia samych korzeni moralności ludzkiej i chrześcijańskiej”
            • mag1_k Re: Problem z ocenami z religii 16.10.17, 12:11
              są opisywane w jednym z działów podręcznika kl.czwartej. Całkiem obszerny tekst.
      • dyzurny_troll_forum_2 Re: Problem z ocenami z religii 16.10.17, 11:43
        bcde napisał:

> > wymagam od szkoły oceniania za wiedzę i umiejętności dziecka
        >
        > I sądzisz, że religia ma coś wspólnego z wiedzą?

Rozmawiasz z kimś kto ma gąbkę zamiast mózgu...
      • c2h6 Re: Problem z ocenami z religii 16.10.17, 11:47
        bcde napisał:

> > wymagam od szkoły oceniania za wiedzę i umiejętności dziecka
        >
        > I sądzisz, że religia ma coś wspólnego z wiedzą?

Oczywiście. Nawet, jeżeli sobie to nazwiesz mitologią chrześcijańską, to nadal wiedza o Biblii, postaciach świętych, obrzędach, świętach i tak dalej jest wiedzą. I jako taka, może być u ucznia oceniana.
        • dyzurny_troll_forum_2 Re: Problem z ocenami z religii 16.10.17, 11:48
          c2h6 napisała:

> bcde napisał:
          >
          > > > wymagam od szkoły oceniania za wiedzę i umiejętności dziecka
          > >
          > > I sądzisz, że religia ma coś wspólnego z wiedzą?
          >
          > Oczywiście. Nawet, jeżeli sobie to nazwiesz mitologią chrześcijańską, to nadal
          > wiedza o Biblii, postaciach świętych, obrzędach, świętach i tak dalej jest w
          > iedzą
          . I jako taka, może być u ucznia oceniana.

Tak, ale ten przedmiot nazywa się historia sztuki.
          • c2h6 Re: Problem z ocenami z religii 16.10.17, 11:55
            dyzurny_troll_forum_2 napisał(a):

> c2h6 napisała:
            > > bcde napisał:
            > > > > wymagam od szkoły oceniania za wiedzę i umiejętności dziecka
            > > > I sądzisz, że religia ma coś wspólnego z wiedzą?
            > >
            > > Oczywiście. Nawet, jeżeli sobie to nazwiesz mitologią chrześcijańską, to
            > nadal
            > > wiedza o Biblii, postaciach świętych, obrzędach, świętach i tak dalej
            > jest w
            > > iedzą
            . I jako taka, może być u ucznia oceniana.
            >
            > Tak, ale ten przedmiot nazywa się historia sztuki.

Nie, to nie jest historia sztuki. Nie zabieraj głosu w sprawach, o których nie masz pojęcia, bo marnujesz elektrony.
          • dziennik-niecodziennik Re: Problem z ocenami z religii 16.10.17, 12:14
            Historia sztuki to by bylo gdyby mowili o obrazach, rzezbach itd.
            Jak juz to religioznawstwo w ograniczonym zakresie.
            • dyzurny_troll_forum_2 Re: Problem z ocenami z religii 16.10.17, 12:17
              dziennik-niecodziennik napisała:

> Historia sztuki to by bylo gdyby mowili o obrazach, rzezbach itd.
              > Jak juz to religioznawstwo w ograniczonym zakresie.

Kariatyda to historia sztuki czy religioznawstwo w ograniczonym zakresie?
              • mag1_k Re: Problem z ocenami z religii 16.10.17, 12:36
                inaczej może - elementem religioznawstwa jest historia sztuki. Materiał do przekazania uczniom na religii jest bardzo obszerny, więc moim zdaniem katecheta ma spore pole do popisu w prowadzeniu zajęć i ma spory materiał do oceniania, a nie praktyki religijne. Nie miałabym nic przeciwko temu, aby kobieta wykraczała z wiadomościami poza podstawę programową, bo to tylko na plus dla uczniów. Jakby była bardziej oczytana, jakby to ująć z szerszymi horyzontami myślowymi, to uczniowie mogliby bardzo skorzystać. Jednak chyba trafiliśmy nie najlepiej.
                Na szczęście reszta nauczycieli spełnia nasze oczekiwania, sporo wymagają, ale uczciwie.
    • mag1_k Re: Problem z ocenami z religii 16.10.17, 11:35
      Rozmawiałam z katechetką i nic to nie zmieniło. Miła spokojna Pani, ale od lat praktykuje łączenie (powiedzmy podciąganie) ocen z praktykami, czyli zyskują dzieci będące ministrantami i mające czas na częste msze, roraty itp.
      • dziennik-niecodziennik Re: Problem z ocenami z religii 16.10.17, 11:39
        rozmawiaj z wychowawczynią, potem z dyrektorem szkoły. mozliwe ze trzeba bedzie tez przejsc sie do proboszcza sprawującego pieczę nad wasza szkołą.
        • spanish_fly Re: Problem z ocenami z religii 16.10.17, 11:44
          A w czasie rozmowy prosisz o potwierdzenie odbioru pisma podsumowującego Twoje zastrzeżenia. Sama rozmowa nic nie znaczy.

Ale przyznam, że trochę mnie śmieszy odwoływanie się przez wierzących do świeckich instytucji w obronie przed funkcjonariuszami ostoi moralności jaką niewątpliwie jest kościół.
          • c2h6 Re: Problem z ocenami z religii 16.10.17, 11:53
            spanish_fly napisała:

> Ale przyznam, że trochę mnie śmieszy odwoływanie się przez wierzących do świeck
            > ich instytucji w obronie przed funkcjonariuszami ostoi moralności jaką niewątpl
            > iwie jest kościół.

Przyznam, że trochę mnie osłabia odwoływanie się forumowych wolnomyślicieli do schematu "cóż, Kościół, wiemy, jak jest, człowiek jest bezsilny, oni niemoralni, nic się nie da zrobić, rzućmy suchą prowokacją" przy każdym wątku o kłopotach z jakimś przedstawicielem Kościoła.
            • spanish_fly Re: Problem z ocenami z religii 16.10.17, 13:56
              Ależ człowiek może zrobić dużo - może przestać chodzić do kościoła, nie wkręcać w to dzieci, a w życiu kierować się swoim sumieniem i prawem.

Z jednej strony katolicy chcieliby, żeby chroniło ich świeckie prawo, ale innym ludziom tego odmawiają (patrz: obrońcy życia nękający kobiety, które chcą przeprowadzić legalny zabieg aborcji, aptekarze odmawiający kobietom antykoncepcji, do której mają prawo itd.).

Kościelna zwierzchność nie ma pretensji do katechetki? Znaczy się wszyściutko jest w najlepszym porządku i katolik ma się podporządkować, a nie latać na skargę do dyrektora. Nie mieszajmy dwóch systemów walutowych.
              • c2h6 Re: Problem z ocenami z religii 16.10.17, 14:50
                spanish_fly napisała:

> Ależ człowiek może zrobić dużo - może przestać chodzić do kościoła, nie wkręcać
                > w to dzieci, a w życiu kierować się swoim sumieniem i prawem.

Typowe dla ciasnych, "racjonalnych" rozumków - jak jest problem związany z "technikaliami" wiary, należy od niego uciec i nie próbować go rozwiązać. Bardzo dojrzałe podejście...

> Z jednej strony katolicy chcieliby, żeby chroniło ich świeckie prawo, ale innym
                > ludziom tego odmawiają (patrz: obrońcy życia nękający kobiety, które chcą prze
                > prowadzić legalny zabieg aborcji, aptekarze odmawiający kobietom antykoncepcji,
                > do której mają prawo itd.).

Chwila, chwila. Jacy znowu "katolicy odmawiają"? Użyłaś kwantyfikatora ogólnego, masz dla niego jakieś wsparcie?

> Kościelna zwierzchność nie ma pretensji do katechetki? Znaczy się wszyściutko j
                > est w najlepszym porządku i katolik ma się podporządkować, a nie latać na skarg
                > ę do dyrektora. Nie mieszajmy dwóch systemów walutowych.

Może coś przeoczyłem, ale czyżby biskup odpowiedział, że jemu pasuje?
                • spanish_fly Re: Problem z ocenami z religii 16.10.17, 15:30
                  >>>Typowe dla ciasnych, "racjonalnych" rozumków - jak jest problem związany z "technikaliami" wiary, należy od niego uciec i nie próbować go rozwiązać. Bardzo dojrzałe podejście...

Skoro się nie da tego technicznego problemu załatwić w ramach systemu, który ten problem stwarza i bezpośrednio z funkcjonariuszem tegoż system, i jesteś zmuszona odwołać się do świeckiego prawa i świeckich instytucji to tak czy inaczej uciekasz, nieprawdaż? I owszem, zdjęcie religijnej czapki, którą na głowę naciągnęli nam rodzice i odrzucenie wielu absurdów i sprzeczności katolicyzmu to objaw dojrzałości właśnie.

>>>Chwila, chwila. Jacy znowu "katolicy odmawiają"? Użyłaś kwantyfikatora ogólnego, masz dla niego jakieś wsparcie?

Gdzie ten kwantyfikator ogólny? Chyba nie wiesz co znaczy to określenie. Nie napisałam "wszyscy katolicy", a jedynie katolicy. Nie każdy katolik jest aptekarzem czy lekarzem, nie każdy ma czas wystawać pod szpitalem ze szczekaczką i krwawym banerem, więc nie każdy ma okazję w praktyce wymusić na innych stosowanie się do religijnych nakazów czy zakazów, ale czyż nie tego właśnie oczekuje Wasz Bóg, a przynajmniej starsi panowie, którzy twierdzą, że przemawiają w jego imieniu?

>>>Może coś przeoczyłem, ale czyżby biskup odpowiedział, że jemu pasuje?

Ależ rzecz w tym, że nikt nawet nie zasugerował, żeby się w tej sprawie zwrócić do jakiegoś biskupa. Biskupi się takimi bzdurami nie zajmują, od tego mają funkcjonariuszy niższego rzędu, a skoro Ci funkcjonariusze nie mają problemu ze stawianiem pieczątek, to wiadomo, co o tym myślą.
                  • c2h6 Re: Problem z ocenami z religii 16.10.17, 16:02
                    spanish_fly napisała:

> >>>Typowe dla ciasnych, "racjonalnych" rozumków - jak jest problem
                    > związany z "technikaliami" wiary, należy od niego uciec i nie próbować go rozwi
                    > ązać. Bardzo dojrzałe podejście...
                    >
                    > Skoro się nie da tego technicznego problemu załatwić w ramach systemu, który te

Próba załatwienia problemu nie została jeszcze zakończona. Jakbyś czytała uważnie, to byś wiedziała. No ale znacznie łatwiej przy pierwszym kłopocie wywrócić oczami, westchnąć: "katolicy..." i robić za tę mądrzejszą, co zrzuciła z siebie nieracjonalne więzy.

> >>>Chwila, chwila. Jacy znowu "katolicy odmawiają"? Użyłaś kwantyfi
                    > katora ogólnego, masz dla niego jakieś wsparcie?
                    >
                    > Gdzie ten kwantyfikator ogólny? Chyba nie wiesz co znaczy to określenie. Nie na

W twojej wypowiedzi. W języku polskim zwrot "katolicy odmawiają prawa" oznacza "wszyscy katolicy odmawiają prawa".

> pisałam "wszyscy katolicy", a jedynie katolicy. Nie każdy katolik jest aptekarz
                    > em czy lekarzem, nie każdy ma czas wystawać pod szpitalem ze szczekaczką i krwa
                    > wym banerem, więc nie każdy ma okazję w praktyce wymusić na innych stosowanie s
                    > ię do religijnych nakazów czy zakazów, ale czyż nie tego właśnie oczekuje Wasz
                    > Bóg, a przynajmniej starsi panowie, którzy twierdzą, że przemawiają w jego imie
                    > niu?

Ach, czyli jednak dobrze wiesz, jak w polszczyźnie działa kwantyfikator ogólny, tylko teraz idziesz w kierunku "wszyscy katolicy, którzy tylko mają fizyczną możliwość, odmawiają prawa". A miliony ludzi, których obrażasz w ten sposób, po prostu obłudnie zaklasyfikujesz jako "niekatolików", no bo nie robią tego, co twoim zdaniem musi robić każdy katolik.

> >>>Może coś przeoczyłem, ale czyżby biskup odpowiedział, że jemu pa
                    > suje?
                    >
                    > Ależ rzecz w tym, że nikt nawet nie zasugerował, żeby się w tej sprawie zwrócić

Trzeba było samej zasugerować, jakżeś taka umna w sprawie formalności kościelnych.
                    Misję kanoniczną dostaje się, OIDP, od biskupa właśnie i on jest władny ją cofnąć. Czy to bezpośrednio zrobi jakiś tam jego sekretarz do spraw nauki religii to szczegół.
                    • spanish_fly Re: Problem z ocenami z religii 16.10.17, 16:37
                      Pomijając idiotyczną przepychankę, oficjalna wykładania kościoła jest znana: aborcja, antykoncepcja, in-vitro to grzech. Katolik nie ma żadnej przestrzeni na własne poglądy w tych kwestiach, a jeśli np. dokona aborcji to podlega ekskomunice "z urzędu".

Czy dobrze rozumiem, że Twoje wzburzenie a'propos nieodpowiedniego kwantyfikatora oznacza, że należysz do katolików, którzy są skłonni pozwolić niewierzącym, żeby kierowali się własnym sumieniem? Nie chcesz zakazu aborcji, uważasz, że aptekarze nie mają prawa odmawiać sprzedaży antykoncepcji itd?

>>>Trzeba było samej zasugerować, jakżeś taka umna w sprawie formalności kościelnych.

Nie zwykłam sugerować rozwiązać, co których jestem przekonana, że nie mają najmniejszego sensu.
                      • dziennik-niecodziennik Re: Problem z ocenami z religii 17.10.17, 07:49
                        Ja naleze do takich katolikow. I co?
                        • spanish_fly Re: Problem z ocenami z religii 17.10.17, 08:11
                          I nic niestety, kropla w morzu, ale cieszę się, że tacy się zdarzają.
          • dziennik-niecodziennik Re: Problem z ocenami z religii 16.10.17, 12:10
            No ale co Cie smieszy w danej sytuacji?
            Jeśli postepowanie nauczycielki religii (zakladam ze osoby swieckiej) jest niezgodne z wytycznymi, to nalezy jej zwrócić uwage. Jesli nie przyjmie tego (co kazdemu niezaleznie od stanu moze sie zdarzac, jestesmy tylko ludzmi ostatecznie) to nalezy sie odwolywac wyzej. Gdyby katecheze prowadzil ksiadz to zalecalabym od razu interwencje u proboszcza. W przypadku katechetki warto najpierw sprobowac droga swiecka.
            Nic w tym smiesznego nie widze.
            • dyzurny_troll_forum_2 Re: Problem z ocenami z religii 16.10.17, 12:14

> No ale co Cie smieszy w danej sytuacji?

Serio nie ogarniasz komizmy sytuacji?
              • dziennik-niecodziennik Re: Problem z ocenami z religii 16.10.17, 12:14
                Nie.
                • dyzurny_troll_forum_2 Re: Problem z ocenami z religii 16.10.17, 12:23

> Nie.

Ale od którego momentu nie rozumiesz, że jest zabawnie? Czy od pieczątki ze mszy? Czy od dylematu natury egzystencjalnej: realny rozwój dziecka czy pieczątka - co wybrać? A może klęska życiowa nie będzie szóstki z religii?! A może stworzenia bezwolnego niewolnika w pełnej dyspozycji księdza proboszcza? Masz rację to ostanie już takie zabawne nie jest...
              • mag1_k Re: Problem z ocenami z religii 16.10.17, 12:22
                Czy zakładasz, że osoba wierząca ma rzucać wszystko i zamieszkać w kościele, aby dostać szóstkę w religii?
                Dziecko nie ma prawa do zajęć z basenu, angielskiego, czy każdych innych popołudniowych, bo powinno skoro rodzice i ono wierzy przebywać popołudniami w kościele? Roraty są codziennie (znowu u nas będę popołudniu, rano jeszcze dałoby się to zorganizować), obowiązki ministrantów, zwłaszcza w czasie kolęd też generalnie codzienne, plus spotkania weekendowe, obowiązki uczestnictwa w mszach szkolnych czy pierwszopiątkoych wykluczają zajęcia czwartkowe i piątkowe popołudniowe i tak przykłady można mnożyć.
                To jakieś kuriozum
                • nathasha Re: Problem z ocenami z religii 16.10.17, 13:03
                  no ale musi miec te szostke?
                • magata.d Re: Problem z ocenami z religii 16.10.17, 13:04
                  No ale, skoro jesteś głęboko wierząca to chyba powinnaś w tych wszystkich "imprezach" kościelnych uczestniczyć z dzieckiem niezależnie czy katechetka tego wymaga czy nie. No niestety, te wszystkie msze, roraty, rekolekcje, pierwsze piatki itd. itp. normalnemu czlowiekowi dezorganizują życie, ale jak ktoś głęboko wierzący w kk to rozumiem, że dla niego to nie problem.
                  • magata.d Re: Problem z ocenami z religii 16.10.17, 13:05
                    czy jednak mniej głeboko wierząca jesteś? wink
                    • mag1_k Re: Problem z ocenami z religii 16.10.17, 13:23
                      widocznie wg Waszych kryteriów nie aż tak głęboko wierząca big_grin
                      wierzę, ale mieszkam w domu
                      • magata.d Re: Problem z ocenami z religii 16.10.17, 14:07
                        to może odpuść tę szóstkę z religii, albo w ogóle religię. Będziecie z córką chodzić do kościoła, kiedy bedzie wam pasować, pomodlicie sie w domu, poczytacie biblię w wolnym czasie. Wiare i Boga ma sie w sercu, czyż nie tak?
                        • dyzurny_troll_forum_2 Re: Problem z ocenami z religii 16.10.17, 14:10
                          magata.d napisała:

> Wiare i Boga ma sie w sercu, czyż nie tak?

Ale jak to tak bez pieczątki i podpisu?
                          • magata.d Re: Problem z ocenami z religii 16.10.17, 14:20
                            a jak sie potem okaże, ze ten podpis dał ten ksiądz "niewierzący" to co? winkwinkwink wszystko na marne wink
                            • dyzurny_troll_forum_2 Re: Problem z ocenami z religii 16.10.17, 14:23
                              magata.d napisała:

> a jak sie potem okaże, ze ten podpis dał ten ksiądz "niewierzący" to co? winkwinkwink
                              > wszystko na marne wink

Nie, nie, nie. Nie rozumiesz.

Pieczątki i podpisy są po to, żeby kontrolować wspinanie się w hierarchii wspólnoty, żeby była pozwolona komunia, bierzmowanie, ślub, chrzciny, pogrzeb w słuszne ziemi.

Na końcu przecież i tak nic nie ma....
                              • magata.d Re: Problem z ocenami z religii 16.10.17, 16:06
                                Przesadzasz, to wszystko można załatwić i bez miliona pieczątek i podpisów.
                                • dyzurny_troll_forum_2 Re: Problem z ocenami z religii 16.10.17, 16:10
                                  magata.d napisała:

> Przesadzasz, to wszystko można załatwić i bez miliona pieczątek i podpisów.

Ja wiem, że każdego księdza można kupić, ale nie każdego stać! Niektórzy muszą drogą oficjalną.
                                  • magata.d Re: Problem z ocenami z religii 16.10.17, 16:18
                                    Nie chodzi mi nawet o płacenie. Są dorośli ludzie, którzy,decydują się przyjąć np. sakrament pierwszej komunii czy bierzmowania, bo kiedyś tego nie zrobili. Mogą to zrobic oficjalnie i nikt od nich nie wymaga tego wszystkiego, co od dzieci i ich rodziców w pierwszych klasach podstawówki.
                                    • dyzurny_troll_forum_2 Re: Problem z ocenami z religii 16.10.17, 16:20
                                      magata.d napisała:

> Nie chodzi mi nawet o płacenie. Są dorośli ludzie, którzy,decydują się przyjąć
                                      > np. sakrament pierwszej komunii czy bierzmowania, bo kiedyś tego nie zrobili. M
                                      > ogą to zrobic oficjalnie i nikt od nich nie wymaga tego wszystkiego, co od dzie
                                      > ci i ich rodziców w pierwszych klasach podstawówki.

Ale to jest trochę inna sytuacja. Hierarchowie kościoła zdają się być świadomi, że z takiego dorosłego osobnika to już nie będzie wiernego sługi bożego.
                      • c2h6 Re: Problem z ocenami z religii 16.10.17, 15:08
                        mag1_k napisała:

> widocznie wg Waszych kryteriów nie aż tak głęboko wierząca big_grin
                        > wierzę, ale mieszkam w domu

Wiesz, dla mentalnej gimbazy "libertyńskiej" bycie głęboko wierzącym jest jednoznaczne z siedzeniem na okrągło w kościele. Takie uproszczenie, żeby małe umysłki dały radę ogarnąć i poszufladkować.
                        • dyzurny_troll_forum_2 Re: Problem z ocenami z religii 16.10.17, 15:11
                          c2h6 napisała:

> mag1_k napisała:
                          >
                          > > widocznie wg Waszych kryteriów nie aż tak głęboko wierząca big_grin
                          > > wierzę, ale mieszkam w domu
                          >
                          > Wiesz, dla mentalnej gimbazy "libertyńskiej"

Libertariańskiej.
                          Nie używaj słów, które przekraczają twoje możliwości pojmowania.
                          • c2h6 Re: Problem z ocenami z religii 16.10.17, 15:13

> c2h6 napisała:
                            > > Wiesz, dla mentalnej gimbazy "libertyńskiej"
                            >
                            > Libertariańskiej.
                            > Nie używaj słów, które przekraczają twoje możliwości pojmowania.

Gratuluję, właśnie, niesprowokowany, wyszedłeś na głupa.
                            Sprawdź definicje, zanim zakłapiesz.

• natalia.nat Re: Problem z ocenami z religii 16.10.17, 16:20
                          Ciekawe kto tutaj jest tym małym umysłem i kto szufladkuje? A i każdy widzi od razu po ścieku słownym, że odezwał się katolik pełną gębą.
                          W ogóle zajarzyłeś o co się rozchodzi? O szóstkę z religii. Przecież takie ultimatum katechetki zasługuje tylko i wyłącznie na olanie, jak i również cała, ta pożal się boże, katecheza, która nie ma z wiarą w Boga nic wspólnego. Niezmiennie mnie zadziwia, że dorośli ludzie mogą nie odróżniać wiary w Boga od wiary w instytucję. To drugie nie ma szansy się obronić, bo nie ma w tym nic prawdziwego.

• c2h6 Re: Problem z ocenami z religii 16.10.17, 17:59
                            natalia.nat napisała:

> Ciekawe kto tutaj jest tym małym umysłem i kto szufladkuje? A i każdy widzi od
                            > razu po ścieku słownym, że odezwał się katolik pełną gębą.

Sądząc z dalszej części twojej wypowiedzi - między innymi ty.

• dziennik-niecodziennik Re: Problem z ocenami z religii 17.10.17, 07:45
                  Nie smieszy mmie to co jest zawarte w poscie, na który odpowiedziałam. Czyli 'odwolywanie się przez wierzacych itd'.
                  Bo cala sytuacja owszem, jest nieprawidowa. Choc w sumie tez niesmieszna.
    • dyzurny_troll_forum_2 Re: Problem z ocenami z religii 16.10.17, 11:42
      mag1_k napisała:

> Wierząca głęboko jestem, więc nie chodzi o życie w wierze jako takie,

Musisz robić wszystko co Ci powiedzą, tylko wtedy dosięgniesz szczęści a w niebie. Nie wolno Ci się sprzeciwiać, bo Jezus paczy!
      • mag1_k Re: Problem z ocenami z religii 16.10.17, 12:17
        Nie rusza mnie to, i powyższe o gąbce zamiast mózgu również. Pomodlę się za ciebie
        • dyzurny_troll_forum_2 Re: Problem z ocenami z religii 16.10.17, 12:18
          mag1_k napisała:

> Nie rusza mnie to, i powyższe o gąbce zamiast mózgu również. Pomodlę się za cie
          > bie

I nie zapomnij dać na tacę. Przynajmniej na tacę!
          • asia-loi Re: Problem z ocenami z religii 16.10.17, 18:16

> mag1_k napisała:
            Pomodlę się
            > za ciebie
            >
            > I nie zapomnij dać na tacę. Przynajmniej na tacę!

big_grin big_grin
    • ida_marcowa1 Re: Problem z ocenami z religii 16.10.17, 12:54
      a mnie tak zastanawia... chłopiec może sobie podnieść średnią ocen będąc ministrantem (może, nie musi więc jest to dodatkowa aktywność) i to rozumiem. a co z dziewczynkami? one mogą być ministrantami? a jeśli nie, to są dyskryminowane...maja mniej szans by dostać 6.
      • dyzurny_troll_forum_2 Re: Problem z ocenami z religii 16.10.17, 12:56
        ida_marcowa1 napisała:

> a mnie tak zastanawia... chłopiec może sobie podnieść średnią ocen będąc minist
        > rantem (może, nie musi więc jest to dodatkowa aktywność) i to rozumiem. a co z
        > dziewczynkami? one mogą być ministrantami?

naprawę nie wiesz jak dziewczynki mogą zaplusować u księdza proboszcza?
        • c2h6 Re: Problem z ocenami z religii 16.10.17, 13:20

> naprawę nie wiesz jak dziewczynki mogą zaplusować u księdza proboszcza?

Uważaj, żebyś sobie łokcia nie obił.
      • c2h6 Re: Problem z ocenami z religii 16.10.17, 13:20
        ida_marcowa1 napisała:

> a mnie tak zastanawia... chłopiec może sobie podnieść średnią ocen będąc minist
        > rantem (może, nie musi więc jest to dodatkowa aktywność) i to rozumiem. a co z
        > dziewczynkami? one mogą być ministrantami? a jeśli nie, to są dyskryminowane...
        > maja mniej szans by dostać 6.

Pewnie jakaś schola się znajdzie, mogą śpiewać. Tam z kolei chłopcy nie idą.
      • mag1_k Re: Problem z ocenami z religii 16.10.17, 13:26
        są u nas ministrantki również. dyskryminowane są tylko dzieci, które mają wypełnione popołudnia zajęciami dodatkowymi. Pewna część klasy się cieszy, że będą się sypały oceny celujące bez nauki...
        • dyzurny_troll_forum_2 Re: Problem z ocenami z religii 16.10.17, 14:04
          mag1_k napisała:

> Pewna część klasy się cieszy, że będą się sypały oceny celujące bez nauki...

O widzsz, i Ty, i cześć dzieci odkryła prawdziwą naturę religii. I to w jak młodym wieku. Dzięki Jezuskowi można nic nie robić i nieźle żyć!
          • asia-loi Re: Problem z ocenami z religii 16.10.17, 18:20

Dzięki Jezuskowi można nic nie robić i nieźle żyć!

https://yoursmiles.org/tsmile/rulez/t2027.gif
        • magata.d Re: Problem z ocenami z religii 16.10.17, 14:12
          ta katechetka tez musi być "głęboko wierząca" skoro tak dobrze wychodzi jej dyskryminacja, i krzywdzenie dzieci niesprawiedliwym traktowaniem wink
          chcesz, zeby ktos taki uczył wiary twoje dziecko?
          • dyzurny_troll_forum_2 Re: Problem z ocenami z religii 16.10.17, 14:24
            magata.d napisała:

> ta katechetka tez musi być "głęboko wierząca" skoro tak dobrze wychodzi jej dys
            > kryminacja, i krzywdzenie dzieci niesprawiedliwym traktowaniem wink
            > chcesz, zeby ktos taki uczył wiary twoje dziecko?

chyba zapominasz, że dyskryminacja to podstawa tej wiary?
    • saszanasza Re: Problem z ocenami z religii 16.10.17, 13:32
      Ależ czepiacie sie dziewczyny. Religia jest przedmiotem jak kazdy inny i katechetka powinna trzymac sie podstawy programowej. Pytanie tylko, czy naprawde az tak wazna jest ta szostka, zwlaszcza ze to jednak przedmiot dodatkowy.
      • dyzurny_troll_forum_2 Re: Problem z ocenami z religii 16.10.17, 14:05
        saszanasza napisała:

> Religia jest przedmiotem jak kazdy inny

Postanowiłaś dołączyć do autorki wątku w produkcji LOL contentu?
        • saszanasza Re: Problem z ocenami z religii 16.10.17, 14:29

> saszanasza napisała:
          >
          > > Religia jest przedmiotem jak kazdy inny
          >
          > Postanowiłaś dołączyć do autorki wątku w produkcji LOL contentu?

Nie postanowiłam do nikogo dołączyć, stwierdzam fakt. Religia jest przedmiotem dodatkowym, ale liczy się do średniej. Wiem, że fla niektórych jest to wiedza bezużyteczna, dla mnie również, ale może trudno ci w to uwierzyć, ale są ludzie, którzy traktują ten przedmiot całkiem poważnie i wypadałoby, by nauczyciel rownież poważnie podchodził do swoich obowiązków.
          • dyzurny_troll_forum_2 Re: Problem z ocenami z religii 16.10.17, 14:35
            saszanasza napisała:

> Nie postanowiłam do nikogo dołączyć, stwierdzam fakt. Religia jest przedmiotem
            > dodatkowym, ale liczy się do średniej. Wiem, że fla niektórych jest to wiedza b
            > ezużyteczna, dla mnie również, ale może trudno ci w to uwierzyć, ale są ludzie,
            > którzy traktują ten przedmiot całkiem poważnie i wypadałoby, by nauczyciel row
            > nież poważnie podchodził do swoich obowiązków.

Nauczycielowi nie możesz nic zarzucić. Przygotowuje do dzieciaków materiał ekstra, pozwala się im wykazać w działaniach dodatkowych, sięga poza program. Kryteria oceny są jasne!

A że nie każdy może mieć 6 z religii i zagwarantowany wstęp do królestwa niebieskiego w wieku lat 12? Cóź, tak samo nie każdy może mieć 6 z matematyki i zapewniony wstęp na inżynierię lądowa....
            • saszanasza Re: Problem z ocenami z religii 16.10.17, 14:42

>
              >
              > Nauczycielowi nie możesz nic zarzucić. Przygotowuje do dzieciaków materiał ekst
              > ra, pozwala się im wykazać w działaniach dodatkowych, sięga poza program. Kryte
              > ria oceny są jasne

Ale tu kryteria oceny rownież są jasne, ustalone przez biskupów i na ich podstawie nauczyciel przekroczył swoje kompetencje.
              >
              > A że nie każdy może mieć 6 z religii i zagwarantowany wstęp do królestwa niebie
              > skiego w wieku lat 12? Cóź, tak samo nie każdy może mieć 6 z matematyki i zapew
              > niony wstęp na inżynierię lądowa....

A to już inna historia o której również pisałam. Dlaczego rodzic aż tak bardzo chce, żeby akurat z religii dziecko miało aż szóstkę, czy to ma związek z religijnością i potrzebą, by dziecko miało dokonale "opanowaną wiarę", czy to chęć podrasowania sobie średniej niezależnie od wiary w sposób łatwy, prosty i przyjemny.
              • dyzurny_troll_forum_2 Re: Problem z ocenami z religii 16.10.17, 14:54
                saszanasza napisała:

> dyzurny_troll_forum_2 napisał(a):
                >
                > >
                > >
                > > Nauczycielowi nie możesz nic zarzucić. Przygotowuje do dzieciaków materia
                > ł ekst
                > > ra, pozwala się im wykazać w działaniach dodatkowych, sięga poza program.
                > Kryte
                > > ria oceny są jasne
                >
                > Ale tu kryteria oceny rownież są jasne, ustalone przez biskupów i na ich podsta
                > wie nauczyciel przekroczył swoje kompetencje.

Ciekawe po czym wnosisz?
                Ja widzę, że nauczyciel może robić co chce. ma w końcu wolną wolę. Poinformował, że pieczątka i podpis? Poinformował!

--------------
                § 4.

Nauczyciele religii na początku każdego roku szkolnego informują uczniów oraz ich rodziców (prawnych opiekunów) o:

wymaganiach edukacyjnych niezbędnych do uzyskania poszczególnych ocen śródrocznych i rocznych z religii, wynikających z realizowanego przez siebie programu nauczania;
                sposobach sprawdzania osiągnięć edukacyjnych uczniów;
                warunkach i trybie uzyskania z religii oceny rocznej wyższej niż przewidywana.
                ---------------
                • c2h6 Re: Problem z ocenami z religii 16.10.17, 15:12

> > > Nauczycielowi nie możesz nic zarzucić. Przygotowuje do dzieciaków m
                  > ateria
                  > > ł ekst
                  > > > ra, pozwala się im wykazać w działaniach dodatkowych, sięga poza pr
                  > ogram.
                  > > Kryte
                  > > > ria oceny są jasne
                  > >
                  > > Ale tu kryteria oceny rownież są jasne, ustalone przez biskupów i na ich
                  > podsta
                  > > wie nauczyciel przekroczył swoje kompetencje.
                  >
                  > Ciekawe po czym wnosisz?

No i widzisz? Widzisz? Kłapiesz dziobem, a nawet porządnie wątku nie przeczytałeś - mimo że informacja, której ci brakuje była całkiem wcześnie. Ech, typowy członek PSR z ciebie. Jak jeszcze nie należysz, to się zapisz.
                  • dyzurny_troll_forum_2 Re: Problem z ocenami z religii 16.10.17, 15:13
                    c2h6 napisała:

> No i widzisz? Widzisz? Kłapiesz dziobem, a nawet porządnie wątku nie przeczytał
                    > eś - mimo że informacja, której ci brakuje była całkiem wcześnie. Ech, typowy c
                    > złonek PSR z ciebie. Jak jeszcze nie należysz, to się zapisz.

że ocenie nie podlegają praktyki religijne? a to zbieranie pieczątek i podpisów to jest praktyka religijna? w jakiej religii?

a może zbieranie pokemonów także?
                    • c2h6 Re: Problem z ocenami z religii 16.10.17, 15:25

> c2h6 napisała:
                      >
                      > > No i widzisz? Widzisz? Kłapiesz dziobem, a nawet porządnie wątku nie prze
                      > czytał
                      > > eś - mimo że informacja, której ci brakuje była całkiem wcześnie. Ech, ty
                      > powy c
                      > > złonek PSR z ciebie. Jak jeszcze nie należysz, to się zapisz.
                      >
                      > że ocenie nie podlegają praktyki religijne? a to zbieranie pieczątek i podpisów
                      > to jest praktyka religijna? w jakiej religii?

Ech, wolnomyśliciele za dychę z tymi ich "przygważdżającymi" argumentami smile

Tak, tak, oczywiście, głupi katolicy uważają przybicie pieczątki potwierdzającej wykonanie praktyki religijnej za praktykę religijną samą w sobie.
                      • dyzurny_troll_forum_2 Re: Problem z ocenami z religii 16.10.17, 15:30
                        c2h6 napisała:

> Ech, wolnomyśliciele za dychę z tymi ich "przygważdżającymi" argumentami smile
                        >
                        > Tak, tak, oczywiście, głupi katolicy uważają przybicie pieczątki potwierdzające
                        > j wykonanie praktyki religijnej za praktykę religijną samą w sobie.

Możesz rozszerzyć, zdefiniuj w kilku słowach idee "pieczątki potwierdzającej wykonanie praktyki religijnej"?
                • saszanasza Re: Problem z ocenami z religii 16.10.17, 15:14
                  Wnoszę po paragrafie drugim

"Ocenianie osiągnięć edukacyjnych ucznia z religii polega na rozpoznawaniu przez nauczyciela religii poziomu i postępów w opanowaniu przez ucznia wiadomości i umiejętności w stosunku do wymagań edukacyjnych wynikających z Podstawy programowej katechezy Kościoła katolickiego w Polsce oraz realizowanego przez nauczyciela programu nauczania, uwzględniającego tę Podstawę.
                  Ocenianiu nie podlegają praktyki religijne"
                  • dyzurny_troll_forum_2 Re: Problem z ocenami z religii 16.10.17, 15:18
                    saszanasza napisała:

> Ocenianiu nie podlegają praktyki religijne"

Nie wymaga nauczycielka dołączenia w zeszycie zdjęcia koszyczka wielkanocnego do kontroli prawda? Ubogi koszyczek pałą, bogaty koszyczek, pokaźny, ze zdobieniami, cieszący oko księdza proboszcza i Jezuska piątka! (bo jak wiemy na szóstkę to pieczątki wink

Tak więc nie ocenia praktyk!
                    • c2h6 Re: Problem z ocenami z religii 16.10.17, 15:22

> Nie wymaga nauczycielka dołączenia w zeszycie zdjęcia koszyczka wielkanocnego d
                      > o kontroli prawda? Ubogi koszyczek pałą, bogaty koszyczek, pokaźny, ze zdobieni
                      > ami, cieszący oko księdza proboszcza i Jezuska piątka! (bo jak wiemy na szóstkę

Jaki koszyczek wielkanocny cieszący "Jezuska"? Gdzie podczas Wielkanocy jest jakiś "Jezusek"? Znowu dziób otworzyłeś, a nie wiesz, o czym mówisz.
                      • dyzurny_troll_forum_2 Re: Problem z ocenami z religii 16.10.17, 15:29
                        c2h6 napisała:

> Jaki koszyczek wielkanocny cieszący "Jezuska"? Gdzie podczas Wielkanocy jest ja
                        > kiś "Jezusek"?

W postaci cukrowego baranka z napisem alleluja*

* w ramach braku cukrowego (gdy w danym roku cena cukru jest anormalnie wysoka) można użyć branka z ciasta.
                        • c2h6 Re: Problem z ocenami z religii 16.10.17, 15:44

> c2h6 napisała:
                          >
                          > > Jaki koszyczek wielkanocny cieszący "Jezuska"? Gdzie podczas Wielkanocy j
                          > est ja
                          > > kiś "Jezusek"?
                          >
                          > W postaci cukrowego baranka z napisem alleluja*

"Jezusek"?

> * w ramach braku cukrowego (gdy w danym roku cena cukru jest anormalnie wysoka)
                          > można użyć branka z ciasta.

No, do*ebałeś dowcipem. Tylko zapomniałeś coś wspomnieć o koniecznej zgodzie proboszcza. Popraw się szybko, bo cię koledzy posądzą o klerykalizm za takie niedopatrzenie.
                          • dyzurny_troll_forum_2 Re: Problem z ocenami z religii 16.10.17, 15:48
                            c2h6 napisała:

> No, do*ebałeś dowcipem.

Jak już jesteśmy przy dowcipach to nie mogę sobie nie pozwolić. Moderacjo, na kolanach błagam o przebaczenie! A ciebie Etanie proszę o modlitwę za mnie i przynajmniej jeden papierkowy na tacę przy niedzieli!

https://img.hopaj.pl/images/5/8/58425bfc4d0e33462dda2dd1503b04aa.jpg
                            • c2h6 Re: Problem z ocenami z religii 16.10.17, 16:07

> c2h6 napisała:
                              >
                              > > No, do*ebałeś dowcipem.
                              >
                              > Jak już jesteśmy przy dowcipach to nie mogę sobie nie pozwolić. Moderacjo, na k
                              > olanach błagam o przebaczenie! A ciebie Etanie proszę o modlitwę za mnie i przy
                              > najmniej jeden papierkowy na tacę przy niedzieli!

Nie jestem na tyle miłosierny, żeby się modlić za chamskiego głupola. Z kulturalnych głupoli - da radę. Za buraka - nie. A na tacę rzucam pieniądze papierowe, normalna sprawa. Uzyskuję "usługę religijną", więc staram się pokryć część jej kosztów. Kościół to budynek, utrzymanie budynków kosztuje. Chociażby. Ból d*py o to, że wierni dają na tacę (twoje dają? Nie? No to buzia w wiaderko) jest tyle warte, co ból d*py, że strzyżony płaci fryzjerowi.
                              • dyzurny_troll_forum_2 Re: Problem z ocenami z religii 16.10.17, 16:14
                                c2h6 napisała:

> A na tacę rzucam pieniądze papierowe, normalna sprawa.

A ile bierzesz reszty?

> Uzyskuję "usługę religijną", więc staram się pokryć część jej
                                > kosztów.

O i to jest sedno problemu, że drugą część twojej "usługi religijnej" muszę pokrywać ja. A ty nie masz nawet na tyle przyzwoitości, żeby się pomodlić za sponsora.
                    • saszanasza Re: Problem z ocenami z religii 16.10.17, 15:46

> saszanasza napisała:
                      >
                      > > Ocenianiu nie podlegają praktyki religijne"
                      >
                      > Nie wymaga nauczycielka dołączenia w zeszycie zdjęcia koszyczka wielkanocnego d
                      > o kontroli prawda? Ubogi koszyczek pałą, bogaty koszyczek, pokaźny, ze zdobieni
                      > ami, cieszący oko księdza proboszcza i Jezuska piątka! (bo jak wiemy na szóstkę
                      > to pieczątki wink
                      >
                      > Tak więc nie ocenia praktyk!

Proszę cię....podobne "praktyki" są na innych przedmiotach. Czym się różni ocena za koszyczek wielkanocny z religii od oceny za narysowanie drzewa genealogicznego z historii albo zrobienia albumu "My family" z angielskiego?
      • spanish_fly Re: Problem z ocenami z religii 16.10.17, 14:08
        Nie, religia nie jest przedmiotem jak każdy inny.
        • magata.d Re: Problem z ocenami z religii 16.10.17, 14:17
          zdecydowanie, nie jest.
    • lodomeria Re: Problem z ocenami z religii 17.10.17, 02:22
      A ja poprę panią katechetkę: religia katolicka wiążę się z wiarą w to, że zbiorowe modlitwt, rytuały mają jakiś tam sens. Nie zna religii katolickiej ktoś, kto nie uczestniczy w Triduum Paschalnym, kto nie wie co to majowe, roraty czy inne gorzkie żale, a już tym bardziej ktoś, kto nie widzi sensu brania uczestnictwa w tych praktykach.

Dałabyś szóstkę z polskiego komuś, kto zna lektury tylko z ich opisów w podręcznikach? Z wfu komuś, kto nigdy na sali gimnastycznej nie był? Z plastyki komuś, kto zamiast narysować obrazek napisałby wypracowanie?
      • nathasha Re: Problem z ocenami z religii 17.10.17, 06:38
        Ale to 90% swiata nie zna religii katolickiej bo nie znaja majowego, rorat czy gorzkich zali wink
        • dyzurny_troll_forum_2 Re: Problem z ocenami z religii 17.10.17, 09:15
          nathasha napisała:

> Ale to 90% swiata nie zna religii katolickiej bo nie znaja majowego, rorat czy
          > gorzkich zali wink

nie każdy ma możliwość trafić do takiej wspaniałej katechetki, która o zbawienie duszyczek podopieczny dba bardziej niż o swoje własne!
      • saszanasza Re: Problem z ocenami z religii 17.10.17, 10:39
        lodomeria napisała:

> Dałabyś szóstkę z polskiego komuś, kto zna lektury tylko z ich opisów w podręcz
        > nikach? Z wfu komuś, kto nigdy na sali gimnastycznej nie był? Z plastyki komuś,
        > kto zamiast narysować obrazek napisałby wypracowanie?

Złe porównanie. Nie widzę analogii. Podstawa programowa wymaga czytania książek (tytuł, autor) a nie ich wypracowań, miejscem właściwym do realizacji wf jest sala gimnastyczna lub inne miejsce gdzie możliwe jest realizowanie podstawy programowej, podstawa programowa z plasytyki wymaga albo znajomości teorii z tego przedmiotu albo wykazaniem się umiejętnościami manualńymi.

Analogia byłaby, gdyby nauczycielka od polskiego wymagała, żeby dziecko poszło na spotkanie z autorką lektury, nauczyciel od wf - żeby dzieci brały udział w międzyszkolnych olimpiadach sportowych, a nauczyciel od plastyki - żeby dziecko chodziło na wernisaże, czy inne wystawy.
    • purchawkapuknieta Re: Problem z ocenami z religii 17.10.17, 09:17
      Moim: się czepiasz.
      1. Religia nie jest obowiązkowa.
      2. Gdyby Pani od biologii podwyższała ocenę za uprawę fasoli na parapecie, zielnik, własne zdjęcia/ obserwacje ptaszków itp. też byś się burzyła? Bo nie każdy ma czas praktykować biologię.
      • natalia.nat Re: Problem z ocenami z religii 06.11.17, 12:06
        Twoje zdanie jest tutaj mało istotne. Nadrzędne i obowiązujące jest to:
        "Ocenianie osiągnięć edukacyjnych ucznia z religii polega na rozpoznawaniu przez nauczyciela religii poziomu i postępów w opanowaniu przez ucznia wiadomości i umiejętności w stosunku do wymagań edukacyjnych wynikających z Podstawy programowej katechezy Kościoła katolickiego w Polsce oraz realizowanego przez nauczyciela programu nauczania, uwzględniającego tę Podstawę.
        Ocenianiu nie podlegają praktyki religijne."
        • plater-2 Re: Problem z ocenami z religii 06.11.17, 14:33
          Katechetka za udzial w nabożeństwach albo za spiewanie w scholi może wyróźnić dziecko w inny sposób (dyplomik, "obrazek świety" , podziękowanie na piśmie) ale NIGDY poprzez wpisywanie ocen i podciaganie oceny semestralnej z tej przyczyny.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka