Dodaj do ulubionych

Booking rezerwacja.

16.10.17, 17:49
Pomóżcie! Po raz pierwszy robiłam rezerwację z booking - hotel nad Bałtykiem. Zarezerwalam, bo pokój ostatni, więc chciałam się dzień - dwa namyślić i ew. odwołać, ale po dokonaniu rezerwacji dostałam info, że:
- do mojego pokoju nie należy miejsce parkingowe (przy rezerwacji było pytanie, czy potrzebuję parkingu i zaznaczyłam, że tak)
- Obok hotelu prowadzone są prace budowlane, więc jest głośno (zero informacji w ofercie przed rezerwacją)
- Za odwołanie rezerwacji zostanę obciążona 30% ceny rezerwacji.

I teraz zgłupialam... Można tak? Mogą obciążyć mnie taką sumą, jeśli odwołam zaraz po zapoznaniu się z przemilczanymi szczegółami oferty? Rozumiem dzień - dwa przed terminem wakacji, ale 10 m- cy przed???
Obserwuj wątek
    • peonka Re: Booking rezerwacja. 16.10.17, 17:55
      Zadzwon do Bookinga (nie do hotelu, chyba że chcesz spróbować bezpośrednio tam) i poproś o bezpłatne anulowanie rezerwacji. Myślę, że nie będzie problemu.
      • peonka Re: Booking rezerwacja. 16.10.17, 17:59
        Aha. Info o kosztach odwołania rezerwacji powinno być widoczne na Bookingu wcześniej, przy wyborze pokoju. Jeśli tak nie jest, jest to raczej niezgodne z ich regułami i sam Booking powinien moc Ci to załatwić.
        Co do parkingu - info jest na stronie przed rezerwacja, tam gdzie udogodnienia typu wifi, jeśli nie bylo podane, że parking jest, to zaznaczenie że chcesz parking niestety nic nie daje...
        • memphis90 Re: Booking rezerwacja. 16.10.17, 18:09
          Hmm, w ofercie jest radosne, świecące na zielono "bezpłatny parking/parking podziemny" i dopiero gdzieś w szczególach (wiedząc już czego szukam) doszukalam się, że jeden pokój z widokiem na basen (wychodzi na to, że to ten mój) nie ma miejsca parkingowego uncertain Info o pobieraniu opłat za rezygnację z rezerwacji nadal nie znalazłam, jest tylko "bezpłatna rezerwacja" i że kaucja 30% kiedystam przed przyjazdem... Czuję się oszukana... Może zadzwonię i doprecyzuję kwestię parkingu i remontów, bo wtedy się rozstrzygnie czy chcę rezygnować czy nie...
          • nathasha Re: Booking rezerwacja. 16.10.17, 18:30
            ja bym jednak najpierw napisala do booking. bo to hotel moze byc po prostu nieuczciwy. albo zadzwon z glupia frant jako potencjalna klienta do hotelu i dopytaj o te remonty i parking.
            • herca Re: Booking rezerwacja. 16.10.17, 18:35
              tak jak nathasza mowi, to moze byc jakis hotelowy janusz biznesu. booking najczesciej dba o przejrzystosc zasad i trzymanie sie ustalonych regul, to buduje ich reputacje. najlepiej zadzwonic do booking.com, ew. napisac. moze sami sobie nie zdaja sprawy co ten hotel im za reklame robi.
          • 1matka-polka Re: Booking rezerwacja. 16.10.17, 18:35
            Raczej nic nie będziesz musiała płacić. Czasem co innego piszą w jednym miejscu, a co innego w drugim. Zrób zrzut z ekranu dla pewności. Jest dużo czasu na odwołanie tej rezerwacji. To by był dla hotelu marketingowy strzał w stopę, gdyby chcieli cię obciązyć. Nie przejmowałabym się. Zapłaciłaś coś w ogóle?
            • memphis90 Re: Booking rezerwacja. 16.10.17, 18:59
              Nie, nawet nie musiałam karty kredytowej podawać, więc nie mają jak mnie obciążać (i nie muszę zastrzegac karty, he, he). Hotel duży, wysoko notowany, więc nie jakiś Janusz biznesu (teoretycznie). Raz jeden chciałam pojechać "luksusowo", mieszkać przy samej plaży- zamiast jak zwykle tłuc się nad wodę 2km, obładowana jak tabor cygański- i mam za swoje... No, ale może uda się jakoś dogadać co do parkingu i wyjaśnić kwestie placu budowy obok...
              • 1matka-polka Re: Booking rezerwacja. 16.10.17, 19:02
                No i dobrze.
          • peonka Re: Booking rezerwacja. 16.10.17, 18:54
            Jeśli rezerwacja bezpłatna, to na 100 procent nic nie płacisz. Zadzwoń do bookinga i odwołaj.
            • arim28 Re: Booking rezerwacja. 16.10.17, 18:59
              A ja po swoich ostatnich problemach z Booking wiem, ze rezerwacji bede dokonywala tylko i wylacznie bezposrednio w Hotelach. Tak samo rezerwacje miejsc parkingowych.
              Potwierdzily to dwie osoby pracujace w Hotelach, w ktorych ostatbio przebywalam a miejsce rezerwowalam przez Booking, niestety sad
              • peonka Re: Booking rezerwacja. 16.10.17, 19:08
                A co ci się stało z Bookingiem?
                • arim28 Re: Booking rezerwacja. 16.10.17, 19:37
                  Policzyl mi drozej za pokoje, za okres kiedy w samych hoteli zaplacilabym o 30% mniej.
                  Inny przypadek, oplacilam ekstra mozliwosc zmiany rezerwacji / odwolania.
                  Zmienily mi sie plany i chcialam skrocic pobyt o jeden dzien.
                  Dwa tygodnie wczesniej, przed terminem pisalam maile o zmianie dat.
                  Brak reakcji na nie. Oczywiscie zwrotu kosztow za jeden dzien nie dostalismy.
                  • nathasha Re: Booking rezerwacja. 16.10.17, 19:41
                    ale to nie jest "wina" bookingu. booking nie gwarantuje najnizszej mozliwej ceny.
                    • arim28 Re: Booking rezerwacja. 16.10.17, 20:12
                      Nasz racje, nie gwarantuje. Ae 30% powyzej ceny to jednak drogo.
                      • arim28 Re: Booking rezerwacja. 16.10.17, 20:15
                        A i jeszcze jedno - za sniadanie musielismy placic juz w hotelu. Nie bylo opcji oplacenia sniadania wczesniej.
                        Nawet w hoteli byli zdziwieni dlaczego nie dodano takiej opcji i dzwonili do nich aby to wyjasnic.
                        Zreszta , do wyjasnienia bylo jeszcze kilka innych spraw.
                        • mirka.de Re: Booking rezerwacja. 16.10.17, 20:30
                          dosyc czesto korzystam z Bookingu ale zawsze porownuje cene z cena bezposrednia w hotelu/apartamencie itp.
                          ostatnio rezerwujac apartament, korespondowalam z wlascicielka, cena ktora mi zaproponowala byla wyzsza o ok.25% od tej na Bookingu, oczywiscie ze rezerwowalam przez Booking wink zostalo mi pare stowek w kieszeni big_grin

podobnie szukajac wakacji i porownujac rozne oferty mozna sporo zaoszczedzic - np.1000€ roznicy miedzy oferta na stronie alltoursa i kupno wycieczki przez "ab in den urlaub" takze od alltuorsa -daty, pokoje, godziny lotu dokladnie te same! cena ponad 1000€ nizsza smile

osobiscie problemow zadnych nie mialam, wiec nie moge sie odniesc jak wyglada sprawa ich rozwiazywania

na miejscu autorki watku, kontaktowalabym sie z Bookingiem
                          moja szwagierka odwolywala nieodwolywalna rezerwacje - dalo sie wink

powodzenia!
                        • nathasha Re: Booking rezerwacja. 16.10.17, 20:38
                          Moze w hotelu byli zdziwieni ale wlasciciel musial byc swiadomy sytuacji. Mam znajoma ktora wspolpracuje z bookingiem, maja swoje zelazne zasady, problem z algorytmami ale sa tez super helpful - i mowie tu o tej wlasnie drugiej stronie
                      • sasanka4321 Re: Booking rezerwacja. 16.10.17, 20:46
                        To nie booking ustala ceny. Oni umozliwiaja hotelowi zamieszczenie swojej oferty a za kazdy wynajem przez ich strone sciagaja z hotelu okreslony procent z zarobku na tym konkretnym wynajmie. Rownie dobrze moglabys sie skarzyc na allegro, ze zielony plaszczyk byl tam za drogi, bo dokladnie ten sam znalazlas na olx albo tablicy z ogloszeniami w Tesco duzo taniej.
                        • peonka Re: Booking rezerwacja. 16.10.17, 22:39
                          Otóż to. Właściciel hotelu ustala ceny na Bookingu, ale jesli chcesz rezerwować bezpośrednio w hotelu, cena może być niższa lub wyższa niż na Bookingu, nikt hotelowi nie zabroni. Najczęściej bezpośrednio jest niższa, bo odpada prowizja dla Bookinga. Ale jak piszą dziewczyny, bywa i odwrotnie. Nie jest to jednak wina portalu.
                          • najstarszy_syn_ksiedza_biskupa Re: Booking rezerwacja. 16.10.17, 22:45
                            peonka napisała:

> Najczęściej bezpośrednio jest niższa, bo odpada prowizja dla Bookinga.

Z ta prowizją dla bookingu to jest ciekawa sprawa. Jak chcesz zarezerwować bezpośrednio u hotelarza to ona nie ma znaczenia dla ceny, bo i tak się ją wrzuca w koszty. Ale jak chcesz rabat za pokój, bo coś było nie tak, to przez tę prowizję dla bookingu to dzieci hotelarza przynajmniej przez tydzień nie jedzą.

Xsioonc
                            • peonka Re: Booking rezerwacja. 17.10.17, 00:49
                              Nie do końca się zgadza. Prowizję można odliczyć sobie od podatku, ale jej wysokość jest zawsze wyższa niż to odliczenie. Więc w wielu hotelach, zwłaszcza małych, niesieciowych, taniej jest bezpośrednio.
                              Z tymi zwrotami nie wiem jak jest, nie będę się wypowiadać, ale nie wykluczam, że się zdarza taka argumentacja wink
                              • dyzurny_troll_forum_2 Re: Booking rezerwacja. 17.10.17, 09:26
                                peonka napisała:

> Nie do końca się zgadza. Prowizję można odliczyć sobie od podatku, ale jej wyso
                                > kość jest zawsze wyższa niż to odliczenie. Więc w wielu hotelach, zwłaszcza mał
                                > ych, niesieciowych, taniej jest bezpośrednio.

Przykład z życia. Mały, nie sieciowy hotelik, gdzie właściciel z bratem na przemian siedzą na recepcji, wszystkiego z 10 pokoików. Doba w pokoju 40E przez booking, kupuję dwie noce i chce zostać jeszcze dwie extra. Idę do hotelarza po negocjować, hotelarz płaci prawie 10E prowizji od nocy. Proponuję czysty deal - dzielimy się prowizją bookingu po 50% czyli doba za 35E. Na ile udało się ostatecznie wynegocjować?
    • dyzurny_troll_forum_2 Re: Booking rezerwacja. 17.10.17, 09:37
      memphis90 napisała:

> Pomóżcie! Po raz pierwszy robiłam rezerwację z booking - hotel nad Bałtykiem. Z
      > arezerwalam, bo pokój ostatni, więc chciałam się dzień - dwa namyślić i ew. odw
      > ołać, ale po dokonaniu rezerwacji dostałam info, że:
      > - do mojego pokoju nie należy miejsce parkingowe (przy rezerwacji było pytanie
      > , czy potrzebuję parkingu i zaznaczyłam, że tak)

To jest zawsze napisane w opisie obiektu "Udogodnienia w obiekcie":
      -----------
      Parking
      Parking nie jest dostępny.
      -----------
      albo
      -----------
      Parking
      Parking publiczny jest dostępny przy sąsiednich ulicach (nie jest konieczna rezerwacja) w cenie 35 PLN za dzień.
      ------------

> - Obok hotelu prowadzone są prace budowlane, więc jest głośno (zero informacji
      > w ofercie przed rezerwacją)

I myślisz, że jeszcze 10 miesięcy będą prowadzili!? Poza tym jeżeli teren nie należy do hotelu to mają Cię informować o wszystkich robotach budowlanych w gminie czy jednak w całym województwie?

> - Za odwołanie rezerwacji zostanę obciążona 30% ceny rezerwacji.

Można i 100% masz to napisane dokładnie w warunkach pokoju podczas rezerwacji, gdy już wybierasz konkretny pokój:
      ---------
      BEZPŁATNE odwołanie rezerwacji przed 17:00 w dniu 29 PAŹ 2017
      ---------
      albo
      ---------
      Niska cena – bez możliwości zwrotu
      ----------

Wystarczy poczytać co tam jest napisane. Ale, ale rozumiem, Bałtyk za 10 miechów to jest taki rarytas, że trzeba brać nie czytać. Detale są nudne.
      • memphis90 Re: Booking rezerwacja. 06.04.18, 09:30
        Jakiś troll odkopal wątek, ale dopiero teraz zauważyłam Twój wredny wpis uncertain
        1. Parking miał być w cenie i dostępny; dopiero w szczegółach znalazła się informacja, że nie ma go do tego jednego konkretnego apartamentu. Nie było tego sprecyzowanego w informacji wstępnej, dopiero w informacji wysłanej PO rezerwacji.
        2. Tak, budowa apartamentowca spokojnie może potrwać 10 kolejnych miesięcy. Tak, roboty budowlane w bezpośrednim sąsiedztwie obniżają jakość pobytu, szczególnie jak gruz leci do basenu i wypoczywasz przy nieustających "ku...ch" robotników. I skoro napomykają o tym w informacji przesłanej PO rezerwacji to widać JEST to problem dla klientów.
        3. Wróć do wątku głównego, skoro nie ogarniasz uncertain wyraźnie napisałam, że była zapisana możliwość bezpłatnego odwołania rezerwacji w info na bookingu, a następnie o 30% opłacie w informacjach przesłanych po rezerwacji. Okazało się, że wstępną rezerwację można było zerwać bez opłat, ale po tej ostatecznej i wypłaceniu zaliczki tracilo się zaliczkę - co mogłaby mi wyjaśnić osoba bardziej obeznana w temacie, a nie probujaca dosr... dla samego dosrania. Wpisu o tym, jakim Bałtyk jest rarytasem aż żal komentować, żenada uncertain
        W praktyce nie wpłaciłam zaliczki i anulowano rezerwację. Znalazłam inny hotel z rzetelną informacją nt warunków, dla pewności potwierdzalam warunki telefonicznie.
        4. Co do rzetelności info na bookingu to bywa różnie - ostatnio rezerwowalam apartament w górach, wg informacji miały być to dwa pokoje/3 podwójne lożka, po rozmowie tel okazało się, że pokój jest jeden, a łóżka dwa- a nie trzy. Więc warto wszystko sprawdzić u źródła.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka