Dodaj do ulubionych

Zadanie z matematyki

17.10.17, 18:33
Na sprawdzianie u córki klasa 4, takie oto zadanie:

Ola w sklepie kupiła 3 czekolady i 4 batoniki i zapłaciła 19 zł a Olek w tym samym sklepie kupił tej samej marki i te same ale 4 czekolady i 3 batoniki i zapłacił 23 zł.
Ile kosztował batonik a ile czekolada.
Tak, jestem tępa, nie potrafię tego rozwiązaćsad
Pomożecie?
Obserwuj wątek
    • tojasama80 Re: Zadanie z matematyki 17.10.17, 18:36
      5 czekolada 1 batonik
      • saszanasza Re: Zadanie z matematyki 17.10.17, 18:39
        Dzięki, ale jak to wyliczyć?
        • maggi9 Re: Zadanie z matematyki 17.10.17, 18:40
          Równanie z dwiema niewiadomymi
          • slonko1335 Re: Zadanie z matematyki 17.10.17, 18:41
            w 4 klasie?
          • saszanasza Re: Zadanie z matematyki 17.10.17, 18:41
            maggi9 napisała:

> Równanie z dwiema niewiadomymi

Raczej nie, bo to klasa 4big_grin
          • najstarszy_syn_ksiedza_biskupa Re: Zadanie z matematyki 17.10.17, 18:45
            maggi9 napisała:

> Równanie z dwiema niewiadomymi

Układ dwóch równań z dwiema niewiadomymi.

Xsioonc
            • dorek3 Re: Zadanie z matematyki 19.10.17, 10:30
              jeszcze lepiej smile
              W 4 klasie są wyłącznie równania z jedną niewiadomą.
        • saszanasza Re: Zadanie z matematyki 17.10.17, 18:40
          Ups, już wiem!
          • saszanasza Re: Zadanie z matematyki 17.10.17, 18:44
            To chyba będzie tak:
            19-4(batoniki)=15, 15:3(czekolady) =5
            23- 3(batoniki)=20, 20:4 (czekolady)=4

Ale to chyba coś za trudne dla przeciętnego 4 klasistyuncertain
            • baltycki Re: Zadanie z matematyki 17.10.17, 18:52
              Od zlotowek odejmujesz batoniki?
              • cosmetic.wipes Re: Zadanie z matematyki 17.10.17, 20:07
                baltycki napisał:

> Od zlotowek odejmujesz batoniki?
                >

big_grin innowacyjna matemaryka
              • magata.d Re: Zadanie z matematyki 17.10.17, 20:23
                baltycki napisał:

> Od zlotowek odejmujesz batoniki?
                >

big_grin big_grin
                • aj.riszka Re: Zadanie z matematyki 17.10.17, 20:28
                  to nie jest zabawne!! ;P
                  • magata.d Re: Zadanie z matematyki 17.10.17, 21:17
                    aj.riszka napisała:

> to nie jest zabawne!! ;P

Tak, to jest smutne, bo dzieci te bzdury potem powtarzają w szkole.
                • saszanasza Re: Zadanie z matematyki 17.10.17, 20:46
                  magata.d napisała:

> baltycki napisał:
                  >
                  > > Od zlotowek odejmujesz batoniki?
                  > >
                  >
                  > big_grin big_grin

Tak, odejmuję batoniki o wartości 1 zlotówki, przy założeniu że 1 batonik kosztuje 1 złotówkę.
                  • magata.d Re: Zadanie z matematyki 17.10.17, 21:28
                    saszanasza napisała:

> magata.d napisała:
                    >
                    > > baltycki napisał:
                    > >
                    > > > Od zlotowek odejmujesz batoniki?
                    > > >
                    > >
                    > > big_grin big_grin
                    >
                    >
                    > Tak, odejmuję batoniki o wartości 1 zlotówki, przy założeniu że 1 batonik koszt
                    > uje 1 złotówkę.
                    >
                    Lepiej nie tłumacz tak tego dziecku.
                    • szarsz Re: Zadanie z matematyki 17.10.17, 21:31
                      Musiałaby się zapuścić na grząski grunt wyjaśnień, skąd wzięła założenie. I dlaczego założyła, że to baton, a nie czekolada kosztuje złotówkę.
                    • saszanasza Re: Zadanie z matematyki 17.10.17, 21:38
                      Ja nic nie będę jej tłumaczyć, poczekam aż nauczycielka się wykaże.
                      • mysiaapysia Re: Zadanie z matematyki 17.10.17, 21:59
                        O ile w ogóle zechce wytłumaczyć to uczniom. Znaczy się wytłumaczyć, krok po kroku, a nie tylko podać wynik.
                        Czy to zadanie było punktowane na piątkę?
                        • saszanasza Re: Zadanie z matematyki 17.10.17, 22:09
                          mysiaapysia napisała:

> O ile w ogóle zechce wytłumaczyć to uczniom. Znaczy się wytłumaczyć, krok po kr
                          > oku, a nie tylko podać wynik.
                          > Czy to zadanie było punktowane na piątkę?

To zadanie było najwyżej punktowane spośród 8 innych zadań. Nie wiem, czy max tej nauczycielki na sprawdzianie to ocena sześć czy pięć, jeżeli piątka to raczej nikt nie będzie jej miałuncertain slabo trochę, bo córka straciła czas na rozkminianie tego zadania i nie zdążyła zrobić Innego, dosyć prostego, na szczęście tylko za dwa punkty.
                          • mysiaapysia Re: Zadanie z matematyki 17.10.17, 22:18
                            Obie grupy miały tego typu zadanie?
                            • saszanasza Re: Zadanie z matematyki 18.10.17, 07:38
                              Ta druga grupa miała inne, podobno łatwiejszeuncertain
            • tojasama80 Re: Zadanie z matematyki 17.10.17, 18:55
              To nie jest prawidłowy tok rozumowania i zapisu moim zdaniem. Myślę że czwartklasista powinien to normalnie zapisać 5+5+5+1+1+1+1=19
              5+5+5+ 5+1+1+1=23
              Ewentualnie z mnożeniem. Reszta w głowie. I finito.
        • tojasama80 Re: Zadanie z matematyki 17.10.17, 18:43
          W czwartej klasie to tylko na zwykłą logikę.
          • saszanasza Re: Zadanie z matematyki 17.10.17, 18:45
            tojasama80 napisała:

> W czwartej klasie to tylko na zwykłą logikę.

No właśnie chyba mało który 9 latek jest aż tak "logiczny"wink
            • tojasama80 Re: Zadanie z matematyki 17.10.17, 18:49
              A to nie wiem. Dziś pokaże mojemu ale teraz jest na treningu wink
            • aankaa Re: Zadanie z matematyki 17.10.17, 22:14
              tępe te 9-latki ?
          • slonko1335 Re: Zadanie z matematyki 17.10.17, 18:45
            też mi się zdaje, że trzeba podstawiać i kombinować na tym etapie
        • rosapulchra-0 Re: Zadanie z matematyki 17.10.17, 22:24
          Układ równań się kłania.
          • maslova Re: Zadanie z matematyki 17.10.17, 22:52
            rosapulchra-0 napisała:

> Układ równań się kłania.
            >
            W czwartej klasie??
          • magata.d Re: Zadanie z matematyki 18.10.17, 08:11
            rosapulchra-0 napisała:

> Układ równań się kłania.
            >
            Czytanie ze zrozumieniem się kłania.
      • aj.riszka Re: Zadanie z matematyki 17.10.17, 19:59
        Też mi to tak wychodzi po.. dłuuugim namyśle uncertain
        Się zestresowałam i paczkę drażetek zjadłam na to konto sad
        • ginger.ale Re: Zadanie z matematyki 17.10.17, 22:10
          Ile kosztowały drażetki? smile
    • beata985 Re: Zadanie z matematyki 17.10.17, 18:41
      zapytaj.onet.pl/Category/006,003/2,26011567,Kasia_i_Marek_kopili_w_tym_samym_sklepie_takie_same_batony_i_czekoladyZa_5_czekolad_i_4batony_Marek_zaplacil_19zlZa_4_czekolady_i_5_batonow_Kasia_zaplacila_17_zlILE_kosztowala_czekoladaa_ile_baton.html
      x- cena czekolady
      y- cena batona

5x+4y=19
      4x+5y=17

20x+16y= 76
      -20x - 25y= - 85

-9y = - 9
      y = 1

5x+4*1 = 19
      5x= 15
      x= 3

x= 3zł
      y= 1zł
      • tojasama80 Re: Zadanie z matematyki 17.10.17, 18:44
        Też mi rozwiązanie dla 4 klasy.
      • slonko1335 Re: Zadanie z matematyki 17.10.17, 18:44
        wróć...to dziecko jest w 4 klasie, nie ma w programie układów równań jeszcze długo....
        • beata985 Re: Zadanie z matematyki 17.10.17, 18:59
          a to nie pamiętam, bo 4 kl dawnooo za mną ale myslę, że jak by nadal pogooglać to i dla 4 kl by znalazł rozwiązanie.
          • mika_p Re: Zadanie z matematyki 17.10.17, 22:47
            Beata, akurat w linku, który podałas, jest rozwiązanie na poziomie IV klasy,oparte na tym samym rozumowaniu, które podała agata_abbott

Abstrahując od tego konkretnego zadania, duzo wczesniej zanim wchodzą układy rownań, dzieci rozwiązują zadania typu:
            Batonik i ciastko kosztują razem 6 zł. Batonik jest o 2 zl droższy niz ciastko. Ile kosztuje każdy frykas?

I piszą równania:
            b+c=6
            b = c+2

Tylko nie pisza w klamrze, przepisując to drugie bez zmian, ale od razu podstawiają:
            c+2 +c = 6
            I pracują na jednym równaniu az do rozwiązania, a potem uzyskany wynik podstawiają do drugiego równania.
    • agata_abbott Re: Zadanie z matematyki 17.10.17, 18:50
      Jakby kupowali razem, to by kupili 7 czekolad i 7 batoników i zapłacili 42 złote. Czyli za zestaw czekolada i batonik trzeba zapłacić 42:7=6 zł. Ola kupiła 3 takie zestawy i jeszcze batonika, czyli zapłaciła 3*6 + batonik, czyli 18 plus batonik. Zapłaciła 19 zł, wiec batonik musiał kosztować 1 zł. Olek tez kupił 3 zestawy plus czekoladę. Zapłacił 23 zł. Czyli 3*6 + czekolada + 23. Czyli czekolada musi kosztować 5 zł.
      • a.va Re: Zadanie z matematyki 17.10.17, 19:10
        Jestem pełna podziwu dla ciebie, świetnie to załatwiłaś.
      • magata.d Re: Zadanie z matematyki 17.10.17, 20:26
        agata_abbott napisała:

> Jakby kupowali razem, to by kupili 7 czekolad i 7 batoników i zapłacili 42 złot
        > e. Czyli za zestaw czekolada i batonik trzeba zapłacić 42:7=6 zł. Ola kupiła 3
        > takie zestawy i jeszcze batonika, czyli zapłaciła 3*6 + batonik, czyli 18 plus
        > batonik. Zapłaciła 19 zł, wiec batonik musiał kosztować 1 zł. Olek tez kupił 3
        > zestawy plus czekoladę. Zapłacił 23 zł. Czyli 3*6 + czekolada + 23. Czyli czeko
        > lada musi kosztować 5 zł.
        >

To jest prawidłowy tok rozumowania.
      • gogologog Re: Zadanie z matematyki 17.10.17, 23:02
        tak, to jest najlepsze podejscie do tego zadania
    • zofijkamyjka Re: Zadanie z matematyki 17.10.17, 18:51
      różnica między czekolada a batonem - 4 zł /23 -19/. i teraz kombinujemy różne możliwości: pierwsza która przychodzi do głowy to czekolada - 5 zł a baton - 1 zł. Pasuje!. to się nazywa: metoda prób i błędów
      • slonko1335 Re: Zadanie z matematyki 17.10.17, 18:53
        dokładnie i jeżeli pierwsza nie pasuje to sprawdzamy po kolei następne aż do skutku-tu akurat pasuje. Inaczej moim zdaniem nie da się tego zrobić na tym etapie nauki. Dam potem moim i zobaczę czy sobie poradzą.
        • saszanasza Re: Zadanie z matematyki 17.10.17, 18:57
          Słonko, ale mówimy o dzieciach przeciętnych z matematyki, a nie utalentowanych matematyczniewink
          IMO zadanie za trudne dla przeciętnego 9 latka.
          • slonko1335 Re: Zadanie z matematyki 17.10.17, 19:00
            ja też uważam, że trudne i podejrzewam, że moja piątoklasistka nie ogarnie
          • tojasama80 Re: Zadanie z matematyki 17.10.17, 19:03
            Może dlatego, że dzieci nie uczy się myśleć tylko podstawić to jakiś wykutych wzorów czy szablonów. Uważam, że jakby na siłę nie szukały jakiegoś wzoru czy działania a po prostu pomyślały - to jest to zadanie banalne.
            • slonko1335 Re: Zadanie z matematyki 17.10.17, 19:07
              w 4 klasie to żadnych wzorów czy szablonów jeszcze nie mieli raczej i nie sadze żeby szukali w związku z tym. Dałam mojemu trzecioklasiście i piątoklasistce.
              Moja piątoklasistka niezbyt biegła w matmie nie wie co z tym zrobić. Młody bardzo matematyczny uporał się w mniej niż minutę w pamieci i jest to dla niego całkowicie logiczne, dla starszej woóglewink
              • saszanasza Re: Zadanie z matematyki 17.10.17, 19:13
                Mnie też się wydaje, że dziecko ktore "czuje" matmę, ogarnie to w minutę, tak samo jak ogarnie zadania z kangurka, które w większości wymagają logicznego myślenia, dziecko całkiem średnie, bez odpowiedniego przygotowania nie zrobi tego. W grupie córki chyba nikt tego nie zrobił, natomiast w klasie jest chłopiec, który dałby sobie z tym radę, tyle, że on był w innej grupie.
                • slonko1335 Re: Zadanie z matematyki 17.10.17, 19:17
                  Pytam młodego jak to wyliczył. "Nie wiem, ja to po prostu widzę". Jak to zapiszesz? No i mi zapisuje 3*5+4*1=19 i 4*5+3*1=23. No dobra ale skąd wziąłeś te liczby? "no z głowy, przecież to widać"...no i gadaj z takim. Córka zna już wynik bo jej wypeplał ale dalej nie wie jak do niego dojść....
              • mika_p Re: Zadanie z matematyki 17.10.17, 21:16
                W V klasie dziecko ma już za sobą kilka lat nauki i kombinuje schematami,czyli próbuje znaleźć sposób, żeby tak poukładac dane, żeby po zrobieniu pewnego etapu przejsć do kolejnego. A to zadanie ma inny schemat rozwiązywania, ten, który podała agata_abbott : dodajemy wszytsko do kupy i tworzymy zestawy, obliczamy cenę jednego zestawu, a potem mamy zadanie typu: Zosia kuipiła trzy zestawy (czekolada + batonik) po 6 zł i jedną czekoladę, razem zapłaciła 20 zł
                Natomiast córka piątoklasistka nie zna jeszcze narzędzi, które pozwolą to robić standardowymi etapami (układy równań) i pułapką są dla niej dwie niewiadome w jednej części i dwie niewiadome w drugiej części.

Tu trochę podobne zadanie (drugie):
                forum.gazeta.pl/forum/w,46,163809608,163809608,Dwa_zadania_dwie_prosby.html#p163810923
          • zona_glusia Re: Zadanie z matematyki 17.10.17, 19:19
            Nie jest. Uczy myślenia matematycznego.
            Jeśli ktoś ma ochotę poczytać jak uczyć matematyki na początku podstawówki to tu artykuł z przed paru lat, długi, ale interesujący (przynajmniej dla takiego laika jak ja). Tam jest nawet podobny przykład zadania, tylko o kurach i królikach zamiast o czekoladach i batonach.
            krytykapolityczna.pl/kraj/dabrowski-pozwolmy-dzieciom-myslec/
            • slonko1335 Re: Zadanie z matematyki 17.10.17, 19:32
              to zadanie z kurami i królikami mozna zrobić w kilkanaście sekund w sposób dużo prostszy niż kombinowany w artykule. każda głowa to dwie nogi(przynajmniej bo nie da ardy inaczej przecież) zostaje do rozdziału 8 nóg, żadna głowa nie ma 3 nóg a więc musza byc 4 króliki bo nóg wystarczy na dopisanie do 4 głow. Moje dzieci w ten sposób rozwiązują zadania z nogami i głowami od dawna...to jendka jest inny typ zadania moim zdaniem niż te batony i czekolady...
          • zofijkamyjka Re: Zadanie z matematyki 17.10.17, 20:39
            saszanasza napisała:

> Słonko, ale mówimy o dzieciach przeciętnych z matematyki, a nie utalentowanych
            > matematyczniewink

a dlaczego przeciętne dzieci nie mogą pokombinować? nie każde oczywiście wpadnie na to, dlatego to zadanie moim zdaniem nie nadaje sie na sprawdzian umiejętności.
            • szarsz Re: Zadanie z matematyki 17.10.17, 20:43
              > nie nadaje sie na sprawdzian umiejętności.

Na sprawdzian umiejętności nie, ale takie zadania powinny jak najbardziej się pojawiać, tak aby każde dziecko miało szansę wyjść poza schemat.
              • saszanasza Re: Zadanie z matematyki 17.10.17, 20:56
                szarsz napisała:

> > nie nadaje sie na sprawdzian umiejętności.
                >
                > Na sprawdzian umiejętności nie, ale takie zadania powinny jak najbardziej się p
                > ojawiać, tak aby każde dziecko miało szansę wyjść poza schemat.

Zgadzam się. Problemem tego zadania nie jest jego trudność, tylko umiejscowienie w sprawdzianie jako jego element, który wpływa na ocenę w sposób znaczący (wysoko punktowane) i na ktory jest ograniczona liczba minut. Szczerze mówiąc to zadanie mogłoby nawet się tam znaleźć, ale jako dodatkowe na szóstkę (dla chętnych).
        • magata.d Re: Zadanie z matematyki 17.10.17, 21:45
          slonko1335 napisała:

> dokładnie i jeżeli pierwsza nie pasuje to sprawdzamy po kolei następne aż do sk
          > utku-tu akurat pasuje. Inaczej moim zdaniem nie da się tego zrobić na tym etap
          > ie nauki. Dam potem moim i zobaczę czy sobie poradzą.
          >

da się, zobacz post wyżej o 18.50.
          • slonko1335 Re: Zadanie z matematyki 18.10.17, 07:59
            No nie wiem moim zdaniem czwartoklasista sam na takie rozwiązanie nie wpadnie. Obliczą to i owszem niektórzy ale nie w ten sposób, chociaż tak jest to najbardziej na tym poziomie ale do wytłumaczenia sposobu przez nauczyciela w szkole przy tablicy a nie oczekiwanie, że takie rozwiązanie któryś wymyśli.
            • magata.d Re: Zadanie z matematyki 18.10.17, 08:17
              Bo to jest właśnie zadanie na myślenie, a nie wybierz wzór i podstaw. Gdyby dzieci rozwiązywały tego typu zadania-łamigówki matematyczne (tak to nazywam) czesto, to by nie miały problemu. To ma nauczyć prawidlowego, logicznego myslenia, a nie reguł i wzorów.
              • slonko1335 Re: Zadanie z matematyki 18.10.17, 08:23
                ale ja się zgadzam co nie oznacza, ze czwartoklasista sam wpadnie na sposób przedstawiony wyżej, chociaż tak to rozwiązanie jest za pomocą metod jemu dostępnych, czwartoklasista może i rozwiąże to zadanie ale nie sądze, że sam z siebie wpadnie na ten sposób nie robiąc żadnego takiego zadania wcześniej
                • szarsz Re: Zadanie z matematyki 18.10.17, 09:32
                  > nie sądze, że sam z siebie wpadnie na ten sposób

Ależ tu właśnie o to chodzi, że nie musi wpadać na TEN sposób, bo żaden z nich nie jest lepszy, a wystarczająco dobry jest ten, który jest skuteczny. Mój syn w czwartej klasie rozwiązywał takie zadania w taki sposób, że najpierw im się przyglądał i szukał punktu zaczepienia - w tym przypadku to pewnie zauważyłby, że czekolada musi być droższa od batona, bo w każdym przypadku jest po 7 słodyczy, a droższy zestaw ma więcej czekolad. No i dalej by strzelał, np. że baton kosztuje 2 - wtedy się nie zgadza. To może 1 albo 3? Jeśli się nie pisze rozwiązania, to zajmuje kilkadziesiąt sekund.

Teraz jest w szóstej klasie i zrobił to tak, że wyliczył z pierwszego, że 3 czekolady kosztują 19 zł - 4 batony, więc:
                  4 czekolady + 3 batony = 3 czekolady + (1 czekolada + 3 batony) = 19 - 4 batony + 1 czekolada + 3 batony =
                  19 + 1 czekolada - 1 baton = 23
                  czyli 1 czekolada - 1 baton = 4 złote.

I z pierwszej i z drugiej ceny wynika, że czekolada nie może kosztować więcej niż 5 złotych, więc zostaje tylko jedna możliwość, baton 1 zł, czekolada 5 zł.

• slonko1335 Re: Zadanie z matematyki 18.10.17, 14:00
                    Nie twierdzę, ze jest najlepszy ale jest sensownie rozpisany-w sam raz na sprawdzian. Mój zrobił w głowie ale rozpisać nie rozpisał, podał tylko prawidłowy wynik-czy Pani by mu zaliczyła? wątpię...a czy wpadł na takie rozwiązanie, no nie i wątpię też, ze wpadnie na nie jakikolwiek czwartoklasista nie majacy nigdy wcześniej do czynienia z takim zadaniem.
    • werdipurke Re: Zadanie z matematyki 17.10.17, 19:10
      3a+4b=19
      4a+3b=23
      a=(19-4b):3

4[(19-4b):3]+3b=23

• gogologog Re: Zadanie z matematyki 17.10.17, 19:17
      > nie potrafię tego rozwiązać

humanistka, ma prawa wyborcze ...
    • szarsz Re: Zadanie z matematyki 17.10.17, 20:07
      Mój w czwartej klasie rozwiazywal takie zadania na czuja. Strzelał i sprawdzał czy mu się wynik rozjezdza, czy zjeżdża
    • urticadioica2 Re: Zadanie z matematyki 17.10.17, 20:43
      Mój czwartoklasista podał wynik w ok minutę. Natomiast z pierwszego sprawdzianu z matmy dostał niedawno dopuszczający. To... był dopiero sprawdzian. Rozwiązanie tego sprawdzianu zajęło mi ponad godzinę.
    • arwena_11 Re: Zadanie z matematyki 17.10.17, 21:03
      równania z dwoma niewiadomymi.

x-czekolady, y batony

3x+4y=19
      4x+3y=23
      x=(23-3y)/4
      x=(19-4y )/3
      (23-3y)/4=(19-4y)/3 /*12
      (23-3y)*3=(19-4y)*4
      69-9y=76-16y
      7y=7
      y = 1

batonik 1 zł czekolada 3x+4*1 = 19, 3x=15, x = 5
      • agata_abbott Re: Zadanie z matematyki 17.10.17, 21:09
        Chciałabym nieśmiało przypomnieć, że układ równań z dwiema niewiadomymi to chyba dopiero w liceum teraz jest...
        • arwena_11 Re: Zadanie z matematyki 17.10.17, 21:13
          No nie wiem. Ja dzieci nauczyłam w podstawówce - bo to było łatwiejsze niż kombinowanie. Zresztą na egzaminach do prywatnych gimnazjów mieli zadania z układem równań.
          • agata_abbott Re: Zadanie z matematyki 17.10.17, 22:10
            No to jednak jest różnica pomiędzy tym, co może być na sprawdzianie na początku klasy czwartej, a na egzaminie po klasie szóstej...
          • maslova Re: Zadanie z matematyki 17.10.17, 23:00
            Ja kiedyś nauczyłam moje dziecko użycia ukladu równań przy rozwiązaniu zadania podobnego typu (również 4 klasa). Córka zrozumiała, rozwiazala, a nauczycielka napisała, że powinna rozwiązać to inna metoda, bo tej nie przerabiali.
          • aaa-aaa-pl Re: Zadanie z matematyki 18.10.17, 22:45
            A właśviwie dlaczego nie uczyć układów w podstawówce? Ja ostatnio zobaczyłam przygotowanie do sprawdzianu znajomego pierwszaka do do dziś się śmieję.Wpis w zeszycie: kryteria sukcesu na sprawdzianie: uczeń potrafi pokazać 2 na palcach ( czyt.dwa palce).Zadanie na miarę przeciętnego 7 latka( tu : ironia).
        • gogologog Re: Zadanie z matematyki 17.10.17, 22:49
          > Chciałabym nieśmiało przypomnieć, że układ równań z dwiema niewiadomymi to chyba dopiero w liceum teraz jest...

Chyba jednak nie masz racji
          • agata_abbott Re: Zadanie z matematyki 18.10.17, 09:29
            Na pewno? Patrzę w program dla podstawówki i nie widzę układu równań z dwiema niewiadomymi: legislacja.rcl.gov.pl/docs//501/12293659/12403198/dokument274507.pdf . Jest natomiast w programie dla liceum.
      • mika_p Re: Zadanie z matematyki 17.10.17, 21:43
        Litości nie masz, czemu liczysz najbardziej upierdliwą metodą podstawiania, skoro zadanie az się prosi o przeciwne współczynniki?
      • lodomeria Re: Zadanie z matematyki 17.10.17, 22:45
        arwena_11 napisała:

> równania z dwoma niewiadomymi.
        >

Dwiema!
    • miedzymorze Re: Zadanie z matematyki 18.10.17, 13:45
      3 czeko i 4 batony to 19 zł, 4 czeko i 3 batony to 23 zł. Czyli 7 czeko i 7 batonów to 19+23 42 zł.
      czyli 1 czeko i 1 baton to 6 zł.
      A dalej juz łatwo.
      3 czeko i 3 batony to 6*3 18 zł.
      czyli 1 baton to 19 zł - 18 zł = 1 zł
      czeko = 6 -1 = 5 zł
      smile
      pozdr,
      mi
    • mozambia80 Re: Zadanie z matematyki 24.10.17, 12:18
      Z jakiej to książki/zbioru zadań?
      Poszukuje czegoś z dodatkowymi zadaniami dla córki czwartoklasistki

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się