Dodaj do ulubionych

Mindhunter

21.10.17, 18:38
Czyli nowy serial od Netflix. Obejrzałyście już, oglądacie?
Jeśli nie, to bardzo polecam.
Opowiada o początkach wykorzystania profilowania kryminalnego przez FBI pod koniec lat 70.
Polecam zwłaszcza wielbicielom Finchera, który jest reżyserem kilku odcinków, jak i klimatów rodem z "Milczenia owiec".
Widziałam w recenzjach, że niektórzy narzekają na dłużyzny, ale dla mnie ich nie było - wręcz przeciwnie, dawno nie oglądałam serialu/filmu, gdzie bardziej podobałby mi się klimat, a nie wartka akcja. Nie jest to typowy kryminał (i dobrze), raczej dużo rozmów, sporo faktów z historii psychologii kryminalnej.
No i aktor grający seryjnego zabójcę Eda Kempera jest wprost doskonały.
Obserwuj wątek
    • thank_you Re: Mindhunter 21.10.17, 18:55
      Seriali nie oglądam, ale książkę o tym tytule polecam. 🙂
      • bywalec.hoteli Re: Mindhunter 29.10.17, 11:05
        A rozwinie się jakoś, ze rozwiążą oni jakaś zagadkę kryminalną czy tylko piękny chłopiec bedzie chodził na pogaduszki do potworów i swoją dziewczynę lepiej poznawał?
        • thank_you Re: Mindhunter 29.10.17, 12:42
          Rozwiążą.
          • bywalec.hoteli Re: Mindhunter 29.10.17, 23:21
            Jak na razie pierwsze 3 odcinki i nudy, nudy, nudy... Rozkręci się ? True detective i Fargo (wszystke serie) znacznie bardziej interesujące były od początku.
            • thank_you Re: Mindhunter 30.10.17, 08:28
              Bywalec, niestety nie widziałam wcześniej żadnego serialu, więc nie mam porównania.

Mnie się podoba to przegadanie - w końcu reżyserowi chodzi o ukazanie sposobu, w jaki sposób powstawało profilowanie. To nie jest film sensacyjny, w którym kula leci za kulą i co 5 minut następuje zwrot akcji. Dla mnie, czyli dla osoby, która interesowała się tym tematem, to psychologiczny majstersztyk - tak jak w książce pokazane jest, iż po nitce do kłębka.
              Wg mnie ta pierwsza seria to jedynie preludium do tego, co nas czeka w kolejnych. Odcinki są nierówne, ale i tak wciągają. smile

• morgen_stern Re: Mindhunter 21.10.17, 19:45
      Właśnie już sobie ostrzyłam pazurki na ten serial. Skończymy Podręczną i zaczynamy to.
    • bye-bye Re: Mindhunter 21.10.17, 23:32
      dzieki!
      przeczytałam Twój post i jestem właśnie po dwóch pierwszych odcinkach. REWELACJA☺
    • iuscogens Re: Mindhunter 21.10.17, 23:38
      Myślałam o nim, ale zastanawiam się czy nie jest zbyt hardcorowy. Skończyłam Stranger Things, którym się zachwyciłem, i zaczęłam oglądam Atypowego. No i za tydzień drugi sezon ST smile
      • bye-bye Re: Mindhunter 21.10.17, 23:48
        też czekam na ST😊
        • iuscogens Re: Mindhunter 21.10.17, 23:50
          Uwielbiam 11-nastke smile no i Dustina oczywiście!
      • handzia.kaziukowa Re: Mindhunter 22.10.17, 06:46
        nie jest hardcorowy, to thriller psychologiczny, flaki nie latają.
        Na ST też czekam smile
    • szpil1 Re: Mindhunter 22.10.17, 08:13
      Obejrzałam, super jest i moim zdaniem z odcinka na odcinek coraz lepszy.
      • morgen_stern Re: Mindhunter 23.10.17, 10:10
        Jestem zachwycona tym serialem. Rewelacja, polecam wszystkim.
        • thank_you Re: Mindhunter 23.10.17, 10:15
          Niech was gęś kopnie - siedziałam do drugiej i pierwszy raz obejrzałam jakiś serial 😁 Do wczoraj nie wiedziałam czym jest ten Netflix 😂

Fajnie poprowadzona akcja i nawet nie mijają sie z faktami (tymi przedstawionymi opinii publicznej).
    • spanish_fly Re: Mindhunter 23.10.17, 10:12
      Obejrzałam dwa odcinki - ten aktor odgrywający główną rolę jest jakiś taki plastikowy, że kładzie cały film. Strasznie odstaje od reszty.
      • morgen_stern Re: Mindhunter 23.10.17, 10:18
        No co ty? A ja wczoraj powiedziałam właśnie, że strasznie mi się ten chłopak podoba i fajnie gra. Jego postać zdaje się ma taka być - nieco sztywny służbista, jakby z innego świata (domyślam się, że jest z religijnej rodziny), ale z drugiej strony sympatyczny, otwarty na naukę, nie skostniały w swoich przekonaniach.
        • obrus_w_paski Re: Mindhunter 23.10.17, 10:22
          Zgadzam się. Jest fajny, reprezentuje młodość w każdym aspekcie- jest młody, „piękny”, naiwny i chętny do nauki w kontaktach z kobietami, ciekawski, szczery, pełen entuzjazmu... świetna postać.
        • spanish_fly Re: Mindhunter 23.10.17, 10:25
          Mam coraz większy problem z młodymi amerykańskimi aktorami - są wszyscy tacy wyprasowani i gładziutcy, że ciężko mi uwierzyć, że to prawdziwi ludzie.

Ten Groff ma zerową charyzmę - w każdej jednej scenie zostaje totalnie przyćmiony przez innego aktora.
          • obrus_w_paski Re: Mindhunter 23.10.17, 10:35
            Wydaje mi się, ze akurat w tym serialu właśnie o te gładkość chodzi, zeby podkreslic jego młodośc czyli bycie „wymoczkiem” ale tez ciekawskim, głodnym wiedzy, ma ten entuzjazm młodego labradora, itp.
            • spanish_fly Re: Mindhunter 23.10.17, 10:53
              Ale właśnie po Groffie nie widać żadnej ciekawości ani entuzjazmu. Czy ta twarz wyraża jakieś emocje?

https://ewedit.files.wordpress.com/2017/08/mindhunter.jpg?crop=0px%2C182px%2C2700px%2C1418px&resize=1200%2C630
              https://s2.r29static.com//bin/entry/3d6/0,0,2000,2400/720x864,80/1868081/image.jpg
              https://static1.squarespace.com/static/51b3dc8ee4b051b96ceb10de/t/59db93e6be42d628907b2055/1507562477034/?format=750w
              https://pbs.twimg.com/media/DMShidgVQAAAw_X.jpg
              https://i.ytimg.com/vi/bKmzfCyt8vs/maxresdefault.jpg
              • morgen_stern Re: Mindhunter 23.10.17, 10:56
                Czepiasz się smile akurat bardzo dobrze widać po nim strach, niepewność, zaciekawienie... idź na Geostorm, tam zobaczysz, co to jest drewniana gra aktorska big_grin
              • handzia.kaziukowa Re: Mindhunter 23.10.17, 11:01
                nawet, jeśli widać pustkę, to ta pustka nie bierze się znikąd. Serio, to kwestia nie aktora, a postaci, która gra, nie ma sensu go oceniać po dwóch odcinkach.
                • obrus_w_paski Re: Mindhunter 23.10.17, 12:05
                  Wydaje mi się ze ta jego „wymocZkowatosc” ma tutaj właśnie sens, ze stara się być poważnym, „starym” itp. Nie trzeba go lubić, ważne ze bohater jest bardzo dobrze rozrysowany, jeden z najbardziej autentycznych bohaterów ostatnich seriali
                  • spanish_fly Re: Mindhunter 23.10.17, 12:59
                    Nie chodzi o to, że chciałabym go lubić - chodzi o to, żeby w ogóle budził jakieś emocje.
                    • morgen_stern Re: Mindhunter 23.10.17, 13:46
                      U mnie budzi big_grin
                      • bywalec.hoteli Re: Mindhunter 29.10.17, 23:20
                        Nie wiem czy aktor ów jest przystojny - nie znam się. Chyba jest niski. Jego dziewczyna taka sobie, trochę działa na nerwy, ale niebrzydka też. Natomiast aktor za bardzo przypomina mi tego mamisynka-pieska-pudelka Macrona! I to jego głowa wada.
                        • thank_you Re: Mindhunter 30.10.17, 08:29
                          Podobny, to fakt - też rzuciło mi się to w oczy.
                          • bywalec.hoteli Re: Mindhunter 01.11.17, 00:55
                            Ale dla wszystkich zauroczonym nim pań bad news - Groff woli chłopaków smile
              • thank_you Re: Mindhunter 23.10.17, 11:11
                Ona wyraża dokładnie w taki sposób. smile))
            • zadz.iora Re: Mindhunter 24.10.17, 14:33
              Świetnie ujęte, "entuzjazm młodego labradora" hehe

Tak samo i jak go odbieram - niby doświadczony agent, a jednak naiwniak i żółtodziób, jak tak się go trochę poogląda i posłucha. No, ale właśnie te cechy powiązane z tym, że jest przy okazji uparty jak osioł, gdzieś ich tam jednak doprowadzą. Jego starszy kolega jest już trochę wypalony, będzie scena, w której dziwi się uporowi Holdena i temu, że 'nic go nie bierze' (przynajmniej pozornie).
        • handzia.kaziukowa Re: Mindhunter 23.10.17, 10:32
          a z drugiej strony fajnie ewoluuje w serialu w stronę egocentryka i narcyza, co widać zwłaszcza w relacjach z jego dziewczyną (też świetna postać). Holden jest bardzo niejednoznaczny, też lubię tę postać.
          • spanish_fly Re: Mindhunter 23.10.17, 10:33
            Widziałam tylko dwa odcinki - liczę, że się jakoś rozwinie, bo na razie odbieram go jako puste miejsce na ekranie.
            • handzia.kaziukowa Re: Mindhunter 23.10.17, 10:47
              psychologiczny rys głównego bohatera i jego rozwój to - jak dla mnie - najmocniejszy punkt serialusmile
    • obrus_w_paski Re: Mindhunter 23.10.17, 10:21
      Fantastyczny serial, mój ulubiony. Dawkujmy sobie odcinki, zeby starczyło na dłużej
      • obrus_w_paski Re: Mindhunter 23.10.17, 10:22
        *dawkujemy
      • thank_you Re: Mindhunter 23.10.17, 10:24
        Obejrzałam ciągiem 7 😂
    • karanissa Re: Mindhunter 23.10.17, 13:09
      A jaka wspaniala sciezka dzwiekowa! W serial wsiaklam calkowicie, po obejrzeniu ostatniego odcinka poczulam wewnetrzna pustke :-; Zalinkowalam sobie ze Spotify Mindhunter soundtrack i slucham na okraglo. Fajnie przypominaja sie konkretne sceny z filmu. Uwielbiam ten klimacik lat 70-tych - palenie w samolotach, koszule z dlugimi kolnierzami, odtwarzacze z kasetami...
      • morgen_stern Re: Mindhunter 23.10.17, 13:48
        Tak! Też sobie dziś wrzucę to w Spotify. Wczoraj wieczorem oboje chodziliśmy po domu i podśpiewywaliśmy Psycho Killera smile I też lubię klimaty amerykańskie z lat 70-tych...
    • zadz.iora Re: Mindhunter 24.10.17, 14:23
      Oglądacie smile Baardzo dobry serial. Binge-watching zaliczony, czekam na drugi sezon.

Czytam zarzuty, że przegadany, ale nie bez powodu przecież. Klimat tego "przegadania" jest naprawdę dobry: jest duszno, mozolnie i frustrująco - wszak to dopiero początki i zupełnie nowe podejście do tematu. Aż dziw bierze, że rzecz dzieje się nie dalej jak w latach 70., kiedy większość policjantów uważa, że przestępcy po prostu "rodzą się źli", a profil psychologiczny człowieka, jego wychowanie i motywacje to zupełna nowość. Oglądasz trochę na zasadzie "OJP, oni tego nie wiedzą?!" ;P

Fajnie ogląda się, jak wspólnymi siłami bohaterowie dochodzą do tak dobrze znanej nam dziś terminologii (np. scena w której pierwszy raz pojawia się termin "seryjny morderca" - co prawda sama scena jak dla mnie trochę za krótka, ale i tak ciarki były).

Aktor grający Kempera

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka