Dodaj do ulubionych

Poczucie rytmu

12.11.17, 12:45
Natchnęły mnie wątki o umiejętności śpiewania i o planach zimowych.
Otóż zrodził mi się taki plan - nauczę się tańczyć.
Background: nie umiem tańczyć, nie umiem śpiewać, nie umiem grać na niczym, nie mam słuchu, nie mam poczucia rytmu, no niczego nie mam... suspicious
O ile nieumiejętność śpiewania czy grania na fortepianie niespecjalnie mnie przejmuje, o tyle ostatnio coraz częściej CHCE umieć tańczyc (dodam - mąż tez nie umie i ma to gdzieś). Mam zamiar wziąć sobie trochę indywidualnych lekcji - będzie to jednocześnie nauka i ruch czy tam sport. Jednak zanim się na te lekcje zapiszę, chciałabym nauczyć się słyszeć rytm. Naprawdę słyszeć, bo pojęcia nie mam o co w tym chodzi. Być może słoń mi tak na ucho nadepnął, że nie dam rady, ale przynajmniej to sprawdzę i będę wiedziała. Pytanie: Jak do tego podejść? Kto zna jakies linki, urządzenia (kiedyś słyszałam o metronomie?), programy komputerowe, cokolwiek? O x-boxie w tym celu też coś słyszałam. Czy można wziąć gdzieś indywidualne lekcje rytmu? Gdzie tego szukać? Możecie kogoś polecić?
Czy któraś nauczyła się wyczuwać rytm w wieku 42 lat? Do przedszkola na rytmikę nie pójdę... Ale kurczę, moja koleżanka nauczyła sie jeździć rowerem w tym wieku - no będę żałować jak nie spróbuję.
Każda rada mile widziana!
Obserwuj wątek
    • lady-z-gaga Re: Poczucie rytmu 12.11.17, 12:51
      "Footloose" oglądałaś? smile
      • takie_pytanie Re: Poczucie rytmu 12.11.17, 13:26
        >"Footloose" oglądałaś? smile

Nie, myślisz, że może pomóc?
        Obawiam się, że ja potrzebuję jakichś takich bardziej "interaktywnych" ćwiczeń. Nie wiem - gra jakaś muzyka a ja muszę wystukać rytm i jak żle stuknę to jest jakiś sygnał, czy cus... suspicious . Tak to sobie wyobrażam big_grin
        Od samego patrzenia, jak inni tańczą raczej się nie nauczę - to bym już do tej pory umiała, a ja nic. Nawet tych zwykłych dwa-na-jeden ... jak zwał tak zwał, nie umiem.

Nie ma tu kogoś, kto miał ten sam problem? Albo chociaż ma męża, który miał ten sam problem (to chyba częstsze) i już go nie ma?
    • bebi_nowa Re: Poczucie rytmu 12.11.17, 13:31
      idź na kurs tańca (grupowy) - powinno samo przyjść. do tańca puszczane są utwory z wyraźnym rytmem + sam taniec jest z natury rytmiczny, może jakoś ci się zgra, jeszcze możesz posłuchać bicia serca jak Baby w Dirty Dancing smile
      • takie_pytanie Re: Poczucie rytmu 12.11.17, 14:08
        >idź na kurs tańca (grupowy) - powinno samo przyjść.<

Nie przyjdzie. Bylam na kursie jakos na poczatku studiow. Pamietam to jako jedna wielka tragedie. Ciagle komus deptalam po nogach i tanczylam poza rytmem (Podobno, bo nie umialam tego rozpoznac. Ja chyba bardziej do slow piosenki tanczylam, niz do tego mitycznego "rytmu" suspicious ) . A potem to juz mi sie cos zablokowalo i nie chcialam sie wiecej uczyc. Musze zaczac od podstaw, "najpodstawowszych"...
        • lady-z-gaga Re: Poczucie rytmu 12.11.17, 14:12
          widocznie słabo działa u Ciebie połączenie mózg - nogi smile to nie musisz znaczyc, że rytmu w ogóle nie słyszysz, byc może nie potrafisz przetworzyć tego na kroki, nie działa koordynacja smile może zacznij od częstego słuchania i wystukiwania ręką, potem dołącz tupanie nogą na mocny bit (może byc nadal na siedząco), aż się oswoisz z rytmem i ciało zacznie reagowac odruchowo
          • lady-z-gaga Re: Poczucie rytmu 12.11.17, 14:13
            *nie musi znaczyć
          • takie_pytanie Re: Poczucie rytmu 12.11.17, 14:26
            Muzyki słucham ale to nie znaczy, że potrafię do niej tańczyć suspicious
            Wystukiwanie nic mi nie wnosi, bo nie wiem, czy wystukuje prawidłowo czy nie.
            Ja nawet nie mam pojęcia co to jest ten "bit". Tzn w muzyce...
        • bebi_nowa Re: Poczucie rytmu 12.11.17, 14:27
          to może zajęcia fitness do muzyki, ale takie najprostsze. tam też trzeba poruszać się do rytmu, ale ruchy są bardzo powtarzalne, w tańcu pewnie koncentrowałaś się na koordynacji ruchów i stąd rytm spadł na dalsze miejsce.
          • takie_pytanie Re: Poczucie rytmu 12.11.17, 14:39
            A nie da się nauczyć rytmu na początek, bez tańca i ruchu? Jakoś podejrzewam, że jedno i drugie na raz, to dla mnie za dużo. Ja nie chodziłam do przedszkola, moje dziecko chodziło, ale nie miało rytmiki, ale przecież jakoś się tam te dzieciaki rytmu uczą. Jak?
            • bebi_nowa Re: Poczucie rytmu 12.11.17, 14:55
              właśnie uczą się rytmu ruszając się do niego, nawet klaskanie to jest ruch. w tańcu chodzi o to, aby ciało czuło rytm i podążało za nim.
    • mikams75 Re: Poczucie rytmu 12.11.17, 13:42
      a w rytm muzyki umiesz klaskac? na jakis koncertach nie "trenowalas" tego?
      • takie_pytanie Re: Poczucie rytmu 12.11.17, 14:40
        Na koncertach klaskalam tak jak wszyscy. Tylko ciszej na wszelki wypadek wink
        • mikams75 Re: Poczucie rytmu 12.11.17, 21:14
          to jak sie nie rozmijalas z tlumem w rytnicznym klaskaniu to nie jest zle! Ja ostatnio mialam okazje poobserowac dzieci, no naprawde, nie kazdy umie klaskac w rytm muzyki.
    • takie_pytanie Re: Poczucie rytmu 12.11.17, 14:10
      kochamruskieileniwe napisała:

> A mata do tańczenia? Taka dla dorosłych? Może ona by mogła pomóc?
      > (nie znam się, tak mi do głowy przyszło)

Nie wiedzialam, że coś takiego istnieje.
      Kurczę, brzmi dobrze!
      Pogrzebię w internecie za czymś takim.
      • lady-z-gaga Re: Poczucie rytmu 12.11.17, 14:15
        moim zdaniem mata to zabawa dla kogoś, kto słyszy rytm i to bardzo dobrze, ale oczywiście probuj, jesli chcesz smile
        a może zacznij od filmikow na YT? widzę, że sporo tam lekcji podstawowych, a nuz coś okaże się pomocne?
        • kochamruskieileniwe Re: Poczucie rytmu 12.11.17, 14:18
          Kiedyś czytałam opis i wynikało , że taka mata świeci, gdy zachowa się rytm. Stąd myślę, że może to pomóc. Ale nigdy takie maty nie używałam, więc sprawę znam z opisu...
          • lady-z-gaga Re: Poczucie rytmu 12.11.17, 14:22
            Zgadza się, jak ktos nie ma poczucia rytmu, to mu nigdy nie zaświeci, ale ten ktos nie stanie się od tego mądrzejszy, bo i tak nie będzie umiał trafiac w dźwięki smile
            • takie_pytanie Re: Poczucie rytmu 12.11.17, 14:36
              lady-z-gaga napisała:

> Zgadza się, jak ktos nie ma poczucia rytmu, to mu nigdy nie zaświeci, ale ten k
              > tos nie stanie się od tego mądrzejszy, bo i tak nie będzie umiał trafiac w dźw
              > ięki smile

Eh, no kiedyś się musi zaświecić, choćby przez przypadek. To taki behawioralny sposób nauki, dla mało zdolnych big_grin . Coś czuję, że to może zadziałać.
              • kochamruskieileniwe Re: Poczucie rytmu 12.11.17, 18:45
                No właśnie to miałam na myśli. Piosenki można wielokrotnie odtwarzać (są maty z dołączonymi utworami). Jak w końsu opracujesz wzór, kiedy się zaświeci - powtarzaj i wsłuchaj się w muzykę.Żeby odkryć rytm.
                Oczywiście - trochę czasu to zabierze smile

Tak sobie to wyobrażam. Ale może się mylę - bo jak pisałam - mat nie używałam.
        • takie_pytanie Re: Poczucie rytmu 12.11.17, 14:33
          Youtube przejrzałam. Tam jest nauka rytmu/tańca do rytmu tak prowadzona, że jakaś piosenka lecie i jednocześnie ktos mówi "raz, dwa, trzy, raz, dwa, trzy" lub wystukuje. No cóz, póki to mówi, to powtarzam po nim. Jak przestanie, to już nie wiem, czy robię to dobrze. Jedno krótkie ćwiczenie znalazłam takie, jakie mi pomaga, mianowicie leci piosenka i jednocześnie jest wizualny sygnał (tylko wizualny, takie spadające kulki) tam, gdzie powinno być liczone. W ten sposób mogę sobie sama coś wystukiwać nie patrząc na ekran i jednocześnie co jakis czas popatrzeć, czy jestem w rytmie czy poza. I skorygowąć się. To jest dla mnie genialne. Tyle, że takich ćwiczeń w zasadzie nie ma, poza tym jednym. A mówię w kilku językach więc nie tylko po polsku szukałam.
          • lady-z-gaga Re: Poczucie rytmu 12.11.17, 14:48
            Powiem tak: moj kuzyn, antytalent taneczny, z kompletnym brakiem poczucia rytmu, został (po 60tce, żeby było smieszniej) zaciągnięty siłą przez żonę na kurs tanca. Po 3 latach męczarni, po wielu incydentach okołorozwodowych i probach rzucenia wszystkiego w diabły, nauczył się smile naprawde się nauczył i tańczy to, co grają, a nie - jak kiedyś - to, co wydawało mu się, że słyszy smile każdy może się nauczyć, ale niektorym ludziom zabierze to dużo czasu smile dobre chęci i cierpliwość to gwarancja sukcesu, skoro sama chcesz, to uda się na pewno, tylko nie załamuj się porażkami, ile by one nie trwały smile
            • takie_pytanie Re: Poczucie rytmu 12.11.17, 14:57
              lady-z-gaga napisała:

> Powiem tak: moj kuzyn, antytalent taneczny, z kompletnym brakiem poczucia rytmu
              > , został (po 60tce, żeby było smieszniej) zaciągnięty siłą przez żonę na kurs t
              > anca. Po 3 latach męczarni, po wielu incydentach okołorozwodowych i probach rzu
              > cenia wszystkiego w diabły, nauczył się smile naprawde się nauczył i tańczy to, co
              > grają, a nie - jak kiedyś - to, co wydawało mu się, że słyszy smile

Dzięki, lady-z-gaga! Tego mi było potrzeba big_grin
    • 89mumin Re: Poczucie rytmu 12.11.17, 19:06
      Mam wątpliwości, czy poczucia rytmu da się nauczyć. To też moja zmora jest, a bardziej była. Ja mam słuch bardzo dobry, w dzieciństwie grałam na pianinie no i wszystko było dobrze, póki miałam włączony właśnie metronom. Bez niego wszystko się sypało. No i moja nauczycielka się poddała, bo nie wierzyła, że coś da się z tym zrobić. Może to zła nauczycielka była smile Tylko ja rytm słyszę i dobrze wiem, kiedy zaczynam się z nim rozmijać, ale nic nie potrafię na to poradzić. Natomiast w prostym tańcu mi to zupełnie nie przeszkadza, więc może jednak spróbujesz na jakieś walce czy tanga się zapisać po prostu?
      • takie_pytanie Re: Poczucie rytmu 12.11.17, 19:34
        Tylko ja rytm słyszę i dobrze
        > wiem, kiedy zaczynam się z nim rozmijać, ale nic nie potrafię na to poradzić

Tego to juz zupelnie nie rozumiem. Jak mozna slyszec i sie rozmijac? To d l a c z e g o sie , kurcze, rozmijasz?
        • 89mumin Re: Poczucie rytmu 12.11.17, 20:05
          Bo nie mam poczucia rytmu smile Słyszę, jak już jest źle, co nie gwarantuje tego, że następnym razem zrobię dobrze. Ja po prostu tracę ten rytm w głowie, jeżeli nic mi go nie odmierza no i jak stracę, to utwór się sypie i słyszę, że straciłam. To pewnie tak jak ze wszystkim innym, można nie umieć rysować i widzieć, że się brzydko/krzywo/nieproporcjonalnie rysuje, a mimo to nie umieć tego naprawić.
          • lady-z-gaga Re: Poczucie rytmu 12.11.17, 21:20
            to nie jest dobre porównanie -poczucie rytmu z talentem do rysowania
            nikt nie widział 2latka rysującego jak dorosły, a poczucie rytmu takie maluchy mają czasem wspaniałe smile
            poza tym poczucie rytmu przy grze na instrumencie to całkiem cos innego, bo musisz ten rytm sama stworzyć czyli odmierzac go sobie w głowie, a podczas tanca reagujesz tylko na to, co słyszysz
            • 89mumin Re: Poczucie rytmu 12.11.17, 21:47
              Jasne, 2latek nie będzie rysował jak dorosły, ale tak samo nie zagra jak dorosły na pianinie. Natomiast na jedno i drugie składa się szereg zdolności/talentów, przy grze to jest m.in. poczucie rytmu, a przy rysowaniu pewnie jakaś wyobraźnia przestrzenna, zdolności manualne itd (nie wiem dokładnie, bo to totalnie nie moja dziedzina). A chodziło mi tylko o to, że można widzieć, że coś robi się źle, można wiedzieć co i dalej nie potrafić tego naprawić.
              Zgadza się, że przy grze to poczucie trzeba sobie tworzyć w głowie, ale to jest dla mnie właśnie poczucie rytmu.
              Abstrahując, moim zdaniem najprościej byłoby gdyby autorka zapisała się na lekcję tańca dla początkujących i sprawdziła czy na pewno tego poczucia nie ma, bo może się okazać, że to jej przychodzi bez problemu. Nie wiem natomiast czy w tańcu ważniejsza nie jest jakaś ogólna koordynacja, czyli to połączenie mózgu z nogami smile Ale o tym też najprościej się przekonać na profesjonalnych zajęciach.
    • bo1 Re: Poczucie rytmu 12.11.17, 21:50
      takie_pytanie napisał(a):

> Jednak zanim się na te lekcje zapiszę, chciałabym nauczyć się słyszeć rytm. Naprawdę
      > słyszeć, bo pojęcia nie mam o co w tym chodzi.

Najpierw trzeba sprawdzić, czy faktycznie rytmu nie słyszysz, czy tylko tak Ci się wydaje. Na tej stronie:
      jakemandell.com/
      jest kilka testów muzycznych, a więc test na słyszenie rytmu, test na słyszenie lub nie różnic we fragmentach muzycznych, test słyszenia różnic w wysokości dźwięków... Warto sobie te testy zrobić. Objaśnienia są po angielsku, ale nie wymagają wielkiej znajomości języka. Żeby zobaczyć wynik, po każdym teście trzeba wypełnić krótką, anonimową ankietę. Powodzenia!

• 89mumin Re: Poczucie rytmu 12.11.17, 22:06
        Nie wiem jak autorce, ale mnie się ta strona bardzo podoba! Ciekawa jestem jakie będą wyniki badań, bo te ankiety wskazują na to, że coś za testami stoi.
        Ps. 76% z poczucia rytmu - nie jest ze mną najgorzej, a test uważam był trudny i już w połowie wypstrykałam się z replay'ów, bo nie zauważyłam, że są ograniczone smile
      • takie_pytanie Re: Poczucie rytmu 12.11.17, 22:19
        Z "rhythm test" dostalam tylko 56 punktow suspicious
        Marnie to wyglada.
        Jak slucham drugiego kawalka, to nie pamietam juz tak dokladnie pierwszego! Jak moge zrobic pare powtorek to widze roznice. To mi wyglada jakby na problemy z pamiecia a nie z rytmem? Mozna nie miec pamieci do muzyki a poza tym miec calkiem przyzwoita?
        "Tonedeaf test" jest dla mnie w ogole nie zrozumialy. Kompletnie nie slysze roznic miedzy granymi kawalkami - dla mnie to jest ciagle powtorzenie tego samego.
        Eh, zrobie sobie te wszystkie testy jutro, ale powoli trace nadzieje, ze cos z tego bedzie...
        • 89mumin Re: Poczucie rytmu 12.11.17, 22:25
          Ja mam za sobą taką bardzo podstawową edukację muzyczną, zakończoną co prawda 20 lat temu, ale mam, i uważam, że te testy są trudne, także nie masz się co przejmować wynikiem. Można nie mieć pamięci muzycznej - nie jestem ekspertem, ale wydaje mi się, że to nie ma wpływu na tę zwykłą pamięć. I wciąż uważam, że najlepiej zapisać się na jakieś zajęcia i sprawdzić - jeśli nie tanie, to może jakaś zumba?
          • takie_pytanie Re: Poczucie rytmu 12.11.17, 22:35
            Na zumbe czy taniec pojde dopiero, az sie naucze slyszec rytm. Ja mam strasznie analityczny umysl... musi byc jedno po drugim, w okreslonej kolejnosci smile
            • kk345 Re: Poczucie rytmu 14.11.17, 10:12
              Ale wiesz, ze to może być część Twojego problemu? Od wielu lat biegam na fitness i zumbę i wiem, ze najlepiej tańczy się nie myśląc- kiedy zaczynasz zastanawiać się i analizować kolejny krok, gubisz się natychmiast. I tu od razu pytanie- a jak Ci się tańczy po kilku drinkach, kiedy mózg trochę odpuszcza kontrolę, próbowałaś?
        • bo1 Re: Poczucie rytmu 12.11.17, 22:27
          Jeśli masz taką możliwość, spróbuj zrobić te testy w słuchawkach, żeby nie rozpraszały Cię żadne inne dźwięki.
          • takie_pytanie Re: Poczucie rytmu 12.11.17, 22:32
            Mam w tej chwili absolutna cisze w domu - nic/nikt mnie nie rozprasza. Ja jakos nie zapamietuje calej takiej sekwencji dzwiekow. Zebym cos zapamietala musi to miec wedlug mnie jakis sens, jakas logike. Jak mi ktos powie przypadkowych 20 slow w ciagu to tez ich nie zapamietam.
            Ten test jest niewatpliwie ciekawy, ale nie jestem pewna, czy testuje on "slyszenie" rytmu, czy raczej muzyczna pamiec.
            • bo1 Re: Poczucie rytmu 12.11.17, 23:20
              Wiesz, jedno z drugim się wiąże i przenika. Żeby jakoś odtworzyć rytm ciałem (choćby w tańcu), trzeba go zapamiętać. Tu "zapodam" coś dużo prostszego. W pierwszej części filmiku pan robi prosty test z załapania rytmu poprzez jego wyklaskanie. Może spróbujesz: www.youtube.com/watch?v=jqklr6g3I98
              • takie_pytanie Re: Poczucie rytmu 13.11.17, 00:02
                > Wiesz, jedno z drugim się wiąże i przenika. Żeby jakoś odtworzyć rytm ciałem (choćby w tańcu), trzeba go zapamiętać.

Brzmi logicznie. Ale aż takie długie sekwencje trzeba zapamiętać?

> Tu "zapodam" coś dużo prostszego. W pierwszej części filmiku pan robi prosty test z załapania rytmu poprzez jego wyklaskanie. Może spróbujesz

Spróbowalam. Moge powtórzyc po tym panu jego klaskanie (glucha nie jestem, wiec klaszczę tak jak on, wolniejsze klaski, szybsze klaski, jakoś tam uporządkowane po kilka naraz) ale ten metronom w tle to wydaje mi się do niczego nie służacy. Pomijam go. A pewnie nie powinnam. Jednocześnie zwracać uwagę na metronom i sekwencje wyklaskiwane i jakoś to łączyć nie potrafię. Zaczynam podejrzewać, że ja w ogóle nie rozumiem, co to jest rytm, i powinnam zacząć od jeszcze podstawowszych podstaw. Pojedyńczych dźwieków... nie wiem.
                • 89mumin Re: Poczucie rytmu 13.11.17, 00:36
                  Myślę, że podeszłaś do tematu zdecydowanie zbyt ambitnie smile Metronom to jest narzędzie przeznaczone głównie dla muzyków, ma niejako narzucać rytm. Nikt raczej nie będzie Ci kazał tańczyć do metronomu, skoro można po prostu włączyć muzykę, w której ten rytm jest smile A przypuszczam, że jakby spytać pierwszą z brzegu grupę z amatorskich zajęć tanecznych co to metronom, to większość by nie wiedziała.
                  • takie_pytanie Re: Poczucie rytmu 13.11.17, 11:41
                    Dzięki za wsparcie, spróbuję wyluzować smile . Dam Wam znać jak poczynię jakieś postępy big_grin
                  • mika_p Re: Poczucie rytmu 13.11.17, 23:40
                    Metronom ma narzucac tempo, nie rytm - żeby nie przyspieszać ani nie zwalniać.
                    To na meczach słychać smile
                    Jeden z typowych rytmów kibicowskich leci tak:

pam pam pampampam pampam pampam pam pam (albo: raz raz razdwatrzy razdwa razdwa raz raz)

Wodzirej zaczyna się drzeć najpierw powoli, potem powtarza coraz szybciej razem z polowa stadionu i klaskaniem, a na końcu jest tak szybko, że ludzie gubią rytm i sa po prostu nierownomierne, "szumowe" oklaski
          • takie_pytanie Re: Poczucie rytmu 12.11.17, 23:02
            Ten test mnie wykończy big_grin
            Zrobiłam drugi raz na rytm i znowu mam 56 %. Sporą część odpowiedzi "strzelałam", bo nie byłam pewna, więc w rzeczywistości pewnie jest jeszcze gorzej suspicious .
            Kto jeszcze to zrobił i co Wam wyszło? 89mumin ma 76%. Ja naciągane 56% . Czy jeszcze ktoś się może wypowiedzieć? I komu wyszło 56 i mimo tego umie tańczyć? big_grin
    • karola2122 Re: Poczucie rytmu 13.11.17, 06:36
      Wykup sobie trochę lekcji prywatnych, poszukaj jakichś rytmiczek. Powiedzą, czy masz poczucie rytmu (zakładam, że jakieś tam masz) i jak można trochę rozwinąć. Znają też różne metody. Myślę, że znajdziesz w każdej [większej] miejscowości, gdzie jest szkoła muzyczna. W większej, bo gdzieś na wsi może pracować osoba bez uprawnień i być może także bez odpowiednich umiejętności.

Poszukaj na e-korepetycje lub po szkołach muzycznych. To nie jest drogie, - tańsze, niż lekcje gry na instrumencie.
      • takie_pytanie Re: Poczucie rytmu 13.11.17, 11:39
        Dziekuję karola! Pojęcia nie miałam, że taki zawód jak "rytmiczka" istnieje. Pogooglałam właśnie trochę za tym, i widzę że to nawet sudiować można. Co mnie znowu trochę przeraża, bo wydaje mi się, że w takim razie jest to trudne smile .
        Mam pytac o "rytmiczkę"? "Nauczyciela rytmu"? Czy jak? Zeby sie nikt nie obraził na wstępie...
        • karola2122 Re: Poczucie rytmu 13.11.17, 22:10
          W kl. 1-3 szkół muzycznych jest przedmiot "rytmika". Nie wiem w szczegółach, na czym to polega, ale jest to jakiś rodzaj umuzykalnienia, dzieci ruchem przekazują rytm, jakoś tak. Coś w stylu uproszczonego tańca? Na pewno jakoś tam rozwija. Po tych studiach można uczyć rytmiki w szkołach i przedszkolach, jest chyba coś także w szkołach II st. Na pewno taka osoba, taki nauczyciel, poradzi sobie także z dorosłymi.

Poczytaj np. tu:

rytmika-metoda.pl/opis-metody/

Zwłaszcza pkt. 1-5 na dole strony. Być może to jest to, czego potrzebujesz. Jeżeli radzą sobie z tym dzieciaki, to tym bardziej poradzisz Ty.
          • karola2122 Re: Poczucie rytmu 13.11.17, 22:12
            Znalazłam na YT:

www.youtube.com/watch?v=5DkBV3uzXWg
            • karola2122 Re: Poczucie rytmu 13.11.17, 22:19
              PS rytmiczka lub nauczycielka rytmikismile
    • turzyca Re: Poczucie rytmu 14.11.17, 11:00
      A mnie pomogly wlasnie indywidualne lekcje tanca. Moze to kwestia nauczyciela, ale zaczynalam majac lat blisko 30 od poziomu "jest jakas muzyka grana" ale nie bylam w stanie odroznic taktu na trzy od taktu na cztery, a teraz jestem w stanie slyszac piosenke w radio nie tylko wystukac czy tam wyklaskac rytm, ale tez powiedziec, jaki taniec do niej da sie zatanczyc. Albo jakie tance, jesli da sie zatanczyc wiecej niz jeden.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka