Dodaj do ulubionych

Jak piec w gazowym piekarniku?

14.11.17, 11:37
Mam na stanie wiekową kuchenkę z piekarnikiem gazowym. Nie mam absolutnie doświadczenia z takimi sprzętami a chciałabym np. upiec foccacię. Piekarnik nie ma stopni C tylko oznaczenia typu jedna kropka, dwie kropki, trzy kropki. I grzanie tylko od dołu.. Jak sie w czymś takim piecze?
Póki co robiłam w nim tylko cannelloni, wyszły jak Cię mogę ale jednak nie tak jak z normalnego, elektrycznego góra-dół..
Obserwuj wątek
    • c2h6 Re: Jak piec w gazowym piekarniku? 14.11.17, 11:39
      same-old_mona napisał(a):

> Mam na stanie wiekową kuchenkę z piekarnikiem gazowym. Nie mam absolutnie doświ
      > adczenia z takimi sprzętami a chciałabym np. upiec foccacię. Piekarnik nie ma
      > stopni C tylko oznaczenia typu jedna kropka, dwie kropki, trzy kropki. I grzani
      > e tylko od dołu.. Jak sie w czymś takim piecze?

No, normalnie. Rozgrzewasz, wkładasz do rozgrzanego, pieczesz, wyjmujesz.

> Póki co robiłam w nim tylko cannelloni, wyszły jak Cię mogę ale jednak nie tak
      > jak z normalnego, elektrycznego góra-dół..

Mon Dieu, jak ja bym chciał mieć taki normalny, gazowy piekarnik i nie pieprzyć się z tą bezsensowną elektryką i obowiązkowym nadmuchem uncertain
      • same-old_mona Re: Jak piec w gazowym piekarniku? 14.11.17, 11:45
        No tia, se nagrzewasz, ale na którą kropkę mam se nagrzać żeby mi sie upiekło a nie zjarało ? Albo żeby mi blady zakalec zamiast foccacia nie wyszedł?
        Możemy sie zamienić jak chcesz. Ja takiego sprzetu w życiu nie miałam to inform skąd mam wiedzieć jak to działa? Jestem z pokolenia piekarników z termoobiegiem i timerem ;p
        • zona_glusia Re: Jak piec w gazowym piekarniku? 14.11.17, 11:59
          Spróbowałabym upiec na środkowej temperaturze, czyli dwóch kropkach. Czas pieczenia około 1/2 godziny lub 45 minut. Mam piekarnik gazowy bez termoobiegu z podziałką temperaturową i foccacia zawsze mi się udaje. Wstawiam do nagrzanego piekarnika, na 220 stopni.
          • same-old_mona Re: Jak piec w gazowym piekarniku? 15.11.17, 13:58
            Ciasto zagniecione, zobaczymy co z tego wyjdzie... jak nie to obook w piekarni kupię i tyle :p
            • agonyaunt Re: Jak piec w gazowym piekarniku? 15.11.17, 16:52
              Wyszukaj w necie model, może uda się znaleźć instrukcję. I kup termometr do piekarnika, ułatwisz sobie życie.
      • aerra Re: Jak piec w gazowym piekarniku? 15.11.17, 22:24
        Trzeba było myśleć przy zakupie i kupić sobie bez obowiązkowego nadmuchu. Albo w ogóle taki złom gazowy, skoro taką niechęcią cię napawa elektryczny tongue_out
    • skarolina Re: Jak piec w gazowym piekarniku? 15.11.17, 19:38
      Normalny to gazowy, a nie te wymyślne elektryczne góra dół smile W takim się piecze najlepiej.
      Jaka to kuchenka? Wrozamet miał kiedyś od 120 co 20 st, nowszy Whirlpool - od 125 co 15.
    • aerra Re: Jak piec w gazowym piekarniku? 15.11.17, 22:30
      Kup sobie termometr do piekarnika, będzie dużo łatwiej, bo przynajmniej jeden problem odpadnie wink

Resztę piecze się podobnie, tyle że jeśli w przepisie podana jest temperatura z termoobiegiem, to musisz sobie dodać 20 stopni. No i wszystkie potrawy, które wymagają zapiekania "od góry" wychodzą słabo.
    • mikams75 Re: Jak piec w gazowym piekarniku? 15.11.17, 22:53
      ja mialam w gazowym piekarniku termometr, ale pamietam ze trzeba bylo zawsze ustawic wyzsza niz bylo podane w przepisie i trzeba bylo co i raz pilnowac gazu, zeby temperatura byla w miare stala. Jak bylo w przepisie - piec na 180 st. to tak musialam kombinowac z gazem, zeby bylo na 200 st. Minusem bylo to, ze jak sie wzielo za duzy plomien to temperatura rosla a jak za maly to spadala, ale to rzadziej mialo miejsce. Dasz rade.
      • same-old_mona Re: Jak piec w gazowym piekarniku? 16.11.17, 07:32
        Dałam, foccacia wyszła super wink chlop marudził że tylko jedną zrobiłam i to taką trochę wersję demo wink

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka