Dodaj do ulubionych

Pomożecie??? salon...

28.11.17, 20:21

muszę pomalować ściany salonu i jadalni. co mam? białe meble, delikatnie kwieciste kanapy, jasnoszare zasłony, dębowa podłoga. dywan: pistacjowy albo szary.
i mam pustkę w głowie. co mam dać na te nieszczęsne ściany??? są białe i wszystko razem wygląa mocno mdło. pomieszczenia spore, dobrze doświetlone. pomożecie>
Obserwuj wątek
    • butch_cassidy Re: Pomożecie??? salon... 28.11.17, 20:25
      Jakieś takie żółtawo-zielonkawo-pistacjowe? Z takiej palety w każdym razie? Może nie w kolorze dywanu, ale harmonijnie pasujące?
      • butch_cassidy Re: Pomożecie??? salon... 28.11.17, 20:26
        I może bym wymieniła wtedy zasłony na coś w kolorze mniej więcej delikatnych kwiatków z kanap, ale też pasującego do ścian?
        • wiosennaburza1 Re: Pomożecie??? salon... 28.11.17, 20:30
          żółtawo zielone? jest to jakiś pomysł. zasłon nei wymienię, niedawno je kupiłam; zakochałam się w tej dymnej szarości.
          • butch_cassidy Re: Pomożecie??? salon... 28.11.17, 20:36
            To bym jednak dała szary dywan i ściany bardzo, bardzo jaśniutko szare, ale ożywione czymś - obrazami, plakatami... co tam lubisz smile
            A może jedna ściana w jakiś kwiatowy wzór (tapeta) nawiązujący do kanap? Do tego ładny duży wazon i bukiet, żeby trochę tak sielsko było?
        • raczek47 Re: Pomożecie??? salon... 28.11.17, 20:31
          Ja zrobiłam (kilka miesięcy temu) trzy ściany Light Greyem Beckersa .Czwarta ściana to tapeta w pionowe pasy-trzy odcienie szarości i biały.
          Białe meble,szara kanapa i dywan.
          Mam dużo światła w tym pokoju i b.ładnie te kolory w świetle wyglądają.
          • wiosennaburza1 Re: Pomożecie??? salon... 28.11.17, 20:40
            ta farba jest fajna, prawie tak fajna jak moje zasłony. obawiam się, że będzie się zlewać. zasłon jest dużo, bo okien jest dużo . może nie : dużo - a duże. raczek47 - a dałabyś fotę tej tapety w pasy? brzmi fajnie. prooooszę.
            • raczek47 Re: Pomożecie??? salon... 28.11.17, 21:14
              Wyślę Ci na gazetowego.
    • capa_negra Re: Pomożecie??? salon... 28.11.17, 20:49
      Zgaszona zieleń?? www.weranda.pl/domy-i-mieszkania/wnetrza-stylowe/jak-zielen-odmienila-mokotowski-apartament?ai=6
      • wiosennaburza1 Re: Pomożecie??? salon... 28.11.17, 20:53
        też fajne. komponowałoby się z kanapami - tam jest taki szarozielony akcent liściasty.
        • capa_negra Re: Pomożecie??? salon... 28.11.17, 21:07
          Tak sobie właśnie pomyślałam - moi teściowie mieli kwieciste kanapy i z taką zielenią bardzo dobrze wyglądały. Białe meble i cała reszta też by się dobrze w tym kolorze odnalazły.
    • klamkas Re: Pomożecie??? salon... 28.11.17, 20:57
      A te kanapy, to w jakich kolorach?

Ja też mam na ścianach light grey od Beckersa, ale pod nim była bardzo ciemna farba, więc jest ciemniejszy niż na palecie. Podłoga dębowa, duże, jasne pomieszczenia, meble w różnych odcieniach drewna (bo są i ciemne antyki, i jaśniejsze nowoczesne okleiny). Dodatki są niebieskie, zielone i odrobinę ceglastych.

Z czego te meble? Taka biała chłodna biel, czy coś cieplejszego? Zestaw, czy jest jakaś różnorodność w kształtach i stylach? Może można je łatwo przemalować (chociaż jakieś elementy)? Bo przy takim zestawieniu kolorystycznym ciężko uzyskać coś, co jednocześnie daje komfort i nie jest mdłe. Jak pisały dziewczyny, może te pistacje i lekkie żółtości z odrobiną zielonego, ale... to zupełnie nie moja paleta barw. Właśnie widziałam w tv kuchnię Mostowiaków i akurat - białe (ale ciepłe!) meble, jakaś taka sina kolorystyka ścian, dużo drewna, białe zasłony w czerwone kwiaty i wygląda fajnie wink.
      • wiosennaburza1 Re: Pomożecie??? salon... 28.11.17, 21:04
        kanapy ... takie kremowe w kwiaty. delikatne, rozmazane, dominują kolory: krem ( tło) ceglasty, szarozielony. ubię je, jednak przy szarych zasłonach i białych ścianach/meblach - to wszystko jest mega mdłe. '
        meble mają zostać białe, kanap i zasłon nie chce zmieniać. wiem, że to niełatwe ale uparłam się na ... ściany. co tam dać, aby zaostrzyć krajobraz?
        • klamkas Re: Pomożecie??? salon... 28.11.17, 21:21
          zgniłą zieleń? żółty złamany zielonym? (odcieni nie polecę, niestety)
          • klamkas Re: Pomożecie??? salon... 28.11.17, 21:26
            Ewentualnie z epizodami tego ceglastego (jedna wytapetowana ściana, albo jakiś panel na jednolitym tle - można nakleić tapety na płytę mdf/pilśniową). Trudno dokładnie podpowiedzieć, jak nie wiadomo co tam macie.
    • default Re: Pomożecie??? salon... 28.11.17, 21:04
      Wrzosowe. Lila. Jagoda albo sliwka ze smietana. Cos z takich odcieni.
      • default Re: Pomożecie??? salon... 28.11.17, 21:22
        A nie, teraz przeczytalam ze kanapy zielono- ceglaste, to nie. Jakos sobie wyobrazilam te kanapy w roze smile
        To ciemniejsze szare z szerokim bialym stiukiem przy suficie. Zielone w zasadzie tez ok, ale ja akurat nie lubie zielonych scian wiec nie doradze takich smile Ceglastych tez nie.
      • niu13 Re: Pomożecie??? salon... 28.11.17, 21:24
        ecru, jasny, świetlisty beż, krem.
        Wypraktykowałam, kremowe w połączeniu z szarością wygląda pięknie- elegancko i świetliście
        • mapt Re: Pomożecie??? salon... 28.11.17, 21:47
          tak, beż potrafi być elegancki. Krem jest relaksujący i uniwersalny.
          Byle odcienie zgrać.
          Z tym że autorka chce jakiegoś ożywienia w tym salonie. Jeśli nie zakłada ożywienia dodatkami , ramami, kwiatami, to jakiś weselszy kolor na ściany..

• niu13 Re: Pomożecie??? salon... 28.11.17, 21:58
            Ok, ale jak ma już kakofonię w postaci ceglastych kanap i do tego jakieś szarości, to wchodzenie w to z jeszcze jedną zdecydowaną barwą może skończyć się tragicznie.
            • wiosennaburza1 Re: Pomożecie??? salon... 28.11.17, 22:01
              nie ceglaste. nie. tło kremowe i delikatne kwiaty: ceglaste i szarozielone liście. bardzo stonowane.
              • niu13 Re: Pomożecie??? salon... 28.11.17, 22:15
                A to krem/ ecru będzie super. Odcień tła z obicia sof, rewelacja! Zawsze marzyłam o kwiecistych sofach w angielskim stylu, ale nigdy się nie odważyłam
    • mapt Re: Pomożecie??? salon... 28.11.17, 21:40
      beckers.pl/inspiracje/salon-pomysly-na-malowanie

miętowy? ceglasty? róż? któryś z kolorów z kanapy?

możesz zrobić jedną lub dwie ściany w innym kolorze intensywnym, albo część wypoczynkową wydzielić od jadalnej innym kolorem.
      Ja się ostatnio wzięłam za twórczość własną na ścianach i mam w salonie dwie w beżu, trzecią przechodzącą od tego koloru do innego intenstywniejszego z wstawką rozdzielającą różnych odcieni tych kolorów w formie pasów samodzielnie zrobionych, i ostatnia ściana intensywny kolor który współgra z zasłonami i dodatkami(poduchy, ramy/kolorystyka obrazów). Całkiem fajnie to wyszło.

kup próbki farb które ci przychodzą do głowy i pomaluj w okolicy zasłon i kanap, zobacz na odcień wieczorem i w zwykłym świetle czy to się zgra.

• muchy_w_nosie Re: Pomożecie??? salon... 28.11.17, 21:46
      Zgniła ciemna zieleń? Bagam tylko nie zółty bo za dużo agresji, ciemny czekoladowy brąz?
      • muchy_w_nosie Re: Pomożecie??? salon... 28.11.17, 21:50
        Na tej fotce są akurat oba kolory które lubię:
        www.miastokobiet.pl/wp-content/uploads/2017/03/salon-w-stylu-noir-dulux.jpg
    • jednorazowy22 Re: Pomożecie??? salon... 28.11.17, 22:01
      Szary ciemniejszy od zasłon i kolorowe obrazy, grafiki, ewentualnie z jedną ścianą w kolorze czegoś z kanapy, albo jak pistacjowy dywan.
      • nuta15 Re: Pomożecie??? salon... 29.11.17, 08:09
        Beżowy, jest neutralny, uniwersalny , będzie dobrym tłem dla białych mebli i szarych zasłon. Zobacz jak ładnie komponują się te kolory cdn24.urzadzamy.smcloud.net/t/user_photos/t/94880/modny-kolor-nude_2722704.jpg
        • nuta15 Re: Pomożecie??? salon... 29.11.17, 08:11
          Jeszcze jedna fotka wnętrza z sofą w kwiaty cdn30.urzadzamy.smcloud.net/t/photos/t/30719/jasna-podloga-kolor-scian_2340630.jpg
          • 1matka-polka Re: Pomożecie??? salon... 29.11.17, 08:59
            A tu budyń.
        • 1matka-polka Re: Pomożecie??? salon... 29.11.17, 08:58
          Okropny majtkowy kolor, z niczym się nie komponuje.
    • 1matka-polka Re: Pomożecie??? salon... 29.11.17, 08:55
      Przecież z takiego opisu nic nie wynika. Wrzuć zdjęcia. A jak nie, to zmień nicka i idź na forum wnętrza mieszkań. O ile jeszcze funkcjonuje, bo dawno tam nie byłam. Może okaże się, że wystarczy rzucić trochę granatu big_grinbig_grinbig_grin
      • nuta15 Re: Pomożecie??? salon... 29.11.17, 09:27
        "budyń" i "wrzuć granat" kilka lat temu to były kultowe powiedzonka na wnętrzach...aż łezka zakręciła mi się w okusmile
        • 1matka-polka Re: Pomożecie??? salon... 29.11.17, 09:33
          Ano...
        • 1matka-polka Re: Pomożecie??? salon... 29.11.17, 09:33
          Ano...

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka