Dodaj do ulubionych

Business casual - potrzebna pomoc

01.12.17, 20:44
Mam pilne pytanie odnosnie stroju do roboty. Otoz dzis zaczelam nowa prace i okazalo sie, ze musze szybko nadrobic braki w stroju, bo firma jest ą ę i mamy dress code uncertain
Ja jako pracownik it, nie majacy jak dotad bezposredniej stycznosci z klientem zawsze ubieralam sie jak chcialam, czyli dzinsy i t-shitry, swetry, bluzy, jakies koszule jak bylo trzeba itp. ciuchy. Na nogi adasie, trampki, w lecie japonki. W weekend planuje udac sie na zakupy i teraz nie wiem, co kupic, zeby ogarnac 4 dni w tyglu (piatek jest w miare na luzaku).
Czy to ma tak wygladac? Spodnie khaki to jakis koszmar (strasznie pogrubiaja), spodnic nie naszam. Gore jakos ogarne, ale dol to bedzie wyzwanie. Co mam zakupic, bo dzinsy tylko w piatek...

https://15xomi2v386wytrb8nbsoq34-wpengine.netdna-ssl.com/wp-content/uploads/2014/10/BusinessCasual.jpg
Obserwuj wątek
    • lauren6 Re: Business casual - potrzebna pomoc 01.12.17, 21:35
      Ja głównie nosiłam sukienki (wiem, nie lubisz) lub czarne spodnie + koszula lub bardziej elegancka bluzka.
    • mid.week Re: Business casual - potrzebna pomoc 01.12.17, 21:55
      wychodzę z założenia że czarne jeansy to nie jeansy więc pewnie na nich by się skończyło wink
      • zazou1980 Re: Business casual - potrzebna pomoc 01.12.17, 22:29
        Uhm, czarne jedne mam. Moze dokupie dodatkowa pare i jakies bordowe, albo ciemno zielone? W kant tez mam ze 2 pary, ale do tej pory nosilam tylko na rozmowy kwalifikacyjne. Na codzien jak dla mnie raczej odpadaja ...
        • nuta15 Re: Business casual - potrzebna pomoc 02.12.17, 09:27
          Zamiast kolejnych czarnych dokup szare- grafitowe, granatowe i jedne kolorowe bordowe lub ciemnozielone. Do spodni w takich kolorach będą pasowały bluzki i koszule - białe, białe w czarne prążki, kremowe, jasnoniebieskie i jasnoróżowe, marynarki i kardigany w kolorach czarny, granatowy, jasnoszary, beżowy.
          • mid.week Re: Business casual - potrzebna pomoc 02.12.17, 10:26
            O właśnie - jak już w szafie są jedne czarne to idź w kolejne niejeansowe kolory. Takie nie przecierane, jednolite, bez zbędnych "atrakcji". Ja mam też kilka takich woskowanych spodni i bardzo je lubię łączyć z marynarką albo elegancką koszulą. Maja teraz takie bardzo tanio w stradivariusie.
            W Orsay takie mi wpadły w oko:
            www.orsay.com/pl-pl/spodnie-tregginsy-skinny-35108397.html

Mam jeszcze takie dzianinowe na gumce w paseczki, ale wolę je wiosną i latem do trampek. Zimą tylko slimy noszę.
            static.e-stradivarius.net/5/photos2/2017/I/0/1/p/4557/068/004/4557068004_1_1_1.jpg?t=1509728241158
      • lauren6 Re: Business casual - potrzebna pomoc 02.12.17, 07:53
        Jeżeli nie jest to model wycierany, tylko ładny, jednolity czarny kolor to jak najbardziej mogą być. Bordo i ciemna zieleń też.
    • milva24 Re: Business casual - potrzebna pomoc 01.12.17, 22:39
      Ja kupiłabym kilka sukienek i nosiła rotacyjnie.
    • ente2211 Re: Business casual - potrzebna pomoc 01.12.17, 23:53
      tutaj kiedyś na forum wyczytałam dobra radę- można wejść na pinterest i szukać po hasłach. Ja w ten sposób kilka fajnych pomysłów znalazłam smile
    • pruszynkaaa Re: Business casual - potrzebna pomoc 02.12.17, 01:30
      Polecam spodnie w kolorze navy - ciemno granatowe. Do tego niebieskie, rozowe koszule, jak lubisz większy kontrast, to żółty ładnie się komponuje. Do tego jakiś rozpinany sweterek kończący się tuż nad biodrami, jeśli masz warunki (fig. Jabłka odpada).
    • tinatin Re: Business casual - potrzebna pomoc 02.12.17, 12:12
      Ja się dopiszę do pytania. Przeprowadziłam się i dziecię me będzie chodzić do szkoły, w której obowiązuje business casual. W skrócie - to, co u nas ujdzie nawet za strój galowy (niektórzy za takowy uważają ciene dzińsy i białą polówkę) tu nie przejdzie. Dzieciaki oczywiście chodzą bardziej casual, niż business, ale wiecie jak to jest - przychodzi nowa, powinna się stosować do regulaminu, a jednoczesnie nie za bardzo odstawać od innych. Ze względu na dużą różnicę w cenach wolałabym kupować w PL. Córa nosi już damską rozmiarówkę, więc pasują dorosłe sieciówki - a raczej młodzieżowe, ale która młodzieżowa sprzedaje business casual w innym czasie, niż koniec sierpnia?
      • tinatin Re: Business casual - potrzebna pomoc 02.12.17, 12:12
        ciemne dżinsy miało być smile
        • nuta15 Re: Business casual - potrzebna pomoc 02.12.17, 13:29
          Nie obowiązują mundurki ? Możecie zainspirować się zestawami w stylu preppy ubierajsieklasycznie.pl/styl-preppy-uniform/ Proste sweterki, spódnice, spodnie sweterki znajdziecie w kilku sieciówkach choćby we wspomnianym wyżej stradivariusie.
    • princesswhitewolf Re: Business casual - potrzebna pomoc 02.12.17, 13:33
      Moja szafa do roboty to kiecki czarno biale w paski wzory ewentualnie szary i granatowy. Do tego gladkie kardigany czarne szare i zakiety.
      Spodnie z lejacej sie tkaniny czarne i szare pasuja do wielu zakietow

Tez rzygam tym ale po robocie wyzywam sie pastelowo kolorowo

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka