Dodaj do ulubionych

Torbiel na jajniku

17.01.12, 19:54
Piszę, bo chcę sobie ulżyć. Dziś byłam u gino, pierwszy raz miałam robione usg dopochwowe i od razu szok - torbiel na jajniku, bez płynu. Ja mam lęki, że to rak. Po okresie mam przyjść znów na uzg i zobaczymy, co dalej. Może to nie pękł pęcherzyk - ale w procesie starania o dziecko to też nie jest pocieszeniem. Mam załamkę. Piszcie czy miałyście takie świństwo i jak się sprawa zakończyła. Buuuu
-
Same zmyślają się historie, sam się rozgryza orzech...
Obserwuj wątek
    • audrey2 Re: Torbiel na jajniku 17.01.12, 19:56
      mialysmy i reagowalysmy prawie tak samo jak Tywink
      co wiecej, ze przezylysmy, a w nastepnym cyklu po torbieli nie bylo sladu i byla iuismile
      • forma-lina Re: Torbiel na jajniku 17.01.12, 20:05
        Oby i u mnie tak było. Odchodzę od zmysłów...
        • audrey2 Re: Torbiel na jajniku 17.01.12, 20:21
          u mnie w klinice na torbiel wzruszyli ramionami, bo to sie podobno zdarza niezwykle czesto i wlasnie dlatego robia usg w 5dc przed iui
          no i mieli racje; chyba ze dwa razy
          wierze, ze sie boisz, calkiem to zrozumiale
          ale szanse na raka masz niewielkie; pewnie jest statystyczna i typowa, co jakis czas zrobi Ci sie torbiel, a potem zniknie, sama z siebie
          trzymaj siesmile
          • forma-lina Re: Torbiel na jajniku 17.01.12, 20:25
            A jaki to ma wpływ na płodność? Wczoraj mi stuknęło 35 sad
            -
            Same zmyślają się historie, sam się rozgryza orzech...
            • audrey2 Re: Torbiel na jajniku 17.01.12, 21:14
              chyba nie ma, bo jaki?
              raczej jest konsekwencja, ale niekoniecznie musi znaczyc cos zlego
              czasami po prostu pecherzyk nie peka i zostaje przy jajniku
              • asia.pco.1 Re: Torbiel na jajniku 18.01.12, 07:44
                Miałam 6 cm torbiel na jajniku. Dostałam an 3 miesiące tabletki anty. i torbiel zniknęła. Niestety mam PCO i u mnie pęcherzyki nie pękają oraz nie rosną widać raz urusł a nie pękł i z tego zrobiła się torbiel.
                • zosia9 Re: Torbiel na jajniku 18.01.12, 09:20
                  Ja miałam. Był to dermoid. Czyli bez płynu, guz aktywny wielkość 7 cm. W środku włosy (już nie pamiętam czy były zęby). To się zdarza i nie ma tam komórek złośliwych zwykle, ale oczywiście badają.
                  Trzeba usunąć bo raczej się nie wchłoniewink robią to już laparoskopowo, przy okazji przeprowadzą diagnostykę. U mnie na płodność miała wpływ endometrioza.
                  ps
                  mam dziecko, urodziłam w wieku 33 lat. (in vitro)
    • gromola Re: Torbiel na jajniku 18.01.12, 10:21
      Ja mam torbiel 3 cm, lekarz odkrył podczas badania usg. Brałam tabletki antykoncepcyjne przez 3 cykle, ale tylko się zmniejszyła o pół cm. Teraz staramy się o dziecko i lekarz powiedział, że skoro badania mam ok i ona nie rośnie to można ją obserwować póki co. Mam tylko co 3 miesiące wykonywać usg oraz badanie z krwi CA 125 (marker raka jajnika).
      Też byłam na początku przerażona, pewnie że wolałabym tego nie mieć, ale to nie koniec świata wink
      • magaprzy78 Re: Torbiel na jajniku 18.01.12, 16:10
        Witam!U mnie też podczas stymulacji przy usg pojawiła się torbiel 5cm,ale po leku anty jaki mi dał lekarz wchłonęła się sama...tak jak już dziewczyny pisały to się często zdarza...nie panikuj głowa do góry i dalej do przodusmile
        pozdrawiam
        • forma-lina Re: Torbiel na jajniku 18.01.12, 19:53
          Dzięki dziewczyny, można na Was liczyć smile
          • wroclawianka.1 Re: Torbiel na jajniku 18.01.12, 22:38
            właśnie dowiedziałam się tydzień temu ze mam torbiel na jajniku - dostałam tabletki i mam się zgłosić do kontroli po @ ,
    • olaola76 Re: Torbiel na jajniku 19.01.12, 15:59
      Ja bede miala usuwane torbiele z obu jajnikow po raz 3 !!! U mnie tabletki anty nigdy nie powodowaly znikania torbieli niestety i wyjsciem bylo laparo. Mam endometrioze i luf i na szczescie 2.5 letnia coreczke z INV/ICSI. Wg niektorych ciaza to mialo byc swietne lekarstwo na endo ale jak pokazuje moj przypadek to chyba nie do konca tak jest. Teraz po usunieciu pewnie bede na anty zeby mi to g znowu nie roslo. Ale ile tak mozna? Mam dopiero 36 lat i male dziecko. Przepraszam ze nie pocieszylam ;-(
      • forma-lina Re: Torbiel na jajniku 19.01.12, 18:54
        Nie wiem sama, być może też mam endometriozę. Jakie miałaś objawy? Trochę się tego wszystkiego obawiam bo czas mnie goni, 35 lat na karku i nie wiadomo, o co chodzi. W sumie zabrałam się do myślenia o dziecku dopiero teraz z powodu np. zagrożenia cukrzycą ciążową i w konsekwencji chorobą na całe życie. Musiałam dojrzeć psychicznie, a jak dojrzałam do decyzji, to ściana.
        • olaola76 Re: Torbiel na jajniku 20.01.12, 13:42
          Jakie mialam objawy? Pierwsze to chyba brak ciazy po 1.5 roku staran i wtedy sie zaczelo wink Wiesz jak to jest jak pojdziesz do lekarza to ci zawsze cos znajdziewink no i mi tez znalazl, wlasnie torbiel, ktora w opisie po laparo zostala okreslona jako endometrialna z licznymi ogniskami tejze. Potem byly proby zajscia, monitoring cyklu i closty...cos tam i niepekajace pecherzyki po konskich dawkach puregonu a po roku wyhodowalam kolejna piekna torbiel. Zmienilam lekarza na specjaliste od nieplodnosci, zrobilismy kolejne laparo ktore potwierdzilo endo. Potem wyszly inne historie no grunt ze po 5 latach 1 podejscie do inv zakonczylo sie sukcesem wink Bo w zasadzie o to mi chodzilo. A ciaze wspominam jako okres w ktorym czulam sie cudownie, zadnych dolegliwosci, nic nawet raz mnie nie zemdlilo wink Moj organizm jakby tylko na to czekal. Naiwnie wierzylam ze to juz koniec z torbielami ze jestem wyleczona wink) Ale niestety wrocli bol plecow i takie jakby "ciagniecie" w jajnikach, rozpieranie w brzuchu no i znow jest torbiel. Proponuje znalezc dobrego specjaliste bo na czekaniu na cud, ja przynajmniej stracilam duzo czasu. Trzymam kciuki musi byc dobrze. Aha ja leczylam sie w Invimedzie w Warszawie.
          • forma-lina Re: Torbiel na jajniku 20.01.12, 16:57
            Dzięki za info smile Ja jestem z Zielonej Góry, mam przyjść po @ jeszcze raz na usg. Wiem, że mam ograniczony czas (35 l) i mam stresa. Może do 40-stki się wyrobię. A myślałam, że będzie chwilka i ciąża........
            • niunia.n123 Re: Torbiel na jajniku 20.01.12, 20:57
              Hej
              Ja nie mam torbieli ale sobie przypominam jak miałam 25 lat i szukałam pomocy u lekarzy bo tak po cichutku przeczuwałam że coś nie tak jest że nie zachodzę w ciąże i dzisiaj mam 30 lat przeszłam 1 inseminacje , będę się do drugiej szykować, czas ucieka bardzo szybko a niepłodność diagnostyka trwa a życie różnie się układa .Pozdrawiam
    • forma-lina Re: Torbiel na jajniku 21.03.12, 17:08
      Byłam na wizycie u innej ginekolog, poprzednia mimo zaczętego leczenia kazała sobie czekać na wizytę 1,5 m-ca... Nowa lekarka nadal chce obserwować torbiel, ale niestety mnie zaniepokoiła. Mówi, że to może być torbiel czekoladowa, boję się, że to może być endometrioza.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka