Dodaj do ulubionych

Wojna wisi na wlosku

04.12.17, 13:26
Przyznam ze mnie to martwi. Liczenie ze Kim Jong-un jest normalny jest bledne.

edition.cnn.com/2017/12/03/asia/north-korean-us-tensions-wargames-intl/index.html
Obserwuj wątek
    • aqua48 Re: Wojna wisi na wlosku 04.12.17, 13:40
      Hmmm. I co wobec tego? Robisz zapasy, kupujesz ołowiowe płyty na dom, czy kopiesz ziemiankę? A może apelujesz do Kima, żeby się opamiętał i dał se spokój/zjadł ptasie mleczko?
      • milva24 Re: Wojna wisi na wlosku 04.12.17, 13:47
        Ziemianka to może by się przydała... mam nadzieję, że się jakoś rozejdzie po kościach.
      • princesswhitewolf Re: Wojna wisi na wlosku 04.12.17, 14:09
        aqua jak napisalam: martwie sie.
        • aqua48 Re: Wojna wisi na wlosku 04.12.17, 14:11
          princesswhitewolf napisała:

> aqua jak napisalam: martwie sie.

Lepiej upiecz sernik albo makowiec. Nie masz absolutnie żadnego realnego wpływu...To po co się martwić?
          • princesswhitewolf Re: Wojna wisi na wlosku 04.12.17, 14:21
            i kto go zje? Z Ostatniego 3/4 zawloklam do pracy bo nie mial kto jesc w domu. Wszyscy albo sie odchudzaja albo nie lubia:/.
            • aqua48 Re: Wojna wisi na wlosku 04.12.17, 14:24

> i kto go zje? Z Ostatniego 3/4 zawloklam do pracy bo nie mial kto jesc w domu.
              > Wszyscy albo sie odchudzaja albo nie lubia:/.

Kim. Wygląda jakby lubił słodkie.
              • anika772 Re: Wojna wisi na wlosku 04.12.17, 14:52
                O, wyślij mu. Może przestanie gwiazdorzyć, jak coś dobrego zje.
                • princesswhitewolf Re: Wojna wisi na wlosku 04.12.17, 15:10
                  ahahahaha....
    • anika772 Re: Wojna wisi na wlosku 04.12.17, 13:53
      Może jednak poprzestaną na obszczekiwaniu się.
      • ksionzka Re: Wojna wisi na wlosku 04.12.17, 14:22
        Kto sie lubi ten sie czubi....niby.
    • szeptucha.z.malucha Re: Wojna wisi na wlosku 04.12.17, 14:09
      Jak przyjdzie co do czego to mam nadzieję na szybki koniec. Najgorzej przeżyć i powoli obumierać w tej ziemiance, czy innym kanale między desperatami.
      • aqua48 Re: Wojna wisi na wlosku 04.12.17, 14:17
        A może to dobry pretekst żeby porządków świątecznych nie robić?
        • princesswhitewolf Re: Wojna wisi na wlosku 04.12.17, 14:21
          prawda.
          • myelegans Re: Wojna wisi na wlosku 04.12.17, 15:00
            nie celuje poki co w Europe, jak co to na Waszyngton najpierw pojdzie, a ja nie tak daleko, jak mu precyzja zaszwnakuje to moze nam sie dostac.
            poza tym Kim jest bufonem I narcyzem, ale nie szalencem, wie ze nie ma szans i wojna to koniec jego dynastii i panstwa jakie znamy, ale balagan w regionie moze byc.
            Na razie sie obszczekuja jak dzieci w pomaranczowym orangutanem,
            • princesswhitewolf Re: Wojna wisi na wlosku 04.12.17, 15:09
              >poza tym Kim jest bufonem I narcyzem, ale nie szalencem

mam inne zdanie. To szaleniec:

Kim Jong-un claims to have cured Aids, Ebola and cancer with single miracle drug
              www.independent.co.uk/news/world/asia/kim-jong-un-claims-to-have-cured-aids-ebola-and-cancer-with-single-miracle-drug-10332386.html

Nie wspominajac ze to zwykly narkoman i uzalezniony od steroidow

www.youtube.com/watch?v=dcT6uSBRg2Q
            • ira_08 Re: Wojna wisi na wlosku 04.12.17, 17:53
              >nie celuje poki co w Europe, jak co to na Waszyngton najpierw pojdzie

W tym wypadku jednak Europa też skutki odczuje. Nie fizycznie, a gospodarczo, zdecydowanie.

>poza tym Kim jest bufonem I narcyzem, ale nie szalencem,

Polemizowałabym, niestety.
              • hermenegilda_zenia Re: Wojna wisi na wlosku 04.12.17, 19:50
                Ja również, choroba psychiczna jak ta lala
    • olikol Re: Wojna wisi na wlosku 04.12.17, 14:59
      No, psychol. Gotów nam ten globik rozpierniczyć na amen.
      • bi_scotti Re: Wojna wisi na wlosku 04.12.17, 16:50
        olikol napisała:

> No, psychol. Gotów nam ten globik rozpierniczyć na amen.

Sam nie da rady. A chetnych do wspoludzialu w rozpierniczaniu nie brakuje suspicious Osobiscie obawiam sie bez porownania bardziej sasiedzkiego DT niz jakichkolwiek dzialan ze strony North Korea. DT ma (niestety!) real power, on nie jest just a "wannabe" uncertain Life.
        • myelegans Re: Wojna wisi na wlosku 04.12.17, 19:42
          Z tym, ze nad DT jest jakas kontrola, zawsze kongres, moze wyciagnac 25 amendment i go wykurzyc z WH. Nie bylabym zdziwiona, gdyby doszlo do tego wczesniej niz pozniej, zwlaszcza teraz jak republikanski kongres przepchal ogromne tax cut. Nie wiem do czego jest im jescze potrzebny.
          • bi_scotti Re: Wojna wisi na wlosku 04.12.17, 22:25
            myelegans napisała:

> Z tym, ze nad DT jest jakas kontrola, zawsze kongres, moze wyciagnac 25 amendme
            > nt i go wykurzyc z WH.

Czekam na ten dzien wink Mam kolezanke, ktora mi "obiecala" big_grin ze w 2018 DT bedzie impeached - no wiec juz sie nie moge doczekac Sylwestra tongue_out
            A na powaznie to ja nie wiem jak by to bylo gdyby on tak zupelnie seriously chcial sie pobawic w Terminator zeby zniszczyc Kima, North Korea a przy okazji Islam, fake news i kto go tam wie co jeszcze ... Dostep do "red button" wciaz ma, eh uncertain Strach sie bac. Niemniej jest nadzieja, bo 2018 coraz blizej wink Cheers.
            • capa_negra Re: Wojna wisi na wlosku 04.12.17, 23:30
              bi_scotti któraś z nas zdecydowanie się starzeje bo coraz częściej "w pierwszym czytaniu" nie wiem co napisałaś, wiec albo Ty coraz gorzej piszesz, albo ja coraz gorzej czytam
              • princesswhitewolf Re: Wojna wisi na wlosku 04.12.17, 23:35
                https://animowane-gify.pl/uploads/Eleganckie_dwie_babcie.gif
              • bi_scotti Re: Wojna wisi na wlosku 05.12.17, 02:36
                Wina zawsze musi byc moja (no chyba, ze to Wina Tuska ale to wtedy different story wink). Na pewno starzeje sie ja i na pewno cokolwiek jest zepsute w communication to przeze mnie. Biore na klate. Sorry. Wybacz. Cheers.
            • myelegans Re: Wojna wisi na wlosku 05.12.17, 05:23
              Muller nie zdazy przed Sylwestrem, ale petla sie zaciska i woda pod dom podchodzi, a ten glupek jeszcze sie pograza na Tweeter przyznajac sie do winy. Obstrction of justice juz praktycznie maja, Flynn kooperuje z FBI i wlasny tylek chroni.
              A pawo i dostepu jednego paluszka do kodu nuklearnego jest przepisywane, jak wiele innych np kandydat na orezydenta bedzie musial pokazac zeznania podatkowe, do tej pory byla to umowa dzentelmenska, dopoki taki low life zamieszkal w WH.
    • lauren6 Re: Wojna wisi na wlosku 04.12.17, 15:01
      Histeryzujesz.
      • princesswhitewolf Re: Wojna wisi na wlosku 04.12.17, 15:10
        oby.
      • anika772 Re: Wojna wisi na wlosku 04.12.17, 15:17
        Oby! Nie życzę sobie żeby było jak w "Ostatni brzeg"!
        • tanebo2.0 Re: Wojna wisi na wlosku 04.12.17, 20:16
          To trzeba było nie wybierać oszołomów! A jak wybrałaś to zdychaj.
          • anika772 Re: Wojna wisi na wlosku 04.12.17, 21:25
            Pogięło cię? Ja wybrałam Kim Dzong Una? big_grin
            • princesswhitewolf Re: Wojna wisi na wlosku 04.12.17, 23:14
              i jestes tez anika winna II Wojny Swiatowej i grypy hiszpanki. A tak! Wreszcie mamy na kogo zwalac smile))
              • anika772 Re: Wojna wisi na wlosku 05.12.17, 07:06
                Ej, deal był taki, że to wina Tuska!
                • princesswhitewolf Re: Wojna wisi na wlosku 05.12.17, 09:48
                  Faktuncertain Zwracam honor. Wieszajmy jednak psy na Tusku jak przystalo
    • herca Re: Wojna wisi na wlosku 04.12.17, 15:13
      Tez mnie to bardzo martwi. nie uważam ze jeśli nie mamy na coś wpływu to nie powinno nas to interesować jak to sugerują niektóre forumki.
      Wiele rodzin żydowskich widząc zmieniające się zastroje w Niemczech wyemigrowało do Stanów jeszcze przed wybuchem wojny - Ot przykład pierwszy z brzegu. Napewno warto śledzić sytuacje polityczna na świecie i być świadomym co się dzieje, również po to żeby nie obudzić się z ręka w nocniku.

A jeszcze oprócz narastającego konfliktu USA-Daleki Wschód bardzo martwi mnie narastająca radykalizacja mieszkańców Europy sad nic dobrego z tego nie wyniknie sad uncertain
      • aqua48 Re: Wojna wisi na wlosku 04.12.17, 19:41
        herca napisała:

> Tez mnie to bardzo martwi. nie uważam ze jeśli nie mamy na coś wpływu to nie po
        > winno nas to interesować jak to sugerują niektóre forumki.

Nikt tu nie sugeruje, że nie powinno interesować, natomiast martwić się teraz nie ma sensu. Radykalizacja Europy jest stanem oczywistym i też nieuniknionym.
      • mamablue Re: Wojna wisi na wlosku 04.12.17, 21:26
        Ok. Ale dokąd niby mielibyśmy z Polski uciekać teraz???
    • capa_negra Re: Wojna wisi na wlosku 04.12.17, 15:24
      Szkoda, że wojna w Syrii nikogo nie wzrusza يوم-دام-في-قصف-جوي-مكثف-لغوطة-دمشق
      • princesswhitewolf Re: Wojna wisi na wlosku 04.12.17, 15:36
        wzrusza tylko bardziej nas wzrusza to ze atomowke moze jeden taki odpalic.
        • myelegans Re: Wojna wisi na wlosku 04.12.17, 16:25
          A drugi moze sie zrewanzowac jednym przyciskiem bez konsultacji
          • princesswhitewolf Re: Wojna wisi na wlosku 04.12.17, 23:16
            NO wlasnie
    • tanebo2.0 Re: Wojna wisi na wlosku 04.12.17, 17:24
      Oj, tam... Kim wie że w razie wojny nie zdąży dobiec do bunkra...
    • ira_08 Re: Wojna wisi na wlosku 04.12.17, 17:55
      Chyba tak już się przyzwyczaiłam do siania ogólnoświatowej paniki (ataki terrorystyczne, SARS, ptasia grypa, Ebola, KRLD celująca gdzieś rakietą), że jestem znieczulona. I nie piszę tego z dumą, ale to akurat sytuacja, w której nic nie poradzisz i nigdzie nie uciekniesz.
    • woman_in_love mechanizm jest tu prosty, jak w każdej US wojence 04.12.17, 19:13
      1) paręnaście lat temu w Korei Płn. odkryto największe na ziemi złoża metali rzadkich: "teoretyczna wartość znaleziska wynosić ma biliony dolarów a jego wielkość dwukrotnie przekracza wszystkie pozostałe znane dotychczas zasoby na świecie." Do tego: "wielkie zasoby m.in. węgla, rud żelaza, uranu, miedzi, złota, molibdenu czy magnezytu.".
      2) w tym momencie los reżimu Korei Płn. był już przesądzony - każdy rozsądny człowiek to wie,
      3) i jakoś dosłownie w tym samym momencie Korea Płn. zaczęła się na gwałt zbroić, ciekawe dlaczego big_grin
      4) komu zależy na tych złożach? WSZYSTKIM, ale najbardziej USA, bo Chiny i Rosja mają nadal swoje, a USA nie ma już żadnych,
      5) postraszyć Kima - tego czy innego łatwo - wystarczy mu podsuwać co jakiś czas takie sugestie jak moje i już się poci ze strachu i macha jak kogut szabelką (a co najmniej od 2012 roku widzę już prześmiewcze komentarze pod każdym artykułem o tych złożach czy to polskim czy zagranicznym, i o tym że czas żeby im USA wprowadziło demokrację, bo Kim jest zły i Kim jest bardzo niedobry). Cóż każde zagrożone zwierzę się puszy, wścieka i udaje groźne.

Oczywiście nie da się wywołać wojny od razu. Trzeba urabiać opinię publiczną i międzynarodową jakiś czas, umiejętnie podsycać napięcie, a potem potrzebny jakiś fajny pomysł na miarę USS Maine czy Incydentu w Zatoce Tonkińskiej. Zatem z niecierpliwością czekam aż tajni agenci Korei Północnej z bazy w San Diego wysadzą jakiś okręt USA na Morzu Japońskim lub Żółtym. Idealnie by było, żeby dokonali tego zbrodniczego ataku podczas obecnych manewrów big_grin. Lub coś w tym stylu.
      • woman_in_love Re: mechanizm jest tu prosty, jak w każdej US woj 04.12.17, 19:36
        Chociaż nie, słabe trochę z tym okrętem, teraz by się mało kto nim przejął. Zaraz by dużo ludzi powiedziało, że sami sobie winni ci Amerykanie.
        Ale może Kim np. mógłby zestrzelić samolot cywilny, ale jakiego kraju najlepiej? USA chyba nie, też słabo, ale taki British Airways lecący z Londynu do Tokio. Wkurzyłaby się i UE i Japonia. Wygląda na lepszy pomysł.

A wy jak obstawiacie? Co "wymyśli Kim", by Ameryka miała pretekst do ataku na niego? big_grin
        • olena.s Re: mechanizm jest tu prosty, jak w każdej US woj 04.12.17, 19:57
          Jezus, co za bzdury........
          • woman_in_love Re: mechanizm jest tu prosty, jak w każdej US woj 04.12.17, 19:58
            A pamiętam jak to samo pisałaś przy Libii big_grin
      • tanebo2.0 Re: mechanizm jest tu prosty, jak w każdej US woj 04.12.17, 19:39
        Piszesz z Korei?
        • woman_in_love Re: mechanizm jest tu prosty, jak w każdej US woj 04.12.17, 19:42
          Nie, z Delty Mekongu.
          • tanebo2.0 Re: mechanizm jest tu prosty, jak w każdej US woj 04.12.17, 19:44
            Pytam bo tylko troll mógłby pierd... takie farmazony!
            • woman_in_love Re: mechanizm jest tu prosty, jak w każdej US woj 04.12.17, 19:46
              Tak jasne big_grin.
              Zobaczymy tradycyjnie za 2 lata czyja była racja - jak po Libii i Syrii.
              • princesswhitewolf Re: mechanizm jest tu prosty, jak w każdej US woj 04.12.17, 23:22
                prosze tu link do interaktywnej mapy rzadkich i drogocennych zloz metali=>

mrdata.usgs.gov/mineral-resources/ree.html

gdzies ty takie teorie spiskowe wyczytala ze wlasnie glownie w Polnocnej Korei sa? Toz to bzdury.

tu inna podobna mapa

www.energy.gov/maps/estimated-rare-earth-reserves-and-deposits

zrodla bardzo porzadne.

Jesli chcesz moge ci znalezc szczegolowe dane ale blagam nie czytaj spiskowych stron
                • woman_in_love źródła 05.12.17, 03:30
                  businessinsider.com.pl/polityka/korea-polnocna-zloza-mineralow-warte-biliony/wtkgy6w

wiadomosci.wp.pl/korea-polnocna-spi-na-6-bln-dol-ogromne-bogactwa-tylko-przedluza-trwanie-rezimu-6025262991844481a

wyborcza.pl/1,155290,12282104,Korea_Polnocna_ma_zloza_metali_ziem_rzadkich_warte.html

nettg.pl/news/116212/korea-pln-odkryto-najwieksze-zasoby-rzadkich-metali

forsal.pl/artykuly/639046,korea-polnocna-moze-posiadac-zloza-mineralow-warte-ponad-6-bln-usd.html

Postaraj się jednak nie korzystać z stron rządu USA.
                  • princesswhitewolf Re: źródła 05.12.17, 09:47
                    Woman ale co wg Ciebie Polska ma lepsze dane na temat zrodel naturalnych bo.. chodzi i kopie?

Polega na tych samych zrodlach. To co wkleilam to zrodla naukowe a nie polityczne. Jest masa miejsc gdzie sa takie naturalne surowce a w Chinach maja o wiele wiecej i wystarczy za swiat.
                    • woman_in_love Re: źródła 05.12.17, 13:36
                      Te amerykańskie źródła rządowe są oczywiście bardzo wiarygodne big_grin.

"w Chinach maja o wiele wiecej i wystarczy za swiat."
                      Cóż za błyskotliwa myśl. Ale po pierwsze jak widać nie więcej, a mniej, a po drugie nie chodzi o to by być na ich łasce tylko mieć własne. Bez tych surowców nie ma elektroniki, lotniskowców, rakiet, dronów, przemysłu lotniczego, kosmicznego itd.. I dlatego się to nazywa surowce strategiczne. A kto wie co zrobią Chiny za 20 lat jak będą już największym mocarstwem.
                      • princesswhitewolf Re: źródła 05.12.17, 14:20
                        North Korea mineral resources in metric tons:

Copper: 2.155 million MT (by comparison South Korea has 41,000 MT)

Lead: 6 million MT (by comparison South Korea has 305,000 MT)

Zinc: 20 million MT (by comparison, South Korea has 440,000 MT)

Iron: 2~4 billion MT (by comparision, South Korea has 20 million MT). Zelazo nie jest niczym rzadkim

Tungsten: 300,000 MT (by comparison, South Korea has 100,000 MT)

Tu prosze ile cala reszta swiata produkuje, duzo wiecej: investingnews.com/daily/resource-investing/critical-metals-investing/tungsten-investing/top-tungsten-producing-countries-china-russia-canada/

Nickel: 20,000 MT (by comparison, South Korea has 0 MT)

Moze latwiej jak wkleje liste ile inne kraje w calosci produkuja na rynku: en.wikipedia.org/wiki/Lists_of_countries_by_mineral_production
                        Magnesite: 3~4 billion MT (by comparison, South Korea has 0 MT)

North Korea coal reserves in metric tons:

Anthracite: 11.7 billion MT (by comparison, South Korea has 350 million MT)

Bituminous coal: 3 billion MT (by comparison, South Korea has 0 MT)
                        • princesswhitewolf Re: źródła 05.12.17, 14:23
                          to na co jest popyt duzy to tungsten i nikiel
        • lauren6 Re: mechanizm jest tu prosty, jak w każdej US woj 04.12.17, 19:48
          To co pisze jest logiczne. Kim albo jest szaleńcem, któremu zależy by kilka atomówek zrobiło mu z kraju pustynię. Albo wręcz przeciwnie, jego pokazy siły są w celach obronnych i mają odstraszać potencjalnych atakujących. Ja jednak obstawiam wersję nr 2.
        • milva24 Re: mechanizm jest tu prosty, jak w każdej US woj 04.12.17, 20:03
          Ale on ma rację, przynajmniej częściową. Ja pamiętam nagonkę sprzed parunastu lat na Saddama. Też miało być ratowanie Irakijczyków i jak to wyszło każdy widzi. Týlko Kim w przeciwieństwie do Saddama naprawdę ma atomówkę.
          • lauren6 Re: mechanizm jest tu prosty, jak w każdej US woj 05.12.17, 14:37
            I może dzięki temu posiadaniu atomówki wojna jeszcze nie wybuchła.
    • iziula1 Re: Wojna wisi na wlosku 04.12.17, 21:33
      A może matka natura wie co robi. I skoro jesteśmy najbardziej destrukcyjnym gatunkiem na ziemi wykorzystuje nasze tendencję do samozniszczenia i w ten sposób wyeliminuje "pasożyta" ?
      Tak sobie gdybam wink

Życie na pewno przetrwa. My nie, ale życie tak.
      • bi_scotti Re: Wojna wisi na wlosku 04.12.17, 22:28
        iziula1 napisała:

> Życie na pewno przetrwa. My nie, ale życie tak.

Dzieki. Masz racje! To byl moj wlasny wniosek po wizycie w Hiroshima - robi wrazenie to, ze mialo juz nic nie byc a JEST. I ptaki spiewaja, i dzieci rosna (zdrowe!), i rzeka plynie ... smile Life.
        • klaramara33 Re: Wojna wisi na wlosku 05.12.17, 13:22
          Wejdzie epoka SI. Jej drzewek,zwierząt, powietrza i wody nie potrzeba.
    • olena.s Re: Wojna wisi na wlosku 05.12.17, 08:32
      To nie jest jedyna wisząca na włosku wojna, która może trafić w nas solidnie rykoszetem. Rośnie ryzyko ostrego konfliktu na BW z Iranem jako jedną stroną, a krajami arabskimi z drugiej. A obie strony produkują ropę i kontrolują przepływ znacznej części tego surowca.
      • princesswhitewolf Re: Wojna wisi na wlosku 05.12.17, 09:45
        mysle ze roznica polega na tym, ze Khamenei i Rouhani to nie psychopaci i nie spieszno im do odpalania atomowki. Po prostu nie chca byc wasalami USA.
        Zas Kim Jong un to swir na calego
        • olena.s Re: Wojna wisi na wlosku 05.12.17, 10:29
          Bzdura. Po pierwsze - Kim to świr, zgoda. Jest jednak jakaś szansa że naokoło może mieć ludzi racjonalniejszych, którzy mają może i podłe, ale całkiem doczesne plany - bogactwo, władza, kobiety. A ajatollachowie to teokracja, ich punktem odniesienia jest raj, a nie ziemia. Wiec jak usłysza głos z nieba - to zrealizują go z całą pewnością (nb: poczytaj o sekcie dwunastników - twelvers. Dość przerażające.). Po drugie. Iran i Arabowie nienawidzą się od 1400 lat, a więc zupenie bez relacji ani z USA, ani z państwem Izrael, ani z Turcją, ani w ogóle w związku z czymkolwiek współczesnym. Po trzecie. Jeżeli te dwa swiaty - sunnicki i szyicki - po latach wojen per procura zaczną wojnę prawdziwą, to jednego możesz być pewna: ropa z Zatoki przestanie płynąć wartką strugą. Co oznacza 1. przerwy w transporcie, ogrzewaniu, chłodzeniu, oświetleniu itp, 2. - radykalny wzrost cen, 3. wzmocnienie różnych innych eksporterów, od Wenezueli po Rosję.
          • princesswhitewolf Re: Wojna wisi na wlosku 05.12.17, 10:43
            sluchalam kiedys wywiadu z tymze www.c-span.org/video/?c4534995/president-mahmoud-ahmadinejad-iran-60-interview Nie uderzyl mnie byciem psychopata. Oni bomby atomowej nie uzyja. To ich straszak.
            Tu temat o odpaleniu atomowki a nie czy wybuchnie wojna na Bliskim Wschodzie.

Pracuje tu paru Iranczykow. ( takich z Iranu a nie stad) Ich podejscie do kobiet jest o niebo lepsze niz tych z krajow Arabskich.

>Iran i Arabowie nienawidzą się od 1400 lat, (...)

Pani nie mowi o oczywistosciach historycznych. Tu chyba wszyscy to wiedza.

• olena.s Re: Wojna wisi na wlosku 05.12.17, 11:15
              Ahmadinejad jest passe od 4 lat przecież.... Ale nie mówię o - mniej czy bardziej - laickich politykach, tylko o władzy, która w Iranie nadal jest w rekach ajatollaha. Teokracja. Władza bezpośrednio w rekach religiantów, najwyższy przywódca religijny z czerwonym guziczkiem. A przywódca religijny może odpalić atomowkę nie po to, żeby wygrac jakąś realną, doczesną wojnę, ale żeby na przykład obudzić śpiącego 12 kalifa i sprowokować swój eschatologiczny porządek wydarzeń ostatecznych. A to jest coś kompletnie poza racjonalną polityką czy racjonalną wojną. I oczywiście nie ma nic wspólnego z żadnymi indywidualnymi szyitami, sunnitami, Irańczykami, Arabami, Pakistańczykami, Irakijczykami, którzy mogą sobie byc swieccy lub zaangażowani religinie, zachodnio wyzwleni albo nie i tak dalej.
              To w kontekście bomby A.
              Natomiast poza tym kontekstem ja mówię, że wojna irańsko-arabska, czy też szyicko-sunnicka, bo przecież te podziały tez nie sa takie klarowne, nawet jeżeli będzie prowadzona wyłącznie środkami "tradycyjnymi," walnie gospodarczo w cąły świat z uwagi na ropę i na kanały jej przesyłu. Jak sądzisz, gdyby transport spadł o 50% jak szybko zaczęłyby się zamieszki, przy których wszystkie majdany, walki z globalistów z antyglobalistami byłyby nicznym zabawy w piaskownicy?
              • princesswhitewolf Re: Wojna wisi na wlosku 05.12.17, 11:54
                >A przywódca religijny może odpalić atomowkę nie po to, żeby wygrac jakąś realną, doczesną wojnę

oni nie sa tam nacpani ( doslownie) jak ten w Korei. Swiat zachodni sporo propagandy sieje na temat Iranu jak moi koledzy twierdza.

>Jak sądzisz, gdyby transport spadł o 50% jak szybko zaczęłyby się zamieszki, przy których wszystkie majdany, walki z globalistów z antyglobalistami byłyby nicznym zabawy w piaskownicy?

no ale ja o odpaleniu atomowki mowie a nie o lokalnych wojnach
                • olena.s Re: Wojna wisi na wlosku 05.12.17, 12:40
                  >no ale ja o odpaleniu atomowki mowie a nie o lokalnych wojnach
                  Jeżeli ofiarą wojny padłyby dostawy ropy, to zapewniam, że zawyjemy z bólu i w Londynie, i w Warszawie.
                  Jedna lokalna atomowka nie rozwali świata. Raczej. Za to jeżeli zostaniemy odcięci od dostaw ropy, to rozwalimy go sami.
                  I chyba nie rozumiesz mojego lęku przed teokracją. Zresztą każdą, bynajmniej nie tylko szyicką (ale poza Iranem nie ma na świecie żadnej teokracji wyposażonej w bombę A).
                  Kim, rabnięty, może sobie wyobrażać, że wygra wojnę. Ale jezeli ma śladowy kontakt z rzeczywstością, to ta wojna będzie mu sie opłacała, jezeli założy, że wyjdzie z niej w nie gorszej formie niż w momencie decyzji.
                  Natmiast ajatollahowie mają perspektywę eschatologiczną, i jeżeli dojdą do wniosku, że przybliżą nadejście Mahdiego za pomocą rozwalenia już to Saudii, już to USA, już to Izraela, już to UK, nawet za cenę wzajemnej destrukcji Iranu oraz świata - to niekoniecznie będzie to dla nich zniechęcające.
                  Ty, mam wrażenie, przeczysz temu oglądowi na bazie sympatii do jakichś Irańczyków. Jednak to nie oni maja pod ręką czerwony guziczek, tylko samowładca z bezpośrednim telefonem do Pana Boga.
                  • princesswhitewolf Re: Wojna wisi na wlosku 05.12.17, 13:19
                    >I chyba nie rozumiesz mojego lęku przed teokracją. Zresztą każdą, bynajmniej nie tylko szyicką (ale poza Iranem nie ma na świecie żadnej teokracji wyposażonej w bombę A).

rozumiem i podzielam. Bardzo nie lubie religii we wszelakim wydaniu i uwazam za jedno z najgorszego zua tego swiata.

>Ty, mam wrażenie, przeczysz temu oglądowi na bazie sympatii do jakichś Irańczyków.

zakladam ze to nie psychole tylko lekko nawiedzone "ludzie"
    • rosapulchra-0 Re: Wojna wisi na wlosku 05.12.17, 13:16
      Nie strasz kobieto. Powoli wracam do ludzi, znowu zaczynam się socjalizować, a tu koniec? Jeszcze się dobrze nie rozkręciłam..
      • princesswhitewolf Re: Wojna wisi na wlosku 05.12.17, 13:18
        no dajze mi popanikowac... nudne sie watki jakies zrobily ha ha
    • klaramara33 Re: Wojna wisi na wlosku 05.12.17, 13:20
      Wojna wisi na włosku nie od dziś.
    • ichi51e Re: Wojna wisi na wlosku 05.12.17, 14:22
      Akurat jako Polska mozemy spac spokojnie suspicious nas Korea pln zbombarduje na koncu
      • princesswhitewolf Re: Wojna wisi na wlosku 05.12.17, 14:23
        no ale wiesz wystarczy ze walna na Niemcy... albo gdzies w Europe...
        • lauren6 Re: Wojna wisi na wlosku 05.12.17, 14:33
          Po co mieliby bombardować Niemcy?
          • ichi51e Re: Wojna wisi na wlosku 05.12.17, 19:35
            No dokladnie. Nawet zakladajac ze mieliby rakiete ktora wyniesie rakiete dalej niz do JP.
            • ichi51e Re: Wojna wisi na wlosku 05.12.17, 19:36
              Pardon bombe*
            • princesswhitewolf Re: Wojna wisi na wlosku 06.12.17, 08:43
              > Nawet zakladajac ze mieliby rakiete ktora wyniesie rakiete dalej niz do JP.

juz maja. Poczytaj Ichi wiadomosci z 29 listopada. Pelno bylo o tym w necie
          • princesswhitewolf Re: Wojna wisi na wlosku 06.12.17, 08:43
            >Po co mieliby bombardować Niemcy?

narazie nie- oczywiscie. Ale w momencie gdy Europa poprze USA po ataku na nia i wysle swoje posilki rowniez...
            Kim to psychol

Obserwowalismy ataki terrorystyczne nawet na Hiszpanie po tym jak Hiszpania stanela przeciw ISIS
    • feel_good_inc No ba, na łonowym! 06.12.17, 08:33
      Bo w tym wątku można tyle pierdół wyczytać, że musowo wyszły gdzieś z okolic odbytu.
      Kto komu miałby tę wojnę wypowiedzieć?

KRLD komukolwiek? Byłby kontratak ze strony USA i koniec Kima - są prostsze sposoby na samobójstwo.

Korea Południowa? Nie sądzę, żeby pogodzili się z utratą stolicy wraz z całą ludnością...

USA? Jak wyżej, oraz nie zaryzykują operacji lądowej, bo ta wiązałaby się z ogromnymi stratami, przy których Wietnam to pikuś. Musieliby KRLD zeszklić, a na co im krater na granicy z Chinami?

Jedynym liczącym się tu graczem są Chiny, które mają odpowiedni potencjał ludzki, by przykryć wojska Kima czapkami i nie boją się strat, jednocześnie nie wzbudzając powszechnego powstania ludowego z powodu najazdu odwiecznego wroga. Tylko im się z kolei nie spieszy, bo KRLD jest dość wygodna jako państwo satelickie, choć jak zawali się góra Mantapsan i sypnie opadem radioaktywnym na pół Chin, to może zdenerwują się na tyle, żeby wyzwolić młodszego brata...
      • princesswhitewolf Re: No ba, na łonowym! 06.12.17, 08:41
        >Kto komu miałby tę wojnę wypowiedzieć?

Wojny sie nie wypowiada jak to bylo w sredniowieczu gdy wladcy mieli focha jak Scarlett O'Hara. Robia to tak ze pierdylna bombe.

>Byłby kontratak ze strony USA i koniec Kima - są prostsze sposoby na samobójstwo.
        Korea Południowa? Nie sądzę, żeby pogodzili się z utratą stolicy wraz z całą ludnością...

Twoj blad polega na tym, ze myslisz w kategoriach tego, ze Kim jest normalny. Normalni ( chocby w miare) ludzie szacuja ryzyko tak jak w Twoim zdaniu powyzej. Ale Kim nie jest normalny , bo zyje na sterydach i heroinie.
        Wojna ta nie trwalaby dlugo na tyle dla Korei by cala ludzkosc znow wyginela. Po jednej bombie zrzuconej przez Koree odwet bylby natychmiastowy i to w miejsca gdzie satelity pokazuja ze maja trajektornie rakietowe itp dzialania.

>USA? Jak wyżej, oraz nie zaryzykują operacji lądowej, bo ta wiązałaby się z ogromnymi stratami, przy których Wietnam to pikuś

no to dopiero powstalo w okolicach odbytu tak a propos. Mielismy obrzydliwa okazje ogladania USA w Iraku, Afganistanie gdzie zaczelo sie od samolotow a potem ladowego ataku. USA na tym niewiele ucierpialo...

>Musieliby KRLD zeszklić, a na co im krater na granicy z Chinami?

to dopiero powstalo w okolicy odbytu. Tam sa tryliony dolarow w surowcach naturalnych. Poczytaj wypowiedzi wyzej
        • feel_good_inc Re: No ba, na łonowym! 06.12.17, 09:16
          > Wojny sie nie wypowiada jak to bylo w sredniowieczu gdy wladcy mieli focha jak
          > Scarlett O'Hara. Robia to tak ze pierdylna bombe.

Czy wojnę wypowie się przed czy po fakcie, nie ma dla tej dyskusji najmniejszego znaczenia.

> Twoj blad polega na tym, ze myslisz w kategoriach tego, ze Kim jest normalny. N
          > ormalni ( chocby w miare) ludzie szacuja ryzyko tak jak w Twoim zdaniu powyzej.
          > Ale Kim nie jest normalny , bo zyje na sterydach i heroinie.
          > Wojna ta nie trwalaby dlugo na tyle dla Korei by cala ludzkosc znow wyginela. P
          > o jednej bombie zrzuconej przez Koree odwet bylby natychmiastowy i to w miejsca
          > gdzie satelity pokazuja ze maja trajektornie rakietowe itp dzialania.

Ależ ja doskonale wiem jak sprawa wygląda i wiem też, że wszystkie działania Kima mają na celu jedynie jedno - jak najlepsze zabezpieczenie spawu, którym jest przymocowany do stołka. Akt agresji wobec któregokolwiek z sąsiadów to błyskawiczne od tego stołka odspawanie i on doskonale o tym wie. Natomiast kolejne próby rakietowe i jądrowe to potrząsanie szabelką na wszystkich, którzy temu stawowi mogliby zagrozić.

> No to dopiero powstalo w okolicach odbytu tak a propos. Mielismy obrzydliwa oka
          > zje ogladania USA w Iraku, Afganistanie gdzie zaczelo sie od samolotow a potem
          > ladowego ataku. USA na tym niewiele ucierpialo...

To dlaczego z Iraku i Afganistanu uciekli? Scentralizowana armię można dość szybko z daleka pokonać za pomocą hi-tech. Zajęcie terenu, którego mieszkańcy od pokoleń wierzą w to, że jesteś wcielonym diabłem to zupełnie inna sprawa.

> to dopiero powstalo w okolicy odbytu. Tam sa tryliony dolarow w surowcach natur
          > alnych. Poczytaj wypowiedzi wyzej

I co, ktoś je będzie wydobywał z radioaktywnego wastelandu? big_grin
          Gdyby Chiny chciały tych bogactw, to już dawno by je sobie wzięły. Ale póki co, to zdecydowanie wolą utrzymywać szczekającego satelitą i dostawać te rudy za pół darmo w zamian za ropę i prąd.
          • princesswhitewolf Re: No ba, na łonowym! 06.12.17, 09:24
            >Czy wojnę wypowie się przed czy po fakcie, nie ma dla tej dyskusji najmniejszego znaczenia.

Nadal nie rozumiesz. Nikt wojny nie wypowiada . Takie jazdy to XVII wiek. Stan wojny oglasza najechany a nie najezdzca. Najezdzca ma to w d... trzaska bombe i tyle. Ze swojej strony nazwie to "war on terror" czy inne blubry tak jak to bylo z Saddamem

>. Natomiast kolejne próby rakietowe i jądrowe to potrząsanie szabelką na wszystkich, którzy temu stawowi mogliby zagrozić.
            To jego ojciec tak dzialal. Kim jest psycholem i uwazam ze to sie moze zle skonczyc.

>To dlaczego z Iraku i Afganistanu uciekli?

Nie uciekli. Ustawili rzad z lokalsow ktorzy sa wasalami USA, tak by ONZ i swiat sie nabral: " demokracja, demokracja"
            Od poczatku po rabunku byl taki plan.

>I co, ktoś je będzie wydobywał z radioaktywnego wastelandu?

Wiele z tych metali sa radioaktywne z samej natury ich rzeczy i na calym swiecie trwa wydobycie np Tungsten
            • feel_good_inc Re: No ba, na łonowym! 06.12.17, 09:42
              > Nadal nie rozumiesz. Nikt wojny nie wypowiada . Takie jazdy to XVII wiek. Stan
              > wojny oglasza najechany a nie najezdzca. Najezdzca ma to w d... trzaska bombe i
              > tyle. Ze swojej strony nazwie to "war on terror" czy inne blubry tak jak to by
              > lo z Saddamem

Po co dalej brniesz w polemikę, która nic nie wnosi do dyskusji?
              Zamień sobie mentalnie "wypowiedzieć" na "rozpocząć" jeżeli nie jesteś w stanie tego przeskoczyć.

> To jego ojciec tak dzialal. Kim jest psycholem i uwazam ze to sie moze zle sko
              > nczyc.

No tak, jak mógłbym wątpić w twój ogląd sytuacji?

> Nie uciekli. Ustawili rzad z lokalsow ktorzy sa wasalami USA, tak by ONZ i swia
              > t sie nabral: " demokracja, demokracja"
              > Od poczatku po rabunku byl taki plan.

No to jaki plan mają dla KRLD? Zjednoczenie półwyspu? Oddanie ich Chinom?
              Oświeć nas o krynico wiedzy! big_grin

> >I co, ktoś je będzie wydobywał z radioaktywnego wastelandu?
              >
              > Wiele z tych metali sa radioaktywne z samej natury ich rzeczy i na calym swieci
              > e trwa wydobycie np Tungsten

To się Wolfram nazywa. I nie, nie jest radioaktywny.
        • woman_in_love Re: No ba, na łonowym! 06.12.17, 10:32
          "Twoj blad polega na tym, ze myslisz w kategoriach tego, ze Kim jest normalny. Normalni ( chocby w miare) ludzie szacuja ryzyko tak jak w Twoim zdaniu powyzej. Ale Kim nie jest normalny , bo zyje na sterydach i heroinie".

No właśnie. USA się już na tyle skompromitowało, że mało kogo obchodzą już krwiożerczy tyrani i dalsze niesienie demokracji.
          Nakręcenie następnych inwazji nie jest już zatem możliwe poprzez pokazywanie obozów, więzień czy wojska mordującego swoich rodaków i płakanie o braku demokracji.
          Zostało wam przedstawianie Kima jako: heroinisty i sterydziarza haha + wariata z atomem. Może się red necki znów nabiorą i poprą następną wojnę big_grin.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka