mozambique Re: Role filmowe... 13.12.17, 12:58 Królową Bonę mogła zagrać tylko Aleksandra Śląska Odpowiedz Link Zgłoś
jolie Re: Role filmowe... 13.12.17, 13:31 Była doskonała, jednak pierwsze dwa odcinki, gdzie Bona ma niby 19 lat mogła sobie darować. Ale zawsze oglądam powtórki "Królowej Bony", Zdzisław Kozień jako Zygmunt Stary też mi pasuje. Odpowiedz Link Zgłoś
hugo43 Re: Role filmowe... 13.12.17, 13:50 Roman Wilhelmi,już sama nie wiem czy bardziej Dyzma czy Aniol😀 Odpowiedz Link Zgłoś
antyideal Re: Role filmowe... 13.12.17, 14:36 Obsada Ziemi Obiecanej to też majstersztyk, niemal każdą z postaci moznaby tu wymienić. I Dymna jako Radziwiłłowna w Królowej Bonie i w Epitafium dla BR. Odpowiedz Link Zgłoś
wolveryana Re: Role filmowe... 13.12.17, 14:39 hugo43 napisała: > Roman Wilhelmi,już sama nie wiem czy bardziej Dyzma czy Aniol😀 I Dyzma i Anioł - obie role to majstersztyk Odpowiedz Link Zgłoś
mdro Re: Role filmowe... 13.12.17, 17:01 > Keira Knightley w filmach typu "Duma i uprzedzenie" No chyba sobie żartujesz. O ile jeszcze w jakichś współczesnych obyczajowych wypada czasem nawet nieźle (np. w "londyńskim bulwarze"), to w kostiumowych jest fatalna. I kompletnie nie pasuje warunkami fizycznymi, i grać nie potrafi - trzy miny na krzyż. Pomijam "Piratów z Karaibów", bo tam za wiele do grania nie ma. Odpowiedz Link Zgłoś
mozambique Re: Role filmowe... 14.12.17, 10:59 popieram , Keira roel kostiumowe dostaje "po warunkach" i niczego wiecej poza warunkami nie prezentuje. W dodatku w KSIĘŻNEJ to jej nie rozumiem bo jej kosciotrupia chudość w epoce baroku nie miałałby szans na zyskanie opinii "najwiekszej pieknosci epoki". JUz nie mówiąc ze oglądając KSIEŻNĘ cały film zastanawiam sie : dlaczegóz , ach dlaczegóż Georginia byla uwielbiana i podziwiana przez otoczenie , przeciez ona nie ma krzty charyzmy, inteligencji, bystrości, czegokolwiek coby przyciągało uwagę Odpowiedz Link Zgłoś
zona_glusia Re: Role filmowe... 13.12.17, 17:12 21. Sigourney Weaver jako Ripley 22. Jan Machulski jako Kwinto Odpowiedz Link Zgłoś
maniaczytania Re: Role filmowe... 13.12.17, 18:56 Leonard Pietraszak jako Kramer - to jest rola! Odpowiedz Link Zgłoś
kadfael Re: Role filmowe... 13.12.17, 18:28 Keira Knightley absolutnie nie pasuje do roli Elżbiety Bennett! Natomiast te inne przykłady jak najbardziej. Od siebie dodam. Oldmann jako Drakula. Connery w Imieniu Róży. Derek Jackobi jako Klaudiusz. Braunek jako Izabela Łęcka. Łomnicki jako Wołodyjowski. ... Odpowiedz Link Zgłoś
lady-z-gaga Re: Role filmowe... 13.12.17, 18:39 Braunek jako Izabela, litości! toż to jedna z większych pomyłek obsadowych w polskich filmach. Chyba tylko Scorupco jako Helena Kurcewiczowna wywołała podobny bunt czytelników Odpowiedz Link Zgłoś
jolie Re: Role filmowe... 13.12.17, 18:48 Błagam, Scorupco to pomyłka nad pomyłki, aktorka z niej koszmarna (o tym, że warunkami nie pasowała na Helenę to już nawet nie piszę), Braunek grać potrafiła - w "Polowaniu na muchy" jest imo bardzo fajna. Do Łęckiej brakowało jej trochę urody (?),choć dla mnie dosyć ciekawie stworzyła tę postać. Odpowiedz Link Zgłoś
lady-z-gaga Re: Role filmowe... 13.12.17, 18:55 Oczywiście Braunek była dobrą aktorką, ale jej Izabela nie była Izabelą z powieści Odpowiedz Link Zgłoś
arwena_11 Re: Role filmowe... 13.12.17, 19:07 Jej Oleńka w Potopie była też kiepska. Ta jedna mina - otwarty pyszczek. Od niej sie chyba uczyła ta co grała w Zmierzchu - też półotwarte usta non stop. Długo nie mogłam sie przekonać do Olbrychskiego jako Kmicica - no to był Azja. A jak już jesteśmy przy Trylogii - Zawadzka jako Baśka - idealna Mieczysław Pawlikowski jako Zagłoba Łomnicki jako Wołodyjowski Domogarow jako Bohun Odpowiedz Link Zgłoś
jolie Re: Role filmowe... 13.12.17, 19:18 Dla mnie Łomnicki był za stary. A Braunek nawet mi się podobała, może jestem nieobiektywna, bo lubię/lubiłam tę aktorkę (choć ponoć w latach 70. prostestowano przeciwko obsadzeniu Braunek w roli Oleńki). Odpowiedz Link Zgłoś
arwena_11 Re: Role filmowe... 13.12.17, 19:37 No ale w Panu Wołodyjowskim Łomnicki miał tyle co Michał Wołodyjowski czyli coś ok 42 Odpowiedz Link Zgłoś
nolus Re: Role filmowe... 13.12.17, 19:42 jolie napisała: > Dla mnie Łomnicki był za stary. A Braunek nawet mi się podobała, może jestem ni > eobiektywna, bo lubię/lubiłam tę aktorkę (choć ponoć w latach 70. prostestowano > przeciwko obsadzeniu Braunek w roli Oleńki). Ja nigdy nie przepadałam za Braunek - tzn. ładna była i lubiłam ją jako człowieka, ale jakoś mi się nie podobała i już. Tak samo jak nie jestem fanką Charlize Theron generalnie i jako aktorki, chociaż w sumie jest chyba dobrą aktorką. Dopisuję typ - Benicio del Toro za "Traffic", "Siciaro" i "21 grams". Aktor charakterystyczny, pochodzenie/wygląd ewidentnie określa typ proponowanych mu ról Jack Nicholson za "Lśnienie", "Lot nad kukułczym gniazdem", a dla mnie przede wszystkim za starsze role - nikt inny nie zagrałby tak jak on aspołecznego i złośliwego dziwaka z nerwicą natręctw, który jednak jakoś tam daje się lubić w "Lepiej być nie może" (Helen Hunt z resztą też świetna).Rola w "Czarownicach z Eastwick" to samo - raczej nie widzę nikogo innego w tej roli. Uwielbiam ten jego ekscentryzm. W starszych rolach także fajny - cieszę się, że tak pokierował swoją karierą, że nie rozmieniał się na drobne grając w szmirach i robiąc się z siebie aktorsko "zużyty kapeć" jak Robert de Niro w głupkowatych komediach. Pokazał, że nawet starość dla aktora nie jest najgorsza i można zagrać parę fajnych ról ("About Schmidt"), a potem "odejść" z godnością. Polecam Jacka w chyba średnio znanym filmie Seana Penna nie tak rzadko jednak puszczanym w tv - film "Obietnica", gdzie Nicholson gra emerytowanego policjanta, który bierze udział w swoim ostatnim śledztwie dotyczącym zabójstwa małej dziewczynki (od razu nasuwa się, że jest to jakieś odniesienie/powiązanie ze śmiercią małej Jonbenet Ramsey).Świetny film - reżysersko Sean Penn dał radę, a Nicholson w roli znużonego życiem policjanta z prowincji bardzo wiarygodny.Do tego przepiękne i prawdziwe obrazki prowincjonalnej Ameryki i Robin Wright Penn, niekojarzona jeszcze tak dobrze jak dzisiaj po "House od cards". Odpowiedz Link Zgłoś
jolie Re: Role filmowe... 13.12.17, 19:54 Braunek polubiłam bardzo po "Trzeciej części nocy" i wspomnianym "Polowaniu na muchy". Oleńka czy Łęcka, choć z tymi rolami była kojarzona, nie pokazywały imo, co potrafi. To takie neutralne role dla mnie. Odpowiedz Link Zgłoś
jolie Re: Role filmowe... 13.12.17, 19:59 Ale rozumiem w sumie, że można nie lubić czy nie przepadać za aktorką, niezależnie od tego, jakie ona ma umiejętności. Ja mam tak z Penelope Cruz - nie przekonuje mnie w żadnej roli, również w tych u Almodovara i właściwie nie wiem dlaczego. Odpowiedz Link Zgłoś
nolus Re: Role filmowe... 13.12.17, 20:52 jolie napisała: > Ale rozumiem w sumie, że można nie lubić czy nie przepadać za aktorką, niezależ > nie od tego, jakie ona ma umiejętności. Ja mam tak z Penelope Cruz - nie przeko > nuje mnie w żadnej roli, również w tych u Almodovara i właściwie nie wiem dlacz > ego. No pewnie właśnie o to mniej więcej chodzi. Dodaję Jacka Gyllenhaala za jego role detektytów - nie, nie chce przez to powiedzieć, że gość jest wybitny, bo może sporo aktorów mogłoby się za to obrazić, ale zagrał w tylu rolach i filmach tego typu, że jego twarz już chyba zawsze będzie mi się kojarzyć z detektywem czy też innym policyjnym śledczym. Odpowiedz Link Zgłoś
maniaczytania Re: Role filmowe... 13.12.17, 20:50 arwena_11 napisała: > Jej Oleńka w Potopie była też kiepska. Ta jedna mina - otwarty pyszczek. Od niej sie chyba uczyła ta co grała w Zmierzchu - też półotwarte usta non stop. Nie wiem, jak Braunek, ale dla mnie K. Stewart ma przerośnięte migdałki Odpowiedz Link Zgłoś
mozambique Re: Role filmowe... 14.12.17, 11:00 akurat Braunek była o galaktyke lepsza od dretwej, niezdolnej, mialkiej i kompletnei pozbawionej warsztatu TYszkiewicz brzydsza ale aktorsko o pare kategorii lepsza Odpowiedz Link Zgłoś
jolie Re: Role filmowe... 14.12.17, 19:48 Ja napisałam coś podobnego - zabrakło tej specyficznej urody (Braunek była atrakcyjną kobietą, ale wyglądała współcześnie), ale rolę zbudowała dosyć ciekawie. Odpowiedz Link Zgłoś
maniaczytania Tom Hiddleston - Loki!!! 13.12.17, 20:51 właśnie mi się przypomniał )) Odpowiedz Link Zgłoś