Dodaj do ulubionych

Gdańsk Gdynia zimą

14.01.18, 15:13
Wybieramy się w przyszłym tygodniu na 4 dni do Gdanska/Gdyni. Poszukuję atrakcji dla 8 latka zwłaszcza związanych ze statkami, a okazuje się że Dar Pomorza zamknięty. Napiszcie proszę co zobaczyć zimą, może są jakieś czasowe wystawy związane ze statkami albo budową okrętow?
Obserwuj wątek
    • bablara Re: Gdańsk Gdynia zimą 14.01.18, 19:38
      www.nmm.pl/osrodek-kultury-morskiej zaraz za Żurawiem. ( Świetne wystawy dla dzieci) . Niestety Sołdek też jest nieczynny w tym czasie. A może Muzeum Marynarki Wojennej w Gdyni i przy okazji akwarium na skwerze .
    • ida_listopadowa Re: Gdańsk Gdynia zimą 14.01.18, 19:59
      Muzeum Morskie w Gdansku, Muzeum Emigracji w Gdyni - miesci sie w porcie, obok przeplywaja statki - na wyciagniecie reki! i jest wieza kapitanatu, fantastyczne, skwer kosciuszki w gdyni - statki stoja. Blyskawica, jest otwarta.
      Molo w sopocie i orlowie. Plaza w orlowie i sopocie, stoja lodki rybackie. Zupa rybna w barze przystan w sopocie, na plazy lodzie.
      Mozecie tez wyskoczyc na 1 dzien promem z Gdyni do Szwecji, na ferie sa jakues promocje za kilkadziesiat zlotych z noclegiem na statku. To bedzie mial prawdziwy wielki statek i zabawe na ferie!
      • mallard Re: Gdańsk Gdynia zimą 15.01.18, 10:42
        ida_listopadowa napisała:

> Blyskawica, jest otwarta.

Piszą, że zamknięta

Możecie pojechać na Westerplatte tunelem pod Martwą Wisłą. Pomnik jest na wysokim kopcu, z którego piękny widok na port się roztacza.

Obok jest Twierdza Wisłoujście (nie wiem, czy zainteresuje ośmiolatka)

Po drugiej stronie kanału portowego jest stara latarnia morska (nie wiem, czy otwarta).
    • kronomtypka Re: Gdańsk Gdynia zimą 21.01.18, 20:50
      Podciągam wątek, bo też potrzebuję porady, wybieramy się na cztery dni do Trójmiasta, nocleg w Gdyni, to jest - uwaga! - nasza pierwsza wizyta nad Bałtykiem smile Co zobaczyć, gdzie pójść, gdzie zjeść? Dopiero zaczynam planowanie, będziemy z dwójką dzieci lat 3 i 6. Bardziej od zaliczania wszystkich must have miejsc zależy mi na poczuciu atmosfery tych miast, skupimy się raczej na Gdyni i Gdańsku, oczywiście chciałabym też napatrzeć się na morze smile
      • paniusiapobuleczki Re: Gdańsk Gdynia zimą 21.01.18, 23:07
        Żeby napatrzeć się na morze pojechałabym do Sopotu. Plaża ładniejsza niż w Gdyni, można przejść w stronę Gdańska i w stronę Gdyni plażą, pójść na molo. Jeśli pójdziesz w stronę Orłowa warto wejść na klif o tej porze roku bo widok nie jest zasłonięty drzewami. W Gdańsku nie ma morza, ale nad Motławą też jest super.
        • kronomtypka Re: Gdańsk Gdynia zimą 22.01.18, 09:40
          O, dzięki, właśnie o takie rady mi chodziło smile Zaczniemy w takim razie od plaży w Sopocie jak tylko dotrzemy na miejsce, poza spacerami nad Mołtawą i nad morzem myślałam o takich miejscach jak Muzeum Bursztynu, Akwarium Gdyńskie, Dom Uphagena, Ośrodek Kultury Morskiej, Hewelianum... Byłyście? Które z tych miejsc najciekawsze dla dzieci w wieku moich? No i gdzie zjeść? Pyszna świeża ryba bardzo pożądana...
          • glowa_do_wycierania Re: Gdańsk Gdynia zimą 22.01.18, 12:41
            O pysznej, świeżej rybie zapomnij www.dziennikbaltycki.pl/wiadomosci/puck/a/zatoka-pucka-pelna-chorych-ryb-rybacy-bija-na-alarm-a-ministerstwo-zleci-kontrole-wideozdjecia,12684325/
            Przy odrobinie szczęścia trafisz na świeżo wędzone w Orłowie.
            Jest sporo przyjemnych cenowo i smakowo miejsc w Gdyni, w jakiej dzielnicy Gdyni się zatrzymujecie?
            • kronomtypka Re: Gdańsk Gdynia zimą 22.01.18, 14:15
              To mnie pocieszyłaś... Żyłam w przekonaniu, że w Trójmieście świeżą rybę zjem w każdej restauracji big_grin Popróbujemy w takim razie w Orłowie... Hotel mieści się na ulicy Grunwaldzkiej, to będzie chyba Rumia. To zdaje się dalej od centrum, ale jedziemy samochodem, mam nadzieje, że kwestie poruszania się i parkowania po Trójmieście nie są problematyczne...
              • chocolate-cakes Re: Gdańsk Gdynia zimą 22.01.18, 16:58
                Jeśli to Rumia (czyli nie Trójmiasto) to bywają duże korki w stronę Gdyni. Ale może za kilka dni czyli w czasie ferii zimowych będzie lepiej.
                W Redzie jest nowy i bardzo fajny aquapark, to jest blisko Rumi.

Sopot też bardzo polecam. Molo w Sopocie. Oczywiście też spacer nad morzem w Gdyni Orłowie.
                • chocolate-cakes Re: Gdańsk Gdynia zimą 22.01.18, 16:59
                  Świetna jest Tawerna Orłowska. Jadłam tam pyszną zupę rybną.
        • mallard Re: Gdańsk Gdynia zimą 22.01.18, 12:00
          paniusiapobuleczki napisała:

> W Gdańsku nie ma morza,

Yyy?
          • agata_abbott Re: Gdańsk Gdynia zimą 22.01.18, 12:30
            Ortodoksi będą twierdzić, że w Gdańsku jest co najwyżej zatokasmile
            • mallard Re: Gdańsk Gdynia zimą 22.01.18, 13:01
              agata_abbott napisała:

> Ortodoksi będą twierdzić, że w Gdańsku jest co najwyżej zatokasmile

To niech popatrzą jak rozkładają się głębokości, zobaczą wtedy, gdzie morze, a gdzie bajoro wink
          • paniusiapobuleczki Re: Gdańsk Gdynia zimą 22.01.18, 12:53
            No ale gdzie w tym Gdańsku pójdzie napatrzeć się nad morze? Jeżeli masz na myśli Brzeźno, Przymorze i Stogi to tak, ale gdzie w turystycznym centum Gdańska turysta ma iść nad morze?
            • mallard Paniusiu 22.01.18, 13:08
              Odniosłem się do Twojego stwierdzenia "w Gdańsku nie ma morza".
              Jesteś z Gdańska? Jeżeli tak, to w pewnym sensie masz rację, bo mieszkańcy "Gdańskiem" nazywają właśnie centrum.
              • paniusiapobuleczki Re: Paniusiu 22.01.18, 13:59
                Jestem z Gdańska.
              • chocolate-cakes Re: Paniusiu 22.01.18, 14:09
                To prawda. Też jestem z Gdańska. To znaczy tam się urodziłam i mieszkałam jako dziecko i nastolatka, potem w Gdyni przez lata a potem pod Trójmiastem. Faktycznie tu jak ktoś mówi, że jedzie do Gdańska czy Gdyni, to ma na myśli centrum. Nawet gdy jedzie z bliskiej dzielnicy. Gdańsk to jest dla mnie samo centrum, a nie Oliwa czy Wrzeszcz.
    • bei Re: Gdańsk Gdynia zimą 22.01.18, 12:24
      Centrum Hewelianum-( Gdańsk), centrum Experyment ( Gdynia) - to gdybyście szukali innych atrakcji. Polecam
    • agata_abbott Re: Gdańsk Gdynia zimą 22.01.18, 12:29
      Jeśli chodzi o wizyty w Trójmieście, to moja pięcioletnia córka ciągle wspomina wizytę w... aquaparku w Redziesmile I miesiącami czeka na kolejną. Atrakcje związane ze statkami też tam sąwink

https://www.nadmorski24.pl/images/L7P7e2W9Z0o0X184N6b8C5b7g7r2v6i9.jpg

To naprawdę najlepszy aquapark, w jakim byliśmysmile
      Z Trójmiasta do Redy jest kawałek, ale poza sezonem letnim powinno się raczej szybko tam jechaćsmile
      • chocolate-cakes Re: Gdańsk Gdynia zimą 22.01.18, 17:04
        A jeśli nocleg nie jest w Gdyni ani w Gdańsku tylko w Rumi, to już do tego aquaparku jest rzut beretem. O wiele lepszy niż aquapark w Sopocie.
    • chocolate-cakes Re: Gdańsk Gdynia zimą 22.01.18, 17:10
      W centrum Gdyni też jest fajna plaża i bulwar nadmorski. Zaraz obok jest teatr muzyczny i Gdyńskie Centrum Filmowe. Grają fajne filmy, bilety nie są drogie. Czy dla dzieci to nie wiem szczerze mówiąc.
      Nie wiem czy lubicie naleśniki. W Gdyni na Świętojańskiej jest tego pełno a w Gdańsku, koło Uniwersytetu, na Przymorzu, jest Manekin. Bardzo lubię tam chodzić.
      Może jeszcze Park Oliwski? Obok są dobre pierogi. W tamtej okolicy jest zoo, bardzo ładnie położone.
      • kronomtypka Re: Gdańsk Gdynia zimą 22.01.18, 17:29
        Dzięki za wszystkie informacje smile Hotel wybraliśmy dość spontanicznie, bo to w ogóle jest nieco spontaniczny wyjazd, a inspiracją do niego była chęć zobaczenia Notre Dame de Paris w Teatrze Muzycznym w Gdyni właśnie smile szukaliśmy hotelu, który zapewnia usługi opiekunki, a wybór tych jest zawężony... W każdym razie świadomie wybrałam pobyt tylko ze śniadaniem, bo mam nadzieje powłóczyć się w ciągu dnia po centrach miast wink Pierogi i naleśniki to moja wielka miłość, której na co dzień unikam, więc pewnie na wyjeździe zechcę zaliczyć wink Mam nadzieje, że pogoda pozwoli nam na długie zwiedzanie, podobno nad morzem zimą jest cieplej niż gdzie indziej... Ech, już się nie mogę doczekać big_grin A co do korków, sądzisz, że musimy brać je pod uwagę, jeśli będziemy chcieli przemieścić się w czwartek po południu z Rumii właśnie do Teatru Muzycznego? Kompletnie nie znamy tych terenów, myślałam że 30 min spokojnie wystarczy, muszę się zastanowić, bo zapotrzebowanie na opiekunkę i konkretną godzinę musimy zgłosić wcześniej...
        • chocolate-cakes Re: Gdańsk Gdynia zimą 22.01.18, 17:44
          Akurat nie jeżdżę w tamtym kierunku. Koleżanki jeżdżą do pracy i mówią, że tam są ogromne korki po południu. Chociaż raczej z Gdyni do Rumi a nie odwrotnie. Teatr Muzyczny w Gdyni jest super smile
        • glowa_do_wycierania Re: Gdańsk Gdynia zimą 22.01.18, 18:47
          Zarezerwuj sobie raczej godzinę na dojazd, lepiej być wcześniej, bez nerwów zaparkować, a jak zostanie Ci trochę czasu, możesz się przejść kawałek po bulwarze.
          • yadrall Re: Gdańsk Gdynia zimą 22.01.18, 19:19
            Mysle,ze 30min z Redy/Rumi to nadmiar optymizmu. Zdecydowanie godzina-zakladajac,ze trzeba zaparkowac i dojsc.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka