aaa-aaa-pl 18.01.18, 15:13 Ferie- nudzę się .Mam zryw porządkowy.I pytanko- macie ulubione preparaty( płyn/ żele/ proszki) do czyszczenia, szorowania i sprzątania? Takie - popsikam i jest pięknie . Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
adriana.la.cerva Re: Sprzątanie- czym ? 18.01.18, 15:16 Mialam ale juz nie ma na rynku - plyn clean do mycia okien co wlewalas do wiadra. Cudo. Odpowiedz Link Zgłoś
kouda Re: Sprzątanie- czym ? 18.01.18, 15:19 aaa-aaa-pl napisał: > Ferie- nudzę się .Mam zryw porządkowy.I pytanko- macie ulubione preparaty( płyn > / żele/ proszki) do czyszczenia, szorowania i sprzątania? Takie - popsikam i je > st pięknie . to moze magiczny pyl z rozdzki jak znajdzieci, to mowcie - tez kupie Odpowiedz Link Zgłoś
jatojagodnik Re: Sprzątanie- czym ? 18.01.18, 15:22 Do łazienki - mleczko (takie jak CIF tylko trochę rzadsze) w sprayu z wybielaczem - Ludwik. Cudownie sprząta! A do kuchni mam też coś w sprayu, nie wiem jakiej to jest marki, nic znanego. Kiepsko czyści, za to pięknie pachnie. Więc jak już posprzątam innymi środkami, to na koniec psikam na drzwiczki szafek i przecieram tym pachnącym. I się cieszę, że tak pachnie czystością Odpowiedz Link Zgłoś
kouda Re: Sprzątanie- czym ? 18.01.18, 15:25 aa to jeszcze robic trzeba oprocz psikania? to mam - w5 z lidla do fug cudo Odpowiedz Link Zgłoś
aqua48 Re: Sprzątanie- czym ? 18.01.18, 16:13 berdebul napisała: > Sodowy frosch, taki niebieski. Ja mam taki zielony, bardzo dobry, poza tym cif i ajax. Jak sprzątam to śpiewam praca z ajaxem czystym relaksem. Najbrudniejszą powierzchnię psikam, zostawiam na parę minut i przecieram. Odpowiedz Link Zgłoś
berdebul Re: Sprzątanie- czym ? 18.01.18, 19:42 Zielony do kabin prysznicowych i łazienki w ogóle, ale do kuchni tylko niebieski. Uratował mi płytę indukcyjną. Odpowiedz Link Zgłoś
capa_negra Re: Sprzątanie- czym ? 18.01.18, 16:02 Moje sprzątaniowe must have to: do podłogi zielony Ajax baking soda, mleczka cif w sprayu do łazienki i kuchni, niebieski Ajax w sprayu do łazienki , domestos w sprayu i zwykły , clin z alkoholem , Viakal do kabiny. Do tej chemii jestem głęboko przywiązana. Dochodzą jeszcze płyny do konserwacji powierzchni drewnianych i tu obojętnie co byle nie pronto o nieznoszeę zapachu, płyn do czyszczenia płyty/piekarnika/szyby kominka obojętnie jaki bo wszystkie działają podobnie. Odpowiedz Link Zgłoś
iberka Re: Sprzątanie- czym ? 18.01.18, 16:58 Gdzie kupujesz domestos w spray'u? Odpowiedz Link Zgłoś
capa_negra Re: Sprzątanie- czym ? 18.01.18, 17:25 W Londynie😂, ale jest dostępny przez internet Odpowiedz Link Zgłoś
capa_negra Re: Sprzątanie- czym ? 18.01.18, 20:09 Spokojnie kupisz w sieci, ja akurat domestos spray odkryłam w trakcie pobytu w Londynie i najczęściej przy okazji ja czy ktoś mi kupuje. Nie umiem z telefonu wkleić linku ale wpisz domestos w sprayu I patrz za dometos spray bleaCh 450ml. Odpowiedz Link Zgłoś
butch_cassidy Re: Sprzątanie- czym ? 18.01.18, 16:02 Do okien domol bez smug. Podłogę w kuchni przecieram za to ajaxem floral fiesta do okien Tego samego używam jeszcze do płyty kuchni A poza tym lubię pianki, ale nie za mocne, bo te często capią niemiłosiernie. Fajna jest ludwik grejpfrutowa (też zdaje się niby do okien, ale akurat tu się nie sprawdza). I jeszcze lubię produkty Frosch (przede wszystkim lawendowy żel do wc i tu praktycznie nie widzą zamiennika, ale z innych też korzystam czasami). Ostatnio się zastanawiałam nad lawendowym psikaczem do ścierania kurzu tesco, ale w końcu nie wzięłam, choć zapach m nie kusił, bo mam mało kurzących się powierzchni i ogarniam ściereczką. A ze ściereczek lubię takie kwiatki na rolce - coś pomiędzy ręcznikiem a normalną ścierką. Są w Rossmanie m.in. - oraz takie milusie kolorowe z mikrofibry, włochate jak pluszak Mam też specjalne do okien, zestaw dwóch do mycia i polerowania - fajnie się sprawdzają. Używam też chusteczek jednorazowych presto - do kuchni, łazienki, drewna i skóry. Odpowiedz Link Zgłoś
capa_negra Re: Sprzątanie- czym ? 18.01.18, 16:07 Moje sprzątaniowy niezbędnik: do podłogi zielony Ajax baking soda, mleczka cif w sprayu do łazienki i kuchni + zwykły cif, niebieski Ajax w sprayu do łazienki , domestos w sprayu i zwykły , clin z alkoholem , Viakal do kabiny. Do tej chemii jestem głęboko przywiązana. Dochodzą jeszcze płyny do konserwacji powierzchni drewnianych i tu obojętnie co byle nie Pronto bo nie znoszę zapachu, płyn do czyszczenia płyty/piekarnika/szyby kominka obojętnie jaki bo wszystkie działają podobnie. Odpowiedz Link Zgłoś
1papryczka.chili Re: Sprzątanie- czym ? 18.01.18, 16:39 Mój hit: chusteczki Pronto do mebli skórzanych, którymi poza meblami przecieram buty skórzane. Jakie to wygodne i szybkie. Efekt super. Odpowiedz Link Zgłoś
1papryczka.chili Re: Sprzątanie- czym ? 18.01.18, 17:05 Ale dlaczego? Jeśli przetrę meble i jeszcze użyję tej chusteczki do przetarcia butów to bardzo eko. Nie mam brudnych mebli żeby chusteczki nie można było użyć do czegoś jeszcze. Odpowiedz Link Zgłoś
bialeem Re: Sprzątanie- czym ? 18.01.18, 16:40 Normalnie staram się kupować polskie, ale do zielonego ajaxa jestem przywiązana za zapach. No i jeszcze aktywna piana banga i biały bang z chlorem do kibla. Odpowiedz Link Zgłoś
babcia.stefa Re: Sprzątanie- czym ? 18.01.18, 16:53 Frosch, wszystko. Od octowego przez sodowy po mleczko lawendowe. Odpowiedz Link Zgłoś
iberka Re: Sprzątanie- czym ? 18.01.18, 17:04 Ściereczki z mikrofibry do kurzu, ręczniki papierowe, patyczki kosmetyczne, szczoteczki do zębów ( używane w innym celu ). Hit hitów, to żółty W5 do łazienki - rewelacyjnie czyści, a wszystkie elementy chromowane błyszczą . Domestos, Cif do kuchni, Clin do okien, clin anty para do lustra w łazience, Sidolux kwiat wiśni - podłogowy, Emsal - mleczko do podłóg olejowanych. Odpowiedz Link Zgłoś
pitupitt Re: Sprzątanie- czym ? 18.01.18, 19:34 też używam szczoteczki, ale elektrycznej. Odkładam stare końcówki, a jak trzeba wyczyścić jakieś trudno dostępne miejsca, to idą w ruch. Najlpepsze są te do usuwania kamienia😂 Odpowiedz Link Zgłoś
iberka Re: Sprzątanie- czym ? 18.01.18, 19:38 ostatnio soniczną tyranizowałam fugi, ale końcówka dla dziecka zbyt delikatna jest Odpowiedz Link Zgłoś
beataj1 Re: Sprzątanie- czym ? 18.01.18, 17:31 Chusteczki W5 - koniecznie o zapachu jabłka. Uwielbiam. I jedna rzecz, której jestem wierna od lat to płyn uniwersalny Cif Brillance zielony o zapachu imbiru i limonki. Pachnie tak, że jakbym mogła to bym go piła. Reszta - co mi wpadnie w ręce. A i jeszcze magiczne gąbki kupowane na aliexpresie na kontenery. Odpowiedz Link Zgłoś
butch_cassidy Re: Sprzątanie- czym ? 18.01.18, 19:10 Jakie te gąbki? Bo na all natrafiłam niedawno na jakieś nasączane czy coś i zastanawiam się, czy brać. Za przemawia fakt, że kolorystycznie mi pasują do kuchni (w przeciwieństwie do większości - nazwijmy to - tradycyjnych). Odpowiedz Link Zgłoś
iberka Re: Sprzątanie- czym ? 18.01.18, 19:39 jak mogłam zapomnieć......kolejna 100 dotarła przed weekendem Odpowiedz Link Zgłoś
beataj1 Re: Sprzątanie- czym ? 18.01.18, 17:31 Chusteczki W5 - koniecznie o zapachu jabłka. Uwielbiam. I jedna rzecz, której jestem wierna od lat to płyn uniwersalny Cif Brillance zielony o zapachu imbiru i limonki. Pachnie tak, że jakbym mogła to bym go piła. Reszta - co mi wpadnie w ręce. A i jeszcze magiczne gąbki kupowane na aliexpresie na kontenery. Odpowiedz Link Zgłoś
agonyaunt Re: Sprzątanie- czym ? 18.01.18, 17:48 Pianka w5 do szyb i luster, żółty płyn z rosska do mebli, kwasek cytrynowy i magiczna gąbka - to jest mój zestaw żelazny, reszta jak mi się uwidzi i co mi w rękę wpadnie. Odpowiedz Link Zgłoś
bei Re: Sprzątanie- czym ? 18.01.18, 18:51 Kosmetyki dla domu z Barwy. Mają nieagresywny, miły zapach, są maloskomplikowane chemicznie, i ładne opakowania. Odpowiedz Link Zgłoś
liliawodna222 Re: Sprzątanie- czym ? 18.01.18, 19:22 Do toalety - Palemka. Śmierdzi, ale fantastycznie niweluje kamień. I jest tania. Odpowiedz Link Zgłoś
pitupitt Re: Sprzątanie- czym ? 18.01.18, 19:30 Ocet, ew. kwasek cytrynowy. Od dawna już nie bawię się w chemię, bo to jeden wuj, poza tym skóra z rąk złaziła mi płatami mimo używania rękawiczek Odpowiedz Link Zgłoś
eliszka25 Re: Sprzątanie- czym ? 18.01.18, 21:36 putzessig, czyli ocet do czyszczenia. do mycia luster, szyb, kibelka czy plytek w lazience wlewam troche do wody w wiadrze. do czyszczenia zlewu i armatury dodatkowo polewam na gabke lub jak cos mocno zakamienione, to bezposrrednio na kamien. wszystko schodzi idealnie. armatura i szklo blyszczy bez polerowania. okna wystarszy po myciu przetrzec sucha scierka (nawet niekoniecznie calkowicie do sycha) i nie ma zadnych smug. jedyna wada - smierdzi octem, ale zapach dosc szybko wietrzeje. Odpowiedz Link Zgłoś