Dodaj do ulubionych

Elon Musk i jego rakieta

06.02.18, 23:12
Muszę przyznać że gość jest fascynujący. Uwielbiam SF, dziś śledziłam start Falcon Heavy. Generalnie mam nadzieję na długie życie (serio długie - mój dziadek ma prawie 101 lat a poza moją mamą i jedną prababcią wszyscy żyli/żyją 80, 85, 90+) głównie z tego powodu że bardzo chciałabym doczekać kolejnego skoku cywilizacyjnego. A wy zastanawiacie się nad tym co przyniesie przyszłość (technologicznie)? Dla mnie przeskok pomiędzy moim dzieciństwem a dziś jest niesamowity. Nie raz i nie dwa jadąc wygodnym vanem z podgrzewanymi siedzeniami który "mówi" do mnie gdzie mam jechać (nawigacja) a ja w tym czasie piszę głosowo smsa do męża albo pytam google ile jeszcze km. mi zostało i kiedy przyjadę a toto mi odpowiada grzecznie miewam przebłyski zdumienia jak niesamowicie zmienił się świat od czasów kiedy byłam dzieckiem. A to przecież tylko maleńki procent, co dopiero serio zaawansowane technologie! Fascynuje mnie to i ekscytuje. Tak jak Musk i jego wizjonerstwo a najbardziej to że REALIZUJE na serio swoje wizje smile
Obserwuj wątek
    • handzia.kaziukowa Re: Elon Musk i jego rakieta 06.02.18, 23:28
      Też śledziłam i bardzo kibicowałam, piękne to było, serio mam wrażenie, że moje oczy są za małe na takie widoki. I w sumie smutno trochę mi się zrobiło, że jesteśmy ciągle w zarzewiu technologicznym, a mi lata uciekają. Chociaż, faktycznie kto wie, co będzie za 10-20 lat, przy takim postępie? Tak czy inaczej, i tak na końcu pozostaje wierzyć w reinkarnację smile
    • tanebo2.0 Re: Elon Musk i jego rakieta 06.02.18, 23:34
      Pamiętam jak w latach 90' jako dziecko czytałem jakieś młode techniki w których spekulowali o przyszłości. Mieliśmy latać na inne planety, samochody miały latać i miały być humanoidalne roboty.
      • damajah Re: Elon Musk i jego rakieta 06.02.18, 23:42
        Tak, to prawda, miało być już więcej. Jednak i tak się rozwinęliśmy bardzo , a myślę że jest sporo technologii i odkryć o których nie wiemy.
        Mam równo 40 lat. 20 chciałabym żyć dla siebie, dzieci i wnuków i wnuczek (marzą mi się) Ale 40 lub więcej - żeby zobaczyć co będzie.
        Mój dziadek ma 100 lat. Rozmawiam z nim często i to co mi opowiada jest niesamowite. Ma doskonałą pamięć i generalnie jest niezwykły -sprawny fizycznie i intelektualnie wspaniale. Jego opowieści z dzieciństwa i młodości uświadamiają mi jak olbrzymi przeskok nastąpił. Moje własne wspomnienia z dzieciństwa też mi to uświadamiają. Myślę że mam jeszcze szansę o ile Bóg da mi długie życie zobaczyć wiele zmian. Bardzo bym chciała smile
        • tanebo2.0 Re: Elon Musk i jego rakieta 06.02.18, 23:49
          Kto wie co będzie w przyszłości... Pamiętam obchody urodzin Edisona. Przemawiał jakiś facet. Mówił że gdy był młody podróżowało się konno, wojsko to była głównie konnica a najwyższy budynkiem był kościół. A dziś lata się samolotami. A najwyższy budynek ma 800 metrów wysokości...
      • danaide Re: Elon Musk i jego rakieta 07.02.18, 00:30
        A o Internecie było? smile
        • damajah Re: Elon Musk i jego rakieta 07.02.18, 00:34
          Nie było ale oczywiście.
    • chocolatemonster Re: Elon Musk i jego rakieta 06.02.18, 23:54
      Chyba mam dni plodne bo opacznie zrozumialam tytul (a wiem kto to Elon Musk przeciez bo Pudelka czyyam😉). A tak na serio to mam bardzo podobnie. Dzis z wypiekami czytalam ksiazke Chrisa Hatfielda i marzylam, ze mam 14 lat i ucze sie i trenuje bo chce zostac kosmonautka. Mam nadzieje na latajace samochody i samonakladajacy sie make up (jak w Jetsonach).
      • damajah Re: Elon Musk i jego rakieta 07.02.18, 00:01
        Noo...latające samochody mnie się po nocach śnią smile
        • chocolatemonster Re: Elon Musk i jego rakieta 07.02.18, 00:05
          Troche mnie to wszystko przeraza. I fascynuje i przeraza i uwazam, ze filmy scfi to nie takie znowu fiction. Ja jestem w szoku gdy moje dziecko prosi o tableta (bardzo rzadko dostaje ) i przypominam sobie jak sie ekscytowalam swoim komputerem atari i jakie to bylo przezycie.
      • mallard Re: Elon Musk i jego rakieta 08.02.18, 12:34
        chocolatemonster napisała:

> Chyba mam dni plodne bo opacznie zrozumialam tytul big_grinbig_grinbig_grin
      • zlababa35 Re: Elon Musk i jego rakieta 08.02.18, 14:44
        Bosz. Tak zarzalam przy tym jak koń, że wystraszylam pania portierke w szkole u córki big_grin
    • chocolatemonster Re: Elon Musk i jego rakieta 07.02.18, 00:07
      Facet ma nawet niesamowite imie i nazwisko. Jakby wziety z filmu scfi. Mam nadzieje, ze nie okaze sie szalonym 'naukowcem'.
      • piesfafik Re: Elon Musk i jego rakieta 07.02.18, 00:53
        Ja mam mieszane uczucia. Fajnie ze zrobil wielka rakiete ale zamiast instrumentow ktore by cos sensownego mierzyly wyslal cos co w kosmosie jest w gruncie rzeczy smieciem.
        • damajah Re: Elon Musk i jego rakieta 07.02.18, 01:39
          Czy ja wim? Jakbym miała tyle kasy żeby wysłać coś w kosmos to kto wie co bym wysłała? I tak facet robi dla ludzkości duuużo.
          • damajah *wiem :) 07.02.18, 01:46
            *wiem (nie wim smile )
          • bi_scotti Re: Elon Musk i jego rakieta 07.02.18, 02:24
            Ja jestem poki co mocno okopana in Camp Dystopia wink Kolacze mi sie wciaz po glowie Murphy's Law "jesli cos moze pojsc zle, to na pewno pojdzie" wiec mysle o antibiotics, pollution, climate change, wszelkie mozliwe twists z AI, genetics etc. etc. etc. Nie, nie, nie "nakrecam sie" w przekonaniu, ze dobrze to juz bylo wink Ale trudno mi jest postrzegac przyszlosc wylacznie w rozowych kolorach. Jestem sporo starsza niz "40" wiec zmiany, ktore zdarzyly sie w moim zyciu sa jeszcze bardziej wyrazne/znaczace i przyznac musze z pewnym smutkiem, ze wiele zdecydowanie nie jest na lepsze, szczegolnie w tzw. szerszym kontekscie. Aczkolwiek tez jestem ciekawa co mnie jeszcze czeka nowego big_grin Cheers.
        • matacznik Re: Elon Musk i jego rakieta 07.02.18, 07:28
          To lot testowy. Nikt by mu nie powierzył do nieoblatanej rakiety sprzętu za grube pieniądze.
    • nathasha Re: Elon Musk i jego rakieta 07.02.18, 06:57
      Chyba wole by takie programy sponsorowaly rzady, inaczej element zysku moze byc przewazajacy. A auto na orbite? Jakos to malo powazne i zasmiecajace.
      Skoku dokonalismy przy okazji wykanczamy nasza planete. Za dwa lata proces ocieplenia klimatu bedzie nieodwracalny.
      • effka454 Re: Elon Musk i jego rakieta 08.02.18, 13:34
        To auto nie poleciało sobie a muzom. To także miał być test/próba - niestety nie powiódł się.
        Chodziło o możliwość "przeskoczenia" z orbity Ziemi na orbitę Marsa i "skrócenie" przelotu.
        Niestety prawdopodobnie napęd działał trochę za długo... Następna taka okazja będzie prawdopodobnie za 2 lata (jeśli dobrze pamiętam)
    • bywalec.hoteli Re: Elon Musk i jego rakieta 08.02.18, 22:14
      Ale w sumie to on coś zrealizował? Wiadomo Tesla auta, ale ile osób tym jeździ? A Hyperloop między miastami lub przez ocean? Przecież to nie ma szansy na realizacje z powodu kosztów.
      • morekac Re: Elon Musk i jego rakieta 08.02.18, 22:39
        Rozwój technologii zawsze napędzali jacyś zwariowani wizjonerzy, których nie obchodziło, że coś nie ma praktycznego zastosowania albo "nie da się, bo koszty, bo coś tam (wstaw dowolne). "
        • simply_z Re: Elon Musk i jego rakieta 08.02.18, 22:45
          Owszem..zresztą kij jak zawsze ma dwa końce. Ja tam nie wiem czy chcę dożyć czasów robotów i panoszącej się AI. Już teraż ludzie ogłupiają się instagramami i innymi shitami
    • tanebo2.0 Re: Elon Musk i jego rakieta 09.02.18, 12:34
      https://om.edu.pl/stara_wersja/zdjecia_zwardon/1997/zwardon1997_2.html bibsy.pl/nMK2kDN2/elon-musk-zaskoczyl-teraz-pracuje-dla-niego-tomek-czajka-przestanmy-pisac-o-tym-ze-to-sukces-tomka-ze-pracowal-dla-google-a-teraz-spacex-tomek-to-jeden-z-najlepszych-algorytmikow-i-programistow-na-swiecie-prawie-kazdy-kto podejrzewam że wtedy przeciętna ematka by na niego nie napluła nawet gdyby polał się benzyną i podpalił. A teraz z późno...
    • mrs_jedi Re: Elon Musk i jego rakieta 09.02.18, 15:47
      Trzeba przyznać, że ma facet fantazję. Ale kto bogatemu zabroni?

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka