Dodaj do ulubionych

Wypisał się z religii....

10.02.18, 20:32
wiadomosci.onet.pl/kraj/proboszcz-na-pogrzebie-nastolatka-to-nie-jest-msza-zalobna-on-nie-chodzil-na-religie/xr5fr38
Ja rozumiem, że to jest wielka tragedia (znaczy się śmierć nastolatka) ale nie rozumiem tego oburzenia ludu na pogrzebie. Żyjąc nie miał nic wspólnego z Kościołem a po śmierci na siłę robi mu się katolicki pogrzeb i dziwi się jeszcze, że ksiądz ma jakieś ale.....
Obserwuj wątek
    • nangaparbat3 Re: Wypisał się z religii.... 10.02.18, 20:35
      Bo pogrzeb to nie czas ani miejsce na żadne "ale".
      • niktmadry Re: Wypisał się z religii.... 10.02.18, 20:40
        Ale dlaczego w tej sytuacji pogrzeb ma być katolicki? Odrzucił Kościół, odrzucił wiarę.... po co zatem ksiadz na pogrzebie?
        • nathasha Re: Wypisał się z religii.... 10.02.18, 20:42
          Wypisanie sie z religii to jest wypisanie sie z wiary??
        • little_fish Re: Wypisał się z religii.... 10.02.18, 20:42
          Wiemy, że odrzucił lekcje religii, być może kościół. Skąd wiesz, że odrzucił wiarę?
        • nangaparbat3 Re: Wypisał się z religii.... 10.02.18, 20:54
          Bo pogrzeb jest też dla rodziny. Moze nawet przede wszystkim dla rodziny.
        • semihora Re: Wypisał się z religii.... 10.02.18, 21:05
          Ale na to pytanie poniżej sobie sama odpowiedziałaś.
        • black.emma Re: Wypisał się z religii.... 10.02.18, 22:18
          To po co ksiądz przylazł na ten pogrzeb?
        • koronka2012 Re: Wypisał się z religii.... 10.02.18, 22:42
          Może dlatego, że w wielu miejscach nie ma innej możliwości zorganizowania ceremonii pogrzebowej?
          Większość cmentarzy w tym kraju jest katolicka. Nie wiem czy w Radzyminie jest w ogóle świecki cmentarz, zresztą wiele osób chce pochować swoich bliskich w rodzinnym grobie- więc wyboru wielkiego nie mają.
          • kota_marcowa Re: Wypisał się z religii.... 11.02.18, 15:06
            Na takich cmentarzach również odbywają się pogrzeby świeckie. Zamówienie mszy jest jakby dodatkową "usługą". Za, którą zresztą trzeba dodatkowo zapłacić tongue_out
        • edelstein Re: Wypisał się z religii.... 11.02.18, 15:09
          Aaa to teraz wiare sie odrzuca poprzez wypisanie z lekcji religii?dobre
      • little_fish Re: Wypisał się z religii.... 10.02.18, 20:41
        Dokładnie tak. Jeżeli miał uwagi do chłopca mógł z nim porozmawiać za życia. Wypisanie się z religii nie powoduje, że człowiek przestaje być katolikiem.
      • jola-kotka Re: Wypisał się z religii.... 11.02.18, 02:07
        10/10
    • kotomama Re: Wypisał się z religii.... 10.02.18, 20:40
      Skoro się wypisał to znaczy, że wcześniej chodził czyli miał coś wspólnego z kościołem.
      Pytanie dlaczego się wypisał? Może chciał uniknąć molestowania bo lekce religii to swego rodzaju gwałcenie psychiki młodego człowieka.
      • niktmadry Re: Wypisał się z religii.... 10.02.18, 20:41
        I teraz tego gwałciciela prosi się o odprawienie pogrzebu?.....
        • kotomama Re: Wypisał się z religii.... 10.02.18, 20:51
          No ten nastolatek raczej nie prosił. Poza tym ten klecha za darmo tam nie przylazł.
    • tanebo2.0 Re: Wypisał się z religii.... 10.02.18, 20:46
      Ten wasz Joshua nawet Samarytanom pomagał. A wy jak ci Faryzeusze:"temu nie, tamtemu nie bo szabat"
    • kkalipso Re: Wypisał się z religii.... 10.02.18, 20:46
      Po kazaniu na pogrzebie mojej matki odrzuciło mnie od kościoła na dobre - wchodząc tam już nic nie czuję kompletnie nic.
      W takich momentach trzeba godnie pochować nawet największego grzesznika, rodzinę wspierać nie pouczać - to nie jest odpowiedni czas.
    • aaa-aaa-pl Re: Wypisał się z religii.... 10.02.18, 20:50
      Z lekcji się dzieciak wypisał, z lekcji (!!!), a nie z wiary.
    • morekac Re: Wypisał się z religii.... 10.02.18, 20:50
      Odkąd to wypisanie się z religii oznacza odejście z kk? Nie jest to wszak równoznaczne z wyrzeczeniem się wiary, nie uczęszczaniem na msze itp.
    • niktmadry Re: Wypisał się z religii.... 10.02.18, 20:58
      Jedyne co bym zarzuciła temu księdzu to to, ze wziął pieniądze za odprawienie pogrzebu i zrobił co zrobił. Trzeba było od razu odmówić, niechby rodzina zrobiła świecki pogrzeb - bez księdza.
      • semihora Re: Wypisał się z religii.... 10.02.18, 21:03
        O. I to samo myślimy o tej sprawie tongue_out
      • vi_san Re: Wypisał się z religii.... 10.02.18, 21:28
        A z ciekawości - WIESZ, że wziął pieniądze czy tylko mniemasz?
        • jowita771 Re: Wypisał się z religii.... 11.02.18, 08:58
          Eee, pewnie nie wziął, tylko za darmo przyszedł. Jak to ksiądz suspicious
          • saszanasza Re: Wypisał się z religii.... 11.02.18, 10:48
            jowita771 napisał:

> Eee, pewnie nie wziął, tylko za darmo przyszedł. Jak to ksiądz suspicious
            >
            >
            Tak...i jeszcze do chłopca, który pisał się z religii, za darmo przyszedł!Nie zdziwiłabym się, gdyby za tę religię policzył sobie podwójnieuncertain
            • arwena_11 Re: Wypisał się z religii.... 11.02.18, 15:15
              A może pogrzeb był ustalany z wikarym - bo akurat miał dyżur w kancelarii?
          • tsaria Re: Wypisał się z religii.... 12.02.18, 12:07
            Różnie mogło być, od mojej koleżanki ksiądz grosza nie wziął przy pogrzebie dziecka.
            Nie wiecie czy wziął kasę czy nie, ale już hejt włączył się.
            • volta2 Re: Wypisał się z religii.... 13.02.18, 00:19
              zwyczajowo się nie bierze za pogrzeb dziecka, organista również nie bierze a gra i śpiewa jak należy.
    • semihora Re: Wypisał się z religii.... 10.02.18, 21:02
      No to przecież nikt księdzu nie kazał brać udziału w pogrzebie? Ale widocznie milsze mu było i kasę wziąć, i bzdury pierd... Mógł od razu powiedzieć, żeby robili mu pogrzeb świecki.
      • niktmadry Re: Wypisał się z religii.... 10.02.18, 21:08
        Myślę, że ktoś tego księdza poprosił. Nie przyszedłby na świecko pogrzeb. Moim zdaniem powinien taki pogrzeb zaproponować zamiast robić szopkę ale i rodzina znając podejście chłopaka do wiary powinna dać sobie spokój z zapraszanie księdza.
        • nathasha Re: Wypisał się z religii.... 10.02.18, 21:10
          Do wiary czy do lekcji religii? Naprawde to sa dla ciebie tozsame rzeczy?
        • mamma_2012 Re: Wypisał się z religii.... 11.02.18, 07:17
          W tym kraju 3/4 ludzi nawet nie wie, że istnieje pogrzeb świecki. Zresztą gdzie go urządzić? W sali gimnastycznej? Na pogrzeb przyszło pewnie kilkaset osób.
          • alicia033 Re: Wypisał się z religii.... 11.02.18, 12:07
            mamma_2012 napisała:

> Zresztą gdzie go urządzić? W sali gimnastycznej?

w domu pogrzebowym się urządza. Tak, w Polsce mamy takie od dawna.
            Byłam też na pogrzebie świeckim, gdzie pożegnanie było po prostu na cmentarzu. To nie są nie wiadomo jak długie uroczystości, żeby jakiś dach był do tego potrzebny.

• koronka2012 Re: Wypisał się z religii.... 11.02.18, 12:20
              alicia033 napisała:

> w domu pogrzebowym się urządza. Tak, w Polsce mamy takie od dawna.

Doprawdy? w każdej małej miejscowości? wrzuć hasło w wyszukiwarkę google to sama zobaczysz jakie jest zagęszczenie tego typu usług.
              • alicia033 Re: Wypisał się z religii.... 11.02.18, 16:05
                koronka2012 napisała:

> alicia033 napisała:
                >
                > > w domu pogrzebowym się urządza. Tak, w Polsce mamy takie od dawna.
                >
                > Doprawdy? w każdej małej miejscowości?

a po kiego grzyba ma być w każdej małej miejscowości?
                Trzymanie nieboszczyka w domu do pogrzebu od jakiegoś czasu przestało być w Polsce modne, więc nawet jak komuś się zdarzy śmierć we własnym obejściu, ciało jest zabierane do takiego przybytku. I tam standardowo pytają, czy bliscy sobie życzą pożegnania tam, czy nie. Jak ktoś sobie życzy, to informuje pozostałych, że pożegnanie będzie tu i tu o tej i o tej.

• mamma_2012 Re: Wypisał się z religii.... 11.02.18, 13:17
              Nie chodzi o to, że się nie da, tylko znalezienie takiego, gdzie mieści się kilkaset osób jest trudne, a w Zalubicach takiego nie ma. Jest środek zimy to nie jest dobry moment na długie uroczystości na cmentarzu, a pogrzeb, a pewnie i rodzina i nauczyciele i koledzy coś chcieli powiedzieć.
              • arwena_11 Re: Wypisał się z religii.... 11.02.18, 16:25
                A jakby tam była synagoga czy meczet - to by tam urządzili pogrzeb - bo nie ma miejsca gdzie indziej?
                • nathasha Re: Wypisał się z religii.... 11.02.18, 16:36
                  A co ma piernik do wiatraka?
                  • arwena_11 Re: Wypisał się z religii.... 11.02.18, 16:47
                    No jak to - przecież katolicki pogrzeb - BO NIE MA miejsca gdzie zrobić świecki. To chyba jednak nie tak powinno działać?
                    • nathasha Re: Wypisał się z religii.... 11.02.18, 17:04
                      A jak powinno dzialac? Katolicki tylko dla dzieci uczeszczajacych na msze albo na lekcje religii? Czy ty kiedykolwiek czytalas Biblie?
                      • arwena_11 Re: Wypisał się z religii.... 11.02.18, 17:17
                        A ty znasz zasady kościoła? Bo może ci bardziej pasuje protestantyzm czy inny odłam?
                        • nathasha Re: Wypisał się z religii.... 11.02.18, 18:20
                          A ty znasz? To poprosze o zdanie z katechizmu ze nieuczeszczanie na religie to wyzbycie die wiary.
                      • araceli Re: Wypisał się z religii.... 11.02.18, 17:48
                        nathasha napisała:
                        > A jak powinno dzialac? Katolicki tylko dla dzieci uczeszczajacych na msze albo
                        > na lekcje religii? Czy ty kiedykolwiek czytalas Biblie?

Interpretacji biblii jest wieeeeele. Każda religia ma swoją. Wiara 'w to co jest w biblii' nie jest wystarczająca do określenia siebie katolikiem.
                    • mamma_2012 Re: Wypisał się z religii.... 11.02.18, 20:16
                      Moim zdaniem w tym wypadku powinien bez mrugnięcia okiem zrobić taki pogrzeb jaki życzyła sobie rodzina, bo nawet nie było przesłanek do tego, że chłopak odwrócił się od kościoła. Jeszcze kilka miesięcy temu sam dopuścił go do bierzmowania. Kilka miesięcy bez religii, to chyba za mało, żeby przekreślić 14 lat bycia dobrym katolikiem (chłopiec ponoć był nawet ministrantem).
                      W sytuacji, kiedy nie ma innej możliwości, kościół powinien nawet odpłatnie wynajmować pomieszczenie na zorganizowanie świeckiego pogrzebu, tak jak ma w pewnych sytuacjach udostępnić miejsce na cmentarzu.
                      • mamma_2012 Re: Wypisał się z religii.... 11.02.18, 21:01
                        Zerknęłam jeszcze raz na komentarze pod artykułem i o bierzmowaniu chyba nic nie było, więc wolę uściślić. Zadziwiające, że są osoby, które stają po stronie księdza i takie, które przekonują, że nie chodzenie na religię to grzechuncertain
    • mamma_2012 Re: Wypisał się z religii.... 10.02.18, 21:05
      Nosz kto by tam chciał święcić trumnę z dzieciakiem, którego nie porwał katecheta. Pogrzeb jest dla rodziny, a nie klechy. Dzieciak miał rację, tylko rodziny szkodauncertain
    • nangaparbat3 Re: Wypisał się z religii.... 10.02.18, 21:06
      O moj Boze, doczytałam, jak zginąl chlopiec, i co mowil ksiądz.
      W glowie sie nie mieści.
      A przecież moglaby to byc okazja dotarcia do serc parafian, co by po wypiciu nie prowadzili.
      • niktmadry Re: Wypisał się z religii.... 10.02.18, 21:10
        Ja wiem, ze to jest wielka tragedia. Nadal jednak zastanawiam się czy nie lepiej byłoby zrobić świecki pogrzeb - jeśli zmarły nie chciał mieć nic wspólnego z kościołem.
        • kropkacom Re: Wypisał się z religii.... 10.02.18, 21:11
          Skąd wniosek, że nie chciał?
        • aaa-aaa-pl Re: Wypisał się z religii.... 10.02.18, 21:16
          On nie chciał uczęszczać na LEKCJE RELIGII .To, że nie chciał mieć nic wspólnego z kościołem, to jakaś dziwna nadinterpretacja.
          • arwena_11 Re: Wypisał się z religii.... 11.02.18, 15:19
            I namawiał do niechodzenia innych. Naprawdę myślisz, że gdyby był co niedziele w kościele - a nie chodził tylko na religię - to byłby problem?

Ale skoro zgodzono się na taki pogrzeb - to powinni trzymać buzię na kłódkę - albo nie zgadzać się na katolicki pogrzeb.
            • morekac Re: Wypisał się z religii.... 11.02.18, 15:25
              To ksiądz twierdził, że namawiał. A jak już jesteśmy przy gorszeniu innych, to tak z 10 lat przynajmniej jeden z księży jednej z podradzymińskich parafii miał dziecko. wink
              • arwena_11 Re: Wypisał się z religii.... 11.02.18, 15:53
                Ale ja nie mówię teraz o gorszeniu - bo tego akurat nie widzę. Tylko o tym namawianiu na niechodzenie. Zazwyczaj robią to ci - co odchodzą od wiary a nie ci - co im religia do planu nie pasuje.
                • nathasha Re: Wypisał się z religii.... 11.02.18, 17:05
                  Odchodza od wiary??????
                  • arwena_11 Re: Wypisał się z religii.... 11.02.18, 17:16
                    Ja wiem, ze ty masz swoją wiarę i nie ma ona nic wspólnego z wiarą katolicką - ale tak, wiara ma swoje reguły i zasady. Nie ma tu miejsca na wybieranie, który kawałek chcę a który nie.
                    • nathasha Re: Wypisał się z religii.... 11.02.18, 18:22
                      Haha, a ty misiu o malym rozumku czyz nie wybierasz: ten godny zbawienia, ten nie. Ten chodzi na religie wierzacy, ten nie. Naprawde sadzisz dziewczynko ze mozna pojsc do nieba bo sie codziwnnie na msze chodzi? Strasznie mi cie zal, naprawde.
                    • milka_milka Re: Wypisał się z religii.... 11.02.18, 21:04
                      Hmmm, ja w LO też zrezygnowałam z religii w szkole ze względu na katechetkę. Jakoś od wiary nie odaeszłam. Piza tym akurat w kwestii wiary - chodzenie na religię obowiązkowe nie jest.
        • mamma_2012 Re: Wypisał się z religii.... 10.02.18, 21:16
          Bosze, to był dzieciak. Nie chciał mieć nic wspólnego z kosciolkiem, bo był bystry, ale on noe żyje, rodzinie można ująć cierpień.
        • black.emma Re: Wypisał się z religii.... 10.02.18, 22:19
          I widać zmarły miał rację. Koszmar.
        • koronka2012 Re: Wypisał się z religii.... 10.02.18, 22:56
          niktmadry napisał(a):

> Nadal jednak zastanawiam się czy nie lepiej byłoby zrobić świecki pogrzeb - jeśli zmarły nie chciał mieć nic wspólnego z kościołem.

Podobna akcja była na pogrzebie mojego dziadka, który z kościołem był na bakier. Pogrzeb w kościele parafialnym - bo po pierwsze - taka tradycja, obyczajowość; a po drugie - nie było przecież żadnego innego wyboru. Na pewno takiej opcji nie było te x lat temu, kiedy dziadek zmarł.

Jedyne cmentarze w okolicy są katolickie, nie ma żadnej restauracji/sali itp. Gdzie więc taką uroczystość zorganizować? w sklepie GS?
          • salinas Re: Wypisał się z religii.... 12.02.18, 19:52
            koronka2012 napisała:

> Podobna akcja była na pogrzebie mojego dziadka, który z kościołem był na bakier

A to ci dopiero, z kościołem na bakier, a pokropek muss sein tongue_out

> . Pogrzeb w kościele parafialnym - bo po pierwsze - taka tradycja, obyczajowość
            > ; a po drugie - nie było przecież żadnego innego wyboru. Na pewno takiej opcji
            > nie było te x lat temu

Jak to nie było wyboru i ile to X lat temu ? Na znanych mi wsiach domy pogrzebowe są od co najmniej 15- 20 lat. A jeżeli nie , to na wsiach zmarły do pogrzebu przebywa w domu. Kościół wcale nie jest potrzebny. W miastach odkąd pamiętam domy pogrzebowe są. Problem raczej w stylu ,,co ludzie powiedzą? !!! "

> Jedyne cmentarze w okolicy są katolickie

Proboszcz nie ma prawa odmówić ateiście pochówku na katolickim cmentarzu, jeżeli w pobliżu nie ma komunalnego.

Za życia to na kościół popluć można, być na bakier z sakramentami a jak pochówek to koniecznie kościółek i msza ( najlepiej za darmo, bo przeca katabasy zdzierają niemiłosiernie). A dziadek, z całym szacunkiem, ateistą pewnie nie był tylko zwykłym grzesznikiem.
            • nathasha Re: Wypisał się z religii.... 12.02.18, 20:06
              Czy Chrystus pobieral oplaty czy mowil darmo dawajcie. I kto z nas nie jest grzesznikiem?
    • kropkacom Re: Wypisał się z religii.... 10.02.18, 21:08
      To wypisanie się z lekcji religii oznacza co właściwie dla KK? Wykreślenie z ksiąg? Czy urażoną ambicję? Niech to będzie nauka dla forumek, które tak chętnie posyłają dzieci na religię. Na zdrowie.
      • kropkacom Re: Wypisał się z religii.... 10.02.18, 21:14
        To trudne pytania?
        • zlababa35 Re: Wypisał się z religii.... 11.02.18, 09:38
          Ale co ma zapisanie na religię do tej całej niesmaczne afery. Czytasz uważnie? Jest mnóstwo miejscowości w Polsce, gdzie nie ma innej możliwości pochówku, niż z księdzem. Na rodzinę ateistów również by się wypiął.
          • kropkacom Re: Wypisał się z religii.... 11.02.18, 10:09
            Zapytaj tego księdza co ma. Ok?
    • lelija05 Re: Wypisał się z religii.... 10.02.18, 21:30
      Takie rzeczy, to przed pogrzebem się załatwia, a nie w trakcie.
    • jola_ep Re: Wypisał się z religii.... 10.02.18, 21:44
      Jako osoba wierząca z przykrością stwierdzam, że czasem lepiej jest dla wiary dziecka wypisać je z religii... (to oczywiście uproszczenie, bo na religię się składa deklarację uczestniczenia i nie jest zajęciem obowiązkowym w szkole). Choć moje dzieci miały też i dobrych katechetów.

Wiara to delikatna sprawa, szczególnie w przypadku dorastających dzieci. Okresy zwątpienia są normalnym etapem i mądry ksiądz powinien o tym wiedzieć. O mówieniu o tym na pogrzebie nawet nie wspominam. Ja oburzenie ludzi doskonale rozumiem. Głupotę proboszcza trudniej mi zrozumieć.
    • noemi29 Re: Wypisał się z religii.... 10.02.18, 21:57
      Podczas uroczystości pogrzebowych proboszcz powiedział m.in.: To nie jest msza żałobna. Jak wiecie, stała się wielka tragedia. On nie chodził na religię, czym doprowadził do publicznego zgorszenia. Co gorsza, namawiał innych, by tak postępowali. Skoro wypisał się z wiary, to nie jest naszym parafianinem - przytaczają słowa kapłana "Wieści Podwarszawskie".
      Jakim człowiekiem trzeba być, żeby coś takiego powiedzieć???
      Po co godził się na mszę? To jakaś osobista krucjata?
      Urażona duma?
      Poza tym, jak można wypisać się z wiary? Wiarę się MA, albo NIE MA.
    • araceli Re: Wypisał się z religii.... 10.02.18, 22:13
      niktmadry napisał(a):
      > a po śmierci na siłę robi mu się katolicki pogrzeb i dziwi się jeszcze, że
      > ksiądz ma jakieś ale.....

Jeżeli klecha miał jakieś 'ale' to powinien je wyrazić PRZED - konkretnie w formie odmowy katolickiego pochówku a nie godzić się a potem odwalać skandaliczny cyrk.
    • konsta-is-me Re: Wypisał się z religii.... 10.02.18, 22:49
      Ksiadz pokazal dobitnie prymitywne chamstwo i tyle.
      Podejrzewam, ze chodzi o male miasto, tylko tam w ogole by sie odwazyl na taki tekst.
    • ginger.ale Re: Wypisał się z religii.... 10.02.18, 22:53
      I tak ksiądz pożegnał w niewybredny sposób 1 zrażonego do (lekcji) religii parafianina, a zyskał x nowych pałających niechęcią.
      Mógł odmówić odprawienia mszy pogrzebowej, a nie odstawiać takie sceny. Porażka.
      • igge Re: Wypisał się z religii.... 10.02.18, 23:09
        A my trafiliśmy na super księdza. Nie odmówił ani stosownego zaświadczenia potrzebnego do zakupu ziemi na cmentarzu. Nie odmówił mszy i katolickiego pochówku mimo, że zmarły praktycznie niewierzący i rodzina też. Uśmiechnął się tylko, że kolęda ostatnia 14 lat temu. Nie chciał konkretnej zwykle pokaźnej kasy tylko co łaska. I kazanie piękne o miłosierdziu. Generalnie zachował się po bożemu i z klasą i cóż, miłosiernie. A o mały włos nie urządzaliśmy cywilnego pogrzebu.
        • tanebo2.0 Re: Wypisał się z religii.... 11.02.18, 00:22
          No i co to zmienia? Uważasz że to licytacja?
          • milka_milka Re: Wypisał się z religii.... 11.02.18, 10:57
            Myślę, że nie. Po prostu pokazanie, że można inaczej, lepiej.
            • tanebo2.0 Re: Wypisał się z religii.... 11.02.18, 14:57
              Można ale w tym wypadku co to zmienia? Myślisz że jak opowiesz to tej rodzinie to im ulży?
    • afro.ninja Re: Wypisał się z religii.... 10.02.18, 22:59
      Podać do sądu o zAkłócenie uroczystości?! Chłopiec wyposal sie z religii, a nie dokonal apostazji.
      tragiczna historia, tragedia, trauma dla rodziny, a ten tu z lekcja religii...
      • yenna_m Re: Wypisał się z religii.... 11.02.18, 01:15
        Żeby oni jeszcze tak gorliwie uznawali skladane akty apostazji.
        To byla zwykła zemsta. Mała, podła, wynikająca z zachłyśniecia się wyimaginowaną władzą i zupełnie niegodna chrzescijanina.
      • konsta-is-me Re: Wypisał się z religii.... 11.02.18, 07:38
        Do sadu nie, ale ja bym napisala skarge gdzies wyzej, do kurii.
        Tak, wiem ze to niewiele da, ALE zawsze jakis kamyczek.
        Jesli jest cisza, to niby o co chodzi?
        • joa66 Re: Wypisał się z religii.... 11.02.18, 11:02
          Zgadzam się. Takie kamyczki mogą w końcu stworzyć lawinę.
    • tmk123 Re: Wypisał się z religii.... 10.02.18, 23:57
      Chłopak wypisał się z religii, a rodzina urzadza mu katolicki pogrzeb. No ale to co on myślał i czuł się nie liczy.

• szeptucha.z.malucha Re: Wypisał się z religii.... 11.02.18, 05:55
        Powody wypisania się z religii mogą być niereligijne. W klasie mojego syna religii uczy kobieta o pokręconych poglądach, a katoliccy zwierzchnicy to akceptują. Nie po to wyrwałam się z katolickich grup o cechach sekty, by dziecko narażać na kontakt z takimi osobami. Wielu wierzących nie chce takiej katechezy. To na serio nie równa się apostazja.
        • szeptucha.z.malucha Re: Wypisał się z religii.... 11.02.18, 06:00
          A i jeszcze dodam, że pogrzeb to bardzo wrażliwy moment dla wspólnoty, rodziny a zwykle przez księży traktowany jako pańszczyzna, bo brak im empatii, dojrzałości, by mierzyć się z takimi tematami. Na pogrzebach słyszałam najwięcej schrzanionych Kazań. No, i sytuacja z pogrzebu bliskiej mi osoby związana z księdzem, który nie chciał spersonalizować uroczystości sprawiła, że był to mój ostatni raz. Ciekawe ile owiec straci teraz ta parafia, imłodych osób też, kolegów tego chłopaka, bo w nich to będzie pracować długo.
      • mamma_2012 Re: Wypisał się z religii.... 11.02.18, 06:17
        Wypisanie się z religii nic nie ma do wiary lub jej braku. Niewierzące dzieci chodzą na lekcje, bo chcą sobie podnieść średnią, a wierzące się wypisują, bo nie trawią katechety.
      • nangaparbat3 Re: Wypisał się z religii.... 11.02.18, 12:44
        on już ani nie mysli, ani nie czuje, a rodzina pewnie umiera z bólu
    • mamma_2012 Re: Wypisał się z religii.... 11.02.18, 09:27
      Poczytaj komentarze, może otworzą Ci się oczy. Ksiądz kretyn zamiast na dywanik wezwać katechetkę pojeździł sobie po martwym dziecku, które od czterech miesięcy nie chodziło na religię. Tyle z tego „dobrego”, że jeszcze więcej dzieci wypisało się z religii.
      • mamma_2012 Re: Wypisał się z religii.... 11.02.18, 09:27
        wiesci.com.pl/2018/02/awantura-na-pogrzebie/
    • ida_marcowa1 Re: Wypisał się z religii.... 11.02.18, 09:29
      Cynizm księdz makabryczny,człowiek pozbawiony elementarnej empatii...Jeśli miał jakiekolwiek wątpliwości,mógł odmówić w chwili, gdy rodzina do niego przyszła, na zakrysti. Jak mniemam nikt go w worku na głowie na cmentarz nie zawlókł siłą... Druga sprawa, że wypisanie z religii o niczym nie świadczy.Syn koleżanki wierzącej, praktykującej (młody zresztą też) wypisał się z religii po ustaleniu tego z księdzem. Powodem była głupia katechetka, na tyle głupia, że ksiądz wyraził zgodę na wypisanie z religii. Nie miało to nic wspólnego z wypisaniem z kk.
      • mamma_2012 Re: Wypisał się z religii.... 11.02.18, 09:34
        Ten chłopak był byłym ministrantem, a niedawno przystąpił do bierzmowania.
        • nathasha Re: Wypisał się z religii.... 11.02.18, 09:40
          Ale nawet gdyby nie byl, jesli rodzina prosi, to naprawde nie godzi sie odmawiac. Przeciez po to jest wlasnie wspolnota Kosciola, na milosc boska, to nie jakas zamknieta sekta dla wybranych. I bardzo ladna postawa parafian
          • bohgdan Re: Wypisał się z religii.... 11.02.18, 10:01
            nathasha napisała:

> Ale nawet gdyby nie byl, jesli rodzina prosi, to naprawde nie godzi sie odmawia
            > c. Przeciez po to jest wlasnie wspolnota Kosciola, na milosc boska, to nie jaka
            > s zamknieta sekta dla wybranych. I bardzo ladna postawa parafian
            Skończyły się czasy nastawiania drugiego policzka.
            • mamma_2012 Re: Wypisał się z religii.... 11.02.18, 10:07
              Jak mogło się skończyć coś co się nigdy nie zaczęło?
            • nathasha Re: Wypisał się z religii.... 11.02.18, 10:25
              Aha, to Chrystus wprowadzil ograniczenia czasowe?
            • sumire Re: Wypisał się z religii.... 11.02.18, 10:56
              Pan Jezus ci to powiedział?
    • kropkacom Re: Wypisał się z religii.... 11.02.18, 09:42
      Swoją drogą to jasno pokazuje, że te lekcje religii powiązane są z wiarą. Wiem, że niektóre forumki próbowały tu przeforsować inną tezę. Jednak nadal chciałabym aby praktykujące katoliczki napisały coś o tym czy gdyby ich dziecko wypisały z religii oznaczałoby by to dla nich koniec wiary.
      • bohgdan Re: Wypisał się z religii.... 11.02.18, 09:56
        kropkacom napisała:

> Swoją drogą to jasno pokazuje, że te lekcje religii powiązane są z wiarą. Wiem,
        > że niektóre forumki próbowały tu przeforsować inną tezę. Jednak nadal chciałab
        > ym aby praktykujące katoliczki napisały coś o tym czy gdyby ich dziecko wypisał
        > y z religii oznaczałoby by to dla nich koniec wiary.
        >
        Nikt nikogo nie zmusza do chodzenia na religę i do wiary.Bóg rozliczy.Nie wymagajmy też by ksìądz z tego powodu był miły.Nie chodzil Bóg go zabral by mu to uświadomić.
        • kropkacom Re: Wypisał się z religii.... 11.02.18, 10:01
          Dla mnie to wszystko jedno, ale tamtej rodziny mi po ludzku żal. Nawet ksiądz z urażoną dumą powinien umieć się zachować przy takiej tragedii. Jednak im więcej osób będzie oglądało to oblicze KK tym dla ludzi lepiej. Zawsze potarzam, że w Polsce ateistów wychował KK i ma takich ateistów na jakich zasłużył.
          • bohgdan Re: Wypisał się z religii.... 11.02.18, 10:04
            kropkacom napisała:

> Dla mnie to wszystko jedno, ale tamtej rodziny mi po ludzku żal. Nawet ksiądz z
            > urażoną dumą powinien umieć się zachować przy takiej tragedii. Jednak im więce
            > j osób będzie oglądało to oblicze KK tym dla ludzi lepiej. Zawsze potarzam, że
            > w Polsce ateistów wychował KK i ma takich ateistów na jakich zasłużył.
            >
            Ateiści nie wojują z kościołem ,wiarą i katolikami .To małe niezrozumienie tematu.
            • kropkacom Re: Wypisał się z religii.... 11.02.18, 10:07
              Może w innych krajach, ale nie w Polsce. Powtórzę: w Polsce ateistów wychował KK i ma takich ateistów na jakich zasłużył. Poza tym ateista nie musi być idealniejszy niż wierzący. Bo niby dlaczego?
        • cosmetic.wipes [...] 11.02.18, 10:23
          Wiadomość została usunięta ze względu na złamanie prawa lub regulaminu.
        • nathasha Re: Wypisał się z religii.... 11.02.18, 10:27
          Chrystusa to zabili wlasnie tacy katecheci takze bylabym ostrozna z tym kto tu jest wierzacy
          • morekac Re: Wypisał się z religii.... 11.02.18, 12:59
            No, akurat zarówno boghdan, jak i niktmądry zaprezentowali takie typową polską wiarę: małostkowość, zawiść, brak sumienia, serca i współczucia. Jeśli tak ma wyglądać katolicyzm, to odmowa pochowania na katolickim cmentarzu czy w katolickim obrządku zaczyna być zaszczytem.
            • konsta-is-me Re: Wypisał się z religii.... 11.02.18, 16:09
              Nie bredz, ze to "typowo polska wiara"ok?
              To nawet nie jest kwestia wiary, tylko dorwania sie do wladzy i palma odbija.
              • nathasha Re: Wypisał się z religii.... 11.02.18, 16:38
                Nitkmadry dorwal sie do wladzy? A moze bohgdan?
                • konsta-is-me Re: Wypisał się z religii.... 12.02.18, 15:27
                  Nie wiesz, kto w naszym kraju jest u wladzy...?
              • morekac Re: Wypisał się z religii.... 12.02.18, 22:27
                Nie bredzę. Co który czy która deklaruje się jako "gorliwa wyzbawczyni KK" to właśnie to sobą reprezentuje: małostkowość, brak miłosierdzia, serca i współczucia w takich sytuacjach. Przykro mi, że tak jesteście odbierani.
        • triismegistos Re: Wypisał się z religii.... 11.02.18, 10:55
          Wincyj takich wypowiedzi, wincyj!
      • milka_milka Re: Wypisał się z religii.... 12.02.18, 00:07
        kropkacom napisała:

> Swoją drogą to jasno pokazuje, że te lekcje religii powiązane są z wiarą. Wiem,
        > że niektóre forumki próbowały tu przeforsować inną tezę. Jednak nadal chciałab
        > ym aby praktykujące katoliczki napisały coś o tym czy gdyby ich dziecko wypisał
        > y z religii oznaczałoby by to dla nich koniec wiary.
        >

Dla mnie nie. Jeśli doszłabym do wniosku , że katecheta jest idiotą i gada bzdury i na dodatek krzywdzi dziecko, zabrałabym z religii bez problemu. Wiara nie jest tożsama z uczęszczaniem w szkole na religię.
        • mamma_2012 Re: Wypisał się z religii.... 12.02.18, 00:22
          Problemy to byś miała, jakby Ci sakrament jakiś był potrzebny. Zrozumienia u księdza mogłabyś nie znaleźć.
          Miejscowość, gdzie to się wydarzyło to wioska. W takich miejscach decyzji o wypisaniu z religii nie podejmuje się łatwo, jeśli decyduje się na to więcej osób, to coś musi być na rzeczy.
          • milka_milka Re: Wypisał się z religii.... 12.02.18, 07:02
            Nie miałam. Musiałam iść na nauki przed ślubem, bo nie miałam obecny z religii na świadectwie z LO i tyle. Do bierzmowania też przygotowywałam się indywidualnie, ksiądz pytał czemu nie chodzę w szkole na religię, zgodnie z prawdą powiiedziałam, że katechetka jest idiotką. Problemów nie miałam.
            • mamma_2012 Re: Wypisał się z religii.... 12.02.18, 07:20
              Gdyby chodziło o bierzmowanie w obliczu pochówku nie miałabyś szansy wytłumaczyć dlaczego nie chodziłaś na religię. Podobnie z przyjmowaniem kolędy, można chodzić do kościoła, spowiedzi, a jeśli masz księdza za idiotę i nie chcesz go wpuszczać do domu to wszystko może przekreślić, papiery mogą okazać się ważniejsze.
              • milka_milka Re: Wypisał się z religii.... 12.02.18, 07:38
                Tu masz rację, generalnie wszystko zależy w takiej sytuacji od księdza, a jeśli on jest idiotą, to ciężka sprawa.
    • triismegistos Re: Wypisał się z religii.... 11.02.18, 10:41
      I ten ksiądz tak ulgowo opuścił uroczystość? Nie wywieźli go na taczkach z gnojem?
      • olikol Re: Wypisał się z religii.... 12.02.18, 00:00
        ee...z koścoła to raczej on mógł ich wywalić...
    • leyre2 Re: Wypisał się z religii.... 11.02.18, 10:56
      Żyjąc nie miał nic wspólnego z Kościołem a po śmierci na siłę robi mu się katolicki pogrzeb i dziwi się jeszcze, że ksiądz ma jakieś ale.....

chyba mial skoro wypisal sie. A ksiadz nie powinien robic tego rodzaju uwag na pogrzebie. Jesli mial watpliwosci czy prowadzic pogrzeb to piwinien byl to wyrazic w rozmowie z rodzicami kiedys pogrzeb organizowano. Ksiadz zachowal sie bardzo niestosownie, na usluge sie zgodzil, oplaty przyjal a potem jeszcze moralizowal.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka