Dodaj do ulubionych

Maski przeciwsmogowe

11.02.18, 18:28
Zakładam wątek bo nie znalazłam informacji w archiwum. Jak wiadomo ematka zna się na wszystkim więc może doradzi w kwestii ochrony przed smogiem. Chciałabym kupić maskę w ktorej można biegać ale taką ktora faktycznie chroni przed smogiem pm2.5. Doradzicie?
Obserwuj wątek
    • cosmetic.wipes Re: Maski przeciwsmogowe 11.02.18, 18:30
      Respro Cinqro.
      Ale trzeba się przyzwyczaić, bo na początku czuc ograniczenie powietrza.
      • szynka.zbozowa Re: Maski przeciwsmogowe 11.02.18, 18:39
        No ale jeśli da się w tym biegać to mi życie uratuje smile Ostatnio sprawdzam na bieżąco przekroczenia w Poznaniu i już od 8 dni nie wyszłam biegać bo ponad 300-400% sad Bez maski całkiem skapcanieje. Dzięki!
        • taki-sobie-nick Re: Maski przeciwsmogowe 11.02.18, 22:04
          szynka.zbozowa napisał(a):

> No ale jeśli da się w tym biegać to mi życie uratuje smile Ostatnio sprawdzam na b
          > ieżąco przekroczenia w Poznaniu i już od 8 dni nie wyszłam biegać bo ponad 300-
          > 400% sad

Dołączacie? Nie róbcie tego, opanujcie smog!

A koniecznie musisz biegać? Nie da się robić czegoś innego?
        • ira_08 Re: Maski przeciwsmogowe 12.02.18, 10:11
          Respro Techno - da sie biegac 😉
    • stephanie.plum Re: Maski przeciwsmogowe 11.02.18, 18:37
      do licha.
      kilka lat temu oglądałam jakiś serial "postapokaliptyczny", gdzie z powodu degradacji środowiska trzeba było nosić maski, i myślałam, jak to dobrze, że to tylko film.

nie będę niczego na pysku nosić, i koniec. nie, nie, nie i nie.

(przepraszam, wiem, że to nie na temat, i że nie pomogłam).
      • szynka.zbozowa Re: Maski przeciwsmogowe 11.02.18, 18:40
        Wiesz, ja mam takie smutne wrażenie że to tylko kwestia czasu...
        • stephanie.plum Re: Maski przeciwsmogowe 11.02.18, 18:46
          podobno do wszystkiego można się przyzwyczaić. więc i do maski też (brrr)

jak się zacznę dusić, inaczej zaśpiewam, i potulnie maskę włożę, choć dziś sobie tego nie wyobrażam.
        • simply_z Re: Maski przeciwsmogowe 11.02.18, 22:20
          guzik ci ta maska da. Smog i zanieczyszczenie i tak przenika wszystko, jest nawet obecne w twoim mieszkaniu. Dopóki nie będzie rozsądnej polityki dotyczącej planowania przestrzennego w tym kraju, dopóki ludzie będą tak palić syfem w piecach, to tak się będzie działo.
          I żadne durne maski tu nie pomogą.
          • taki-sobie-nick Re: Maski przeciwsmogowe 11.02.18, 22:22
            simply_z napisała:

> guzik ci ta maska da. Smog i zanieczyszczenie i tak przenika wszystko, jest naw
            > et obecne w twoim mieszkaniu. Dopóki nie będzie rozsądnej polityki dotyczącej p
            > lanowania przestrzennego w tym kraju, dopóki ludzie będą tak palić syfem w piec
            > ach

bo samochodziki to czysty tlen produkują, przemysł też tongue_out

pieca nie posiadam, mam centralne i nie odpowiadam za działania elektrowni
      • bialeem Re: Maski przeciwsmogowe 11.02.18, 23:53
        Serio myślisz, że za komuny jak się realnie paliło wszystkim wszędzie i było 3x więcej pieców zamiast CO, to było lepiej? Czujników nie było - o tyle było lepiej.
        • olikol Re: Maski przeciwsmogowe 12.02.18, 00:05
          i tylu plastików i nasączonych chemią odpadów nie było
        • taki-sobie-nick Re: Maski przeciwsmogowe 12.02.18, 00:08
          bialeem napisał:

> Serio myślisz, że za komuny jak się realnie paliło wszystkim wszędzie i było 3x
          > więcej pieców zamiast CO, to było lepiej?

A tego to nie wiem, bo jestem z Warszawy i u nas jest budynków z piecami mało z tej prozaicznej przyczyny, że je zburzyli Niemcy. Nowe budowano już z centralnym.

Obecnie 60% naszego smogu to komunikacja. Celowo piszę "naszego", bo w różnych miastach są różne przyczyny smogu.
          • bialeem Re: Maski przeciwsmogowe 12.02.18, 09:57
            Miasta ulegają tzw inwersji cieplnej. Betonowe powierzchnie wieczorem oddają ciepło co powoduje napływanie mas powietrza z okolic, które już ogrzewane CO nie są (Warszawa, to nie tylko śródmieście). Jest to min przyczyna większego stężenia pyłków wiosną i latem. Z tego co ostatnio czytałam % zanieczyszczenie spalinami w Warszawie (mierzone w dzień przy głównych arteriach) wynosiło 40-50%. Latem zapylenie powietrza nawet nie zbliża się do granicy normy.
          • lauren6 Re: Maski przeciwsmogowe 12.02.18, 10:03
            Bzdura. Komunikacja odpowiada za max 10% zanieczyszczeń.
          • bialeem Re: Maski przeciwsmogowe 12.02.18, 10:07
            Żeby nie było, że niepoparte dane: powietrze.gios.gov.pl/pjp/archives
            Spójrz sobie o której i kiedy zapylenie jest największe.
    • romans_petitem Re: Maski przeciwsmogowe 11.02.18, 18:49
      Ja kupowałam w dragonmask, mieli też maski w wersji sportowej.
    • catroux Re: Maski przeciwsmogowe 11.02.18, 19:02
      Słyszałam dziś, że UOKIK przeprowadził test skuteczności różnych masek i materiały są dostępne na ich stronie. Może warto zajrzeć.
      • zonda-m Re: Maski przeciwsmogowe 11.02.18, 19:13
        www.tokfm.pl/Tokfm/7,103085,22960676,maski-antysmogowe-pod-lupa-uokik-dwa-modele-to-strata-pieniedzy.html tu omawiają wyniki chyba tych testów
        • olikol Re: Maski przeciwsmogowe 11.02.18, 21:55
          uokik.gov.pl/aktualnosci.php?news_id=13984
          • bi_scotti Re: Maski przeciwsmogowe 12.02.18, 00:27
            Myslam, ze bedzie watek o planowanej podrozy do Chin albo Indii, albo Nepalu ... A tu Poznan sad Can't believe it, eh ... uncertain Podzielam wpis powyzej - tez nienawidze niczego na twarzy i diabli mnie brali w wymienionych wyzej krajach gdy noszenie masek was recommended - nie urodzilam sie na bycie niqabi woman! Wspolczuje powietrza w Poznaniu, nie wyobrazam sobie biegania w masce. So sorry! Cheers.
    • lauren6 Re: Maski przeciwsmogowe 12.02.18, 10:07
      Pół biedy jeśli nie nosisz okularów. Jeśli nosisz to zapomnij o masce, a tym bardziej o bieganiu w masce. Ja mam droższy model sportowy: przy powolnym spacerze się sprawdza, ale jak ide szybciej i szybciej oddycham to całe okulary mam zaparowane.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka