Dodaj do ulubionych

RÓŻA- co robić?

18.02.18, 13:41
Pisałam o niskim żelazie u mnie, okazało się, że było to wywołane stanem zapalnym nogi, którego nabawiłam się w zeszłym tygodniu-zaczerwienienie, ból przy dotyku, CRP 307, żelazo 7, 6 d-dimery8, 5. Lekarz gdy w ten piątek weszłam do gabinetu(w lecznicy w której robiłam badania wyniki mają w systemie) powiedział że to prawdopodobnie róża i jak CRP się nie poprawi to do szpitala i penicylina. Z przezorności jeszcze tego samego dnia przed pójściem do niego powtórzyłam wyniki w laboratorium i wyniki diametralnie inne-CRP 5, 65-zawsze miałam podwyższone lekko, taka już moja uroda chyba, D-dimery 0, 2, żelazo wciąż niewysokie-49,1, ale w normie. Szpitala udało się uniknąć, jednak kończyna dalej bolesna przy chodzeniu i opuchnięta choć nie tak zaczerwieniona. Doradzicie coś?
Obserwuj wątek
    • zla.m Re: RÓŻA- co robić? 18.02.18, 13:58
      Radzę: POROZMAWIAJ Z DOKTOREM.
    • ruczki_dwie Re: RÓŻA- co robić? 18.02.18, 14:31
      Moja babcia zmarła na różę w latach 60. ubiegłego wieku sad. Tak więc doradziłabym pogłębienie diagnostyki:
      www.medonet.pl/zdrowie/zdrowie-dla-kazdego,czerwona-choroba,artykul,1677887.html
    • rozamund Re: RÓŻA- co robić? 18.02.18, 16:02
      Zastanów się, czy nie masz innego źródła infekcji, np. przerośniętych migdałków albo zęba w stanie zapalnym. Ja miałam różę kilka razy, do momentu, kiedy wreszcie usunęłam migdałki. Leczono mnie antybiotykiem, ale nigdy nie byłam z tym w szpitalu.
    • mdro Re: RÓŻA- co robić? 18.02.18, 16:05
      Antybiotyk jaki dostałaś? Gorączka jaka?

Jeśli lekarz nie dał Ci antybiotyku, i to w solidnej dawce przy zdiagnozowaniu róży, to konował, nie lekarz. I bez szpitala da się obyć bez problemu.
      • miraflores5 Re: RÓŻA- co robić? 18.02.18, 16:19
        Dostałam Dalacin, gorączka 40.
        • miraflores5 Re: RÓŻA- co robić? 18.02.18, 16:24
          Poza Dalacinem Dicloberl, DeXilant(chirurg naczyniowy, u którego robiłam Dopplera celem wykluczenia zakrzepicy) i Dicoflor. Lekarz był bardzo ukontentowany że udało się trafić z antybiotykiem i "zbić " te wyniki
          • mdro Re: RÓŻA- co robić? 18.02.18, 16:36
            Aha, antybiotyk powinnaś brać przez dwa tygodnie (co najmniej). I oprócz probiotyku doustnego z własnego doświadczenia sugerowałabym jakiś Iladian direct czy coś w tym rodzaju wink.
        • mdro Re: RÓŻA- co robić? 18.02.18, 16:30
          Dalacin jest OK, powinien pomóc szybko. Nogę staja się trzymać wysoko. Opuchlizna i zaczerwienienie może schodzić do dwóch tygodni, gorączka powinna przejść po 2-3 dniach.
          • mdro Re: RÓŻA- co robić? 18.02.18, 16:34
            A ten DeXilant to chyba nie w związku z różą? Bo to na reflux jest.
            • miraflores5 Re: RÓŻA- co robić? 22.02.18, 22:50
              A więc wczoraj skontrolowałam CRP i znowu podskoczyło do 68,5 zrobiłam też test ASO- wynik298 czyli paciorkowiec jest. Wszystko wskazuje jednak na różę. Dostałam drugi antybiotyk(Augumentin) jeśli CRP się nie unormuje - niestety szpital i leczenie najprawdopodobniej penicyliną, czego się cholernie boję
              • dziennik-niecodziennik Re: RÓŻA- co robić? 23.02.18, 09:01
                A czego tu sie bac?...
              • mdro Re: RÓŻA- co robić? 23.02.18, 10:14
                Augmentin SR przy róży też jest często stosowany, zwłaszcza jeśli pojedynczy lek nie działa dobrze. Przy pierwszym zachorowaniu u mnie dopiero trzeci antybiotyk dobrze zadziałał, i to był właśnie Augmentin (ale lekarka zaczynała jeszcze od jakichś innych, chyba jakaś amoksycylina bez dodatków to była). A masz przepisane dawkowanie w dawce większej niż standardowa? A jak się w ogóle czujesz ogólnie? Mocno masz tę nogę spuchniętą i zaczerwienioną? Stopa, łydka?

Ja też się przed szpitalem zapierałam zadnimi nogami i się udało wink, ale tam mogą zastosować bardziej skuteczne leczenie i pewnie uwiną się z leczeniem w kilka dni, więc nie przesadzaj z paniką wink.
                • miraflores5 Re: RÓŻA- co robić? 23.02.18, 10:42
                  Noga puchnie mi od lat, nie będę się rozpisywać czemu. Zaczerwienienie jakby mniejsze, ale opuchlizna w kostce tragiczna. Tak, objęło to stopę oraz łydkę, boję się że stracę tą nogę. Czemu boję się szpitala-wiadomo-syf, bakterie, w dodatku ta penicylina-jest ryzyko wstrząsu
                  • dziennik-niecodziennik Re: RÓŻA- co robić? 23.02.18, 11:47
                    Ryzyko jest jak jestes uczulona. Jak nie jestes, to nie ma. Poza tym bedziesz w szpitalu - lekarze pod reka, pielegniarki, zestawy amtywstrzasowe - odratuja Cie.
                    Chyba ze wolisz stracic te noge, no to bój sie dalej...
                  • mdro Re: RÓŻA- co robić? 23.02.18, 12:49
                    Nic nie stracisz, to nie gangrena. Diagnozę masz prawidłową (nie wszyscy lekarze rozpoznają), najwyżej będziesz z tego dłużej wychodziła, ja za pierwszym razem się wygrzebywałam przez ponad miesiąc, niedawno też mnie ostro dopadło (mam niestety nawroty i przy byle skaleczeniu może być problem). Jeśli zaczerwienienie schodzi, to znaczy, że jest poprawa. W razie czego szpital też dla ludzi.

Obrzęki limfatyczne? To niestety się często z różą wiąże sad. Jeśli tak, to po chorobie wymuś na lekarzu przepisanie antybiotyku (tego, który poskutkował) na zapas, przy nawrotach kluczowe jest jak najszybsze wzięcie antybiotyku (tzn. wysoka gorączka + zaczerwienienie nogi -> antybiotyk).
                    • miraflores5 Re: RÓŻA- co robić? 26.04.18, 23:46
                      No więc dzisiaj byłam na kontroli u ortopedy-na przełomie lutego i marca miesiąc na Augumentinie CRP miesiąc temu-10, 46, ASO-295 3 dni temu-10, 08,-ale zawsze CRP mam lekko podwyższone, chyba taki mój urok ASO-267, ale to bakteria, więc może spadać nawet pół roku. Noga bardzo bolesna przy chodzeniu, ale to efekt tej deformacji, o której pisałam no i będę musiała się operować na jesien jakoś jak ta bakteria zniknie(ale to wiedziałam już dawno) bo może być potem nieciekawie. Ale jeśli chodzi o różę udało się uniknąć szpitala.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka