Dodaj do ulubionych

Apartament na lato

02.03.18, 19:54
Jak powinien wyglądać? Jakie oczekiwania spełniać waszym zdaniem? Co poza miejscem wpada wam w oko przy przeglądaniu ofert?
Obserwuj wątek
    • 89mumin Re: Apartament na lato 02.03.18, 19:59
      Jeśli chodzi o wyjazd wakacyjny, to ja nie jestem wymagająca - wystarczy mi lokalizacja + schludność + własna łazienka + balkon / taras / ogród, w którym można zjeść śniadanie lub napić się kawy, resztę dnia spędzam poza 'apartamentem'.
    • widosna Re: Apartament na lato 02.03.18, 20:03
      Dla mnie musi byc jasno, czysto. Powinna byc zmywarka I wystarczajaca ilosc naczyn abym nie musiala myc co chwile 4 widelcow I nozy. Fajnie by bylo aby byla mala pralka. Musi byc stol abysmy nie jedli posilkow z talerzami na kolanach. Oraz miejsce do suszenia recznikow itp- jakas suszarka na balkonie. Ogrodu moze nie byc ale balkon tak.
      • annpierle Re: Apartament na lato 02.03.18, 20:16
        Dla nas kryterium jest minimum 3 pokoje (2 sypialnie i pokoj dzienny); pralka, balkon, mikrofala. Plus to co już wymienione wyżej.
    • jeziorowa Re: Apartament na lato 02.03.18, 20:11
      Po pierwsze lokalizacja, czyli jeśli nad wodą to blisko linii brzegowej (nie wchodzi w grę „jedynie 500 metrów”), jeśli w górach to blisko szlaków, jeśli miasto to starówka lub inna naprawdę atrakcyjna lokalizacja (nie ma mowy o „tylko 15 minut do centrum”). Po drugie metraż. Jest nas 5-cioro (2+3), więc 50m2 to absolutne minimum. Po trzecie łóżka: oddzielne sypialnie dla dorosłych i dzieci, łóżko małżeńskie minimum 160 cm szerokie (chociaż 180-200 cm zdecydowanie miłej widziane), nie uznaję za łóżka wszelkich wersalek, rozkładanych sof itd. Po czwarte wyposażenie w potrzebne sprzęty, naczynia, ręczniki, ekspres do kawy itd. Sprawy typu czystość czy minimalny kontakt z właścicielem ograniczony do przekazania kluczy to dla mnie oczywistość.
      • 89mumin Re: Apartament na lato 02.03.18, 20:20
        jeziorowa napisała:

> Sprawy typu czystość czy minimalny kontakt z właścicielem ograniczony do przek
        > azania kluczy to dla mnie oczywistość.

O, to ja mam odwrotnie - bardzo sobie cenię kontaktowych właścicieli, zwłaszcza jeśli jadę w jakieś miejsce pierwszy raz albo mam bardzo mało czasu na poznanie miejsca, bo za chwilę jadę dalej. Traktuję ich jako podstawowe źródło wiedzy o danym miejscu, zabytkach, atrakcjach, pseudo-atrakcjach, knajpach itd. Z paroma właścicielami się nawet zaprzyjaźniłam i się czasem odwiedzamy smile
        • jeziorowa Re: Apartament na lato 02.03.18, 20:24
          Ja za takie źródło uznaję net😀. Czytam kilkanaście blogów podróżników, którzy mają podobne do mojego zapatrywania dotyczące zwiedzania/poznawania nowych miejsc i inspiruję się ich doświadczeniami.
          • 89mumin Re: Apartament na lato 02.03.18, 20:32
            Ja też czytam, ale już nie raz i nie dwa odbiłam się od drzwi zlikwidowanej knajpy albo polazłam do muzeum w godzinie największych kolejek. Podróżnicy mają wiedzę nabytą podczas podróży, przez co nie mają pełnego spektrum informacji, a często też mają małe porównanie.
            • jeziorowa Re: Apartament na lato 02.03.18, 20:38
              89mumin, ja pisałam o blogach podróżniczych (m.in.pełnych informacji praktycznych typu kiedy są kolejki, jakie gdzie są zniżki i w którym sklepie taniej) a nie o turystycznych typu „wyjechaliśmy na all gdzieśtam i wykupiliśmy 3 wycieczki fakultatywne, na których...
              • 89mumin Re: Apartament na lato 02.03.18, 20:44
                Ja też smile wystarczy, że ktoś był w tej podróży pół roku temu i już może mieć nieaktualne info. Fakt, że właściciele też są różni, nie każdy ma ochotę na kontakt, nie każdy ma wiedzę o swoim mieście, a część to w ogóle nie z tego miasta, więc nie zawsze się to sprawdza. Ale jak się trafi zaangażowany, to jego wiedza jest co najmniej uzupełnieniem wiedzy podróżników, jeśli nie podstawą całej wycieczki.
    • pani-noc Re: Apartament na lato 02.03.18, 20:31
      Osobna sypialnia, internet, łazienka, pralka, kuchenka mikrofalowa, większa szafa do wypakowania ubrań.
    • heca7 Re: Apartament na lato 02.03.18, 20:31
      Lokalizacja, duży balkon lub duży taras, widok z okien. Oprócz tego wyposażenie kuchni, zmywarka, meble nie będące zbieraniną gratów po rodzinie. Porządne łóżka i pościel normalna a nie kora. Czyste ściany, jakieś dobrane umeblowanie, łazienka nie przypominająca rzeźni nr 5, bez grzyba i przedpotopowych spłuczek. Tv płaskie a nie sanyo 20- letnie wink Wi-fi no i parking.
    • jollyvonne Re: Apartament na lato 02.03.18, 20:41
      Wielkosc dobieram do ilosci osob, wiec trudno to okreslic jako oczekiwanie.
      Polozenie - w zaleznosci od tego w jakim celu jade, ma byc blisko do tego, na czym mi zalezy.
      Parking, lub stale wyznaczone miejsce parkingowe - do apartamentow najczesciej jade autem, chce je miec gdzie zaparkowac. Jesli to centrum lub Stare miasto w jakims duzym miescie, to zadowoli mnie adres niezbyt daleko polozonego parkingu strzezonego, gdzie moge auto zostawic na czas pobytu.
      Pralka - wybierajac apartament mam czesto na mysli mozliwosc zrobienia prania w cenie "niehotelowej".
      Musi byc internet, mile widziany telewizor, zelazko, mikrofala, koniecznie wystarczajaca ilosc recznikow i utensliow kuchennych.
      Wole prysznic niz wanne, obejde sie bez bidetu.
      Miejsce do jedzenia i miejsce do wypoczynku, jesli jakas sofa ma byc uzywana jako miejsce do spania, to punkty ujemne za brak miejsca do przebywania w dzien (szarpanie sie z taka sofa dwa razy dziennie to nie jest moj plan na walacje).
    • kurt.wallander Re: Apartament na lato 02.03.18, 20:51
      2 sypialnie i pokój dzienny z aneksem kuchennym i stołem na 5 osób (i odpowiednią liczbą krzeseł)
      Odpowiednia liczba normalnych łóżek do spania, nie rozkładanych sof
      ogólny wystrój (czysto, niezagracone)
      odpowiednia ilość miejsca na rozpakowanie swoich rzeczy, jakieś półki, stoliki w części dziennej do rozłożenia książek, gier
      Dodatkowym plusem są półki w łazience, żeby sie rozlozyć z wszystkimi kosmetykami
      oczywiście lokalizacja
      cena
      internet
      • jeziorowa Re: Apartament na lato 02.03.18, 20:58
        Jesteś kolejną osobą, która napisała o internecie. Zdziwiło mnie to. Sądziłam, że w Europie w apartamentach na wynajem jest to już oczywistość typu „dostęp do bieżącej wody”😀
        • kennaa Re: Apartament na lato 02.03.18, 21:08
          Z tym internetem to różnie bywa...
          A co apartament skreśla natychmiast w waszym odczuciu?
          Osobiście rezygnuję, gdy słyszę o wykładzinie podłogowej i zabudowanych do podłogi łóżkach - skaza alergika. Z tego też powodu nie toleruję grubych zasłon.
          • kurt.wallander Re: Apartament na lato 02.03.18, 21:17
            kennaa napisała:

> Z tym internetem to różnie bywa...
            > A co apartament skreśla natychmiast w waszym odczuciu?
            > Osobiście rezygnuję, gdy słyszę o wykładzinie podłogowej i zabudowanych do podł
            > ogi łóżkach - skaza alergika. Z tego też powodu nie toleruję grubych zasłon.

Jak widzę brzydką, zapuszczoną łazienkę na zdjęciach, to rezygnuję. No i brak elementów wymienionych przeze mnie wyżej jako pożądane.
          • 89mumin Re: Apartament na lato 02.03.18, 21:29
            Słaba lokalizacja, brak schludności, brak ogrzewania, jeśli jest ryzyko, ze temperatura w dzień będzie spadać poniżej 20 stopni (chociaż farelkę muszę mieć, inaczej urlop zmarnowany)
        • kurt.wallander Re: Apartament na lato 02.03.18, 21:16
          jeziorowa napisała:

> Jesteś kolejną osobą, która napisała o internecie. Zdziwiło mnie to. Sądziłam,
          > że w Europie w apartamentach na wynajem jest to już oczywistość typu „dostęp do
          > bieżącej wody”😀

no różnie to bywa. Ze dwa lata temu bylismy w Bieszczadach, nie dośc że nie było internetu, to telefony komórkowe też nie działały....

• jeziorowa Re: Apartament na lato 02.03.18, 21:29
            Ale w apartamencie na wynajem?😱 Bo w tzw. kwaterach to wiadomo, różnie bywa....
            • 89mumin Re: Apartament na lato 02.03.18, 21:37
              ja ostatnio wynajmowałam dom prawie na końcu włoskiego buta, wifi tam nie docierało wink łapałam coś tam na komórce, jak było trzeba, ale ja w wakacje raczej się staram od neta odpiąć.
            • kurt.wallander Re: Apartament na lato 02.03.18, 22:12
              jeziorowa napisała:

> Ale w apartamencie na wynajem?😱 Bo w tzw. kwaterach to wiadomo, różnie bywa...
              > .
              Cały domek.
    • despe Re: Apartament na lato 02.03.18, 21:03
      Powinien mieć 2 osobne sypialnie plus część dzienną z aneksem kuchennym. Balkon lub taras, osobny i osłonięty od innych balkonow, z suszarką na pranie. Powinien mieć stół, podstawowe naczynia, łóżka nie będące rozkladanymi sofami. W oknach moskitiery, mogą być zwykle siatki, aby chroniły przed robalami. Zero wazonikow/obrazkow/obrusikow/dekoracji.
    • inguszetia_2006 Re: Apartament na lato 02.03.18, 21:04
      Witam
      A co? Szykujesz artykuł do działu turystyka?wink
      Pzdr.
      Ing
      • kennaa Re: Apartament na lato 02.03.18, 21:08
        Nie, po prostu jestem ciekawa.
    • madameblanka Re: Apartament na lato 02.03.18, 21:27
      może ja napiszę to co apartament dyskwalifikuje. Mianowicie meble pamiętające czasy Gierka, mała łazieneczka z obleśną wysłużoną zasłoną, telewizor podwieszony pod sufitem bo po co kupić komodę/stolik i wydać kolejne parę stów, kuchnia bez żadnego wyposażenia z wyliczonymi talerzami/sztućcami (nieraz wisi kartka ile czego jest), no i to rozciąganie zdjęć żeby dodać objętości/powierzchni. No i brak internetu. Od razu z takich ogłoszeń wychodzę.
    • stara-a-naiwna Re: Apartament na lato 02.03.18, 22:19
      ja nie lube tandety ogólnej - jeśli wszystko bije paździerzem po oczach albo wygląda jak skansem to wiem, ze miejsce nie jest dla mnie.
      Wole wtedy namiot.

I wolę nawet meble używane czy starsze ale lepszej jakości.
      I chociaz nie jestem fanką ikei to mimo wszystko na wakacjach wole ikea od bodzia czy najtańszego no name z płyty wióowej.

i to co pisano wczesniej - jasno, przestronnie, zaaranżowane z pomysłem (bo wiadomo że zazwyczaj sa to małe mieszkania / pomieszczenia), wpełni wyposażona kuchnia.
    • domowapani Re: Apartament na lato 02.03.18, 22:38
      Bliskość morza / jeziora / gór.
      Widok (na to co wymienilam).
      Wystrój wnętrza - żadnych dywanów, wykładzin. Neutralne kolory, ale raczej szarości niz beż.
      Zmywarka, płyta do gotowania, pralka.
      Czystość.
      Parking.
    • kondolyza Re: Apartament na lato 03.03.18, 12:25
      gdy ja szukam to mam te same stałe filtry włączone:
      - 2 sypialnie +living
      - taras
      - widok absolutnie koniecznie! nie alceptuje widokow bocznych, musi byc na panorame gor/na jezioro/na morze. bez tego odpada
      - klimatyzacja
      - pralka
      - w pelni wyposazona kuchnia jest w zasadzie zawsze
      - czysty, jasny, hotelowy standard poscieli i recznikow (biel od magla a nie jakies kolorowe z lat ‚90)
      - latem basen ostatnio zaznaczam i udaje sie znaleźć
      - jesli na zime na narty to plus narciarnia z suszarkami i brak podjazdow pod gorki zeby nie musiala sie z lancuchami motac za kazdym razem zjezdzajac z szosy glownej
    • agnieszka_kak Re: Apartament na lato 03.03.18, 12:58
      Lokalizacja, cena, czysto, najlepiej dość nowe meble (a nie żadne meblościanki) , pralka, ogrzewanie. To ostatnie po tym gdy pojechałam w maju do Chorwacji, było bardzo zimno, okazało się że w większości mieszkań na wynajem nie ma grzejników.

Mnie to wystarczy. Nie przyszło mi do głowy patrzeć na szerokość łóżka, kolor ręczników czy materiał z którego wykonana jest pościel. Wynajmuje mieszkanie na 1-2dni i jadę dalej. Wolę hotel, ale czasami chce zrobić pranie i wtedy bierzemy mieszkanie. Nie patrzę na widok, bo nie przesiadujemy w tym mieszkaniu nigdy. Nie razi mnie rozkładana sofa, bo 15 lat spałam na narożniku (wbrew opiniom forumek, że nastolatki nie ściela lozek- codziennie go składałam).
      • aqua48 Re: Apartament na lato 03.03.18, 13:13
        Musi być na tyle blisko morza, żeby można było podskoczyć z plaży po zimne piwo smile Poza tym musi być czyste, wygodne i z regulowaną klimatyzacją, Wymagana też mała kuchenka z płytą grzejną, czajnikiem i lodówką. Dobrze jeśli w tym samym budynku lub obok można zamówić dobre śniadania albo jeśli bliziutko jest piekarnia z miejscowymi specjałami. Łóżko duże, szafa pojemna. Wystrój minimalistyczny bez intensywnych kolorów ani rozpraszających uwagę ozdób. No i ma być cisza. Żadnych deptaków, hałaśliwych ulic, krzyczących turystów, czy świętujących nocami tubylców.
        W Madrycie mieliśmy apartament w którym lampka nocna miała czerwony abażur, nie dało się przy tym świetle czytać wieczorem, ale położenie było super - prawie przy Puerta del Sol, a zadziwiająco ciche...
    • volta2 Re: Apartament na lato 03.03.18, 14:16
      ja mam oczekiwania co do ceny
      jeśli mi odpowiada lokalizacja i cena to do niej naginam standardy.
      jak decyduję się na drogi obiekt to wymagam od niego więcej a czasami muszę mieć tanio i wtedy nie przeszkadza mi łózko piętrowe, rozkładany fotel do spania czy niezbyt higieniczna łazienka

luksusy mam w domu na co dzień, tydzień w warunkach nawet namiotowych to pikuś, więc i apartament może być różny.
      najczęściej i tak wracam do tych samych miejsc, łapię wtedy te same apartamenty i cieszę się na powrót w znane miejsce bez żadnych niespodzianek.

przestrzeń przy dorastających nastolatkach nie ma większego znaczenia, po powrocie do apartamentu walą się na swoje prycze i odpalają komórki/laptopy/książki, i wystarczy, to już nie te czasy że trzeba było mieć przestrzeń by dzieci nie ukisić.
      ale i 100 metrowe apartamenty umiemy oczywiście wykorzystać odpwiednio, choć wtedy trzeba się nalataćsmile
    • slonko1335 Re: Apartament na lato 03.03.18, 14:20
      To zależy jakiego typu to wyjazd i gdzie. Na pewno musi być czysto, porządne łózka, żadnych rozkładanych kanap, sof itp wynalazków(no chyba że dosiedzenia oczywiście ale nie jako miejsca do spania) i dwa oddzielne pomieszczenia przynajmniej a najlepiej dwie sypialnie.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka