kennaa 02.03.18, 19:54 Jak powinien wyglądać? Jakie oczekiwania spełniać waszym zdaniem? Co poza miejscem wpada wam w oko przy przeglądaniu ofert? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
89mumin Re: Apartament na lato 02.03.18, 19:59 Jeśli chodzi o wyjazd wakacyjny, to ja nie jestem wymagająca - wystarczy mi lokalizacja + schludność + własna łazienka + balkon / taras / ogród, w którym można zjeść śniadanie lub napić się kawy, resztę dnia spędzam poza 'apartamentem'. Odpowiedz Link Zgłoś
widosna Re: Apartament na lato 02.03.18, 20:03 Dla mnie musi byc jasno, czysto. Powinna byc zmywarka I wystarczajaca ilosc naczyn abym nie musiala myc co chwile 4 widelcow I nozy. Fajnie by bylo aby byla mala pralka. Musi byc stol abysmy nie jedli posilkow z talerzami na kolanach. Oraz miejsce do suszenia recznikow itp- jakas suszarka na balkonie. Ogrodu moze nie byc ale balkon tak. Odpowiedz Link Zgłoś
annpierle Re: Apartament na lato 02.03.18, 20:16 Dla nas kryterium jest minimum 3 pokoje (2 sypialnie i pokoj dzienny); pralka, balkon, mikrofala. Plus to co już wymienione wyżej. Odpowiedz Link Zgłoś
jeziorowa Re: Apartament na lato 02.03.18, 20:11 Po pierwsze lokalizacja, czyli jeśli nad wodą to blisko linii brzegowej (nie wchodzi w grę „jedynie 500 metrów”), jeśli w górach to blisko szlaków, jeśli miasto to starówka lub inna naprawdę atrakcyjna lokalizacja (nie ma mowy o „tylko 15 minut do centrum”). Po drugie metraż. Jest nas 5-cioro (2+3), więc 50m2 to absolutne minimum. Po trzecie łóżka: oddzielne sypialnie dla dorosłych i dzieci, łóżko małżeńskie minimum 160 cm szerokie (chociaż 180-200 cm zdecydowanie miłej widziane), nie uznaję za łóżka wszelkich wersalek, rozkładanych sof itd. Po czwarte wyposażenie w potrzebne sprzęty, naczynia, ręczniki, ekspres do kawy itd. Sprawy typu czystość czy minimalny kontakt z właścicielem ograniczony do przekazania kluczy to dla mnie oczywistość. Odpowiedz Link Zgłoś
89mumin Re: Apartament na lato 02.03.18, 20:20 jeziorowa napisała: > Sprawy typu czystość czy minimalny kontakt z właścicielem ograniczony do przek > azania kluczy to dla mnie oczywistość. O, to ja mam odwrotnie - bardzo sobie cenię kontaktowych właścicieli, zwłaszcza jeśli jadę w jakieś miejsce pierwszy raz albo mam bardzo mało czasu na poznanie miejsca, bo za chwilę jadę dalej. Traktuję ich jako podstawowe źródło wiedzy o danym miejscu, zabytkach, atrakcjach, pseudo-atrakcjach, knajpach itd. Z paroma właścicielami się nawet zaprzyjaźniłam i się czasem odwiedzamy Odpowiedz Link Zgłoś
jeziorowa Re: Apartament na lato 02.03.18, 20:24 Ja za takie źródło uznaję net😀. Czytam kilkanaście blogów podróżników, którzy mają podobne do mojego zapatrywania dotyczące zwiedzania/poznawania nowych miejsc i inspiruję się ich doświadczeniami. Odpowiedz Link Zgłoś
89mumin Re: Apartament na lato 02.03.18, 20:32 Ja też czytam, ale już nie raz i nie dwa odbiłam się od drzwi zlikwidowanej knajpy albo polazłam do muzeum w godzinie największych kolejek. Podróżnicy mają wiedzę nabytą podczas podróży, przez co nie mają pełnego spektrum informacji, a często też mają małe porównanie. Odpowiedz Link Zgłoś
jeziorowa Re: Apartament na lato 02.03.18, 20:38 89mumin, ja pisałam o blogach podróżniczych (m.in.pełnych informacji praktycznych typu kiedy są kolejki, jakie gdzie są zniżki i w którym sklepie taniej) a nie o turystycznych typu „wyjechaliśmy na all gdzieśtam i wykupiliśmy 3 wycieczki fakultatywne, na których... Odpowiedz Link Zgłoś
89mumin Re: Apartament na lato 02.03.18, 20:44 Ja też wystarczy, że ktoś był w tej podróży pół roku temu i już może mieć nieaktualne info. Fakt, że właściciele też są różni, nie każdy ma ochotę na kontakt, nie każdy ma wiedzę o swoim mieście, a część to w ogóle nie z tego miasta, więc nie zawsze się to sprawdza. Ale jak się trafi zaangażowany, to jego wiedza jest co najmniej uzupełnieniem wiedzy podróżników, jeśli nie podstawą całej wycieczki. Odpowiedz Link Zgłoś
pani-noc Re: Apartament na lato 02.03.18, 20:31 Osobna sypialnia, internet, łazienka, pralka, kuchenka mikrofalowa, większa szafa do wypakowania ubrań. Odpowiedz Link Zgłoś
heca7 Re: Apartament na lato 02.03.18, 20:31 Lokalizacja, duży balkon lub duży taras, widok z okien. Oprócz tego wyposażenie kuchni, zmywarka, meble nie będące zbieraniną gratów po rodzinie. Porządne łóżka i pościel normalna a nie kora. Czyste ściany, jakieś dobrane umeblowanie, łazienka nie przypominająca rzeźni nr 5, bez grzyba i przedpotopowych spłuczek. Tv płaskie a nie sanyo 20- letnie Wi-fi no i parking. Odpowiedz Link Zgłoś
jollyvonne Re: Apartament na lato 02.03.18, 20:41 Wielkosc dobieram do ilosci osob, wiec trudno to okreslic jako oczekiwanie. Polozenie - w zaleznosci od tego w jakim celu jade, ma byc blisko do tego, na czym mi zalezy. Parking, lub stale wyznaczone miejsce parkingowe - do apartamentow najczesciej jade autem, chce je miec gdzie zaparkowac. Jesli to centrum lub Stare miasto w jakims duzym miescie, to zadowoli mnie adres niezbyt daleko polozonego parkingu strzezonego, gdzie moge auto zostawic na czas pobytu. Pralka - wybierajac apartament mam czesto na mysli mozliwosc zrobienia prania w cenie "niehotelowej". Musi byc internet, mile widziany telewizor, zelazko, mikrofala, koniecznie wystarczajaca ilosc recznikow i utensliow kuchennych. Wole prysznic niz wanne, obejde sie bez bidetu. Miejsce do jedzenia i miejsce do wypoczynku, jesli jakas sofa ma byc uzywana jako miejsce do spania, to punkty ujemne za brak miejsca do przebywania w dzien (szarpanie sie z taka sofa dwa razy dziennie to nie jest moj plan na walacje). Odpowiedz Link Zgłoś
kurt.wallander Re: Apartament na lato 02.03.18, 20:51 2 sypialnie i pokój dzienny z aneksem kuchennym i stołem na 5 osób (i odpowiednią liczbą krzeseł) Odpowiednia liczba normalnych łóżek do spania, nie rozkładanych sof ogólny wystrój (czysto, niezagracone) odpowiednia ilość miejsca na rozpakowanie swoich rzeczy, jakieś półki, stoliki w części dziennej do rozłożenia książek, gier Dodatkowym plusem są półki w łazience, żeby sie rozlozyć z wszystkimi kosmetykami oczywiście lokalizacja cena internet Odpowiedz Link Zgłoś
jeziorowa Re: Apartament na lato 02.03.18, 20:58 Jesteś kolejną osobą, która napisała o internecie. Zdziwiło mnie to. Sądziłam, że w Europie w apartamentach na wynajem jest to już oczywistość typu „dostęp do bieżącej wody”😀 Odpowiedz Link Zgłoś
kennaa Re: Apartament na lato 02.03.18, 21:08 Z tym internetem to różnie bywa... A co apartament skreśla natychmiast w waszym odczuciu? Osobiście rezygnuję, gdy słyszę o wykładzinie podłogowej i zabudowanych do podłogi łóżkach - skaza alergika. Z tego też powodu nie toleruję grubych zasłon. Odpowiedz Link Zgłoś
kurt.wallander Re: Apartament na lato 02.03.18, 21:17 kennaa napisała: > Z tym internetem to różnie bywa... > A co apartament skreśla natychmiast w waszym odczuciu? > Osobiście rezygnuję, gdy słyszę o wykładzinie podłogowej i zabudowanych do podł > ogi łóżkach - skaza alergika. Z tego też powodu nie toleruję grubych zasłon. Jak widzę brzydką, zapuszczoną łazienkę na zdjęciach, to rezygnuję. No i brak elementów wymienionych przeze mnie wyżej jako pożądane. Odpowiedz Link Zgłoś
89mumin Re: Apartament na lato 02.03.18, 21:29 Słaba lokalizacja, brak schludności, brak ogrzewania, jeśli jest ryzyko, ze temperatura w dzień będzie spadać poniżej 20 stopni (chociaż farelkę muszę mieć, inaczej urlop zmarnowany) Odpowiedz Link Zgłoś
kurt.wallander Re: Apartament na lato 02.03.18, 21:16 jeziorowa napisała: > Jesteś kolejną osobą, która napisała o internecie. Zdziwiło mnie to. Sądziłam, > że w Europie w apartamentach na wynajem jest to już oczywistość typu „dostęp do > bieżącej wody”😀 no różnie to bywa. Ze dwa lata temu bylismy w Bieszczadach, nie dośc że nie było internetu, to telefony komórkowe też nie działały.... Odpowiedz Link Zgłoś
jeziorowa Re: Apartament na lato 02.03.18, 21:29 Ale w apartamencie na wynajem?😱 Bo w tzw. kwaterach to wiadomo, różnie bywa.... Odpowiedz Link Zgłoś
89mumin Re: Apartament na lato 02.03.18, 21:37 ja ostatnio wynajmowałam dom prawie na końcu włoskiego buta, wifi tam nie docierało łapałam coś tam na komórce, jak było trzeba, ale ja w wakacje raczej się staram od neta odpiąć. Odpowiedz Link Zgłoś
kurt.wallander Re: Apartament na lato 02.03.18, 22:12 jeziorowa napisała: > Ale w apartamencie na wynajem?😱 Bo w tzw. kwaterach to wiadomo, różnie bywa... > . Cały domek. Odpowiedz Link Zgłoś
despe Re: Apartament na lato 02.03.18, 21:03 Powinien mieć 2 osobne sypialnie plus część dzienną z aneksem kuchennym. Balkon lub taras, osobny i osłonięty od innych balkonow, z suszarką na pranie. Powinien mieć stół, podstawowe naczynia, łóżka nie będące rozkladanymi sofami. W oknach moskitiery, mogą być zwykle siatki, aby chroniły przed robalami. Zero wazonikow/obrazkow/obrusikow/dekoracji. Odpowiedz Link Zgłoś
inguszetia_2006 Re: Apartament na lato 02.03.18, 21:04 Witam A co? Szykujesz artykuł do działu turystyka? Pzdr. Ing Odpowiedz Link Zgłoś
madameblanka Re: Apartament na lato 02.03.18, 21:27 może ja napiszę to co apartament dyskwalifikuje. Mianowicie meble pamiętające czasy Gierka, mała łazieneczka z obleśną wysłużoną zasłoną, telewizor podwieszony pod sufitem bo po co kupić komodę/stolik i wydać kolejne parę stów, kuchnia bez żadnego wyposażenia z wyliczonymi talerzami/sztućcami (nieraz wisi kartka ile czego jest), no i to rozciąganie zdjęć żeby dodać objętości/powierzchni. No i brak internetu. Od razu z takich ogłoszeń wychodzę. Odpowiedz Link Zgłoś
stara-a-naiwna Re: Apartament na lato 02.03.18, 22:19 ja nie lube tandety ogólnej - jeśli wszystko bije paździerzem po oczach albo wygląda jak skansem to wiem, ze miejsce nie jest dla mnie. Wole wtedy namiot. I wolę nawet meble używane czy starsze ale lepszej jakości. I chociaz nie jestem fanką ikei to mimo wszystko na wakacjach wole ikea od bodzia czy najtańszego no name z płyty wióowej. i to co pisano wczesniej - jasno, przestronnie, zaaranżowane z pomysłem (bo wiadomo że zazwyczaj sa to małe mieszkania / pomieszczenia), wpełni wyposażona kuchnia. Odpowiedz Link Zgłoś
domowapani Re: Apartament na lato 02.03.18, 22:38 Bliskość morza / jeziora / gór. Widok (na to co wymienilam). Wystrój wnętrza - żadnych dywanów, wykładzin. Neutralne kolory, ale raczej szarości niz beż. Zmywarka, płyta do gotowania, pralka. Czystość. Parking. Odpowiedz Link Zgłoś
kondolyza Re: Apartament na lato 03.03.18, 12:25 gdy ja szukam to mam te same stałe filtry włączone: - 2 sypialnie +living - taras - widok absolutnie koniecznie! nie alceptuje widokow bocznych, musi byc na panorame gor/na jezioro/na morze. bez tego odpada - klimatyzacja - pralka - w pelni wyposazona kuchnia jest w zasadzie zawsze - czysty, jasny, hotelowy standard poscieli i recznikow (biel od magla a nie jakies kolorowe z lat ‚90) - latem basen ostatnio zaznaczam i udaje sie znaleźć - jesli na zime na narty to plus narciarnia z suszarkami i brak podjazdow pod gorki zeby nie musiala sie z lancuchami motac za kazdym razem zjezdzajac z szosy glownej Odpowiedz Link Zgłoś
agnieszka_kak Re: Apartament na lato 03.03.18, 12:58 Lokalizacja, cena, czysto, najlepiej dość nowe meble (a nie żadne meblościanki) , pralka, ogrzewanie. To ostatnie po tym gdy pojechałam w maju do Chorwacji, było bardzo zimno, okazało się że w większości mieszkań na wynajem nie ma grzejników. Mnie to wystarczy. Nie przyszło mi do głowy patrzeć na szerokość łóżka, kolor ręczników czy materiał z którego wykonana jest pościel. Wynajmuje mieszkanie na 1-2dni i jadę dalej. Wolę hotel, ale czasami chce zrobić pranie i wtedy bierzemy mieszkanie. Nie patrzę na widok, bo nie przesiadujemy w tym mieszkaniu nigdy. Nie razi mnie rozkładana sofa, bo 15 lat spałam na narożniku (wbrew opiniom forumek, że nastolatki nie ściela lozek- codziennie go składałam). Odpowiedz Link Zgłoś
aqua48 Re: Apartament na lato 03.03.18, 13:13 Musi być na tyle blisko morza, żeby można było podskoczyć z plaży po zimne piwo Poza tym musi być czyste, wygodne i z regulowaną klimatyzacją, Wymagana też mała kuchenka z płytą grzejną, czajnikiem i lodówką. Dobrze jeśli w tym samym budynku lub obok można zamówić dobre śniadania albo jeśli bliziutko jest piekarnia z miejscowymi specjałami. Łóżko duże, szafa pojemna. Wystrój minimalistyczny bez intensywnych kolorów ani rozpraszających uwagę ozdób. No i ma być cisza. Żadnych deptaków, hałaśliwych ulic, krzyczących turystów, czy świętujących nocami tubylców. W Madrycie mieliśmy apartament w którym lampka nocna miała czerwony abażur, nie dało się przy tym świetle czytać wieczorem, ale położenie było super - prawie przy Puerta del Sol, a zadziwiająco ciche... Odpowiedz Link Zgłoś
volta2 Re: Apartament na lato 03.03.18, 14:16 ja mam oczekiwania co do ceny jeśli mi odpowiada lokalizacja i cena to do niej naginam standardy. jak decyduję się na drogi obiekt to wymagam od niego więcej a czasami muszę mieć tanio i wtedy nie przeszkadza mi łózko piętrowe, rozkładany fotel do spania czy niezbyt higieniczna łazienka luksusy mam w domu na co dzień, tydzień w warunkach nawet namiotowych to pikuś, więc i apartament może być różny. najczęściej i tak wracam do tych samych miejsc, łapię wtedy te same apartamenty i cieszę się na powrót w znane miejsce bez żadnych niespodzianek. przestrzeń przy dorastających nastolatkach nie ma większego znaczenia, po powrocie do apartamentu walą się na swoje prycze i odpalają komórki/laptopy/książki, i wystarczy, to już nie te czasy że trzeba było mieć przestrzeń by dzieci nie ukisić. ale i 100 metrowe apartamenty umiemy oczywiście wykorzystać odpwiednio, choć wtedy trzeba się nalatać Odpowiedz Link Zgłoś
slonko1335 Re: Apartament na lato 03.03.18, 14:20 To zależy jakiego typu to wyjazd i gdzie. Na pewno musi być czysto, porządne łózka, żadnych rozkładanych kanap, sof itp wynalazków(no chyba że dosiedzenia oczywiście ale nie jako miejsca do spania) i dwa oddzielne pomieszczenia przynajmniej a najlepiej dwie sypialnie. Odpowiedz Link Zgłoś